IRAN

Post Reply
Challenger_
Location: 永恆 - bez podrumskih entiteta i taketo-maketo koalicije

#19976 Re: IRAN

Post by Challenger_ »

Vizionar 1985 wrote: I koliko je Amerikanaca spremno ginuti za Americke elite.
Za Izrael druže, za Izrael. O tome je, ovdje, riječ.
Bosanski_kralj

#19977 Re: IRAN

Post by Bosanski_kralj »

Uz svo uvažavanje Irana i njihove vojne moći ipak se ovdje jako potcjenjuje Amerika. Nikom ne bi dobro donio rat, strašni bi bili gubici na obe strane, ali ne zaboravimo da ni jedna bomba ne bi pala na američko tlo.
espn

#19978 Re: IRAN

Post by espn »

Ima mi smisla sto Vizionar prica samo to Kiki i ostala bratija ne vide.
Sanjarko

#19979 Re: IRAN

Post by Sanjarko »

Bosanski_kralj wrote:Uz svo uvažavanje Irana i njihove vojne moći ipak se ovdje jako potcjenjuje Amerika. Nikom ne bi dobro donio rat, strašni bi bili gubici na obe strane, ali ne zaboravimo da ni jedna bomba ne bi pala na američko tlo.
Ma postujem ja Ameriku i Amerikance. I Izrael i Jevreje ali ekstremiste na svim stranama, lopove itd., bi u haps i slicno. Ovo nama svima, obicnom narodu ne treba. Iz ovog nista dobro nece izaci i nadam se da nece nicega ni biti.
Last edited by Sanjarko on 22/06/2019 00:53, edited 1 time in total.
Maraschino

#19980 Re: IRAN

Post by Maraschino »

Baki19 wrote:
Maraschino wrote:
Baki19 wrote:Zapadni svijet nikome nije pomogao i oni su sirili svoje kolonije i vrsili pljacku prirodnih resursa.Iran se moze ekonomski oporaviti i to za njih nije neki problem. Amerika lagano propada i zamjenjuju je nove super sile a to je Rusija i Kina.
Ovi ce nam donijeti dobro. :roll:
Naravno jer ako se budemo drzali Turske za BiH nece biti problema. Rusija uvazava Tursku i nekoliko puta je Erdogan rekao da mu je Bosna ostavljena u amanet a Amerika nikada nije pomogla Bosni i nece joj pomoci nikada. Rusija nije kao Srbija i oni imaju svoju politiku koja nije protiv muslimana.
Musliman tamo, vamo to me ne interesuje.
Po tebi, vrijeme je da se pakujemo put Rusije i Kine. Med i mlijeko sto i nama zele donijeti.
Maraschino

#19981 Re: IRAN

Post by Maraschino »

Challenger_ wrote:
:thumbup:

ubo
Baki19

#19982 Re: IRAN

Post by Baki19 »

Cionisti sad za sada sute i sigurno su razocarani sto se nije desila vojna intervencija. Iran moze pokoriti Izrael i da Palestinci konacno dobiju svoju drzavu i Kuds.
Kikibombona

#19983 Re: IRAN

Post by Kikibombona »

Amerika ima interese na BI. To su interesi koji u dobroj mjeri cine Ameriku najjacom silom svijeta. Nafta/plin - dolar. Arapi kopuju ogromne kolicine oruzja od Amerike.

Iran je oponent tim interesima i sve sto rade je kontra americkih interesa.

BI je super vazan za Ameriku. Super mocan Iran, sa nuklearnim oruzjem, je direktna prijetnja za americku globalnu dominaciju. Veze to nema sa Izraelom.

Islamski svijet u svemu vidi Izrael. Sami sebi su nabili strasan kompleks od drzavice koja je manja od F BiH. Jadno.
bogoljub

#19984 Re: IRAN

Post by bogoljub »

Kikibombona wrote:Amerika ima interese na BI. To su interesi koji u dobroj mjeri cine Ameriku najjacom silom svijeta. Nafta/plin - dolar. Arapi kopuju ogromne kolicine oruzja od Amerike.

BI je super vazan za Ameriku. Super mocan Iran, sa nuklearnim oruzjem, je direktna prijetnja za americku globalnu dominaciju. Veze to nema sa Izraelom.

