"Majstori" parkiranja
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
xplisko
#19901 Re: "Majstori" parkiranja
Ma treba neki sistem prinudne naplate, da je tako samo bi prestali placati u potpunosti i to je to... ovako idu da izvuku bar koliko bilo novca..
- nepass1
#19902 Re: "Majstori" parkiranja
Pa vidis da prolazi, vidis drugi to rade e sto ne bih i ja.amar1994 wrote:onda to nije posten i moralan coek_BataZiv_0809 wrote:I posten covjek se pocne parkirati ko kabadahija kad vidi da to prolazi bez sankcije.
Pa i swedi bi se isto ponasali kad mu nikad niko ne bi kazne napisao i kad ne bi bilo straha od posledica.
Ja platio parking 10k i sad gledam mozes kako hod hoces parkirati oko zgrade. Eventuslno svake pola godine dobijes 20km kazne. Treba ti 250 godina da bi se izjednacile kazne sa kupovinom garaze
Nema Boga natjerati ih da pisu kazne. Sad vise nece ni da dodju.
- nepass1
#19903 Re: "Majstori" parkiranja
Bio bi priliv novca veci nego kladionicamasheilak wrote:Ma nista grebanje lomljene i sl ljude najvise zaboli kazna al ne ova od 20 nego neka od 100
Ja bih primio 100 policajaca samo da u gradu pisu kazne
Azize stanica na socijalnom envera sehovica i ostale ulice koje su kriticne a onda ove na zrotoarima zelenim povrsinama i sl
Ili grupu studenata a uz njih policija pa kao u rusiji stopham (r)
- sheilak
#19904 Re: "Majstori" parkiranja
Najprisilnija naplata kandze na tockove ne mora se cekati pauk ni te zezancije nego samo kedi neki i nek kace (r)
- sheilak
#19905 Re: "Majstori" parkiranja
Mi bi posudjivali MMF-u nakon toga (r)nepass1 wrote:Bio bi priliv novca veci nego kladionicamasheilak wrote:Ma nista grebanje lomljene i sl ljude najvise zaboli kazna al ne ova od 20 nego neka od 100
Azize stanica na socijalnom envera sehovica i ostale ulice koje su kriticne a onda ove na zrotoarima zelenim povrsinama i sl
-
Gray
#19906 Re: "Majstori" parkiranja
Treba dati naplatu kazni privatnim firmama koji bi se time bavili, sa zadržavanjem procenta od svake kazne (npr. 90% državi, 10% njima ili slično, naravno još uvijek da ostane mogućnost osporavanja kazne), riješio bi se problem za 7 dana 
-
kakavdanakneiskustvu
#19907 Re: "Majstori" parkiranja
Gray wrote:Treba dati naplatu kazni privatnim firmama koji bi se time bavili, sa zadržavanjem procenta od svake kazne (npr. 90% državi, 10% njima ili slično, naravno još uvijek da ostane mogućnost osporavanja kazne), riješio bi se problem za 7 dana
u neumu se nesto slicno radi,privatna firma naplaćuje kazne za nepropisno parkiranje
- Dope_Man
#19908 Re: "Majstori" parkiranja
Ja sam siguran da bi 10, da samo 10, policajaca sa jasnim regionima dodijeljenim njima i instrukcijama da pisu svakio parkiranje po trotoarima, na ulici uz stealth mode i slicno, rijesili problem za par mjeseci konzistentne primjene. A da bi pri tom vjerovatno napisali nekoliko desetina hiljada u kaznama.sheilak wrote:Ma nista grebanje lomljene i sl ljude najvise zaboli kazna al ne ova od 20 nego neka od 100
Uz to samo jedna mala izmjena zakona - svaka naredna kazna za isti prekrsaj unutar perioda, recimo mjesec dana od prethodne, je dupla vrijednost prethodne kazne. Zasto ovo.. pa jer imas privatnike pune para kojima kazna za parking ne znaci apsolutno nista (u smislu koliko zaboli po dzepu). Ali da dobije 3-4 u jednom mjesecu, gdje cetvrta nije 20 vec 160.. eh tad bi poceli i takvi razmisljati.
