INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
fortaleza

#19801 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by fortaleza »

Naslovnica wrote: 27/09/2024 20:55
hopi wrote: 27/09/2024 20:28 E taman sa usporedbe. U par dana sam se išao šišati i liječiti zub. Lokacije u blizu, 100 metara (govorim vezano za cijenu najma prostora).
I imao sam tako više tretmana tog liječenja zuba, i jedan od tretmana, zadržala se doktorica pola sata, nije uspjela završiti problem neki bla bla, naplati to 20 maraka. A frizer 15 min 15 KM. (ok čitavo liječenje je naravno bilo skuplje ali taj put 20KM).

E sada fizički napor, ova doktorica se nagela preko mene radi s dvije ruke, u nekoj čudnoj savijenoj pozi. Frizer stoji i šiša.
Gdje su već ulaganja, u ordinaciju ili salon?
Ko ostavlja bakšiš zubaru, vjerujem rijetki.
A o naobrazbi i odgovornosti doktora stomatologije i frizera ne treba govoriti.
I još šećer na kraju, od zubara sam dobio uredno fiskalni račun (platio karticom ili kešom svejedno).
OK naravno da su usluge doktora skuplje, ali kada se sve sabere i oduzme, u konačnici to nije proporcionalno tj srazmjerno poslu.
Zato kažem da su frizerkse usluge, kada se usporede sa stomatoloskim preskupe.
I naravno da ću se i dalje šišati gdje se šišam, jer mi je najbliže, ok šiša, ali odgovorno tvrdim da su preskupi.
(da se razumijem apsolutno ništa nemam protiv frizera, niti nešto posebno za doktore stomatologije, ali nećemo od šišanja praviti nauku)
Po tvojoj logici bi onaj radnik na gradilištu što rmba od 0700 dokle se vidi...treba imati jedno 3-4 puta veću platu od stomatologa?
Doduše, ne treba od oplate i aramture praviti nauku.
Ja ostavim bakšiš profesijama kojima se uobičajeno ostavlja, a to svakako nisu stomatolozi.
Zna se kome se ostavlja ako si zadovoljan uslugom.
I zna se ko ostavlja. :thumbup:
Kad smo već kod zuba i odgovornosti.
Drkali mi po jednom zubu, prošlo 2-3 mjeseca opet drkanje, liječenje, ovo-ono...evo prošlo 2 mjeseca, zub u Q, na kraju ću ga izvaditi jer 2 stomatoloha nisu znali uraditi svoj posao kako treba, džaba im kilometar škole. Odgovornost? Kakva odgovornost?
Haj sve ali ne kontam jednu stvar, zašto se bakšiš ostavlja frizeru, ali ne i stomatologu?

Čak štoviše, zubar radi sa mnogo bitnijim dijelom tijela nego frizer. Kosa će narasti, zub neće.

I zubarska oprema je mnogo skuplja i potrošnija. Tu je još i diploma.

A to što ti zub nije "popravljen" je stvar u tome što se zubi ne popravljaju već samo saniraju da ne odu još više. A ti druže pripazi što jedeš i kako brineš o zubima.
Vrijednosti su izvrnute.
Naslovnica

#19802 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Naslovnica »

fortaleza wrote: 29/09/2024 19:29
Naslovnica wrote: 27/09/2024 20:55
hopi wrote: 27/09/2024 20:28 E taman sa usporedbe. U par dana sam se išao šišati i liječiti zub. Lokacije u blizu, 100 metara (govorim vezano za cijenu najma prostora).
I imao sam tako više tretmana tog liječenja zuba, i jedan od tretmana, zadržala se doktorica pola sata, nije uspjela završiti problem neki bla bla, naplati to 20 maraka. A frizer 15 min 15 KM. (ok čitavo liječenje je naravno bilo skuplje ali taj put 20KM).