Islamski svijet u svemu vidi Izrael. Sami sebi su nabili strasan kompleks od drzavice koja je manja od F BiH. Jadno.
Nisi upravu evo ti američki mediji koji vodi debatu zašto američka mladost da gine za Izrael.
https://youtu.be/f0RFoi2naGA

Last edited by bogoljub on 21/06/2019 23:21, edited 1 time in total.
Baki19

#19985 Re: IRAN

Post by Baki19 »

Kikibombona wrote:Amerika ima interese na BI. To su interesi koji u dobroj mjeri cine Ameriku najjacom silom svijeta. Nafta/plin - dolar. Arapi kopuju ogromne kolicine oruzja od Amerike.

Zar je bitno koliki je Izrael povrsinom? Nema niko prava da na tlu Palestine gradi drzavu i da pritom protjeruje stanovnistvo. Palestina je sveta zemlja i nije bitno kolika je povrsinom.
Kikibombona

#19986 Re: IRAN

Post by Kikibombona »

Izrael i Saudijska Arabija svakako zele da Iran bude unisten.

Medjutim, Amerika ima svoje interese na BI, tu je glavna zlatna zila i centar americke globalne dominacije.

Nije Amerika hendikepirana da je drugi navlace na tanak led. Radi se o najjacoj zemlji ikada.

Eto, Rule iz Kalesije zna da ih Izrael navlaci, ali ne zna americko liderstvo. :D Trebaju Amerikanci uzeti nas Bosance kao savjetnike, daleko bi dogurali.

...

Amerika ocigledno ne zeli rat sa Iranom. To ko ne vidi corav je i glup. Rat je posljednja opcija koja ce biti primjenjena ako Iran ne dodje za pregovaracki stol.
King Theoden

#19987 Re: IRAN

Post by King Theoden »

muhafuca wrote: O cemu uopste pricas ti - pa bili su Amerika i Iran prijatelji - da je Amerika od njih napravila Svicarsku a ne ih koristila kao benzinsku pumpu

ne bi bilo revolucije uopste i ne bi danas Ajatolah bio na vlasti.
To je to. Insan ne može pojmiti tu nesreću i bijedu u kojoj je živio iranski narod pod šahovom čizmom.
Poređenja radi, možemo li zamisliti kolika bi morala biti kriza i beznađe u bosni da se narod okupi oko vinka puljića iki bivšeg reisa :mrgreen:
bogoljub

#19988 Re: IRAN

Post by bogoljub »

jeza u ledja

#19989 Re: IRAN

Post by jeza u ledja »

muhafuca wrote:
Na Haitiju Americka intervencija bila prva bila oko prvog svjetskog rata - zadnja u devedestim imena "Odrzavanje demokratije" ako se sjecam dobro napamet - vlast je konstantno pro americka - Amerika nikad od njih Njemacku nije napravila - ne bi se narod bunio na vlast da jesu

Argentina - od 50ih (kad su zbacili Perona) je cak sa amerikom ucestvovala u vojnim intervencijama u centralnoj americi kao najbolji prijatelj iz J amerike.

Nije amerika od njih Koreju napravila - veze ni sami nemaju koliko su krahova ekonomije imali.

Egipat - nakon Nasera - od 70ih i Sadata su saveznici Amerike - kad ce postati kao Japan?

Pakistan - je jedan od najvecih saveznika u regionu oduvjek cini mi se - kad ce postat nova Australija - uskoro?
Jebiga ne da mi se guglati. Znam da te zemlje nisu "oduvijek" saveznici. To nisu zemlje u kojima su SAD imale potpunu kontrolu kao u Japanu, Koreji, Njemackoj, nakon rata i u koje je ubaceno toliko love i energije.

To je jedini razlog sto su podignute u bedeme koji jesu.

Iran u ovom momentu to nije - i Amerika nema razloga da ga podize kao bedem vec bi ga koristila kao benzinsku crpku i put ka centralnoj Aziji.

Znaci Iran cak i da svojevoljno kapitulira - ne bi Amerika od njih napravila novu Njemacku ili Japan - vec novi Pakistan ili Egipat.

A citava poenta ovih sto predlazu da bi Iran trebao kapitulirati je da bi amerika od njih napravila Japan ili Koreju.

Jel sad kontas?

Vijetnam je haver sa Amerikom zato sto to Vijetnam hoce biti (svojevoljno) a ne sto mora biti i Vijetnamu Amerika nista ne diktira, Vijetna radi sta hoce. - I Iran bi mozda bio prijatelj sa Amerikom kad bi ih amerika prestala maltretiraati
Naravno da ne mislim da ce Iran odjednom postati Japan ako bude haver s Amerikom i ja se potpuno slazem sa tim da Iran kao i Vijetnam treba da ima potpunu nezavisnost u odlucivanju sta hoce i s kim hoce. Medjutim, njihova je odluka da budu neprijatelji Amerike i Izraela. To je njihova odluka, ne americka, ne izraelska. Iranska.

