Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
skupljac_zeljeza

#19951 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

Post by skupljac_zeljeza »

rovac13 wrote: 21/01/2024 18:36
skupljac_zeljeza wrote: 21/01/2024 17:41
rovac13 wrote: 21/01/2024 15:03 Klime ti rade na 10-20-30% snage .
Sto bi uzimao jos ?

Mozda nisi dobro rasporedio kroz prostor.
Mozda mozes poradit na tome.
Pokušao sam, ali FT50 na FAN 4 nije prijatno slušati 24 sata i onda vuče sigurno po ovoj tvojoj računici jer više nije inverter nego kalolifer.
Drugar ti si skroz pogresno shvatio taj uredjaj.

To sto klima puse skroz jako mozda nije dobro za komfor,previse vjetra svima smeta.

Ali sto se tice kalolifera totalno pogresno.
Klima sve sto jace puse za tvoj dzep i tvoje racune je sve bolje.

Taj ventilator trosi ajmo rec od 5w u minimum do 20w maximun ili nesto u tom fazonu.Sve sto jace puse napravice bolji cop,na kraju ce manje potrosit struje.

Najvise trosi kompresor,on moze puno da trosi i u minimalnom i maximalnom puhanju......najlakse ti je to znat ovako.....sve sto klima puse toplije vrelije tad kompresor divlja i trosi vise........a sve sto puse manje toplo mlako tad kompresor radi laganije.

Specifikacije klime i testovi su dati pri maximalnom puhanju.
Poznata mi je dobro razlika između zadatka ventilatora i zadatka kompresora u klimi. :mrgreen: Ali sam ne kao termodinamičar, a ni kao majstor koji ide na seminare nego kao praktičar sa kratkim stažom uočio da kada podižem FAN na sve tri klime da se i potrošnja u tom danu osjetno poveća, ne zbog potrošnje ventilatora nego ako sam povećao FAN znači da je soba hladnija i ona diktira rad kompresora i ušutava više topline što povećava potrošnju. Samo što se nikada ni termodinamičari sa formulama, ni praktičari, a ni majstori koji prate trendove neće složiti oko COP-a i modulacije ili da li je ujedno učinkovitija i štedljivija jača ili slabija. Čak su vrlo skeptični spram specifikacija i tvrde da u tome ima marketinga.

Početkom prošle zime ili krajem '22. kada je tona peleta bila 1000 KM, a tona uglja 300 KM i nije se mogao dobiti bio sam prinuđen na nešto na šta ću se grijati i preporuče mi klime. Malo progooglam i hvale ljudi invertere i kažem majstoru da ubaci i on preporuči nekoliko opcija i ja izaberem Midee 18+12 na popriličnoj udaljenosti. Tada nisam znao da su Talijani Clivet klime prodali kineskoj Midei jer na kutijama je bila adresa Venecije. Relativno zadovoljan sve do decembra kada sam ga zvao da doda još jednu 12ku. A onda počnem ovako čitati gdje god šta nađem i skontam da sve ovo može još bolje bez buke vanjskih, a znale su dobro zabrundati i na gumama, bez pucketanja plastike, bez one smjene vrelog zraka i promahe nego da može i komfornije.

