Poznata mi je dobro razlika između zadatka ventilatora i zadatka kompresora u klimi.rovac13 wrote: ↑21/01/2024 18:36Drugar ti si skroz pogresno shvatio taj uredjaj.skupljac_zeljeza wrote: ↑21/01/2024 17:41Pokušao sam, ali FT50 na FAN 4 nije prijatno slušati 24 sata i onda vuče sigurno po ovoj tvojoj računici jer više nije inverter nego kalolifer.
To sto klima puse skroz jako mozda nije dobro za komfor,previse vjetra svima smeta.
Ali sto se tice kalolifera totalno pogresno.
Klima sve sto jace puse za tvoj dzep i tvoje racune je sve bolje.
Taj ventilator trosi ajmo rec od 5w u minimum do 20w maximun ili nesto u tom fazonu.Sve sto jace puse napravice bolji cop,na kraju ce manje potrosit struje.
Najvise trosi kompresor,on moze puno da trosi i u minimalnom i maximalnom puhanju......najlakse ti je to znat ovako.....sve sto klima puse toplije vrelije tad kompresor divlja i trosi vise........a sve sto puse manje toplo mlako tad kompresor radi laganije.
Specifikacije klime i testovi su dati pri maximalnom puhanju.
Početkom prošle zime ili krajem '22. kada je tona peleta bila 1000 KM, a tona uglja 300 KM i nije se mogao dobiti bio sam prinuđen na nešto na šta ću se grijati i preporuče mi klime. Malo progooglam i hvale ljudi invertere i kažem majstoru da ubaci i on preporuči nekoliko opcija i ja izaberem Midee 18+12 na popriličnoj udaljenosti. Tada nisam znao da su Talijani Clivet klime prodali kineskoj Midei jer na kutijama je bila adresa Venecije. Relativno zadovoljan sve do decembra kada sam ga zvao da doda još jednu 12ku. A onda počnem ovako čitati gdje god šta nađem i skontam da sve ovo može još bolje bez buke vanjskih, a znale su dobro zabrundati i na gumama, bez pucketanja plastike, bez one smjene vrelog zraka i promahe nego da može i komfornije.
Kada se odlučiš skidati jedne još nove, a kačiti druge sa ne malim parama onda se dobro raspita šta može biti bolje pa su mi rekli da me fokus na modulaciji i COP-u neće ugrijati, nisam ganjao ni best buy jer mi se nisu davale pare za još jedno testiranje nego sam išao na ziher, onda rekoše da specifikacije i testovi su dobijeni u testnim uvjetima na maksimumu i da nikada ne važe za svaki prostor isto (pričaju da se već AY mogu kalibrirati za svaki prostor drugačije, ali da to još nije to), bio je prijedlog jedna 18ka i tri 9tke, a onda mi rekoše nemoj multi split iz tih i tih razloga i onda padne odluka da prvo zamijenim dvije sa LN i AY i promijene mi opet mišljenje da umjesto LN bude FT zato što navodno FT na manjem FAN-u može ušutati više nego LN, a mene nisu zanimali 'oko', dizajn i slične prednosti LN-a. Onda mi rekoše da i jake klime mogu modulirati sa manjom 'galamom' što su me novembar i decembar uvjerili po računu za struju jer tada su bile temperature uglavnom između noćnih 3°i dnevnih 16°što je otprilike i većina dana u sadašnjima zimama. Trebam još nešto u tom segmentu doraditi i još tragam šta bi to još moglo približiti ugođaj radijatorima ili onih koji griju klimama stan od 35 ili 40 kvadrata. Nisam gore slučajno spomenuo AY42 jer hvale AP42 da su uspjele dati više topline za manje energije čak i u poređenju sa poznatim Panasonicovim modelima. Ako je vjerovati pričama jer nisam to još probao, ali jesam AY35 pa možda i ima istine.