GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
drug_profi

#19951 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by drug_profi »

Logovan wrote:A i baš me interesuje kako će riješiti stajališta na Obali. :skoljka: :-)
Ma nek se od skenderije do čaršije ili do prdsjedništva ne naplaćuje. Nek bude besplatna zona. Možda bi se tako rasteretio saobraćaj.
vješalica

#19952 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by vješalica »

drugi profil wrote:Ne može se niko siliti da kupi kartu ako nije zatečen u vozilu. Možeš ga samo izbaciti iz vozila i napisati kaznu ako se vozi bez nje.
Student može tvrditi da ide pješke i ti tu ne možeš ništa. Kad uđe u vozilo budi tu da ga spriječiš i kazniš.
Dakle radi svoj posao.
Uređenje stajališta koje će sprječavati ulazak bez karte je dobar potez.
upravo tako
onda.nece biti ovakvih cifara niti nekih gubitaka
to je jasno i jednostavno svakome
ovako svako moze pricati da mu ne treba a znamo da se mores svercat do besvjesti
vješalica

#19953 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by vješalica »

Logovan wrote:Ulaganje para za stajališta je isto kao da praviš kuću od krova.

Uređena stajališta će sprječavati ulazak bez karte, ali i dalje će sve biti isto, što se tiče uslova, šine, itd. A i baš me interesuje kako će riješiti stajališta na Obali. :skoljka: :-)

Sad će opet napad na studente da svi moraju kupiti mjesečne. 8-)
mene bas zanima kako ce riejsiti problem stajalista po starom gradu tipa.jarcedoli sedrenik i ostalo
P308

#19954 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by P308 »

Cetvrta najava o rekonstrukciji tramvajskih stajalista i ulaganja u prugu. Ne znam zasto, ali ovaj put sam optimistican da ce se realizirati.
vješalica

#19955 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by vješalica »

cuvanje socijalnog mira
nema nista od stajalista kao i pruge
narodu das dzabalane i cuvas 'socijalni mir'
tako u nas u minder drzavi
man_464

#19956 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by man_464 »

Kako volim kad su reve po cijeli dan na stanici kod kampusa. Možeš fino ući.

Ja sam student i 100% podržavam obaveznu kupovinu za svakog studenta koji je dalje od 2km od faxa.
Ako imaš auto dokaži to. Ako stanuješ bliže od 2km dokaži. Ostali svi nema upisa godine na UNSA bez 100KM.
thekupus

#19957 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by thekupus »

man_464 wrote:Kako volim kad su reve po cijeli dan na stanici kod kampusa. Možeš fino ući.

Ja sam student i 100% podržavam obaveznu kupovinu za svakog studenta koji je dalje od 2km od faxa.
Ako imaš auto dokaži to. Ako stanuješ bliže od 2km dokaži. Ostali svi nema upisa godine na UNSA bez 100KM.
I još po 100 KM taksistima da imaju,onako.

Ista bagra, udri po najnižim slojevima društva da te financiraju.
Logovan

#19958 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Logovan »

man_464 wrote: Ako imaš auto dokaži to. Ako stanuješ bliže od 2km dokaži. Ostali svi nema upisa godine na UNSA bez 100KM.
Stvarno ne razumijem ovakvo razmišljanje.

Što bi neko plaćao za bijedna npr. 4 km? Šta ako hoću da pješačim 4 km?
vješalica

#19959 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by vješalica »

thekupus wrote:
man_464 wrote:Kako volim kad su reve po cijeli dan na stanici kod kampusa. Možeš fino ući.

I još po 100 KM taksistima da imaju,onako.

Ista bagra, udri po najnižim slojevima društva da te financiraju.
socijala degradira kvalitet usluge kod nas
al mislim da je foumas htio nesto drugo reci
sunceKOtepsija

#19960 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by sunceKOtepsija »

Logovan wrote:
man_464 wrote: Ako imaš auto dokaži to. Ako stanuješ bliže od 2km dokaži. Ostali svi nema upisa godine na UNSA bez 100KM.

