"Ukrajina osuđuje iranski napad na Izrael pomoću bespilotnih letjelica i projektila. Mi u Ukrajini vrlo dobro znamo užas sličnih napada Rusije, koja koristi iste bespilotne letjelice Shahed i ruske projektile, istu taktiku masovnih zračnih napada. Moraju se učiniti svi napori kako bi se spriječila daljnja eskalacija na Bliskom istoku.
Zvuk dronova Shahed, instrumenta terora, isti je na nebu iznad Bliskog istoka i Europe. Ovaj zvuk trebao bi biti poziv na buđenje za slobodni svijet, pokazujući da samo naše jedinstvo i odlučnost mogu spasiti živote i spriječiti širenje terora diljem svijeta.
Razgovori ne zaustavljaju dronove niti obaraju projektile, za to je potrebna pomoć.
Samo opipljiva pomoć može to učiniti. Pomoć koju čekamo. Moramo ojačati sigurnost i odlučno se suprotstaviti svima onima koji teror žele učiniti novom normalom. Imperativ je da Kongres Sjedinjenih Država donese potrebne odluke za jačanje američkih saveznika u ovom kritičnom trenutku".
Ukrajina
- Čitalac
#198726 Re: Ukrajina
Zelenski nakon iranskog napada na Izrael poziva Washington da ojača svoje saveznike.
- alijagoro
#198727 Re: Ukrajina
I hocel sad Iran poslati balisticke Rusiji ili je nestasica 
- Čitalac
#198728 Re: Ukrajina
Turner: Glasanje o pomoći Ukrajini ove sedmice, ogromna podrška po tom pitanju.
Ovaj će tjedan Zastupnički dom američkog Kongresa glasati o financijskom paketu koji pruža vojnu pomoć Ukrajini, izjavio je predsjednik obavještajnog odbora Predstavničkog doma Mike Turner za NBC News.
Komentirajući stajalište republikanskog predsjedničkog kandidata Donalda Trumpa o pomoći Ukrajini, Turner je primijetio da su svi u Sjedinjenim Državama "vrlo blizu razumijevanja" da je situacija na kritičnoj točki.
"Ruska Federacija sve više napreduje. Ukrajina počinje gubiti svoju sposobnost obrane. SAD bi trebale pojačati snage i pružiti Ukrajini oružje koje joj treba. I mislim da ćemo vidjeti ogromnu podršku po tom pitanju u Zastupničkom domu ovog tjedna", rekao je Turner.
-
mishic
#198729 Re: Ukrajina
Zaista je krajnje vrijeme da se Ukrajini pruži ozbiljnija pomoć. Ako branitelji klonu duhom tada će pomoć biti zakašnjela i neće više moći biti efikasna. Taj problem kašnjenja pomoći imali smo i do sada zbog čega je i njena efikasnost bila znatno umanjena. Uz obećane granate koje sporo stižu vrijeme je da SAD, Britanija, Francuska i Njemačka dodatno osnaže PVO sisteme jer bez njih ovaj napredak Rusa neće moći zaustaviti ukrajinski dronovi.
Napredovanje Rusa i sve komotniji i masovniji napadi idealan su trenutak da im se zada ozbiljan udarac. A nešto se i sa mobilizacijom učinilo pa bi moglo da bude pomaka.
Napredovanje Rusa i sve komotniji i masovniji napadi idealan su trenutak da im se zada ozbiljan udarac. A nešto se i sa mobilizacijom učinilo pa bi moglo da bude pomaka.
- japin_mutapi
- Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#198730 Re: Ukrajina
kada prestane rat u gazi i otkloni se opasnost po izrael od irana, hezbolaha i drugih milicija tada krece masovna pomoc ukrajini
- arman1
- Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
- Vozim: šta klepim
- Horoskop: BOG
#198731 Re: Ukrajina
Iran je dokazao da zračne freze ipak nešto vrijede, posebno kad se vidi cijena onog potrebnog za njihovo presretanje. Zasite PVO i onda prolaze "prave" igračke. Frapantno je da su neki doperjali do fašističke tvorevine pri onoj brzini.
