SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
kucniljubimac

#19901 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by kucniljubimac »

uglavnomja wrote: cisto informativno, a istovremeno i pitanje za sve, kad ste imali 20-ak godina i nabavili auto, da li vam je palo na pamet da isprobte koliko moze najbrze ici?

ja ne znam nikoga ko nije to uradio.
Upravu si sve osim ovog boldanog, samo da te pitam otkud ta prica, eto bas skoro sprijateljim se sa nekim likom i najcesce ja vozim imam fino auto itd, i lik me pegla drama "Koliko si ga cepio" ja reko 90 ne vjeruje, a fakat nisam vise, nit smijem nit znam :D
Last edited by kucniljubimac on 12/06/2015 17:47, edited 1 time in total.
mudrac2

#19902 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by mudrac2 »

najvise sto sam vozio bilo je 110 na autoputu. inače ne prelazim 90, ni sad ni kad sam imao 20 godina.
hrasno38
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba

#19903 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by hrasno38 »

Ommadawn wrote:
boogy wrote:@hrasno38

Samo potpis za post :thumbup:
I baš juče razgovaram sa prijateljem u vezi ovoga slučaja i također smo se nadovezali na temu vojnog roka i da je šteta da je ukinut.

Ko god je služio vojni rok zna na šta ovdje mislim.
Sam sam svjedočio kako vojska od mangupa, fakina, zajebanih frajera i na kraju krajeva budućih kriminalaca, napravi ljude - koji su za neprepoznati po odsluženju vojnog roka. Kao što kažeš - samo te lomi, lomi, lomi ...a moraš slušat ....

Potreban je vojni rok i policija koja bije ko nekada, jer kad zakaže kućni odgoj - tu treba da je državni aparat koji će problematične izvesti na pravi put.
U ovu tezu ne vjerujem. A ne vjerujem iz vise razloga.

Prvo, otkud toliki kriminalci, fakini i zajebani frajer I NAKON odsluzenja vojnog roka? Jeste da on u vojsci mora da slusa, jer te lomi i lomi ali koliko je njih izaslo iz vojske i ostali su isti kao i prije? Koliko ljudi je za vrijeme sluzenja vojnog roka ucilo da pere vlastite carape, cisti klozete (i to cetkicom za zube), kuha a koliko ih je to nastavilo raditi nakon odsluzenja?
Ne sumnjam da prvo sve dolazi iz kucnog odgoja ali kad si sa svojih 18 godina vec mangup, a drzava te uzme pod svoje - ti si na raskrscu a da nisi toga ni svjestan. Oni od kojih su se mogli napraviti ljudi, ali nije imao ko to uraditi - naprave se ljudi. Oni koji ne mogu - ne moze vise niko sto znaci da tu vise ni vojska ne pomaze.
Drugo - JNA jeste nekima sluzila i kao odskocna daska za buduce zanimanje, pogotovo sofera jer u vojsci polozi za auto i kamion i kasnije ima sansu da se zaposli kao vozac tog vozila. Koliko puta sam cuo od nasih ljudi kada hoce da referiraju za nekog da je glup "njemu ti je vojska dala vozacku tek da ima hljeb u rukama kad je odsluzi - inace ti je on ni za sta". I to je pozitivna stvar. Sve ostalo je bezveze. Ljudi su naucili baratati oruzjem ali nisu znali ratovati.

Milicija jeste udarala ali je i znala koga je smjela da udari. Jer ne daj ti Boze da isprebijaju kakvog nestasnog mangupa koji je sin nekog od guzonja - cak i Zabranjeno Pusenje je napisalo stih o tome. Drugi dokaz ti je Arkan - on je dvojicu milicionera cak upucao kad su dosli da ga hapse. A otac mu vojno lice i dribla vojnike ne bi li "od njih napravio ljude" a sin pravi razbojnistva prvo u vlastitoj drzavi a kasnije po Evropi. Ili je to ona zajebana milicija sto mog komsiju vrati nazad kuci da promijeni majicu jer "nece on plasiti ljude po gradu" - dakle majica sa maskotom Irona Maidena, Eddijem. Pa zajebanoj miliciji koja je dosla na lazni poziv (a na svaki poziv se i dolazi) da covjek sjekirom ganja zenu oko kuce u nekoj sarajevskoj mahali, i dok su oni zvonili na vrata na doticnu adresu, maznuse im jalijasi (koji su ih zapravo i zvali) Golfa i nestadose.

