SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
hrasno38
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba

#19851 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by hrasno38 »

relativno84 wrote:Uvijek je zanimljivo citati kako je u ono vrijeme policija radila svoje, roditelji svoje, sistem kao podmazan. I tacno se covjek zapita kako se onda dogodio takav propust da toliko hiljada tih pionirskih generacija ne tako davno budu raspolozeni za drugarsko ubilacke pohode i sva zvjerstva bez nekog posebnog povoda :?

Da su ostali u tim okvirima koje i dan danas s ponosom spominju mozda ove mladje generacije ne bi bile tako sjebane.
Kakve veze ima probudjeni nacionalizam koji je proizveo sve sto je prozveo sa sistemom koji je prije tog probudjenog nacionalizma upravo kako si rekao, radio kao podmazan.
relativno84

#19852 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by relativno84 »

hrasno38 wrote:
relativno84 wrote:Uvijek je zanimljivo citati kako je u ono vrijeme policija radila svoje, roditelji svoje, sistem kao podmazan. I tacno se covjek zapita kako se onda dogodio takav propust da toliko hiljada tih pionirskih generacija ne tako davno budu raspolozeni za drugarsko ubilacke pohode i sva zvjerstva bez nekog posebnog povoda :?

Da su ostali u tim okvirima koje i dan danas s ponosom spominju mozda ove mladje generacije ne bi bile tako sjebane.
Kakve veze ima probudjeni nacionalizam koji je proizveo sve sto je prozveo sa sistemom koji je prije tog probudjenog nacionalizma upravo kako si rekao, radio kao podmazan.
Da je sistem bio tako dobro podmazan vjerovatno bi danas pricali o ljepsim stvarima, a ne o posljedicama tog budnjenja i svega loseg sto je doslo. Prica kako se nekad radilo posteno pa sebi uzmes auto je pozitivna, ali vecina danjasnje omladine nema priliku da zaradi ni za grasov kupon, o autu da ne pricamo. I to nije njihova krivica.

Korijen danasnjih problema ne lezi u generacijama rodjenim od 90-te do danas, nego u onima koji su taj sistem sjebali. I zbog par stotina izroda oko nas nema potrebe opaliti po vecini omladine.
hrasno38

#19853 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by hrasno38 »

relativno84 wrote:
hrasno38 wrote:

Da je sistem bio tako dobro podmazan vjerovatno bi danas pricali o ljepsim stvarima, a ne o posljedicama tog budnjenja i svega loseg sto je doslo. Prica kako se nekad radilo posteno pa sebi uzmes auto je pozitivna, ali vecina danjasnje omladine nema priliku da zaradi ni za grasov kupon, o autu da ne pricamo. I to nije njihova krivica.

Korijen danasnjih problema ne lezi u generacijama rodjenim od 90-te do danas, nego u onima koji su taj sistem sjebali. I zbog par stotina izroda oko nas nema potrebe opaliti po vecini omladine.
A sta ti mislis da smo mi zaradjivali pare po kancelarijama preko studentskih servisa???? Jarane kopalo se od zore do mraka, fizikanerilo se, radilo se po pivari u sve tri smjene da bi se moglo hadzijski otici na more. Ove danasnje generacije su obicne sline koje cekaju da im babo ili majka daju koju marku za kafu da bi mogli sjediti u nekim jebackim kaficima i zgubidaniti po cijele dane.
Imam i ja sina 20-tak godina, nema auta, nema vozacki, zadnja dva ljeta zaradjuje markice na 100 nacina gdje mu se god ukaze prilika i ne bira od kopanja, moleraja, ciscenja itd itd. Ako hoce na more morat ce ravnopravno sa mnom kreciti stan. Ako hoce vozacki i auto morat ce zavrsiti prve tri godine elektrotehnickog fakulteta u roku....i nemamo nikakvih problema, nemamo problema sa zakonom, nacionalizmom, alkoholom, drogama itd itd. Sve potice i zavrsava od kuce i u kuci, od roditelja i odgoja, od usadjene samosvjesti i pravilnog ucenja o zivotu. Onaj ko hoce da zaradi taj ne bira posao a onaj ko bi da ima pare bez zuljeva na rukama taj nadje 1001 izgovor da ga ne zaradi.
joint union

