Alfa Romeo
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
ado-šampion
#1976 Re: Alfa Romeo
159 se u Evropi od 2010. nikad nije prodao u vise od 10000 primjeraka, prosle godine je to bilo mizernih 13 komada (!). Prosjek za 10 godina na evropskom trzistu je oko 22 hiljada komada godisnje. Prosjek u 5 najjacih godina (druga do sedma) je bio oko 40 hiljada. Ne vidim kako ocekivati da se ovih novih za cijenu Audija i BMWa proda 50 000 godisnje, znajuci reputaciju Audija i BMWa (top) i reputaciju Alfa Romea (jako losa). Audija A4 se prosle godine prodalo 125 hiljada u Evropi. Znaci trebala bi oduzimati kupce premium markama. Po meni je to pusti san. Ako krene od nekih 23-25 hiljada mozda otme kupce nekih nepremium markama. Za preko 30 hiljada pocetnu cijenu to je pisi propalo. Zivi bili pa vidjeli.
Za usporedbu, C5 aktuelni je bio super primljen kod onih koji nisu ljubitelji marke, u 7 godina na trzistu prosjecno prodao u 50000 komada godisnje, a za usporedbu njegov prethodnik, koji je rijetko kome bio zanimljiv osim ljubiteljima marke, za isti broj godina u prosjeku je bio prodavan preko 90000 komada godisnje. Cak ako uzmemo da je prodaja u godinama ekonomske krize bila prepolovljena (a realno nije) dakle Citroen nije mogao prodati novi C5 bolje od prehodnika iako su dva auta po pitanju relevantnosti za prosjecnog kupca bila neusporediva. I to su na mnogim trzistima prodavali haman po bagatela cijenama.
Za usporedbu, C5 aktuelni je bio super primljen kod onih koji nisu ljubitelji marke, u 7 godina na trzistu prosjecno prodao u 50000 komada godisnje, a za usporedbu njegov prethodnik, koji je rijetko kome bio zanimljiv osim ljubiteljima marke, za isti broj godina u prosjeku je bio prodavan preko 90000 komada godisnje. Cak ako uzmemo da je prodaja u godinama ekonomske krize bila prepolovljena (a realno nije) dakle Citroen nije mogao prodati novi C5 bolje od prehodnika iako su dva auta po pitanju relevantnosti za prosjecnog kupca bila neusporediva. I to su na mnogim trzistima prodavali haman po bagatela cijenama.
- ElRe
#1977 Re: Alfa Romeo
Kod nas ako prodaju 1 komad godisnje neka skacu od srece. Fiat putnickih automobila se proda manje od 50 sigurno, ako ne racunamo "flotnu" prodaju MTEL-u i slicnim.lavic wrote:
I to mora biti dizel sa 150 KS, dobrom opremom, koznim volanom i mjenjacem, klimom, centralna, alu. felge, sva elektronska pomagala, ..... i onda se mogu nadati nekom rastu trzinog ucesca, u svakom drugom slucaju prodat ce, bar kod nas 2-3 auta i to je to, a slicno i vani u omjeru broja stanovnika/ ljubitelja alfi.
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#1978 Re: Alfa Romeo
ABD za nekih 3- 5 godina,u kramar i kupiti je za 15 tisuca kemala. 
