Republika Turska
-
zigzag
#19801 Re: Republika Turska
Kako rekoh, to je već populizam. Nema tu zvaničnih zabrana niti carina, niti jednostranih poteza povlačenja iz nekih ekonomskih ugovora.
I inače, meni je zanimljivo kako može toliko pričati. Svaki dan neki mitinzi.
I inače, meni je zanimljivo kako može toliko pričati. Svaki dan neki mitinzi.
-
megaman4
#19803 Re: Republika Turska
Trump polako pocinje izazivati bumerang efekat u svojoj zemlji.pirpa wrote:
- ElRe
#19804 Re: Republika Turska
Upravo to. Moja sestra zivi i radi u Istanbulu kao profesor. Ovdje bi imala 1200 - 1400 KM vjerovatno je to maksimum u osnovnoj ili srednjoj školi sa punom normom. Tamo ima 1000 eura platu i plaćenu polovinu smještaja. Sa 1000 eura po osobi u Istanbulu može odlično da se živi, ali je problem što to nije Evropa, mentalitet naroda je drugačiji.djkurt wrote:Problem življenja u Turskoj nije toliko ekonomske već kulturološke prirode. Nisu ljudi evropejci to ti je, nama Bosancima i Hercegovcima s obzirom na slobode koje uživamo (nismo ni svjesni toga ovdje) život tamo djeluje previše konzervativan.
- ElRe
#19805 Re: Republika Turska
http://www.cumhuriyet.com.tr/haber/turk ... yaret.html
Ambasador USA posjetio pastora
http://www.hurriyetdailynews.com/us-pas ... ban-135775
Pastor će kući, a bivši direktor Halk banke danas je prebačen u zatvor sa boljim uslovima u Pensilvaniji i očekuje se da će u zatvoru provesti manje vremena zbog dobrog vladanja.
Ambasador USA posjetio pastora
http://www.hurriyetdailynews.com/us-pas ... ban-135775
Pastor će kući, a bivši direktor Halk banke danas je prebačen u zatvor sa boljim uslovima u Pensilvaniji i očekuje se da će u zatvoru provesti manje vremena zbog dobrog vladanja.
- Kikibombona
#19806 Re: Republika Turska
Americki zvanicnik najavio nove sankcije u narednih nekoliko dana ako Turci ne puste pastora teroristu...
U.S. official warns of more actions against Turkey if pastor not freed
https://www.reuters.com/article/us-turk ... SKBN1KZ25M
- славянин
#19807 Re: Republika Turska
Da vidimo koliko mu moraju stegnuti m*da dok ne pocne da se ponasaKikibombona wrote:Americki zvanicnik najavio nove sankcije u narednih nekoliko dana ako Turci ne puste pastora teroristu...
- Kikibombona
#19808 Re: Republika Turska
Citam na Al Dzaziri komentare. Zakuhase Albanci i Bosnjaci. Albanci svi redom drvlje i kamenje na Erdogana, nazivaju ga diktatorom, dok Bosnjaci, vjerovatno ovi SDA Bosnjaci, cvrsto uz sultana protiv mrske Amerike. 
-
MUNAFIK
#19809 Re: Republika Turska
Ako Trump i židovi ne ujedine Tursku... Rusiju... Iran... Kinu i dobar dio EU uz dio Afrike i J. Amerike... Onda nece niko...
Turci su ponosni pa vidjet cemo sta ce biti dalje, ali koliko god glupo bilo ovo prkosenje USA jos je gluplje to sto USA radi... Ne moze Turska propast posebno u vremenu gdje se ima IZBORA... Nije ni USA sve na svijetu... I veca i jaca carstva su propala kad su poceli raditi svakakva sranja... A ovi to rade odavno...
Turci su ponosni pa vidjet cemo sta ce biti dalje, ali koliko god glupo bilo ovo prkosenje USA jos je gluplje to sto USA radi... Ne moze Turska propast posebno u vremenu gdje se ima IZBORA... Nije ni USA sve na svijetu... I veca i jaca carstva su propala kad su poceli raditi svakakva sranja... A ovi to rade odavno...
-
handžar88
#19810 Re: Republika Turska
Pa sta ocekujes od siptara.. ameri im dvije drzave napravili, mozda ce i trecu. Kad bi amer reko da jene skenderbeg srbin siptari bi ga proglasili najvecim cetnikom.Kikibombona wrote:Citam na Al Dzaziri komentare. Zakuhase Albanci i Bosnjaci. Albanci svi redom drvlje i kamenje na Erdogana, nazivaju ga diktatorom, dok Bosnjaci, vjerovatno ovi SDA Bosnjaci, cvrsto uz sultana protiv mrske Amerike.
