Slike starog Sarajeva

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
dječak sa šibicama

#19926 Re: Slike starog Sarajeva

Post by dječak sa šibicama »

teskeredzic_22 wrote: 21/02/2023 19:06
muha_sa wrote: 21/02/2023 19:01
Spoiler
Show

Halalio :D
Ja sam starog kova navijac :D prepucavanje do besvjesti a haman ni jednu domacu utakmicu malog nam Želje propustio nisam :D
Off topic i ja sam.
Sramota je da u ovako slaboj ligi i sjebanoj i siromašnoj državi , Željezničar i Sarajevo nemaju bratske odnose.
Prve debrije nakon rata smo hladno NAVIJALI JEDNI PORED DRUGIH , ne gledali nego navijali.

Derbi se igra u Zenici na nekom trening terenu umjesto da su se sve utakmice igrale na Grbavici dok Koševo ne završi rekonstrukciju terena.
Naredne sezone nek Željo stalno gostuje i mirna Bosna.

Ono što dodatno rastužuje da ni jedni ni drugi nemaju sluha i kompromisa za one druge (mislim na uprave) i da su objektivno najveći krivci za loše odnose (na stranu svi neki incidenti ili gluposti ili izjave poojedinaca).

Ovaj grad je uvijek bio grad zdravih fudbalskih rivala.

Živio :thumbup:

Halalite na off-u.
Cuvena utakmica Sarajevo Dinamo, kad je sudija dobio u glavu limenku ili cegrtaljku ne znam tacno, Dzilda na sjeveru sa dosta zeljinih navijaca, vodi navijanje bili su gore u cosku gornjem prema zapadnoj tribini, najjace su navijali.

Danas debili popunjavaju redove novih generacija.
RJ57

#19927 Re: Slike starog Sarajeva

Post by RJ57 »

u leđa, malo više, ne baš direktno u vušugla :D

ja se uvijek kad god pomislim na odnose željo sarajevo sjetim meše poslije legendarne tekme protiv hajduka na koševu kad je reko “ja hoću da šetam po svom gradu dignute a ne pognute glave”

danas nezamislivo
Last edited by RJ57 on 21/02/2023 19:33, edited 1 time in total.
muha_sa

#19928 Re: Slike starog Sarajeva

Post by muha_sa »

RJ57 wrote: 21/02/2023 19:25
dječak sa šibicama wrote: 21/02/2023 19:24 Moja mama bila na ovoj utakmici sa Mancesterom, kaze dobila pendrek po ledjima, tolika guzva da se narod gurao i ispadali sa tribine dole u onaj kanal, dosla milicija i prvo tuku a onda pitaju sta se dogadja.
dva puta se plivalo u kanalu, pitari protiv manchestera i (vjerovatno) najveći derbi 10.3.82

Image
Da me ubiješ ne mogu se sjetit tog kanala a sjecam se da sam prvu utakmicu ko djecacic upravo ovu gledo--veliki Jašin na golu :D Šehovic mu dao go sa jedno 35 metara :D
Image
RJ57

#19929 Re: Slike starog Sarajeva

Post by RJ57 »

muha_sa wrote: 21/02/2023 19:33
RJ57 wrote: 21/02/2023 19:25

dva puta se plivalo u kanalu, pitari protiv manchestera i (vjerovatno) najveći derbi 10.3.82

Image
Da me ubiješ ne mogu se sjetit tog kanala a sjecam se da sam prvu utakmicu ko djecacic upravo ovu gledo--veliki Jašin na golu :D Šehovic mu dao go sa jedno 35 metara :D
Image
pravi kanal je bio samo poslije renoviranja prije olimpijade (tj. prije balkanijade u atletici), ono prije je bio međuprostor do ograde :D
dječak sa šibicama

