Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
512MB

#19776 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by 512MB »

sehohari wrote: 21/05/2024 21:56
512MB wrote: 21/05/2024 21:53
sehohari wrote: 21/05/2024 21:48

I? Šta sad?
Nikada nisam čuo da neko ko dolazi iz neke vile dobio komentar "ma, nije to njegova kuća, nego njegovih roditelja".
Vratimo se malo u balkansku realnost na terenu.
Pa kad si dijete onda ok, al kad si odrastao čovjek govoriti da je ćaćina vila tvoja je smješno :-)
Dobro onda bukvalac, "naša" ne umanjuje značaj.
"Naša" može biti jedino ako si suvlasnik i plaćaš porez za svoj dio.
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#19777 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

512MB wrote: 21/05/2024 22:01
sehohari wrote: 21/05/2024 21:56
512MB wrote: 21/05/2024 21:53
Pa kad si dijete onda ok, al kad si odrastao čovjek govoriti da je ćaćina vila tvoja je smješno :-)
Dobro onda bukvalac, "naša" ne umanjuje značaj.
"Naša" može biti jedino ako si suvlasnik i plaćaš porez za svoj dio.
Naravno druže.
I bh. političari su sirotinja, vidiš da im je sve na djeci i daljoj rodbini.
ZoomZoomKiwi

#19778 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by ZoomZoomKiwi »

Evo zbog čega se isplati otići...

Pročitam ovaj podatak, i onda sjednem u svoju polovnu harabatiju i vozim se 45km sat vremena magistralom iz sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Jer to nam je i dalje vrhunac...

Gdje su pare, gdje su ceste?

https://avaz.ba/vijesti/bih/906540/dobi ... rdi-maraka

Al' jebo to ba, nema niđe rahatluka k'o :bih:
PreWiBa

#19779 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

Znam da je ovo već malo zasebna tema, ali dosta familija taj zajednički život koristi i u drugačije svrhe.

Ako imaš 4 odraslih ljudi u kući, imaš i 4 plate (veliki broj roditelja bude daleko od penzije kada im djeca počinju zarađivati novac), a sa tom lovom lakše stvaraš biznis, kupuješ i šta sve ne.

Veliki broj Sandžaklija ovdje tako radi, Turci i Arapi pogotovo.
Ne znam za BiH, mislim da je to u nekoj formi i kod nas još tako, pogotovo po zapadnoj Hercegovini i srednjoj Bosni. Ali možda i nije više.
jeza u ledja

#19780 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

sehohari wrote: 21/05/2024 22:20 Znam da je ovo već malo zasebna tema, ali dosta familija taj zajednički život koristi i u drugačije svrhe.

Ako imaš 4 odraslih ljudi u kući, imaš i 4 plate (veliki broj roditelja bude daleko od penzije kada im djeca počinju zarađivati novac), a sa tom lovom lakše stvaraš biznis, kupuješ i šta sve ne.

Veliki broj Sandžaklija ovdje tako radi, Turci i Arapi pogotovo.
Ne znam za BiH, mislim da je to u nekoj formi i kod nas još tako, pogotovo po zapadnoj Hercegovini i srednjoj Bosni. Ali možda i nije više.
Zar ne vidis da vecina ovdje zivi, zeli ili namjerava da zivi odvojeno od roditelja?
Dope_Man

#19781 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Dope_Man »

jeza u ledja wrote: 21/05/2024 17:15 Ti ono zivis u dijaspori, ne?

Dijelio bi kucu sa roditeljima - rjeseno stambeno pitanje. :oops:

Imas li gdje brojke koje pokazuju da "ogromna vecina ljudi u BiH posjeduje sopstvenu nekretninu"?
Taj lik mene nenormalno podsjeca na mog tetica. Samo je mladji koliko shvatam, al ista pozadina i prica. Dakle rodjen, odrastao i zivi u Njemackoj, al ce uvjeravati ljude u BiH kako je to najbolje mjesto na svijetu. A onda ja lijepo upitam svog dobrog tetica, kojeg sam u zivotu jednom vidio i to kao dijete od 10tak godina jer kasnije nije zelio da putuje u BiH - "A kad nam dolazis ljudino, treba li pomoc da ti nadjemo stan, il da ti privremeno sredimo neku sobu kod nas" il neki slican konkretan komentar... i rodjo se zavuce u rupu.