:D dokazi
vješalica

#19961 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by vješalica »

sunceKOtepsija wrote:
Logovan wrote:

to bi bilo.lako dokazati
ako bi gras imao zatvorena stajalista svercer bi pjesacio jer ne bi mogao uci,a rezultati bi se vidjeli brojacem putnika i prihodom
Logovan

#19962 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Logovan »

sunceKOtepsija wrote:
Logovan wrote:

:mrgreen: :lol: Treba studentima reći da mobitelima snimaju kako hodaju. :oops:
Dr. Kuca

#19963 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Dr. Kuca »

Samo treba tjerati i iz drugih kantona da kupuju kupone. Grasovci neka sjede.
drug_profi

#19964 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by drug_profi »

Ovo je totalno ludilo prevladalo. Čuj prisliti nekog da kupi kartu za gras inače nema pravo upisa na fakultet?
Šta je sljedeće? Kupi ciglu pravićeš kuću sigurno nekad?

Karta se može ponuditi za kupnju pod tom povoljnijom cijenom, ali ne smije biti obavezna. Ja cu je vjerovatno kupiti za kćerku, iako češće koristi komercijalu nego tramvaj/trolu, kad nema prevoz.

Uostalom ako student tvrdi da ide pješke, ili taksijem, ili komercijalom ili ga mama vozi svaki dan, koristi rolšue, biciklo... niko ga ne moze siliti da placa uslugu koju tvrdi da ne koristi.
Spriječi ga da koristi uslugu besplatno, naplati mu kaznu, pa će onda prihvatiti pravila ponašanja - da je red da se plati ono što se koristi.
Ali to vrijedi i obratno - nema plaćanja za ono što se ne koristi.
Ima ljudi koji jednostavno vole da pješače, odnosno mrze ulazak u nehigijenske prostore gdje diše i kašlje puno ljudi.
vješalica

#19965 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by vješalica »

niko nije i pisao osim pojedinaca koja nista ne shvataju da ce se morati kupiti karta
zadnja i najzadnja vijest je bila da nece biti pod moranje da se karta kupi prilikom upisa
ali stalno svaljivati i siriti dezinformacije i na osnovu toga stavove i misljenja formirati i djelovati je stvarno dno dna
vješalica

#19966 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by vješalica »

drugi profil wrote: Ima ljudi koji jednostavno vole da pješače, odnosno mrze ulazak u nehigijenske prostore gdje diše i kašlje puno ljudi.
eto samo je prljav tramvaj
i samo u njega ulaze prljavi ljudi i samo u njemu se dise i kaslje
drug_profi

#19967 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by drug_profi »

vješalica wrote:
drugi profil wrote: Ima ljudi koji jednostavno vole da pješače, odnosno mrze ulazak u nehigijenske prostore gdje diše i kašlje puno ljudi.
eto samo je prljav tramvaj
i samo u njega ulaze prljavi ljudi i samo u njemu se dise i kaslje
Tramvaj je jedan slučaj. Prilično drastičan. Drugi su čekaonice.
Ima takvih ljudi kojima je to skoro patološki strah i gađenje.
Ja znam dvoje.
trambusek88

#19968 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by trambusek88 »

Od 40.000 studenata 5.000 kupuje karte.

Nek 20.000 ima prevoz, auto, biciklo, komercijala, živi blizu faksa, šta je sa ostalih 15.000?
A cijena karte smiješna 16KM

Ja sam za to da se prije uvođenja mjere uputi poziv studentima koji se švercuju da počnu kupovati karte bez izgovora, ako ne žele da zbog njih ispaštaju oni koji na drugi način putuju do fakulteta.

Neka eto 10 hiljada studenata kupi kartu, OK, nek ostane onda dobrovoljna kupovina.

