Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
- edin_k
#1976 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Mnogi kazu daleko od ociju daleko od srca.Stara moja kaze da to za mene ne vazi.Iako sam tog dana otisao sa Grbavice ona mene prati 20+ godina kasnije iz dana u dan.Neki su zivot izgubili,neki su ostali bez ruku,nogu,neki su prezivjeli cjeli rat,a neki su i bili "vani" ali su iz dana u dan suosjecali patnju i bol,ne samo vizuelnu i od prepricavanja nego i onu koja se duboko usadila u psihu.Neki su to bolje svarili kad su izasli,zive svoj zivot imaju "drugih problema".Poneki ce i reci sta ti znas,ti si tad bio dijete,nisi ti nista rata okusio.Nisam toliko puno,ma nisam ni trunku,ali ono sto jesam je zauvijek ostalo urezano u mozgu i koliko god se ja trudio,ono mene prati i neda mi mira.Mozda nisu uspijeli da me ubiju,ali jesu itekako dobar dio mog zivota,jer su uspijeli da se ta urezana sjecanja nikad ne izbiju iz moje glave.Sjecam se tog osmog aprila ako se varam nek me neko ispravi kad su te noci sa Vraca letjeli svjetleci projektili pravac skupstina,preko meni tada poznate skole Branko bane Surbat,a ja ko budala priljepljen uz prozor da vidim sta je to,a stara zamalo srcani da dobije kad je vidjela gdje sam.Ma sjecam se dosta toga i iz dana u dan saznajes nove stvari nove detalje.Nekako sklapas svoje puzlice,ne zato sto si gladan nekih ratnih prica necijih sudbina,nego jednostavno pokusavas da shvatis ZASTO? Ja znam da ja mogu godinama traziti odgovor koji nikad necu dobiti,ali koji cu mozda pokusati da shvatim.Ma jednostavno da ja za sebe skontam zasto moj drug Zoran koji je zivio sprat ispod nas koji je godinama bio moj "pajdo" odjednom nije vise bio tu.Znam sad mnogi ce reci otisao da iscupa krompir koji mu je otac posadio oko Sarajeva,ali ja prosto nemogu da vjerujem da su haman svi sa Grbavice bili takvi.Naravno bilo je i normalnih,kako to glupo zvuci,i meni je srce kao STIJENA kad naletis na dezurnog koji kratko i jasno kaze,ja drugu majku sem Bosne nemam,kratko i jasno.Al ja im nikad halalit necu,ne zbog mene koji sam jeo maslacak i radovao se casi mlijeka,nego zbog svih onih nevinih zrtava,izbjeglica,zlocina koji su pocinili i poremecenih zivota od bubam cifru nekoliko miliona ljudi..
- hatemondays
#1977 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Ne zamjeri komsija ali mislim da je ovo bila 92 u to u septembru, ja ,stari i zuti bili u radnom vodu, dosli kuci stara i sestra placu kazu nisu mogli da nas nadju jer je bio masovni odlazak preko Vrbanje, mislim da je bio 20 septembar imam svoju malu kjnigu sjecanja, mi sjekli drva u kuhinji negdje prema lukavici a nas trazili po Grbavici,plakao sam ko malo dijete kontajuci necemo se nikad izvuci ali zahvaljujuci 11.plavih izvukusmo zive glave.O'zone wrote:93' godine je bio masovni izlazak ne-srba sa Grbavice. Tu se nije radilo o klasičnom protjerivanju gdje su se ljudi izvlačili iz njihovih domova i tjerali na drugu stranu već je išlo potpuno drugačije barem u našem slučaju.
Tada nam pred zgradu dolaze trojica vojnika jednog od njih se sjećam da je bio debeo sa raskopčanom košuljom do nekih pola prsa imao je žučkasto-smeđu kosu nije bio gingerhead nego nešto svjetliji pošto je bila kovrdžava svi su ga zvali Kudro po tome sam ga i ja zapamtio.