Al kad ne treba zivjeti u BiH, patriota na kvadrat. :bih:

Da smo kojim slucajem razmjenjivali kad poklone, znam da bih mu kupio jednu majicu:

Image
moimoi

#19782 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

sehohari wrote: 21/05/2024 21:03
moimoi wrote: 21/05/2024 19:50
sehohari wrote: 21/05/2024 19:14

Pa govorimo o ovim manjim mjestima u dalmaciji.

Kako da tek uštediš ako živiš u Njemačkoj, kontaš?
Ne razumijem to za račune. Pa valjda je fora da, ako živiš u svom spratu, svako ima svoju struju, grijanje i tkd. Ali opet nemaš kiriju, koja dođe na sve to.
Naravno da pomažeš roditeljima, ali valjda to radiš nevezano za to da li živiš sa njima ili ne. Ne poznajem roditelje koji bi ti tražili efektivno još jednu kiriju ako stanuješ sa njima...
Pa iz manjih mjesta po dalmaciji bjeze mladi. Isto kao i kod nas.
Sta ce tamo raditi? Koje su im mogucnosti?

A to da nase kuce za svaki sprat imaju odvojene satove za struju, vodu, odvojeno placanje komunalnog etc.. daj ba. Budi realan.
Cak i da imaju, ne mogu ustediti za stan, nema sanse… govorim o prosjeku.
I ko jos od ustedjevine kupuje nekretninu?
Ustedjevina je ustedjevina.. to se ne dira :D
Svaka kuća u mom naselju koja ima zasebne spratove to ima, tj 99%. Samo možda nema za komunalno.

Naša kuća u Hercegovini je još na 10 godina prije rata dobila zasebne satove.

Uz dužno poštovanje, ali iz kakve sredine ti dolaziš kada je to za tebe nenormalna pojava?

Neće moći ni u Njemačkoj uštediti za svoj stan. Ne kupuje se od ušteđevine nekretnina, tačno, ali je lakše skupiti učešće, otplaćivati kredit i tkd.
Priznajem da ne zivim u kuci, niti iko od moje raje… svi smo haustorcad i niko od nas do svoje 30te nije imao svoje nekretnine.
Uglavnom ili bolje receno-SVI su kreditima dosli do istih… barem sto se tice prve nekretnine.
I dalje svojatas babovinu :D Shvati da to nije tvoje, sve dok tvoje ime ne bude upisano u katastar.
Dakle, dokle god su tvoji roditelji zivi, ti nemas prava da radis sta se tebi cefne, vec moras traziti njihovu saglasnost i klimati glavom…Oni imaju pravo da svoje nekretnine sutra ostave drustvu za zastitu prica, ako im prahne.

Pitas se odakle mi to da dalmacija ima velike imigracije? Mozda zato sto mi je 50% familije iz dalmacije.
Al posto ti mislis da bolje znas kako zive dalmosi, kao sto bolje znas kako se zivi u kataru… necem da se mesam :D
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#19783 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Domaci izdajnik »

Thorgerson wrote: 21/05/2024 19:22
Zivjet ces qrac u kuci u zajednici.

Ozenis se, zena i svekrva izdrze 7 dana i belaj.

Znaci nema tog para da ga znam da im je to funkcionisalo. Nema ga. Ok, ja mozda poznajem maler ljude. Ne znam.

Ali ko god je pokusao, nije dugo trajalo. Znam samo da mi jedan jaran sa zenom i djecom jos zivi u porodicnoj kuci. Ovo ostalo max 2 do 3 godine. Neki nisu ni pokusavali. Nekima ja odmah dato do znanja da ne zelen zajednicu. Neki su i razjebali veze zbog toga i sl.
I ja znam za masu ovakvih primjera. Moj haver se oženio i dobio dijete, za početak je doveo kući materi, vrlo brzo je dobio ultimatum - ili u podstanare ili kupovati stan ili razlaz! Sada ganjaju da kupe stan i neka im je Bog milostivi na pomoći kada kupe golubarnik od 30 kvadrata po ludačkoj cijeni na 30 godina... :roll:

Znam takođe za par slučaja pucanja braka jer su živjeli na spratu iznad roditelja. Roditelji se u sve miješaju, mjerkaju sa pendžera šta se dešava, svako malo neka pizdarija i svađa...
moimoi

#19784 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

Sto su ljudi stariji to postaju egoisticniji i nerazumniji… bukvalno se krug zatvara… “iz pelena opet u pelene”… 70godisnjaci su vrlo slicni dvogodisnjacima :D I haj ti imaj zivaca da se svaki dan s njima raspravljas, a ne moras.