E sada fizički napor, ova doktorica se nagela preko mene radi s dvije ruke, u nekoj čudnoj savijenoj pozi. Frizer stoji i šiša.
Gdje su već ulaganja, u ordinaciju ili salon?
Ko ostavlja bakšiš zubaru, vjerujem rijetki.
A o naobrazbi i odgovornosti doktora stomatologije i frizera ne treba govoriti.
I još šećer na kraju, od zubara sam dobio uredno fiskalni račun (platio karticom ili kešom svejedno).
OK naravno da su usluge doktora skuplje, ali kada se sve sabere i oduzme, u konačnici to nije proporcionalno tj srazmjerno poslu.
Zato kažem da su frizerkse usluge, kada se usporede sa stomatoloskim preskupe.
I naravno da ću se i dalje šišati gdje se šišam, jer mi je najbliže, ok šiša, ali odgovorno tvrdim da su preskupi.
(da se razumijem apsolutno ništa nemam protiv frizera, niti nešto posebno za doktore stomatologije, ali nećemo od šišanja praviti nauku)
Po tvojoj logici bi onaj radnik na gradilištu što rmba od 0700 dokle se vidi...treba imati jedno 3-4 puta veću platu od stomatologa?
Doduše, ne treba od oplate i aramture praviti nauku.
Ja ostavim bakšiš profesijama kojima se uobičajeno ostavlja, a to svakako nisu stomatolozi.
Zna se kome se ostavlja ako si zadovoljan uslugom.
I zna se ko ostavlja. :thumbup:
Kad smo već kod zuba i odgovornosti.
Drkali mi po jednom zubu, prošlo 2-3 mjeseca opet drkanje, liječenje, ovo-ono...evo prošlo 2 mjeseca, zub u Q, na kraju ću ga izvaditi jer 2 stomatoloha nisu znali uraditi svoj posao kako treba, džaba im kilometar škole. Odgovornost? Kakva odgovornost?
Haj sve ali ne kontam jednu stvar, zašto se bakšiš ostavlja frizeru, ali ne i stomatologu?

Čak štoviše, zubar radi sa mnogo bitnijim dijelom tijela nego frizer. Kosa će narasti, zub neće.

I zubarska oprema je mnogo skuplja i potrošnija. Tu je još i diploma.

A to što ti zub nije "popravljen" je stvar u tome što se zubi ne popravljaju već samo saniraju da ne odu još više. A ti druže pripazi što jedeš i kako brineš o zubima.
Vrijednosti su izvrnute.
@fortaleza
Jedem sve što jedu i ostali, ne jedem kamenje jebogati.
O zubima brinem sasvim dovoljno.
Da mi stomatolozi nisu izvadili amalgamske crne i ubacili one bijeli ne bih izgubio nekoliko zuba, to je jedina istina.
Dr.Andrucos u Vojnoj mi je "sanirao" nekoliko zuba, sve je to bilo prije oko 30 godina, da me ovi današnji trgovci a ne stomatolozi nisu nagovorili da vadim amalgamske pod pričom da su štetne sigurno bih i dan danas imao sve svoje zube.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#19803 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by _BataZiv_0809 »

Sam sebe mogu osisat
Sam sebi ne mogu izlijecit zub
Sve sto sam imao reci o tim profesijama rekao sam
nepass1

#19804 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by nepass1 »

_BataZiv_0809 wrote: 29/09/2024 19:41 Sam sebe mogu osisat
Sam sebi ne mogu izlijecit zub
Sve sto sam imao reci o tim profesijama rekao sam
Sto umene buraz kaze lakiranje noktiju i plomba isto kostaju
Thorgerson

#19805 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Thorgerson »

elcaliente wrote: 26/09/2024 12:33
Thorgerson wrote: 24/09/2024 13:15
Domaci izdajnik wrote: 24/09/2024 12:58 Image

A u Bingetu onaj od 250 ml 10 KM skoro :run:
Davno smo ovdje pisali da cemo iskihati investicije Binga.

Pa sta misite ko bi trebao da vrati stotine miliona investicija samo u Sarajevu. A gdje su ostali gradovi?

Samo ovdje je kupio zadnjih par godina
- Alta Centar
- Grand Centar Ilidza
- Merkur Otoka
- Igradjen BCC

Naravno da se te pare moraju namaknuti negdje.
Ma ne, trebao je Bingo to sve pokloniti :-D
Ne. Naravno.