- Distortion
#198732 Re: Ukrajina
Iran napadne zemlju koja nije NATO članica ali saveznici odmah brane i odradjuju posao PVO, dizu avione itd. Kuleba pametno zbori svjestan da Poljska ima Patriot i da isti moze pokriti jedan dio zapadne Ukrajine. Mozda i Rumunija dole moze isto tako.
Ove sedmice bi USA mogla donijeti odluku, ovo se previse razvlaci.
- drug_profi
#198733 Re: Ukrajina
Rusija i saveznici se kockaju i igraju na kartu da je Zapad slab i da se povlaci u strahu od eskalacije.
Ja zapravo mislim da su se prejebali.
Zapad ce sad upravo da okrene pricu.
Ja zapravo mislim da su se prejebali.
Zapad ce sad upravo da okrene pricu.
- Hame_
- Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!
#198734 Re: Ukrajina
Proće i ovaj rat. Ratova je bilo i biće, ali ovaj mi je Bidena što se tiče razočarao.
Nemam naravno informacija, ali Biden je ovo amaterski odradio.
Svi nas jebu ali ne udaraju.
Nemam naravno informacija, ali Biden je ovo amaterski odradio.
Svi nas jebu ali ne udaraju.
-
MMM1977
#198735 Re: Ukrajina
Mi bi trebali pomagati Ukrajini kojoj pomaže cijeli svijet? Pa neka im pomognu braća iz zapadne Ukrajine kao prvo ili njihovi bogatuni koji su se razbježali po cijeloj Evropi. A i nešto mi se nije sviđala pomoć koju su oni nama slali tokom našeg rata.Isner wrote: ↑14/04/2024 12:42 Za sve forumaše koji dvije godine i kusur govore kako bespogovorno Ukrainskoj odbrani treba dati dodatne sisteme za zaštitu, evo ja predlažem da se umjesto prošlogodišnje ankete "kojim pravcem će krenuti kontraofanziva" da se ubaci tabelarni pregled donacija članova foruma, odnosno prikupljenih novčanih sredstava, za kupovinu bar jedog drona za potrebe OSU.
Neka admin/i odredi početak i završetak akcije prikupljanja i neka koordiniše sa Ambasadom Ukrajine vezano za prebacivanje prikupljenih para..
Mislim da je prijedlog korektan a i dobro će doci svaki vid pomoći.. plus marketing, da jedan relativno mali forum pomaže odbrani suvereniteta napadnute zemlje..
Mi, ako ćemo nekome pomagati, treba da pomognemo Palestini da makar ne umiru gladni. Sta si po tom pitanju uradio? Koliko si donirao za njih a bilo je itekako načina?
Ovdje se proteže priča kako oni nama pomažu. Mi njima nismo na umu uopšte, oni brane svoju zemlju a slučajnost je da se to poklapa sa našim interesima.
- Hame_
- Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!
#198736 Re: Ukrajina
- drug_profi
#198737 Re: Ukrajina
Ukrajina i dalje bije našu bitku, a za Palestinu ne znam za šta se biju.
Samo znam da nisu bili na mojoj strani kad je meni bilo najteže.
-
MMM1977
#198738 Re: Ukrajina
Oni biju svoju bitku, jeste da nam se interesi sasvim slučajno poklapaju ali oni se brane zbog sebe a ne zbog nas. A u krajnjoj liniji možda bi USA ovdje riješila situaciju po kratkom postupku da je Ukrajina pala.drug_profi wrote: ↑15/04/2024 01:09 Ukrajina i dalje bije našu bitku, a za Palestinu ne znam za šta se biju.
Palestina me zanima samo u smislu jadnog naroda, nikakva politika. Ne podržavam Hamas ili bilo koga ali naroda mi je žao.