Kazem, ovo nisu vise 60-e, 70-e, dok su jos postojale kolonije. Ne moze Amerika raditi u Iranu sta je radila tada. Ne moze u jebenoj Venecueli, a kamo li Iranu. Iran ima sve poluge da uspostavi normalan odnos sa Zapadom, ali nece jer ne prihvata sistem vrijednosti koji promovira Amerika i definitivno ne prihvata postojanje Izraela.
Zar treba crtati koliko je americka politika o Iranu ovisna o lobiranju Izraela i Suadije? Hajd Saudija, oni hoce vjerske ratove, ali Izrael sigurno ne zanima Iran kao teritorij. Obratno nije slucaj.
Ja fakat ne kontam kako vama nije jasno da je prica o Izraelu za Ameriku linija koja se ne moze preci ni slucajno?
Dok god postoji konfrontacija Irana sa Izraelom, postojace konfrontacija Amerike sa Iranom. To nema veze ni sa naftom, ni sa postkolonijalizmom, ni sa kapitalizmom, demokracijom, ljudskim pravima i bla bla.

Iran bira ulogu koju ima. Onima koji su u Iranu na vlasti - takva uloga Irana ocigledno odgovara. Tu se sva ozbiljna diskusija dalje zavrsava.
muhafuca

#19990 Re: IRAN

Post by muhafuca »

Bosanski_kralj wrote:Uz svo uvažavanje Irana i njihove vojne moći ipak se ovdje jako potcjenjuje Amerika. Nikom ne bi dobro donio rat, strašni bi bili gubici na obe strane, ali ne zaboravimo da ni jedna bomba ne bi pala na američko tlo.
niko ovdje ni ne misli da bi Ajatollah u bjeloj Kuci stolovao - nemoj se sekirat.

I najludji ovdj sa svakakvim teorijama cvaknutim ne misle da bi Iran zauzeo Ameriku u slucaju rata, a niti dobacio bilo cime do Amerike.
A_A_AKCIJA

#19991 Re: IRAN

Post by A_A_AKCIJA »

jeza u ledja wrote:
A_A_AKCIJA wrote: Ovdje samo provociraš ljude koje brine potencijalna smrt muslimana.
A da nisu muslimani onda bi bilo manje bitno jel? :roll:
Odakle ti taj zaključak?

Nemoj da se pravimo ludi. U ratovima posljednjih godina, najviše gine muslimana. Tome dodaj kompleks Palestine, sam pojam Ummeta i sve što ide uz to i imaš više nego jasnu sliku i ideju šta sam htio reći. Muslimani nikada nisu bili neosjetljivi na muke drugih, ali jednostavno, Bosna, Kosovo, Somalija, Jemen, Palestina, Liban, Afganistan, Pakistan, Irak, Sirija, Libija su žarišta u kojima su najdeblji kraj izvukli muslimani. U Iraku je procjena da ja bilo 1.2 miliona žrtava.

Niti jedna od navedenih zemalja se nije usrećila sa razvojem događaja, i sasvim je normalna reakcija skupine ljudi koji dijele zajednički sistem vrijednosti, na njihovo stradanje.

Na forumu je veliki broj ljudi koji tačno vidi šta čeka stanovništvo Irana. Očigledno je rat neizbježan i to samo zato jer vojno industrijskom kompleksu u USA treba jedno novo žarište da krhaju svoju vojnu tehnologiju i otimaju resurse, prije svih naftu. Ovo je postalo besmisleno očigledno, više se i ne trude da to prikriju. Iz aviona se vidjelo da će poslije Sirije otvoriti novo žarište i znalo se da je na redu Iran. Isto, kao što se već sada zna da poslije Irana ide Kina, pa čak i neko od trenutnih saveznika USA. Mislim, dokle više? Kako će se to sve završiti?