Btw.. Skenderbeg svakako jeste srbin
- jeza u ledja
#19811 Re: Republika Turska
Ne znam, ono sto sam ja upoznao Istanbula i prijatelja od tamo, malo je reci da je apsurdno porediti sa BiH, tj. Sarajevom. Sta znaci tacno "evropski mentalitet"? Istanbul je svjetska metropola, to je mislim bez daljnjeg, i onako odokativno tamo ima 10 puta vise ljudi kozmpolitskog mentaliteta nego u Sarajevu, ili Zagrebu, Beogradu, Ljubljani, itd. Naravno, Istanbul je pun ljudi odsvakuda, pa i iz najzabacenijih dijelova Turske, koji su opet miljama daleko iza najzabacenijih dijelova BiH. Mislim da se jednostavno Istanbul ne moze porediti Sarajevom ili bilo kojim dijelom ex-yu. Druga kategorija. Sto se tice ostatka Turske, to je vec druga prica. Sve u svemu, vjrovatno se moze reci da u Turskoj ipak preovladavaju ti, drugi ljudi, ne bas evropskog mentaliteta.ElRe wrote:Upravo to. Moja sestra zivi i radi u Istanbulu kao profesor. Ovdje bi imala 1200 - 1400 KM vjerovatno je to maksimum u osnovnoj ili srednjoj školi sa punom normom. Tamo ima 1000 eura platu i plaćenu polovinu smještaja. Sa 1000 eura po osobi u Istanbulu može odlično da se živi, ali je problem što to nije Evropa, mentalitet naroda je drugačiji.djkurt wrote:Problem življenja u Turskoj nije toliko ekonomske već kulturološke prirode. Nisu ljudi evropejci to ti je, nama Bosancima i Hercegovcima s obzirom na slobode koje uživamo (nismo ni svjesni toga ovdje) život tamo djeluje previše konzervativan.
Pade mi na pamet da je ova turska lira nekad bila slicna italijanskoj. Ono, nekad je bilo za 1000 lira mozes kupit 5 zvaka, karikiram sad. Ako se dobro sjecam.
PS: Mislim da se slicno moze reci i za Iran i Teheran, nekad, i ostatak zemlje. Ali eto jebiga nit je Turska Istanbul, nit je Iran Teheran, nit su u tim gradovima vecina "pravi" Istanbulci i Teherancani.
- Kikibombona
#19812 Re: Republika Turska
uvozMUNAFIK wrote:Ako Trump i židovi ne ujedine Tursku... Rusiju... Iran... Kinu i dobar dio EU uz dio Afrike i J. Amerike... Onda nece niko...
IzvozKina - 25 milijardi
Rusija - 10.4 milijardi
Kina - 2.9 milijardi
Rusija - 2.7 milijardi
Iran - 3.2 milijarde
Njemacka - 15 milijardi
Amerika - 8.6 milijardi
Da li ti ove cifre nesto govore?
Turci nemaju sta prodati Kinezima. Da se sa njima uvezu, iscijedili bi ih zuti kao limun, pa bi deficit bio visestruko veci.
Turska je snazno vezana za zapad. Pokidati te veze bi unistilo njihovu ekonomiju. Turska roba jednostavno nema prodor na istok. Ne mogu oni puno toga prodati Kinezima, Rusima ili Irancima.
