Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
-
Pedja Kojovic
#19851 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
weredsf
Nismo imali nikakve kontakte sa SDA.
p.k.
p.k.
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#19852 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
aj ne činite nam život nepodnošljivim nego što jesteweredsf wrote:BOSS nece biti dio nove vlastiJThomas wrote:ministarstvo prostornog uređenja za radeljaša?
Pravda za ESSA a.s! dakle Esso a.s. more da bidne ministar pravde kao jedan pravednik među narodom
nego da upitam Peđa kako se osjećate ti i Slaviša među ovim Srbima-muslimanima?
- Banksy
#19853 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
e to je već mahala...Pedja Kojovic wrote:
Do nas su takodje doprle glasine da ce TVSA prestati sa direktnim prijenosom sjednica SKS.
Uposlenici kazu da ih Radeljas u posljednje vrijeme cesto posjecuje iako nije gost u programu.
- -LIBERO-
- Čiča Gliša
- Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.
#19854 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Stare SDA demokrateweredsf wrote:
Zato sto je to reklama sa Kojovica i slicne, oni ce i naredne cetiri godine samo govoriti sta i kako treba, nece se prihvatiti necega i to pokazati.
A dobro, ovaj novi Erduan SDA varijacija, ocekivati je i ovo. Slijedece cenzura YT. ili FB.
- Paranoid
#19855 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Pa nema to veze sa esdea demokratama...lik je samo zamijetio da NS nema snagu da bilo šta uradi...osim da upućuje kritike.-LIBERO- wrote:Stare SDA demokrateweredsf wrote:
Zato sto je to reklama sa Kojovica i slicne, oni ce i naredne cetiri godine samo govoriti sta i kako treba, nece se prihvatiti necega i to pokazati.![]()
A dobro, ovaj novi Erduan SDA varijacija, ocekivati je i ovo. Slijedece cenzura YT. ili FB.
- KatarinaKosaca
- Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova
#19856 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
BOSS i BPS su sestre bliznakinje SDA. Za Boss i Radeljasa puno puta napisano i znano. Ono sto se manje spominje je da je supstinski plijen BPS-a Dom staraca u nedzaricima gdje su zaposlili i onog ko ih je sreo na ulici, tako da sad pored prekobrojnosti osoblja i njihove neadevatne stucne sposobnosti imaju haos u medjuljudsim odnosima. Mobing prema uposlenicima koji nisu njihovi itd. Toliko o prepostenom BPS-u. Bolje i u opoziciju nego sa ovm sljamom
- -LIBERO-
- Čiča Gliša
- Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.
#19857 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Moj komentar se odnosi na najavu ukidanja prenosa skupstinskih zasjedanja na TVSA.Paranoid wrote:Pa nema to veze sa esdea demokratama...lik je samo zamijetio da NS nema snagu da bilo šta uradi...osim da upućuje kritike.-LIBERO- wrote:Stare SDA demokrateweredsf wrote:
Zato sto je to reklama sa Kojovica i slicne, oni ce i naredne cetiri godine samo govoriti sta i kako treba, nece se prihvatiti necega i to pokazati.![]()
- sabina1
- Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.
#19858 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Najbolji post na temi u posljednjih mjesec dana.don vito wrote:Super su mi ovi kojima nije jasno "zasto NS ne udje u vlast i tako pokusa promijeniti stanje"? Inace, skupstinska vecina u KS ima ogroman reformski potencijal, samo im nedostaju tri poslanika NS da pokrenu promjene.![]()
Situacija je tako pozitivna da Pedja, kao neko ko je privukao najvise glasaca za NS, vise ne moze provuci neku inicijativu cak ni u klubu Srba a da ga njega i Slavisu Sucura ne preglasaju "srbi" Pleho, Smajic i Bjelak.
http://www.klix.ba/vijesti/bih/danas-ko ... /141121012
Sto je neko napisao: Principijelnost i nepopulizam NS je bila jedina stvar koja je privukla nekoliko hiljada ljudi da uopste izadju na izbore, zato Pedja nemojte i to prokockati. A SDA moze u promjene sa Mirnesovim i Seferovim "srbima", odnosno Komsicevim "reformistima".