Ako pak ne dođe do značajnog povećnja, onda ide rat, a u svakom ratu nažalost stradaju i nevini.
A studenti ne koriste tramvaj, trolejbus, neka za taj rat, tj obavezno plaćanje krive one što imaju običaj reći "ko još plaća kartu". S druge strane profitiraće studenti koji redovno uzimaju kupon jer će proći jeftinije na godišnjem nivou.

Kad političko vodstvo neke države napravi belaj i zaradi sankcije od svjetskih sila ispaštaju i oni građani koji ne podržavaju to vodstvo.

Mnogo je veća nepravda što ljudi koji ne koriste centralno grijanje toplana godinama moraju plaćati 40% računa. Neki su tražili da im se isključi grijanje kad ga nisu mogli plaćati, ali ovi su govorili da je to nemoguće, a onda poslije dugogodišnjeg gomilanja računa ipak se pokazalo da se može isključiti grijanje, i onda natovare 40%.

Studenti će biti mnogo manje diskriminisani u odnosu na ljude kojima je isključeno grijanje, jer će moći koristiti to što plate.

Ja moram da priznam da nisam baš 100% za ovu opciju, više sam za neku drugu alternativu, npr. poskupljenje za 5KM i bolju kontrolu.
Ako se uvede ova mjera, onda da važi najdalje do zatvaranja stajališta i uvođenja 100% kontrole ulaska u tramvaje.
BadBoy

#19969 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by BadBoy »

trambusek88 wrote:Od 40.000 studenata 5.000 kupuje karte.

Nek 20.000 ima prevoz, auto, biciklo, komercijala, živi blizu faksa, šta je sa ostalih 15.000?
A cijena karte smiješna 16KM

Ja sam za to da se prije uvođenja mjere uputi poziv studentima koji se švercuju da počnu kupovati karte bez izgovora, ako ne žele da zbog njih ispaštaju oni koji na drugi način putuju do fakulteta.

Neka eto 10 hiljada studenata kupi kartu, OK, nek ostane onda dobrovoljna kupovina.

Ako pak ne dođe do značajnog povećnja, onda ide rat, a u svakom ratu nažalost stradaju i nevini.
A studenti ne koriste tramvaj, trolejbus, neka za taj rat, tj obavezno plaćanje krive one što imaju običaj reći "ko još plaća kartu". S druge strane profitiraće studenti koji redovno uzimaju kupon jer će proći jeftinije na godišnjem nivou.

Kad političko vodstvo neke države napravi belaj i zaradi sankcije od svjetskih sila ispaštaju i oni građani koji ne podržavaju to vodstvo.

Mnogo je veća nepravda što ljudi koji ne koriste centralno grijanje toplana godinama moraju plaćati 40% računa. Neki su tražili da im se isključi grijanje kad ga nisu mogli plaćati, ali ovi su govorili da je to nemoguće, a onda poslije dugogodišnjeg gomilanja računa ipak se pokazalo da se može isključiti grijanje, i onda natovare 40%.

Studenti će biti mnogo manje diskriminisani u odnosu na ljude kojima je isključeno grijanje, jer će moći koristiti to što plate.

Ja moram da priznam da nisam baš 100% za ovu opciju, više sam za neku drugu alternativu, npr. poskupljenje za 5KM i bolju kontrolu.
Ako se uvede ova mjera, onda da važi najdalje do zatvaranja stajališta i uvođenja 100% kontrole ulaska u tramvaje.
Izvini, ali kakav je ovo nonsens?

Nebitno je uopšte koliko ima studenata, koliko daleko/blizu žive ili da li imaju prevoz.

Bitna je samo faktička kontrola u GRAS-ovim vozilima. Zar je to tako težak koncept za shvatiti?

Dakle, ko koristi prevoz MORA kupiti kartu. Kad je mora kupiti? Pa onog trentuka KADA BUDE ŽELIO KORISTITI taj isti prevoz. Kraj priče.