Ja sam vjerovatno jedini na forumu koji je bio i u Iranu i Americi i nemaš pojma koliko je sve ovo što se dešava meni besmisleno i suludo. Ono što sigurno znam da prosječan Iranac ne mrzi Ameriku, a prosječan Amerikanac ne da ne mrzi Iran, nego i ne zna šta je i gdje je. Meni je Amerika dala više od moje zemlje i ja nikako ne mogu da vjerujem da Amerikanci dopuštaju da im neko ovako uištava državu i sve što su izgradili. Sve što se dešava od invazije na Irak, pa na ovamo, dugoročno će najviše naštetiti Americi i samo je pitanje kada će se preći point of no return i ostaviti Ameriku bez saveznika, jer drugi neće htjeti učestvovati u ludostima i bezakonju. Mene je strah svijeta u kojem Amerika nije najpoštenija i najjača sila. Trumpova administracija radi sve da to više ne budu. Ako izgube tu poziciju, svi mi odreda smo najebali, jer će se sam proces preslaganja moći odvijati podmazan krvlju. Sama pozicija BiH dolazi u pitanje, jer tvoj, objektivno najveći saveznik, počinje da se ponaša ko Danerys sa zmajem, a ti više ne znaš šta bi pomislio, rekao i uradio.

Bush stariji je imao strašnu ofanzivu da bi okupio široku međunarodnu koaliciju za rat u Iraku. UN je nepretano zasjedao, frcale su rezolucije i rat je imao apsolutnu podršku svijeta.

Bush mlađi je slagao za WMD i imao samo Blaira kao saveznika. ALi, opet se pokušavalo kroz UN, dosta manje i sa gomilom laži.

Sada, Trump i ne pomišlja da išta radi u UN. Ta institucija više nema nikakvog smisla. Štaviše, demontirao je sporazum o nuklearnom programu i sada pokušava da prisili Iran da pregovara oko nečega čega se Iran pridržava i ostatak svijeta. Svi osim USA, Saudije i Izraela. Sankcije, slanje brodova, pa čak i naredba za napad je išla isključivo svojevoljno i bez ikakvih konsultacija i sa kim.

Kiki se sa druge strane samo zajebava sa jako ozbiljnom temom i to je iskreno vrlo šupački. 90% stvari koje piše ni sam ne vjeruje, ali zna kakvu će reakciju izazvati kod ljudi koje to pogađa. Provalio je fol i samo tambura istu priču i nervira ljude. Nešto kao psovanje majke nekome kome je mati teško bolesna. Pozadina je netrpeljivost prema muslimanima i Islamu i njegov nastup je samo na to fokusiran: manje islama, više razvrata koji prodaje kao slobode. Pomislim da se nada da će ga lakše metnuti, ako bi žene bile manje muslimanke :D . Nikakva prava ugroženih, jer onda ne bi bio ovoliko kontradiktoran. Ne možeš biti za prava ugroženih a podržavati Sisija, Saudiju ili Izrael. To jednostavno ne ide. Opet na drugim temama je savršeno normalan, npr o politici u BiH. Ali, džaba, ima ovu fix ideju i ne popušta.

U pitanju su emocije, stradanja ljudi sa kojima imaš nešto zajedničko i fakat se nije lijepo zajebavati na tu temu.

Čitam komentare Amerikanaca na ove događaje ispod različitih članaka na FB. Od Business Insidera, NYT, Economista, Slate-a, Nationa, i 90% istih Amerikanaca ne možeda vjeruje i apsolutno ne odobrava što se sve radi. Provlači se pitanje i svi se pitaju, kada znamo da smo postali bad guys? Imamo koncentracione logore za djecu imigranata, čak na istim lokacijama istih logora u kojima su držali Japance u onom ratu. Podržavaju se najstrašniji diktatorski režimi (Egipat, Izrael, KSA), a zajebavaju se druge države zbog deset puta manjih stvari (Turska, Pakistan...). Japancima neko napadne brod, oni (uključujući i japanskog premijera) kažu da nisu Iranci, ali mi ubjeđujemo svijet da jesu i hoćemo da ih bombardujemo zbog toga. Obaraju nam dron 10.000 kilometara od granice i ne pitamo se šta je uopšte radio tamo i kako bi mi reagovali da je to neko radio nama...?

Ljudi su previše zbunjeni i ne mogu da vjeruju šta se dešava, jer niko nije očekivao da će sve na kraju izaći ovako otvoreno i bez ikakvog pretvaranja.

