tuitamo wrote:Ko vozi ispod 20 000 km godišnje besmisleno je voziti dizela ili uvoditi plin.
Ne znam cime pravdas ove svoje tvrdnje, ali s istinom one nemaju ama bas nikakve veze...Kad sam ja prvi put ugradio plin, gorivo je tada bilo u prosjeku 2.20KM +/-0,10 Kf.
Za 30 KM mogao sam da predjem tacno 100km. Necu namjerno navoditi automobil da ne bi bilo glupih komentara... U to vrijeme s plinom sam za jedno punjenje (50l boca/ca. 42l plina - ca 38KM) mogao preci ca.330km (S obzirom da je plin sada jeftini, za iste pare predjem sada i malo vise).
Vozim samo po gradu i to 90% u perdiou 07.00-8.00h i 15.00-17.00h, dakle po spici. Tada sam placao gorivo na mjesecnom nivou oko 220Km. Sada me to sve dodje oko 100KM (plin+benzin).
Ugradnju sam platio 1300KM s atestom.
Racunica je vrlo jednostvana, na mjesecnom nivo stoja ostaje...x12 Mjeseci... Nikako mi se ne isplati...Ako uzmem u obzir da godinsje imam 60KM skuplju registraciju nego inace i jedan servis dodatno koji kosta 50K, onda sam za 14 mjseci povratio ulozeno...A kilometraza? Rekao bih prosjecna za prosjecnog korisnika - 10.000km godisnje...
EDIT: I da, da pojasnim... Shvatio sam ovaj tvoj komentar, konkretno za benzinca, na nacin da vozis vec bezinca i da se na njeg ne isplati raditi plin. Takodjer po zadnjim komentarima pretpostavio sam da govorimo o motorima 1.6 do 2.0 do nekih 110 KS.
Moguce da ako vozis dizela pa mjenjas na benzinca i ugradjujes plin, razlika nije tolika.