#19930 Re: Slike starog Sarajeva

Da, bio je kanal, to pamtim iz price. I milicajca sto bije zene :D

Titina milicija nije gledala na spolne razlike, liberali prije liberala.
RJ57

#19931 Re: Slike starog Sarajeva

Post by RJ57 »

kanal je inače južnoamerički izum, prvo su ga napravili ni manje ni više nego baš na centenariu, a onda su to svi preuzeli tamo gdje je to po mišljenju lokalnih vlasti “bilo potrebno” :D
muha_sa

#19932 Re: Slike starog Sarajeva

Post by muha_sa »

dječak sa šibicama wrote: 21/02/2023 19:37 Da, bio je kanal, to pamtim iz price. I milicajca sto bije zene :D

Kad je utakmica radnim danom tad zbrišem sa nastave--sveske jal knjigu u pantalone al ozada :D podjahkad se dobije pendrek al ne osjetim--hvala sveskama :lol:
Bili milicioneri na konjima--pokušamo preskocit ogradu na jugu jer je najniže--tu ide ona lopovska-sastavim šake-jaran stane na njih i jala bismila--kog uhvatiše njega jebaše :lol:
Ne sjecam se tih kanala--znam da je bilo šetalište izmedju tribina i terena--kasnije su renovirali stadion--uklonili to šetališe a i Kicevu kafanu gdje se pred utakmicu lokalo :D
Pred stadionom djeca prodavali novine za sjedenje--i obavezan rekvizit na utakmici bio tranzistor :lol:

Kao djecak sam ulazio na ono--Ciko, mogu s vama :D uzmeme covjek za ruku i uvede--ako me redar vrati idemo dalje dok ne upali a bio desetak ulaza.
Kad se poraslo kupovala se karta i obavezno uvodio djecu koja su stajala vani i pitala ko ce ih uvest kao što sam ja pitAo :D

Uh što se natrabunja :lol: Halalite :D
PM72

#19933 Re: Slike starog Sarajeva

Post by PM72 »

muha_sa wrote: 21/02/2023 19:49
dječak sa šibicama wrote: 21/02/2023 19:37 Da, bio je kanal, to pamtim iz price. I milicajca sto bije zene :D

Kad je utakmica radnim danom tad zbrišem sa nastave--sveske jal knjigu u pantalone al ozada :D podjahkad se dobije pendrek al ne osjetim--hvala sveskama :lol:
Bili milicioneri na konjima--pokušamo preskocit ogradu na jugu jer je najniže--tu ide ona lopovska-sastavim šake-jaran stane na njih i jala bismila--kog uhvatiše njega jebaše :lol:
Ne sjecam se tih kanala--znam da je bilo šetalište izmedju tribina i terena--kasnije su renovirali stadion--uklonili to šetališe a i Kicevu kafanu gdje se pred utakmicu lokalo :D
Pred stadionom djeca prodavali novine za sjedenje--i obavezan rekvizit na utakmici bio tranzistor :lol:

Kao djecak sam ulazio na ono--Ciko, mogu s vama :D uzmeme covjek za ruku i uvede--ako me redar vrati idemo dalje dok ne upali a bio desetak ulaza.
Kad se poraslo kupovala se karta i obavezno uvodio djecu koja su stajala vani i pitala ko ce ih uvest kao što sam ja pitAo :D

Priznaj da si strahovo od Jažića
muha_sa

#19934 Re: Slike starog Sarajeva

Post by muha_sa »

PM72 wrote: 21/02/2023 19:51

Jašta neg strahovo--igramo lopte u parku--gdje je sad onaj plato kod Inat kuce tu je bio mali park i obdanište--tu igramo lopte a neko se drekne--ETO JAŽE :lol: trk kuci pa pod minder :lol:
PM72

#19935 Re: Slike starog Sarajeva

Post by PM72 »

A moj ti je stari bio "glavni" u raji jer je pljuno milicionera (naravno ne Jažića nego nekog mladog) koji ga je zaustavljao kad su se spuštali "rodlama" od Brdo džamije do dna Bistrika.
Kažu da su znali zaustavljat djecu i udarit im koju vaspitno popravnu.Helem,taj svoj mangupluk je platio tako što više nikad nije smio sjest na rodle da ga drot ne prepozna...
To mi je ofirala rahmetli tetka jer je to ona vidjela :lol:
coco1

