Zeničani

Kulturno-politička scena, dešavanja u centralnim gradovima BiH: Zenici, Travniku, Visokom, Jajcu, Bugojnu, Tešnju, Doboju...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#19951 Re: Zeničani

Post by _BataZiv_0809 »

Klio_dci, malo povrsno gledas na stvar. Ima ta prica podosta aspekata koje nisi naveo. Moguce je da neke stvari ne poznajes dovoljno.

Kako god, Vitez i Zenica su cak u nekim planovima iz one drzave trebali biti jedno, pa je samim tim i ova prica sasvim logicna. Vjerujem da se sve to intenziviralo otkako ljudi sa HR pasosima mogu lagano preko grane...
ExNihilo

#19952 Re: Zeničani

Post by ExNihilo »

avenija wrote:
Pa i nije bas tako, medju 5 smo opstina sa najvise novozaposlenih u 2016 godini

Među prvih pet općina po broju novozaposlenih u Federaciji BiH su i Tešanj (844), Tuzla (813) i Ilidža (678). Slijede Travnik sa 573, Zenica sa 516, Gradačac sa 495, te Vogošća-Sarajevo sa 486 i Gračanica sa 482 novozaposlenih.
Trebalo bi vidjeti detaljnije kako su došli do ovih podataka. Vjerovatno je riječ o pukom "skidanju" sa biroa, što ne implicira obavezno da se osoba zaposlila u Zenici.

Zaposleno je u Zenici 516 kujaca.
clio_dci120

#19953 Re: Zeničani

Post by clio_dci120 »

avenija wrote:

Među prvih pet općina po broju novozaposlenih u Federaciji BiH su i Tešanj (844), Tuzla (813) i Ilidža (678). Slijede Travnik sa 573, Zenica sa 516, Gradačac sa 495, te Vogošća-Sarajevo sa 486 i Gračanica sa 482 novozaposlenih.
E nemoj sad te SDA-ovske price, u te cifre ni najmanje ne vjerujem, jer nisu tacne, pa neka govori sad ko sta hoce...te se cifre stimaju tako sto se na silu skidaju ljudi sa biroa, kao mog druga sto su htjeli skinuti, jer uzima mjesecno rentu visu od 200KM. Smatraju da neko radi jer ubire rentu? :-) :-) Nigdje veze!!!
Sto niko ne napise ime, prezime, JMBG i firmu gdje je zaposleno tih 516 ljudi! Suplja je ta prica o tim zaposlenim!

Bato, zaista ne znam na sta si mislio konkretno, moguce da sam negdje pretjerao...dobro, iskreno namjerno znam previse kritkovati kada je u pitanju razvoj ekonomije u Zenici.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#19954 Re: Zeničani

Post by _BataZiv_0809 »

Pa pise ti fino rijec "novouposlenih". Ne pise "nezaposlenih na evidenciji je manje za 516" kako obicno stoji u placenim clancima.
sheikh

#19955 Re: Zeničani

Post by sheikh »

_BataZiv_0809 wrote:Pa pise ti fino rijec "novouposlenih". Ne pise "nezaposlenih na evidenciji je manje za 516" kako obicno stoji u placenim clancima.
Haha upravo tako prijatelju. Ali neka ovima njihovog Viteza selendre sa dvije ulice. :izet:
clio_dci120

#19956 Re: Zeničani

Post by clio_dci120 »

Kakvih bolan ljudi novouposlenih, da je istina objavili bi imena i prezimena i firme gdje su zaposleni. Ne zelim nikoga uvrijediti, jer je raja na ovome podforumu bas ekstra, ali da neko vjeruje u bajke da je 516 novouposlenih u Zenici, to ne mogu da vjerujem! Kao da ste djeca! Na kraju, kako da znamo da pod novousplenim nisu mislili na te skinute sa biroa. Pogotovo ako iste podatke navodi Faktor i slicni Provalicevi mediji...

