Govor o tekfiru na rafidije

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
RMH79

#201 Re: Govor o tekfiru na rafidije

Post by RMH79 »

Opetja033 wrote:
RMH79 wrote:
Dr_dre wrote:A sta kaze za muta brak Akbar Eydij?
.....

A koje je licno tvoje misljenje o muta braku?
Nemam misljenja, niti me zanima. Hvala Allahu sretno sam ozenjen.
Opetja033

#202 Re: Govor o tekfiru na rafidije

Post by Opetja033 »

RMH79 wrote:
Opetja033 wrote:
Cudno.. Svi mezhebi ehlu sunneta imaju koncenzus po tom pitanju a ti se sinoc predstavi kao hanefija. Sada odjednom nemas misljenje po pitanju oko kojeg se svi imami ehlu sunneta i svi mezhebi ehlu sunneta slazu.
J3r1ch0

#203 Re: Govor o tekfiru na rafidije

Post by J3r1ch0 »

RMH79 wrote:
Dr_dre wrote:Nadam se da mi nasa nece zamjerit,
al za mene je to cisti kurvaluk.
Tacno, ako je neiskren/pokvaren nijjet. Ali, u tom slucaju nije ni potreban brak, jer ako zelimo Allaha "prevariti" - onda je do nas.
Ispravan nijet?! Možeš li obrazložiti kako bi izgledao ispravan nijet za sklapanje privremenog braka?
RMH79

#204 Re: Govor o tekfiru na rafidije

Post by RMH79 »

Opetja033 wrote:
RMH79 wrote:
Opetja033 wrote:
Cudno.. Svi mezhebi ehlu sunneta imaju koncenzus po tom pitanju a ti se sinoc predstavi kao hanefija. Sada odjednom nemas misljenje po pitanju oko kojeg se svi imami ehlu sunneta i svi mezhebi ehlu sunneta slazu.
Pazi, rekao sam da me ne zanima, sto ne implicira da oponiram tom koncenzusu. Da li je moj stav po tom pitanju mjerodavan za moj iman, tj moram li izgraditi svoj stav, ulaziti u sustinu mutaa braka, da bih "ojacao" vjerovanje?! Selefijska ulema odredjuje Boga prostorno i "tjelesno", a i o tome postoji koncenzus mezheba Ehlisunneta, pa sta cemo sad?
RMH79

#205 Re: Govor o tekfiru na rafidije

Post by RMH79 »

J3r1ch0 wrote:
RMH79 wrote:
Dr_dre wrote:Nadam se da mi nasa nece zamjerit,
al za mene je to cisti kurvaluk.
Tacno, ako je neiskren/pokvaren nijjet. Ali, u tom slucaju nije ni potreban brak, jer ako zelimo Allaha "prevariti" - onda je do nas.
Ispravan nijet?! Možeš li obrazložiti kako bi izgledao ispravan nijet za sklapanje privremenog braka?
Ne mogu, niti me to zanima. A, da li ti mozes obrazloziti kako bi izgledao ispravan nijet za sklapanje "trajnog" braka?!
J3r1ch0

#206 Re: Govor o tekfiru na rafidije

Post by J3r1ch0 »

RMH79 wrote:
J3r1ch0 wrote:
RMH79 wrote:
Ne mogu, niti me to zanima. A, da li ti mozes obrazloziti kako bi izgledao ispravan nijet za sklapanje "trajnog" braka?!
Pitam jer na konstataciju da je privremeni brak kurvaluk ti reče: "Tacno, ako je neiskren/pokvaren nijjet". Što bi impliciralo da možeš obrazložiti koji bi ispravni nijet to bio ali opet sada kažeš da ne možeš...hmm...makar jednom nisi rekao istinu.
RMH79

#207 Re: Govor o tekfiru na rafidije

Post by RMH79 »

J3r1ch0 wrote:
Pitam jer na konstataciju da je privremeni brak kurvaluk ti reče: "Tacno, ako je neiskren/pokvaren nijjet". Što bi impliciralo da možeš obrazložiti koji bi ispravni nijet to bio ali opet sada kažeš da ne možeš...hmm...makar jednom nisi rekao istinu.
Ako ti to tako vidis onda ok, lagao sam, ali evo jos jednom da pojasnim - bez iskrenog nijjeta (a kojeg zna samo Allah dz.s. i oni kojima to Allah dozvoli) nije bitno kakav je brak u pitanju. Jer bez iskrenog nijjeta i "trajni" brak ubrzo postaje "privremeni" sa svim svojim negativnim posljedicama, da nas Allah dz.s. sacuva od toga.
J3r1ch0