Sad i fakat jesu kraljevi cijena. Od artikala koje ja kupujem, vise od pola ih ima nize cijene po drugim centrima. Normala, kupujem u bingu. Ali ranije sam obavljao 90% kupovina, sad se to prepolovilo.
Ironmen

#19806 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Ironmen »

Ne znam kako je u vasim Bingo centrima kod mene je odma na ulazu red proizvoda na akciji i zna se nekad nesto potrefit sasvim ok po normalnoj cijeni, ne dam da prave budalu od mene pa mi nije mrsko obici 3 trna centra sreca sva su u razmaku 500 metara, to je neki moj vid borbe protiv lopovkse inflacije.
PRO165

#19807 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by PRO165 »

Ha moja se borba odavno zove "Turneja 4 skakaonice": Hoše, Bingo, Robot, Merkator. Vikend katalog , penzonerski ček, analiza ko da kupujem 100 milja sedmično :)
Sanjarko

#19808 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Sanjarko »

PRO165 wrote: 01/10/2024 03:36 Ha moja se borba odavno zove "Turneja 4 skakaonice": Hoše, Bingo, Robot, Merkator. Vikend katalog , penzonerski ček, analiza ko da kupujem 100 milja sedmično :)
Mi neke skupljali markice za Megadiskont ovdje, i propalo nam, zakasnili par dana. 5% popusta, ne znam sto nisu uveli nekako drugacije ili sto ne daju nesto drugo svi.

Edit: Imam i ideju koju sam maloprije napisao sta da uvedu i drugo sta uvesti ali kaze moja stara da ne moze bez pomoci drzave se to uvesti jer moraju proknjiziti robu.

Kaze stara da i s doniranjem hrane ova sta istice im imaju problem, da su se zalili na to drzavi tj vlastima ali niko ne haje ni malo.

Kaze stara za moju ideju onako, nije luda ali da je teze izvodiva.
fortaleza

#19809 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by fortaleza »

Naslovnica wrote: 29/09/2024 19:36 @fortaleza
Da mi stomatolozi nisu izvadili amalgamske crne i ubacili one bijeli ne bih izgubio nekoliko zuba, to je jedina istina.
Dr.Andrucos u Vojnoj mi je "sanirao" nekoliko zuba, sve je to bilo prije oko 30 godina, da me ovi današnji trgovci a ne stomatolozi nisu nagovorili da vadim amalgamske pod pričom da su štetne sigurno bih i dan danas imao sve svoje zube.
I dedo mi je jeo Milky way, hav jes no.

Čim si dobio plombu zuba više nemaš realno, samo je pitanje kad će se nastaviti propadanje.

I ovo što kaže Bata, ošišat se možeš, a popravit zub ne.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#19810 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Truba »

imam jednu tu crnu plombu iz 1993
kad je zubar 2010 bio podstanar i sam htio mi je raditi
kad sam mu došao 2015 za isti zub ima 2 stana i medicinsku sestru znaci spava preko puta ordinacije

nema potrebe raditi zub pa mi neki lijevi popravi

danas 2024 zub isto stoji
VladaFBiH

#19811 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by VladaFBiH »

Truba wrote: 01/10/2024 09:19 imam jednu tu crnu plombu iz 1993
kad sam mu došao 2015 za isti zub ima 2 stana i medicinsku sestru znaci spava preko puta ordinacije

iz 1987 stoji kao da je jučer postavljena...
Sanjarko

#19812 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Sanjarko »

fortaleza wrote: 01/10/2024 08:53

Čim si dobio plombu zuba više nemaš realno, samo je pitanje kad će se nastaviti propadanje.

Propali mi nesto oko 15 godine gornji zubi i stavili mi ove stare plombe valjda, to je bilo bas davno, sad mi je 40 godina, ti zubi nisu propali iako imaju te plombe, ali otisli mi prednji koje su tad lijecili i ispadao mi taj lijek i na kraju pukli prednji zubi, i izvadio sam ih oba.

Donji zubi svi skoro na broju i nisu popravljani nikad. Samo jedan izvadzen i trebam sad vadit jos jedan.

Zbog cega su mi se pokvarili gornji zubi tad, nemam pojma, prao, koristio i onu tekucinu za ispiranje.