Pozdravili su se sa mojom majkom i još dvije komšinice što su bile tu, napravili onako snuždene face jer su eto došli da obavjeste da oni napuštaju položaje i vraćaju se na Rogatičko-Goraždansko ratište i da nas prijateljski upozore da im kao zamjena dolaze beli orlovi i arkanovi tigrovi koji su strašni koljači i da i sami znamo šta su oni sve radili po Zvorniku,Bijeljini i gdje god su bili raspoređeni.
Kako bi nas spasili, jer oni ipak brinu za nas, organizovali su masovni prelaz taj dan negdje oko podne pa ko hoće može da pokupi sve svoje stvari koje su mu bitne, zlato,novac,slike,... etc...i da nas oni bezbjedno prebace na Alijinu teritoriju, ko odluči da ostane oni mu ne garantuju bezbjednost i neće ga nositi na duši te da dobro razmislimo želimo li da rizikujemo živote sebe i svojih ukućana radi prnja.
Majka se vratila nazad u stan, otac i ja smo slušali sve već sa prozora i tu je sad nastala dilema šta da radimo? Mi smo uvjek mogli preći na Slobodnu teritoriju Sarajeva bilo je dosta familije mogli smo naći i smještaj ali nekako u čitavoj priči ja sam bio najveći problem jer roditelji nisu znali šta bi sa mnom. Razlog tome je moja duga istorija bolesti, dvije kliničke smrti,napadi gušenja (bolovao sam od bronhijalne astme) i samo smještanje u kolektivne centre, podrume ili bilo kakve neuslovne prostorje moga e značiti početak problema za mene a samim tim i za njih.
Tu moja majka odlučuje da spakuje stvari i da idemo pa šta bog da uzeli smo velike kofere i počeli trpati odjeću uglavnom i hranu barem ono što smo imali. Dio stvari koje su nam bile vrijednije, još nekih odjevnih predmeta,suđa,posteljina pakujemo i odnosimo kod komšinice srpkinje (bog da joj dušu prosti) koja je cjelo vrijeme povraćala od kada je čula da treba da idemo jer smo bili stvarno dobri susjedi. Inače ta komšinica je kao i još mnogo njih imala sina sa druge strane i prelazila je u Sarajevo preko Vrbanje mosta do zadnjeg dana do kada se moglo preći, čak je prelazila kad se više niko nije ni usuđivao pričati o tome. To njeno prelaženje krajem 93' godine je koštalo glave jer je proglašena petokolonašem i špijunom, isprebijana, opljačkana smještena u bolnicu na Sokocu gdje je od posljedica prebijanja i preminula.
U svoj toj strci oko pakovanja moja majka (sinoć je baš pitah što je to uradila, kaže nema pojima i da danas joj to ne bi palo na pamet) odlučuje da ode u stanicu milicije koja je bila smještena iza slastičarne Jadranka u dječijem vrtiću da provjeri informacije o dolasku belih orlova i arkanovih tigrova. Otišla je kod njih u stancu prenijela sve što su joj ovi rekli međutim on joj nisu mogli dati nikakve podatke jer to nije njihova oblast oni su za civilne poslove pa su poslali moju majku u sjedište vojne policije koja se nalazila u zgradi iza desno. Po dolasku u vojnu policiju dočekala su je tamo tri policajca koje ona opisuje kao najviše ljude koje je ikad vidjela kaže bila sam kao dijete među njima. Kad im je ispričala šta joj je rečeno oni su joj onako iznenađeno rekli "gospođo nemojte biti naivni, kakvi orlovi kakvi arkanovci niko od njih ne dolazi, nego se rogatičko-sokolačka jedinica povlači potrebni su na drugim mjestima a mi poreuzimamo linije (mi=lokalci). Slobodno se vratite kući i sjedite gdje i jeste niko Vam neće ništa". Nakon tog njihovog uvjeravanja majka se vraća kući i u dogovru sa mojim ocem odlučuju da ostanemo.