#208 Re: Govor o tekfiru na rafidije

Post by J3r1ch0 »

RMH79 wrote:
J3r1ch0 wrote:
Ako ti to tako vidis onda ok, lagao sam, ali evo jos jednom da pojasnim - bez iskrenog nijjeta (a kojeg zna samo Allah dz.s. i onima kojima to Allah dozvoli) nije bitno kakav je brak u pitanju. Jer bez iskrenog nijjeta i "trajni" brak ubrzo postaje "privremeni" sa svim svojim negativnim posljedicama, da nas Allah dz.s. sacuva od toga.
Bolje je govoriti o ispravnom nijetu a ne iskrenom, jer mi iskreno mnogo što-šta naumimo. Ono što me zanima, a što se opet može zaključiti iz tvog posta, je da se privremeni brak može desiti, kako ti reče sa iskrenim nijjetom, pa me zanima kako bi on trebao da izgleda?

Što se tiče ispravnog nijeta prilikom sklapanja trajnog braka, šta misliš za početak kako bi bilo nijetiti da se ostane u njemu?
nasa

#209 Re: Govor o tekfiru na rafidije

Post by nasa »

RMH79 wrote:
nasa wrote:Takva poredjenja samo daju opravdanje da razliciti pravci i dalje egzistiraju unutar islama...ako drugi grijese ne znaci da je tvoja ili moja greska time manja....
Trivijalno i da jeste uz masu jos isto tako trivijalnog i beznacajnog stvorilo je vrlo znacajnu podjelu unutar islama,a ona Kur'anom nije ni predvidjena ni pohvalna ....
Diskusija je bez svrhe samo u slucaju ako ne vidis da nuznost dijaloga i prevazilazenja razlika treba biti prioritet u odnosu na trivijalnu tradiciju!
Slazem se, ali kada zelis pocistiti dvoriste, da li prvo cistis krupniji otpad, zatim sitniji, ili obrnuto?! Pazi, ako bi se tako gledalo, onda niti jedan stanovnik Arapskog poluotoka, koji prihvaca aktualnu ulemu, ne bi mogao biti smatran muslimanom, jer Allah dz.s. je jasno rekao:
"O vjernici, ne uzimajte za zaštitnike jevreje i kršćane! Oni su sami sebi zaštitnici! A njihov je onaj među vama koji ih za zaštitnike prihvati; Allah uistinu neće ukazati na Pravi put ljudima koji sami sebi nepravdu čine."
Ne volim tu pricu oko brace arapa ,ne zato sto ne bih mogla i o tome ili zato sto ne shvatam vrlo dobro da su oni ti koji prvenstveno kreiraju sliku islama u svijetu ili ne zato sto ne znam da su podjele nastale na tim prostorima vec upravo zbog Kur'ana u kojem je moja licna odgovornost na prvom mjestu i za nju cu odgovarati pa,onda i kolektivna....
Ali ako je prica laksa time sto kazem da grijese dosta moze i tako,nadam se samo da ne mislis samo na sunije jer nasla bih prakticnih greski istog tipa i medju sijama.....
Nemoc da se kreira drustvo koje svojim primjerom dokazuje islam je zajednicki problem svih pravaca i nece se rijesiti proglasavanjem drugih na krivom putu!
Oni koji misle da ispred lijepog primjera,lijepe rijeci ,poziva na dijalog ,na razumjevanje stoji preobracanje ,utjerivanje i borba s ljudima koji sebe jednako nazivaju i ocituju muslimanima i to pored jasne slike u kavom stanju je danas islamski svijet onda oni ne prepoznaju neprijatelja .Zabluda velika je da je sve lose produkt vanjskih neprijatelja.

Kada to eliminisemo ne kontam sta bi mi u BiH trebali da cistimo kada razliciti pravci unutar BiH su novijeg datuma + ne vidim da je to poboljsalo stanje muslimana u bilo kojem pogledu...
Znaci ne radi se cak ni o nasoj tradiciji vec o usvojenoj tradiciji .....

Ali slazem se s tobom bar u jednom ,a to je da se i kada bi se zaista slijedili glavni zahtjevi islama sigurno bi zablude i varke da je historija ,tradicija ,obicaji vaznija od licne odgovornosti i zivota u sadasnjosti svih muslimana.
Mi necemo odgovarati za ono sto se desilo ali moras vidjeti da mi ne pravimo bolje nego jos gore ....

