Republika Turska
-
zigzag
#19876 Re: Republika Turska
Mislim da ih u tom dijelu grada i nema puno. Mozda vecem dijelu posjetilaca Taksima i ne treba ali opet, ako covjek hoce da ode na molitvu mora ici duze( u drugi dio grada) nego sto bi trebalo.
Meni je bilo strašno nelogično da pokrivene djevojke ne mogu ući na fakultet. A oni su to svi opravdavali. Sad su opet drugi vjetrovi pa bi druga strana uvodila neke druge zabrane koje su nama nelogične.
Meni je bilo strašno nelogično da pokrivene djevojke ne mogu ući na fakultet. A oni su to svi opravdavali. Sad su opet drugi vjetrovi pa bi druga strana uvodila neke druge zabrane koje su nama nelogične.
- jeza u ledja
#19877 Re: Republika Turska
Pa dobro, ti si onda mnogo bolje taj mentalitet upoznao. Ja nisam nikad ni bio u Ankari. Meni se cini da je Istanbul pun ljudi iz unutrasnjosti, ko i svaka veca metropola svugdje, ali i da odes u Pariz, malo van turistike vidio bi Evropejaca.djkurt wrote: Jarane ne znam kolko si ti bio tamo, ja am bio u Ankari 7 jebenih godina, i za tih 7 godina nagledao se svega i svačega i doživio, što u BiH nije baš normalno ni u malim gradovima, ovo govorim sa aspekta konzervatisnosti, hej sela u nas su manje konzervativna u odnosu na velike gradove u Turskoj a da ne govorim o malima. Da odma stavim do znanja, ne kažem ja da je to nešto loše, kažem da je to nešto na što mi ovdje u Bosni jednostavno nismo navikli jer smo evropejci. A što se tiče istanbula, samo malo zamakni iza turističkih destinacija u Istanbulu odma ćeš naletiti na turke azijate, tj konzervativce i odma se mentalitet mijenja. Kao što rekoh been there done that, dont want to live there. Ali respekt za ljubav prema državi, da mi volimo državu ko oni đe bi nam kraj bio.
- славянин
#19878 Re: Republika Turska
Povratak ... pogledaj valutu i gdp sta radi zadnjih 8 godina....archi_a wrote:Kaže, nisu zajeban igrač. Napadne te moČna amerika i za dva dana stabiliziraš valutu i krene povratak nacionalne valute, dnevni rast od 7 %. Ta će Turska?
Samo neka nastave
-
Haman2
#19879 Re: Republika Turska
Da bi bolje razumjeli danasnja desavanja posebno u Siriji i Iraku, procitajte jedan intervju od prije 2 godine koji daje opsti pristup tamosnjim problemima. Sta je cilj, kako ga ostvariti. Posedice te politike vidimo danas. Kuda to vodi. U demokrciju sigrno je da ne vodi ali vodi u jedan novi-savremeni fasizam. Kako se ostvaejue, opsinije upod naslovim INERVJU.
- ElRe
#19880 Re: Republika Turska
Interesantno
https://www.sabah.com.tr/dunya/2018/08/ ... tam-destek
Katar će nastaviti sa investicijama u Turskoj
http://www.cumhuriyet.com.tr/haber/ekon ... arari.html
https://www.sabah.com.tr/dunya/2018/08/ ... tam-destek
Katar će nastaviti sa investicijama u Turskoj
http://www.cumhuriyet.com.tr/haber/ekon ... arari.html
Last edited by ElRe on 15/08/2018 17:25, edited 1 time in total.
- ElRe
#19881 Re: Republika Turska
Sud u Izmiru je ipak danas odbio da pusti pastora i slijede nove sankcije. Neki listovi kazu da ce biti objavljene vec veceras, a neki da ce se sacekati do petka. Sankcije se uvode i Turkish Airlinesu, a odmah nakon pojavljivanja ove vijesti akcije su pale 5%.
-
sarajevoxxxx
#19882 Re: Republika Turska
Tursko predsjedništvo: Emir Katara objavio da će izvršiti direktna ulaganja u tursku privredu u iznosu od 15 milijardi dolara

