Republika Turska

Post Reply
sarajevoxxxx

#19826 Re: Republika Turska

Post by sarajevoxxxx »

Kao odgovor na odluku SAD-a o udvostručavanju carina od čelika i aluminija Turskoj, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan donio je odluku o udvostručavanju carina na američku robu uvezenu u zemlju.

Agencije
aratet

#19827 Re: Republika Turska

Post by aratet »

djkurt wrote:Da ne pričam kolko su opterećeni seksom generalno, imaš osjećaj da žive za to da nekoj metnu, to im je glavna tema razgovora u većini slučajeva. Ako nije to onda jest fudbal i fanatizam u istom, sjećam se lika iz istanbula koji mi je prepričao kako su onim doner noževima sjekli navijače leedsa iz engleske kad je galata igrala protiv leedsa polufinale meni se cini u istanbulu (to je ona godina kad su osvojili kup EUEFA). Englezi ko englezi pošli se kurčit po istanbulu na njima svojstven način, domaći huligani ih skontaju gdje šta kako, za sekundu se organizuju ponesu doner nozeve i sasjeku nekoliko engleza, čisto da im stave do znanja da se ne zajebavaju, nisu došli u Pariz jbt da mogu radit šta hoće. :)
Logicno, tradicionalnija drustva su vise opterecena nekim "zabranjenim" stvarima.
Arapi i Pakistanci su jos gori.
studiorum_tuzlaensis

#19828 Re: Republika Turska

Post by studiorum_tuzlaensis »

djkurt wrote: Osim par incidenata, meni je tamo bilo 7 mogu slobodno reć najljepše provedenih godina. Mrzime samo kad neko pokušava nazor turke strpat u evropske narode kad to jednostavno nisu ni blizu, možda nekih 5 do 10 posto (i ovo 10% je optimistično) i to je to, ostatak je konzervativan do bola i oni od toga ne bježe niti im to predstavlja problem. Kad si tamo povinuj se njihovim prvilima i nećeš imat problema, to što si eventualno iz Bosne u velikoj mjeri ti olakša pristup običnom narodu koji definitivno ima simpatije prema Bosni i Bošnjacima dok za politčke strukture i ljude u politici opet ta ista premisa ne vrijedi ni dva dinara, u politici oni gledaju samo svoje interese i ništa drugo i to je tako i to njihov narod znaa samo naši političari još uvijek ne znaju.
Sve tačno od do.

Turci su komšije i okruženje za život za poželiti, iako su konzervativni. Puno manje šupaka po glavi stanovnika nego na Balkanu. A političari su uvijek bili političari i isti su svugdje.
djkurt

#19829 Re: Republika Turska

Post by djkurt »

aratet wrote:
djkurt wrote:Da ne pričam kolko su opterećeni seksom generalno, imaš osjećaj da žive za to da nekoj metnu, to im je glavna tema razgovora u većini slučajeva. Ako nije to onda jest fudbal i fanatizam u istom, sjećam se lika iz istanbula koji mi je prepričao kako su onim doner noževima sjekli navijače leedsa iz engleske kad je galata igrala protiv leedsa polufinale meni se cini u istanbulu (to je ona godina kad su osvojili kup EUEFA). Englezi ko englezi pošli se kurčit po istanbulu na njima svojstven način, domaći huligani ih skontaju gdje šta kako, za sekundu se organizuju ponesu doner nozeve i sasjeku nekoliko engleza, čisto da im stave do znanja da se ne zajebavaju, nisu došli u Pariz jbt da mogu radit šta hoće. :)
Logicno, tradicionalnija drustva su vise opterecena nekim "zabranjenim" stvarima.
Arapi i Pakistanci su jos gori.
Što ideš istočnije situacija je sve gora i gora u tom smislu. Al ponavljam to su azijski narodi i to je njima normalno i to je ono što oni žele i ja tu ne vidim nikakav problem.
The 51st State

#19830 Re: Republika Turska

Post by The 51st State »

djkurt wrote:
zigzag wrote:Kao i svuda u svijetu, zavisi u kojem ćeš se kvartu naći i kojem trenutku.