Licno,meni ne smeta kako neko tumaci historiju ili neka pitanja od manje vaznosti ali mi smeta sto u svakoj raspravi ove vrste uvijek,uvijek ista ipak dodju u raspravu i isplivaju kao osnovni motiv dok se u potpunosti zanemaruje sadasnjost ili se ona veze s rjesavanjem historije,to nije islam,ne moze biti....to je politika ..
Ti meni i ne moras reci kako neke stvari tumacis,ali kako zazmiriti na cinjenicu da je ezan u drugo vrijeme,da je bajram cesto drugi dan i sl.
RMH79

#210 Re: Govor o tekfiru na rafidije

Post by RMH79 »

J3r1ch0 wrote: Bolje je govoriti o ispravnom nijetu a ne iskrenom, jer mi iskreno mnogo što-šta naumimo. Ono što me zanima, a što se opet može zaključiti iz tvog posta, je da se privremeni brak može desiti, kako ti reče sa iskrenim nijjetom, pa me zanima kako bi on trebao da izgleda?

Što se tiče ispravnog nijeta prilikom sklapanja trajnog braka, šta misliš za početak kako bi bilo nijetiti da se ostane u njemu?
Ispravan nijjet podrazumijeva i iskren nijjet, jer nemoguce je nesto ispravno nanijetiti, a biti neiskren pri tome. Kako bi privremeni brak s iskrenim nijjetom trebao da izgleda - pa valjda da predje u trajni, sta li? Kao sto rekoh, nesto me ti muta brakovi nikada nisu zanimali, tako da se njima nikada nisam ni bavio.

Eto vidis, ispravan nijet trajnog braka, po tvome, se podudara s ispravnim nijetom privremenog braka, po mome. :)

Jos jednom - nemoj misliti da se ja zauzimam za ovakvu vrstu braka, ali mi je daleko draza od one koja se danas praktikuje kod nas - zive skupa, ali ne zele sklapati brak (a kazu za sebe da su muslimani).
nasa

#211 Re: Govor o tekfiru na rafidije

Post by nasa »

RMH79 wrote:
J3r1ch0 wrote: Bolje je govoriti o ispravnom nijetu a ne iskrenom, jer mi iskreno mnogo što-šta naumimo. Ono što me zanima, a što se opet može zaključiti iz tvog posta, je da se privremeni brak može desiti, kako ti reče sa iskrenim nijjetom, pa me zanima kako bi on trebao da izgleda?

Ispravan nijjet podrazumijeva i iskren nijjet, jer nemoguce je nesto ispravno nanijetiti, a biti neiskren pri tome. Kako bi privremeni brak s iskrenim nijjetom trebao da izgleda - pa valjda da predje u trajni, sta li? Kao sto rekoh, nesto me ti muta brakovi nikada nisu zanimali, tako da se njima nikada nisam ni bavio.

Eto vidis, ispravan nijet trajnog braka, po tvome, se podudara s ispravnim nijetom privremenog braka, po mome. :)

Jos jednom - nemoj misliti da se ja zauzimam za ovakvu vrstu braka, ali mi je daleko draza od one koja se danas praktikuje kod nas - zive skupa, ali ne zele sklapati brak (a kazu za sebe da su muslimani).
Izvini ali to je jako tanak izgovor spram prakse koja je donijela mnogo loseg ,ja osudjujem i taj brak i onaj slican koji sunije praktikuju jer ako drzava koja to dozvoljava nije u stanju da kontrolise manipulacije s takvom vrstom braka i ocigledno iskoristavanje zena onda ga jasno treba zabraniti ...
Potrazi interviju s zenom koja se bori protiv takvih brakova,muslimanka je i sija s Bahreina pa ces vidjeti o kakvoj praksi se radi....
J3r1ch0

#212 Re: Govor o tekfiru na rafidije

Post by J3r1ch0 »

RMH79 wrote:

Činjenica da bi ispravan nijet bio za sklapanje privremenog braka da preraste u trajni, jednoznačno ukazuje na to da je privremeni brak batil. Jer to bi bilo nešto poput toga da se počne krasti sa nijetom ulaska u trgovinu.