Kada se odlučiš skidati jedne još nove, a kačiti druge sa ne malim parama onda se dobro raspita šta može biti bolje pa su mi rekli da me fokus na modulaciji i COP-u neće ugrijati, nisam ganjao ni best buy jer mi se nisu davale pare za još jedno testiranje nego sam išao na ziher, onda rekoše da specifikacije i testovi su dobijeni u testnim uvjetima na maksimumu i da nikada ne važe za svaki prostor isto (pričaju da se već AY mogu kalibrirati za svaki prostor drugačije, ali da to još nije to), bio je prijedlog jedna 18ka i tri 9tke, a onda mi rekoše nemoj multi split iz tih i tih razloga i onda padne odluka da prvo zamijenim dvije sa LN i AY i promijene mi opet mišljenje da umjesto LN bude FT zato što navodno FT na manjem FAN-u može ušutati više nego LN, a mene nisu zanimali 'oko', dizajn i slične prednosti LN-a. Onda mi rekoše da i jake klime mogu modulirati sa manjom 'galamom' što su me novembar i decembar uvjerili po računu za struju jer tada su bile temperature uglavnom između noćnih 3°i dnevnih 16°što je otprilike i većina dana u sadašnjima zimama. Trebam još nešto u tom segmentu doraditi i još tragam šta bi to još moglo približiti ugođaj radijatorima ili onih koji griju klimama stan od 35 ili 40 kvadrata. Nisam gore slučajno spomenuo AY42 jer hvale AP42 da su uspjele dati više topline za manje energije čak i u poređenju sa poznatim Panasonicovim modelima. Ako je vjerovati pričama jer nisam to još probao, ali jesam AY35 pa možda i ima istine.
romim

#19952 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

Post by romim »

skupljac_zeljeza wrote: 22/01/2024 09:26 Ali sam ne kao termodinamičar, a ni kao majstor koji ide na seminare nego kao praktičar sa kratkim stažom uočio da kada podižem FAN na sve tri klime da se i potrošnja u tom danu osjetno poveća, ne zbog potrošnje ventilatora nego ako sam povećao FAN znači da je soba hladnija i ona diktira rad kompresora i ušutava više topline što povećava potrošnju
Tacno tako kako si rekao, znaci, da je prostorija hladnija.
Ti grijes prostor lažno na 23c, a imas samo kod, klime tu, temperaturu.

Razlog povecane potrosnje zbog jaceg ventilatora je sto kad drzis klimu na 23c i minimalnu brzinu ventilatora, oko klime je 23c ali na krajevima prostorije je manje, 22c ili i manje, sve zavisi od velicine prostora i od izolacije.

Taj dan kad si povecao ventilator poceo si zagrijavati kompletan prostor na 23c i zidove pa je potrosnja skocila.

Ventilator ima veliku ulogu u zagrijavanju prostora.
Manji prostori do 20m2 sa dobrom izolacijom ce se dobro, grijati na bilo, kojoj brzini ventilatora.

Sve preko 20m2, ventilator mora biti na vecoj brzini da bi, prostor bio ravnomjerno zagrijan.

Kada je vani 10c ugrijace se i 35m2 na minimalnoj brzini ventilatora, ali kada je vani - 3c vec ce se osjetiti da nije u cijeloj prostoriji dovoljno toplo.

Da si ostavio jaci ventilator nekoliko dana, vidio bi kad bi se zidovi jednoko zagrijali da bi potrosnja bila jednaka ili niza nego prije.

Ako sumnjas u informacije uzmi par termometara pa mjeri temperaturu kod klime i mjeri najudaljeniji dio prostorije pa ces vidjeti o, cemu pricam.
Da ne govorimo o slucajevima gdje se jednom klimom grije preko 40m2
skupljac_zeljeza

#19954 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

@skafi stan, kuća, koliko kvadrata, izolovanost da se ne zalijećeš? I Gree i Midea ima različitih snaga i cijena.
skafiskafsnjak

#19955 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

Post by skafiskafsnjak »

skupljac_zeljeza wrote: 22/01/2024 11:09 @skafi stan, kuća, koliko kvadrata, izolovanost da se ne zalijećeš? I Gree i Midea ima različitih snaga i cijena.
Ma rodjak kupuje, mene pita a nemam vala pojma.
18ke 5,5kw obje kaze. Soba i kuhinja u jednom, izolacija je ok, kuca ima fasadu. Kvadraturu tacno ne znam, ali nije sad preveliko.

