GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Opal_89

#19851 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Opal_89 »

bumerangss wrote:Je li istina da radnici GRAS-a dobivaju pare kao naknadu za prevoz a imaju godisnje karte kao gratis poklon svoje firme? :-)

Da li ova uredba o obaveznom dobivanju kupona umjesto novca važi i za zaposlenike Vlade, Skupštine KS?

Hocu li docekati taj dan da u tramvaju ili troli vidim Konakovica, Adamovica, Babićku, Fišu...? :evil:
:thumbup:

Cekamo taj dan. Mozda se premijer provoza jednom tramvajem zbog novinara promotivno i to je to.
man_464

#19852 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by man_464 »

Samo nek kifla prica o modernim tramvajima i stajalištima a pruga nam je ko rodeo. Samo cekam dan da neko pogine.

Jedini uslovan dio pruge je ruta linije 1. Ima los dijelic kod parlamenta ostalo ok.
trambusek88

#19853 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by trambusek88 »

bumerangss wrote:Je li istina da radnici GRAS-a dobivaju pare kao naknadu za prevoz a imaju godisnje karte kao gratis poklon svoje firme? :-)

Da li ova uredba o obaveznom dobivanju kupona umjesto novca važi i za zaposlenike Vlade, Skupštine KS?

Hocu li docekati taj dan da u tramvaju ili troli vidim Konakovica, Adamovica, Babićku, Fišu...? :evil:
Radnici GRAS-a imaju službene iskaznice, osim sezonskih radnika s biroa. Ja sam uzimao onu od 12KM i dok sam radio tamo. Pisalo mi u ugovoru da mi je naknada za prevoz i obrok uračunata u 600KM mjesečne naknade.
Naknadu vjerovatno primaju oni koji dolaze iz mjesta gdje ne vozi gras, npr sela oko Ilijaša, ili neko mjesto van KS.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#19854 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by _BataZiv_0809 »

Trambusek sta je rec? Nisi vise u GRAS-u?
trambusek88

#19855 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by trambusek88 »

Bio sezonski preko javnih radova. Pruga.
nlt

#19856 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by nlt »

ne
ne
ne
:D
Opal_89

#19857 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Opal_89 »

smrdim/vijest/zdravstveni-rad ... vac-275236
Sta ces kad smo merhametli narod :twisted:
Logovan

#19858 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Logovan »

Opal_89 wrote:smrdim/vijest/zdravstveni-rad ... vac-275236
Sta ces kad smo merhametli narod :twisted:
Majku mu, pa krši se kolektivni ugovor i Zakon o radu i opet zdravstveni radnici moraju uzeti Grasovu kartu. :shock: :shock:

GRAS-ova karta košta 1,60, a njena ekonomska cijena je najmanja tri marke, ali zbog solidarnosti prema ostalim građanima koji ne mogu platiti tri, vožnja je 1,60 maraka. :? :? Šta bolan 3 KM, čuj solidarnost, kako 3 KM? :? Ne razumijem.
Opal_89

#19859 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Opal_89 »

Krsi se i u obrazovanju. U pocetku smo potpisivali izjave da necemo kupon ali ne pije vode ocito.
vješalica

#19860 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by vješalica »

Treba ostaviti mogucnost da uzme ko sta hoce
poenta u tome je da visinu naknade vezuju za cijenu grasove karte 53 marke ili vise zavisno od zone kao javjog prevoza
ali da dodje neko drugi,pa ako ta cijena podivlja pa umjesto 53 bude 100 maraka onda ce sipak davati pare kao naknadu za prevoz u drugim mjestima se finansira karta samo u pravcu dolaska na posao tako i ovdje to treba i zavrseno manji je teret za budzet
a sto se tice grasa kad bi rijesio on svoj sistem naplate da mu niko bez karte ne bi smio prismrdit onda bi ta potreba za kuponom bila konkretnija i realnija nego danas pa bi ta uredba dobila konkretan smisao
kakaljin

#19861 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by kakaljin »

Nije problem da svi radnici moraju imati kupone, vec sto niko nece da da garanciju da gras ce voziti po redu voznje sve linije koje ima. Pa se niko ne moze sa sigurnoscu osloniti na gradski prevoz
Opal_89