- drug_profi
#198739 Re: Ukrajina
Naravno da mi je žao djece, i nadam se da će se zločini Natanyahu vlade i IDF pripadnika nekad globalno osuditi.MMM1977 wrote: ↑15/04/2024 01:15Oni biju svoju bitku, jeste da nam se interesi sasvim slučajno poklapaju ali oni se brane zbog sebe a ne zbog nas. A u krajnjoj liniji možda bi USA ovdje riješila situaciju po kratkom postupku da je Ukrajina pala.drug_profi wrote: ↑15/04/2024 01:09 Ukrajina i dalje bije našu bitku, a za Palestinu ne znam za šta se biju.
Palestina me zanima samo u smislu jadnog naroda, nikakva politika. Ne podržavam Hamas ili bilo koga ali naroda mi je žao.
Ali moramo biti svjesni da dole nije stvar crno-bijela, dok je u Ukrajini sasvim jasna nesiprovocirana agresija srednjevjekovne horde na miroljubiv narod.
I potpuno je nevažno što se naši interesi slučajno poklapaju. Kakve to veze ima? Bitno je da oni biju bitku koju mi zato ne moramo. I naravno da nam je interes pomoći im da je što uspješnije biju.
USA, kako je hitra i funkcionalna sa MAGA Kongresom u predizborno vrijeme, Rusi bi Balkan pregazili do Jadrana dok se USA dogovori šta će...
- haubica_i_to_teshka
#198740 Re: Ukrajina
[youtube][/youtube]
Medical Aid
therapists operating throughout Ukraine
containers of medical supplies
DONATE NOW
ABOUT PROGRAM
United Help Ukraine’s Medical Aid Program provides supplies and equipment to state-run and military hospitals across Ukraine. We also help cover medical expenses for wounded service members and veterans and offer additional support for living and travel costs for those who require long-term treatment.
Two smaller components of the program promote the mental wellness of civilians traumatized by war and pay for travel to the U.S. for amputee defenders in need of prostheses, physical therapy and emotional support.
Through purchases, partnerships, and in-kind donations from the U.S. and abroad, we obtain and distribute everything from syringes to ventilators and other life-saving operating-room equipment. The State of Maryland donated several ventilators that we transported to hospitals in need.
This program also provides triage-training funds to help medical providers in Ukraine handle mass-casualty events. UHU has a joint venture with the Syrian American Medical Association in Washington, D.C., and the Ukrainian Medical Association called Project 22. This collaboration supplies a network of 22 hospitals on the front lines with resources to handle mass casualties.
“Medical aid is incredibly crucial during this time of intense conflict, and our Medical Aid Program allows us to provide much-needed, life-saving supplies to hospitals and other medical facilities across Ukraine.” Maryna Baydyuk, President, UHU
https://unitedhelpukraine.org/programs/medical-aid/
United Help UkraineIsner wrote: ↑14/04/2024 12:42 Za sve forumaše koji dvije godine i kusur govore kako bespogovorno Ukrainskoj odbrani treba dati dodatne sisteme za zaštitu, evo ja predlažem da se umjesto prošlogodišnje ankete "kojim pravcem će krenuti kontraofanziva" da se ubaci tabelarni pregled donacija članova foruma, odnosno prikupljenih novčanih sredstava, za kupovinu bar jedog drona za potrebe OSU.
Neka admin/i odredi početak i završetak akcije prikupljanja i neka koordiniše sa Ambasadom Ukrajine vezano za prebacivanje prikupljenih para..
Mislim da je prijedlog korektan a i dobro će doci svaki vid pomoći.. plus marketing, da jedan relativno mali forum pomaže odbrani suvereniteta napadnute zemlje..
Medical Aid
therapists operating throughout Ukraine
containers of medical supplies
DONATE NOW
ABOUT PROGRAM
United Help Ukraine’s Medical Aid Program provides supplies and equipment to state-run and military hospitals across Ukraine. We also help cover medical expenses for wounded service members and veterans and offer additional support for living and travel costs for those who require long-term treatment.