#19936 Re: Slike starog Sarajeva

Post by coco1 »

muha_sa wrote: 21/02/2023 19:01
teskeredzic_22 wrote: 21/02/2023 18:56

Znam da si pitar i halali :D

Na ovom stadionu su u sezoni 1971/72 , Janjuš, Kojović, Bećirspahić, Bratić, Katalinski, Hadžiabdić, Jelušić, Janković, Bukal, Sprečo , Deraković i ostali s tenerom Ribarom u grad Sarajevo donijeli drugu titulu prvaka Jugoslavije a jedinu kao fudbalski klub Željezničar ❤️.
Halalio :D
Ja sam starog kova navijac :D prepucavanje do besvjesti a haman ni jednu domacu utakmicu malog nam Želje propustio nisam :D
ujutru, od 10 sati se pocinjalo sa gledanjem tekmi nizeligasa na "cetvorci", sve do glavne, prvoligaske tekme, bilo da igra Zeljo ili fks. bukvalno, dan provedes gledajuci tekme. obezbjedjenje, jedan milicioner
propojeilijas

#19937 Re: Slike starog Sarajeva

Post by propojeilijas »

PM72 wrote: 21/02/2023 19:51

:o
blago onom koga je jazic tuko danas je čovjek sa velikim Č eh da je mene pendrekom :-D
propojeilijas

#19938 Re: Slike starog Sarajeva

Post by propojeilijas »

ova mi budi uspomene prvi moj derbi uzivo na stadionu kosevo bilo puno ko kutija sibica https://www.youtube.com/watch?v=DUpGM0Txugk
RJ57

#19939 Re: Slike starog Sarajeva

Post by RJ57 »

to je bio daleko najveći derbi ikada
dječak sa šibicama

#19940 Re: Slike starog Sarajeva

Ovakve posjete su bile nekad, kad sam ja isao na Kosevo dvije tri godine prije rata, tanko skroz. Jedino ta utakmica Dinamom, da je bio propisno popunjen stadion, istok krcat samo zapad penzionerski standardno. Sa Zvezdom i Partizanom najvise gostujucih navijaca na jugu, ali to je sve srbadija iz okolice Sarajeva, jebo mater jebo oca ko je dos`o sa jel, elem i ova sa Dinamom bili neki BBB iscapljine i mozda jos neka podruznica iz BiH.

Derbiji sa Zeljom, jako lose popunjeno, valjda timovi tada prosjecni do losi, vjecita borba za opstanak, na terenu nista zanimljivo loptu gonjaju Vejsil Varupa i Bernard Barnjak, raja se zabavljala slusajuci domisljate psovke par vjecitih mangupa sa tribine.
Sjecam se ono ljeto `90 Kamerun bio na pripremama na Igmanu, pripreme za SP u Italiji, i igraju prijateljsku sa Sarajevom. Kakve su dosjetke i upadice smisljane na racun crnaca, trebalo je to zapisivati.

Negdje `91 u raji odjednom osvanuse navijaci Zvezde, svi do jucer za FKS a od danas za Zvezdu. Ali da ne idem na te teme.
RJ57

#19941 Re: Slike starog Sarajeva

Post by RJ57 »

dječak sa šibicama wrote: 21/02/2023 21:50 Ovakve posjete su bile nekad,….
nije bilo nikada kao taj dan, vjeruj mi
dječak sa šibicama

#19942 Re: Slike starog Sarajeva

Moguce, ja samo nagadjam.