Uvesti sve moguće mjere kontrole, kaznene i prekršajne odredbe za "šveranje", ali uslovljavanje bilo čega drugog kupovanjem mjesečne i/ili godišnje karte je ludilo.
man_464

#19970 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by man_464 »

Kad ga uhvati u vozilu bez karte onda demagogija kako nemaju pravo da te legitimisu i kako samo hvataju studente i zene.

:-)
Sodom1

#19971 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Sodom1 »

Lako je tebi , ti se vozas taxijem :D
drug_profi

#19972 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by drug_profi »

Nema uslovljavanja upisa na fakultet kupovinom karte. Ako studenti neće kartu, onda su tu revizori da ih spriječe da se voze i naplate takve pokušaje.
Posao se mora raditi.
JA ne znam kakav je problem kontrolisati karte na jednostavnoj mrezi kao sto je sarajevska.
U Zagrebu kad sam god se vozio ZETom usao mi je revizor, a mreza im je daleko komplikovanija od Sarajevske. Doduse ima tome dosta godina, i ne znam kakav im je sad sistem.
Cinjenica je da se u Sarajevu uvijek moglo sverati jer su te kontrole karata uvijek bile sporadicne i neefikasne. Ti ljudi izgleda ne rade 8 sati.
Haris.ba

#19973 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Haris.ba »

man_464 wrote:Kad ga uhvati u vozilu bez karte onda demagogija kako nemaju pravo da te legitimisu i kako samo hvataju studente i zene.

A kako to da kad uđe u kafić plati kafu. I to nakon što popije. Ne može je povratiti? Kako da samo su u Grasu nesposobni da naplate uslugu.

Eto ima Centrotrans. Kako to da u Centrotransu nema ulaska i neplaćanja karte? Kako to da su samo u Grasu nesposobni naplatiti kartu? Je li do Grasa ili do ljudi?
BadBoy

#19974 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by BadBoy »

man_464 wrote:Kad ga uhvati u vozilu bez karte onda demagogija kako nemaju pravo da te legitimisu i kako samo hvataju studente i zene.

Zato što je ovo tačno. GRAS mora riješiti svoje interne probleme sa kontrolom naplate. Evo dobro je drugi profil napisao, kod nas je to uvijek bilo sporadično i neefikasno.
Dope_Man

#19975 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Dope_Man »

Haris.ba wrote:

A kako to da kad uđe u kafić plati kafu. I to nakon što popije. Ne može je povratiti? Kako da samo su u Grasu nesposobni da naplate uslugu.

Eto ima Centrotrans. Kako to da u Centrotransu nema ulaska i neplaćanja karte? Kako to da su samo u Grasu nesposobni naplatiti kartu? Je li do Grasa ili do ljudi?
Ima naravno do Grasa, ali ima i do ljudi, vjerovatno i vise. Kada covjek ulazi u kafic ima u glavi da je to mjesto gdje ce ono sto popije morati platiti. Kada ulazi u centrin bus, ili bilo kojeg prevoznika, pa i ovih kombija sto vozaju, ima u glavi ideju da je to necija firma i da mora platiti uslugu te firme.

Ali kada je GRAS u pitanju postoji idiotski mentalitet da je to nicije, da to samo od sebe postoji, i da se to ne mora placati vec je tu kao usluga zato sto sam ja ziv i samim time imam pravo na koristenje gradskog prevoza. Ko si ti da meni branis da se vozam po gradu.. taj mentalitet. A revizori realno nemaju mehanizam kojim te mogu natjerati. Jedino sto mogu uraditi je cekati da dodje policija i napise ti prekrsajni nalog ako odbijas napustiti vozilo kad te nadju bez karte. Naravno, nece zbog par idiota zaustaviti gradski prevoz i cekati policiju pa to puste nakon krace prepirke i idiot nastavi vjerovati u svoju, iznad opisanu, ideju o njegovom nepovredivom pravu na koristenje gradskog prevoza.
Post Reply