Sjajan postVjecitiStudent wrote:Ukinuti smjesta i TVSA, tri miliona uštede u startuPedja Kojovic wrote:Do nas su takodje doprle glasine da ce TVSA prestati sa direktnim prijenosom sjednica SKS.Uposlenici kazu da ih Radeljas u posljednje vrijeme cesto posjecuje iako nije gost u programu.p.k.
Pemanapemani ,pemanapemani wrote: Baš na te "sporazume" i "male izlete" i mislim.
Odlično je što su prekinuli razgovore, u potpunosti se slažem.
Smeta mi što nam prodaju muda pod bubrege, jer su započeli razgovore kada je DF imao potpisan sporazum sa SDA na državnom nivou i dan prije sporazuma na entitetskom nivou. Onda se za nepuna dva dana kao čude i ganjaju principe.
Potpuno ista stvar je bila kada su birani u GV. Tada su šutili kao hinje, da bi se nakon zauzimanja fotelja kao počeli držati principa i kukati kako SDA neće da prihvati niti jednu inicijativu NS.![]()
Pitam se šta bi bilo da su dobili 100 hiljada glasova, ako su sa 12 hiljada bili spremni na koaliciju, pardon, sporazum sa SDA.Nakon SDP-a i DF-a, zaista mi ne treba još jedna stranka koja se drži "principa" i koja će me mentalno silovati nekim populističkim saopštenjima, a na bankovni račun svaki mjesec hladno legne 2-3 hiljade KM. Malo (više) licemjerno.Pozdrav.
moj stav prema vama se neće promijeniti ni za nokat iako Vam moram reći da pišete politikanski.
Nema projekata SDA i NS-a , nema odluka SDA i NS-a , nema većine SDA i NS i to je jasno kao faraonov neboder. Dva nebodera.
Navedite konkretno kada je i ko iz NS-a u gradskom vijeću glasao isključivo po direktivi radi održavanja te famozne koalicije ?
Možda možemo govoriti o višku "selfi-projekata" iz klupa NS-a u SKS ali oni nikako ne nude "populistička riješenja".To što DF srlja u propast,što želi u to uvući i Našu Stranku , to što (ne)razočarani simpatizeri i glasači DF-a ne mogu ništa protiv toga pa pritom "prozivaju" Našu Stranku (čast izuzecima uvijek !!!) , je problem pemanapemani DEMOKRATSKE FRONTE a nikako Naše Stranke.
Glasači Naše Stranke NISU glasali za koaliciju sa SDA , ukoliko glasači Demokratske Fronte JESU , to je problem Demokratske Fronte, Na kraju krajeva DF ima duplo više mandata i još jedan pride u SKS , plus mnoštvo mandata u ostalim kantonalnim skupštinama , plus federacija , država....koalirajte brate s kim hoćete i kako hoćete ...reformišite ako promijenite imate moj glas sa potpisom....kome nije jasno da sa SDA NEMA promjena neka koalira do sutra....
Pozdrav i Vama.
Naša Stranka nije stranka ljevice....Naša stranka je liberalna partija i to je nikako ne može svrstati i u ljevicu..ne shvatam teze Albina Zuhrića o "socijalnoliberalnoj stranci" no sigurna sam sa on neće potvrditi da je Naša Stranka stranka - ljevice iako u njoj ima socijaldemokrata - članova , glasača , simpatizera...samim tim nema logike da bude u lijevom bloku.johntra wrote:
za početak, predlažem okrupnjavanje političke scene u BiH, uključujući i ljevicu, kojoj pripada NS...što ne bi došlo do ujedninjenja SDP-a, SDU, USD i NS, uz možda dodatak i DF-a? što se to ne bi sjelo, onako ljudski, i napravio se dogovor i da se pređe preko činjenica da u svakoj od ovih stranaka/partija postoji neko ili nečija glava koja nervira one druge...kod nas je veći problem to što neko ima veliku glavu, a zbog toga uglavnom i padaju razni dogovori...nikada se nijedna stranka/partija ne može napraviti idealnom i da ima idealno članstvo ili rukovodstvo, a to je kod nas izgleda cilj, jer se koalicije odbijaju radi toga što je ovaj predsjednik, pa taj ode, onda dođe neki drugi, pa ne valja i on...a za to vrijeme ostali samo jačaju...
kad bi se takve razmirice ostavile po strani, a napravili kvalitetni programi, koje sve stranke ljevice već imaju i koji su svi dobri, ne bi ova torovska stoka nikada više došla na vlast...