Rahmetli otac mi je ostao bez zuba veoma mlad, s oko 40 i nesto ili oko 50-te godine. Znam da nekim zenama nakon poroda i rodzenja djece propadnu zubi zbog necega i to veoma brzo.
Naslovnica

#19813 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Naslovnica »

Kakav dedo, kakav Milky way, pusti šuplju ba.
Dedo vjerovatno zuba u glavi nije imao, u životu nije vidio čokoladu.
Realno nije istina ako sam dobio plombu da više nemam zuba i da je samo pitanje kada će se nastaviti propadanje.
Meni se propadanje desilo kada sam na nagovor stomatologa izvadio amalgamske.
Da ih nisam dirao vjerovatno bih još uvijek imao sve svoje zube.
Decenijama su stajali kao prvog dana kada su popravljeni.
nepass1

#19814 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by nepass1 »

Naslovnica wrote: 01/10/2024 09:53

Kakav dedo, kakav Milky way, pusti šuplju ba.
Dedo vjerovatno zuba u glavi nije imao, u životu nije vidio čokoladu.
Realno nije istina ako sam dobio plombu da više nemam zuba i da je samo pitanje kada će se nastaviti propadanje.
Meni se propadanje desilo kada sam na nagovor stomatologa izvadio amalgamske.
Da ih nisam dirao vjerovatno bih još uvijek imao sve svoje zube.
Decenijama su stajali kao prvog dana kada su popravljeni.
Nisam ja htio nikad nista dirati bespotrebno, buraz me jednom nagovorio da mi skine kamenac i to je to. Ni osmice nisam htio vaditi. Kazu pokvarice se. Evo ih ko nove nakon 10g. Ako ima kvar popravim i to je to.
Dozer

#19815 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Dozer »

Sanjarko wrote: 01/10/2024 09:42

Propali mi nesto oko 15 godine gornji zubi i stavili mi ove stare plombe valjda, to je bilo bas davno, sad mi je 40 godina, ti zubi nisu propali iako imaju te plombe, ali otisli mi prednji koje su tad lijecili i ispadao mi taj lijek i na kraju pukli prednji zubi, i izvadio sam ih oba.

Donji zubi svi skoro na broju i nisu popravljani nikad. Samo jedan izvadzen i trebam sad vadit jos jedan.

Zbog cega su mi se pokvarili gornji zubi tad, nemam pojma, prao, koristio i onu tekucinu za ispiranje.

Rahmetli otac mi je ostao bez zuba veoma mlad, s oko 40 i nesto ili oko 50-te godine. Znam da nekim zenama nakon poroda i rodzenja djece propadnu zubi zbog necega i to veoma brzo.
Najcesce je sve to nedostatak kalcijuma u organizmu. Cesto se desavalo svima tokom rata, a zenama nakon poroda jer beba povuce kalcijum.
Sanjarko

#19816 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Sanjarko »

Dozer wrote: 01/10/2024 10:24
Sanjarko wrote: 01/10/2024 09:42

Najcesce je sve to nedostatak kalcijuma u organizmu. Cesto se desavalo svima tokom rata, a zenama nakon poroda jer beba povuce kalcijum.
Ma imao i bolesnu jetru, a cuo sam ali ne znam koliko je istinito da je nekima i helio bakterija zube unistila. Tako da ne znam sta je tacno razlog sto mi gornji propadose, a donji super ok su, nikad popravljani, samo jedan zub izvadzen, drugi ubrzo izvadim.

Naljepim ideju ali mislim da sam je imao drugacije smisljenu malo, i preko neke aplikacije popusti svim musterijama, tako nekako.
dječak sa šibicama

#19817 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by dječak sa šibicama »

Poskupljenja samo sto sam jucer primjetio, Hosetov vagani puter po kilogramu nakon sto je sa 19,90 otisao na 24,90, sad je 27,90... sve to u mjesec dana.

Prakticno u Sarajevu je sada puter na akciji, 6-7 maraka.

