Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Locked
preludezalude

#201 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by preludezalude »

hostapler wrote:
preludezalude wrote:
hostapler wrote: Nista ne moze zamijeniti uzitak kada sa dizelom ganjas slicnog benzinca npr 150 ks vs 150 ks,a on bespomocan,muci se,salta ga gore dole,pratis ga,tu ste negdje a on trosi duplo vise od tebe.
To za potrosnju si u pravu. Ali to da je on beespomocan, ne budi smijesan. Ne mozes mu nista u ganjanju. Mozes mu samo malo odmaci iz starta (prva-druga) i onda on stize i odlazi.
BESPOMOCAN vjeruj mi.
Pogledaj usporedbu koju sam stavio. Benzinca nema na mapi. Jos je i turbo. Da je invalidni atmosferac dizel bi ga izbrisao gumicom.

http://www.zeperfs.com/en/duel563-387.htm

LP :thumbup:
Ma ko je turbo??????????

To je tako jer wv nezna napraviti benzinca. :D

Ne budalasaj. Niko nebi vozao benzince da je tako kako ti mislis.
Pusti neka virtualna poredjenja. Na liniju, pa probaj. Na ravnom, pa uzbrdo.
Medonjaa

#202 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by Medonjaa »

Brdar wrote:i jos nesto, jel tako najbolji su po performansama ferrari, lamborghini motori i TU NEMA GOVORA O DIZELU, DA DIZEL IMA BOLJE PERFORMANSE OD BENZINCA ONDA BI SVAKI FERRARI BIO DIZEL, KAO I LAMBORGHINI
a to sto je drasticno veca potrosnja benzinca je druga stvar,

i to nije tema sada, :wink:
jesil ti čuo za Audija R10 TDI i pobjedu na 24 sata La mansha
http://en.wikipedia.org/wiki/Audi_R10_TDI
to što nisu još popularni dizelaši u klasi supersportskih auta je ista predrasuda kao u vrijeme 70tih godina i dizela Golfa keca među običnim autima
hostapler

#203 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by hostapler »

@ prelude
Procitaj usporedbu gdje sam stavio turbo benzinac sa 150 ks i TDI sa 150 ks.
Ovu usporedbu koju si ti citirao sam stavio sta se desi kada dizel od 150 ks naleti na atmosferskog benzinca od 150 ks,znaci izbrise ga gumicom.
Na liniju probo,uzbrdo testirano. Benzinac iste snage kao dizel nema sta da trazi. Pogotovo atmosferski.
johntra

#204 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by johntra »

http://www.zeperfs.com/en/duel1352-2980.htm

evo ovako...dva slična auta, iste snage i sa 30 kila razlike i turbo motori...u obzir još treba uzeti da je kod petice 1.390 i 1.960 ccm kod šestice...mislim da je ovo realna usporedba koja najbolje pokazuje prednosti jednog i prednosti drugog...daleko od toga da benzinac nema meda i da nema šta pokazati...
hostapler

#205 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by hostapler »

johntra wrote:http://www.zeperfs.com/en/duel1352-2980.htm

evo ovako...dva slična auta, iste snage i sa 30 kila razlike i turbo motori...u obzir još treba uzeti da je kod petice 1.390 i 1.960 ccm kod šestice...mislim da je ovo realna usporedba koja najbolje pokazuje prednosti jednog i prednosti drugog...daleko od toga da benzinac nema meda i da nema šta pokazati...
Ovo je sasvim realna usporedba i potpuno tacna. Mene jedino brine koliko ovaj ovoliko nasviran benzinac moze preci. Za dizela sam spreman staviti ruku u vatru min 300k,za benz ne bih stavio ni na 200k.
preludezalude

#206 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by preludezalude »

Medonjaa wrote:
preludezalude wrote:
Medonjaa wrote:

Znam ja jako dobro sta pricam, ali ti ocigledno ne znas i nisi vozio benzinca. Koga interesuje kako auto ide u cetvrtoj kad preskaces nekoga????? Pa vozit ces tako kako auto ubrzava najbolje. Ako ti neznas kako se to radi onda sjedni u automatika i neka elektronika razmislja umjesto tebe pa ces vidjeti. Automatik nece preskakati u cetvrtoj vec ce proracunato koristiti mjenjac da bi dobio najbolje ubrzanje.