Mada sam najvise za onaj skandinavski sistem da je kazna u skladu sa prihodima. I naravno treba kod nas i sistem naplate promijeniti da se ne moze desiti izbjegavanje godinama i onda brisanje il sta vec rade ljudi registracijom na druge osobe itd.
- xamp
#19909 Re: "Majstori" parkiranja
1. Privatna firma da pise kazne - super rjesenje - predugo bi trajalo zbog tendera pa ne bi proslo - odlicna ideja svakako
2. Uduplavanje kazne - to je najbolje rjesenje kod nas. Ja sam to isto oduvijek govorio... jedna kazna ok, druga skuplja, eh trecu pusis... realno, sta je dat 20KM kad zuris i mrsko ti parkirat...
Skandinavski sistem kod nas ne bi prosao bas... ljudi nisu prijavljeni na prihode i slicne stvari. Kod njih postoji sistem gdje tacno vidis koliko koja osoba zaradjuje.
2. Uduplavanje kazne - to je najbolje rjesenje kod nas. Ja sam to isto oduvijek govorio... jedna kazna ok, druga skuplja, eh trecu pusis... realno, sta je dat 20KM kad zuris i mrsko ti parkirat...
Skandinavski sistem kod nas ne bi prosao bas... ljudi nisu prijavljeni na prihode i slicne stvari. Kod njih postoji sistem gdje tacno vidis koliko koja osoba zaradjuje.
-
kakavdanakneiskustvu
#19910 Re: "Majstori" parkiranja
da,5 godina od datuma pravosnaznosti kazna zastari,ljudi dolaze provjeriti kad im kazne zastare,samo da ne plate
- nepass1
#19911 Re: "Majstori" parkiranja
Ma samo 5 puta da u 5 dana obidju jednu ulicu, sesti dan nikog ne bi bilo.
Neki dan na poslu gledam sa prozora, nekoj zenskoj dva auta blokirala njeno. Zovnula policiju, nasli ove sto su blokirali. I prica im pa znate kako je ovdje uvjek frka za parking, morate imati razumjevanja.
I tu je ta boljka prosjecnog bosnje, imaj razumjevanja prema onom koji pravi prekrsaj. A 100-150m od posla ima parking koji se naravno placa, a gdje ces to.
Neki dan na poslu gledam sa prozora, nekoj zenskoj dva auta blokirala njeno. Zovnula policiju, nasli ove sto su blokirali. I prica im pa znate kako je ovdje uvjek frka za parking, morate imati razumjevanja.
I tu je ta boljka prosjecnog bosnje, imaj razumjevanja prema onom koji pravi prekrsaj. A 100-150m od posla ima parking koji se naravno placa, a gdje ces to.
-
kakavdanakneiskustvu
#19912 Re: "Majstori" parkiranja
u zenici ima jedna ulica,bivsa solajina,ne znam tacan sadasnji naziv,na jednoj strani te ulice na trotoaru vozila su non stop tako parkirana da j pjesaku nemoguce ici trotoarom,i nikom nista
- Hajvan
#19913 Re: "Majstori" parkiranja
OK. Ali meni nije ni u peti bilo da opravdavam nepropisno parkirana vozila.Logovan wrote:Ali to naravno nije razlog da se oni parkiraju. To je sada staza za bicikliste, nikakvo stajalište, nema parkiranja, furaj dalje i traži gdje ćeš se parkirati.Hajvan wrote: tu je greska napravljena iscrtavanjem biciklisticke staze uz rub ceste, umjesto da ide pravo io stavi to stajaliste u funkciji
Njima bih najradije:
Hajvan wrote:samo po retrovizorima udrit…
- Sodom1
#19914 Re: "Majstori" parkiranja
Danas je bila dzuma ,kakva je situacija na terenu
- Hajvan
#19915 Re: "Majstori" parkiranja
ovdje u mojoj mahali su djumashi dok su ishli isposhtoovati duhovne i bozje prekrshili svjetovne zakone zuazimanjem citave trake u dvosmjernoj ulici, parkiranjem po trotoaru u jednosmjernoj a na pocetku iste stoji znak zabrane zaustavljanja i parkiranja, te parkiranjem po zelenom pojasu.Sodom1 wrote:Danas je bila dzuma ,kakva je situacija na terenu
al to im se u njihovoj religiji zove hak..
ne mozes preko tudjeg haka, sebi sevapa zaraditi..