Taj dan sam izašao na garaže u Splitskoj ulici i gledao kolone ljudi kako dolaze noseći torbe,uzlove,kese bilo je starih, mladih,djece. Splitska se popunila ljudima i onda su na znak krenuli do raskrsnice sa Trnovskom pa su skretali niz Trnovsku i valjda išli Zagrebačkom do Vrbanja mosta i dalje.
Kako su zadnje osobe zamicale za čošak u Trnovskoj ulici tako su se sa druge strane Splitske iz smijera čevabdžinice Agronom počeli pojavljivati vojni kamioni jedan pa drugi pa treći pa čitava kolona znam samo da je prvi stajao skoro na Trnovskoj a zadnji na dnu Splitske. Kad su kamioni stali počeli su da iz njih izlaze četnici sve iz rogatičko-sokolačke jedinice i krenula je pljačka. Kupili su sve A/V tehniku, bijelu tehniku, namještaj čak i odjeću ako im se dopala ostao mi je u pamćenju jedan nosati rogatičan koji je nosi trim biciklo na pitanje što će mu odgovrio je "da vježbam na selu" uz glasan smijeh ostali prisutnih. Opljačkane su tada kuće i stanovi u Zagrebačkoj,Beogradskoj,Splitskoj,Trnovskoj,Ljubljanskoj, Miška Jovanovića i taj pohod je trajao do kasno u noć a sutra ujutro su već otišli a linije su preuzeli lokalci komšije i pojedini izbjeglice iz muslimanskog sarajeva "koji su jedva živu glavu izvukli te čim su prešli obukli uniformu da brane sprku nejač".
Tada je Grbavica tek bila pravo zauzeta jer ono što je ostalo ne-srba je bilo zanemarivo a uvjek se radilo na naseljavanju Grbavice srbima iz drugih djelova grada pa i iz drugih gradova tako da su sredinom 94' skoro svi stanovi u Grbavici bili popunjeni a popunilo se prilično i na ovim djelovima gdje su bile prve linije.
- hatemondays
#1978 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
...
Last edited by hatemondays on 19/05/2022 07:15, edited 1 time in total.
- hatemondays
#1979 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
...
Last edited by hatemondays on 19/05/2022 07:16, edited 1 time in total.
- O'zone
- Globalni moderator
#1980 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Hajde i ja idem po sjećanju jer sam bio dole kod klupe. Znam da su obojica sjedila ispod zgrade na toj klupi kad je došao Vinko sa svojima i pokazao na Neđu pokojnog i rekao mu "ti polazi" a kad je Neđo krenuo pokazao je i na Mitu rahmetili i rekao mu "I ti, šta čekaš?!". Prvo su otišli do Neđinog stana jer je Nada izašla ispod zgrade a onda gore do Mitinog.hatemondays wrote: E ovoga sa sjecam i necu nikad zaboraviti , mala razlika je da su Nedju pokupili iz stana i a Mitu su prebijali u njegovom stanu pred zenom i djecom, tvoja stara je bila kod mojih tj. bili smo zajedno, takodje nije tacno da je Nedjo pucao na njih u splitskoj roknuli su ga posto mu je Nada dojavila da je prenio snajperske puske na pocetku rata na Skenderiju.Mita je dosao iz bolnice 30 aprila rahmet mu dusi pucao je cetnike i bio je veliki friend sa Tunjom Filipovicem, i Mitu je Nada prodala jer niko nije pricao o tom dogadjaju.Dan prije nego sto ce odvesti Mitu i Nedju , Nedjo je reko mom starom da pripazi na malog mu sina Zarku, i rekao mu je sta je uradio i da ce glavu izgubiti zbog toga.Nedjo pokoj mu dusi ljudina a prezime pravo srpsko Skipina ali ljudina jednom rjecju a Mita za mene heroj sa pistoljem na cetnike a covjek imo vise od 60 tada.Datum 15 juni sto posto.Ubijeni su istog dana u cuvenim garazama.
