GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
bumerangss

#19801 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by bumerangss »

Opal_89 wrote:A hoce li mi neko objasniti njihovu mudrost da svi koji su zaposleni u prosvjeti dobiju kupone za prevoz umjesto novcane naknade za prevoz? Sad oni koji idu autom na posao moraju prodavati po Drveniji i Ilidzi kupon za 20 KM.
Vjeruj mi da ce biti ispod 15 KM jer su sverceri prošli mjesec kupone prodavali za 25 KM a od ovog mjeseca svi zaposleni u zdravstvenim ustanovama KS dobivaju iskljucivo kupone a ne novac kao naknadu za prevoz kao sto je do sad bilo! :roll:

Predlažem studentima, nezaposlenim pa i djacima da izrade radnicke kupone jer proci ce jeftinije :D
julisiz es grant

#19802 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by julisiz es grant »

bumerangss wrote:
Opal_89 wrote:A hoce li mi neko objasniti njihovu mudrost da svi koji su zaposleni u prosvjeti dobiju kupone za prevoz umjesto novcane naknade za prevoz? Sad oni koji idu autom na posao moraju prodavati po Drveniji i Ilidzi kupon za 20 KM.
Vjeruj mi da ce biti ispod 15 KM jer su sverceri prošli mjesec kupone prodavali za 25 KM a od ovog mjeseca svi zaposleni u zdravstvenim ustanovama KS dobivaju iskljucivo kupone a ne novac kao naknadu za prevoz kao sto je do sad bilo! :roll:

Predlažem studentima, nezaposlenim pa i djacima da izrade radnicke kupone jer proci ce jeftinije :D
Je li baš SVI dobijaju naknade za prevoz? I oni koji žive 500 metara od radnog mjesta?
trambusek88

#19803 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by trambusek88 »

Mogu dok se ne uvedu elektronske, za to su predviđena sredstva, samo je pitanje koliko će tendera biti poništeno do početka realizacije.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#19804 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Truba »

a ja kupujem za 35

znači 15 :D

zadovoljno trlja ruke

vuk sit a ovce na broju :D
Opal_89

#19805 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Opal_89 »

julisiz es grant wrote:
bumerangss wrote:

Je li baš SVI dobijaju naknade za prevoz? I oni koji žive 500 metara od radnog mjesta?
Vjerovatno se misli na one koji ostvaruju pravo na to, ne na one sto zive u istoj zgradi gdje i rade :roll:

Znači zdravstvo, prosvjeta... kada će državne institucije doći na red?
gidra

#19806 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by gidra »

Opal_89 wrote:
julisiz es grant wrote:
bumerangss wrote: Vjeruj mi da ce biti ispod 15 KM jer su sverceri prošli mjesec kupone prodavali za 25 KM a od ovog mjeseca svi zaposleni u zdravstvenim ustanovama KS dobivaju iskljucivo kupone a ne novac kao naknadu za prevoz kao sto je do sad bilo! :roll:

Vjerovatno se misli na one koji ostvaruju pravo na to, ne na one sto zive u istoj zgradi gdje i rade :roll:

Znači zdravstvo, prosvjeta... kada će državne institucije doći na red?
Neće nikad što se Federacije i Države tiče i firmi koje pripadaju tom nivou vlasti.
Npr. ne može BHtelekom svom radniku u Sarajevu dati kupon a onom u Tuzli keš...
Ostaje im samo Kanton Sarajevo i njihove institucije/firme.
Truba

#19808 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Truba »

kad sam izdavao jedan stan dolaze grasovci dva brata
45-55 neoženjeni vidiš na njima da su ispijeni od posla i života
ustaju prije 5 i bitno im je da su sobe odvojene da ne bi budili jedan drugoga...kad nisu prva smjena

ja sam na strani radnika uvijek
vješalica

#19809 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by vješalica »

ćaršijska varalaica hadžibajrić

ahhahahahahahaha koji mu je ovo put u zadnjih nekoliko godina koliko boguje na mjestu načelnika da je ponišio te procedure za kupovinu minibusa????
kakav kreten iskomplexirani
vješalica

#19810 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by vješalica »

Black swan wrote:kad sam izdavao jedan stan dolaze grasovci dva brata
45-55 neoženjeni vidiš na njima da su ispijeni od posla i života
ustaju prije 5 i bitno im je da su sobe odvojene da ne bi budili jedan drugoga...kad nisu prva smjena

ja sam na strani radnika uvijek
ja sam na strani poreza
man_464

#19811 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by man_464 »

Suvlasnik Centrotransa Sejari namjerno sabotira nabavku minibusa jer je 3 puta padao na tenderu pa mu krivo sad sto su ljudi nasli nacin da se nabavka odradi mimo tendera kojeg bi on opet oborio da nije prosao.