#19862 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Opal_89 »

I ne samo to, sta je sa rajom koja ide iz prigradskih naselja Centrotransom? Šta ako hoću komercijalom na posao? :D mislim neću, ali šta da hoću? Bolje da počnu dijeliti vaučere za točenje goriva na pumpama 8)
Logovan

#19863 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Logovan »

kakaljin wrote:Nije problem da svi radnici moraju imati kupone, vec sto niko nece da da garanciju da gras ce voziti po redu voznje sve linije koje ima. Pa se niko ne moze sa sigurnoscu osloniti na gradski prevoz
Jeste, problem je. Što bi neko nešto uzimao, ako mu ne treba/ako neće zbog ovog ili onog razloga?

Em tjeraju ljude da uzimaju, em je gradski prevoz u jako lošem stanju (sad da ne nabrajam, zna se sve).
cadburry

#19864 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by cadburry »

Logovan wrote:
kakaljin wrote:Nije problem da svi radnici moraju imati kupone, vec sto niko nece da da garanciju da gras ce voziti po redu voznje sve linije koje ima. Pa se niko ne moze sa sigurnoscu osloniti na gradski prevoz
Jeste, problem je. Što bi neko nešto uzimao, ako mu ne treba/ako neće zbog ovog ili onog razloga?

Em tjeraju ljude da uzimaju, em je gradski prevoz u jako lošem stanju (sad da ne nabrajam, zna se sve).
Ne tjera niko nikoga da uzima GRASov kupon. Ako ga ne želiš, fino ga ne podigneš i to je to. Nije ni svetom knjigom ni ustavom ni zakonom propisano da ti je poslodavac dužan plaćati prevoz do posla. Ja radim u privatnoj firmi i pored plate, dobijem 150 KM toplog obroka, a na posao idem o svom trošku.
vješalica

#19865 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by vješalica »

Logovan wrote:

nisi ga mozda shvatio sta je htio reci
hoce da kaze da nije problem ni kupon davati ukoliko ce prevoz biti pouzdan i korektan

nadalje ovo ako nisi shvatio,a nisi definitivno, je naknada na prevoz nanposao i sa.posla.
ti hoces da ti firma daje naknadu za vozanje bilo.gdje
to kad se zaposlis u microsoftu ili nekoj slicnoj kompaniji
vješalica

#19866 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by vješalica »

cadburry wrote:
Logovan wrote:

Ne tjera niko nikoga da uzima GRASov kupon. Ako ga ne želiš, fino ga ne podigneš i to je to. Nije ni svetom knjigom ni ustavom ni zakonom propisano da ti je poslodavac dužan plaćati prevoz do posla. Ja radim u privatnoj firmi i pored plate, dobijem 150 KM toplog obroka, a na posao idem o svom trošku.
ako ti imas ugovor sa poslodavcem da ti ne daje naknadu za prevoz je tvoj ugovor i ne moze se primjenjivati na sve slucajeve i po defaultu da je tako;)
cadburry

#19867 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by cadburry »

vješalica wrote:
ako ti imas ugovor sa poslodavcem da ti ne daje naknadu za prevoz je tvoj ugovor i ne moze se primjenjivati na sve slucajeve i po defaultu da je tako;)
Šta piše u ugovorima ljudi koji primaju platu iz budžeta Kantona Sarajevo?

I na kraju krajeva, ja kao neko ko puni taj budžet, mislim da je za GRAS, koji je moje vlasništvo, bolje da dobije te 53 KM po kantonalnom službeniku, a zauzvrat omogući kantonalnim službenicima da se besplatno voze, nego da se te 53 KM isplaćuju na ruke kantonalnim službenicima.
vješalica

#19868 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by vješalica »

cadburry wrote:
vješalica wrote:

I na kraju krajeva, ja kao neko ko puni taj budžet, mislim da je za GRAS, koji je moje vlasništvo, bolje da dobije te 53 KM po kantonalnom službeniku, a zauzvrat omogući kantonalnim službenicima da se besplatno voze, nego da se te 53 KM isplaćuju na ruke kantonalnim službenicima.
pa ti nam reci primjer jednog ugovora o radu tih sluzbenika?
gras nije tvoje vlasnistvo neovisno od toga sto ga dotiras kroz poreze(ali u vrlo malom procentu s obzirom na broj ljudi koji ubacuje u jednu kasu novac svakodnevno)
kantonalni sluzbenici se svakako voze besplatno kao i onisto prodaju kupon jer gras nema kvalitetan sistem naplate i kontrole karte
to ti je realno stanje sa.terena a ne fiksacija sa foruma od pojedinih strucnjaka
cadburry

#19869 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by cadburry »

vješalica wrote:
cadburry wrote:

gras nije tvoje vlasnistvo neovisno od toga sto ga dotiras kroz poreze(ali u vrlo malom procentu s obzirom na broj ljudi koji ubacuje u jednu kasu novac svakodnevno)
kantonalni sluzbenici se svakako voze besplatno kao i onisto prodaju kupon jer gras nema kvalitetan sistem naplate i kontrole karte
to ti je realno stanje sa.terena a ne fiksacija sa foruma od pojedinih strucnjaka
Pa ja nemam pojma šta im piše u ugovoru - da li da će dobivati kupon za GRAS ili da će im biti refundiran novac za prevoz. GRAS jeste moje vlasništvo jer je Kanton Sarajevo vlasnik, što je moje vlasništvo upisano kao 1 / 450 000 i nema veze sa dotacijama od poreza. Npr. Tržnice posluju u plusu i nemaju porezne dotacije, pa su i one moje vlasništvo.

Za posljednji pasus se slažem s tobom.
vješalica

#19870 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by vješalica »

cadburry wrote:
vješalica wrote:
cadburry wrote:

Pa ja nemam pojma šta im piše u ugovoru - da li da će dobivati kupon za GRAS ili da će im biti refundiran novac za prevoz. GRAS jeste moje vlasništvo jer je Kanton Sarajevo vlasnik, što je moje vlasništvo upisano kao 1 / 450 000 i nema veze sa dotacijama od poreza. Npr. Tržnice posluju u plusu i nemaju porezne dotacije, pa su i one moje vlasništvo.

Za posljednji pasus se slažem s tobom.
nisi vlasnik ;)
zao mi je
cadburry

#19871 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by cadburry »

vješalica wrote:
nisi vlasnik ;)
zao mi je
Ako ja nisam, ko jeste?
bumerangss

#19872 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by bumerangss »

cadburry wrote:
vješalica wrote:
nisi vlasnik ;)
zao mi je
Ako ja nisam, ko jeste?
Vlasnik je Vlada KS

U danasnjem Avazu piše tj ministar Fišo kaže da radnik ima pravo da se opredjeli za novac umjesto kupona ali da treba licno da podnese zahtjev ministarstvu
vješalica

#19873 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by vješalica »

nek dokaze papirom da je vlasnik
umislio ako placa porez da je vlasnik
sta sve nece insan procitat
cadburry

#19874 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by cadburry »

bumerangss wrote:
cadburry wrote:
vješalica wrote:
nisi vlasnik ;)
zao mi je
Ako ja nisam, ko jeste?
Vlasnik je Vlada KS

U danasnjem Avazu piše tj ministar Fišo kaže da radnik ima pravo da se opredjeli za novac umjesto kupona ali da treba licno da podnese zahtjev ministarstvu
Vlasnik je Kanton Sarajevo, a GRASom upravlja uprava GRAS-a koju imenuje Nadzorni odbor GRAS-a, a kojeg imenuje Skupština GRAS-a, a koju imenuje Vlada KS-a, a koju imenuje Skupština KS-a, a koju biram ja i ostalih 450 000 građana KS.

Po mom mišljenju budžetlije u Kantonu Sarajevo ne bi trebale imati pravo izbora o kojem govori ministar Fišo.
cadburry

#19875 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by cadburry »

vješalica wrote:nek dokaze papirom da je vlasnik
umislio ako placa porez da je vlasnik
sta sve nece insan procitat
Nema to veze sa porezom, nego sa činjenicom da je GRAS javno preduzeće čiji je osnivač i vlasnik Kanton Sarajevo, kojim upravljaju građani Kantona Sarajevo posredstvom svojim izabranih dužnosnika. :-)
Post Reply