Još važnije je . zašto bi Naša Stranka u koaliciju sa : Musićem , Mašićem , Kamočajiem ,Magazinovićem, Ivaniševićem , Lagumdžijom , Hadžićem , Almedinom , Miladinom , Komšićem gradonačelnikom , Zlatarom , Lazovićem , Topićem , Pećancem,Tokićem...šta Naša Stranka može ovdje dobiti?
NIŠTA.
Kao što nije dobio ništa niti jedan/na građanin/ka Bosne i Hercegovine od pomenutih osim naravno ako nije bio u rođačkim , jaranskim ili taldžijskim vezama sa pomeutim...
Naša Stranka treba od ovog vrzinog kola da se skloni milion milja daleko a oni nek nastavljaju svoje "ideje" da provode tamo gdje mogu...nažalost punih džepova njima če odgovarati i općinska vijeća i mjesne zajednice...
Reformisana ljevica je nešto drugo.Ali nje nema. Dok se ne pojavi, samo će tri poslanika u SKS biti opozicija surovom sistemu čiji smo taoci...
Na kraju Peđa , moram Vas ZAMOLITI da poslušate mlade SDA zastavnike i koalirate sa SDA.
Jer Peđa , vidite oni iako glasaju za SDA , oni su glasali za Vas u kantonu...samim tim Peđa pošto su oni KONKRETNO glasali za Vas , vi imate OBAVEZU da ne kažem ODGOVORNOST da prodate ovo malo razuma i povedete nas skupa sa njima Peđa u 650 novih NAJTEŽIH GODINA ZAJEDNO , jer vi sa tri poslanika ste DOBILI PODRŠKU i morate da prestanete da kritikujete iz sjene i PREUZMETE ODGOVORNOST jer to raja silno čeka , a pogotovo oni , glasači SDA koji su eto na Kantonu glasali za Vas...pa zaboga Peđa , taj opozicioni kukavičluk je NJIH VEOMA NEOZBILJNO U OVAKO TEŠKIM VREMENIMA
Dakle Peđa pravo po savjete u SDA akademiju.....hvala.
(ps izgleda da je Komšić tamo pripremao doktorat)
- sabina1
- Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.
- Paranoid
#19860 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
binasaTv...šta ti je? Opusti se ba.. Pedja je ok lik i uradiće sigurno ono što njegovi glasači očekuju... Ako bude koalicije sa esdea to je samo zbog ankete na ovom forumu... 
- and
#19861 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
možda više vole kad im gledaoci dođu uživo da ih gledajuVjecitiStudent wrote:A transparentnost, uvid javnosti u rad Skupštine i ostale demokratske tekovine???weredsf wrote:Zato sto je to reklama sa Kojovica i slicne, oni ce i naredne cetiri godine samo govoriti sta i kako treba, nece se prihvatiti necega i to pokazati.m_l wrote:
Zasto nece bit' TV prijenosa?
-
Novak20
#19862 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Mada ne bih zamjerio NS da bude u koaliciji sa SDA u KS, mislim da je bolja opcija pustiti SDA, DF i BOSS da dovrše posao i ukopaju sami sebe u blatu kojeg su napravili.
Od poštene i principijelne opozicije se ne očekuje da sarađuje sa strankama na vlasti nego da ukazuje na greške pozicije i fura svoju političku ideju.
Od poštene i principijelne opozicije se ne očekuje da sarađuje sa strankama na vlasti nego da ukazuje na greške pozicije i fura svoju političku ideju.
-
weredsf
#19863 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Zao mi je zbog toga jer imate dobru sansu da budete dio jedne stabilne vecine.Pedja Kojovic wrote:weredsf
p.k.
Odbijati da razgovarate nije bas politicki mudro ( po meni) jer vi uvijek mozete napustiti koaliciju ali samo jednom ili dva puta biti dio nje.
-
Baton_Ilirski
#19864 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Dobro receno,potpisujemweredsf wrote:
Zao mi je zbog toga jer imate dobru sansu da budete dio jedne stabilne vecine.