Shvati vec jednom da je vazan obrtni momenat ali samo na tockovima. Izracunaj koliki je momenat kod TEBE SA TDI u cetvrtoj na 2-2500 o/min, pa onda uzmes nekog slicnog benzinca pa izracunaj koliki je momenat na tockovima u drugoj na 5000 o/min (70km/h je blize 5000 o/min nego 4000 o/min).
sad si još više zaglibio i dokazao da pojma nemaš baš ni o čemu
ajd čitaj ponovo šta sam napisao u jednom od ranijih postova a to je da najveći potisak svako auto ima kad mu je broj obrtaja tamo gdje se nalazi najveći obrtni momenat !!!! kod TDI je to 250 Nm na 1900 o/min, dakle kao što sam i ranije napisao u četvrtoj na 70 km/h ja ću upravo biti na obrtajima gdje mi i jeste najveći obrtni i zato samo dodam gas i preskočim te
s druge strane tvoj benzinac ili bilo koji drugi ISTE snage, konkretno ovdje 105 KS, može imati samo manji, bar duplo, okretni momenat i to na 4000 o/min i UPRAVO zbog toga ti moraš na 70 km/h ušaltat u drugu !!!!!! da bi bio na tih 4000 obrtaja
s tim u vezi pročitaj prvi post teme !! šleper Scania i Lambo imaju ravno po 500 KS ali Scania ima 4 puta jači obrtni !!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Nemoj se praviti lud. Jedno kazes pri 3-4 posta pa sad se hvatas Scanie. Kad se prestize i treba ti da prestignes brzo onda ti koristis 4. brzinu, a ja koristim drugu i imat cu sigurno bolje ubrzanje od tebe. To sto ti preskaces, okaci macku o rep.
preludezalude

#207 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by preludezalude »

hostapler wrote:@ prelude
Ovu usporedbu koju si ti citirao sam stavio sta se desi kada dizel od 150 ks naleti na atmosferskog benzinca od 150 ks,znaci izbrise ga gumicom.
Na liniju probo,uzbrdo testirano. Benzinac iste snage kao dizel nema sta da trazi. Pogotovo atmosferski.
Ali po tvojoj prici bi dizel trebao ici puuuno bolje jer ima momenat puuuno bolji.
preludezalude

#208 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by preludezalude »

hostapler wrote:
johntra wrote:http://www.zeperfs.com/en/duel1352-2980.htm

Ovo je sasvim realna usporedba i potpuno tacna. Mene jedino brine koliko ovaj ovoliko nasviran benzinac moze preci. Za dizela sam spreman staviti ruku u vatru min 300k,za benz ne bih stavio ni na 200k.
Na moderne dizele, posebno iz wv grupacije, nebih smio staviti ni 5KM. Opste poznato da imaju velikih problema bas sa turbom.
goran16v

#209 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by goran16v »

preludezalude wrote: Na moderne dizele, posebno iz wv grupacije, nebih smio staviti ni 5KM. Opste poznato da imaju velikih problema bas sa turbom.
Ne znam moze li se ubrajati u modernog dizela ali neki dan vozio ctaviu 1,9 TDI 110KS, 2001. god, cijeli zvot sluzbena, u jednoj firmi vozio direktor, pa njegov sofre, pa komer. direktor, pa sad kurir (ovo nabrajam da se vidi da je propisno handrena), presla 420 i kusur hiljada km, turbina vrti kako vrti.
hostapler

#210 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by hostapler »

preludezalude wrote:
Ali po tvojoj prici bi dizel trebao ici puuuno bolje jer ima momenat puuuno bolji.
Ja sam svoje dokazao,a ti se jos uvijek koprcas sa vracanjem dvije nize,obrtaji na 5000,a potrosnja 20 lit.
hostapler

