Cijene stanova All about

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
citroen xm

#19976 Re: Cijene stanova All about

Post by citroen xm »

Zato što kada zgradu vode oni koji žive u njoj, itekako im je stalo da svi plaćaju. A ako se neko pravi pametan, ide tužba ekspresno. U mom ulazu koji ima puno stanova, niko ne duguje ni 1 KM.
BadBoy

#19977 Re: Cijene stanova All about

Post by BadBoy »

citroen xm wrote: 18/12/2024 22:29 Zato što kada zgradu vode oni koji žive u njoj, itekako im je stalo da svi plaćaju. A ako se neko pravi pametan, ide tužba ekspresno. U mom ulazu koji ima puno stanova, niko ne duguje ni 1 KM.
Ko će tužiti koga? Komšija komšiju? I za koliko vremena će ta tužba biti riješena a dug naplaćen? To sve ostaje nepromijenjeno....
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#19978 Re: Cijene stanova All about

Post by Chmoljo »

citroen xm wrote: 18/12/2024 22:29 Zato što kada zgradu vode oni koji žive u njoj, itekako im je stalo da svi plaćaju. A ako se neko pravi pametan, ide tužba ekspresno. U mom ulazu koji ima puno stanova, niko ne duguje ni 1 KM.
Ide ekspresno za dvije godine kad dodje na red :D
citroen xm

#19979 Re: Cijene stanova All about

Post by citroen xm »

Komšije komšiju. Traje dugo, ali dođe na red. A onda plati sve. Ja ti kažem, kod mene nema ni jednog dužnika. A ima i ljudi koji žive tu, i vlasnika koji rentaju i onih koji žive u inostranstvu. Svi plaćaju.

Kome je problem platiti 20 feninga po m2 za čist ulaz, ispravan lift i okrečen ulaz i održavanje, taj ne treba da živi u zgradi.
Last edited by citroen xm on 18/12/2024 23:24, edited 1 time in total.
ReymondReddington

#19980 Re: Cijene stanova All about

Post by ReymondReddington »

BadBoy wrote: 18/12/2024 23:16
Ko će tužiti koga? Komšija komšiju? I za koliko vremena će ta tužba biti riješena a dug naplaćen? To sve ostaje nepromijenjeno....
Bez nekog posebnog odjela u sudu koji ce se baviti iskljucivo racunima tipa imas racun nisi platio slucaj gotov. Znaci 15 minuta da traje proces od ovog nema nista. Proces na sudu znao trajati po 5 godina.
BadBoy

#19981 Re: Cijene stanova All about

Post by BadBoy »

citroen xm wrote: 18/12/2024 23:23 Komšije komšiju. Traje dugo, ali dođe na red. A onda plati sve. Ja ti kažem, kod mene nema ni jednog dužnika. A ima i ljudi koji žive tu, i vlasnika koji rentaju i onih koji žive u inostranstvu. Svi plaćaju.

Kome je problem platiti 20 feninga po m2 za čist ulaz, ispravan lift i okrečen ulaz i održavanje, taj ne treba da živi u zgradi.
A gdje je to kod tebe, ako nije tajna? To kod tebe je onda bila neka reforma u pravosuđu pa su ubrzali ove procese. A dodatno, kod nas merhametli bošnjo neće tužiti drugog merhametli bošnju. A plus neće mu se ni dati zajebavati sa tim stvarima po sudovima.
shape of despair

#19982 Re: Cijene stanova All about

Post by shape of despair »

Ja stan kupio prije 5 godina. Sad se u istom ulazu prodaje stan po cijeni 2.6 vecoj :roll:
BadBoy

#19983 Re: Cijene stanova All about

Post by BadBoy »

ReymondReddington wrote: 18/12/2024 23:23
BadBoy wrote: 18/12/2024 23:16
Bez nekog posebnog odjela u sudu koji ce se baviti iskljucivo racunima tipa imas racun nisi platio slucaj gotov. Znaci 15 minuta da traje proces od ovog nema nista. Proces na sudu znao trajati po 5 godina.
Sve se to može srediti relativno brzo i lako, računu za održavanje se da status izvršne isprave i gotovo. Ali onda opet imamo problem ovog merhameta gdje se izvršenja.... ne izvršavaju. Ili se ljudi kriju. A svi imaju ajfone i televizije, minimalno 55ice u stanovima za koje su dužni po par hiljada.
citroen xm

#19984 Re: Cijene stanova All about

Post by citroen xm »

BadBoy wrote: 18/12/2024 23:26
A gdje je to kod tebe, ako nije tajna? To kod tebe je onda bila neka reforma u pravosuđu pa su ubrzali ove procese. A dodatno, kod nas merhametli bošnjo neće tužiti drugog merhametli bošnju. A plus neće mu se ni dati zajebavati sa tim stvarima po sudovima.
Nije bila reforma pravosuđa. Nije se do suda ni došlo. Svi plaćaju kao što rekoh.