#19854 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by joint union »

hrasno38 wrote:
A sta ti mislis da smo mi zaradjivali pare po kancelarijama preko studentskih servisa???? Jarane kopalo se od zore do mraka, fizikanerilo se, radilo se po pivari u sve tri smjene da bi se moglo hadzijski otici na more. Ove danasnje generacije su obicne sline koje cekaju da im babo ili majka daju koju marku za kafu da bi mogli sjediti u nekim jebackim kaficima i zgubidaniti po cijele dane.
Imam i ja sina 20-tak godina, nema auta, nema vozacki, zadnja dva ljeta zaradjuje markice na 100 nacina gdje mu se god ukaze prilika i ne bira od kopanja, moleraja, ciscenja itd itd. Ako hoce na more morat ce ravnopravno sa mnom kreciti stan. Ako hoce vozacki i auto morat ce zavrsiti prve tri godine elektrotehnickog fakulteta u roku....i nemamo nikakvih problema, nemamo problema sa zakonom, nacionalizmom, alkoholom, drogama itd itd. Sve potice i zavrsava od kuce i u kuci, od roditelja i odgoja, od usadjene samosvjesti i pravilnog ucenja o zivotu. Onaj ko hoce da zaradi taj ne bira posao a onaj ko bi da ima pare bez zuljeva na rukama taj nadje 1001 izgovor da ga ne zaradi.
:thumbup:
Evo nedavno je, cini mi se u Italiji, bila prilika za sezonski rad (branje voca). Bas me zanima koliko se tih, sto nemaju za kupona, prijavilo.
hrasno38

#19855 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by hrasno38 »

joint union wrote:
hrasno38 wrote:
Evo nedavno je, cini mi se u Italiji, bila prilika za sezonski rad (branje voca). Bas me zanima koliko se tih, sto nemaju za kupona, prijavilo.
Ma OK naravno nije toliki izbor poslova koliki je bio prije ali ko hoce da nadje posao on ce ga naci a ko ceka da mu sam dodje nikad marke zaradit nece. I jos jedne stvari mi je zao nevidjeno a to je vojska. Vojska je prava stvar za ove nehljebovice. Godina dana ubijanja u pojam a moras slusat!!!
The BEN10

#19856 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by The BEN10 »

hrasno38 wrote:
zateznistub wrote:
uglavnomja wrote:cisto informativno, a istovremeno i pitanje za sve, kad ste imali 20-ak godina i nabavili auto, da li vam je palo na pamet da isprobte koliko moze najbrze ici?
ja ne znam nikoga ko nije to uradio. moj je mogao max 160, bazdaren 180. isprobano upravo na putu prema mostaru, uz neretvu, gdje se moze komforno zagasati do maximuma, k'o po njemackom autoputu. i naravno onda se na moru prepricavalo (nije bilo mobitela i kamera i fb) za koliko vremena je ko stigao, brzina, preticanje, pune linije ... dio odrastanja na balkanu. :oops:
Da ti ja probam docarat'

moja malenkost je sa 19 dobila auto. U to doba a prije rata to je bio poprilično fin autić.
Bio je to Yugo 45, kojeg da bacis sa 20. sprata ne moze brze od 80 km/h, ali nije tu samo cinjenica da taj sepet ne moze brze nego i cinjenica da ako bi moj rahmetli otac saznao da jurim po gradu (a to se u ta doba moglo saznati, posto je Sarajevo bilo tada normalno) prošao bi gore nego da sam u punoj bzini (Yuge) opalio u betonski zid...
Naravno kucno vaspitanje je polazna tacka svega i ako bi ti otac zaljepio samarcinu u nekim predpunoljetnim godinama ti si tu samarcinu postovao kao sto si postovao i svaki dinar koji si zaradio vlastitim rukama. I jos nesto kod vecine moje raje roditelji su razmisljali ovako "ako sine hoces auto onda ga zaradi i kupi". 90% moje raje je tako proslo kad smo se pozaposljavali onda smo i pokupovali auta a auta roditelja smo gledali kroz prozor:)...
Aferim, složio bih se sa obojicom!
Još bih naglasio tu polaznu tačku - kućni odgoj. Danas roditelji nažalost više vremena provode uz TV, u kladionici, šopinzima i gdje sve ne, a NAJMANJE sa djecom. Tu istu djecu odgajaju PINK-ovi i ulica. U kombinaciji sa užasnim tužiteljstvom i sudovima situacija je takva kakva jeste.
Da je barem jedna karika u lancu OK (odgoj-sudovi/tužioci) situacija bi bila kudikamo bolja...
hrasno38 wrote:Ma OK naravno nije toliki izbor poslova koliki je bio prije ali ko hoce da nadje posao on ce ga naci a ko ceka da mu sam dodje nikad marke zaradit nece. I jos jedne stvari mi je zao nevidjeno a to je vojska. Vojska je prava stvar za ove nehljebovice. Godina dana ubijanja u pojam a moras slusat!!!
Da je makar 3-4 mjeseca vojnog roka, eto ne mora biti godina dana...
JThomas