Najgora laž je ona koja u sebi ima istine što svaka zabluda predstavlja pa i taj privremeni brak. Shodno tome, govoreći o manjem zlu ( a ne dražem, kako ti reče) prilikom usporedbe privremenog braka sa predbračnom zajednicom moram reći da bi u tom slučaju manje zlo bila predbračna zajednica jer se ne krije iza Islama.
Također moram primjetiti gledajući sa tvog aspekta, da tvoj ispravni nijet prerastanja u trajni brak je jednako prisutan i kod predbračnih drugova što bi ih u tom slučaju dovelo na istu ravan. Dalje zaključi sam.
RMH79

#213 Re: Govor o tekfiru na rafidije

Post by RMH79 »

nasa wrote: Ne volim tu pricu oko brace arapa ,ne zato sto ne bih mogla i o tome ili zato sto ne shvatam vrlo dobro da su oni ti koji prvenstveno kreiraju sliku islama u svijetu ili ne zato sto ne znam da su podjele nastale na tim prostorima vec upravo zbog Kur'ana u kojem je moja licna odgovornost na prvom mjestu i za nju cu odgovarati pa,onda i kolektivna....
Ali guranjem glave u pijesak nikada necemo napraviti pomak. Treba otvoreno reci ko je najodgovorniji za stanje ummeta danas. Ali ne, takvi nam salju i skoluju daije (otidji kod hfz Bugarija, pa ga nasamo priupitaj o indoktrinaciji nasih studenata u Medini - uz napomenu da i tamo, na svu srecu, ima i istinske uleme koja zbog poznatih okolnosti ne smije javno da djeluje), finansiraju kojekakve pamflete koji se bave akidom drugih, a sve u cilju skretanja paznje od ogrezlosti njihovih vladara, zajedno s glavnom ulemom, u podanistvu i saveznistvu s neprijateljima islama.
nasa wrote:Ali ako je prica laksa time sto kazem da grijese dosta moze i tako,nadam se samo da ne mislis samo na sunije jer nasla bih prakticnih greski istog tipa i medju sijama.....
Da, ali sije se barem trude na putu otklanjanja tih greski. Sto kaze sejh Eydi govoreci za Iran(parafraziram):"uveli smo Kur'an u nase zivote u malom postotku (cak je i priblizno naveo u kojem), pa smo vidjeli ogroman napredak, a sada zamislite da ga implementiramo cijelog, ili barem vecinu, gdje bi i kakvi bi bili i kakav stepen i napredak bi postigli".
nasa wrote:Nemoc da se kreira drustvo koje svojim primjerom dokazuje islam je zajednicki problem svih pravaca i nece se rijesiti proglasavanjem drugih na krivom putu!
Slazem se. Vjeruj mi, nikada nisam cuo ni sejh Eydija, niti bilo kojeg drugog sijskog autoriteta, da se bavi proglasavanjem drugih na krivom putu, nego naprotiv - radi na zblizavanju i ujedinjenju cijelog ummeta, a ako trazi greske - trazi ih na sebi, dok s druge strane - od rata pa na ovamo - pristigli i novopeceni ideolozi zele mi ukazati na nakaradnost prvenstveno sijske akide, i pogubnosti zblizavanja s istim, a onda i tradicionalne/sufijske akide u Bosni. Opet cu ponoviti njihovu glavnu floskulu:"rafidije (identificirajuci citav sijski pravac s ovom otpadnickom skupinom) su kjafiri, a sufije su njihova braca.".
nasa wrote:Oni koji misle da ispred lijepog primjera,lijepe rijeci ,poziva na dijalog ,na razumjevanje stoji preobracanje ,utjerivanje i borba s ljudima koji sebe jednako nazivaju i ocituju muslimanima i to pored jasne slike u kavom stanju je danas islamski svijet onda oni ne prepoznaju neprijatelja .Zabluda velika je da je sve lose produkt vanjskih neprijatelja.
U potpunosti se slazem i o ovome cijelo vrijeme i govorim.
nasa wrote:Kada to eliminisemo ne kontam sta bi mi u BiH trebali da cistimo kada razliciti pravci unutar BiH su novijeg datuma + ne vidim da je to poboljsalo stanje muslimana u bilo kojem pogledu...
Znaci ne radi se cak ni o nasoj tradiciji vec o usvojenoj tradiciji .....
Treba da se drzimo one "tradicije" koja je i ocuvala Islam na ovim prostorima. Jer, cuvati ovdje Islam je jako tesko i kroz to cuvanje prepoznajem onaj Poslanikov s.a.v.a. hadis o garibima.
nasa wrote:Ali slazem se s tobom bar u jednom ,a to je da se i kada bi se zaista slijedili glavni zahtjevi islama sigurno bi zablude i varke da je historija ,tradicija ,obicaji vaznija od licne odgovornosti i zivota u sadasnjosti svih muslimana.
Mi necemo odgovarati za ono sto se desilo ali moras vidjeti da mi ne pravimo bolje nego jos gore ....

