Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Moderator: anex
- skupljac_zeljeza
#19976 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Podigli na FAN 2, polijegali i mašu se lepezama. A ti @moke se mrzni bez kabla.
- Pauza
#19977 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Iako pitanje nije direkto vezano za klima uređaje, čini mis e da je ova tema najbolje mejsto za postaviti ga, jer se radi o izolaciji, i energijskoj efikasnosti.
Naime, na kući imam fasadu, stiropor 5cm. Da li se može, da li je to dozvoljeno po građevnisnim normama i pravilima, dodati novi sloj termo fasade od manakr 10cm, a da se ne skida/guli ovaj već urađeni sloj? Da li ovim postupkom dobijam boljoj izolovanosti objekta?
Ili se mora sve očistiti do blokova pa nanovo postaviti deblja izolacija?
Naime, na kući imam fasadu, stiropor 5cm. Da li se može, da li je to dozvoljeno po građevnisnim normama i pravilima, dodati novi sloj termo fasade od manakr 10cm, a da se ne skida/guli ovaj već urađeni sloj? Da li ovim postupkom dobijam boljoj izolovanosti objekta?
-
mokebih
#19978 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Šta ću, moj prijatelju, niko više ne gleda na sirotinju niti ustaje starijim u autobusu.skupljac_zeljeza wrote: ↑23/01/2024 10:10 Podigli na FAN 2, polijegali i mašu se lepezama. A ti @moke se mrzni bez kabla.
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#19979 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
To moras nekog gradjevinca upitati. Cisto sumljam da moze lijepak na stiropor ili fasadu ufatiti. Komsija je umene bio lijepio stiropor pa mu nesto majstori dundjeri zajebali, pa skidao stiropor pa ponovo neste mazo i postavio novi. Dobro se raspitaj da nebi proso ko komsija umene.Pauza wrote: ↑23/01/2024 10:31 Iako pitanje nije direkto vezano za klima uređaje, čini mis e da je ova tema najbolje mejsto za postaviti ga, jer se radi o izolaciji, i energijskoj efikasnosti.
Ili se mora sve očistiti do blokova pa nanovo postaviti deblja izolacija?![]()
- anex
- Nindža revizor
- Grijem se na: čumur
- Vozim: Scott i Kuga
- Horoskop: imam
#19980 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Ja mislim da može preko, s tim da ih ubušiš šarafima u te blokove ispod prve fasade. Al opet pitaj stručnjaka...Pauza wrote: ↑23/01/2024 10:31SpoilerShowIako pitanje nije direkto vezano za klima uređaje, čini mis e da je ova tema najbolje mejsto za postaviti ga, jer se radi o izolaciji, i energijskoj efikasnosti.
- nagibSA
#19981 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Ovako nesto bi mi dobro doslo da skuplja vodu koja kaplje ispod klime. I je l' se moze standardno crijevo od klime nakaciti na ovaj odvod (16mm)? Gdje si kupio, ako je kod Jelica, moze li se preko njihovog sajta naruciti? Kontam da je 100injak KM (ne pise cijena), ne treba mi grijac.skupljac_zeljeza wrote: ↑22/01/2024 18:15 Kod mene je slično ovome jer klima nema nikakve lule i od tacne ide crijevo/bižur. Tražio sam i grijač, ali me majstor odvratio dok ne vidimo da li će trebati i još nije trebalo. Možda što je na jugoistočnoj strani i cijeli dan je sunce grije. Vanjska ima svoj grijač i nema leda na izlazu.
![]()
- skupljac_zeljeza
#19982 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Ne znam odakle je majstor donio, a cijena jeste nešto bila oko 120 KM i čini mi se da je debljeg lima. Ima na toj tacni otvor sa pipom na koji se može navući ono bijelo rebrasto crijevo što se obično stavlja i na druge klime i onda ga usmjeravaj gdje hoćeš. Došli su i ovi držači, ali oni su nešto skontali da ne duplaju sa kliminim pa su je nekako pričvrstili šarafima na držače klime.nagibSA wrote: ↑23/01/2024 13:34Ovako nesto bi mi dobro doslo da skuplja vodu koja kaplje ispod klime. I je l' se moze standardno crijevo od klime nakaciti na ovaj odvod (16mm)? Gdje si kupio, ako je kod Jelica, moze li se preko njihovog sajta naruciti? Kontam da je 100injak KM (ne pise cijena), ne treba mi grijac.SpoilerShowskupljac_zeljeza wrote: ↑22/01/2024 18:15 Kod mene je slično ovome jer klima nema nikakve lule i od tacne ide crijevo/bižur. Tražio sam i grijač, ali me majstor odvratio dok ne vidimo da li će trebati i još nije trebalo. Možda što je na jugoistočnoj strani i cijeli dan je sunce grije. Vanjska ima svoj grijač i nema leda na izlazu.
![]()
- saiks
#19983 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Smrznut ce voda u tacni ako nema grijac
-
isx
#19984 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Poskidaj lulicu i sve otvore na dnu dok su minusi da ne ledi.
-
Jegerrr
#19985 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Koliko sam vidio ima ovih tacnih kupiti u bijeloj tehnici Hadzići i u zavisnosti od veličine kreću se i cijene onako vidio sam jedna da bila oko 50km ali nisam vidio držaće
-
romim
-
isx
#19987 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Ko istrese za ovo 130 KM nije dobre glave.