Ma nista, u Zenici je ekonomski procvat, mjesecno se zaposljava 517 ljudi, ubrzo Sirijce uvozimo! :lol: :lol: :lol:

Neka objave spisak, imena ,prezimena i nazivi firmi, dozivotno glasam za gdina. Novalica i cak stavise volontirat cu da djelim upaljace sa njegovim imenom na narednim izborima! :izet:
clio_dci120

#19957 Re: Zeničani

Post by clio_dci120 »

Doduse, znam da tokom godine uzmu sa biroa ove sezonske radnike, tipa baustela i sl. koji rade na odredjeno, par mjeseci tokom sezonu i na kraju naprave evidenciju da je u toku npr. 2016. novouposlenih 517 ljudi. Jedni te isti su iz godine u godinu novouposleni :D

Ma statistika se ubila za prikazivanje stvari kako hoces, znam neke projekte na kojima sam radio, ma stimamo sebi statistiku kako hoces, odnosno kako nam odgovaralo, uvijek mozes nastimati da razlicitim metoda istrazivanja sebi "skrojis" statisticke podatke po tebi potrebnoj mjeri!
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#19958 Re: Zeničani

Post by _BataZiv_0809 »

Druze, postoji nesto sto se zove zastita licnih podataka. Kad bi se tako objavljivao kako kome sta puhne, na sta bi to licnilo?

Opet moja profesionalna deformacija nalaze da rijec "novouposleni" moze imati visestruko znacenje.

500 ljudi naslo posao za godinu dana u gradu od preko 100 000 dusa, ne vidim sta je tu toliko spektakularno. Da je jos jedna nula dodata, pa haj.
avenija

#19959 Re: Zeničani

Post by avenija »

clio_dci120 wrote:
avenija wrote:

E nemoj sad te SDA-ovske price, u te cifre ni najmanje ne vjerujem, jer nisu tacne, pa neka govori sad ko sta hoce...te se cifre stimaju tako sto se na silu skidaju ljudi sa biroa, kao mog druga sto su htjeli skinuti, jer uzima mjesecno rentu visu od 200KM. Smatraju da neko radi jer ubire rentu? :-) :-) Nigdje veze!!!
Sto niko ne napise ime, prezime, JMBG i firmu gdje je zaposleno tih 516 ljudi! Suplja je ta prica o tim zaposlenim!

Bato, zaista ne znam na sta si mislio konkretno, moguce da sam negdje pretjerao...dobro, iskreno namjerno znam previse kritkovati kada je u pitanju razvoj ekonomije u Zenici.
Image

Sada vec imamo preko 30 hiljada vozila u gradu. Taj broj ne moze ovako rasti gdje nema razvoja to je sigurno.

Znam za 3 firme u koje je sigurno primljeno oko 300 ljudi, to su Almy, Prevent i ITC.
Rudnik je primio 130 otprilike radnika.
Novih je i oko 100 policajaca, sutra jos 100 polaze zakletvu, nece svi biti rasporedjeni u Zenicu ali je barem 1/3 u Ze.
Vidjeces sta ce donijeti autoput oko Zenice iducih godina , moja dva jarana vec rade u Euroasfaltu.
Ove sitne tipa Call operatera ili Delta frost koji svako malo prime 5-10 ljudi isto ne treba zaboraviti.

Naravno da ima i negativna strana.
clio_dci120

#19960 Re: Zeničani

Post by clio_dci120 »

_BataZiv_0809 wrote:Druze, postoji nesto sto se zove zastita licnih podataka. Kad bi se tako objavljivao kako kome sta puhne, na sta bi to licnilo?

Opet moja profesionalna deformacija nalaze da rijec "novouposleni" moze imati visestruko znacenje.

500 ljudi naslo posao za godinu dana u gradu od preko 100 000 dusa, ne vidim sta je tu toliko spektakularno. Da je jos jedna nula dodata, pa haj.

Ma naravno da znam za Zakon o zastiti licnih podataka, do prije godinu dvije na internetu su bili dostupni maticni brojevi od dobitnika stipendija iz 2005, 2006 godine. :D Naci nacin da se omoguci informisanje javnosti po ovome vaznom pitanju za javnost, naravno da se nece svasta objaljivati!

Ma na to sam mislio sto i ti kazes, taj pojam novouspoleni se moze tumaciti na razlicite nacine! Evo znam nekoliko ljudi koji budu preko biroa uposleni u sezoni da lopataju i oni sigurno udju u tu statistiku novozaposlenih.