Licno,meni ne smeta kako neko tumaci historiju ili neka pitanja od manje vaznosti ali mi smeta sto u svakoj raspravi ove vrste uvijek,uvijek ista ipak dodju u raspravu i isplivaju kao osnovni motiv dok se u potpunosti zanemaruje sadasnjost ili se ona veze s rjesavanjem historije,to nije islam,ne moze biti....to je politika .
.

Upravo o ovome i ja govorim. Zbog toga bih te i zamolio da ponovo obratis paznju na naslov teme i svrhu njenog pokretanja.
nasa wrote:Ti meni i ne moras reci kako neke stvari tumacis,ali kako zazmiriti na cinjenicu da je ezan u drugo vrijeme,da je bajram cesto drugi dan i sl.
Mozes li mi, molim te, pojasniti ovo boldirano? Mislim, u kojem kontekstu to spominjes?
RMH79

#214 Re: Govor o tekfiru na rafidije

Post by RMH79 »

J3r1ch0 wrote: Činjenica da bi ispravan nijet bio za sklapanje privremenog braka da preraste u trajni, jednoznačno ukazuje na to da je privremeni brak batil. Jer to bi bilo nešto poput toga da se počne krasti sa nijetom ulaska u trgovinu.
Ne bih se slozio. Sjetimo se onoga ashaba koji je krao, a klanjao. Sta je rekao poslanik za njega? "Pustite ga, njegov namaz ce ga odvratiti od toga.". Analogno tome - brak, pa makar i privremeni ce ga odvratiti od bludnicenja. (Opet napominjem, niti zagovaram ovakvu vrstu braka, niti je zastupam, niti me zanima, samo zelim sagledati i drugu stranu medalje, tj shvatiti zasto je neka ulema (u ovom slucaju sijska) prihvatila ovakvu vrstu braka kao validnu.)
J3r1ch0 wrote:Najgora laž je ona koja u sebi ima istine što svaka zabluda predstavlja pa i taj privremeni brak. Shodno tome, govoreći o manjem zlu ( a ne dražem, kako ti reče) prilikom usporedbe privremenog braka sa predbračnom zajednicom moram reći da bi u tom slučaju manje zlo bila predbračna zajednica jer se ne krije iza Islama.
Ne bih se bas slozio, jer takva zajednica ne podrazumijeva nikakva prava i obaveze, dok ova druga da. I ne vidim zasto bi se nesto krilo iza Islama? Zato i jeste brak, da se ne prikriva. Jer u suprotnom, moglo bi se i bludniciti i istovremeno kriti iza islama (parola - niko ne zna, samo Bog, a ako Bog zna - sta me briga, onda mogu znati i svi.)
J3r1ch0 wrote:Također moram primjetiti gledajući sa tvog aspekta, da tvoj ispravni nijet prerastanja u trajni brak je jednako prisutan i kod predbračnih drugova što bi ih u tom slučaju dovelo na istu ravan. Dalje zaključi sam.
Ne nije. Jer zivot u zajednici bez braka, sam po sebi, nema za krajnji cilj bracnu zajednicu - jer tu, u samom startu, niko ne zeli imati bilo kakve obaveze, nego samo odredjena prava, dok u muta braku ipak postoje i prava i obaveze (ako sam dobro shvatio).
nasa

#215 Re: Govor o tekfiru na rafidije

Post by nasa »

Boldirano se odnosilo na sije,znaci iftar u drugo vrijeme i bajram cesto odrede sami ,nema dogovora oko tako vaznih djelova islama,to je zalosno.....
A za Iran,pa imaju jako puno stvari koje su dobro uradili i drago mi je zbog toga ali jednako kao sto mislis da sunije bivaju pod utjecajem razlicitih ideja u Medini tako ni sije sirom svijeta nisu izuzete od istih iz Irana...te tako usvajaju probleme koji nisu njihovi vec arapski politicki koji se guraju u islam....
Slazem se da ima pretjerivanja oko sija i da mnogo toga sto im se pripisuje nije neka rasirena praksa vec vise sasvim suprotno...
Napisala sam negdje na pocetku ove teme da sam upoznala mnoge sasvim ispravne vjernike sije ako izuzmemo spornu praksu bicevanja,sedzde na glinenim polocicama itd. :D Medjutim njihovi politicki problemi u odredjenim zemljama jesu doveli do velike netrpeljivosti najblaze receno prema sunijma narocito vehabijama ali uzmimo da tu ima obostrane krivice koja malo ima veze s islamom i upravo zbog toga moj dojam je da razlike opstaju radi politike ,a ne zbog potrage za istinom i predanosti islamu.
Jedinstvo odavno nije moguce kroz politiku ili stvaranje neke arapske nacije ono ostaje moguce samo kroz islam zbog toga je bitno razluciti politiku od islama i u licnom i kolektivnom opredjeljenju .
J3r1ch0