- djkurt
#19813 Re: Republika Turska
Jarane ne znam kolko si ti bio tamo, ja am bio u Ankari 7 jebenih godina, i za tih 7 godina nagledao se svega i svačega i doživio, što u BiH nije baš normalno ni u malim gradovima, ovo govorim sa aspekta konzervatisnosti, hej sela u nas su manje konzervativna u odnosu na velike gradove u Turskoj a da ne govorim o malima. Da odma stavim do znanja, ne kažem ja da je to nešto loše, kažem da je to nešto na što mi ovdje u Bosni jednostavno nismo navikli jer smo evropejci. A što se tiče istanbula, samo malo zamakni iza turističkih destinacija u Istanbulu odma ćeš naletiti na turke azijate, tj konzervativce i odma se mentalitet mijenja. Kao što rekoh been there done that, dont want to live there. Ali respekt za ljubav prema državi, da mi volimo državu ko oni đe bi nam kraj bio.jeza u ledja wrote:Ne znam, ono sto sam ja upoznao Istanbula i prijatelja od tamo, malo je reci da je apsurdno porediti sa BiH, tj. Sarajevom. Sta znaci tacno "evropski mentalitet"? Istanbul je svjetska metropola, to je mislim bez daljnjeg, i onako odokativno tamo ima 10 puta vise ljudi kozmpolitskog mentaliteta nego u Sarajevu, ili Zagrebu, Beogradu, Ljubljani, itd. Naravno, Istanbul je pun ljudi odsvakuda, pa i iz najzabacenijih dijelova Turske, koji su opet miljama daleko iza najzabacenijih dijelova BiH. Mislim da se jednostavno Istanbul ne moze porediti Sarajevom ili bilo kojim dijelom ex-yu. Druga kategorija. Sto se tice ostatka Turske, to je vec druga prica. Sve u svemu, vjrovatno se moze reci da u Turskoj ipak preovladavaju ti, drugi ljudi, ne bas evropskog mentaliteta.ElRe wrote:Upravo to. Moja sestra zivi i radi u Istanbulu kao profesor. Ovdje bi imala 1200 - 1400 KM vjerovatno je to maksimum u osnovnoj ili srednjoj školi sa punom normom. Tamo ima 1000 eura platu i plaćenu polovinu smještaja. Sa 1000 eura po osobi u Istanbulu može odlično da se živi, ali je problem što to nije Evropa, mentalitet naroda je drugačiji.djkurt wrote:Problem življenja u Turskoj nije toliko ekonomske već kulturološke prirode. Nisu ljudi evropejci to ti je, nama Bosancima i Hercegovcima s obzirom na slobode koje uživamo (nismo ni svjesni toga ovdje) život tamo djeluje previše konzervativan.Inace im ne bi Erdogan ovako drmao, niti bi im padalo na pamet svako malo vojnim pucevima smjenjivati vlast.
Pade mi na pamet da je ova turska lira nekad bila slicna italijanskoj. Ono, nekad je bilo za 1000 lira mozes kupit 5 zvaka, karikiram sad. Ako se dobro sjecam.
PS: Mislim da se slicno moze reci i za Iran i Teheran, nekad, i ostatak zemlje. Ali eto jebiga nit je Turska Istanbul, nit je Iran Teheran, nit su u tim gradovima vecina "pravi" Istanbulci i Teherancani.
- djkurt
#19814 Re: Republika Turska
Da su pametni bošnjaci bi ostali neutralni.Kikibombona wrote:Citam na Al Dzaziri komentare. Zakuhase Albanci i Bosnjaci. Albanci svi redom drvlje i kamenje na Erdogana, nazivaju ga diktatorom, dok Bosnjaci, vjerovatno ovi SDA Bosnjaci, cvrsto uz sultana protiv mrske Amerike.
- ExNihilo
#19815 Re: Republika Turska
Daj koju zanimljivu priču.djkurt wrote: Jarane ne znam kolko si ti bio tamo, ja am bio u Ankari 7 jebenih godina, i za tih 7 godina nagledao se svega i svačega i doživio, što u BiH nije baš normalno ni u malim gradovima, ovo govorim sa aspekta konzervatisnosti, hej sela u nas su manje konzervativna u odnosu na velike gradove u Turskoj a da ne govorim o malima. Da odma stavim do znanja, ne kažem ja da je to nešto loše, kažem da je to nešto na što mi ovdje u Bosni jednostavno nismo navikli jer smo evropejci. A što se tiče istanbula, samo malo zamakni iza turističkih destinacija u Istanbulu odma ćeš naletiti na turke azijate, tj konzervativce i odma se mentalitet mijenja. Kao što rekoh been there done that, dont want to live there. Ali respekt za ljubav prema državi, da mi volimo državu ko oni đe bi nam kraj bio.
- djkurt
#19816 Re: Republika Turska
Kad si već tražio. 
Vrćam se tako ja u dom sa djevojkom i prolazeći korz sami centar prema najvećoj džamiji u Ankari Kocatepe Cami, na vrhu brduljka se ja i djevojka zaustavismo da se pozdravimo i poljubismo se u obraz, kad u tom momentu izlazi neki lik i žena u iz auta i pođe galamit na mene. Zbunjeno sam ga pogledao ono wtf is going on, i nakon minute skontam ja da on i žena mu galame na mene jer sam eto djevojku poljubio i to pazi u obraz sa njegova mala djeca sve to gledaju iz auta iz kojeg su njih dvoje izašli. Da ne bi cure u mene, bilo bi belaja odma tu.