Zakon treba da vazi za sve i da je za svakoga isti. Ne treba da bude nikakvih ali bas nikakvih izuzetaka. Pa bio on 18 godina ili 60, bio on obicni gradjanin ili sin nekog uticajnog. Kaznu ima svako da odsluzi i finito. Bosna i Hercegovina ima zakon ali nema ko da ga provodi. I ko god ima bilo kakve veze sa nekim politicarom ili nekom strankom - moze raditi sta hoce. Ne pomaze tu ni policija sto bije ni vojni rok.
Jebeno drug moj, kako god da okrenes.
Ocito da nisi shvatio poentu price a ona je da nije vojska prevaspitavala kriminalce nego vaspitavala vecinu da ne postanu kriminalci. I ja sam u vojsci imao jednog baju iz Zemuna koji kakav je dosao takav je i otisao doduse mi svi 13 mjeseci a on skoro 2 godine sa zatvorom koji je zaradio. Ali zato sam kroz zivot posmatrao svoje prijetalje pa i sebe samog sta je ta godina nacinila od nas a nacinila je puno. Kad covjek godinu dana ima neke zdrave i normalne navike koje usvoji isplatila mu se ta vojska.
Dalje opet ti moram reci da pises nebuloze jer sluzenje te vojske nema je i te kako pomoglo kad smo stali na drugu stranu da ratujemo protiv nje a ja dajem i ruku i nogu da se danas zarati da bi nas svako pregazio za 24 sata kad bi se oslonili na posljeratne generacije.
Sto se tice milicije i prebijanja opet pises nebuloze ali to je logicno jer nemas pojma. Juka je recimo dobio toliko batina u policiji da ja ne znam kako je uopste mogao hodati. Grom, Dzale, Dino Bijeli i ostali su zestoko osjetili palice policijskih stanica u Sarajevu. I opet pises nebuloze za Arkana koji prije svega nije sranja pravio po bivsoj YU. Kad kazem bivsa YU onda iskljucivo mislim na vrijeme prije Milosevica a apsolutno je degutantno i pricati o vremenu kad je Tito bio ziv.
To sto ti pises su dogodovstine objavljivane u Venu i Jezu koje naravno nisu tacne. Eto i to da je neko vracen kuci radi majice spada u Teversenove bajke jer sasvim sigurno pored majice je nadjen i poki djoint ili tubica Sintelana kad se krenulo u Kaktus.
Nemoj prepricavat stvari nekome ko je ipak lijepih 27 godina zivio u tom sistemu i sad bi potpiso da ga vremeplov vrati nazad u olimpisjke godine i preporod Sarajeva kad je Lisac prodavao Vijecnicu.......
Ommadawn

#19904 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by Ommadawn »

hrasno38 wrote:
Ommadawn wrote:
boogy wrote:@hrasno38

Samo potpis za post :thumbup:
I baš juče razgovaram sa prijateljem u vezi ovoga slučaja i također smo se nadovezali na temu vojnog roka i da je šteta da je ukinut.

Ko god je služio vojni rok zna na šta ovdje mislim.
Sam sam svjedočio kako vojska od mangupa, fakina, zajebanih frajera i na kraju krajeva budućih kriminalaca, napravi ljude - koji su za neprepoznati po odsluženju vojnog roka. Kao što kažeš - samo te lomi, lomi, lomi ...a moraš slušat ....

Potreban je vojni rok i policija koja bije ko nekada, jer kad zakaže kućni odgoj - tu treba da je državni aparat koji će problematične izvesti na pravi put.
U ovu tezu ne vjerujem. A ne vjerujem iz vise razloga.