Radim dugo na projektima, da ne idem u detalje, stimamo statistiku i pokazatelje kako nam odgovara, uvijek mozes dobiti podatke koje zelis.
cvijet s reverom

#19961 Re: Zeničani

Post by cvijet s reverom »

Većina zaposlenih je počelo raditi kroz poticaje federalnog zavoda za zapošljavanje.A to ima rok trajanja.
To je ustvari onih 40 hiljada o kojim priča bakir.Baš me zanima šta će biti s njima kad programi isteknu.
I naravno angela merkel faktor.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#19962 Re: Zeničani

Post by _BataZiv_0809 »

Uvijek me zanimalo kako ovdje svoj status regulisu ljudi koji odu vani?
cvijet s reverom

#19963 Re: Zeničani

_BataZiv_0809 wrote:Uvijek me zanimalo kako ovdje svoj status regulisu ljudi koji odu vani?
To ne znam ali dosta ih ode s radnog mjesta pa tu uleti neko drugi.
Inače pola kafana u gradu trazi konobare.To nikad nije bilo.
Ajatolah_

#19964 Re: Zeničani

Post by Ajatolah_ »

Ljudi imaju kneejerk reakciju na bilo kakav pomen i minimalno pozitivnog pokazatelja, vjerovatno kao rezultat 15-togodišnje rafalne medijske paljbe negativnim vijestima.

Kao da je bačena bomba da se zaposlilo 15.000 ljudi, a ne 500-tinjak u čitavoj godini na grad od 100.000 ljudi. S obzirom da nam je oficijelna nezaposlenost preko 40%, štaviše rekao bih da to nije ni dovoljno... Eto u Tuzli sa vrlo sličnim brojem stanovnika preko 50% veći broj novozaposlenih.

Čuj da se objavljuju imena svih novozaposlenih. :mrgreen:
ExNihilo

#19965 Re: Zeničani

Post by ExNihilo »

Ne radi se uopće o tome da li je pomenuta cifra pozitivna ili ne. Poenta je da predmetna statistika nije vjerodostojna refleksija bilo kakve privredne aktivnosti za grad Zenicu ukoliko je derivirana a) prema evidenciji nezaposlenih Zavoda za zapošljavanje, ili b) prema broju novoprijavljenih sa mjestom prebivališta u Zenici. A treći način na koji bi mogla biti derivirana, koliko je meni poznato, ne postoji.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#19966 Re: Zeničani

Post by _BataZiv_0809 »

cvijet s reverom wrote:
_BataZiv_0809 wrote:Uvijek me zanimalo kako ovdje svoj status regulisu ljudi koji odu vani?

Ne mislim na to. Nego odes vani a ovdje se vodis na birou ili?
cvijet s reverom

#19967 Re: Zeničani

_BataZiv_0809 wrote:
cvijet s reverom wrote:

Valjda ih brišu ako se ne javljaju?
Rizvan

#19968 Re: Zeničani

Post by Rizvan »

http://fzs.ba/index.php/publikacije/mjesecni-bilteni/

Zenica

Prosječan broj zaposlenih 2015: 24 338

-----------------zaposlenih 2016: 24 502

Federalni zavod za statistiku prikuplja podatke od Porezne uprave. Dakle prema poreznoj 2016 u prosjeku je 164 ljudi više primalo platu u odnosu na godinu ranije.

Inače, posljedni podaci objavljeni za mart 2017: 25 513

E hajde sad zeničani razbijajte glavu otkud 1000 novih ranih mjesta u odnosu na prije samo nekoliko mjeseci. :D

Je li bilo nekih velikih zapošljavanja?
channel10

#19969 Re: Zeničani

Post by channel10 »

Rizvan wrote:http://fzs.ba/index.php/publikacije/mjesecni-bilteni/

Zenica

Federalni zavod za statistiku prikuplja podatke od Porezne uprave. Dakle prema poreznoj 2016 u prosjeku je 164 ljudi više primalo platu u odnosu na godinu ranije.

E hajde sad zeničani razbijajte glavu otkud 1000 novih ranih mjesta u odnosu na prije samo nekoliko mjeseci. :D

Moguce da je inspekcija malo radila svoj posao.
Laissez faire

#19970 Re: Zeničani

Post by Laissez faire »

smartXL wrote:Ponovo ti vracam pricu za vijece, a narocito na snagu centra, koji su takodjer bili glasni u predizbornoj kampanji, nisu df, sdp toliko grlati bili. Vidi se ciji ste igraci. Znaci 12 sansi su propustili da se tacka uvrsi i izglasa.Do sad su vec mogle bit uplacene 2-3 rate. Druze vijece je zakonodavni organ, kabinet gradonacelnika izvrsni organ. Vidi se cijoj politici sluzite, kojim spinom se sluzite. Kasumovic i na ovom vijecu govori da imaju dvije opcije ali i da vijece odlucuje...Al nisu nesto pohitni, sto li...