#216 Re: Govor o tekfiru na rafidije

Post by J3r1ch0 »

RMH79 wrote:
J3r1ch0 wrote: Činjenica da bi ispravan nijet bio za sklapanje privremenog braka da preraste u trajni, jednoznačno ukazuje na to da je privremeni brak batil. Jer to bi bilo nešto poput toga da se počne krasti sa nijetom ulaska u trgovinu.
Ne bih se slozio. Sjetimo se onoga ashaba koji je krao, a klanjao. Sta je rekao poslanik za njega? "Pustite ga, njegov namaz ce ga odvratiti od toga.". Analogno tome - brak, pa makar i privremeni ce ga odvratiti od bludnicenja. (Opet napominjem, niti zagovaram ovakvu vrstu braka, niti je zastupam, niti me zanima, samo zelim sagledati i drugu stranu medalje, tj shvatiti zasto je neka ulema (u ovom slucaju sijska) prihvatila ovakvu vrstu braka kao validnu.)
J3r1ch0 wrote:Najgora laž je ona koja u sebi ima istine što svaka zabluda predstavlja pa i taj privremeni brak. Shodno tome, govoreći o manjem zlu ( a ne dražem, kako ti reče) prilikom usporedbe privremenog braka sa predbračnom zajednicom moram reći da bi u tom slučaju manje zlo bila predbračna zajednica jer se ne krije iza Islama.
Ne bih se bas slozio, jer takva zajednica ne podrazumijeva nikakva prava i obaveze, dok ova druga da. I ne vidim zasto bi se nesto krilo iza Islama? Zato i jeste brak, da se ne prikriva. Jer u suprotnom, moglo bi se i bludniciti i istovremeno kriti iza islama (parola - niko ne zna, samo Bog, a ako Bog zna - sta me briga, onda mogu znati i svi.)
J3r1ch0 wrote:Također moram primjetiti gledajući sa tvog aspekta, da tvoj ispravni nijet prerastanja u trajni brak je jednako prisutan i kod predbračnih drugova što bi ih u tom slučaju dovelo na istu ravan. Dalje zaključi sam.
Ne nije. Jer zivot u zajednici bez braka, sam po sebi, nema za krajnji cilj bracnu zajednicu - jer tu, u samom startu, niko ne zeli imati bilo kakve obaveze, nego samo odredjena prava, dok u muta braku ipak postoje i prava i obaveze (ako sam dobro shvatio).
Slažem se da treba nastaviti sa činjenjem dobrih dijela i povrh loših jer postoji mogućnost pokajanja u svakom momentu tj. ne treba se prepustiti stranputici niti gubiti nadu. Ali to nema apsolutno nikakve veze sa onim što sam ja rekao da bi privremeni brak sklopljen sa nijetom prerastanja u trajni bio poput krađe sa nijetom prelaska u trgovinu.
Također ne postoji nikakva mogućnost analogije između namaza i privremenog braka jer je namaz neoborivo dobro u vjeri a privremeni brak zlo kojeg ti smatraš manjim od bluda a on je u stvari samo komplikovanija verzija bluda koju je lakše opravdati.

Kada si govorio o tome šta ti je draže rekao si da ti je draži privremeni brak od predbračne zajednice koja je kao i privremeni brak također javna. Ovdje do sada nismo spominjali "one night" odnose.

Privremeni brak se krije iza Islama na način što se blud naziva brakom. Zabrane i naredbe u Islamu temeljene su na suštini predmetne stvari a ne na njihovim imenima tako da to što se privremeni brak zove brakom ne čini ga ništa boljim od bluda, dapače čini ga gorim.

Bilo kakav zajednički život podrazumijeva prava i obaveze nevezano zato bio on brak ili samo suživot.
RMH79

#217 Re: Govor o tekfiru na rafidije

Post by RMH79 »

J3r1ch0 wrote:
RMH79 wrote:
Slažem se da treba nastaviti sa činjenjem dobrih dijela i povrh loših jer postoji mogućnost pokajanja u svakom momentu tj. ne treba se prepustiti stranputici niti gubiti nadu. Ali to nema apsolutno nikakve veze sa onim što sam ja rekao da bi privremeni brak sklopljen sa nijetom prerastanja u trajni bio poput krađe sa nijetom prelaska u trgovinu.
Također ne postoji nikakva mogućnost analogije između namaza i privremenog braka jer je namaz neoborivo dobro u vjeri a privremeni brak zlo kojeg ti smatraš manjim od bluda a on je u stvari samo komplikovanija verzija bluda koju je lakše opravdati.