Prvo, otkud toliki kriminalci, fakini i zajebani frajer I NAKON odsluzenja vojnog roka? Jeste da on u vojsci mora da slusa, jer te lomi i lomi ali koliko je njih izaslo iz vojske i ostali su isti kao i prije? Koliko ljudi je za vrijeme sluzenja vojnog roka ucilo da pere vlastite carape, cisti klozete (i to cetkicom za zube), kuha a koliko ih je to nastavilo raditi nakon odsluzenja?
Ne sumnjam da prvo sve dolazi iz kucnog odgoja ali kad si sa svojih 18 godina vec mangup, a drzava te uzme pod svoje - ti si na raskrscu a da nisi toga ni svjestan. Oni od kojih su se mogli napraviti ljudi, ali nije imao ko to uraditi - naprave se ljudi. Oni koji ne mogu - ne moze vise niko sto znaci da tu vise ni vojska ne pomaze.
Drugo - JNA jeste nekima sluzila i kao odskocna daska za buduce zanimanje, pogotovo sofera jer u vojsci polozi za auto i kamion i kasnije ima sansu da se zaposli kao vozac tog vozila. Koliko puta sam cuo od nasih ljudi kada hoce da referiraju za nekog da je glup "njemu ti je vojska dala vozacku tek da ima hljeb u rukama kad je odsluzi - inace ti je on ni za sta". I to je pozitivna stvar. Sve ostalo je bezveze. Ljudi su naucili baratati oruzjem ali nisu znali ratovati.

Milicija jeste udarala ali je i znala koga je smjela da udari. Jer ne daj ti Boze da isprebijaju kakvog nestasnog mangupa koji je sin nekog od guzonja - cak i Zabranjeno Pusenje je napisalo stih o tome. Drugi dokaz ti je Arkan - on je dvojicu milicionera cak upucao kad su dosli da ga hapse. A otac mu vojno lice i dribla vojnike ne bi li "od njih napravio ljude" a sin pravi razbojnistva prvo u vlastitoj drzavi a kasnije po Evropi. Ili je to ona zajebana milicija sto mog komsiju vrati nazad kuci da promijeni majicu jer "nece on plasiti ljude po gradu" - dakle majica sa maskotom Irona Maidena, Eddijem. Pa zajebanoj miliciji koja je dosla na lazni poziv (a na svaki poziv se i dolazi) da covjek sjekirom ganja zenu oko kuce u nekoj sarajevskoj mahali, i dok su oni zvonili na vrata na doticnu adresu, maznuse im jalijasi (koji su ih zapravo i zvali) Golfa i nestadose.

Zakon treba da vazi za sve i da je za svakoga isti. Ne treba da bude nikakvih ali bas nikakvih izuzetaka. Pa bio on 18 godina ili 60, bio on obicni gradjanin ili sin nekog uticajnog. Kaznu ima svako da odsluzi i finito. Bosna i Hercegovina ima zakon ali nema ko da ga provodi. I ko god ima bilo kakve veze sa nekim politicarom ili nekom strankom - moze raditi sta hoce. Ne pomaze tu ni policija sto bije ni vojni rok.
Jebeno drug moj, kako god da okrenes.
Ocito da nisi shvatio poentu price a ona je da nije vojska prevaspitavala kriminalce nego vaspitavala vecinu da ne postanu kriminalci. I ja sam u vojsci imao jednog baju iz Zemuna koji kakav je dosao takav je i otisao doduse mi svi 13 mjeseci a on skoro 2 godine sa zatvorom koji je zaradio. Ali zato sam kroz zivot posmatrao svoje prijetalje pa i sebe samog sta je ta godina nacinila od nas a nacinila je puno. Kad covjek godinu dana ima neke zdrave i normalne navike koje usvoji isplatila mu se ta vojska.
Dalje opet ti moram reci da pises nebuloze jer sluzenje te vojske nema je i te kako pomoglo kad smo stali na drugu stranu da ratujemo protiv nje a ja dajem i ruku i nogu da se danas zarati da bi nas svako pregazio za 24 sata kad bi se oslonili na posljeratne generacije.
Sto se tice milicije i prebijanja opet pises nebuloze ali to je logicno jer nemas pojma. Juka je recimo dobio toliko batina u policiji da ja ne znam kako je uopste mogao hodati. Grom, Dzale, Dino Bijeli i ostali su zestoko osjetili palice policijskih stanica u Sarajevu. I opet pises nebuloze za Arkana koji prije svega nije sranja pravio po bivsoj YU. Kad kazem bivsa YU onda iskljucivo mislim na vrijeme prije Milosevica a apsolutno je degutantno i pricati o vremenu kad je Tito bio ziv.
To sto ti pises su dogodovstine objavljivane u Venu i Jezu koje naravno nisu tacne. Eto i to da je neko vracen kuci radi majice spada u Teversenove bajke jer sasvim sigurno pored majice je nadjen i poki djoint ili tubica Sintelana kad se krenulo u Kaktus.
Nemoj prepricavat stvari nekome ko je ipak lijepih 27 godina zivio u tom sistemu i sad bi potpiso da ga vremeplov vrati nazad u olimpisjke godine i preporod Sarajeva kad je Lisac prodavao Vijecnicu.......
Da krenemo od nazad - ako hoces da se vratis u olimpijske godine Sarajeva - ja mislim da se Sarajevo od tog vremena nije bitno pomaklo. Vrhunac dostiglo a danas ga nema nigdje. Malo je tu kriv rat ali cisto sumnjam da bi bilo bolje da nije bilo rata. Ne mozes bolan vjecno zivjeti od neke stare slave - bila Olimpijada, trajala mjesec dana i alahimanet - svako svojoj kuci. 30 godina ista prica. Pa te godine je Jugoslavija bankrotirala. Ali razumijem, tebi je bilo dobro. I meni je bilo super kad sam imao 21, 22, 23... ali ostarilo se.

