Haj sve ali ne kontam jednu stvar, zašto se bakšiš ostavlja frizeru, ali ne i stomatologu?Naslovnica wrote: ↑27/09/2024 20:55Po tvojoj logici bi onaj radnik na gradilištu što rmba od 0700 dokle se vidi...treba imati jedno 3-4 puta veću platu od stomatologa?hopi wrote: ↑27/09/2024 20:28 E taman sa usporedbe. U par dana sam se išao šišati i liječiti zub. Lokacije u blizu, 100 metara (govorim vezano za cijenu najma prostora).
I imao sam tako više tretmana tog liječenja zuba, i jedan od tretmana, zadržala se doktorica pola sata, nije uspjela završiti problem neki bla bla, naplati to 20 maraka. A frizer 15 min 15 KM. (ok čitavo liječenje je naravno bilo skuplje ali taj put 20KM).
E sada fizički napor, ova doktorica se nagela preko mene radi s dvije ruke, u nekoj čudnoj savijenoj pozi. Frizer stoji i šiša.
Gdje su već ulaganja, u ordinaciju ili salon?
Ko ostavlja bakšiš zubaru, vjerujem rijetki.
A o naobrazbi i odgovornosti doktora stomatologije i frizera ne treba govoriti.
I još šećer na kraju, od zubara sam dobio uredno fiskalni račun (platio karticom ili kešom svejedno).
OK naravno da su usluge doktora skuplje, ali kada se sve sabere i oduzme, u konačnici to nije proporcionalno tj srazmjerno poslu.
Zato kažem da su frizerkse usluge, kada se usporede sa stomatoloskim preskupe.
I naravno da ću se i dalje šišati gdje se šišam, jer mi je najbliže, ok šiša, ali odgovorno tvrdim da su preskupi.
(da se razumijem apsolutno ništa nemam protiv frizera, niti nešto posebno za doktore stomatologije, ali nećemo od šišanja praviti nauku)
Doduše, ne treba od oplate i aramture praviti nauku.
Ja ostavim bakšiš profesijama kojima se uobičajeno ostavlja, a to svakako nisu stomatolozi.
Zna se kome se ostavlja ako si zadovoljan uslugom.
I zna se ko ostavlja.![]()
Kad smo već kod zuba i odgovornosti.
Drkali mi po jednom zubu, prošlo 2-3 mjeseca opet drkanje, liječenje, ovo-ono...evo prošlo 2 mjeseca, zub u Q, na kraju ću ga izvaditi jer 2 stomatoloha nisu znali uraditi svoj posao kako treba, džaba im kilometar škole. Odgovornost? Kakva odgovornost?
Čak štoviše, zubar radi sa mnogo bitnijim dijelom tijela nego frizer. Kosa će narasti, zub neće.
I zubarska oprema je mnogo skuplja i potrošnija. Tu je još i diploma.
A to što ti zub nije "popravljen" je stvar u tome što se zubi ne popravljaju već samo saniraju da ne odu još više. A ti druže pripazi što jedeš i kako brineš o zubima.
Vrijednosti su izvrnute.