Kada si govorio o tome šta ti je draže rekao si da ti je draži privremeni brak od predbračne zajednice koja je kao i privremeni brak također javna. Ovdje do sada nismo spominjali "one night" odnose.

Privremeni brak se krije iza Islama na način što se blud naziva brakom. Zabrane i naredbe u Islamu temeljene su na suštini predmetne stvari a ne na njihovim imenima tako da to što se privremeni brak zove brakom ne čini ga ništa boljim od bluda, dapače čini ga gorim.

Bilo kakav zajednički život podrazumijeva prava i obaveze nevezano zato bio on brak ili samo suživot.
Da nebi nas dvojica se vrtili u krug, mlateci praznu slamu, otidji procitaj sejh Eydijev stav o muta braku, koji sam postirao na zahtjev kolege forumasa, pa iznesi sporne elemente iz tog posta (koliko sam mogao primjetiti, poziva se na sunijsku ulemu).
Dr_dre

#218 Re: Govor o tekfiru na rafidije

Post by Dr_dre »

Za ovo boldirano nisi u pravu,kod muta braka mozes sklopiti i na jednu noc.
Mislim tako kaze taj njegov sejh.
J3r1ch0

#219 Re: Govor o tekfiru na rafidije

Post by J3r1ch0 »

RMH79 wrote: Da nebi nas dvojica se vrtili u krug, mlateci praznu slamu, otidji procitaj sejh Eydijev stav o muta braku, koji sam postirao na zahtjev kolege forumasa, pa iznesi sporne elemente iz tog posta (koliko sam mogao primjetiti, poziva se na sunijsku ulemu).
Jasni su meni šijski stavovi po pitanju privremenog braka nego nisu mi bili jasni tvoji jerbo reče da bi privremeni brak bio kurvaluk bez iskrenog nijeta a onda kraćom analizom dođosmo do toga da je iskreni nijet taj da privremeni brak preraste u trajni. Ovdje dolazimo do pitanja što bi neko uopće sklapao privremeni brak sa nijetom trajnog kada može odmah "uskočiti" u trajni brak koji je također raskidiv kao i privremeni. Drugo pitanje koje se nameće je šta njemu onda nudi privremni brak što mu ne nudi trajni a spominješ da ima ko i nekih prava i obaveza u njemu?!

Obični bludnik bi makar rekao: Prahnulo mi brate, ko bi joj odolio... A ovi ko neki brak sklapaju. Crnjak :D
Last edited by J3r1ch0 on 30/05/2013 00:13, edited 1 time in total.
J3r1ch0

#220 Re: Govor o tekfiru na rafidije

Post by J3r1ch0 »

Dr_dre wrote:

Mislio sam na "obični" blud. Privremeni brak se i sklapa na kraće periode npr. ode se na putovanje u neku zemlju na tri dana i dok je tamo oženi se, onako da mu nije dosadno. Crnjak :D
Dr_dre

#221 Re: Govor o tekfiru na rafidije

Post by Dr_dre »

Cuo sam da moze i analni odnos se upraznjavati ali ako se zena slozi sa tim.
Ne znam jel istina.
Teea

#222 Re: Govor o tekfiru na rafidije

Post by Teea »

zar moze i jedan insan oharamiti ono sto je Allah ohalalio u suri 4:24 i nije vam grehota ako se, poslije određenog vjenčanog dara, s njima nagodite.

a si tefsire da ovaj dio govori o muta braku,a onda ga pobijaju kao ispravan cin i oharamljuju zbog nekih predaja koje ne stoje u kuranu i to cak i po sunitskoj ulemi su diskutabilni jer ima i hadisa koji tvrde drugacije kao onaj koji je se vodi pod sahih a govori da tek Omer zs vrijeme svog halifata ge ukinuo tu boziju dozvolu.
Teea

#223 Re: Govor o tekfiru na rafidije

Post by Teea »