Ko klipan, isao sam samo na Grbavicu sa tatom, tata je bio veliki veliki navijac Zelje ali nikada mi ljubav prema plavoj boji nije usadio. Na Grbavici su vec sredinom osamdesetih bile ozbiljne utakmice, pun stadion i sjecam se kospica, kospice kospice na sve strane.
Tvrtko II Kotromanić

#19943 Re: Slike starog Sarajeva

Post by Tvrtko II Kotromanić »

Svako vrijeme ima svoje, pa eto i to fudbalsko/navijačko.
Nemojte se sada vi stariji naljutiti, ali gledajuci barem prosjek gledalaca, grbavica ne zaostaje puno za predratnim vremenima čak štaviše
Što se navijačkiih stvari tiče, opet kažem, svako vrijeme ima svoje, ovdje neko spominje navijačke incidente sada pa kao zbog toga ne želi da ide na utakmice, a smijete se eto sceni kad je papak neki sudiju pogodio.
Ja evo već haman 20 godina sam na grbavici na utakmicama, nikad belaja nisam imao niti doživio, od juga pa evo sad na sjeveru sa hanumom već par sezona.
Isto tako, ako već ne idete, pogledajte barem koji video, koji sliku sa Željinih utakmica, nikad više djece, nikad više žena na tribinama, valjda i to nešto govori o (ne) sigurnosti ljudi na utakmicama.
Nemojte mi zamjeriti, ali nekad ste bili mladi, pa se normalno mladost i prošlo vrijeme idealizira i preko mjere, ali to je normalno.
Ugl da ne idem dalje od teme, još jednom nemojte šta zamjeriti :)
@dječak sa šibicama bilo bi zanimljivo, možda na nekoj drugoj temi, da spomenes (vjerujem i ostatak te generacije može doprinijeti toj temi) te predratne godine i kolorit na tribinama, zanimljivo skroz sa ove tačke gledišta i sa sportske i sa političke, sociološke i druge perspektive :)
HelaS

#19944 Re: Slike starog Sarajeva

Post by HelaS »

muha_sa wrote: 21/02/2023 18:46 Image

❤️ Fantasticna slika ❤️
Vrati me u skolske dane....
Ovako je bilo nekad kad je Sarajevo prvi tim igrao trening utakmicu protiv svog drugog tima :D

Ne uz ove tribine, nego uz ove sada na Koševu, trener nas je nekad davno tjerao da se trčeči popnemo na vrh, jedan po jedan stepenik i istio tako da se i vratimo. Bilo nam je u početku skoro svima nemoguće vratiti se trčeći niz jedan po jedan stepenik :D
dječak sa šibicama

#19945 Re: Slike starog Sarajeva

Svi mi volimo romantizirati neka prosla vremena, ali definitivno je bilo drugacije, nekako romanticnije i plahovitije.

Recimo jedna razlika koja se godinama spominje, nekad su navijaci bili pankeri recimo HZ Sirko Đine strogi punk, VIS HZ je svirao punk muziku, dok je na Zeljinim tribinama preovladao narodnjak. Danas, sta danasnja djeca slusaju ne znam, ali tada je i to odredjivalo odredjenu navijacku grupu. Kopirali su se uglavnom talijanski navijaci, na apeninskom poluotoku su navijaci bili drustveni pokreti sa politickom ideologijom, odredjene skupine su bile socijalisti komunisti poput navijaca Torina ili Rome, dok su Laziali bili teski fasisti, i tako dalje. Kopirao se njihov kolorit, sareni transparenti, spitfajer jakne sa narandjastom postavom, dimne zavjese i baklje koje su dosle sa mediterana ili tamo juzna amerika pa priobalje, baklje i dimne kutije su redovan alat mornaricke opreme.
Grobari i BBB su furali engleski stil, bez sarenila na tribinama, "kezual" oblacenje i dlanovi, Manijaci su pokusavali takodje ici tim putem. HZ su furali kopiju Torcide, dok su CZ navijaci bili posebna cerga.

Eto da ne duzim mjozda nije tema.
Tvrtko II Kotromanić

#19946 Re: Slike starog Sarajeva

Post by Tvrtko II Kotromanić »

dječak sa šibicama wrote: 21/02/2023 22:10 Svi mi volimo romantizirati neka prosla vremena, ali definitivno je bilo drugacije, nekako romanticnije i plahovitije.