Momak se zvao Adi (nije medju zivima, umro od leukemije - inace bih ti ga zvao da ti potvrdi), nije imao sa sobom ni joint ni Sintelan, nije zapravo ni pusio cigare - krenuo normalno u grad sa rajom i vratio se kuci ljut.

Ne sumnjam da su Juka, Grom, Dzale, Dino i ini drugi "momci sa sarajevskog asfalta" dobili grdne batine (je li iko od navedenih guzonjin sin?) a ja tebe pitam da li ih je to prevaspitalo? Znamo svi sta je Juka radio po Sarajevu a ja jos bolje znam sta je radio u Mostaru.

Ja nikada nisam sluzio nikakvu vojsku (hvala Bogu) pa me to nije napravilo kriminalcem. I ne samo mene nego masu nas. Odgoj ti dolazi od kuce. Procitao sam prethodno sta si napisao kako ti licno vaspitas svoje dijete i tu ti skidam kapu. Svaka ti cast. Je li ti dijete kriminalac? Nije.

Arkan je prvo krenuo u SFRJ, pa se babo preko veza potrudio da to bude u inostranstvu. A dokumentovano postoji da je upucao milicionere, pa prebio komsiju u liftu jer se zalio na njegove smetnje. Uostalom, postoji biografija o njemu. I ne samo o njemu...
BadBoy

#19905 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by BadBoy »

Ama pusti se diskutovanja sa starijom generacijom, njima mitove i mitologiju stare Jugoslavije ne možeš izbaciti ničim iz glave. Poznati psihološki fenomen gdje kroz naočale nostalgije na sve što je bilo u tvojoj mladosti gledaš blagonaklono i sve što se tada radilo i što je tada postojalo je "pravilno, ispravno, to su prave vrijednosti" a sve što je kasnije došlo kako stariš, je "šejtanska posla". Pa i moja pranana je sa oduševljenjem pričala o Kraljevini....

I svi današnji klošari, kabadahije, trkači, ovi smiješni političari, sve je to odgojila ta zlatna generacija koju je odgojila i otškolovala famozna JNA i Jugoslavija... Nisu nas poslije 90-tih ovdje naselili nikakvi vanzemaljci, mi smo samo vaši potomci i nasljednici. Zaptitaje se malo ko nas je ovakvima učinio i napravio.
insomnia78

#19906 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by insomnia78 »

mudrac2 wrote:najvise sto sam vozio bilo je 110 na autoputu. inače ne prelazim 90, ni sad ni kad sam imao 20 godina.
Dobro si mog'o :lol:
Image
insomnia78

#19907 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by insomnia78 »

BadBoy wrote:Ama pusti se diskutovanja sa starijom generacijom, njima mitove i mitologiju stare Jugoslavije ne možeš izbaciti ničim iz glave. Poznati psihološki fenomen gdje kroz naočale nostalgije na sve što je bilo u tvojoj mladosti gledaš blagonaklono i sve što se tada radilo i što je tada postojalo je "pravilno, ispravno, to su prave vrijednosti" a sve što je kasnije došlo kako stariš, je "šejtanska posla". Pa i moja pranana je sa oduševljenjem pričala o Kraljevini....