Neđo je znao šta ga čeka, al jebi ga nije htio da popusti i nije htio uniformu.
Četnik koji je ubijen na Splitskoj ubijen je kroz onaj prostor između devetke i Ambijente na raskrsnici, međutim prva informacija je bila da je pucano iz zgrade u ako se nevaram Splitskoj 5 (ona zelena duga desno od naše zgrade) pa su je srešetali u tom trenutku i danas se vide "ožiljci" a nakon toga su upali u našu zgradu i odradili pretres. Nakon ubistva njih dvojice smo dobili informacije da je on pucao i da je to bio jedan od razloga zašto ga je Nada "prodala".
-
Eborg
#1981 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Jedno pitanje geografske prirode. Šta je ona devastirana zgrada pored Mašinskog fakulteta na Vilsonovom šetalištu što gleda prema Grbavici? Je li to bio neki sportski centar ili slično, je li stao u izgradnji prije rata ili je uništen u ratu? Pretpostavljam da ga je kontrolirala Armija BiH.
- hatemondays
#1982 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
...
Last edited by hatemondays on 19/05/2022 07:18, edited 1 time in total.
- sparky
#1983 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Eborg,
ako se ne varam tu je nekad bilo preduzece, Unioninvest-montazni objekti.
Valjda mislimo na isto jer sa druge strane je srednja skola.
ako se ne varam tu je nekad bilo preduzece, Unioninvest-montazni objekti.
Valjda mislimo na isto jer sa druge strane je srednja skola.
-
Eborg
#1984 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Evo, označio sam na koju zgradu mislim. Dugo vremena sam mislio da je to "Šoping" u kojem su se dešavale razne strahote ali sam onda shvatio da je na "pogrešnoj" strani.

-
goran16v
#1985 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Od 96. Krajisnikova kuca zjapi prazna u napola razvaljena u Zabrdju.trocadero wrote: Па није Крајишник своју кућу ни уништио ни запалио, већ је одмах издао под кирију уваливши неке странце у њу.Лија је он био. Мајка му је у њој и живјела током рата а он редовно долазио да домачински прослави Божић и Славу! За разлику од Дабић-Раше који се ниједном није упристојио да сиђе у сарајевско поље и обиђе борце!
А Хађичку Колу боље да нису ни дирали ионако не би могли добити лиценцу!
И није баш на Илиџи све спаљено, остала општина,пошта нетакнута, станица полиције, спортски центар, средања и двије основне школе, комплекс хотела,дом здравља, ту остао и рендген апарат, ваљда га нико није знао размонтирати бојали се радијације![]()
А највише су палили туђе станове и куће они што су избјегли из Сарајева и Средње Босне, контали кад су они нама и ми ћемо њима!
Аеродром у Требињу увелико ради, каже наш министар саобраћаја да добро и послује, па чак има и више путника него прије![]()
И шта велите, Коња разнио бомбом поштара, ајд нек се бар он скинуо са хорса баш ми драго!
Drago mi je da si skont'o poentu za Colu.
-
Valter79
#1986 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
A vi da ste se selili vi bi nama ostavili fabrike i radna mesta,PM72 wrote:Golema je šteta što ta reintegracija nije izvršena isti dan.I po Srbe i po nas.Ne bi mogli opljačkati i odnjeti onolike pogone i fabrike.Hajd što su ih razmontrali i odnjeli nego što je 95% toga propalo i završilo kao staro gvožđe.Ne bi bilo pljački i paljevina
Zaboravljas činjenicu da su te fabrike gradili i srbi ida su neke čak. 50 tih godina po diktatu partije preseljene iz Srbije? Imali smo pravo podnijeti radna mjesta sa sobom,
- holowey
#1987 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
'92 je sve ostavljeno, bez gaca "selili", znaci bio je red da se zamijene mjesta...Valter79 wrote:A vi da ste se selili vi bi nama ostavili fabrike i radna mesta,PM72 wrote:Golema je šteta što ta reintegracija nije izvršena isti dan.I po Srbe i po nas.Ne bi mogli opljačkati i odnjeti onolike pogone i fabrike.Hajd što su ih razmontrali i odnjeli nego što je 95% toga propalo i završilo kao staro gvožđe.Ne bi bilo pljački i paljevina
Zaboravljas činjenicu da su te fabrike gradili i srbi ida su neke čak. 50 tih godina po diktatu partije preseljene iz Srbije? Imali smo pravo podnijeti radna mjesta sa sobom,
- DaysleepeR
#1988 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
duh Mome Krajišnika još živi...