Vise sam pitao za brend ..... znam da to nije top ali et ne znam jel Midea bolja ili je to tu nedje
emillio estevez
Location: http://www.klix.ba/vijesti/bih/rasema-h ... /120430110

#19956 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

Post by emillio estevez »

Morao u 4 ujutro otvoriti prozore na -11 .
I dalje sam gol
-Chesterfield-

#19957 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

Post by -Chesterfield- »

skafiskafsnjak wrote: 22/01/2024 11:23
skupljac_zeljeza wrote: 22/01/2024 11:09 @skafi stan, kuća, koliko kvadrata, izolovanost da se ne zalijećeš? I Gree i Midea ima različitih snaga i cijena.
18ke 5,5kw obje kaze. Soba i kuhinja u jednom, izolacija je ok, kuca ima fasadu. Kvadraturu tacno ne znam, ali nije sad preveliko.

Vise sam pitao za brend ..... znam da to nije top ali et ne znam jel Midea bolja ili je to tu nedje
https://www.ekupi.ba/bs/Ku%C4%87anski-a ... K000571825

Nekoliko stranica unazad, Ermin je nekome preporučio ovu.
Taj Vivax je je Midea...

Ovako su jutros zaledile Gree i Midea.

Image

Image
samoTEgledam

#19958 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

Post by samoTEgledam »

skafiskafsnjak wrote: 22/01/2024 11:23

Nemoj odbaciti ni Vivax AEHI+ seriju, ako ima mogućnost 2 12ke za jedan prostor bolje od 1 18ke.
@romim
Da, upravo što si napisao, na manjem protoku zraka (niži broj obrtaja venta) stvori se toplotni "oblak" u blizini unutrašnje a udaljeniji dijelovi ostanu hladni pogotovo ako puše ispod plafona, dolazi do recirkulacije u toj nekoj gornjoj zoni. Kod mene se najefikasnije i najugodnije pokazalo na auto uz puhanje vertikalno prema podu. Imam jako ujednačenu temperaturu po cijeloj kući.
Nedostatak daljinskog je što nema radio komunikaciju sa klimom već ide preko ICa (valjda), a da ima radio komunikaciju onda bih daljinac smjestio negdje na optimalno mjesto da bude zakloonjen od direktnog puhanja i on bi mi diktirao željenu temp, ali i ovako sma se uštelio, kada temp u zoni untrašnje za dnevni bude oko 26°C tada se može smanjiti na 23 na daljinskom, za sobe je 1° niže ova neka mjera (preko aplikacije imam prikaz unutrašnje temp u zoni klime).
skupljac_zeljeza

#19959 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

-Chesterfield- wrote: 22/01/2024 11:41

https://www.ekupi.ba/bs/Ku%C4%87anski-a ... K000571825

Nekoliko stranica unazad, Ermin je nekome preporučio ovu.
Taj Vivax je je Midea...
Kako to lijepo upakuju u specifikacije da je SCOP koeficijent: 5,3. Moja Midea u grčkim prodavnicama ima taj SCOP 5,7, a u slovenačkim 4,0. Samo što Bosna i Njemačka nije u zelenoj zoni nego u plavoj pa sigurno nije A+++ nego A+ mada i te vrijednosti su opet nešto mijenjali pa nema više pluseva. Ova je dobra što ima grijače na vanjskoj.

Image
gentoo
Grijem se na: MSZ-LN25 / MSZ-BT25

#19960 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

Post by gentoo »

Pa nije bas ni da nam je kao u rusiji, norveskoj i na alpama. Dakle realnost je negdje izmedju zelene i plave. Tj. zelena = 130 dana ; plava = 20 dana
skupljac_zeljeza

#19961 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

Mostar, Neum, Trebinje i sl. su možda čak i između žute i zelene, ali sjevernije Sarajevo (i to bez planina), Travnik bez Vlašića, Tuzla, Bihać i sl. su tako nekako između plave i zelene. Zelenu smo imali do januara, ali evo cijeli januar u minusima, a prošle godine je februar možda bio najhladniji pa ćemo vidjeti hoćemo li se uspjeti provući sa jednim mjesecom minusa.
romim

