IRAN

Post Reply
Nadzornik

#19926 Re: IRAN

Post by Nadzornik »

animals wrote:
Jel te Iran spasio ili Amerika..95..
koji ste vi moroni..
God Bless America... :bih:
Nadzornik

#19927 Re: IRAN

Post by Nadzornik »

muhafuca wrote:
Nema ovdje resetovanja samo Irana - ako pocne rat USA-Iran - resetovat ce se globalna ekonomija - o regionu da ne govorimo.
To kao Huawei danas... :-D
muhafuca

#19928 Re: IRAN

Post by muhafuca »

Kikibombona wrote:
Imaju primjer Japana i Juzne Koreje. A imaju i Njemacke. Kanade i Australije.

Mnoge zemlje su profitirale radi dobrih dogovora sa Amerikom.

Ali ako hoces rakete, naljutit ces Ameriku. Oni su glavni i ne zele da iko ugrozava njihovu poziciju glavnog.

To je kao da imas dva dilera u gradu. Jednog glavnog i jednog sitnog koji se probija. Ovaj sitni zeli uzeti dio profita glavnog, zeli ga potisnuti na razne nacine. Tu je sukob neminovan.

Mislim da poredjenje ne moze biti bolje.
Dakle imas primjere zemalja kojima razvoj unutrasnju i vanjsku politiku diktira Amerika.

Japan po usima opalili sa Plaza Accordom - baze ustolicili vode im vanjsku politiku - vise nezavisnosti imaju Hawaji.

Juzna Koreja ne smije sa sjevernom kako treba ni za stol sjesti dok ne pita Ameriku smije li.

Njemacka i dan danas baze Ameriske drzi - ne znaju ni sami zasto - malo se poceli otimati ispod Americke sape

sa Evropskom unijom i vidjecemo na sta ce izaci.

Kanada i Australija smjesno pricati. Mada Kanada se malo kao i pokusavati otimati - Australija skoci prije nego Amerika i kaze "skoci"

Plus u skoro sve zemlje koje si nabrojao se strateski investiralo u hladnom ratu dok su Americi trebale kao za hljba

Svabija - bila bedem prema Varsavskom paktu - znas da je Berlin bio podjeljen i to nadam se.

Koreja i Japan podignuti da se Kina kontrolise

Ima li neka zemlja da ju je Amerika podigla a da im nije kratkorocno ili dugorocno strateski trebala?

Kad su Ameri tako dobri sto nisu malo Afriku na noge podigli?

Ima li su i vremena i sredstava - al im Afrika ni za sta osim za pljackanje resursa nije ni trebala.

Eh tako i im i Iran treba za ulazak u Centralnu Aziju - kad vec kroz Afghanistan nisu uspjeli proguliti.

I sad bi se trebao Iran nagnuti mali i rasiriti pa ce im Amerika koji dollar nabacit jel ?

Eh moj Kiki
muhafuca

#19929 Re: IRAN

Post by muhafuca »

animals wrote:
koji ste vi moroni..
Spasio koga? spasio 95?

da su dosli 92-e kad je trebalo kapa do poda.

a ne znam koga su spasili i od cega 95e
animals

#19930 Re: IRAN

Post by animals »

muhafuca wrote:
animals wrote:
koji ste vi moroni..
Spasio koga? spasio 95?

da su dosli 92-e kad je trebalo kapa do poda.

a ne znam koga su spasili i od cega 95e
Aj bizi... :-)
insomnia78

#19931 Re: IRAN

Post by insomnia78 »

Nabroja frajer sve gigante za ciji bi pasos prosjecan Bosanac a bgm i Iranac dao guzice i kae sta je jel treba ovako
:lol:
Ma jok rocko treba nabacati tespiha, obuci kake halje i u papucama skakutati po americkoj zastavi
muhafuca

#19932 Re: IRAN

Post by muhafuca »

insomnia78 wrote:Nabroja frajer sve gigante za ciji bi pasos prosjecan Bosanac a bgm i Iranac dao guzice i kae sta je jel treba ovako
Ma jok rocko treba nabacati tespiha, obuci kake halje i u papucama skakutati po americkoj zastavi
Kiki ih je nabrojao - ja sam samo objasnio zasto su te zemlje strateski podignute od strane Amerike

- nije nabrojao nijednu Africku zemlju - zasto Francuska ne podigne na noge Alzir kao sto je Amerika podigla Japan i Koreju?