#211 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by hostapler »

goran16v wrote:
preludezalude wrote: Na moderne dizele, posebno iz wv grupacije, nebih smio staviti ni 5KM. Opste poznato da imaju velikih problema bas sa turbom.
Ne znam moze li se ubrajati u modernog dizela ali neki dan vozio ctaviu 1,9 TDI 110KS, 2001. god, cijeli zvot sluzbena, u jednoj firmi vozio direktor, pa njegov sofre, pa komer. direktor, pa sad kurir (ovo nabrajam da se vidi da je propisno handrena), presla 420 i kusur hiljada km, turbina vrti kako vrti.
Znam x primjera dizel motora raznih proizvođaca pa i VW gdje su auta sa blizu 500k km a nikada turbina nije zamjenjena. Vrti se,ne pusi,voze se.
goran16v

#212 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by goran16v »

hostapler wrote: Znam x primjera dizel motora raznih proizvođaca pa i VW gdje su auta sa blizu 500k km a nikada turbina nije zamjenjena. Vrti se,ne pusi,voze se.
Prijmera koliko hoces, svaki Passat ili Audi stariji od 7 - 8 god koji vidis na taxiju ima najmanje toliko.
Melami

#213 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by Melami »

Joj nebuloza, cuj dizel bolji od benzinca, aj
preludezalude

#214 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by preludezalude »

Medonjaa wrote:
Brdar wrote:i jos nesto, jel tako najbolji su po performansama ferrari, lamborghini motori i TU NEMA GOVORA O DIZELU, DA DIZEL IMA BOLJE PERFORMANSE OD BENZINCA ONDA BI SVAKI FERRARI BIO DIZEL, KAO I LAMBORGHINI
a to sto je drasticno veca potrosnja benzinca je druga stvar,

i to nije tema sada, :wink:
jesil ti čuo za Audija R10 TDI i pobjedu na 24 sata La mansha
http://en.wikipedia.org/wiki/Audi_R10_TDI
to što nisu još popularni dizelaši u klasi supersportskih auta je ista predrasuda kao u vrijeme 70tih godina i dizela Golfa keca među običnim autima
Ako ja pocnem nabrajati supersportase benzince koji su pobjedjivali, onda ce spisak biti daleeeeleko duzi od ovog tvog koji ima samo jedan auto.
preludezalude

#215 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by preludezalude »

goran16v wrote:
Ti tdi motori iz tih godina imaju puno manje problema od novih common rail motora.
preludezalude

#216 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by preludezalude »

hostapler wrote:
preludezalude wrote:
Ja sam svoje dokazao,a ti se jos uvijek koprcas sa vracanjem dvije nize,obrtaji na 5000,a potrosnja 20 lit.
Ma da. Svi super luksuzni i super jaki automobili su dizeli. :? Mora biti tako jer su bolji, brzi, dugotrajniji itd. :? Da je benzinac brzi i jaci je sama nebuloza i navlakusa za neznalice.
Sa dizelom se mozes tjesiti samo da imas malu potrosnju. To da dizel ide jako dobro mozes samo zahvaliti turbo punjacu. Bez turba bi bio mrtav.

Ovo poredjenje je daleko normalnije: http://www.zeperfs.com/en/duel1352-1673.htm

Benzinac je za nijansu brzi, a ima daleko manje momenta. Kako to ????
Qler

#217 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by Qler »

ako je dizel tako superioran, samo mi nije jasno sto su svi premium automobili benzinci, svi sportski automobili benzinci, svi auto sportovi koriste benzince (osim Leman 24h, gdje je audi ugurao dizela, ali ne koriste iste arsine kao benzinci)...

ako je dizel tako superioran sto ga stavljaju u traktore, tegljace, kamione, i slicna exluzivna prevozna sredstva gdje je komfor, ugladjenost i performanse na vrhu liste zahtjeva :D

Ako je dizel tako dobar, sto je polo 2001 GTI daaaleko brzi od Lagune 1.9dci uz bradinu, laguna ne da je sporija, nego ne moze da ga prati nikako...