- Lincoln-Burrows
#19883 Re: Republika Turska
Šta li je tolko skrivio taj popadija da je vrijedno ovih sankcija?
Evo slušam na N1 kako je interpol obrisao mnogo potjernica koje je izdalo tursko ministarstvo,
uz obrazloženje da se hapsi veliki broj ljudi i većinom nevin svijet. Valjda Kurdi i Gulenovci i
raznorazni mnogobrojni unutrašnji neprijatelji u inozemstvu.
Evo slušam na N1 kako je interpol obrisao mnogo potjernica koje je izdalo tursko ministarstvo,
uz obrazloženje da se hapsi veliki broj ljudi i većinom nevin svijet. Valjda Kurdi i Gulenovci i
- Sanjarko
#19884 Re: Republika Turska
Pa to i govorim. Malo veze imaju sa Mongolima i slicnima. Vise veze imaju sa Kurdima itd., nego sa ovima. A svi smo potekli iz Azije ali prvo valjda iz Afrike. Iako neki danas i to osporavaju.nenadivan wrote: Turci su mješavina svega i svačega mnogo više nego mi.
U Anadoliji su prije 4-5000g živjeli lokalni neolitski stanovnici. Dijelom se naseljavaju Semiti i još neki koji nisu bili Semiti ali se osim Kurda (autohtoni takođe) ne zna o njima dovoljno. To su bili raznorazni Hurijci, Hatiti, Luvijci i dr. Onda se u broznanom dobu doseljavaju Indoevropljani (Hititska civilizacija je bila indoevropljanska - govorili su jednom od davno izdvojenih grana indoevropskog jezika). Onda imaš takođe naseljavanje iz Irana koji su opet indoevropljani. Kasnije zbog mnogih grčkih kolonija (4.vijek pne i poslije) jako mnogo Grka se naseljava u Anadoliju. Uspostavljanjem Vizantije još više Grka naseljava anadoliju i grčki je jezik prosečnog analogna u to doba. Arapski kalifat nikada nije vladao Anadolijom i zato je neki kasnijji arapski uticaj je zanemarljiv.
Tek provalom Seldžuka u Anadoliju dolaze Turci. Osim Seldžuka kasnije dolaze i druga turska plemena. Ono što je međutim interesantno je da su Turci bili relativno malobrojni. Istoričari kažu da ih je se u tom periodu od 10.-13.vijeka doselilo manje od milion, dok je već tada Anadolija brojala više desetina miliona stanovnika. Kao organizovana manjina, koja je uspostavila vlast nameću svoj jezik - što i inače nije neka posebnost da vladarska, elitna manjina nametne jezik većini. Genetska ispitivanja su pokazala da današnji Turci imaju maksimalno 10% turske genetike - a da je sve ostalo mješavina najviše lokalnog neolitskog stanovništva (čiji su nasljednici hajde recimo Kurdi), evroskog stanovništva (Grci, i ostali ranije doseljeni Indoevropljani), iranskog stanovništva, nešto semitskog, i najmanje čistog turskog. Ko pogleda prosječnog Turkmena iz Turkmenistana i prosječnog Turčina vidi da ima prilične razlike.
Glupo mi za njih reci Azijati kada je samo malo njih kosooko.
- Kikibombona
#19885 Re: Republika Turska
Ma pastor je nebitan lik. On je povod za sukob, razlozi su mnogo dublji.Lincoln-Burrows wrote:Šta li je tolko skrivio taj popadija da je vrijedno ovih sankcija?
Mozda je imao kontakt sa PKK i Gulenovcima, ali to je svakako beznacajno za cijelu pricu.
- dječak sa šibicama
#19886 Re: Republika Turska
Jel ziv onaj Odzelan i kakve su sanse da specijalna jedinica kurdskih zena oslobodi covjeka
Nesto mi simpatican bio.
Nesto mi simpatican bio.
- Kikibombona
#19887 Re: Republika Turska
Sidje Herceg Bosno srce ponosno - uzepeovsko!?dječak sa šibicama wrote:Jel ziv onaj Odzelan i kakve su sanse da specijalna jedinica kurdskih zena oslobodi covjeka
Nesto mi simpatican bio.
-
melac
#19888 Re: Republika Turska
Valjda Hašemiti ili?Vizionar 1985 wrote:Turci nisu Azijati. Semiti su po meni. Kao Arapi itd.
-
megaman4
#19889 Re: Republika Turska
Odzelana se sjecam jos dok sam zivio u Njemackoj. Tada je on i uhapsen, negdje srednimo 90-ih godina 20 vijeka.dječak sa šibicama wrote:Jel ziv onaj Odzelan i kakve su sanse da specijalna jedinica kurdskih zena oslobodi covjeka
Nesto mi simpatican bio.
Upoznao sam tada i Turke i Kurde i tvrdim da su Kurdi mnogo bolji ljudi od Turaka. To je moje misljenje.
- Lincoln-Burrows
#19890 Re: Republika Turska
Tamo onaj ima susjeda što zna pola bliskog istoka + Iran, netko zna Turke neko Kurde,
osobno obilazili tamo ta područja i raja im rekla šta je i kako je.
Jebiga šta ću ja pričati kad sve ima iz prve (druge) ruke
a i ne znam pravo ni jednog Turka onog pravog iz Anadolije.
osobno obilazili tamo ta područja i raja im rekla šta je i kako je.
Jebiga šta ću ja pričati kad sve ima iz prve (druge) ruke
-
Hafis
#19891 Re: Republika Turska
Jest da su Hašemiti masala kraljevska kuca, ali tesko da su im svi Turci rod.melac wrote:Valjda Hašemiti ili?Vizionar 1985 wrote:Turci nisu Azijati. Semiti su po meni. Kao Arapi itd.
- славянин
#19892 Re: Republika Turska