Recimo jedna razlika koja se godinama spominje, nekad su navijaci bili pankeri recimo HZ Sirko Đine strogi punk, VIS HZ je svirao punk muziku, dok je na Zeljinim tribinama preovladao narodnjak. Danas, sta danasnja djeca slusaju ne znam, ali tada je i to odredjivalo odredjenu navijacku grupu. Kopirali su se uglavnom talijanski navijaci, na apeninskom poluotoku su navijaci bili drustveni pokreti sa politickom ideologijom, odredjene skupine su bile socijalisti komunisti poput navijaca Torina ili Rome, dok su Laziali bili teski fasisti, i tako dalje. Kopirao se njihov kolorit, sareni transparenti, spitfajer jakne sa narandjastom postavom, dimne zavjese i baklje koje su dosle sa mediterana ili tamo juzna amerika pa priobalje, baklje i dimne kutije su redovan alat mornaricke opreme.
Grobari i BBB su furali engleski stil, bez sarenila na tribinama, "kezual" oblacenje i dlanovi, Manijaci su pokusavali takodje ici tim putem. HZ su furali kopiju Torcide, dok su CZ navijaci bili posebna cerga.

Eto da ne duzim mjozda nije tema.
Dobro, u te Ultras/navijačke furke sam upućen, više me zanima odraz političkih dešavanja pred rat na tribine.

Al možemo o tome na nekoj drugoj temi :D
trocadero

#19947 Re: Slike starog Sarajeva

Post by trocadero »

dječak sa šibicama wrote: 21/02/2023 19:27
Cuvena utakmica Sarajevo Dinamo, kad je sudija dobio u glavu limenku ili cegrtaljku ne znam tacno, Dzilda na sjeveru sa dosta zeljinih navijaca, vodi navijanje bili su gore u cosku gornjem prema zapadnoj tribini, najjace su navijali.

:thumbup:
Možda smo tu ostvarili bliski kontakt ...nemoj samo priznat da si i ti ušao bez karte? :D

Murija u ono doba...postupi po naređenju.

Image
PM72

#19948 Re: Slike starog Sarajeva

Post by PM72 »

trocadero wrote: 21/02/2023 23:37
dječak sa šibicama wrote: 21/02/2023 19:27

Možda smo tu ostvarili bliski kontakt ...nemoj samo priznat da si i ti ušao bez karte? :D

Image
Priznaj Troka za koga si tad navijao :lol:
muha_sa

#19949 Re: Slike starog Sarajeva

Post by muha_sa »

PM72 wrote: 22/02/2023 17:52
trocadero wrote: 21/02/2023 23:37

Image
Priznaj Troka za koga si tad navijao :lol:
Za Zvezdu i Partizan garant nije :lol:
dječak sa šibicama

#19950 Re: Slike starog Sarajeva

Moj drugar iz osnovne, isli smo na Kosevo svaki vikend, negdje `91 prebacuje se na drugu tribinu, dosla Zvezda a njega nema na sjeveru. Pitamo gdje si bio, kaze na jugu sa Delijama :D

Mi smo bili djecurlija, tada osmi razred, ali pocelo je razvrstavanje.

Inace ta familija, Jazici, oni su sa memli strane moj tata se druzio sa jednim Jazicem, svi familijarno skijasi i dan danas profesionalno se bave skijanjem oduvijek mada je to uvijek kod nas bilo na amaterskom nivou zbog malih ili nikakvih sredstava od drzave, samo je eto taj nesretnik bio u miliciji :D ali je bio na glasu, ne znam koga smo se mi kao djeca vise plasili, Jazica ili Skake. Skaka tada zivio iznad tranzita, ima i slika stavljao sam, pored dzamije u Zagricima im kuca bila. Imao crnog mercedesa, mi kad vidimo crni automobil bjezimo kucama. Iako je tada bilo dosta crnih Volgi, nisu svi mercedesi.
Post Reply