I svi današnji klošari, kabadahije, trkači, ovi smiješni političari, sve je to odgojila ta zlatna generacija koju je odgojila i otškolovala famozna JNA i Jugoslavija... Nisu nas poslije 90-tih ovdje naselili nikakvi vanzemaljci, mi smo samo vaši potomci i nasljednici. Zaptitaje se malo ko nas je ovakvima učinio i napravio.
:thumbup:
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#19908 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by pici »

dezurni_ucenik wrote:"On iskreno žali zbog događaja u kojem je smrtno stradala djevojka. Sve mu je teško palo, kao i njegovoj porodici. Radi se o veoma mladom momku koji će za nekoliko dana napuniti 20 godina. On sve ovo shvata kao ličnu tragediju, jer je učestvovao u događaju u kojem je izgubljen jedan život", rekao je Nakić za Dnevni Avaz.

-----------------------------------------------

I sta sad? Treba ga na slobodu pustiti zato sto ima 20 godina.... Ma daaj

ko god pusti to govno... ima krvave ruke ko taj govnar
Mlada Jelena Opričić trebala je učestvovati na konferenciji organiziranoj povodom 15 godina Instituta za jugoistočnu Evropu. Konferenciju su organizovali "Mladi Evrope" čiji je član bila upravo Jelena. Učesnici konferencije su jučer u Vijećnici odali počast stradaloj djevojci, koja je upravo jučer trebala da proslavi svoj 26. rođendan.

Inače, Jelena Opričić je rođena 1989. godine u Kladovu u Srbiji. Studirala je na Univerzitetu u Bambergu u Njemačkoj. Živjela je u Berlinu, a u Sarajevo je došla kako bi učestvovala na konferenciji Francusko-njemačkog ureda za mlade (OFAJ) kao prevodilac tokom proslave 15. godišnjice ove organizacije u jugoistočnoj Evropi.
mg

#19909 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by mg »

Oprosti, a koje su današnje temeljne vrijednosti društva? Nit ideologije, nit morala...

Sad kad skontam danas Bosni trebam JA, meni Bosna ne treba, jer taj lažni ideal prodade se već '93, a otad me samo siše i osiromašuje i usporava.

Mlađa generacija zna samo da sjedi i da pije kafe, da gleda Pink i parove za širenje svjetonazora, i vozi 150 kroz crveno uz zvukove kreštanja Arkanove polovnjače.

Uz dužno poštovanje izuzetcima, mlađa generacija je sramota ove države, ovog sistema i prvenstveno njihovih roditelja. A posebno ovih bogatih, koji lječe vlastite komplexe preko djece. Al sve je to neka druga tema...
mudrac2

#19910 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by mudrac2 »

insomnia78 wrote:
mudrac2 wrote:najvise sto sam vozio bilo je 110 na autoputu. inače ne prelazim 90, ni sad ni kad sam imao 20 godina.
Dobro si mog'o :lol:
potrudio sam se :D
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#19911 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by KatarinaKosaca »

mg wrote:Sad kad skontam danas Bosni trebam JA, meni Bosna ne treba, jer taj lažni ideal prodade se već '93, a otad me samo siše i osiromašuje i usporava.
Iako nije tema na temi, ali ovo moram da komentiram. Meni BIH treba, kao što mi treba krov nad glavom, kao što mi treba voljeno biće, kao što mi treba kao simbol identiteta, ljubavi, domovine. A emocije nisu racionalna stvar i nema čovjeka na kugli zemaljskoj ili vrlo malo , a obično ih stručnjaci karakterišu kao psihopate kojima je svejedno i nemaju emocija. O tome se radi, o domovini, a ne političkom establišmentu ili njihovom poslušnom stadu. ;-)
saja_dj

#19912 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by saja_dj »

BadBoy wrote:Ama pusti se diskutovanja sa starijom generacijom, njima mitove i mitologiju stare Jugoslavije ne možeš izbaciti ničim iz glave. Poznati psihološki fenomen gdje kroz naočale nostalgije na sve što je bilo u tvojoj mladosti gledaš blagonaklono i sve što se tada radilo i što je tada postojalo je "pravilno, ispravno, to su prave vrijednosti" a sve što je kasnije došlo kako stariš, je "šejtanska posla". Pa i moja pranana je sa oduševljenjem pričala o Kraljevini....