E imaju i Turci dobrog humora

- japin_mutapi
- Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#19893 Re: Republika Turska
može li meni neko, laiku, objasniti ovaj potez turske i turaka mijenjanja dolara u liru
imali to ikakvog efekta na ovu krizu i šta se događa sa lirom posle, hoće li jačati ili slabiti
imali to ikakvog efekta na ovu krizu i šta se događa sa lirom posle, hoće li jačati ili slabiti
- славянин
#19894 Re: Republika Turska
dupli.
Last edited by славянин on 15/08/2018 19:19, edited 1 time in total.
- славянин
#19895 Re: Republika Turska
Znaci da "stvarna" vrijednost prelazi na liru i tako daje poledjinu i stabilizuje valutu.Ponuda potraznja.. cim nesto krene da se prodaje u velikim kolicinama (naprimjer lira za dolar) vrijednost mu pada i obrnuto.Sada to je pokusaj da se "obrne" situacija.japin_mutapi wrote:može li meni neko, laiku, objasniti ovaj potez turske i turaka mijenjanja dolara u liru
PS: Stvarna snaga valute lezi u snazi (GDPu i generalno stabilnosti) zemlje koja je posjeduje... zlatni standard je davno ukinut.. tako da valute nose snagu po snazi ekonomije.I da dodam da snaga valute i njena cijena nije isto (funta je skuplja od dolara ali daleko slabija) Ukratko laicki snaga valute je koliko para mozes nastampat a da ti se ne desi velika inflacija i da ne padne vrijednost valute....
Last edited by славянин on 15/08/2018 19:19, edited 1 time in total.
- japin_mutapi
- Kikibombona
#19897 Re: Republika Turska
Turski AKP zlocinci, monstrumi, bombarduju grad Shingal. Ova ljudska govna nemaju nikakvih skrupula. Shingal je mjesto posljednjeg genocida. Zamislite da je neka strana sila bombardovala Srebrenicane nakon genocida, to sada radi AKP zgadija.
Meta napada je jezidi milicija YBS koja brani prezivjele Jezide i koja nikad metak nije opalila na Tursku.

Jezidi narod je trenutno najugrozeniji na planeti i velike su sanse da ce biti bioloski potpuno unisteni zahvaljujuci ISIL i drugim islamistima, kao i mentorima Turcima.
Svijet ove gnusne zlocine mirno gleda jer je jezidi narod veoma siromasan.
Meta napada je jezidi milicija YBS koja brani prezivjele Jezide i koja nikad metak nije opalila na Tursku.

Turci i njihova vehabijska soldateska su protjerali Jezide iz Afrina. Preostale silom uvode u islam i grade dzamije u njihovim selima. Sve to u 21. stoljecu - DANAS.Samir Yazidi
1h1 hour ago
Turkish planes bomb the city of Sinjar and America watching and did nothing #Turkey
Jezidi narod je trenutno najugrozeniji na planeti i velike su sanse da ce biti bioloski potpuno unisteni zahvaljujuci ISIL i drugim islamistima, kao i mentorima Turcima.
Svijet ove gnusne zlocine mirno gleda jer je jezidi narod veoma siromasan.
- Sanjarko
#19898 Re: Republika Turska
Ma nemislim na to. Mislim, nisu bas kosooki. Na to mislim. Sad Semiti mozda i nisu nego kako neko rece miks. Ali jezik im je cudan. Bas me zanima u koju grupu spada. Ja sam laik i samo ispravljam onoga ko je rekao da su Azijati. Pod tim mi ovdje znamo kosooku rasu iako tehnicki Turci jesu Azijati jer jbg vecina drzave im je u Aziji.melac wrote:Valjda Hašemiti ili?Vizionar 1985 wrote:Turci nisu Azijati. Semiti su po meni. Kao Arapi itd.
- japin_mutapi
#19899 Re: Republika Turska
on je to mislio kulturološki
azijati - divlja horda, varvari, uništavaoci kulture i civilizacije, nomadi, pljačkaši, otimači, haračlije, ubice, silovatelji, zaostali ...
azijati - divlja horda, varvari, uništavaoci kulture i civilizacije, nomadi, pljačkaši, otimači, haračlije, ubice, silovatelji, zaostali ...
- Sanjarko
#19900 Re: Republika Turska
Jbg onda.japin_mutapi wrote:on je to mislio kulturološki