#19962 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

Post by romim »

samoTEgledam wrote: 22/01/2024 11:53 Kod mene se najefikasnije i najugodnije pokazalo na auto uz puhanje vertikalno prema podu. Imam jako ujednačenu temperaturu po cijeloj kući.
Nedostatak daljinskog je što nema radio komunikaciju sa klimom već ide preko ICa (valjda), a da ima radio komunikaciju onda bih daljinac smjestio negdje na optimalno mjesto da bude zakloonjen od direktnog puhanja i on bi mi diktirao željenu temp, ali i ovako sma se uštelio, kada temp u zoni untrašnje za dnevni bude oko 26°C tada se može smanjiti na 23 na daljinskom, za sobe je 1° niže ova neka mjera (preko aplikacije imam prikaz unutrašnje temp u zoni klime).
Meni taj autofan jedino bude dobar kad su topliji dani i onda se moze odrzavati temperatura u cijeloj prostoriji.
Kad je hladnije, autofan stalno vrti na najnizoj brzini i oko klime je uvijek toplo, dok kod klime postane hladnije da ona pocne puhati jace, na, krajevima prostorije je prehladno.

Koliko ja znam kod U Crown je daljinski preko, radio komunikacije a svi ostali su IC.
Da bi slao podatke klimi, mora biti opticka vidljivost.
Mada pokusavao sam ja i sa daljinskim, ali mi, se nije pokazalo kao dobro rješenje.
Senzor u daljinskom previse sporo registruje promjenu temperature.
Ja se mrznem, a klima stoji.
A imao sam problema i ako je kontrola preko, daljinskog da kod defrosta klima ostane ugašena i ceka da trenutna temperatura opadne ispod zadate, pa da krene grijati.

Hansol dobro grije to moram reci, ali sam se ja napatio oko tih nekih gluposti i ugodjaja da mi je prisjeo.
Ja sam imao dva i, oba su radila isto.
Nikad nisam uspio u, potpunosti saznati je li, moguce da kod mene jedinog budu obje klime sa fabrickom greskom a kod svih ostalih uredno, rade bez problema koje sam ja imao.

Kod Mitsubishija je ugodjaj kontrole temperature mnogooo bolji.
Mogao bi neke sitnice i on popraviti, ali nema tu kao kod ovih drugih da pregrije za 2c pa onda ceka pad od 3c da ponovo krene.
Cini mi se da je kod njega tolerancija u 0.2c.
Cesce se pali i gasi u prelaznom periodu, ali temperaturu drzi stalno istu.
romim

#19963 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

Post by romim »

Juce sam jedan termometar postavio na zapadnu stranu kod klime, a drugi na istocnu na, sunce.
Kod klime je za cijeli dan najtoplije bilo - 3c.
Na suncu je bilo 14.3c.

Sigurno da na potrosnju ima uticaja i samo mjesto postavljanja klime.

Jos jedan podatak, mozda nekog zanima, na Mitsubishi sf42veh nisam primjetio da izduv moze biti niži od 30c.
nagibSA

#19964 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

Post by nagibSA »

S' obzirom da sam izvadio lulu jer ledi i zacepi se, sad kaplje na onu rupu. Kako da rijesim to, najjednostavnije, vidim imaju da se kupe neke tacne koje se postave ispod klime da skupljaju? Je l' ucinkovito to? Klima je na terasi, postavio sam kantu ispod da kaplje, ali zna prskati posto pada sa visine.
skupljac_zeljeza

#19965 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

Kod mene je slično ovome jer klima nema nikakve lule i od tacne ide crijevo/bižur. Tražio sam i grijač, ali me majstor odvratio dok ne vidimo da li će trebati i još nije trebalo. Možda što je na jugoistočnoj strani i cijeli dan je sunce grije. Vanjska ima svoj grijač i nema leda na izlazu.