Vrćam se tako ja u dom sa djevojkom i prolazeći korz sami centar prema najvećoj džamiji u Ankari Kocatepe Cami, na vrhu brduljka se ja i djevojka zaustavismo da se pozdravimo i poljubismo se u obraz, kad u tom momentu izlazi neki lik i žena u iz auta i pođe galamit na mene. Zbunjeno sam ga pogledao ono wtf is going on, i nakon minute skontam ja da on i žena mu galame na mene jer sam eto djevojku poljubio i to pazi u obraz sa njegova mala djeca sve to gledaju iz auta iz kojeg su njih dvoje izašli. Da ne bi cure u mene, bilo bi belaja odma tu.
-
zigzag
#19817 Re: Republika Turska
Kao i svuda u svijetu, zavisi u kojem ćeš se kvartu naći i kojem trenutku.
Da si npr bio u nekom bogatijem kvartu odnosno nekom liberalnijem kao što im je 7.ulica ili kako se već zove. Tu ne bi imao problema. Odeš u Pariz pa će ćeš u nekim kvartovima imati problema radi nečeg drugog, npr samo zato što si bijelac.
Ali konzervativnost tj. ljubljenje ili konzumiranje alkohola je, logično, pogrešno ponašanje(iz njihove tačke gledišta) u kvartovima gdje ljudi imaju takav mentalitet.
Nekad se moraš prilagoditi.
Da si npr bio u nekom bogatijem kvartu odnosno nekom liberalnijem kao što im je 7.ulica ili kako se već zove. Tu ne bi imao problema. Odeš u Pariz pa će ćeš u nekim kvartovima imati problema radi nečeg drugog, npr samo zato što si bijelac.
Ali konzervativnost tj. ljubljenje ili konzumiranje alkohola je, logično, pogrešno ponašanje(iz njihove tačke gledišta) u kvartovima gdje ljudi imaju takav mentalitet.
- djkurt
#19818 Re: Republika Turska
Ti hoš da kažeš da kizilay nije liberalnije mjesto, a ni ta 7 lica ti plaho ne odmiče od kizilaya, razlika je samo u malo više parali insana koji tu obitavaju, al opet u bilo koje disko ili noćni klub na 7 džadi ili na kizilayu ili gore sjevernije prema anakara kulesi ne moižeš uć sam bez djevojke. Nemoj molim te mi ba govorit kako ih ima i vakih i nakih, nisu europljani ni ne trude se da to budu i šta je sad problem to priznati. I ovdje ne pričamo o rasizmu već o kulturološkom aspetku nacije. Bio sam u puno velikih gradova diljem evrope i turci jednostavni nisu evropljani i zadrti su konzervativci imaju svoja neka prvalia i bio ti u elitnom dijelu nekog velikog grada ili u onim gecekondu-ima (Nešto slično favelama i Brazilu, tu živi najsirmoašniji sloj društva u Turskoj) isto će se nać neki papak da ti kaže kako ne smiješ držat djevojku za ruku i ako tako nastaviš imat ćeš problema bla, bla, bla. Nemoj matere ti uljepšavat nešto što nije za uljepšavanje. Turci su azijati po karakteru i kulturi, mi smo miljama daleko ispred njih, tj mi smo pravi europljani u kontekstu kulture i karaktera. Zato je meni ljepše u Bosni 10000 puta negu Turskoj, što se tiče života govorim, kao turistička destinacija turska je odlično mjesto za posjetiti i preporučujem svakome ko može da ode i osjeti taj orijent jer to Turska i jeste ORIJENT.zigzag wrote:Kao i svuda u svijetu, zavisi u kojem ćeš se kvartu naći i kojem trenutku.
- djkurt
#19819 Re: Republika Turska
Koliko si vremena i gdje proveo u Turskoj? Kako pričaš, meni se čini da si ti kratko bio, hem si bio sa našim ljudima tamo, jarane ja sam 7 godina živio sa pravim Turcima i vrlo dobro sam ih upoznao, znači nisam živio u stanu sa bosancima ili nekim drugim strancima,pa da mi sve to nekako romantično djeluje, ja sam osjetio šta znači biti stranac u Turskoj u pravom smislu riječi, zamalo zakuhao sa najvećim ultra-nacionalističkim grupama u turskoj aka "vukovi", upoznao i turske komuniste (ne znam koji su ideologijom gori vukovi il njihovi komunisti) znači proživio i dobro i loše sa domicilnim turcima, tako da znam o čemu govorim vrlo dobro.zigzag wrote:Kao i svuda u svijetu, zavisi u kojem ćeš se kvartu naći i kojem trenutku.