-
mokebih
#19988 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
A gdje ću kupiti grijač.romim wrote: ↑23/01/2024 20:10 Kome treba tacna
https://www.ekupi.ba/bs/Ku%C4%87anski-a ... K000575591
-
mokebih
#19990 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
E ovako se to radi, hvala druže @romim.
-
Jegerrr
#19991 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Jeste skupa ona tacna na e-kupi baš su pretjerali 
- skupljac_zeljeza
#19992 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Pošto je ova pravljena po modelu SF35VEH, više me čudi Mitsubishi što je ostavio na nekim modelima samo onako rupu iz koje može prskati po ulici, stazi ili balkonu. Kao što dođe tepsija u šporetu, mogli su u pakovanje ubaciti ovu tacnu koja u proizvodnji nije sigurno skupa i naplatiti je jer ko kupuje LN može platiti još 50 KM ovu tacnu.
- nagibSA
#19993 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
I kod Jelica je toliko tacna, ja sam narucio, ona.je vise univerzalna nije kao ova Mitsubishi za odredjeni model. Elegantno rjesenje, bolje nego improvizacije.
Jeste jaca cijena, ni meni nije jasno zasto, ali, bice mi mnogo korisno.
Niko me ne moze ubjediti da proizvodjaci klima ne mogu rijesiti pitanje odvoda i sto ledi zimi tacna, nego se zezamo...
Ako nista zavuci malo grijac u kabl, u lulu, da se proizvode neka crijeva sa grijacima, nesto...
Jeste jaca cijena, ni meni nije jasno zasto, ali, bice mi mnogo korisno.
Niko me ne moze ubjediti da proizvodjaci klima ne mogu rijesiti pitanje odvoda i sto ledi zimi tacna, nego se zezamo...
Ako nista zavuci malo grijac u kabl, u lulu, da se proizvode neka crijeva sa grijacima, nesto...
-
mokebih
-
samoTEgledam
#19995 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Na tragu tacni i leđenja odvodne cijevi.
Kada nađem više vremena zadam se, ideja je iskoristiti signal (naredbu) koja prebacuje klimu u defrost, pa da se preko releja napaja samogrijajući kabal koji bih provukao kroz cijev. Na ovaj način bi se najmanje struje trošilo i grijač uključivao baš kada treba.
Kada nađem više vremena zadam se, ideja je iskoristiti signal (naredbu) koja prebacuje klimu u defrost, pa da se preko releja napaja samogrijajući kabal koji bih provukao kroz cijev. Na ovaj način bi se najmanje struje trošilo i grijač uključivao baš kada treba.
-
lukma55
#19996 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
počinjem se grijati na klimu pa imam par pitanja..
uzeo sam Mitsubishi inventer klimu MSZ SF35VE2
1. koju temperaturu izabrati jer ovu moju moram upalit na 30 stupnjeva da mi zagrije stan...i tad temperatura zraka bude oko 22...zna netko uzrok? zar ne bi trebala temp bit 30 ako ju stavim na 30? naravno nakon nekog vremena jer treba joj da zagrije zrak
2. koju brzinu ventilatora izabrati- ako uzmem najveću onda mi baš lijepo ugrije, ali tada je glasnija...ako smanjim brzinu onda se ne čuje, ali mi i slabo grije
3. gdje usmjerit da puše?negdje je pisalo da je prema podu najbolje
4.da li je bolje upaliti ju ujutro pa da radi cijeli dan i ugasit ju navecer ili palit gasit po potrebi ili nikako ne gasit vec samo mijenjat temperaturu?
5.trosi li klima više ako ju stavim na veću temperaturu?
Hvala svima na pomoći
uzeo sam Mitsubishi inventer klimu MSZ SF35VE2
1. koju temperaturu izabrati jer ovu moju moram upalit na 30 stupnjeva da mi zagrije stan...i tad temperatura zraka bude oko 22...zna netko uzrok? zar ne bi trebala temp bit 30 ako ju stavim na 30? naravno nakon nekog vremena jer treba joj da zagrije zrak
2. koju brzinu ventilatora izabrati- ako uzmem najveću onda mi baš lijepo ugrije, ali tada je glasnija...ako smanjim brzinu onda se ne čuje, ali mi i slabo grije
3. gdje usmjerit da puše?negdje je pisalo da je prema podu najbolje
4.da li je bolje upaliti ju ujutro pa da radi cijeli dan i ugasit ju navecer ili palit gasit po potrebi ili nikako ne gasit vec samo mijenjat temperaturu?
5.trosi li klima više ako ju stavim na veću temperaturu?
Hvala svima na pomoći
-
isx
#19997 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Postavi na 23 stepena, auto fan, fiksiraj krilca ka podu, baci daljinski u smeće. Kakvih crnih 30 stepeni.
-
lukma55
#19998 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
i mislis da ce onda bit ugodna temperatura? idem probat tako
-
isx
#19999 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Normalno da je ugodna. Klima tako treba da radi bez gašenja. Navikni se na to. Upali se u oktobru ugasi u maju.
-
rimano
#20000 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Kod mene su podesene na 22 stepena, i dan i noc i kad je plus i minus napolju.
Temp u prostorijama 22-23 stepena.
Trosit ce ti vise sto pise povecavas temp.
Imas li izolaciju na objektu? Da li je bio leden objekat kad si poceo grijati sa klimom?
Last edited by rimano on 24/01/2024 18:21, edited 1 time in total.