Odbijati da razgovarate nije bas politicki mudro ( po meni) jer vi uvijek mozete napustiti koaliciju ali samo jednom ili dva puta biti dio nje.
- -LIBERO-
- Čiča Gliša
#19865 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Pedja.
Kako komentarises ovo sto ce se vjerovatno desiti u SBK? Izgleda je tamo lokalni DF dobio odrjesenije ruke za formiranje koalicije, jer po svemu sudeci DF pravi vecinu bez SDA?
Moze li to biti neka, pozitivna, naznaka da se, IPAK, nesto slicno moze pregovarati, i dogovoriti, i u KS?
Kako komentarises ovo sto ce se vjerovatno desiti u SBK? Izgleda je tamo lokalni DF dobio odrjesenije ruke za formiranje koalicije, jer po svemu sudeci DF pravi vecinu bez SDA?
Moze li to biti neka, pozitivna, naznaka da se, IPAK, nesto slicno moze pregovarati, i dogovoriti, i u KS?
- homega
#19866 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Kakvu nam je korist donijela "stabilna većina" u kojoj je SDA dominirala iz zadnjeg četverogodišnjeg mandata, ili iz prethodnog njemu? Koliko privrednog razvoja, koliko ekonomskog napretka, koliko socijalne sigurnosti stanovništva KS?weredsf wrote:Zao mi je zbog toga jer imate dobru sansu da budete dio jedne stabilne vecine.Pedja Kojovic wrote:weredsf
p.k.
Kakav je realizacija budžeta u zadnja dva mandata u KS?
- homega
#19867 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
SDA je poput virusa - jednom ga dotakneš, dobiješ, nikad ga više izliječiti ne možeš 
- Ridjobrki
#19868 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Imala nena tri unuka... Jedan otišao u SDA, drugi u SBB a treći u Našu stranku.
- U kojoj si ti stranci, sine?
- U SDA, nano.
- Uuuu, blago nani... Ko će nani biti ministar, ko će upravne odbore imenovati, zapošljavati, vedriti i oblačiti... A ti?
- Ja sam, nano kod Fahre u SBB.
- Uuuu, blago nani! Opozicionar nanin, ko će nani vazda lopove prozivati i na kriminal ukazivati... Vazda će nana novine uzimati. A u kojoj si ti, sine?
- Ja sam, nano, u Našoj stranci.
-
... Ma boli te kurac.
- U kojoj si ti stranci, sine?
- U SDA, nano.
- Uuuu, blago nani... Ko će nani biti ministar, ko će upravne odbore imenovati, zapošljavati, vedriti i oblačiti... A ti?
- Ja sam, nano kod Fahre u SBB.
- Uuuu, blago nani! Opozicionar nanin, ko će nani vazda lopove prozivati i na kriminal ukazivati... Vazda će nana novine uzimati. A u kojoj si ti, sine?
- Ja sam, nano, u Našoj stranci.
-
-
Pedja Kojovic
#19869 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Izvorni tekst intervjua u danasnjem Dnevnom Avazu;
1.Kako komentirate koaliciju SDA-DF na svim nivoima? Već sada se javljaju negativne reakcije o neprincipijlnosti DF-a i brzom koaliranju sa SDA. Vaš komentar?
Priznajem da imam jednu dozu simpatije prema najavljenim rezultatima ove koalicije kada je u pitanju izbacivanje SNSD-a iz državne izvršne vlasti i svođenje HDZ-a na nedominantnog partnera na nivou entiteta. U implementaciju programske platforme, koja zvuči dobro, iskreno ne vjerujem. Iskustvo u posljednjih 20 godina nas je naučilo da lakoća s kojom SDA potpisuje ovakve i slične dokumente ne znači da ih misle implementirati. S druge strane, korupciju, kriminal i nepotizam koji SDA radi ne možete pronaći niti u jednom njihovom zvaničnom dokumentu. Mi u Našoj stranci duboko vjerujemo da su reforme nesprovodive ukoliko SDA dominantnu poziciju u vlasti. SDA je generator krize i bez nekog značajnog, katarzičnog, događaja koji bi ih suštinski promjenio to će i dalje biti tako.Njihov koncept shvatanja vlasti, njihovo vezivanje materijalne egzistencije velikog broja građana za politicki uspjeh ili neuspjeh te partije je stalni atak na finansijski i politički progres, a neprocesuirani kriminal njihovih kadrova nepremostiva prepreka uspostavljanju pravne države i socijalne pravde.