Two smaller components of the program promote the mental wellness of civilians traumatized by war and pay for travel to the U.S. for amputee defenders in need of prostheses, physical therapy and emotional support.
Through purchases, partnerships, and in-kind donations from the U.S. and abroad, we obtain and distribute everything from syringes to ventilators and other life-saving operating-room equipment. The State of Maryland donated several ventilators that we transported to hospitals in need.
This program also provides triage-training funds to help medical providers in Ukraine handle mass-casualty events. UHU has a joint venture with the Syrian American Medical Association in Washington, D.C., and the Ukrainian Medical Association called Project 22. This collaboration supplies a network of 22 hospitals on the front lines with resources to handle mass casualties.
“Medical aid is incredibly crucial during this time of intense conflict, and our Medical Aid Program allows us to provide much-needed, life-saving supplies to hospitals and other medical facilities across Ukraine.” Maryna Baydyuk, President, UHU
https://unitedhelpukraine.org/programs/medical-aid/
- Čitalac
#198741 Re: Ukrajina
Ministar Kamišin o vojnom budžetu Ukrajine: 6 milijardi dolara za kupovinu naoružanja ove godine.
U 2024. Ukrajina ima 6 milijardi dolara za kupnju oružja, posebice od domaćih proizvođača, izjavio je ministar za strateške industrije Oleksandr Kamišin.
“Cijeli obrambeni proračun za 2024. godinu iznosi oko 40 milijardi dolara – od čega su 30 milijardi dolara plaće i isplate vojnom osoblju. Od preostalih 10 milijardi dolara, ako oduzmemo troškove goriva, uniformi itd, 6 milijardi dolara ostaje za kupnju oružja. To je iznos koji danas imamo u ugovorima za proizvođače, prvenstveno ukrajinske, a to je vrlo malo, budući da su naše proizvodne mogućnosti tri puta veće", rekao je Kamišin.
Osim toga, kaže on, Ukrajina pregovara sa stranim partnerima o kupnji proizvoda ukrajinske vojne industrije na njihov trošak, uz naknadni prijenos te opreme i oružja Oružanim snagama Ukrajine. Kamišin je također rekao da je u nizu oblasti Ukrajina spremna pokriti potrebe vlastitom proizvodnjom. U 2024. to su oklopna vozila, svi tipovi dronova i topnički sustavi.
-
Ima Bosne_Bice Bosne
- Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.
#198743 Re: Ukrajina
Hame_ wrote: ↑13/04/2024 18:04 Greg i Jonathan - S kojim se izborom kandidata Amerikanci suočavaju na predsjedničkim izborima u novembru?
SpoilerShow
Gregory Terry je 26 godina radio u Ukrajini, olakšavajući isporuku pomoći na prvoj liniji u zemlji. Poput mene, on koristi YouTube kao alat za zagovaranje podrške Ukrajini i demonstraciju nevjerovatnog rada svog tima na terenu. Greg je oduvijek bio fasciniran kulturama, poviješću i jezicima regije, odrastajući u doba otvaranja Sovjetskog Saveza. Pustit ću ga da ispriča priču o svojoj obitelji i kako je postao povezan s Rusijom i Ukrajinom. Greg sada vodi nevladinu organizaciju u Ukrajini i tu zemlju smatra svojom drugom domovinom.
S ludim, zbunjenim i bez normalnog.
-
sumirprimus
#198744 Re: Ukrajina
Ovo ako uzmes u obzir da imas posla sa racionalnim vodstvom koje interesuje buducnost prije svega svoje drzave i naroda, pa onda i ziovt u miru sa susjedima. Dakle mrka kapa, s obzirom koliok su ruje spremne sutit i bespogovorno slijedit volodju.drug_profi wrote: ↑14/04/2024 02:34 Recimo da je neutralni pogled obzirom na porijeklo.