#19857 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by JThomas »

nije tačno da roditelji radi kladionica ne provode vrijeme sa djecom! roditelji malu djecu non-stop dovode u kladionice dok igraju bingo...
hrasno38

#19858 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by hrasno38 »

JThomas wrote:nije tačno da roditelji radi kladionica ne provode vrijeme sa djecom! roditelji malu djecu non-stop dovode u kladionice dok igraju bingo...
hahahahaha kralju!!! :thumbup:
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#19859 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by Velkoski »

JThomas wrote:nije tačno da roditelji radi kladionica ne provode vrijeme sa djecom! roditelji malu djecu non-stop dovode u kladionice dok igraju bingo...
neki dan curica plače ispred kladionice, a stari unutra šiba binga :-?
JThomas

#19860 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by JThomas »

curica je sretna, jer ne može skontati koliko je stari u minusu, da može još bi gorče plakala...
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#19861 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by mali_milojica »

hrasno38 wrote:
Ja sam 1981 godiste,poslije rata krenuo u srednju.
Sve i jedno ljeto u skolovanju sam proveo sa rahmetli ocem i jos mlađim bratom u krvnickom radu u obnavljanju kuca. Otac je bio elektricar,razvodila se struja,kopalo se,stemalo,busilo,razvodili se kablovi. Stari naredi to,to i to,ode na drugu stranu,brat i ja to odradimo,a on kasnije dodje i samo pokopca da to radi. Ja za sebe i svog brata bukvalno mogu reci da od 15 godine zarađujemo svoj dinar. Kad je trebalo na more,nema problema. Kad je trebalo vozacki,nema problema. Auto sam vozao ocevo,nije bilo neko ali za momka odlicno,dok nisam zaradio skupio i kupio svoje.
Kuca i roditelji su prva i posljednja instanca od koje se treba traziti odgovornost (pored glavnog izvrsioca naravno),a ostali su negdje između.
Tomahawk11
Globalni moderator

#19862 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by Tomahawk11 »

JThomas wrote:curica je sretna, jer ne može skontati koliko je stari u minusu, da može još bi gorče plakala...
Sretna vraga, kad sve izgubi, onda kuci krece maltretiranje, samari, galama....nekad su bile pjandure, sad je umjesto kafane kladionica, ali isti ishod. Kako su ubacili ovaj bingo, svako malo nice nova poslovnica. Vidjeli levata na izvoz, samo stancaj. Bice materijala za crne hronike na izvoz.
dezurni_ucenik

#19863 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by dezurni_ucenik »

"On iskreno žali zbog događaja u kojem je smrtno stradala djevojka. Sve mu je teško palo, kao i njegovoj porodici. Radi se o veoma mladom momku koji će za nekoliko dana napuniti 20 godina. On sve ovo shvata kao ličnu tragediju, jer je učestvovao u događaju u kojem je izgubljen jedan život", rekao je Nakić za Dnevni Avaz.

-----------------------------------------------

I sta sad? Treba ga na slobodu pustiti zato sto ima 20 godina.... Ma daaj
JThomas

#19864 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by JThomas »

Tomahawk11 wrote:
JThomas wrote:curica je sretna, jer ne može skontati koliko je stari u minusu, da može još bi gorče plakala...
Sretna vraga, kad sve izgubi, onda kuci krece maltretiranje, samari, galama....nekad su bile pjandure, sad je umjesto kafane kladionica, ali isti ishod. Kako su ubacili ovaj bingo, svako malo nice nova poslovnica. Vidjeli levata na izvoz, samo stancaj. Bice materijala za crne hronike na izvoz.
ja samo kažem da će biti još nesretnija kad bude mogla skontati stvari...
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#19865 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by bitanga_sa_otesa »

hrasno38 wrote:
za sve napisano naklon do poda majstore :thumbup:
mali_milojica

#19866 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by mali_milojica »

dezurni_ucenik wrote:"On iskreno žali zbog događaja u kojem je smrtno stradala djevojka. Sve mu je teško palo, kao i njegovoj porodici. Radi se o veoma mladom momku koji će za nekoliko dana napuniti 20 godina. On sve ovo shvata kao ličnu tragediju, jer je učestvovao u događaju u kojem je izgubljen jedan život", rekao je Nakić za Dnevni Avaz.