Nego svako na svoju stranu.
sabanss

#19785 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by sabanss »

Da, roditelji se najbolje vole kada se ne živi skupa.

Funkcionalne šire zajednice obično idu sa duboko patrijarhalnim kulturama i čak i one fukncioniraju samo naizgled. Ispod površine niko nije sretan.
Domaci izdajnik

#19786 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Poznanik se oženio i "omiražio" tako sprat kuće (ili bi dvorišna ne sjećam se). On gradsko dijete, obrazovan, radi u finansijskom sektoru, jako lijepo zarađuje, na mjestu što bi se reklo...I mlada je isto tako nešto u tom kalupu, uglavnom sasvim pristojan par. Međutim...

On je haustorče od akademskih roditelja, a punac je "radoholičar" ilitiga psihopata koji bi rintao 24 sata dnevno oko kuće šta god da mu padne na pamet. Vrlo brzo je ćaća ćeri otvoreno počeo da gunđa kako je taj njen ljenčina i neradnik kome ne pada na pamet da vidi šta se to radi oko kuće :roll: nema veze što on jako lijepo zarađuje i ništa im ne fali...Puncu je čupalo živac što oni svaki vikend se "dignu nekuda skitati" dok on sređuje dvorište, kopa baštu ili premeće štokakve antrage :-? Tu se i mater brzo prišlepala, jer kako oni to svako malo idu nekuda, samo bi uživali, ne daj Bože da se nešto uradi oko kuće...Njima je ravno šamarčini reći da neće da se zajebvaju vikendom i u slobodno vrijeme, jer jednostavno imaju mogućnosti za to i ako nešto zatreba da se uradi plate majstorima ili ljudima dnevnicu, prosto hoće da uživaju u životu.

Frajer se popička sa njima i ode u podstanare i onda je krenuo cirkus sa ženom... :run:
Karikaturist

#19787 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Karikaturist »

Znaci nece kile lik, mogla bi trava zarasti do krova :izet:
Domaci izdajnik

#19788 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Ne kontaš ti jelde ili samo nako lupaš?
Karikaturist

#19789 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Karikaturist »

Fala onoj stvari pa ne kontam kao ti.
Domaci izdajnik

#19790 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Pa samo tom stvari izgleda i razmišljaš :zzzz:
Karikaturist

#19791 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Karikaturist »

Trebao bi i ti ponekad, previse si u ogranicenom prostoru.
sabanss

#19792 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by sabanss »

Zbog ovakvih stvari pucaju i zajednice sa rođenim ocem, nekmoli sa puncem
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#19793 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

ZoomZoomKiwi wrote: 21/05/2024 22:15 Evo zbog čega se isplati otići...

Pročitam ovaj podatak, i onda sjednem u svoju polovnu harabatiju i vozim se 45km sat vremena magistralom iz sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Jer to nam je i dalje vrhunac...

Dobro da se ne lazemo tebi kisa kad padne u BiH to je razlog za odlazak :lol: :kiss:
Sonron

#19794 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Sonron »

Baš i zbog tih očekivanja ja sam starog odjebao i posvađao se sa njim. Ne mogu stariji da podnesu kako neko može vikend ili slobodno vrijeme provesti ne radeći ništa, umjesto da prihvati ljude kako jesu, ovi stariji bi da sve po njihovom bude, e nećeš pa onda nećemo ni pričati.
Domaci izdajnik

#19795 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Pa meni se rođena mater bači kad kažem da sam platio čovjeku da iskrči i sredi plac :roll: Kao šta je meni falilo da mlacam cijeli da umjesto da čovjeku platim da to sjebe za malo jače od sat kosilicom...