Zasto Amerika nije podigla zemlje u Centralnoj americi i Africi - vec par zemalja na granici sa Sovjetskim savezom i sa Kinom

Na strateskim pozicijama.

Poenta je Francuz moj da bi i Iran mogao sam biti kao sve te zemlje a i bolji samo da ih neko ne j... u zdrav mozak zadnjih 70 godina

sto okupacijom i kolonizacijom - sto ratovima, sto sankcijama sto promjenom rezima itd

- tvojom logikom onda smo i mi trebali ostati u Jugoslaviji da se rat izbjegne

Zajedno bi sa srbima oteli more Hrvatskoj i drzava bi vjerovatno dobra i napredna bila - To sto bi nam svima Srbi kao dominantan narod u toj drzavi diktirali kako cemo sta cemo i kako i dokle smijemo a dokle ne smijemo je nebitno - jer ... hej .... dobar zivot.
Nadzornik

#19933 Re: IRAN

Post by Nadzornik »

insomnia78 wrote: Ma jok rocko treba nabacati tespiha, obuci kake halje i u papucama skakutati po americkoj zastavi
:D
Image
Image
insomnia78

#19934 Re: IRAN

Post by insomnia78 »

muhafuca wrote:
insomnia78 wrote:Nabroja frajer sve gigante za ciji bi pasos prosjecan Bosanac a bgm i Iranac dao guzice i kae sta je jel treba ovako
Kiki ih je nabrojao - ja sam samo objasnio zasto su te zemlje strateski podignute od strane Amerike

- nije nabrojao nijednu Africku zemlju - zasto Francuska ne podigne na noge Alzir kao sto je Amerika podigla Japan i Koreju?

Zasto Amerika nije podigla zemlje u Centralnoj americi i Africi - vec par zemalja na granici sa Sovjetskim savezom i sa Kinom

Na strateskim pozicijama.

Poenta je Francuz moj da bi i Iran mogao sam biti kao sve te zemlje a i bolji samo da ih neko ne j... u zdrav mozak zadnjih 70 godina

sto okupacijom i kolonizacijom - sto ratovima, sto sankcijama sto promjenom rezima itd

- tvojom logikom onda smo i mi trebali ostati u Jugoslaviji da se rat izbjegne

Zajedno bi sa srbima oteli more Hrvatskoj i drzava bi vjerovatno dobra i napredna bila - To sto bi nam svima Srbi kao dominantan narod u toj drzavi diktirali kako cemo sta cemo i kako i dokle smijemo a dokle ne smijemo je nebitno - jer ... hej .... dobar zivot.
Neuporedivo
muhafuca

#19935 Re: IRAN

Post by muhafuca »

Nadzornik wrote:
insomnia78 wrote: Ma jok rocko treba nabacati tespiha, obuci kake halje i u papucama skakutati po americkoj zastavi
:D
Image
Image
Lik je iz Pakistana - zemje saveznika Amerike - kroz cjeli hladni rat a i dan danas.

Ne znam kako nisu kao Njemacka Koreja Japan do sada.
muhafuca

#19936 Re: IRAN

Post by muhafuca »

insomnia78 wrote: Neuporedivo
Eto ti Pakistan saveznik Amerike od rata pa na ovamo.

Kako od njih ne napraavi Amerika ovo sto se misli da ce Amerika napraviti od Irana ako kapituliraju.