čuj ponijeli radna mjesta sa sobom
bogati ovi što su ponijeli svoja radna mjesta sa sobom, rade li sada u Coli od kuće?
čuj ponijeli radna mjesta sa sobom
bogati ovi što su ponijeli svoja radna mjesta sa sobom, rade li sada u Coli od kuće?
-
Valter79
#1989 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Vi niste Srpsko Sarajevo osvojili silom, nego ste tu teritoriju dobili u Dejtonu , u zamjenu da priznate Republiku Srpsku.holowey wrote:'92 je sve ostavljeno, bez gaca "selili", znaci bio je red da se zamijene mjesta...Valter79 wrote:A vi da ste se selili vi bi nama ostavili fabrike i radna mesta,PM72 wrote:Golema je šteta što ta reintegracija nije izvršena isti dan.I po Srbe i po nas.Ne bi mogli opljačkati i odnjeti onolike pogone i fabrike.Hajd što su ih razmontrali i odnjeli nego što je 95% toga propalo i završilo kao staro gvožđe.Ne bi bilo pljački i paljevina
Da je bilo moguće i asfalt bi smotali kao ćilim i ponijeli , a oni što su došli u Sarajevo da zive, šta su oni mogli podnijeti iz tih vukojebina odakle su došli,?
- Tomos
#1990 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Pa pokupili su sve mašine sa Ilidže iz biciklare i napravili sebi gore sad improvizovanu biciklaru preko puta zgrade SIPE i ništa sipa da pokrene proces otuđenja mašina koje iako su zastarjele u to doba su bile ekstra i to tako stoji oni prave doduše sad smeća od bicikala ali prave.
- hopcup
#1991 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
jah, sastavili pogon "источна кока-кола", odmah pored trebinjskog aerodromaValter79 wrote:A vi da ste se selili vi bi nama ostavili fabrike i radna mesta,PM72 wrote:Golema je šteta što ta reintegracija nije izvršena isti dan.I po Srbe i po nas.Ne bi mogli opljačkati i odnjeti onolike pogone i fabrike.Hajd što su ih razmontrali i odnjeli nego što je 95% toga propalo i završilo kao staro gvožđe.Ne bi bilo pljački i paljevina
-
Valter79
#1992 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
To se zove dislokacija industrije.Tomos wrote:Pa pokupili su sve mašine sa Ilidže iz biciklare i napravili sebi gore sad improvizovanu biciklaru preko puta zgrade SIPE i ništa sipa da pokrene proces otuđenja mašina koje iako su zastarjele u to doba su bile ekstra i to tako stoji oni prave doduše sad smeća od bicikala ali prave.
- agent_zero
#1993 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Da nije bilo dejtona, kojeg uzgred ja nikad ne bih potpisao, i to tvoje kvazi srpsko sarajevo kako ga nazivaš bi palo kao kula od karata, kao i ostali dijelovi koje ste silom uz ex JNA zauzeli. I u dejtonu nije priznata nikakava genocidna tvorevina, nego ste vi priznali da živite u nezavisnoj i suverenoj državi Bosni i Hercegovini.Valter79 wrote:Vi niste Srpsko Sarajevo osvojili silom, nego ste tu teritoriju dobili u Dejtonu , u zamjenu da priznate Republiku Srpsku.