Danasnji klosari, kabadahije itd itd su ratni profiteri. Svi. Svi su profitirali od rata. Jedni novcano, drugi kroz svoj klosarski ekspresionizam, gdje je to danas kulerski, a gdje bi prije bilo za tucanje kamena.

Sve sto je tada bilo lose, i sto nije moglo vladati, danas vodi kolo i zato jesmo tu gdje jesmo, na samom moralnom dnu.

I ne nisam stara generacija, ali sam naucio i shvatio taj neki sistem vrijednosti koji ne poznaje vrijeme i mjesto, samo trud i napor, i pomalo inteligencije. Najlakse je biti losa osoba bez morala.
zateznistub

#19913 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by zateznistub »

niko ko je zivio kao odrasla osoba u onom sistemu a ne boluje od Alzheimera, zna da je bilo svega i svačega!
Problem ne leži u lažnoj činjenici da je to bio sistem bez mane i reške.

ali

porediti onaj i ovaj sistem je jednostavno ne izvodivo, kako kvantitativni tako i kvalitativno!

Dječurliji koja na ovom forumu nije ni bila rođena ili su bile sline, nije ni zamjeriti!

Ali mudonjama kojima je stari Alchajmer popio sjecanje....
KatarinaKosaca

#19914 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by KatarinaKosaca »

Apsolutno se slažem. Iako bih, vjerojatno po tvojim kriterijumima i ja spadala u tu "stariju generaciju", jer sam provela djetinstvo u toj zemlji i u noj rođena pamtim i loše stvari, a ne samo idilu. Valjda sam po prirodi apsolutno kritična, skeptična, pa jednako kako što znam da je sad nikako, odnosno pokupljeno najgore iz prošlog sistema i do maximuma aplicirano, znam i jako dobro da nije bilo sve bajno i lijepo i da su kuće bile od čokolade, a prozori od marmelade i da je raslo razno voće, BIlo je korupcije, štele, interesa, pa iako sam bila dijete i jako mlada pamtim, ne mora čovjek sve okusiti na svojoj koži da se sjeća. A sjećam se puno toga represivnog i radi toga niti patim za tom zemljom niti je više ikad želim. Nego, kontam :roll: što na ovoj temi o svemu tome? :D

Upravo.. ovo naknadno pročitah
zateznistub wrote:niko ko je zivio kao odrasla osoba u onom sistemu a ne boluje od Alzheimera, zna da je bilo svega i svačega!
Problem ne leži u lažnoj činjenici da je to bio sistem bez mane i reške..
zateznistub wrote:ali

porediti onaj i ovaj sistem je jednostavno ne izvodivo, kako kvantitativni tako i kvalitativno!

Dječurliji koja na ovom forumu nije ni bila rođena ili su bile sline, nije ni zamjeriti!

Ali mudonjama kojima je stari Alchajmer popio sjecanje....
I ovo je tačno, ali i radi globalizacije, prestanka ili sad ponovnog nastanka hladnog rata, a sve najgore je izašlo iz potiskivanja nekih osnovnih ljudskih prava devedestih.
Što se tiče ratnog profiterstva, pa gdje su to nogom ulazili partizani u čije kuće i vile i gdje su slali njegove vlasnike?
Bolje u onom sistemu je bilo što je Tito po prirodi, iskustvu, načinu rada bio al Kapne po inteloigenciji za ove današnje uhljupe pa je pokret nesvrstanih oformio da tuši oružje preko tvornica u kojima je zapošljavao hiljade ljudi... Iako bi i to danas bilo nemoguće, više bi se moglo napraviti
m_l

#19915 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by m_l »

KatarinaKosaca wrote:
mg wrote:Sad kad skontam danas Bosni trebam JA, meni Bosna ne treba, jer taj lažni ideal prodade se već '93, a otad me samo siše i osiromašuje i usporava.
Iako nije tema na temi, ali ovo moram da komentiram. Meni BIH treba, kao što mi treba krov nad glavom, kao što mi treba voljeno biće, kao što mi treba kao simbol identiteta, ljubavi, domovine. A emocije nisu racionalna stvar i nema čovjeka na kugli zemaljskoj ili vrlo malo , a obično ih stručnjaci karakterišu kao psihopate kojima je svejedno i nemaju emocija. O tome se radi, o domovini, a ne političkom establišmentu ili njihovom poslušnom stadu. ;-)
:thumbup: :bih:
drug_profi