Feng Yujun, jedan od vodećih kineskih rusista i profesor na Pekinškom sveučilištu: Rusija će sigurno izgubiti u Ukrajini – The Economist
Četiri razloga zašto će Ruska Federacija izgubiti od Ukrajine, prema Feng Yujunu:
Prvi je razina otpora i nacionalne jedinstvo koje su Ukrajinci pokazali, a koje je do sada bilo iznimno.
Drugi je međunarodna potpora Ukrajini, koja, iako nedavno nije ispunila očekivanja te zemlje, ostaje široka.
Treći čimbenik je priroda modernog ratovanja, natjecanja koje uključuje kombinaciju industrijske moći i zapovjednih, kontrolnih, komunikacijskih i obavještajnih sustava. Jedan od razloga zašto se Rusija mučila u ovom ratu je to što se tek treba oporaviti od dramatične deindustrijalizacije koju je pretrpjela nakon raspada Sovjetskog Saveza.
Posljednji faktor je informacija. Kada je riječ o donošenju odluka, Vladimir Putin je zarobljen u informacijskoj čahuri, zahvaljujući tome što je toliko dugo na vlasti. Ruski predsjednik i njegov tim za nacionalnu sigurnost nemaju pristup točnim obavještajnim podacima. Sustav kojim upravljaju nema učinkovit mehanizam za ispravljanje grešaka. Njihovi ukrajinski kolege su fleksibilniji i učinkovitiji. Njegov zaključak je sljedeći:
Rusija će biti prisiljena povući se sa svih okupiranih ukrajinskih teritorija, uključujući i Krim.
Nuklearna sposobnost Rusije nije jamstvo uspjeha. Feng Yujun daje primjer Sjedinjenih Američkih Država koje su morale napustiti Vijetnam, Koreju i Afganistan, sa ništa manjim nuklearnim potencijalom nego što ga danas ima Ruska Federacija.
Kijev je dokazao da Moskva nije nepobjediva, pa je prekid vatre po "korejskom" scenariju isključen.
Rat je prekretnica za Rusiju. Poslala je Putinov režim u široku međunarodnu izolaciju. Također se morao suočiti s teškim domaćim političkim podstrujanjima, od pobune plaćenika Wagnerove skupine i drugih vojnih džepova - na primjer u Belgorodu - do etničkih napetosti u nekoliko ruskih regija i nedavnog terorističkog napada u Moskvi. To pokazuje da je politički rizik u Rusiji vrlo visok. Gospodin Putin možda je nedavno ponovno izabran, ali se suočava sa svim mogućim događajima crnog labuda.
Ukrajina će nakon rata imati priliku ući iu EU i u NATO, dok će Rusija izgubiti svoje bivše sovjetske republike jer tamo vide Putinovu agresiju kao prijetnju svom suverenitetu i teritorijalnom integritetu. Prema Feng Yujunu, rat je u međuvremenu natjerao Europu da shvati ogromnu prijetnju koju ruska vojna agresija predstavlja za sigurnost kontinenta i međunarodni poredak, čime je okončan posthladnoratovski detant između EU i Rusije. Mnoge europske zemlje odustale su od iluzija o Putinovoj Rusiji. Izvor: https://economist.com/by-invitation/202 ... -on-russia
Sve u svemu zanimljivo, s obzirom na obzir kakve im sanse daju kinezi...
- drug_profi
#198745 Re: Ukrajina
Pošto je to autoritarna država, sve se može preko noći promijeniti samo zamjenom jednog čovjeka.
Ne mora Putin biti svjestan, čak je vjerovatno i tačno da je u informacijskom balonu.
Svjestan je neko drugi koji možda i koristi neinformisanost i nezainteresovanost vođe da ga navuče da napravi što više grešaka kako bi njegovo uklanjanje imalo veću podršku i manji otpor.