Ne vidim da je Pakistan slican Koreji ili Japanu
rajv0sa

#19937 Re: IRAN

Post by rajv0sa »

animals wrote:
espn wrote:
Kikibombona wrote:
Kao da zele da ih Amerika resetuje kao Njemacku ili Japan. Bolje im je da sada dogovore novi 'Marsalov plan', kada imaju aseve u rukama, nego da pregovaraju kao unistena, porazena i ponizena strana.

Nevjerovatno je kako se brzo zaboravi koliko je Amerika snazna.
Iran ima dovoljno mrtvačkih vreća za svakog, pa nek napadnu.
koji ste vi moroni..
Spasila nas je hrabra borba Armije RBiH. Te idiotske teze da nas je amerika spasila ne tvrde ni oni što žive tamo i kojima je lično amerika dala sve. A za tu uvredu si dobio report.
animals

#19938 Re: IRAN

Post by animals »

rajv0sa wrote:
Spasila nas je hrabra borba Armije RBiH. Te idiotske teze da nas je amerika spasila ne tvrde ni oni što žive tamo i kojima je lično amerika dala sve. A za tu uvredu si dobio report.
Ati si jedan od ti prijavljivaca..
koji bi izdao sutra..zapamticu te..
ta vrsta ljudi nikome nije draga..
rajv0sa

#19939 Re: IRAN

Post by rajv0sa »

Joj kad krenu sa njemačkom i japanom :lol: :lol: :lol:
Nadzornik

#19940 Re: IRAN

Post by Nadzornik »

muhafuca wrote: Ne znam kako nisu kao Njemacka Koreja Japan do sada.
Bitno je prvo posjedovati nuklearno oruzje,nakon toga slijedi drustveni i ekonomski preporod Pakistana... :D

Amerima prijatelji za respekt mogu biti samo nuklearne sile a to Iran vrlo dobro zna... :thumbup:
Nadzornik

#19941 Re: IRAN

Post by Nadzornik »

animals wrote: Ati si jedan od ti prijavljivaca..

Ne ispustaj ga iz vida i javljaj mi se svakih pola sata... :D
animals

#19942 Re: IRAN

Post by animals »

Nadzornik wrote:
animals wrote: Ati si jedan od ti prijavljivaca..

Ne ispustaj ga iz vida i javljaj mi se svakih pola sata... :D
ma zajebajem se..
evo vec me je ocinkao kod druga Steve..
nadam se da ce ga pomilovati njezno po glavi..
jeza u ledja

#19943 Re: IRAN

Post by jeza u ledja »

muhafuca wrote:
Dakle imas primjere zemalja kojima razvoj unutrasnju i vanjsku politiku diktira Amerika.

Japan po usima opalili sa Plaza Accordom - baze ustolicili vode im vanjsku politiku - vise nezavisnosti imaju Hawaji.

Juzna Koreja ne smije sa sjevernom kako treba ni za stol sjesti dok ne pita Ameriku smije li.

Njemacka i dan danas baze Ameriske drzi - ne znaju ni sami zasto - malo se poceli otimati ispod Americke sape

sa Evropskom unijom i vidjecemo na sta ce izaci.

Kanada i Australija smjesno pricati. Mada Kanada se malo kao i pokusavati otimati - Australija skoci prije nego Amerika i kaze "skoci"

Plus u skoro sve zemlje koje si nabrojao se strateski investiralo u hladnom ratu dok su Americi trebale kao za hljba

Svabija - bila bedem prema Varsavskom paktu - znas da je Berlin bio podjeljen i to nadam se.

Koreja i Japan podignuti da se Kina kontrolise

Ima li neka zemlja da ju je Amerika podigla a da im nije kratkorocno ili dugorocno strateski trebala?

Kad su Ameri tako dobri sto nisu malo Afriku na noge podigli?

Ima li su i vremena i sredstava - al im Afrika ni za sta osim za pljackanje resursa nije ni trebala.

Eh tako i im i Iran treba za ulazak u Centralnu Aziju - kad vec kroz Afghanistan nisu uspjeli proguliti.

I sad bi se trebao Iran nagnuti mali i rasiriti pa ce im Amerika koji dollar nabacit jel ?