Vezano za tekme, ljudino 7 domacih je bilo u ovoj polusezoni, ja bio na 4. Kakvih 14? Ocito da niste dobro odradili marketing, posjecenost je bila u padu. Jel mozda sto se niste dokazali da radite sve transparentno? Na lose rezultate se bas ne mozete zalit. Il je mozda uopste vise nema interesa za celik? Treba i tu neko preuzet odgovornost, klub je "ostecen" za velike pare, a kazes da je sve uradjeno da se ljudi privuku na stadion. Ponavljam ti, od ulaznica se fina lova mogla uzet, samo da je ljudima stalo do celika, da ste ih bolje animirali. Ako niste znali kako, sto ste prihvatili i tu sjeli. Ja se ne petljam tamo sta ne znam radit.

Ja ti opet kazem, celik je godinama dobijo licencu od drugostepene komisije, kolko je placo ne znam, ali je placo, dugovi su rasli iz godine u godinu, pa evo i ove godine rastu. Za opstanak u ligi zasluge idu iskljucivo igracima. Tu je tacka. Opet cu ti ponovit za opstanak ranijih godina..stizalo bi se sve kao i sad, jer pojedinci du imali korist od celika, nije im bio interes da se ugasi.

Ja nggu kapu skidam za statut, sve ostalo je bolje ne komentarisat. Zavadili ste se sa svima. Da je skupstina na vrijeme odrzana (jer saam govoris da ste ovdje kratko vrijeme, zato nema razvojnog plana...) mozda bi ovo bolje zavrsilo.

Reprogram ce bit, ali ne zahvaljujuci vama, nego vijecu.

Ako me budes opet citiro, molim te citiraj citav paragraf a ne samo da vadis iz konteksta, jer kad izvadis iz konteksta onda taj citat predstavljas kako tebi odgovara. Vec par puta se tim sluzis, a zaboravim ti skrenut paznju.
Da je neko Eldinov, ne bi se potpisivali memorandumi sa skoro svima nego samo s Eldinom, ne bi se pozvalo ljude da glasaju protiv zelenih, nego bi ih se pozvalo da se glasa za SC, da je tako kako lupaš - onda bi i taj SC ustao i predložio rebalans zbog reprograma.
A nije tako zato što niko nije Eldinov i zato što je i SC u rangu ostalih stranaka - nesposobna i nedovoljno zainteresovana za ispunjenje obećanja.
Neću ti ponavljat zašto se Ublehaš više proziva nego vijećnici.

Posjeta na tekmama? Svi će reći da je marketing bio na nivou. Ti kojem ti je NGG kriv i za netransparentnost i za Razvojni plan i za nove dugove si toliko opsjednut da ti je kriv i za slabu posjetu. Imaš komplekse od tih ljudi.

Čelik je godinama dobijao licencu na drugostepenoj komisiji. Čelik nijedne godine nije imao ovoliki rezultatski zaostatak 14 kola prije kraja i tolike obaveze za licencu kao ove godine. Fact.

Za reprogram će biti zaslužno vijeće? Po toj maloumnoj logici i za statut nemaš šta čestitat NGG-u nego skupštinarima koji su ga usvojili.

Što se mene tiče ova rasprava je završena. Tu teoriju "svi su krivi, samo je Fudo zaslužan" prosipaj negdje drugo. Ovdje ispadaš smiješan. I dok su god likovi s takvim stavovima poput tebe, ili onih debila poput Perče ili Mujkića kontra ovih momaka, znak je da su na dobrom putu...

P.S. Ove tvoje izvale moram imat na jednom mjestu:
Kriv je NGG što nije objavio Razvojni plan iako nije trebao,
Kriv je NGG što nije objavljivao finansijske izvještaje iako nije trebao,
NGG je kriv za netransparentnost iako nije odgovoran za nju,
NGG je kriv što je samo 813 članova iako je prognozirao od 500-800,
Kriv je NGG za lošu posjetu, jebiga... nisu išli po ljude na vrata,
NGG nema veze s opstankom, opstalo bi se i s Pliskom, Adilovićima, Duvnjakom i Smrikom,
Skupilo bi se 16.000 KM u dva dana za licencu i da se Robijaši i NGG nisu izborili za statut.
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Last edited by Laissez faire on 11/06/2017 23:41, edited 1 time in total.
Laissez faire

#19971 Re: Zeničani

Post by Laissez faire »

Edit: dupli.
smartXL

#19972 Re: Zeničani

Post by smartXL »