Ako dođe do toga da treba nekoga tužiti, tuže ga svi ostali koji čine to pravno lice, zajednicu etažnih vlasnika. Zajebi merhmetluk, nije to humanitarna organizacija. Ili se onda pomirite da čitav život živite u rupamy od zgrada kojima treba kompletno renoviranje zbog komšija koji imaju za dobro auto na parkingu, ali nemaju 20 KM za održavanje.
Haris.ba

#19985 Re: Cijene stanova All about

Post by Haris.ba »

BadBoy wrote: 18/12/2024 22:17
ReymondReddington wrote: 18/12/2024 18:46
Nisam shvatio da li za izdavanje stana moraju dobiti saglasnost 2/3 stanara?

To ima da satare ove sto rentaju stanove. I kod nas bi takva mjera dovela do pada rentanja jer niko neće dati tu saglasnost.
Ma neće naši ljudi dati tu saglasnost iz ljubomore... što da on zarađuje kad ni ja ne zarađujem od rentanja.. jbg mislim da će se taj mehanizam kod nas zloupotrebljavati
Da li su ovo uveli radi lobija hotela? Donekle jesu.

Ali, ako je stan za stanovanje, onda neka se stanuje u njemu. Ako ja necu da mi booking i airbnb stalno se saltaju po ulazu, u cemu je problem?
Nije samo stvar ljubomore.

I ne ukida se svako rentanje. Samo kratkorocno. Ako zelis da rentas - izdaj covjeku dugorocno. To znaci da bi se pojavili na trzistu stanovi za rentanje dugorocno i time oborili cijenu rente.
VladaFBiH

#19986 Re: Cijene stanova All about

Post by VladaFBiH »

citroen xm wrote: 18/12/2024 23:35
Nije bila reforma pravosuđa. Nije se do suda ni došlo. Svi plaćaju kao što rekoh.

Ako dođe do toga da treba nekoga tužiti, tuže ga svi ostali koji čine to pravno lice, zajednicu etažnih vlasnika. Zajebi merhmetluk, nije to humanitarna organizacija. Ili se onda pomirite da čitav život živite u rupamy od zgrada kojima treba kompletno renoviranje zbog komšija koji imaju za dobro auto na parkingu, ali nemaju 20 KM za održavanje.
da te ne znam ovdje već godinama zapitao bih se ko je ovaj lik :-D ... to jednostavno kod nas neće funkcionisati jer ni sadašnji sistem ne funkcioniše u velikom broju haustora/zgrada. Kod mene je relativno dobro i samo jedan stan ne plaća (neki spor na sudu oko vlasništva i to će se na kraju vjerovatno naplatiti od onoga ko "dobije") ali je u pitanju haustor od samo 16 stanova gdje se relativno lako dogovoriti.

Roditelji mi žive u noboderu koji ima 113 stanova i tu je naplata oko 70% sada a ranije je bila oko 50% (novi PEV je odradio dobar posao) - za dobar dio stanova nemaš pojma ko je vlasnik niti ga možeš natjerati da plati a ostatak je klasični Homo Balkanicus kojeg možeš samo sudom natjerati da plati a to traje 5+ godina.

Što se tiče iznosa mislim da je i 0,20kf po m2 koje si spomenuo premalo za bilo kakvo ozbiljnije održavanje i da to treba biti značajno više ako hoćemo da bude i para za sve.
izbjeglica_iz_besmisla

#19987 Re: Cijene stanova All about

Post by izbjeglica_iz_besmisla »

Mislim da citroen govori za Istocno Sarajevo, a tamo je sistem drukciji nego federalni. Sto ce reci da ovo iz Hrvatske i u nasim okvirima, s nasom bagrom, moze funkcionirati.