Najgore , najgore od svega, jeste to što će ove stvari pokrenuti lavinu apologetike i dati savršeno opravdanje svakom malo jačem idiotu da teroriše nekoga drugog. Pogledati pod Srbija, RS, Lazanski, i slično. Kako ikome objasniti da je u BiH i Kosovu bio izuzetak, kada je Amerika i imala neke ideale i za njih ratovala bez direktne koristi. Ovo sve direktno može otvoriti pandorinu kutiju kod nas u državi, i mene je toga najviše strah. Bukvalno, sasvim bi očekivana reakcija EU, ako Trump nastavi sa ovim budalaštinama, mogla biti, ma jebo budalu. I šta onda?
muhafuca

#19992 Re: IRAN

Post by muhafuca »

Ima to veze sa svime zajedno - ukljucujuci i Izrael i naftu i gas i prolaz do centralne Azije i uticaj na druge zemlje u regionu

nije nista iskljucivo - evo samo je jedan razlog sve ostalo su gluposti - sve je vazno - sad sta vise a sta manje

to opet i ovisi o kako kome tj o interesima pojedinih grupa u Americi koje guraju rat, ali bitno je da im svima treba rat.
jeza u ledja

#19993 Re: IRAN

Post by jeza u ledja »

A_A_AKCIJA wrote:
jeza u ledja wrote:
A_A_AKCIJA wrote: Ovdje samo provociraš ljude koje brine potencijalna smrt muslimana.
Odakle ti taj zaključak?

Nemoj da se pravimo ludi. U ratovima posljednjih godina, najviše gine muslimana. Tome dodaj kompleks Palestine, sam pojam Ummeta i sve što ide uz to i imaš više nego jasnu sliku i ideju šta sam htio reći. Muslimani nikada nisu bili neosjetljivi na muke drugih, ali jednostavno, Bosna, Kosovo, Somalija, Jemen, Palestina, Liban, Afganistan, Pakistan, Irak, Sirija, Libija su žarišta u kojima su najdeblji kraj izvukli muslimani. U Iraku je procjena da ja bilo 1.2 miliona žrtava.

Niti jedna od navedenih zemalja se nije usrećila sa razvojem događaja, i sasvim je normalna reakcija skupine ljudi koji dijele zajednički sistem vrijednosti, na njihovo stradanje.

Na forumu je veliki broj ljudi koji tačno vidi šta čeka stanovništvo Irana. Očigledno je rat neizbježan i to samo zato jer vojno industrijskom kompleksu u USA treba jedno novo žarište da krhaju svoju vojnu tehnologiju i otimaju resurse, prije svih naftu. Ovo je postalo besmisleno očigledno, više se i ne trude da to prikriju. Iz aviona se vidjelo da će poslije Sirije otvoriti novo žarište i znalo se da je na redu Iran. Isto, kao što se već sada zna da poslije Irana ide Kina, pa čak i neko od trenutnih saveznika USA. Mislim, dokle više? Kako će se to sve završiti?

Ja sam vjerovatno jedini na forumu koji je bio i u Iranu i Americi i nemaš pojma koliko je sve ovo što se dešava meni besmisleno i suludo. Ono što sigurno znam da prosječan Iranac ne mrzi Ameriku, a prosječan Amerikanac ne da ne mrzi Iran, nego i ne zna šta je i gdje je. Meni je Amerika dala više od moje zemlje i ja nikako ne mogu da vjerujem da Amerikanci dopuštaju da im neko ovako uištava državu i sve što su izgradili. Sve što se dešava od invazije na Irak, pa na ovamo, dugoročno će najviše naštetiti Americi i samo je pitanje kada će se preći point of no return i ostaviti Ameriku bez saveznika, jer drugi neće htjeti učestvovati u ludostima i bezakonju. Mene je strah svijeta u kojem Amerika nije najpoštenija i najjača sila. Trumpova administracija radi sve da to više ne budu. Ako izgube tu poziciju, svi mi odreda smo najebali, jer će se sam proces preslaganja moći odvijati podmazan krvlju. Sama pozicija BiH dolazi u pitanje, jer tvoj, objektivno najveći saveznik, počinje da se ponaša ko Danerys sa zmajem, a ti više ne znaš šta bi pomislio, rekao i uradio.

Bush stariji je imao strašnu ofanzivu da bi okupio široku međunarodnu koaliciju za rat u Iraku. UN je nepretano zasjedao, frcale su rezolucije i rat je imao apsolutnu podršku svijeta.

Bush mlađi je slagao za WMD i imao samo Blaira kao saveznika. ALi, opet se pokušavalo kroz UN, dosta manje i sa gomilom laži.