Ako sve ono što je DF govorio o SDA u toku predizborne kampanje uzmemo kao samo još jedan dokaz da javno izgovorene riječi nemaju više nikakvo značenje onda je odluka DF-a racionalna i hrabra. A da li je pametna i korisna za građanke i građane ove zemlje, vidjećemo.
2.Ako su mediji dobro prenijeli vašu izjavu, DF je praktično u KS izigrao Našu stranku s kojoma je pregovarao a onda potpisao sa SDA?
Skoro je pa nemoguće, ja mislim, da je bilo zle namjere u tako nevino odigranoj političkoj igri njihove pregovaračke delegacije.
Moj utisak je da su ljudi zaista došli sa željom da zajedno radimo na formiranju reformske, vlade kantonalnog spasa u KS i da ih koalicija koju su DF i SDA potpisali za entitetski i državni nivo vlasti ne obavezuje u sarajevskom kantonu.
Smatrali su da zajedno sa 10 zastupnika imamo jaču pregovračku poziciju sa drugim političkim subjektima.
Mi smo ih upozorili da SDA već radi na formiranju skupštinske većine na isti način na koji je to radio u prošlom mandatu i da bi stvarni odnos snaga već u stratu bio 14 ili 15 naspram 10. Rekli smo da mi ni u kom slučaju nećemo učestvovati u vladi u kojoj je SDA brojčano i poziciono dominantna i da bi naredni sugovornici trebali biti SBB i SDP. Učinilo nam se da ih je informacija o aktivnostima SDA zatekla, ali to je možda samo moj utisak.
Naravno, čim je izašla vijest, a mi smo je zato i pustili, da se Naša stranka sastala sa DF-om, SDA je aktivirala svoje mehanizme batine i mrkve i vratila ih u okvire onoga što su rukovodstva partija dan ranije potpisali i što se ne odnosi na sve kantone,sa programom ili bez njega.
3.Kazali ste da očekujete da SDA osigura potrebnu većinu, na sličan način kako je to ranije radila u KS-u, "a to je metod koji je građane KS-a koštao jako mnogo". Možete li obrazložiti?
Kriminalac osuđen za djela prevare u produženom trajanju je imenovan da upravlja najvecim vanbudžetskim fondom u KS. Radi se o preko 350 miliona km. Podrška drugih potrebnih ruku, kako to SDA voli da kaze, se obezbjeđivala imenovanjem porodice i prijatelja nezavisnih ili zastupnika iz drugih manjih partija u rukovodstva preduzeća, zapošljavanjem i davanjem javnih ustanova na njihovu milost i nemilost. Stvarni iznos te štete će biti moguće utvrditi tek kada finansijski forenzičari jednog dana dobiju pristup vladinim dokumentima.
4.Vaš komentar na potpisani sporazum između SDA-DF-Saveza za promjene na državnom nivou, a onda neki načelni dogovor SDA, HDZ-a i DF-a? Međutim javljaju se disonantni tonovi, jedni (SDA i HDZ) žele formirati vlast odozdo prema gore, a drugi (DF) prvo na nivou države). Računica je međutim napravljena bez ishoda u RS. Vaš komentar?
Nemam ja sumnje da ce SDA i HDZ potpisati bilo koji papir koji ima garantuje pozicije u vlasti. Implementacija onoga što su potpisali je sasvim drugi par rukava. Mislite li zaista da ih glasači držati odgovornim za kršenje riječi koju su dali potpisom? Pa podsjetite se samo šta su i jedni o drugima i o pitanjima koja su pojavljuju u sporazumu govorili do prije par sedmica. Što se tiče RS-a tu je situacija još uvijek nejasna; ukoliko svi govore istinu onda Narodna Skupština RS-a ima više članova nego što Ustav kaže.
5.Kratak komentar na Klub Srba u KS sa poslanicima poput Harisa Plehe i Nermina Bjelaka?