Ne mora tako biti, ali naravno da može. I ja taj način vidim kao jedini mogući za trajni prekid neprijateljstava.
Možda je upravo radi toga i vjerovatniji.
Ne mora Putin biti svjestan, čak je vjerovatno i tačno da je u informacijskom balonu.
Svjestan je neko drugi koji možda i koristi neinformisanost i nezainteresovanost vođe da ga navuče da napravi što više grešaka kako bi njegovo uklanjanje imalo veću podršku i manji otpor.
Ne mora tako biti, ali naravno da može. I ja taj način vidim kao jedini mogući za trajni prekid neprijateljstava.
-
sumirprimus
#198746 Re: Ukrajina
Pa vjerovatno da i jeste, s obzirom koliko cesto se okliznu kroz prozor, ili niz stepenice..drug_profi wrote: ↑15/04/2024 11:19 Pošto je to autoritarna država, sve se može preko noći promijeniti samo zamjenom jednog čovjeka.
-
zigzag
- Peacean
- Čitalac
#198749 Re: Ukrajina
Noviteti: Zelenskom predstavljena ukrajinska verzija Lanceta.

Predsjedniku Zelenskom predstavljen je ukrajinski analog ruskog Lanceta koji će moći gađati ciljeve na operativnoj i taktičkoj dubini od 100+ kilometara. Dron, čije se ime još uvijek drži u tajnosti, već se koristi na prvoj crti bojišnice protiv okupatora. Konkretno, već je uspio pogoditi ruski protuzračni raketni sustav.
Bespilotna letjelica ima elektromotor i lansira se iz katapulta, a trup u obliku slova X omogućuje joj visoku manevarsku sposobnos i može se približiti meti pod pravim kutom. U dron se može ugraditi bojeva glava težine do 3 kilograma.
Maksimalna brzina ne prelazi 180 km/h. Sve letjelice opremljene su visoko pouzdanim šifriranim komunikacijskim modulima (standard AES256), što im omogućuje rad u uvjetima aktivnog suzbijanja sustavima elektroničkog ratovanja. Još jedna novost je integracija sustava "machine vision" koji omogućuje hvatanje objekata i automatsko ciljanje. Sustav je u fazi razvoja koji se odvija u uvjetima stalne uporabe u ratnom području.
Cijena jednog takvog drona nije objavljena.
- drndalo
#198750 Re: Ukrajina
Imas siguran kanal kojim ce hrana zavrsiti kod gladnih Palestinaca , a ne kod Hamasovaca koji ce je prodavati civilima za 60$/kg...? Ako imas, da pricamo. Ako nemas, da smanjimo dozivljaj...?MMM1977 wrote: ↑15/04/2024 00:43Mi bi trebali pomagati Ukrajini kojoj pomaže cijeli svijet? Pa neka im pomognu braća iz zapadne Ukrajine kao prvo ili njihovi bogatuni koji su se razbježali po cijeloj Evropi. A i nešto mi se nije sviđala pomoć koju su oni nama slali tokom našeg rata.Isner wrote: ↑14/04/2024 12:42 Za sve forumaše koji dvije godine i kusur govore kako bespogovorno Ukrainskoj odbrani treba dati dodatne sisteme za zaštitu, evo ja predlažem da se umjesto prošlogodišnje ankete "kojim pravcem će krenuti kontraofanziva" da se ubaci tabelarni pregled donacija članova foruma, odnosno prikupljenih novčanih sredstava, za kupovinu bar jedog drona za potrebe OSU.
Mi, ako ćemo nekome pomagati, treba da pomognemo Palestini da makar ne umiru gladni. Sta si po tom pitanju uradio? Koliko si donirao za njih a bilo je itekako načina?
Ovdje se proteže priča kako oni nama pomažu. Mi njima nismo na umu uopšte, oni brane svoju zemlju a slučajnost je da se to poklapa sa našim interesima.