Da je bilo moguće i asfalt bi smotali kao ćilim i ponijeli , a oni što su došli u Sarajevo da zive, šta su oni mogli podnijeti iz tih vukojebina odakle su došli,?
-
gurabija78
#1994 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
što ste otišli nakon reintegracije sa teritorija koje ste držali? zato što je Slobo potpisao? da je ALija ili bilo ko drugi potpisao da se Sarajevo predaje bilo kome, pljunuo bi ga svaki sarajlija pravo u lice, i đavola bi to jedan potpis riješio, hajmo na kamione (ili traktore) i put pod noge.... a ljudi, koje pominješ da su došli u Sarajevo u ratu, su otjerani sa svojih vukojebina, kako ih zoveš.... vas niko nije tjerao!!! da niste možda imali oraha u džepu? moji stari su prešli iz kovačića u septembru 92 jer su im došli sa kokardama na vrata sa puškama i rekli im da im niko ne može garantovati sigurnost nakon tog dana. koji je vaš izgovor, osim da ste se možda bojali odmazde za ono što ste 4 godine radili gradu, koji se još usuđuješ zvat svojim?Valter79 wrote:A vi da ste se selili vi bi nama ostavili fabrike i radna mesta,holowey wrote:Golema je šteta što ta reintegracija nije izvršena isti dan.I po Srbe i po nas.Ne bi mogli opljačkati i odnjeti onolike pogone i fabrike.Hajd što su ih razmontrali i odnjeli nego što je 95% toga propalo i završilo kao staro gvožđe.Ne bi bilo pljački i paljevina
'92 je sve ostavljeno, bez gaca "selili", znaci bio je red da se zamijene mjesta...
Vi niste Srpsko Sarajevo osvojili silom, nego ste tu teritoriju dobili u Dejtonu , u zamjenu da priznate Republiku Srpsku.
Last edited by gurabija78 on 30/01/2014 14:27, edited 1 time in total.
-
PM72
#1995 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Valter 79,
Nisi skontao šta je "pisac htio reći" nego si "ćirilićno" naložen pa pričaš nebuloze i budalaštine.Ideš na prvu,smiri se i malo razmisli o onome što sam pisao.Da su ostali ljudi i fabrike,SVIMA bi nam bilo bolje.Ovako,odnjeli ste sve i opet nemate za kifle.Ko je koliko zaradio i zaslužio i šta je ko donio na opancima ili u kamionima,druga je priča.
Nisi skontao šta je "pisac htio reći" nego si "ćirilićno" naložen pa pričaš nebuloze i budalaštine.Ideš na prvu,smiri se i malo razmisli o onome što sam pisao.Da su ostali ljudi i fabrike,SVIMA bi nam bilo bolje.Ovako,odnjeli ste sve i opet nemate za kifle.Ko je koliko zaradio i zaslužio i šta je ko donio na opancima ili u kamionima,druga je priča.
-
Bodkin
#1996 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
ajde ne valjaj gluposti svega ti.srbi odnijeli svaki saraf, a tamo se otvara tema kako bi bosnjaci trebali plakati za tim istim srbima. bjezi bolan...Valter79 wrote:A vi da ste se selili vi bi nama ostavili fabrike i radna mesta,PM72 wrote:Golema je šteta što ta reintegracija nije izvršena isti dan.I po Srbe i po nas.Ne bi mogli opljačkati i odnjeti onolike pogone i fabrike.Hajd što su ih razmontrali i odnjeli nego što je 95% toga propalo i završilo kao staro gvožđe.Ne bi bilo pljački i paljevina
na kraju krajeva, ako su ih gradili I srbi, sto onda nisu procentualno masina odnijeli,a nesto ostavili?
cuj nosimo svoja radna mjesta sa sobom...