Da si npr bio u nekom bogatijem kvartu odnosno nekom liberalnijem kao što im je 7.ulica ili kako se već zove. Tu ne bi imao problema. Odeš u Pariz pa će ćeš u nekim kvartovima imati problema radi nečeg drugog, npr samo zato što si bijelac.
Ali konzervativnost tj. ljubljenje ili konzumiranje alkohola je, logično, pogrešno ponašanje(iz njihove tačke gledišta) u kvartovima gdje ljudi imaju takav mentalitet.
Nekad se moraš prilagoditi.
Ti hoš da kažeš da kizilay nije liberalnije mjesto, a ni ta 7 lica ti plaho ne odmiče od kizilaya, razlika je samo u malo više parali insana koji tu obitavaju, al opet u bilo koje disko ili noćni klub na 7 džadi ili na kizilayu ili gore sjevernije prema anakara kulesi ne moižeš uć sam bez djevojke. Nemoj molim te mi ba govorit kako ih ima i vakih i nakih, nisu europljani ni ne trude se da to budu i šta je sad problem to priznati. I ovdje ne pričamo o rasizmu već o kulturološkom aspetku nacije. Bio sam u puno velikih gradova diljem evrope i turci jednostavni nisu evropljani i zadrti su konzervativci imaju svoja neka prvalia i bio ti u elitnom dijelu nekog velikog grada ili u onim gecekondu-ima (Nešto slično favelama i Brazilu, tu živi najsirmoašniji sloj društva u Turskoj) isto će se nać neki papak da ti kaže kako ne smiješ držat djevojku za ruku i ako tako nastaviš imat ćeš problema bla, bla, bla. Nemoj matere ti uljepšavat nešto što nije za uljepšavanje. Turci su azijati po karakteru i kulturi, mi smo miljama daleko ispred njih, tj mi smo pravi europljani u kontekstu kulture i karaktera. Zato je meni ljepše u Bosni 10000 puta negu Turskoj, što se tiče života govorim, kao turistička destinacija turska je odlično umjesto za posjetiti i preporučujem svakome ko može da ode i osjeti taj orijent jer to Turska i jeste ORIJENT.
Jebai ga razlicita iskustva, recimo u metrobusu nisam jednom vidio da se zvali par I to djevojka pokrivena, niko ni mukajet.
Kikibombona

#19831 Re: Republika Turska

Post by Kikibombona »

djkurt wrote:Što ideš istočnije situacija je sve gora i gora u tom smislu. Al ponavljam to su azijski narodi i to je njima normalno i to je ono što oni žele i ja tu ne vidim nikakav problem.
Apsolutno. :thumbup:

Samo, belaj je, kada dodju u Evropu, ne zele se prilagoditi, a ti njima moras kada odes tamo. :D

Ono, ti u mojoj kuci radis po mojim a ja u tvojoj po svojim pravilima. :D
Mišo_Kovač

#19832 Re: Republika Turska

Post by Mišo_Kovač »

Kikibombona wrote: Apsolutno. :thumbup:

Samo, belaj je, kada dodju u Evropu, ne zele se prilagoditi, a ti njima moras kada odes tamo. :D

Moderni multikulturalizam svesrdno podržan od impotentne nazoviljevice :D
djkurt

#19833 Re: Republika Turska

Post by djkurt »

Kikibombona wrote:
djkurt wrote:Što ideš istočnije situacija je sve gora i gora u tom smislu. Al ponavljam to su azijski narodi i to je njima normalno i to je ono što oni žele i ja tu ne vidim nikakav problem.
Apsolutno. :thumbup:

To je do nas jbg, ja im tačno stavim do znanja kad vamo dođu da su dobrodošli ali da je ovo ipak Bosna i Hercegovina i da me zabole tuki što je njima nešto čudno.

Sjećam se jednom da su me zvali da odem do nekog notara da budem prisutan tijekom rješavanja papirologije za otvaranje firme (obaveza po zakonu je da sudski tumač za turski bude prisutan tokom te procedure), i ono dolazim ja tamo kad dvije moje kolegice iz Turske (inače Bosanke) sa njima zajedno su tu bile. I tako ja ko u svojoj kući ono ležerno ajd da riješimo sve što treba, zezam se malo s njima malo sa kolegicama bio je i neki švabo prisutan, kad ti meni jedna od ovih kolegica Bosanki, jao kaže što si ti opušten, ja je pogleda ravno u oči i rekoh, draga moja oni su sad u Bosni a ne mi u Turskoj, naravno da ću bit opušten u svojoj državi a on nek konta kako se treba ponašat ovdje. Valjda je skontala šta sam htio reći. :)
djkurt

#19834 Re: Republika Turska

Post by djkurt »

.
zigzag

#19835 Re: Republika Turska

Post by zigzag »

Meni bi bilo neprofesionalno da imam takvo ponasanje kod notara u Turskoj.
Ipak sam dosao da zavrsim ozbiljan posao u drugoj zemlji.
djkurt

#19836 Re: Republika Turska

Post by djkurt »

The 51st State wrote:
djkurt wrote:
zigzag wrote:Kao i svuda u svijetu, zavisi u kojem ćeš se kvartu naći i kojem trenutku.