To je jednim dijelom moralno a drugim zakonsko pitanje. Svako se naravno može i treba slobodno izjasniti onako kako se osjeća, ali to osjećanje ne može mjenjati u toku trajanja mandata koji služi. U spomenutom slučaju imamo dvojicu ljudi koji su trenutno članovi nekih zakonodavnih tijela jer su se izjasnili kao Ostali. S obzirom da mandat predstavlja period između izbora za jedno zakonodavno tijelo njih ta izjašnjenja obavezuju još dvije godine. To je zakon i mi ćemo ukoliko CIK ne reaguje pokrenuti pravne korake. Da je CIK reagovao na vrijeme, kada su predavane kandidature, ne bi smo bili u ovoj, blago rečeno, apsurdnoj situaciji. Ja, lično, blagonaklono gledam na cijeli slučaj jer smatram da je etnokratija koju imamo arhaičan i u odnosu na demokratiju inferioran sistem. Oni koji su govorili da će Bosnom vladati tri naroda preko svojih stranaka su morali predvidjeti ovakve situacije jer mi, ako ste čitali prof. Haverića, sigurno jesmo i to prije 20 i više godina.
1.Kako komentirate koaliciju SDA-DF na svim nivoima? Već sada se javljaju negativne reakcije o neprincipijlnosti DF-a i brzom koaliranju sa SDA. Vaš komentar?
Priznajem da imam jednu dozu simpatije prema najavljenim rezultatima ove koalicije kada je u pitanju izbacivanje SNSD-a iz državne izvršne vlasti i svođenje HDZ-a na nedominantnog partnera na nivou entiteta. U implementaciju programske platforme, koja zvuči dobro, iskreno ne vjerujem. Iskustvo u posljednjih 20 godina nas je naučilo da lakoća s kojom SDA potpisuje ovakve i slične dokumente ne znači da ih misle implementirati. S druge strane, korupciju, kriminal i nepotizam koji SDA radi ne možete pronaći niti u jednom njihovom zvaničnom dokumentu. Mi u Našoj stranci duboko vjerujemo da su reforme nesprovodive ukoliko SDA dominantnu poziciju u vlasti. SDA je generator krize i bez nekog značajnog, katarzičnog, događaja koji bi ih suštinski promjenio to će i dalje biti tako.Njihov koncept shvatanja vlasti, njihovo vezivanje materijalne egzistencije velikog broja građana za politicki uspjeh ili neuspjeh te partije je stalni atak na finansijski i politički progres, a neprocesuirani kriminal njihovih kadrova nepremostiva prepreka uspostavljanju pravne države i socijalne pravde.
Ako sve ono što je DF govorio o SDA u toku predizborne kampanje uzmemo kao samo još jedan dokaz da javno izgovorene riječi nemaju više nikakvo značenje onda je odluka DF-a racionalna i hrabra. A da li je pametna i korisna za građanke i građane ove zemlje, vidjećemo.
2.Ako su mediji dobro prenijeli vašu izjavu, DF je praktično u KS izigrao Našu stranku s kojoma je pregovarao a onda potpisao sa SDA?
Skoro je pa nemoguće, ja mislim, da je bilo zle namjere u tako nevino odigranoj političkoj igri njihove pregovaračke delegacije.
Moj utisak je da su ljudi zaista došli sa željom da zajedno radimo na formiranju reformske, vlade kantonalnog spasa u KS i da ih koalicija koju su DF i SDA potpisali za entitetski i državni nivo vlasti ne obavezuje u sarajevskom kantonu.
Smatrali su da zajedno sa 10 zastupnika imamo jaču pregovračku poziciju sa drugim političkim subjektima.
Mi smo ih upozorili da SDA već radi na formiranju skupštinske većine na isti način na koji je to radio u prošlom mandatu i da bi stvarni odnos snaga već u stratu bio 14 ili 15 naspram 10. Rekli smo da mi ni u kom slučaju nećemo učestvovati u vladi u kojoj je SDA brojčano i poziciono dominantna i da bi naredni sugovornici trebali biti SBB i SDP. Učinilo nam se da ih je informacija o aktivnostima SDA zatekla, ali to je možda samo moj utisak.