Image
HardCore

#19966 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

Post by HardCore »

Kod mene FH35 radi vazda na max brzini, jer grije komplet stan od 51m2, smanjim na manju brzinu samo kad su temperature u plusu, evo ovih dana na ovim minusima poslje 5 god rada i dalje radi perfektno i bez buke, do sad nisam imao ni jedan kvar, osim na početku što majstori nisu fino zatvorili sistem pa je iscurilo malo plina pa je dovelo do toga da se stvori led unutar vanjske jedinice, pa je ventilator klepeto jer je udarao u led..., od toga je prošlo preko skoro 4 god
rovac13

#19967 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

Post by rovac13 »

skupljac_zeljeza wrote: 22/01/2024 09:26 kada podižem FAN na sve tri klime da se i potrošnja u tom danu osjetno poveća,
Nisam pricao uopce o tome.
Klima moze da poveca potrosnju i kad pomalo puse i kad jako puse,to je nesto drugo.

Nadjoh ti sliku testa da vidis gdje si pogrijesio,ali ako ne trebas uredu.

Na testu vidis da klima puse u max fan a trosi 200-250w i pravi pauze.

A to sto ti ne grijes ostatak kuce i kad pojacas puhanje tek tad si poceo grijat ostatak kuce,i ocekujes da tad ne pocne trosit,to je skroz nesto trece.

Cinjenica je da jako puhanje vecini smeta.
Cinjenica je ako jace puse klima radi malo ucinkovitije stedljivije.

I cinjenica je ako hoces ugrijat veci prostor moras ili pojacat malo puhanje da bi stiglo se ugrijat......ili kupovat jos klima u nedogled,pa ih drzat u min fan .

Postoje brzine od 1 do 5
Dovoljno je naci kompromis.
Naci se na sredini ,da moze ugrijat,a da ne smeta puno.
skupljac_zeljeza

#19968 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

Znam to jer svaka klima kada postigne zadanu temperaturu ide u mod štednje. I japanska i kineska pa čak i on/off ne radi bez prestanka. Često kada neko kupi klimu bude mu rečeno uključi na 24°i ne diraj do proljeća. To je vjerovatno moguće u manjem prostoru. Klime rade bez ikakvih problema u oktobru ili martu, ali zanimaju me sada u januaru iskustva ljudi kako održavaju željenu temperaturu. Lično posjedujem resurse da tri mogu ugrijati i svaka je na jednom vanjskom zidu i šalju toplinu prema sredini kuće da bi stigla toplina i do prostorija koje nemaju svoju klimu, ali razmišljam kako doći do to još malo komfora u vrijeme ovih minusa jer 52 dBA i nije tako tiho mada iskreno ne radi uvijek na FAN 4. Da li nešto promijeniti ili dodati, ostaje u perspektivi.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#19969 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

Post by pici »

Uglavnom, tacno je ono sto su pojedini forumasi pisali. FAN1 i 23stepena i ne gasim je, radi dan i noc. Zidovi ugrijani, toplo u stanu, danas bilo i pretoplo da sam je smanjio na 21 i otvorio prozor. Sad je na 23 i FAN1 ne diram. Evo me u potkosulji i gacama. Trenutno napolju -4.
Ermin ZM

#19970 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

Post by Ermin ZM »

Citam posljednjih nekoliko upisa, ne mogu skontat jel ovo tema o klimatizaciji ili nudizmu? Svi se nesto razgacali
player_

#19971 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

Post by player_ »

Aha uvodi se nova karakteristika za klime umjesto koliko toplote daju na -15 , od sad ide koja garantuje bokserice i potkosulju na -15...
mokebih

#19972 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

Post by mokebih »

mokebih wrote: 18/01/2024 12:21 Gdje se u TK (Živinice, Tuzla i ostali) može kupiti par metara grijućeg kabla za grijanje tacne klime?
Ma ja, boli njih čuna za mojom tacnom.
skupljac_zeljeza

#19973 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

Ko će sada razmišljati na ovakvim vrućinama. :mrgreen:
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#19974 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

Post by pici »

Plaža. more, lopta, snijeg usitnio... milina.
zigson

#19975 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

Post by zigson »

Valja vam cistit snijeg na vrucini
Post Reply