Ukratko trazili ste centrotrans eto Vam ga.
vješalica

#19812 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by vješalica »

zato federalni mup zvoni na vrata grasa zbog nabavki mimo ZJN
zgiba

#19813 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by zgiba »

Zakon o javnim nabavkama čl. 5. stav (3) U slučaju da neku od djelatnosti definiranih u ovom članu obavlja više privrednih društava koja nisu obuhvaćena st. (1) i (2) ovog člana (Centrotrans nije obavezan primjenjivati Zakon o javnim nabavkama), Konkurencijsko vijeće Bosne i Hercegovine, na zahtjev Agencije, a po zahtjevu odnosnog ugovornog organa, ocijenit će da li je relevantno tržište za datu djelatnost otvoreno za konkurenciju. U slučaju da je odlukom Konkurencijskog vijeća Bosne i Hercegovine to relevantno tržište proglašeno otvorenim za konkurenciju, privredno društvo koje obavlja konkretnu djelatnost nije obavezno primjenjivati ovaj zakon za obavljanje te djelatnosti.

Dakle ukoliko je Gras trazio i dobio misljenje Konkurencijskog vijeća onda ne mora primjenjivati Zakon o javnim nabavkama za ovu (i druge) nabavke.
vješalica

#19814 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by vješalica »

zgiba wrote:Zakon o javnim nabavkama čl. 5. stav (3) U slučaju da neku od djelatnosti definiranih u ovom članu obavlja više privrednih društava koja nisu obuhvaćena st. (1) i (2) ovog člana (Centrotrans nije obavezan primjenjivati Zakon o javnim nabavkama), Konkurencijsko vijeće Bosne i Hercegovine, na zahtjev Agencije, a po zahtjevu odnosnog ugovornog organa, ocijenit će da li je relevantno tržište za datu djelatnost otvoreno za konkurenciju. U slučaju da je odlukom Konkurencijskog vijeća Bosne i Hercegovine to relevantno tržište proglašeno otvorenim za konkurenciju, privredno društvo koje obavlja konkretnu djelatnost nije obavezno primjenjivati ovaj zakon za obavljanje te djelatnosti.

Dakle ukoliko je Gras trazio i dobio misljenje Konkurencijskog vijeća onda ne mora primjenjivati Zakon o javnim nabavkama za ovu (i druge) nabavke.
to je u vezi sa obavljnajem prevoza na linijama
a ne sa nabavkom vozila putem tendera
nikakve veze nema centrotrans sa nabavkom vozila niti provodjenjem tenderske proceduree

al ne cudi me
dipl iur laktasi
Quaresma

#19815 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Quaresma »

šta bi večeras oko 5 sati

neki je zastoj bio dole na ilidzi-stup

mor´o pješačiti od stupa do nedzarica
nlt

#19816 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by nlt »

Quaresma wrote:šta bi večeras oko 5 sati

da se kladim u šta hoćeš pukle su šine
zgiba

#19817 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by zgiba »

vješalica wrote:
zgiba wrote:Zakon o javnim nabavkama čl. 5. stav (3) U slučaju da neku od djelatnosti definiranih u ovom članu obavlja više privrednih društava koja nisu obuhvaćena st. (1) i (2) ovog člana (Centrotrans nije obavezan primjenjivati Zakon o javnim nabavkama), Konkurencijsko vijeće Bosne i Hercegovine, na zahtjev Agencije, a po zahtjevu odnosnog ugovornog organa, ocijenit će da li je relevantno tržište za datu djelatnost otvoreno za konkurenciju. U slučaju da je odlukom Konkurencijskog vijeća Bosne i Hercegovine to relevantno tržište proglašeno otvorenim za konkurenciju, privredno društvo koje obavlja konkretnu djelatnost nije obavezno primjenjivati ovaj zakon za obavljanje te djelatnosti.

to je u vezi sa obavljnajem prevoza na linijama
a ne sa nabavkom vozila putem tendera
nikakve veze nema centrotrans sa nabavkom vozila niti provodjenjem tenderske proceduree

al ne cudi me
dipl iur laktasi
A cime se to obavlja djelatnost prevoza, stocnom zapregom?

Hajde sad ponovo procitaj zakonsku odrebu, ali ovaj put sa razumijevanjem.
walk_M-A-N

#19818 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by walk_M-A-N »

man_464 wrote:
Suvlasnik Centrotransa Sejari namjerno sabotira nabavku minibusa jer je 3 puta padao na tenderu pa mu krivo sad sto su ljudi nasli nacin da se nabavka odradi mimo tendera kojeg bi on opet oborio da nije prosao.