Ako je dizel tako brzi, sto ja kada vozim sluzbenog 2.0tddi kada god preticem moram saltati u veci stepen prenosa, kada god da krenem preticati, a bezinac i ako u 4. krenem preticati mogu slobodno zavrsiti preticanje u 4. Ne moram saltati u 5.

Kako to da ja sa benzincem mogu 3. od 30 do 130km/h a sa dizelom ni blizu tako jer ispod 1800rpm turbina ne radi jer ide ko' mrtva krava, a iznad 3500rpm izgubi i ono snage sto je dobio u tih malo obrtaja gdje ima kuveta?

Benzinac trosi, neka trosi, danas sam sjedio u Toyota Avensis 2004, 2.0 D4D, po BC 9.7l/100km potrosnja, na mom mondeu 1.8 16V 10.4l/100km po BC... Po ovim guzvama u gradu auto trosi na sat vremena ne na 100km...

Ako je dizel tako superioran sto svi porede TUBO dizel sa atmosferskim benzincem, Sto svi bjeze od turbo benzinca...

Ako je dizel tako bolji, sto svi koji ga voze kad ih pitas kako ide kazu "ide ko' benzin", a kad pitas nekoga ko' vozi pokvarenog benzinca, kaze "ide ko' dizel!" :D

Dizel je dobar za kamiondzije, taxiste, komercijaliste... Dizel je skuplji za odrzavati, skuplji za kupiti, neudobniji za voziti (argument novi dizel ne pije vode jer je novi benzin opet daleko udobnij i ugodniji od novog dizela)..

Dakle, na 5000KM razlike u cijeni dizela i benzinca, treba ti cca 100000km da predjes po ovim cijenama samo u gorivu da namiris razliku u potrosnji.. to je bez servisa. To je 8 godina da vozis auto (prosjecna neka kilometraza porodicnog covjeka)... Dakle, dizel nula bodova :D

Flame ON! :)
Melami

#218 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by Melami »

Qler wrote:ako je dizel tako superioran, samo mi nije jasno sto su svi premium automobili benzinci, svi sportski automobili benzinci, svi auto sportovi koriste benzince (osim Leman 24h, gdje je audi ugurao dizela, ali ne koriste iste arsine kao benzinci)...

ako je dizel tako superioran sto ga stavljaju u traktore, tegljace, kamione, i slicna exluzivna prevozna sredstva gdje je komfor, ugladjenost i performanse na vrhu liste zahtjeva :D

Ako je dizel tako dobar, sto je polo 2001 GTI daaaleko brzi od Lagune 1.9dci uz bradinu, laguna ne da je sporija, nego ne moze da ga prati nikako...

Ako je dizel tako brzi, sto ja kada vozim sluzbenog 2.0tddi kada god preticem moram saltati u veci stepen prenosa, kada god da krenem preticati, a bezinac i ako u 4. krenem preticati mogu slobodno zavrsiti preticanje u 4. Ne moram saltati u 5.

Kako to da ja sa benzincem mogu 3. od 30 do 130km/h a sa dizelom ni blizu tako jer ispod 1800rpm turbina ne radi jer ide ko' mrtva krava, a iznad 3500rpm izgubi i ono snage sto je dobio u tih malo obrtaja gdje ima kuveta?

Benzinac trosi, neka trosi, danas sam sjedio u Toyota Avensis 2004, 2.0 D4D, po BC 9.7l/100km potrosnja, na mom mondeu 1.8 16V 10.4l/100km po BC... Po ovim guzvama u gradu auto trosi na sat vremena ne na 100km...

Ako je dizel tako superioran sto svi porede TUBO dizel sa atmosferskim benzincem, Sto svi bjeze od turbo benzinca...