#19916 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by drug_profi »

Problem je sto scenu preuzima generacija koja se slabo sjeca ili ne sjeca Drzave. Mi stariji makar znamo kako to treba izgledati, ali ovi mladi jedino ako su malo duze proveli negdje gdje postoji uređen sistem.
I kako onda ocekivati da oni prave sistem i red kad je njima to samo imaginacija, teorija, nedokazano moguca.
Zato cesto cujes "drugo je svabo, drugo smo mi". Jest qurac. I svabo je kultivisan sistemom, pa ako hocete i vojskom, gdje je nekoliko generacija muskaraca uzastopno prolazilo kroz ratove. Samo je razlika sto se danas kod svabe uvijek trazi kompetentniji, a kod nas samo da je "nas".
Sto rece Dezulovic, vecini je potrebno da znaju pravilan odgovor samo na jedno pitanje - nacionalnost.
KatarinaKosaca

#19917 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by KatarinaKosaca »

drugi profil wrote:Problem je sto scenu preuzima generacija koja se slabo sjeca ili ne sjeca Drzave. Mi stariji makar znamo kako to treba izgledati, ali ovi mladi jedino ako su malo duze proveli negdje gdje postoji uređen sistem.
I kako onda ocekivati da oni prave sistem i red kad je njima to samo imaginacija, teorija, nedokazano moguca.
Zato cesto cujes "drugo je svabo, drugo smo mi". Jest qurac. I svabo je kultivisan sistemom, pa ako hocete i vojskom, gdje je nekoliko generacija muskaraca uzastopno prolazilo kroz ratove. Samo je razlika sto se danas kod svabe uvijek trazi kompetentniji, a kod nas samo da je "nas".
Sto rece Dezulovic, vecini je potrebno da znaju pravilan odgovor samo na jedno pitanje - nacionalnost.
Nismo mi, jarane, ni blizu Švaba bili. Koliko je samo profesora fakulteta bilo postavljeno samo preko CK-a i zahvaljujući tome? To nije uređen sistem. Naravno, to ne znači da većina nisu bili pravi profesori. Poklanjali smo, mosrali smo poklanjati učiteljici poklone na kraju godine, djeca funkcionera su bila privilegirana (Primjer Šanko, današni direktor KCUS-a da ne idem dalje). To nije uređen sistem. Ko zna ili bi trebao znati šta je uređen sistem to je dijaspora,oni žive u uređenim državama, mada to po postovima, doduše ne pokazuju da su usvojili sistem vrijednosti, ali žive u istinski uređenim zemljama. Yuga je, onako, bila malo krađe, malo političkih privilegija, puno verbalne represije, puno ispiranja mozga itd. Kako je danas? NIkako, hvala na pitanju, ali kako napisah, ne uspoređujem neusporedive stvari.
Ommadawn

#19918 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by Ommadawn »

Sadasnja mladez se ne razlikuje mnogo od mladezi devedesetih - i tada su se izivljavali na svoj nacin samo sto nije bilo toliko jakih automobila kao danas i sto je postojao izgovor "jebiga, to je posljedica rata". Ta mladez se dobro sjeca Jugoslavije i zivota u njoj.

Danasnja mladez su produkt roditelja koji su imali tu cast da odrastaju u Jugoslaviji i tadasnjem sistemu. Otkud onda da djeca postanu takva?
Eh pa odgovor na pitanje je da dok su njihovi roditelji, djedovi i nane radili pa zaradili kakav takav stan u Alipashino Field, Dobrinji i drugim naseljima, a oni snalazljiviji napravili kucu i vikendicu da bi danas bili obespravljeni i nije im uvezan radni staz a ono malo penzije jedva da pokrije i ono najosnovnije. Naravno da ce ta omladina razmisljati "Koji cu kurac ja raditi - evo moji su radili posteno pa sta danas imaju?". Ukoliko su im se roditelji i snasli u ovakvom drustvu i dobu - njihova djeca ce dobiti sve sto pozele jer oni sami to nisu mogli imati. Auto, dzeparac za izlaske, motor, skuter...
Oni koji nemaju, oni ce da otimaju, da se bave kriminalom, pljackaju prodavnice i sitne zanatlije. Neki ce uspjeti da se izdignu iz toga svega, neki nece, a neki nece dozivjeti ni 25-u.