Kakva bezvezna priča, manipulacija i pritisak.
Ako tender pada 3 ili 6 puta onda ga je Ured poništio radi nepravilnosti. Hajde objavite.
Ali nema razloga da se kaže, samo optužba drugome.
Ja sam PROTIV CTS u gradskom prevozu, ali sam jednako protiv nabavki na štetu firme ala Bimo.
I ne branite takvo postupanje.
Truba

#19819 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Truba »

nlt wrote:
Quaresma wrote:šta bi večeras oko 5 sati

da se kladim u šta hoćeš pukle su šine
šine kao odskočna daska na bazenu
goshpar

#19820 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by goshpar »

walk_M-A-N wrote:
man_464 wrote:

Ako tender pada 3 ili 6 puta onda ga je Ured poništio radi nepravilnosti. Hajde objavite.
Ja sam PROTIV CTS u gradskom prevozu, ali sam jednako protiv nabavki na štetu firme ala Bimo.
da. niko da napise zasto je oboren tender... valjda taj sejari ima neke argumente, inače ga nadlezni organ ne bi oborio...

zasto niko ne napise koji je to argument, pa da konacno vidimo ko mulja, gras ili sejari...
Streptokok

#19821 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Streptokok »

Tipicna klosarska podvala, kriv je onaj sto se zali a ne onaj koji nezakonito postupa.
man_464

#19822 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by man_464 »

walk_M-A-N wrote:
man_464 wrote:

Ja mogu braniti jer ovako smo prosli mnooooogo jeftinije i dobili puno veci broj vozila. Na tenderu ako Sejariju nije po volji on obori tender.
trambusek88

#19823 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by trambusek88 »

Kad Sejari prođe tender, onda ne dostavi potpunu dokumentaciju.
Inače UBE tj Otokar je bio tada neznatno jeftiniji sa kratkim rokom isporuke, ali mislim da je Sejari imao bolju garanciju ili tako nešto. Ali dostavili neki dokument otpečaćen koji je morao biti zapečaćen. Već je bio Sejari odabran, ali onda stigla žalba na taj propust

Drugi put tuže jer se traže EBS kočnice koje oni nemaju jer kao nije praksa i obaveza u EU. Tj. više puta. Tražio se bolji kočioni sustav s obzirom na teren po kojem voze, ali ovi oborili tender na račun toga.

Onda se jednom desilo da ni Sejari ni drugi ponuđač UBE nisu ponudili tražene karakteristike. Isuzu nema EBS, Otokar tada nije imao klimu.

Onda se jednom žalio Trans Turist iz Tuzle, ne znam odkud oni tu kad je to isključivo prevoznička firma u suvlasništvu Sejarija, i neka firma iz Turske za koju sam na internetu našao da se bavi postavljanjem reklama na autobuse, poput Info Medije.

Sada se krenulo u direknu nabavku, GRAS se pozvao na član 81 stav 2 Zakona o JN:

(2) Pružanje javnih usluga autobuskog prijevoza nije djelatnost,
u smislu odredbi ovog člana, ako i drugi subjekti mogu
pružati te usluge općenito ili na određenom geografskom
području pod istim uslovom kao i sektorski ugovorni organ
Dali je to ispravno ili pogrešno protumačeno to ne znam, valjda će nadležni reći svoje.

Kombiji su trebali biti plaćeni po 120.000KM po komadu, vozila s lagera, rasprodaja starog modela koji je nedavno izašao iz proizvodnje. Vozila opremljena klimom.

Sejarijevi Isuzui bez klime su 2012 plaćeni 160.000KM po komadu.
Streptokok

#19824 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Streptokok »

Nije to bas tako. Ako neki ponudjac koji je izabran ne dostavi papire ugovor se dodjeljuje slijedecem ponuđaču. Ako ste vi trazili da vozila imaju neki sistem ponuđač to ne moze osporavati. Dakle tvoja prica ne stoji. Tenderi padaju iz razloga koje skrivate.
trambusek88

#19825 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by trambusek88 »

Ne skrivaju ni iz Sejarija da je EBS sporan, jer po "evropskim direktivama nije obavezan" i to je osnova po kojoj se žale.

Jednom su bili pobjedili, već im je bio dodjeljen ugovor, ali Otokarovi predstavnici UBE Store su se žalili jer Sejarijeva garancija na ozbiljnost ponude nije bila pravilno zapečaćena.
Otišla je ta dokumentacija sa starom grasovom stranicom

To je bio jedini tender koji je GRAS raspisivao, ostale su raspisivali MSKS i Opština stari grad i oni su tražili nekoliko puta taj EBS

I jedne prilike su pala oba ponuđača jer su ponuđeni Otokari bez klime, a Isuzui bez EBS-a.

Image
Post Reply