Sada, Trump i ne pomišlja da išta radi u UN. Ta institucija više nema nikakvog smisla. Štaviše, demontirao je sporazum o nuklearnom programu i sada pokušava da prisili Iran da pregovara oko nečega čega se Iran pridržava i ostatak svijeta. Svi osim USA, Saudije i Izraela. Sankcije, slanje brodova, pa čak i naredba za napad je išla isključivo svojevoljno i bez ikakvih konsultacija i sa kim.

Kiki se sa druge strane samo zajebava sa jako ozbiljnom temom i to je iskreno vrlo šupački. 90% stvari koje piše ni sam ne vjeruje, ali zna kakvu će reakciju izazvati kod ljudi koje to pogađa. Provalio je fol i samo tambura istu priču i nervira ljude. Nešto kao psovanje majke nekome kome je mati teško bolesna. Pozadina je netrpeljivost prema muslimanima i Islamu i njegov nastup je samo na to fokusiran: manje islama, više razvrata koji prodaje kao slobode. Pomislim da se nada da će ga lakše metnuti, ako bi žene bile manje muslimanke :D . Nikakva prava ugroženih, jer onda ne bi bio ovoliko kontradiktoran. Ne možeš biti za prava ugroženih a podržavati Sisija, Saudiju ili Izrael. To jednostavno ne ide. Opet na drugim temama je savršeno normalan, npr o politici u BiH. Ali, džaba, ima ovu fix ideju i ne popušta.

U pitanju su emocije, stradanja ljudi sa kojima imaš nešto zajedničko i fakat se nije lijepo zajebavati na tu temu.

Čitam komentare Amerikanaca na ove događaje ispod različitih članaka na FB. Od Business Insidera, NYT, Economista, Slate-a, Nationa, i 90% istih Amerikanaca ne možeda vjeruje i apsolutno ne odobrava što se sve radi. Provlači se pitanje i svi se pitaju, kada znamo da smo postali bad guys? Imamo koncentracione logore za djecu imigranata, čak na istim lokacijama istih logora u kojima su držali Japance u onom ratu. Podržavaju se najstrašniji diktatorski režimi (Egipat, Izrael, KSA), a zajebavaju se druge države zbog deset puta manjih stvari (Turska, Pakistan...). Japancima neko napadne brod, oni (uključujući i japanskog premijera) kažu da nisu Iranci, ali mi ubjeđujemo svijet da jesu i hoćemo da ih bombardujemo zbog toga. Obaraju nam dron 10.000 kilometara od granice i ne pitamo se šta je uopšte radio tamo i kako bi mi reagovali da je to neko radio nama...?

Ljudi su previše zbunjeni i ne mogu da vjeruju šta se dešava, jer niko nije očekivao da će sve na kraju izaći ovako otvoreno i bez ikakvog pretvaranja.

Najgore , najgore od svega, jeste to što će ove stvari pokrenuti lavinu apologetike i dati savršeno opravdanje svakom malo jačem idiotu da teroriše nekoga drugog. Pogledati pod Srbija, RS, Lazanski, i slično. Kako ikome objasniti da je u BiH i Kosovu bio izuzetak, kada je Amerika i imala neke ideale i za njih ratovala bez direktne koristi. Ovo sve direktno može otvoriti pandorinu kutiju kod nas u državi, i mene je toga najviše strah. Bukvalno, sasvim bi očekivana reakcija EU, ako Trump nastavi sa ovim budalaštinama, mogla biti, ma jebo budalu. I šta onda?

Ok onda se uglavnom slazemo. :thumbup:
Kikibombona

#19994 Re: IRAN

Post by Kikibombona »

A_A_AKCIJA wrote:U Iraku je procjena da ja bilo 1.2 miliona žrtava.
Ne znam otkud ovakve brojke, ko ih plasira? Vise puta sam cuo da je u Iraku poginulo vise od milion ljudi.

Sami Iracani navode cifru izmedju 100 000 - 150 000. Tacni podaci ne postoje. A kada nema tacnih podataka imamo dramaticna preuvelicavanja.

Najvise muslimana opet gine od ruke muslimana. Jevreji od kada postoje kao narod nisu ubili muslimana kao dr. Hemijski Bashar Asad za samo godinu.

Ili onaj umobolnik Sadam Husein koji je izvrsio genocid nad muslimanima i izazvao rat sa Iranom koji je stotine hiljada ljudi odveo u smrt.