Da si npr bio u nekom bogatijem kvartu odnosno nekom liberalnijem kao što im je 7.ulica ili kako se već zove. Tu ne bi imao problema. Odeš u Pariz pa će ćeš u nekim kvartovima imati problema radi nečeg drugog, npr samo zato što si bijelac.
Ali konzervativnost tj. ljubljenje ili konzumiranje alkohola je, logično, pogrešno ponašanje(iz njihove tačke gledišta) u kvartovima gdje ljudi imaju takav mentalitet.
Nekad se moraš prilagoditi.
Ti hoš da kažeš da kizilay nije liberalnije mjesto, a ni ta 7 lica ti plaho ne odmiče od kizilaya, razlika je samo u malo više parali insana koji tu obitavaju, al opet u bilo koje disko ili noćni klub na 7 džadi ili na kizilayu ili gore sjevernije prema anakara kulesi ne moižeš uć sam bez djevojke. Nemoj molim te mi ba govorit kako ih ima i vakih i nakih, nisu europljani ni ne trude se da to budu i šta je sad problem to priznati. I ovdje ne pričamo o rasizmu već o kulturološkom aspetku nacije. Bio sam u puno velikih gradova diljem evrope i turci jednostavni nisu evropljani i zadrti su konzervativci imaju svoja neka prvalia i bio ti u elitnom dijelu nekog velikog grada ili u onim gecekondu-ima (Nešto slično favelama i Brazilu, tu živi najsirmoašniji sloj društva u Turskoj) isto će se nać neki papak da ti kaže kako ne smiješ držat djevojku za ruku i ako tako nastaviš imat ćeš problema bla, bla, bla. Nemoj matere ti uljepšavat nešto što nije za uljepšavanje. Turci su azijati po karakteru i kulturi, mi smo miljama daleko ispred njih, tj mi smo pravi europljani u kontekstu kulture i karaktera. Zato je meni ljepše u Bosni 10000 puta negu Turskoj, što se tiče života govorim, kao turistička destinacija turska je odlično umjesto za posjetiti i preporučujem svakome ko može da ode i osjeti taj orijent jer to Turska i jeste ORIJENT.
Jebai ga razlicita iskustva, recimo u metrobusu nisam jednom vidio da se zvali par I to djevojka pokrivena, niko ni mukajet.
Jarane ja nisam nikakve opscene radnje radio, pa čak ni francuski poljubac nisam praktikovao na javnim mjestima pa sam više uta bio upozoravan.
Ludzak

#19837 Re: Republika Turska

Post by Ludzak »

handžar88 wrote:
Kikibombona wrote:Citam na Al Dzaziri komentare. Zakuhase Albanci i Bosnjaci. Albanci svi redom drvlje i kamenje na Erdogana, nazivaju ga diktatorom, dok Bosnjaci, vjerovatno ovi SDA Bosnjaci, cvrsto uz sultana protiv mrske Amerike. :D
Pa sta ocekujes od siptara.. ameri im dvije drzave napravili, mozda ce i trecu. Kad bi amer reko da jene skenderbeg srbin siptari bi ga proglasili najvecim cetnikom.
Btw.. Skenderbeg svakako jeste srbin :D
Normalno. Oni bar znaju iza koga će biti da bi imali državu. Bošnjaci to ne znaju i zato i nemaju državu.
Last edited by Ludzak on 15/08/2018 10:35, edited 1 time in total.
djkurt

#19838 Re: Republika Turska

Post by djkurt »

zigzag wrote:Meni bi bilo neprofesionalno da imam takvo ponasanje kod notara u Turskoj.
Kakvo ponašanje? Ne razumijem.
djkurt

#19839 Re: Republika Turska

Post by djkurt »

djkurt wrote:
zigzag wrote:Meni bi bilo neprofesionalno da imam takvo ponasanje kod notara u Turskoj.
Kakvo ponašanje? Ne razumijem. Oni svoj posao profesionalno i završili, to što ja nisam bio uštogljen ko kakav levat ili ponizni turčin ped babom biznismenom, je opet druga priča i nema veze sa profesionalizmom.
Ludzak

#19840 Re: Republika Turska

Post by Ludzak »

Kikibombona wrote:Citam na Al Dzaziri komentare. Zakuhase Albanci i Bosnjaci. Albanci svi redom drvlje i kamenje na Erdogana, nazivaju ga diktatorom, dok Bosnjaci, vjerovatno ovi SDA Bosnjaci, cvrsto uz sultana protiv mrske Amerike. :D
Bog ih *ebo znaju bolje historiju turske nego Bosne.
Sanjarko

#19841 Re: Republika Turska

Post by Sanjarko »