Naravno da oni slusaju Cecu jer Ceca je bila zena mafijasa koji je imao svoju vojsku sastavljenu od olosa (moram li reci produkte sistema SFRJ), imao svoje firme, svoja luksuzna auta, jahte pa cak i fudbalski klub. I on im je idol - a mogli su biti njegove zrtve, njihova krv da bude na njegovim rukama, samo su imali tu srecu da ne budu na pogresnom mjestu u pogresno vrijeme.

Tu mladez vise nece vise ispraviti ni visegodisnji vojni rok, ni policija koja samara pa poslije pita jesi li kriv, niti "The beauties of the naked island" - jer sve to se pokazalo nefunkcionalno. A sad ako neko hoce da sanja "o lijepim proslim vremenima" - neka sanja.
dezurni_ucenik

#19919 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by dezurni_ucenik »

Ne slusaju Cecu samo klosari i klosarke, vec na zalost i obrazovane osobe.
Ommadawn

#19920 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by Ommadawn »

dezurni_ucenik wrote:Ne slusaju Cecu samo klosari i klosarke, vec na zalost i obrazovane osobe.
A kad su takve obrazovane osobe na odgovornim i vodecim funkcijama - dobijamo upravo ovakvo drustvo.
dezurni_ucenik

#19921 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by dezurni_ucenik »

Ommadawn wrote:
dezurni_ucenik wrote:Ne slusaju Cecu samo klosari i klosarke, vec na zalost i obrazovane osobe.
A kad su takve obrazovane osobe na odgovornim i vodecim funkcijama - dobijamo upravo ovakvo drustvo.

Naravno, slazem se.

Ali tuga je, da znam par kolega sa kojim sam studirao koji su govorili da je slusaju po dernecima.I jos te blijedo gledaju kad ih pitas pa sto nju cetnikusu i mafijasicu slusaju.... I sto najzalosnije, nisu klosari....
Anestezija

#19922 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by Anestezija »

Ceca kad bi dosla na bilo koji stadion kod nas sve bi puno bilo,takav je mentalitet :-D
insomnia78

#19923 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by insomnia78 »

dezurni_ucenik wrote:
Ommadawn wrote:

Naravno, slazem se.

Ali tuga je, da znam par kolega sa kojim sam studirao koji su govorili da je slusaju po dernecima.I jos te blijedo gledaju kad ih pitas pa sto nju cetnikusu i mafijasicu slusaju.... I sto najzalosnije, nisu klosari....
Ja znam kamaru momaka koji ne slusaju cecu, ne slusaju tu vrstu muzike uopste a bave se kradjama, dilanjem, drumskim razbojnistvima...
Moj jaran ce ti, u majici Pink Floyd (ima sve moguce i nemoguce od njih) oteti telefon pod prijetnjom nozem ili ce ti razbiti staklo na autu zbog kasetofona
Last edited by insomnia78 on 12/06/2015 23:37, edited 1 time in total.
Ljakan

#19924 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by Ljakan »

dezurni_ucenik wrote: Ali tuga je, da znam par kolega sa kojim sam studirao koji su govorili da je slusaju po dernecima.I jos te blijedo gledaju kad ih pitas pa sto nju cetnikusu i mafijasicu slusaju.... I sto najzalosnije, nisu klosari....
Jedno su njene pjesme a drugo politicka i ostala opredjeljenja.Mozda se nekom jednostavno samo sviđa njen glas,izgled a ne ostalo?
Ommadawn

#19925 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by Ommadawn »

dezurni_ucenik wrote:
Ommadawn wrote:

Naravno, slazem se.

Ono "Ne slusam Cecu osim kad sam p´jan" :bih: :bih:

Jednom je jedna moja cura stavila Cecin CD u moj auto - i bolje bi joj bilo da nije. Tad sam se zakleo da prije nego sto stupim s curom u ozbiljnu vezu prvo sto cu je pitati sta misli o Ceci i slicnim. Sad sam sretno ozenjen.
Locked