Naravno, čim je izašla vijest, a mi smo je zato i pustili, da se Naša stranka sastala sa DF-om, SDA je aktivirala svoje mehanizme batine i mrkve i vratila ih u okvire onoga što su rukovodstva partija dan ranije potpisali i što se ne odnosi na sve kantone,sa programom ili bez njega.
3.Kazali ste da očekujete da SDA osigura potrebnu većinu, na sličan način kako je to ranije radila u KS-u, "a to je metod koji je građane KS-a koštao jako mnogo". Možete li obrazložiti?
Kriminalac osuđen za djela prevare u produženom trajanju je imenovan da upravlja najvecim vanbudžetskim fondom u KS. Radi se o preko 350 miliona km. Podrška drugih potrebnih ruku, kako to SDA voli da kaze, se obezbjeđivala imenovanjem porodice i prijatelja nezavisnih ili zastupnika iz drugih manjih partija u rukovodstva preduzeća, zapošljavanjem i davanjem javnih ustanova na njihovu milost i nemilost. Stvarni iznos te štete će biti moguće utvrditi tek kada finansijski forenzičari jednog dana dobiju pristup vladinim dokumentima.
4.Vaš komentar na potpisani sporazum između SDA-DF-Saveza za promjene na državnom nivou, a onda neki načelni dogovor SDA, HDZ-a i DF-a? Međutim javljaju se disonantni tonovi, jedni (SDA i HDZ) žele formirati vlast odozdo prema gore, a drugi (DF) prvo na nivou države). Računica je međutim napravljena bez ishoda u RS. Vaš komentar?
Nemam ja sumnje da ce SDA i HDZ potpisati bilo koji papir koji ima garantuje pozicije u vlasti. Implementacija onoga što su potpisali je sasvim drugi par rukava. Mislite li zaista da ih glasači držati odgovornim za kršenje riječi koju su dali potpisom? Pa podsjetite se samo šta su i jedni o drugima i o pitanjima koja su pojavljuju u sporazumu govorili do prije par sedmica. Što se tiče RS-a tu je situacija još uvijek nejasna; ukoliko svi govore istinu onda Narodna Skupština RS-a ima više članova nego što Ustav kaže.
5.Kratak komentar na Klub Srba u KS sa poslanicima poput Harisa Plehe i Nermina Bjelaka?
To je jednim dijelom moralno a drugim zakonsko pitanje. Svako se naravno može i treba slobodno izjasniti onako kako se osjeća, ali to osjećanje ne može mjenjati u toku trajanja mandata koji služi. U spomenutom slučaju imamo dvojicu ljudi koji su trenutno članovi nekih zakonodavnih tijela jer su se izjasnili kao Ostali. S obzirom da mandat predstavlja period između izbora za jedno zakonodavno tijelo njih ta izjašnjenja obavezuju još dvije godine. To je zakon i mi ćemo ukoliko CIK ne reaguje pokrenuti pravne korake. Da je CIK reagovao na vrijeme, kada su predavane kandidature, ne bi smo bili u ovoj, blago rečeno, apsurdnoj situaciji. Ja, lično, blagonaklono gledam na cijeli slučaj jer smatram da je etnokratija koju imamo arhaičan i u odnosu na demokratiju inferioran sistem. Oni koji su govorili da će Bosnom vladati tri naroda preko svojih stranaka su morali predvidjeti ovakve situacije jer mi, ako ste čitali prof. Haverića, sigurno jesmo i to prije 20 i više godina.
- bach
#19870 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
DF - Dosta Foliranja
- homega
#19871 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Pedja Kojovic wrote:.... SDA je generator krize i bez nekog značajnog, katarzičnog, događaja koji bi ih suštinski promjenio to će i dalje biti tako.Njihov koncept shvatanja vlasti, njihovo vezivanje materijalne egzistencije velikog broja građana za politicki uspjeh ili neuspjeh te partije je stalni atak na finansijski i politički progres, a neprocesuirani kriminal njihovih kadrova nepremostiva prepreka uspostavljanju pravne države i socijalne pravde...
Dakle - našem društvu potrebna je politička katarza - zaustavljanje SDA politike koja materijalizira isključivo vlastitu poziciju.