-
Valter79
#1997 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Zato što nisu željeli da žive zajedno sa vama,gurabija78 wrote: što ste otišli nakon reintegracije sa teritorija koje ste držali? zato što je Slobo potpisao? da je ALija ili bilo ko drugi potpisao da se Sarajevo predaje bilo kome, pljunuo bi ga svaki sarajlija pravo u lice, i đavola bi to jedan potpis riješio, hajmo na kamione (ili traktore) i put pod noge.... a ljudi, koje pominješ da su došli u Sarajevo u ratu, su otjerani sa svojih vukojebina, kako ih zoveš.... vas niko nije tjerao!!! da niste možda imali oraha u džepu? moji stari su prešli iz kovačića u septembru 92 jer su im došli sa kokardama na vrata sa puškama i rekli im da im niko ne može garantovati sigurnost nakon tog dana. koji je vaš izgovor, osim da ste se možda bojali odmazde za ono što ste 4 godine radili gradu, koji se još usuđuješ zvat svojim?
Što je još potrebno napisati ili uraditi poslije svega što se dešavalo pa da ti to bude jasno?
Gledaš li TV, vidiš li šta se dešava u zajedničkim institucijama, sa mjeseca se vidi da srbi nezele zajedničku državu sa vama?
- eltroxin
#1998 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Sta su to "zajednicke institucije"?Valter79 wrote:Zato što nisu željeli da žive zajedno sa vama,gurabija78 wrote: što ste otišli nakon reintegracije sa teritorija koje ste držali? zato što je Slobo potpisao? da je ALija ili bilo ko drugi potpisao da se Sarajevo predaje bilo kome, pljunuo bi ga svaki sarajlija pravo u lice, i đavola bi to jedan potpis riješio, hajmo na kamione (ili traktore) i put pod noge.... a ljudi, koje pominješ da su došli u Sarajevo u ratu, su otjerani sa svojih vukojebina, kako ih zoveš.... vas niko nije tjerao!!! da niste možda imali oraha u džepu? moji stari su prešli iz kovačića u septembru 92 jer su im došli sa kokardama na vrata sa puškama i rekli im da im niko ne može garantovati sigurnost nakon tog dana. koji je vaš izgovor, osim da ste se možda bojali odmazde za ono što ste 4 godine radili gradu, koji se još usuđuješ zvat svojim?
Što je još potrebno napisati ili uraditi poslije svega što se dešavalo pa da ti to bude jasno?
Gledaš li TV, vidiš li šta se dešava u zajedničkim institucijama, sa mjeseca se vidi da srbi nezele zajedničku državu sa vama?
- eltroxin
#1999 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Dok ovaj harambasa laprda, da se malo vratimo na temu:

-
gurabija78
#2000 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
e pa nek vam je sa srecom... na znam sta se desava u zajednickim institucijama osim da autobus sa Pala svaki dan istovari kamaru likova u iste.... ako vec ne zelite zivjeti sa "nama" sto onda dolazite u "Teheran" u institucije i uzimate masne pare pa ih onda trosite po svojim selendrama? sto niste dosljedni? eee, draga je svima budzetska kasa, makar ona bila i na nivou mrske države.....Valter79 wrote:Zato što nisu željeli da žive zajedno sa vama,gurabija78 wrote: što ste otišli nakon reintegracije sa teritorija koje ste držali? zato što je Slobo potpisao? da je ALija ili bilo ko drugi potpisao da se Sarajevo predaje bilo kome, pljunuo bi ga svaki sarajlija pravo u lice, i đavola bi to jedan potpis riješio, hajmo na kamione (ili traktore) i put pod noge.... a ljudi, koje pominješ da su došli u Sarajevo u ratu, su otjerani sa svojih vukojebina, kako ih zoveš.... vas niko nije tjerao!!! da niste možda imali oraha u džepu? moji stari su prešli iz kovačića u septembru 92 jer su im došli sa kokardama na vrata sa puškama i rekli im da im niko ne može garantovati sigurnost nakon tog dana. koji je vaš izgovor, osim da ste se možda bojali odmazde za ono što ste 4 godine radili gradu, koji se još usuđuješ zvat svojim?