Što je najsmiješnije nisam nešto puno ni platio :)
PreWiBa

#19796 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

Dope_Man wrote: 22/05/2024 07:59

Imas li gdje brojke koje pokazuju da "ogromna vecina ljudi u BiH posjeduje sopstvenu nekretninu"?
Taj lik mene nenormalno podsjeca na mog tetica. Samo je mladji koliko shvatam, al ista pozadina i prica. Dakle rodjen, odrastao i zivi u Njemackoj, al ce uvjeravati ljude u BiH kako je to najbolje mjesto na svijetu. A onda ja lijepo upitam svog dobrog tetica, kojeg sam u zivotu jednom vidio i to kao dijete od 10tak godina jer kasnije nije zelio da putuje u BiH - "A kad nam dolazis ljudino, treba li pomoc da ti nadjemo stan, il da ti privremeno sredimo neku sobu kod nas" il neki slican konkretan komentar... i rodjo se zavuce u rupu.

Da smo kojim slucajem razmjenjivali kad poklone, znam da bih mu kupio jednu majicu:

Image
Nigdje, ama baš nigdje nisam rekao da je "najbolje mjesto na svijetu" niti bilo šta slično.

Samo smeta tom nekom kvazi-kolonijalnom narativu da ste "iz Somalije došli u London", pa sada mislite da imate pravo punim egom srati, i gdje treba i gdje ne treba.

Vrijeđate poštenom svijetu inteligenciju, pa ovdje moram čitati da većina ljudi dole živi u nekakvim barakama, da su im posebni priključci za struju misaona imenica i slično.

I onda se zbog vas ljudi koji dođu gore susreću sa Švabama koji misle da ne znamo šta je mašina za suđe u 21. vijeku, ili koji idu od toga da i dan-danas dole žive od UN-ove humanitarne pomoći.
ZoomZoomKiwi

#19797 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by ZoomZoomKiwi »

_BataZiv_0809 wrote: 22/05/2024 12:28
ZoomZoomKiwi wrote: 21/05/2024 22:15 Evo zbog čega se isplati otići...

Dobro da se ne lazemo tebi kisa kad padne u BiH to je razlog za odlazak :lol: :kiss:
:mrgreen:
Rugafet

#19798 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Rugafet »

Realno kad na svu tu apatiju i depresiju koja tamo vlada još i kiša pada paraglajdingom bi se lansirao što dalje
jeza u ledja

#19799 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

sehohari wrote: 22/05/2024 13:00

Image
Nigdje, ama baš nigdje nisam rekao da je "najbolje mjesto na svijetu" niti bilo šta slično.

Samo smeta tom nekom kvazi-kolonijalnom narativu da ste "iz Somalije došli u London", pa sada mislite da imate pravo punim egom srati, i gdje treba i gdje ne treba.

Vrijeđate poštenom svijetu inteligenciju, pa ovdje moram čitati da većina ljudi dole živi u nekakvim barakama, da su im posebni priključci za struju misaona imenica i slično.

I onda se zbog vas ljudi koji dođu gore susreću sa Švabama koji misle da ne znamo šta je mašina za suđe u 21. vijeku, ili koji idu od toga da i dan-danas dole žive od UN-ove humanitarne pomoći.
Nidze veze. Cuj vrijedjamo inteligenciju?
Ti si napisao da je izjava da van gradova da mozes uzeti kucu za 20k eura "dijasporska prica". Prvo, i sam se javljas iz dijaspore. I drugo, dokazano je da nisi u pravu.
I ti onda pocnes o kvazi-kolonijlanom narativu? :-)
PreWiBa

#19800 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

jeza u ledja wrote: 22/05/2024 15:05
sehohari wrote: 22/05/2024 13:00

Image

Nidze veze. Cuj vrijedjamo inteligenciju?
Ti si napisao da je izjava da van gradova da mozes uzeti kucu za 20k eura "dijasporska prica". Prvo, i sam se javljas iz dijaspore. I drugo, dokazano je da nisi u pravu.
I ti onda pocnes o kvazi-kolonijlanom narativu? :-)
Izvrces ono što si napisao.
Insiniirao si da većina ljudi u BiH živi u takvim kućama, priča je počela kada sam ja ustvrdio da velika većina ljudi u Bosni ima svoju nekretninu. Onda si ti rekao da se "posjedovanje nekretine u Ustikolini ne računa", precizirajući da pod tim misliš nešto "sto ne mozes prodati za vise od 10-20 hiljada eura". Kažeš da to što većina ljudi u Bosni ima neku kuću, se većinom odnosi na neke stračare koje možeš kupiti za siću.

To je ona dijasporska priča o kojoj govorim. Ne odnosi se na cijelu, već na onaj mali dio koji misli da je dole još uvijek 1997. ili neka zemlja subsaharske Afrike.
Post Reply