Ili, koliko je Ataturk pobio muslimana u Dersimu i Zilanu, vise nego Izrael od kralja Davida do danas.
Challenger_
Location: 永恆 - bez podrumskih entiteta i taketo-maketo koalicije

#19995 Re: IRAN

Post by Challenger_ »

A_A_AKCIJA wrote:Kako ikome objasniti da je u BiH i Kosovu bio izuzetak, kada je Amerika i imala neke ideale i za njih ratovala bez direktne koristi.
Obrazovan si čovjek i ne mogu da vjerujem da ovo možeš da napišeš. Ili, jednostavno, bježiš od činjenice da je njihova korist bila gigantska i da je ta korist - kudikamo veća od čitave ex-Yu, a kamo li malene Bosne - bio osnovni motiv njihovog angažmana.
Last edited by Challenger_ on 22/06/2019 00:11, edited 1 time in total.
A_A_AKCIJA

#19996 Re: IRAN

Post by A_A_AKCIJA »

jeza u ledja wrote:
Kazem, ovo nisu vise 60-e, 70-e, dok su jos postojale kolonije. Ne moze Amerika raditi u Iranu sta je radila tada. Ne moze u jebenoj Venecueli, a kamo li Iranu. Iran ima sve poluge da uspostavi normalan odnos sa Zapadom, ali nece jer ne prihvata sistem vrijednosti koji promovira Amerika i definitivno ne prihvata postojanje Izraela.
Zar treba crtati koliko je americka politika o Iranu ovisna o lobiranju Izraela i Suadije? Hajd Saudija, oni hoce vjerske ratove, ali Izrael sigurno ne zanima Iran kao teritorij. Obratno nije slucaj.
Ja fakat ne kontam kako vama nije jasno da je prica o Izraelu za Ameriku linija koja se ne moze preci ni slucajno?
Dok god postoji konfrontacija Irana sa Izraelom, postojace konfrontacija Amerike sa Iranom. To nema veze ni sa naftom, ni sa postkolonijalizmom, ni sa kapitalizmom, demokracijom, ljudskim pravima i bla bla.

Iran bira ulogu koju ima. Onima koji su u Iranu na vlasti - takva uloga Irana ocigledno odgovara. Tu se sva ozbiljna diskusija dalje zavrsava.
Ovo je samo dio istine.

Obama je riješio veliki dio problema sa Iranom. Digle se sankcije, kapital pokuljao u Iran. Evropljani se razmahali, Francuzi i Nijemci najviše. Francuzi otvorili naftne rafinerije, Peugeot i Renault fabrike, Siemens dogovarao elektrane... Čak su Iranci naručili 300 Boeing, dakle američkih aviona (eto koliko mrze Ameriku) I ko je zajebao stvar? Trump. Zašto? Nako, iz ego tripa da razvali što više Obaminih postignuća, od Obamacare-a do Iran Nuclear Deala. Koja je argumentacija? Deal is bad.

Iran nikada neće priznati Izrael, dok god ovi taru Palestince kao žohare. Da se riješi palestinsko pitanje, preko noći bi ovaj problem nestao. Iran bi pristao na svaki deal koji odgovara Palestincima. Koji je Trumpov odgovor? Ambasada u Jerusalimu. Golanska visoravan. Nemojmo se praviti ludi. Nema mira na BI dok se ne riješi Palestina, da Palestinci konačno počnu živjeti kao ljudi. Nemojmo ignorisati ovaj balvan u oku. Hiljade Palestinaca gine godišnje i to je postalo normalno, niko više ne reaguje. Mira nema samo zbog jednog faktora. USA slijepo podržava Izrael. Ostatak svijeta bi sigurno riješio problem, ali je trenutno ovako samo zbog navedenog.

Istina je, Iran bira ulogu, ali su mu ponuđene ponižavajuća, loša i katastrofalna opcija. Pristali na najmanje lošu za sve, budaletina sve zajebe i sada trebaju pristati na ponižavajuću? Pa ima li ikakve garancije da bi se ikakav dogovor poštovao, poslije ovog iskustva? Ko garantuje da se onaj neće sutra probuditi i tražiti da Iranci počnu nositi šešire, inače bombardovanje? Hajte se vi razoružajte, uništite rakete, pa ćemo živjeti fino i poštovati dogovoreno, kao do sada.

Turci na leđima iznijeli rat u Iraku i Siriji, milione izbjeglica primili i šta su dobili zauzvrat? Mudo marjanovo, naoružane kurdske teroriste i državni udar. Ne mogu za pare da kupe Patriote, a ne džaba da ih dobiju ko Izrael.

Pakistan isto tako na leđima iznio rat u Afganistanu, šta su dobili, američko savezništvo sa Indijom i dron napade svako malo.