Ako je dizel tako bolji, sto svi koji ga voze kad ih pitas kako ide kazu "ide ko' benzin", a kad pitas nekoga ko' vozi pokvarenog benzinca, kaze "ide ko' dizel!" :D

Dizel je dobar za kamiondzije, taxiste, komercijaliste... Dizel je skuplji za odrzavati, skuplji za kupiti, neudobniji za voziti (argument novi dizel ne pije vode jer je novi benzin opet daleko udobnij i ugodniji od novog dizela)..

Dakle, na 5000KM razlike u cijeni dizela i benzinca, treba ti cca 100000km da predjes po ovim cijenama samo u gorivu da namiris razliku u potrosnji.. to je bez servisa. To je 8 godina da vozis auto (prosjecna neka kilometraza porodicnog covjeka)... Dakle, dizel nula bodova :D

hahah ja sam uvijek govorio da se taj dizel nikad ne moze isplatiti u poredeci sa bezincem al ko ce ljudima objasnit. Nego, vidim ti i ja se dobro slazmeo na svakoj temi. Mogli smo i kafu popit, ako si dama naravno :D hahaha zezam se, ozeljen sam.... al nije kafa iskljucena :lol: :lol: :lol: :lol:
goran16v

#219 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by goran16v »

Qler wrote:ako je dizel tako superioran, samo mi nije jasno sto su svi premium automobili benzinci, svi sportski automobili benzinci, svi auto sportovi koriste benzince (osim Leman 24h, gdje je audi ugurao dizela, ali ne koriste iste arsine kao benzinci)...

Kad ste se vec dotakli dizela u sportu, nije bas svi sportovi, samo da ubacim par stvari:
Da u Le Mans seriji Audi nije jedini, nego je tu i Peugeot sa 908 HDI FAP-om i tu je mrtva trka, ima vise Le Mans series pobjeda i plasmana na 24h LM dok Audi ima vise pobjeda na 24h LM
Koliko se sjecam prva pobjeda dizela je bila pobjeda BMW-a 320 u klasi turistickih na 24h Hockenheima (nisam siguran za stazu)
Do Chevroleta Cruza auto koji je dominirao WTTC-om je bio Seat Leon TDI
Do povlacenja poslije trke prosle godine VW Touareg TDI je bio neprikosnoven na Dakaru.

Sorry za off
shady

#220 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by shady »

Na duze staze dizelasi su bolji zbog manje potrosnje za iste performanse, kad su u pitanju utrke, dok kod "obicnih" automobila, benzinci se koriste u premium klasi jer je lakse izvuci vise KS iz njih. Iz dizelasa je tesko izvuci puno preko 100KS/litru zapremine, dok benzinci imaju i do 150KS/litru bez problema, pa i vise (sa turbom naravno). Jos jedna "prednost" je znatno manji obrtni moment, jer ne mogu svi mjenjaci podnijeti toliki. Brabus pri tuniranju Mercedesa svoje najace modele ogranicava u obrtnom momentu, pa sad zamislite sta bi tek bilo da je dizelas sa duplo vise Nm u pitanju. :dance:

Ima se tu vjerovatno jos svasta nesta dodati, ali ovo je koliko se ja razumijem :D
Melami

#221 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by Melami »

shady wrote:Na duze staze dizelasi su bolji zbog manje potrosnje za iste performanse, kad su u pitanju utrke, dok kod "obicnih" automobila, benzinci se koriste u premium klasi jer je lakse izvuci vise KS iz njih. Iz dizelasa je tesko izvuci puno preko 100KS/litru zapremine, dok benzinci imaju i do 150KS/litru bez problema, pa i vise (sa turbom naravno). Jos jedna "prednost" je znatno manji obrtni moment, jer ne mogu svi mjenjaci podnijeti toliki. Brabus pri tuniranju Mercedesa svoje najace modele ogranicava u obrtnom momentu, pa sad zamislite sta bi tek bilo da je dizelas sa duplo vise Nm u pitanju. :dance:

Ima se tu vjerovatno jos svasta nesta dodati, ali ovo je koliko se ja razumijem :D
koliko to manje trose i znas li da je dizel skuplji od benzina? Znas li koliko prostom racunicom treba predjenih kilometara da se ta potrosnja isplati. Koliko dizel treba odrzavanja vise, skupljeg. Dodaj na to da je u startu skuplji masno
BISCANIN2

#222 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by BISCANIN2 »

Ferariv,lambordjini porse zx nisan serija prelaze na dizel, i to Tdi. Vidili ljudi sta je obrtni moment pa ve hifro pfe i na xizel.Stvarno ste nerealni zasto stvafi ne stavite na svoje mjesto.Onaj kamion sa pocetka price kad mu se udupla momonet znaci sa 600 nek ode ena 1200 nm opet ce.od.0 do 100 umjesto za 15 minuta doci za 14 i 30 sec a 60 do 100 umjesto za 12 minuta doci ce za citavih 11.
Citam gluposti ovdje kao kad vozis dizelom ne treba saltat zbog momenta ha ba to ce reci neko kk nikad u zivotu nije vozio benzinva jaceg od 1,8i, sine treba biti mudo pa stisnuti asconi 1,8 gas do poda u cetv rtoj. Vozim sluzbene dizele ww gfupacije i meni sigurno.ne tros 5 litara jer sam navikao da ako je fina c ;-) esta daju sve od sebe. Prvo ih trebalo nauciti voziti a to je ako zelis ista vise gas do poda i uvijek je.do poda.Prije godinu dvije dobili Smo golfa 5
2,0 104 kw i auto stvarno.ide ali.opet o.aj osjecaj puknes ga po gasu a on se zagusi i za sek dvije i pa kfene ko lud i onda opet doxajes gas a ono sipak.Znaci jos jednom dizel se usavrsava da be donekle.mogao parirati benzincu zbog potfosnje jer je nafte sve manje sve ostalo je.na strani benzinca. Ja sad sam u bl i krupi na krivinama naletima na pasata sa crvenim.di. Covjek ide na noz gine. Nista pustam ga vidim da nije nofmalanda ne ubije koga Slicna stvar se desila kad sam.se nedavno vracao iz bl audi 4 ovaj predzadnji model, co jek na punoj. Nepreglednoj krivini usred kanjona hoce da.pretice stanem i.pustim ga. Valjda je to nekim vozacima tdi nekakv problem kad nalete na malo jaci auto.
Moj predzadnji auto.je.bio.dizel i upravo na ovom.forumu su mj ljudi otvorili oci na cemu im.zahvaljujem i svaki put :thumbup: kad.putijem govofim.sam.sebi kako.sam bio ovca.U mojoj familiji i od.prijatelja samo.je.kod mene benzin sad kad sam obratio paznju svi su u banani. Te wap filter 2milje, turbina nesto manje, te dizne, nekakv ventil za turbinu ja nisam mehani ar a od njih sam sve nauciojos kad sam cuoda je servis zamjene remena 8 glava, fuj.Kolega gorane 16 v dabogada
preludezalude

#223 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by preludezalude »

Igra ulogu i snaga i momenat, ali momenat na tockovima. Znaci u igru je ukljucen i mjenjac. Najbolje ubrzanje ima od max momenta pa do max snage, ALI NE ZBOG MOMENTA (koji pada sa porastom obrtaja) VEC ZBOG NAGLOG RASTA SNAGE.
BISCANIN2

#224 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by BISCANIN2 »

Izvinjvam se pisem sa mobitela otud greske, kolega Gorane iskreno od srcati zelim da te.tvoja skoda posluzi sto.dulje id a mikad nebudes imao.probleme koja moja.familija.i.prijatelji imaju.I jos jedno pitanje za vlasnike skoda od ranije kako ste se rijesli onog.mirisa nama to ne.uspijeva nikako.
preludezalude

#225 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by preludezalude »

Turbo benzinci uzvraćaju udarac!

Iznenadni i nagli porast cijene dizelskog goriva te daljnji tehnološki razvoj benzinskih motora s prednabijanjem snage uzrokovao je potpuni zaokret na tržištu novih automobila. Turbo-dizelaši odjednom su postali skupi i neisplativi, dok su turbo benzinci postali pravi hit.