Super,neka prizna,iskreno se pokaje,neka ne potkupljuje sudstvo i neka posteno odradi kaznu. Minimalno 10 godina. Zenice,a ne Igmana i sl "radnih smjestaja" gdje je za vikend slobodan
JThomas

#19867 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by JThomas »

a šta advokat treba reći, češati se k'o u alan fordu? čovjeku je posao da ga brani.
supercali

#19868 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by supercali »

Ako je tacno ono sa slike i ona bi napunila juce 26 ili koliko vec a kreten joj oduzeo zivot mahnitanjem i pokazivanjem svojih vozackih nesposobnosti

A djevojka lijepa i tako je izgleda zracila nekom dobrotom i srecom al dzaba uvijek nastradaju oni pozitivni primjeri u narodu
mali_milojica

#19869 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by mali_milojica »

JThomas wrote:a šta advokat treba reći, češati se k'o u alan fordu? čovjeku je posao da ga brani.
Neka ga brani,svako svoj posao neka radi,ali neka olaksa u donosenju odluke,neka ne trosi vrijeme sudijama i advokatima. Uporedi npr Maslo vs Rastoder. Neka odradi 10 godina strogog zatvora. Ako mu je vec toliko zao i ako mu je ovo tesko palo.
Last edited by mali_milojica on 12/06/2015 12:40, edited 1 time in total.
dezurni_ucenik

#19870 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by dezurni_ucenik »

mali_milojica wrote:
dezurni_ucenik wrote:"On iskreno žali zbog događaja u kojem je smrtno stradala djevojka. Sve mu je teško palo, kao i njegovoj porodici. Radi se o veoma mladom momku koji će za nekoliko dana napuniti 20 godina. On sve ovo shvata kao ličnu tragediju, jer je učestvovao u događaju u kojem je izgubljen jedan život", rekao je Nakić za Dnevni Avaz.

Super,neka prizna,iskreno se pokaje,neka ne potkupljuje sudstvo i neka posteno odradi kaznu. Minimalno 10 godina. Zenice,a ne Igmana i sl "radnih smjestaja" gdje je za vikend slobodan

saja_dj

#19871 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by saja_dj »

Samo se sjetim one slike gdje slika kako trenutno vozi 180 na sat i sebi kazem, ko ga jebe, unistio je jedan zivot, nek citav svoj zato pati. I da treba mu sad najbolje godine oduzeti, bilo bi fer.
JThomas

#19872 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by JThomas »

mali_milojica wrote:
JThomas wrote:a šta advokat treba reći, češati se k'o u alan fordu? čovjeku je posao da ga brani.
Neka ga brani,svako svoj posao neka radi,ali neka olaksa u donosenju odluke,neka ne trosi vrijeme sudijama i advokatima. Neka odradi 10 godina strogog zatvora. Ako mu je vec toliko zao i ako mu je ovo tesko palo.
malo kontradiktorno, ne nalaziš li?
dezurni_ucenik

#19873 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by dezurni_ucenik »

saja_dj wrote:

Samo se sjetim one slike gdje slika kako trenutno vozi 180 na sat i sebi kazem, ko ga jebe, unistio je jedan zivot, nek citav svoj zato pati. I da treba mu sad najbolje godine oduzeti, bilo bi fer.

Nisi dobro procitao, vidis da mu je tesko palo, sad ce napuniti 20 godina :-)
saja_dj

#19874 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by saja_dj »

dezurni_ucenik wrote:
saja_dj wrote:

Nisi dobro procitao, vidis da mu je tesko palo, sad ce napuniti 20 godina :-)
Pa da, ali zato i kazem ko ga jebe sto mu tesko pada. Fino nek doceka sada 30-u u tvorza, i sa 30 moze se upisati ponovo faks. :izet:
mali_milojica

#19875 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by mali_milojica »

JThomas wrote:
mali_milojica wrote:
Neka ga brani,svako svoj posao neka radi,ali neka olaksa u donosenju odluke,neka ne trosi vrijeme sudijama i advokatima. Neka odradi 10 godina strogog zatvora. Ako mu je vec toliko zao i ako mu je ovo tesko palo.
malo kontradiktorno, ne nalaziš li?
Dobro,znam da se bavis advokaturom i shvatam da je bolje da izađes na 30 rocista,nego da sve bude gotovo za max 5.
Ali govorim u situaciji da mu je "zao" i da se "iskreno kaje",neka prizna i neka sve bude gotovo za pola godine (kao Maslo),a ne da razvlaci,vjestaci i razne ostale mogucnosti da se sve razvuce do sudnjeg dana (kao Rastoder).
Locked