Mljeveno u lokalnoj mesnici, sa 15 na 16,90

Paprike roge u sred sezone, 4 do 5 km, paradajz u sred sezone 4 marke cirka, malo bolje salame na akciji 15 za kilogram, redovna cijena 20 i vise. Sirevi samo oni sa preko 50% biljne masti drze cijenu na 13-14, svi ostali iznad.

Ali imamo mi vece brige, Liban i Palestina
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#19818 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Truba »

VladaFBiH wrote: 01/10/2024 09:31
Truba wrote: 01/10/2024 09:19 imam jednu tu crnu plombu iz 1993

iz 1987 stoji kao da je jučer postavljena...
moj zubar dobio poziv za hvo hehehe dok mi je popravljao
je li tvoj dobio za onu komunističku vojsku

poštar mu se izvinjava...valjda i vojsci treba zubar na bojistu :lol:
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#19819 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Domaci izdajnik »

dječak sa šibicama wrote: 02/10/2024 13:27 Poskupljenja samo sto sam jucer primjetio, Hosetov vagani puter po kilogramu nakon sto je sa 19,90 otisao na 24,90, sad je 27,90... sve to u mjesec dana.

Prakticno u Sarajevu je sada puter na akciji, 6-7 maraka.

Mljeveno u lokalnoj mesnici, sa 15 na 16,90

Paprike roge u sred sezone, 4 do 5 km, paradajz u sred sezone 4 marke cirka, malo bolje salame na akciji 15 za kilogram, redovna cijena 20 i vise. Sirevi samo oni sa preko 50% biljne masti drze cijenu na 13-14, svi ostali iznad.

Ali imamo mi vece brige, Liban i Palestina
Meanwhile in Germany...
Image
Sanjarko

#19820 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Sanjarko »

Mescini stara ovdje neki dan plati maslac oko 5 KM, lijekovi koje smo danas kupili za oko 20 KM nisu poskupili, mislila stara da jesu, mozda malo jedan lijek.
Naslovnica

#19821 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Naslovnica »

Ja sam prešao na ishranu koja uključuje isključivo paštetu (koja je na akciji, najčešće Ovako), hljeb, neku podrigušu, mlijeko, zobene pahuljice i to je otprilike to.
Dozer

#19822 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Dozer »

Mene niko ne moze ubijediti da ovdje u BiH ne postoji distributersko-prodavacki deal.

Prakticno je nemoguce da su nam cijene kakve jesu, ukljucujuci i domace proizvode, a isti proizvodi vani cesto duplo jeftiniji. Meni se cini da su ovdje i distributerske i trgovacke marze previsoke.

Jos veci problem je sto ne postoji nikakva drzavna regulacija trzista, kao ni kontrola ulaznih cijena, pa tako trgovci mogu raditi sta i kako hoce, a u nasem slucaju je to klasicna otimacina.
okanomalo

#19823 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by okanomalo »

prijateljica koja zivi u HR bila prosle sedmice u italiji. cijene hrane su nize nego u HR kao i cijene pice u picerijama. boravila je u rimu tako da se ne moze reci da je bila negdje u provinciji. hrvatska nije puno skuplja od bih. problem je u marzi koja nije ogranicena i uzimaju nas lopatom.
BiBi911

#19824 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by BiBi911 »

Naslovnica wrote: 02/10/2024 13:53 Ja sam prešao na ishranu koja uključuje isključivo paštetu (koja je na akciji, najčešće Ovako), hljeb, neku podrigušu, mlijeko, zobene pahuljice i to je otprilike to.
Da ti kupimo cvijece
newera86

#19825 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by newera86 »

Naslovnica wrote: 02/10/2024 13:53 Ja sam prešao na ishranu koja uključuje isključivo paštetu (koja je na akciji, najčešće Ovako), hljeb, neku podrigušu, mlijeko, zobene pahuljice i to je otprilike to.
Umjesto zobenih kupi jecmeno integralno brasno i pravi talbinu (puding od mlijeka i jecmenog brasna koji mozes i zasladiti ili dodati voce po zelji i sl.) Pokrices bazu vitamina i minerala efikasnije nego bogatija kuhinja.
Ovo pisem pkd pretpostavkom da tvoj post nije bio sarkazam.
Post Reply