Turci nisu Azijati. Semiti su po meni. Kao Arapi itd.
djkurt

#19842 Re: Republika Turska

Post by djkurt »

djkurt wrote:
djkurt wrote:
Kakvo ponašanje? Ne razumijem. Oni svoj posao profesionalno i završili, to što ja nisam bio uštogljen ko kakav levat ili ponizni turčin ped babom biznismenom, je opet druga priča i nema veze sa profesionalizmom.
To jest da nije bilo mene ne bi ni završili posao zbog kojeg su i došli. tako da ne zaboravi ne razgovaraš ovdje sa nekim prepisivačem ili nekim ko se provukao kroz obrazovni sistem. I nemoj olako baratati sa terminom neprofesionalnosti, ne znaš s kim razgovaraš.
djkurt

#19843 Re: Republika Turska

Post by djkurt »

Vizionar 1985 wrote:Turci nisu Azijati. Semiti su po meni. Kao Arapi itd.
Jarane bolje da ovo nikad ne kažeš ni arapima ni turcima, najebo bi samo tako. :)
zigzag

#19844 Re: Republika Turska

Post by zigzag »

djkurt wrote:
Svi smo se složili da smo drugačiji mentalitet. Pa i to ponašanje, jasno je da se oni drugačije ponašaju i tu ćemo naći hiljadu zamjerki ali meni lično više smeta naš "jarane moj" mentalitet. Niko nema poštovanja ni prema kome a tako se ponaša.

Da živim u Turskoj onda bi vjerovatno više primjećivao njihovo ponašanje i ono što nama smeta.
geralt

#19845 Re: Republika Turska

Post by geralt »

Kako bolan nisu. Znas odakle su se naselili u Anadoliju? Jesi li cuo ikad za Turkmenistan i kineske Ujgure? Seldzuke? Plus sto im jezik nikakve veze nema sa arapskim.
Sanjarko

#19846 Re: Republika Turska

Post by Sanjarko »

djkurt wrote:
Jarane bolje da ovo nikad ne kažeš ni arapima ni turcima, najebo bi samo tako. :)
Jbm se. To je istina. Ako se nevaram. Da spadaju u semitske narode ko mi eto u slavenske izgleda vise nego u ilirske. Tako su ih klascifirali. Jbg. Moze i u azijatske narode ali ne u kosooku rasu.
djkurt

#19847 Re: Republika Turska

Post by djkurt »

Vizionar 1985 wrote:
djkurt wrote:
Jbm se. To je istina. Ako se nevaram. Da spadaju u semitske narode ko mi eto u slavenske izgleda vise nego u ilirske. Tako su ih klascifirali. Jbg. Moze i u azijatske narode ali ne u kosooku rasu.
Više imaju veze sa kosookim nego sa arapima, vjerovao ili ne.
Sanjarko

#19848 Re: Republika Turska

Post by Sanjarko »

geralt wrote:
Kako bolan nisu. Znas odakle su se naselili u Anadoliju? Jesi li cuo ikad za Turkmenistan i kineske Ujgure? Seldzuke? Plus sto im jezik nikakve veze nema sa arapskim.
Pa nema ni kurdski, ni farsi, ni pashtu, ni hebrejski itd. Semitski jezici bolan. I turski je po meni semitski jezik.
djkurt

#19849 Re: Republika Turska

Post by djkurt »

zigzag wrote:
djkurt wrote:
Svi smo se složili da smo drugačiji mentalitet. Pa i to ponašanje, jasno je da se oni drugačije ponašaju i tu ćemo naći hiljadu zamjerki ali meni lično više smeta naš "jarane moj" mentalitet. Niko nema poštovanja ni prema kome a tako se ponaša.

Da živim u Turskoj onda bi vjerovatno više primjećivao njihovo ponašanje i ono što nama smeta.
Ha ha ha ha, ti isliš da sam ja njih dočekao sa jarane. lol
Ne dočekao sam ih sa dobar dan, kao sav civilizovan svijet. I ponavljam da nije bilo moje profesinalnosti nit bi završili posao a i da su ga završili dobro bi se zajebali. tako da kao što rekoh, ne znaš s kim razgovaraš a donosiš zaključke na osnovu nepotpune slike i piskaranja po forumu. Tačno se vidi da si klasični Bosančeros. :)
Mišo_Kovač

#19850 Re: Republika Turska

Post by Mišo_Kovač »

Vizionar 1985 wrote:
geralt wrote:
Pa nema ni kurdski, ni farsi, ni pashtu, ni hebrejski itd. Semitski jezici bolan. I turski je po meni semitski jezik.
Farsi nije semitski jezik. Spada u Indo-iransku grupu Indo-Europskih jezika
Post Reply