Kad DF-ovci shvate u kakvu koaliciju su pristupili, i skim, biće im kasno za povratak
Ne mogu da nađem ovaj dio zakonaTo je jednim dijelom moralno a drugim zakonsko pitanje. Svako se naravno može i treba slobodno izjasniti onako kako se osjeća, ali to osjećanje ne može mjenjati u toku trajanja mandata koji služi. U spomenutom slučaju imamo dvojicu ljudi koji su trenutno članovi nekih zakonodavnih tijela jer su se izjasnili kao Ostali. S obzirom da mandat predstavlja period između izbora za jedno zakonodavno tijelo njih ta izjašnjenja obavezuju još dvije godine. To je zakon i mi ćemo ukoliko CIK ne reaguje pokrenuti pravne korake. ....
-
Pedja Kojovic
#19872 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Jedan znacajan broj ljudi mi prilazi na ulici, salje poruke na FB ili putem socijalnih mreza i govori, manje-vise, sljedece:
Pridruzio sam se i glasao za DF a sada, kada su potpisali koaliciju sa SDA sam totalno razocaran.
Svima odgovaram isto;
Vasa partija je donijela odluku da su izbacivanje Dodika i reduciranje uticaja Covica vrijedniji od negativnih posljedica.
(Svako od nas, naravno, misli da bi drugacije i bolje vodio taj proces i izborio bolji rezultat - ali to je sindrom "general poslije bitke").
Ne mislim da trebate biti razocarani i odustati od podrske.
Jedini nacin da vas DF zaista iznevjeri bi bio da se u vlasti pocnu ponasati kao SDA i slicni; ili da ne napuste pozicije u trenutku kada postane izvjesno da od implementacije njihovih programskih nacela u stvarnosti nema nista.
To zaista i mislim.
MI smo takodje analizirali nas polozaj i okolnosti i donijeli drugaciju odluku.
Dilema o ispravnosti te odluke je, barem mene licno, pratila i nakon sto je donesena.
Danas, sa kakve takve distance, mislim da smo pravilno postupili.
Vrijeme ce biti sudija i njima i nama.
p.k.
Pridruzio sam se i glasao za DF a sada, kada su potpisali koaliciju sa SDA sam totalno razocaran.
Svima odgovaram isto;
Vasa partija je donijela odluku da su izbacivanje Dodika i reduciranje uticaja Covica vrijedniji od negativnih posljedica.
(Svako od nas, naravno, misli da bi drugacije i bolje vodio taj proces i izborio bolji rezultat - ali to je sindrom "general poslije bitke").
Jedini nacin da vas DF zaista iznevjeri bi bio da se u vlasti pocnu ponasati kao SDA i slicni; ili da ne napuste pozicije u trenutku kada postane izvjesno da od implementacije njihovih programskih nacela u stvarnosti nema nista.
To zaista i mislim.
Dilema o ispravnosti te odluke je, barem mene licno, pratila i nakon sto je donesena.
p.k.
-
palermo
#19873 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Lijep post. Iako ne mislim da ste u pravu sa vašom odlukom, lijepo je vidjeti političara koji se pita o svojim odlukama.Pedja Kojovic wrote:Jedan znacajan broj ljudi mi prilazi na ulici, salje poruke na FB ili putem socijalnih mreza i govori, manje-vise, sljedece:
Svima odgovaram isto;
To zaista i mislim.
p.k.
Jedino se ne slažem sa onim da će vrijeme biti sudija i vama i njima. Neće, vrijeme će samo relativizirati svaku odluku,al šta je tu je....
-
Baton_Ilirski
#19874 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Sve ce to pokriti snjegovi, ruzmarin i saspalermo wrote:Lijep post. Iako ne mislim da ste u pravu sa vašom odlukom, lijepo je vidjeti političara koji se pita o svojim odlukama.Pedja Kojovic wrote:Jedan znacajan broj ljudi mi prilazi na ulici, salje poruke na FB ili putem socijalnih mreza i govori, manje-vise, sljedece:
Svima odgovaram isto;
To zaista i mislim.
p.k.
Jedino se ne slažem sa onim da će vrijeme biti sudija i vama i njima. Neće, vrijeme će samo relativizirati svaku odluku,al šta je tu je....
- LiP again
#19875 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Samo principijelno i sa SDA sljamom ni pod razno.
Glas vama, barem za sada, definitivno nije bacen.