- madner
#19820 Re: Republika Turska
Kvaris ljudima romantiku oko Turske.
Mislim dovoljno je viditi kako su natjerali izbjeglice da promjene prezimena da bude jasno da je to malo drugaciji mentalni sklop.
Mislim dovoljno je viditi kako su natjerali izbjeglice da promjene prezimena da bude jasno da je to malo drugaciji mentalni sklop.
-
zigzag
#19822 Re: Republika Turska
Vise godina u vise sredina turskedjkurt wrote:Koliko si vremena i gdje proveo u Turskoj? Kako pričaš, meni se čini da si ti kratko bio, hem si bio sa našim ljudima tamo, jarane ja sam 7 godina živio sa pravim Turcima i vrlo dobro sam ih upoznao, znači nisam živio u stanu sa bosancima ili nekim drugim strancima,pa da mi sve to nekako romantično djeluje, ja sam osjetio šta znači biti stranac u Turskoj u pravom smislu riječi, zamalo zakuhao sa najvećim ultra-nacionalističkim grupama u turskoj aka "vukovi", upoznao i turske komuniste (ne znam koji su ideologijom gori vukovi il njihovi komunisti) znači proživio i dobro i loše sa domicilnim turcima, tako da znam o čemu govorim vrlo dobro.zigzag wrote:Kao i svuda u svijetu, zavisi u kojem ćeš se kvartu naći i kojem trenutku.
Da nismo isti mentalitet, nismo.
Pogotovo mladji ljudi imaju taj problem razlike.
Ali sigurno da bi sa nekim godinama kada zivotna masina pocne mljeti onda mladalacki problemi izgledaju smijesno.
Last edited by zigzag on 15/08/2018 10:02, edited 1 time in total.
- djkurt
#19823 Re: Republika Turska
Osim par incidenata, meni je tamo bilo 7 mogu slobodno reć najljepše provedenih godina. Mrzime samo kad neko pokušava nazor turke strpat u evropske narode kad to jednostavno nisu ni blizu, možda nekih 5 do 10 posto (i ovo 10% je optimistično) i to je to, ostatak je konzervativan do bola i oni od toga ne bježe niti im to predstavlja problem. Kad si tamo povinuj se njihovim prvilima i nećeš imat problema, to što si eventualno iz Bosne u velikoj mjeri ti olakša pristup običnom narodu koji definitivno ima simpatije prema Bosni i Bošnjacima dok za politčke strukture i ljude u politici opet ta ista premisa ne vrijedi ni dva dinara, u politici oni gledaju samo svoje interese i ništa drugo i to je tako i to njihov narod znaa samo naši političari još uvijek ne znaju.madner wrote:Kvaris ljudima romantiku oko Turske.![]()
- djkurt
#19824 Re: Republika Turska
Još jdan primjer te razlike, tamo da bi izašao sa djevojkom na date, oraš je muntat jedno 2 mjeseca samo da bi izašli na kafu, ono kuda im je pi.ka od zlata jbt. Mislim smiješno, helem to muntanje moraš radit preko rođaka njenih naravno, li prijatelja ili kolega ono citava jedna serija ljudi da se umiješa u to sve da bi mogo izać najbenu kafu, znači rijetko da možeš direktno prić djevojci i pitat je da odete na kafu da se upoznate što je u Bosni normala. I ovo govorim za djevojke koje tebe znaju i ti njih znaš ono poznanici ste, niste totalni stranci.
- djkurt
#19825 Re: Republika Turska
Da ne pričam kolko su opterećeni seksom generalno, imaš osjećaj da žive za to da nekoj metnu, to im je glavna tema razgovora u većini slučajeva. Ako nije to onda jest fudbal i fanatizam u istom, sjećam se lika iz istanbula koji mi je prepričao kako su onim doner noževima sjekli navijače leedsa iz engleske kad je galata igrala protiv leedsa polufinale meni se cini u istanbulu (to je ona godina kad su osvojili kup EUEFA). Englezi ko englezi pošli se kurčit po istanbulu na njima svojstven način, domaći huligani ih skontaju gdje šta kako, za sekundu se organizuju ponesu doner nozeve i sasjeku nekoliko engleza, čisto da im stave do znanja da se ne zajebavaju, nisu došli u Pariz jbt da mogu radit šta hoće.