I na kraju, internetom odavno kruže planovi za napad na Kinu, pod jednim jedinim objašnjenjem. Previše se razvijaju. I šta, sad je postalo normalno da handriš državu sankcijama i trgovinskim ratom, jer se razvija?
jeza u ledja

#19997 Re: IRAN

Post by jeza u ledja »

A_A_AKCIJA wrote:
Ovo je samo dio istine.

Obama je riješio veliki dio problema sa Iranom. Digle se sankcije, kapital pokuljao u Iran. Evropljani se razmahali, Francuzi i Nijemci najviše. Francuzi otvorili naftne rafinerije, Peugeot i Renault fabrike, Siemens dogovarao elektrane... Čak su Iranci naručili 300 Boeing, dakle američkih aviona (eto koliko mrze Ameriku) I ko je zajebao stvar? Trump. Zašto? Nako, iz ego tripa da razvali što više Obaminih postignuća, od Obamacare-a do Iran Nuclear Deala. Koja je argumentacija? Deal is bad.

Iran nikada neće priznati Izrael, dok god ovi taru Palestince kao žohare. Da se riješi palestinsko pitanje, preko noći bi ovaj problem nestao. Iran bi pristao na svaki deal koji odgovara Palestincima. Koji je Trumpov odgovor? Ambasada u Jerusalimu. Golanska visoravan. Nemojmo se praviti ludi. Nema mira na BI dok se ne riješi Palestina, da Palestinci konačno počnu živjeti kao ljudi. Nemojmo ignorisati ovaj balvan u oku. Hiljade Palestinaca gine godišnje i to je postalo normalno, niko više ne reaguje. Mira nema samo zbog jednog faktora. USA slijepo podržava Izrael. Ostatak svijeta bi sigurno riješio problem, ali je trenutno ovako samo zbog navedenog.

Istina je, Iran bira ulogu, ali su mu ponuđene ponižavajuća, loša i katastrofalna opcija. Pristali na najmanje lošu za sve, budaletina sve zajebe i sada trebaju pristati na ponižavajuću? Pa ima li ikakve garancije da bi se ikakav dogovor poštovao, poslije ovog iskustva? Ko garantuje da se onaj neće sutra probuditi i tražiti da Iranci počnu nositi šešire, inače bombardovanje? Hajte se vi razoružajte, uništite rakete, pa ćemo živjeti fino i poštovati dogovoreno, kao do sada.

Turci na leđima iznijeli rat u Iraku i Siriji, milione izbjeglica primili i šta su dobili zauzvrat? Mudo marjanovo, naoružane kurdske teroriste i državni udar. Ne mogu za pare da kupe Patriote, a ne džaba da ih dobiju ko Izrael.

Pakistan isto tako na leđima iznio rat u Afganistanu, šta su dobili, američko savezništvo sa Indijom i dron napade svako malo.

I na kraju, internetom odavno kruže planovi za napad na Kinu, pod jednim jedinim objašnjenjem. Previše se razvijaju. I šta, sad je postalo normalno da handriš državu sankcijama i trgovinskim ratom, jer se razvija?
Nije tacno da Iran samo ceka da se rijesi problem Palestine. Iran ne zeli da Izrael kao jevrejska drzava postoji.

Ovo sa Kinom je smijesno.

Za Trumpu budalu se slazem. On je kriv za ovu posljednju eskalaciju.
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#19998 Re: IRAN

Post by japin_mutapi »

Challenger_ wrote:
poznata je bezrezervna podrska usa izraelu ali u konkretnom slucaju mislim da interesi saudijske arabije imaju prioritet nad izraelskim po pitanju irana

ovo je velika igra saudijske arabije koju ostvaruju uz pomoc usa i izraela - pogresna je percepcija da amerika i izrael koriste s.a. za svoje interese a da saudija izvrsava

saudija takodje njih koristi za ostvarenje svojih interesa
rajv0sa

#19999 Re: IRAN

Post by rajv0sa »

A_A_AKCIJA wrote:
jeza u ledja wrote:
Odakle ti taj zaključak?

Fantastican post :thumbup:
Sanjarko

#20000 Re: IRAN

Post by Sanjarko »

Ma petljaju svi pomalo. Ovi sto ne znam kako da kazem, zele ovo jer ih samo interesuje para, novac, lova, nastavi niz.

EDIT: Ali bi ja rekao moc.
Last edited by Sanjarko on 22/06/2019 00:23, edited 1 time in total.
Post Reply