Ovi upravitelji su meni nuzno zlo, ovakvim zakonom bi se ovisnost o njihovom (ne)radu minimizirala.
drndalo

#19988 Re: Cijene stanova All about

Post by drndalo »

"Ovo iz Hrvatske" tek treba da se pokaze u HR kako ce da radi... A kako znam kako neke "izmisljotine popravise" stanje, onda doza skepse postoji.
eluna

#19989 Re: Cijene stanova All about

Post by eluna »

ili ja nisam uspjela da promađem, ili šta .....zna li mi neko objasniti šta predstavlja taj čuveni "stari premjer" (kvadrature stana), a šta je novi premjer....:eh:
nivla

#19990 Re: Cijene stanova All about

Post by nivla »

VladaFBiH wrote: 19/12/2024 08:46
citroen xm wrote: 18/12/2024 23:35

da te ne znam ovdje već godinama zapitao bih se ko je ovaj lik :-D ... to jednostavno kod nas neće funkcionisati jer ni sadašnji sistem ne funkcioniše u velikom broju haustora/zgrada. Kod mene je relativno dobro i samo jedan stan ne plaća (neki spor na sudu oko vlasništva i to će se na kraju vjerovatno naplatiti od onoga ko "dobije") ali je u pitanju haustor od samo 16 stanova gdje se relativno lako dogovoriti.

Roditelji mi žive u noboderu koji ima 113 stanova i tu je naplata oko 70% sada a ranije je bila oko 50% (novi PEV je odradio dobar posao) - za dobar dio stanova nemaš pojma ko je vlasnik niti ga možeš natjerati da plati a ostatak je klasični Homo Balkanicus kojeg možeš samo sudom natjerati da plati a to traje 5+ godina.

Što se tiče iznosa mislim da je i 0,20kf po m2 koje si spomenuo premalo za bilo kakvo ozbiljnije održavanje i da to treba biti značajno više ako hoćemo da bude i para za sve.
u mojoj zgradi najvise duga imaju dvije garsonjere i jedan mali poslovni prostor, to nikad nije placalo upravitelja i odrzavanje je reda 12-13km mjesecno, ukupno su preko 10000 duzni osnovice, neki su poceli placati dug i lagano se to smanjuje ali opet ima i poneko sto je duzan 300-400km sto ce reci da za max cijenu odrzavanja od 30km mjesecno nisu platili duze od godinu dana, ja uplatim za 6 mjeseci cim dobijem racune jer mi je mrsko svaki mjesec ganjati i placati
kad upravitelj nije slao cistacicu da cisti ulaz niko osim mene se u 3 mjeseca neciscenja ulaza nije sjetio da pomete i obrise barem ispred svojih vrata, inace su to velike galamdzije, starosjedioci koji zive u zgradi otkad je napravljena prije 70 godina, ali valjda je to tako normalno kod onih sto su po privilegiji i raznim osnovama dobili od kpj stanove pa misle da moze sve dzabe a da oni ne moraju dati nista, njima je normalno istresti mrve kroz prozor, i nisu samo mrve bude tu i raznih koscurina koje samo istresu bukvalno na ulaz u zgradu
Haris.ba

#19991 Re: Cijene stanova All about

Post by Haris.ba »

eluna wrote: 19/12/2024 11:06 ili ja nisam uspjela da promađem, ili šta .....zna li mi neko objasniti šta predstavlja taj čuveni "stari premjer" (kvadrature stana), a šta je novi premjer....:eh:
Hrvatska konkretno? Kod nas se premjer komi zgrada radio bez balkona i lodja. Novogradnja ima upisanu kvadraturu citave povrsine.
eluna

#19992 Re: Cijene stanova All about

Post by eluna »

Haris.ba wrote: 19/12/2024 11:17
eluna wrote: 19/12/2024 11:06 ili ja nisam uspjela da promađem, ili šta .....zna li mi neko objasniti šta predstavlja taj čuveni "stari premjer" (kvadrature stana), a šta je novi premjer....:eh:
Hrvatska konkretno? Kod nas se premjer komi zgrada radio bez balkona i lodja. Novogradnja ima upisanu kvadraturu citave povrsine.
pitam za BiH...znači na ono što piše u ZK treba dodati i lođe i balkone, a podrum?
citroen xm

#19993 Re: Cijene stanova All about

Post by citroen xm »

VladaFBiH wrote: 19/12/2024 08:46

Ne kontam šta znači ovo da me ne znaš godinama. Ok, tu sam, vrlo jasno iznosim svoje stavove i oni su manje više nepromjenjeni. Ono gdje apsolutno ništa ne znam i nemam nikakvo iskustvo, tu se ne petljam. Zato praktično samo i pišem na temu auta i građevinarstva. :-D

20 feninga po m2 je zakonski minimum za stanove u RS. Pišem za RS jer je tu uređeno na skoro identičan način kao ovo što predlažu u Hrvatskoj. Stanari se mogu dogovoriti i za veći iznos ako hoće, mi smo tako postupili.