Eh moj Kiki
Sta je zajednicko Japanu, Juznoj Koreji, Njemackoj, Australiji i Kanadi? Zemlje sa najvecim zivotnim standardima, najrazvijenijim demokratskim sistemima, u vrhu su svih ljestvica, itd. Eee...Koreja bila najveci jad prije 50 godina, sad prave spejs satlove.

Iran hoce nezavisnost. Bujrum, eto im nezavisnost. Hoce da biraju kome da prodaju naftu, hoce da biraju svoju vanjsku politiku. Bujrum. Al zato ne moze obratno. To je onda krsenje prava. :oops:
Hoce da uniste Izrael, bujrum, unistavaj, pa da vidimo dokle ces. Ha ja.

Nezavisnost. Jasta. Niko nije nezavisan, ukljucujuci i Ameriku, al eto Iran ce biti nezavisan. Ponosni narod na planinama centralne Azije. Suplje nacionalisticke, populisticke price kojim se narodi drze taocima ubleha.
Challenger_
Location: 永恆 - bez podrumskih entiteta i taketo-maketo koalicije

#19944 Re: IRAN

Post by Challenger_ »

Tko donosi odluke? Neimenovani visoki američki dužnosnici o dramatičnoj noći: "Oko Irana sukobljavaju se Trump i Bolton, Pence i Pompeo drže se negdje po sredini"

glavna vijest svakako će biti unutarnji prijepor u Bijeloj kući po pitanju što učiniti odnosno kako odgovoriti na iransko rušenje američkog drona. Detalji tih prijepora od jutros cure iz Bijele kuće putem neimenovanih dužnosnika i diplomatskih izvora. Jedan od njih, za kojeg se ističe da je visoki dužnosnik, rekao je u razgovoru za CNN kako se glavna "debata" oko Irana vodi između Donalda Trumpa s jedne strane i njegovog savjetnika za nacionalnu sigurnost Johna Boltona s druge strane.

Sraz između Boltona i Trumpa nešto je što se očekuje već duže vrijeme - analitičar Aaron David Miller, iz Wilson Center-a komentirao je: "Predsjednik Trump pokazao je kako ne želi ulaziti u rizik kada je riječ o uporabi vojne sile te želi izaći iz ratova, a ne započeti nove. John Bolton je pak kontrast - on je jastreb prema Iranu cijelog svog profesionalnog života. Pompeo se pak neće usprotiviti ako dođe do odluke da se pokreće napad na Iran".
:arrow: CNN

Bolton gura ratnu opciju, Trump oponira, Pompeo u sredini.
animals

#19945 Re: IRAN

Post by animals »

Imas naftu..
narod zivi u izobilju i bogatstvu..
imas naftu, ali narod skapava..
pametni i glupi..
Katar.
Venecuela..
Kikibombona

#19946 Re: IRAN

Post by Kikibombona »

zrakomlat wrote:Vidi, slažem se ja u dobra doba s tim. Ali to ne znači da je amerika s onim kretenoidnim političarima pozitivna strana u toj priči. Što bi reko saxxxx obićni zloćinci.
Niko ne kaze da jeste. Ako mene pitas, udarila dva smrada jedan na drugog, samo sto je Amerika jaci smrad. Ne simpatiziram ja nikoga na globalnom planu...

Kazem, Iran ima dobre adute i moze postici dobar dogovor. I poziciju Trampa mogu iskoristiti. I njemu treba dobar dogovor pred izbore.

Iran treba traziti potpuno ukidanje sankcija u zamjenu za potpuno zamrzavanje podrske siitskim paravojnim formacijama.

Napraviti plan za 5 godina sa jasnim paketom obaveza Amerike i Irana.

Raditi na tome da se u periodu od pet godina razoruzaju Hezbolah, Hashd al-Shabi i ostale iranske paravojske, da se transformisu u cisto politicke stranke kao sto je danas IRA u Sjevernoj Irskoj. Sve to raditi postepeno u korak sa americkim obavezama.