Fiatov 1.4 litreni Turbo Jet ovisno o usisu zraka i tlaku prednabijanja razvija između 120 i 180 konjskih snaga i čak 206 do 280 Nm pri 1750 do 2250 o/min

Benzinski motori s prednabijanjem snage oduvijek su bili nešto posebno. No, automobile opremljene turbo benzincima koji daju ogromne količine snage i okretnog momenta u malom pakiranju te iz naoko sićušne zapremine svakim pritiskanjem gasa bude divlju zvijer nije si mogao priuštiti svatko. Naime, sve donedavno bili su skupi i rezervirani samo za imućniju klijentelu. Iznenadni obrat na naftnom tržištu u kojem je dizelsko gorivo cijenom prestiglo benzinsko dovelo je do pravog paradoksa. Gotovo preko noći turbo dizelaši postali su skupi i neisplativi, a turbo benzinci jedina i logična alternativa. Tihi i uglađeni rad, velika snaga i prihvatljiva potrošnja goriva samo su neke od prednosti modernih benzinaca s prednabijenjm snage.

Porsche 959 Turbo uz pomoć dva turbo punjača razvijao je čak 450 konjskih snaga

Razlozi turbo povratka

Da bismo pojasnili ulogu turba moramo se usredotočiti na osnovne principe rada motora. Kako bi uopće došlo do zapaljenja smjese goriva i zraka u komori za izgaranje motora, potreban je određeni omjer zraka i goriva. Optimalni omjer naziva se stehiometrijski omjer i iznosi 14.7 :1. Dakle, za pravilno i potpuno izgaranje jednog kilograma goriva potrebno je 14.7 kilograma zraka. Pojednostavljeno govoreći, što više zraka dospije u komoru za izgaranje potrebna je i veća količina goriva za pravilno izgaranje. Većim obostranim udjelima dolazi do snažnijih kontroliranih eksplozija unutar cilindara te se oslobađa i veća snaga. Zato, kako bi se ostvario veliki dodatni potisak snage bez značajnijih preinaka, u motore se ugrađuju dodatni «punjači» snage.

BMW 2002 Turbo-do 4500 o/min ubrzavao je poput 1.0 litrenog automobila, a onda bi uslijedio pravi reful snage.

Prije svega nekoliko godina čak i eminenti stručnjaci tvrdili su kako je benzinskim motorima stigao kraj jer moderni turbodizelaši nude više snage, okretnog momenta te nižu potrošnju goriva nego približno nominalno jednako snažni benzinski motori. Poneki turbo dizelaši poput Hondinog opjevanog i-CTDi 2.2 litrenog motora nude i gotovo benzinski uglađen i tihi rad. Pri tome, mora se priznati, benzinski su motori posljednjih godina kod većine proizvođača bili ipak tehnološki zapostavljeni. No usporedo s rastom cijene dizelskog goriva, uvođenja strožih ekoloških normi Euro 5 o ispušnim plinovima kao i činjenica da se u trenutnoj fazi tehnološke revolucije stiglo vrlo blizu vrhunca razvoja turbo-dizelski motora natjeralo je inženjere da se vrate osnovama auto tehnologije koje su s nama prisutne već gotovo pola stoljeća.

Tako su turbo benzinci preko noći postali apsolutni hit auto industrije. Budući da benzinski automobili velike zapremine i snage troše mnogo goriva moralo se pribjeći rješenju kako te iste konjske snage upakirati u manju zapreminu te time postići i manju potrošnju. Da, pojasnimo! Uzmimo za primjer benzinski motor zapremine 2000 kubičnih centimetara i snage 150 konjskih snaga koju razvija pri 6000 okretaja u minuti. Startamo li motor takvog automobila svih 2000 kubičnih centimetara zapremine cilindara moraju se hraniti gorivom. No, dok se kazaljka brojača okretaja ne zavrti do oznake 6000 nismo „upregnuli“ svih 150 konjskih snaga. Uzmimo sada za primjer moderni turbo benzinac zapremine 1400 kubičnih centimetara i snage 150 konja pri oko 5500 okretaja. Startanjem motora i vožnjom na nižim okretajima mi u biti gorivom „hranimo“ samo 1.4 litreni agregat. Prema tome, uštede u gorivu ovisno o proizvođačima mogu biti i do 20% u korist turbo benzinaca manje zapremine. Isto tako manja potrošnja goriva znači da će i manja količina ispušnih plinova završiti u atmosferi.