Uzećemo prosjek kvadrata po stanu u ulazu samo 50, ako je 20 feninga to je 10 KM po stanu. Održavanje lifta je 80 KM mjesečno, a čišćenje po stanu otprilike košta 7 KM. Kada podijeliš. Kada se plati sve to, ostane bar u prosjeku 1-2 KM po stanu. Na 50 stanova to je 100 KM mjesečno. Godina 1200. Sve to zvuči malo, ali definitivno nakon par godina ostane fina suma na računu. Takođe, novogradnje imaju puno više stanova po ulazu, a sigurno 15-20 godina neće tražiti nikakve velike zahvate. Skupiće se tu finih para.

Ostaje problem malih ulaza, sa 10-ak stanova, ali tu bi kao što i sam kažeš ljudi trebali biti složni pa da se bez obzira na fond lako mogu skupiti pare. U istočnom čak i opštine guraju projekte koje pišu zajednice etažnih vlasnika pa se i od opštine dobiju određena sredstva na godišnjem nivou.

Ja smatram da su ljudi u prosjeku svuda isti. Puno mi uzdižemo neke zapadnjake, a srozavamo sebe. Ali taj zapadnjak nije po ljudskoj prirodi takav već su ih zakoni i kazne isklesali decenijama i generacijama. Vremenom će se sigurno i kod nas puno toga uskladiti sa EU.

Zato kažem, pusti sadaku na takvim pitanjima, gdje sadaka ne treba. Imaš stan na Skenderiji vrijedan pola miliona, imaš auto na parkingu vrijedno 10+k KM i fol nemaš za održavanje. Ljudi u Ferhadiji imaju milionske nekretnine, a fasade ubijaju prolaznike. Ili ako stvarno nemaš, pa izvini druže, nisi za života u stanu. Brutalno zvuči, ali je tako. Zašto ti i ostale komšije da ispaštate zbog par uhljupa.

Ili jednostavno neka ostane ovako pa će se pola zgrada za 20 godina totalno srušiti.
Haris.ba

#19994 Re: Cijene stanova All about

Post by Haris.ba »

eluna wrote: 19/12/2024 11:21
pitam za BiH...znači na ono što piše u ZK treba dodati i lođe i balkone, a podrum?
Pa i podrum bi trebalo ako ga ima.
eluna

#19995 Re: Cijene stanova All about

Post by eluna »

Haris.ba wrote: 19/12/2024 12:32
eluna wrote: 19/12/2024 11:21

Pa i podrum bi trebalo ako ga ima.
:thumbup: hvala
kokuz_sa

#19996 Re: Cijene stanova All about

Post by kokuz_sa »

Zgrada sto se gradi iza Klasa
Zna li ko cijenu kvadrata
Nema reklame nikakve niti ista
Haris.ba

#19997 Re: Cijene stanova All about

Post by Haris.ba »

kokuz_sa wrote: 19/12/2024 17:33 Zgrada sto se gradi iza Klasa
Zna li ko cijenu kvadrata
Nema reklame nikakve niti ista
Malta complex?
drndalo

#19998 Re: Cijene stanova All about

Post by drndalo »

Ne znam da ima i jedna druga.
vanjki

#19999 Re: Cijene stanova All about

Post by vanjki »

Kolika je cijena po m2 Butmir zgrade kod aerdroma iza Ureda za strance.Iskreno nije neka lokacija ,ali me zanima cijena mozda zbog izdavanja i blizine aerodroma?
Didier

#20000 Re: Cijene stanova All about

Post by Didier »

citroen xm wrote: 19/12/2024 12:07 Ne kontam šta znači ovo da me ne znaš godinama. Ok, tu sam, vrlo jasno iznosim svoje stavove i oni su manje više nepromjenjeni. Ono gdje apsolutno ništa ne znam i nemam nikakvo iskustvo, tu se ne petljam. Zato praktično samo i pišem na temu auta i građevinarstva.
Osim kad malo srbuješ u međuvremenu :D
Post Reply