Posto kreses na kurblu, ponovit cu ti jos jednom. SC ima 6 vijecnika, imali su 12 sansi da predloze reprogram pri izglasavanju dnevnog reda i da ga vijece na kraju usvoji. Zasto nisu, kad ce se svejedno vijece izjasnjavat o tome. Deklarativno su za celik, a nema reakcije. 33 vs 1. Za reprogram ce bit zasluzno vijece jer ga oni mogu izglasat a ne NGG, kako ti predstavljas. Ako ne bude usvojen, hocetel vi snosit odgovornost? NGG je zasluzan za statut, jer da ga nisu napisali/prepisali kako bi ga skupstina usvojila (po tvojoj velikuomnoj logici)? Popricaj sa svojima iz SC da zavrse posao, da zakucaju, jer mogu, ponavlja, jer jedino vijece moze donijet odluku za reprogram.

Usli ste u ovu pricu, a sad kao ne snosite odgovornost za slabu posjeceneost u trenutku kad je celik na dnu dna. Nisi odgovorio onda koji su moguci razlozi nedolaska, i slabog broja clanova. Je li nepovjerenje i ovoj upravi, je li to nezainteresovanost za celik, je su li losi rezultati? Gdje je onih 6000 na koje se pozivate sa protesta? Na kartu povratka navijaca i skupljanje sto veceg broja clanova ste trebali igrat od januara a ne drzat ruke ispruzene da vam se daju pare, pa najlakse je tako. Sutra, kad reprogram bude uvojen, celik ce se i dalje patit, jer nema ideje za njega, on ce i dalje zivjet od infuzije grada. Sve ste kao puni ideja a samo sutite i trazite pare. Sto ne trazite pare od privatnika? Kako da je preminger pristao a ostali kao nece?

Sto se tice izvjestaja i sto po statutu nemate obavezu da ga objavljuje svaki mjesec, ja kazem da ste ga morali objavljivat mjesecno, jebo statut, cisto da dokazete da se radilo transparentno i da se vrati povjerenje medju navijacima. Mozda je ovo nepovjerenje krivac sto nema navijaca na stadionu, bas kad je najpotrebnije. To je jedna hipoteza, ali je ne mozemo sad dokazat, jer ste zakazali. Al je ocito ovo sto ste radili, da nije najbolje uradjeno. Ako niste imali ideju, trebali ste vrbovat nekog sposobnog da vas savjetuje, ima pametnih i u ovom gradu.

U jednom postu jedna prica u drugom druga. Pa jestel vi NGG imali pravo da pregovarate i dovodite ljude u celik, ili ne? Sad predstavljas kao vi zasluzni. Juce pricas kako uspjeh ne pripisujete sebi, a sad ga pripisujes. cemu dva oprecna stava?

Ako niste bili spremni da udjete u ovu pricu, niste trebali nazor. Vas zadatak ste ispunili usvajanjem statuta i to je (evo i dokazalo se) vas jedini uspjeh. Kazes da se u medjuvremenu trazili strucne kandidate koji bi mogli biti birani, ali da su odbili jer reprogram nije usvojen. Daj mi spisak imena koga ste sve kontaktirali.
Ja_Ja

#19973 Re: Zeničani

Post by Ja_Ja »

channel10 wrote:
Rizvan wrote:http://fzs.ba/index.php/publikacije/mjesecni-bilteni/

Zenica

Moguce da je inspekcija malo radila svoj posao.
Mozda malo i autoput?
Paulaner

#19974 Re: Zeničani

Post by Paulaner »

_BataZiv_0809 wrote:
cvijet s reverom wrote:

Prije nego odes vani raditi odjavljujes se sa naseg biroa.
Znaci nema te u statistici kao zaposlen ali kad te odjavi,automatski je jedan covjek manje nezaposlen.
I onda cujes na vijestima kaze procenat nezaposlenosti u Zenici za pola godine pao za 5% :mrgreen:
Norm

#19975 Re: Zeničani

Post by Norm »

Paulaner wrote:
Prije nego odes vani raditi odjavljujes se sa naseg biroa.
Znaci nema te u statistici kao zaposlen ali kad te odjavi,automatski je jedan covjek manje nezaposlen.
I onda cujes na vijestima kaze procenat nezaposlenosti u Zenici za pola godine pao za 5% :mrgreen:
Pa, logicno, dok odes odaVle, zaposlit ces se... :D
Post Reply