Fiat 500 Abarth-135 turbo konja u malom pakiranju mogu posramiti i razvikanije modele

Zato kako bi se udovoljilo modernim Euro 5 ekološkim normama, a da se ne bi išlo nauštrb vozačkog gušta turbo benzinci predstavljaju ključ uspjeha. Iako u stvarnosti turbo benzinci ipak ne troše minimalne količine gorive kao što to tvrde sami proizvođači uštede u gorivu pametnom vožnjom mogu biti znatne u odnosu na identično snažne atmosferske motore veće zapremine! Izuzev navedenog, turbo benzinci odlikuju se i velikim okretnim momentom, a najveću vrijednost mnogi razvijaju pri vrlo niskim okretajima. Primjerice većina 1.4 litrenih turbo benzinaca razvija preko 200 Nm najvećeg okretnog momenta čime su usporedivi sa usisnim benzincima zapremine oko 2.200 kubičnih centimetara. Za usporedbu, prva generacija Volkswagenovog opjevanog 1.9 TDI motora sa 90 konjskih snaga razvija 210 Nm pri 1900 okretaja u minuti. Mnogi turbo/kompresor benzinci slične vrijednosti razvijaju još i na nižim okretajima. Tim je posve evidentno zašto je u samo dvije godine došlo do ponovne renesanse turbo benzinskih motora.

Najznačajniji turbo/kompresor benzinci na tržištu

Fiat/Alfa Romeo/Lancia

1.4 Turbo Jet (120/135/150/155/180 KS, 206/230/230/280 Nm pri 1750 do 2250 o/min)
1.8 Twin turbo (200 Ks, bez podataka)
BMW

3.0 (306 KS, twin-turbo, 400 Nm pri 1300 o/min)
VAG koncern (VW, Seat, Škoda, Audi…)

1.4 TSI (125/140/170 KS, 200/220/240 Nm pri 1500 o/min)
1.8 TFSI (160 KS, 250 Nm pri 1500 o/min)
2.0 TFSI (200 KS, 280 Nm pri 1800 o/min)
3.0 TFSi (290 KS, kompresor, 420 Nm pri 2500 o/min)

VW Golf 2.0 TFSI- jedan od tehnoloških najnaprednijih benzinskih motora sa turbo puhalom i direktnim ubrizgavanjem goriva

Ford/Volvo

2.5T (210 do 220 KS, 320 Nm pri 1500 o/min)
Jaguar

R modeli 4.2 (395 -416 KS, kompresor, 540 do 560 Nm pri 4000 o/min)
Mazda

2.3 MPS Turbo (260 KS, 380 Nm pri 3000 o/min)
Mercedes

1.8 Kompressor (156 Ks, 230 Nm pri 2500 o/min)
Mitsubishi

Colt 1.5 Turbo (150 Ks, 210 Nm pri 3500 o/min)
Opel

1.6 Turbo (180 KS, 230 Nm pri 2300 o/min)- Corsa, Astra GTC
2.0 Turbo (200 do 240 KS, 262 do 320 Nm pri 4200/2500 o/min)-Astra, Vectra
Renault

1.2 TCE (100 Ks, 145 Nm pri 3000 o/min)-Twingo, Clio
2.0 Turbo (170 do 224 KS, 270 do 300 Nm pri 3000 o/min)-Laguna

Tekst prenesen sa "Vidi auto.com"
http://www.vidiauto.com/autotech/turbo3/
Locked