- beni-bu-man
#19916 Re: "Majstori" parkiranja
Allah ce im oprostitiHajvan wrote:ovdje u mojoj mahali su djumashi dok su ishli ispooshtoovati duhovne i bozje prekrshili svjetovne zakone zuazimanjem citave trake u dvosmjernoj ulici ,parkiranjem po trotoaru u jednpsmjernoj a na poxetku isti stoji znak zabrane zaustavljanja i parkiranja, te parkiranjem o zelenom pojasu.Sodom1 wrote:Danas je bila dzuma ,kakva je situacija na terenu
ne mozes preko tudjeg haka, sevapa zaraditi..
- Hajvan
#19917 Re: "Majstori" parkiranja
beni-bu-man wrote:Allah ce im oprostitiHajvan wrote:ovdje u mojoj mahali su djumashi dok su ishli ispooshtoovati duhovne i bozje prekrshili svjetovne zakone zuazimanjem citave trake u dvosmjernoj ulici ,parkiranjem po trotoaru u jednpsmjernoj a na poxetku isti stoji znak zabrane zaustavljanja i parkiranja, te parkiranjem o zelenom pojasu.Sodom1 wrote:Danas je bila dzuma ,kakva je situacija na terenu
ne mozes preko tudjeg haka, sevapa zaraditi..
Ako Darwin da! ABD!
- Dope_Man
#19918 Re: "Majstori" parkiranja
Da, znam. Originalno sam bio i to napisao kao problem. Nismo jos za toga, ali bar ovo sa povecavanjem druge-trece.. bi mogli da ima volje.xamp wrote: Skandinavski sistem kod nas ne bi prosao bas... ljudi nisu prijavljeni na prihode i slicne stvari. Kod njih postoji sistem gdje tacno vidis koliko koja osoba zaradjuje.
-
kakavdanakneiskustvu
#19919 Re: "Majstori" parkiranja
i policija to ne sankcionise vjerovatno nikadHajvan wrote:ovdje u mojoj mahali su djumashi dok su ishli isposhtoovati duhovne i bozje prekrshili svjetovne zakone zuazimanjem citave trake u dvosmjernoj ulici, parkiranjem po trotoaru u jednosmjernoj a na pocetku iste stoji znak zabrane zaustavljanja i parkiranja, te parkiranjem po zelenom pojasu.Sodom1 wrote:Danas je bila dzuma ,kakva je situacija na terenu
ne mozes preko tudjeg haka, sebi sevapa zaraditi..
- drug_profi
#19920 Re: "Majstori" parkiranja
Spram vrijednosti auta. Najbolje bi bilo zasad. Pa udri procente. 1% najmanja kazna. Minimum 20 maraka. Pa dalje spram tablice odnosa postojećih kazni.Dope_Man wrote:Da, znam. Originalno sam bio i to napisao kao problem. Nismo jos za toga, ali bar ovo sa povecavanjem druge-trece.. bi mogli da ima volje.xamp wrote: Skandinavski sistem kod nas ne bi prosao bas... ljudi nisu prijavljeni na prihode i slicne stvari. Kod njih postoji sistem gdje tacno vidis koliko koja osoba zaradjuje.
- skafiskafsnjak
#19922 Re: "Majstori" parkiranja
Vala, ovaj na zadnjoj nije mogao drugacije.
- kabal1337
#19923 Re: "Majstori" parkiranja
zbog cega?skafiskafsnjak wrote:Vala, ovaj na zadnjoj nije mogao drugacije.
- Raigor Stonehoof
#19924 Re: "Majstori" parkiranja
Ima pola metra do zida, taman da udje kako i treba. Al lakse je bahati papak bit, manevrisanje je za levate.
-
noviclan
#19925 Re: "Majstori" parkiranja
Jbg ne vozi svako bijeli sa perla efektom tiguam