Dr_dre wrote:Cuo sam da moze i analni odnos se upraznjavati ali ako se zena slozi sa tim.
Ne znam jel istina.
kuran kaze prilazite im kako hocete,a hodza kaze ne od pozadi haram,dok eto bog nije ni dvosmisleno rekao to ne vec dovolio bez i jedne zabrane.Al eto hodza kaze jok.E kome verovati pitanje je sada.
RMH79

#224 Re: Govor o tekfiru na rafidije

Post by RMH79 »

nasa wrote:Boldirano se odnosilo na sije,znaci iftar u drugo vrijeme i bajram cesto odrede sami ,nema dogovora oko tako vaznih djelova islama,to je zalosno.....
E vidis, sto se iftra tice, jeste nekih 15-tak minuta kasnije od naseg, ali ja tu ne vidim nista sporno, posto oni smatraju da sumrak nastupa onda kada na obzoru nestane i sunčeve lopte i njena ozračja – što uvjetuje vremensku razliku u odnosu za oko 15 do 20 minuta. To po meni ne cini vazan dio islama, jer onda bi se svi trebali sporiti o svemu - od ucenja ikameta, salavata nakon ezana, preko vezanja ruku i dizanja istih u namazu, do dove, klanjanja suneta, nafila, zajednickog zikra...itd, itd, sto je, priznat ces, trivijalno u islamu. A sto se, pak, bajrama tice - ne znam ko nas svako malo iznenadi mijenjanjem termina?! Podsjeti me, vezano za posljednji kurban bajram, kada je bastupio kod nas, a kada npr u Turskoj i ko je odgovoran za citavu tu zbrku?! Ljudi ne prihvacaju astronomska dostignuca i nauku, nego vjerski "ucenjaci" izviruju gledajuci kad ce mladjak i donose svoje zakljucke. Pa citav svijet nam se smije.
nasa wrote:A za Iran,pa imaju jako puno stvari koje su dobro uradili i drago mi je zbog toga ali jednako kao sto mislis da sunije bivaju pod utjecajem razlicitih ideja u Medini tako ni sije sirom svijeta nisu izuzete od istih iz Irana...te tako usvajaju probleme koji nisu njihovi vec arapski politicki koji se guraju u islam....
S tom razlikom da se u Qomu izucavaju i sunijski pravci (selefijski autori zastupljeni u potpunosti), bez ikakvih problema, dok sijske pravce meces naci u medini ni u tragovima, dakle sijska literatura - nula bodova. Btw, iz Irana, i njihove uleme, konstantno dolaze pozivi za jedinstvom, dok tako sta nikada neces dozivjeti od strane Saudije i njihove zvanicne uleme (jer: "rafidije su kjafiri i sa njima nema jedinstva").
nasa wrote:Slazem se da ima pretjerivanja oko sija i da mnogo toga sto im se pripisuje nije neka rasirena praksa vec vise sasvim suprotno...
Dakako, dakako :)
nasa wrote:Napisala sam negdje na pocetku ove teme da sam upoznala mnoge sasvim ispravne vjernike sije ako izuzmemo spornu praksu bicevanja,sedzde na glinenim polocicama itd. :D
Ovo je ociti primjer da se bojimo onoga sto ne poznajemo. Jos jednom, ako nisi, izdvoji malo vremena (ako ti je engleski blizak) i pregledaj ovih 8 dijelova predavanja od strane uvazenog sejh Ahmeda Didata r.a., jako poucno o Iranu i svemu vezano za revoluciju i postrevolucijski period, gdje je, ako me jos dobro sjecanje sluzi, objasnio i upotrebu zemljane plocice u namazu :) :

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=n_URhLAp ... 511ECA939B[/youtube]

nasa wrote:Medjutim njihovi politicki problemi u odredjenim zemljama jesu doveli do velike netrpeljivosti najblaze receno prema sunijma narocito vehabijama ali uzmimo da tu ima obostrane krivice koja malo ima veze s islamom i upravo zbog toga moj dojam je da razlike opstaju radi politike ,a ne zbog potrage za istinom i predanosti islamu.
Jedinstvo odavno nije moguce kroz politiku ili stvaranje neke arapske nacije ono ostaje moguce samo kroz islam zbog toga je bitno razluciti politiku od islama i u licnom i kolektivnom opredjeljenju .
Uglavnom se slazem, uz primjedbu da je reakcija na agresivni vehabizam cisto odbrmbenog tipa i nema veze s netrpeljivoscu prema sunijama (uvjerio, vidio, dozivio :) ).
RMH79

#225 Re: Govor o tekfiru na rafidije

Post by RMH79 »

Dr_dre wrote:
Gdje tacno to kaze?!
Post Reply