U periodu od pet godina razmontirati sva nuklearna postrojenje, opet prateci americke obaveze.

Vremenom zaustaviti razvoj dalekometnih raketa. Razvijati odbrambeno oruzje.

...

Amerika bi pratila iranske obaveze pomazuci u oblasti privrede, nauke, obrazovanja. Odobrili bi skoro beskamante kredite za razvoj infrastrukture. Mogli bi kreirati novi 'Marsalov plan' koji bi doveo do galopirajuceg razvoja iranske privrede i ekonomije. Amerika moze od Irana napraviti Japan ili Juznu Koreju ako se ostvari povjerenje.

...

Niko ne ocekuje da Iran sve ukine ODMAH i da budu naguzeni. Sve bi se to radilo postepeno, na principu usluga za uslugu, dok se ne ostvari povjerenje.

...

Iran treba odluciti da li zeli biti raketna ili kompjuterska nacija. Ako zele ovo prvo, neka se spreme za rat koji je u tom slucaju neminovan i neizbjezan.
Challenger_

#19947 Re: IRAN

Post by Challenger_ »

Izgleda da je Trumpova kritika CNN "fake newsa" donekle dala ploda, pa nisu onakvo smeće kao što su do sada bili. Bili su junk level maksimum, a sada su average junk.
Challenger_

#19948 Re: IRAN

Post by Challenger_ »

Vidim, šalabajzer čitav dan valja bombe.
muhafuca

#19949 Re: IRAN

Post by muhafuca »

jeza u ledja wrote:

Sta je zajednicko Japanu, Juznoj Koreji, Njemackoj, Australiji i Kanadi? Zemlje sa najvecim zivotnim standardima, najrazvijenijim demokratskim sistemima, u vrhu su svih ljestvica, itd. Eee...Koreja bila najveci jad prije 50 godina, sad prave spejs satlove.

Iran hoce nezavisnost. Bujrum, eto im nezavisnost. Hoce da biraju kome da prodaju naftu, hoce da biraju svoju vanjsku politiku. Bujrum. Al zato ne moze obratno. To je onda krsenje prava. :oops:
Hoce da uniste Izrael, bujrum, unistavaj, pa da vidimo dokle ces. Ha ja.

Nezavisnost. Jasta. Niko nije nezavisan, ukljucujuci i Ameriku, al eto Iran ce biti nezavisan. Ponosni narod na planinama centralne Azije. Suplje nacionalisticke, populisticke price kojim se narodi drze taocima ubleha.
Ima amerika prijatelja i u Centralnoj i Srednjoj i Juznoj americi i u Africi.

Pa nijedna nije kao gore pomenute - ima ih i koje jedva koru hljeba namaknu.

I Egipat i Pakistan i Haiti i Argentina (itd) su prijatelji Amerike uvijek bili - pa nisu ni Koreja ni Njemacka - sta sad?

Dakle ponovo
Sta je zajednicko Japanu, Juznoj Koreji, Njemackoj, Australiji i Kanadi?

Sve su zemlje na strateskim pozicijama bile u toku hladnog rata i strateski su pdignute kao bedemi prema Sovjetskom savezu i prema Kini.

Nije se zalilo ni para ni kapitala - neuspjeh nije bio opcija.

Sve ostale zemlje - prijatelji Amerike su ostali jad i bjeda kao sto su uvijek bili.

Bio je i Iran saveznik amerike pa nije obicnom narodu cvjece cvjetalo.

Amerika i Britanija kajmak kupili - bace nesto šahu da cuva narod da se ne pobuni

i to je to.

Ima Iran iskustva u prijateljevanju sa Amerikom.
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#19950 Re: IRAN

Post by Bobi »

Image
Haj sto su im oborili taj dron nego su ih OSRAMOTILI ko najvece levate :mrgreen: ...trulo je nešto u Pentagonu...leže, žderu, dobre plate...treba ih Tramp sve rastjerat :mrgreen:
Post Reply