- johntra
#1979 Re: Alfa Romeo
prvo, porediš kruške i jabuke...znači, Alfa 159, iako je bila dobar auto, osim te famozne težine, koja i nije veliki problem, imala je drugi veliki problem, a to je da nije ulagano u dalji razvoj tog modela...osim blagog facelifta enterijara i uvođenja 1,8 tbi varijante, to auto je praktično čitav svoj životni vijek bilo isto, od početka, pa do kraja proizvodnog ciklusa...zavlačenje kupaca o tome da će doći jače varijante dizela, iako je 210 KS sasvim dovoljno za auto srednje klase, bilo je onih koji su tražili šestake dizele, kao i zavlačenje o GTA varijanti, dovelo je 159 na mizerne grane...ado-šampion wrote:159 se u Evropi od 2010. nikad nije prodao u vise od 10000 primjeraka, prosle godine je to bilo mizernih 13 komada (!). Prosjek za 10 godina na evropskom trzistu je oko 22 hiljada komada godisnje. Prosjek u 5 najjacih godina (druga do sedma) je bio oko 40 hiljada. Ne vidim kako ocekivati da se ovih novih za cijenu Audija i BMWa proda 50 000 godisnje, znajuci reputaciju Audija i BMWa (top) i reputaciju Alfa Romea (jako losa). Audija A4 se prosle godine prodalo 125 hiljada u Evropi. Znaci trebala bi oduzimati kupce premium markama. Po meni je to pusti san. Ako krene od nekih 23-25 hiljada mozda otme kupce nekih nepremium markama. Za preko 30 hiljada pocetnu cijenu to je pisi propalo. Zivi bili pa vidjeli.
dalje, ograničenost tržišta, odnosno glavni fokus na prodaju u Evropi i mizerne cifre za ostatak svijeta, ostavilo je traga na prodaji....
sada, uz dodatak SAD, koje ipak godišnje guta puno auta i uz ozbiljniju kampanju na ostalim svjetskim tržištima, može se doći do neke solidne prodaje...moja prognoza je da će to lako biti na nivou prodaje 156, koja je najprodavanija Alfa u posljednjih skoro 20 godina...
-
ado-šampion
#1980 Re: Alfa Romeo
Ne vidim bas gdje su kruske a gdje jabuke, vidim samo konkretne cifre za koje mogu navesti izvor, a koje ne vidim u tvom postu. Prvih 4-5 godina se nema sta ulagati u salji razvoj i tu je bila na 40000 godisnje. O tom ulaganju u dalji razvoj se moze pricati u kasnijim godinama, gdje je broj prodanih modela bio mizeran, kako navedoh 10000 i manje, 2013. oko 400, 2014. cijelih 13 modela.
Ne mislim nista lose fakat, samo bih volio da mi argumentovano navedete na cemu bazirate te prestpostavke, kao sto sam ja argumentovano naveo zasto o toga nema nista s pocetnom cijenom od preko 30 k. A da nije "sigurno", "predvidjam", itd. Cinjenica je da je Alfa na jako losem glasu kod prosjecnih kupaca. Mislim samo to sto je Fiat zadnjih 10-15 godina (da ne idemo dalje da ne razvlacimo) i po evropskim i po americkim statistikama na samom dnu sto se tice pouzdanosti dovoljno govori. Cinjenica da je premium konkurencija pravo jako, a cak je i nepremium konkurencija (Passat, Mondeo, Insignija) pravo jaka. Sta jednog prosjecnog kupca da navede da kupi ovu Alfu umjesto Insignije recimo, ako joj cijene budu na nivou Insignije? Da ne govorim sta da ga navede da je kupi umjesto Audija A4 ili BMWa 3 ako joj cijene budu na tom nivou. Auto u srednjoj klasi u velikoj mjeri prodaje reputacija. Posebno premium modele.
Ne mislim nista lose fakat, samo bih volio da mi argumentovano navedete na cemu bazirate te prestpostavke, kao sto sam ja argumentovano naveo zasto o toga nema nista s pocetnom cijenom od preko 30 k. A da nije "sigurno", "predvidjam", itd. Cinjenica je da je Alfa na jako losem glasu kod prosjecnih kupaca. Mislim samo to sto je Fiat zadnjih 10-15 godina (da ne idemo dalje da ne razvlacimo) i po evropskim i po americkim statistikama na samom dnu sto se tice pouzdanosti dovoljno govori. Cinjenica da je premium konkurencija pravo jako, a cak je i nepremium konkurencija (Passat, Mondeo, Insignija) pravo jaka. Sta jednog prosjecnog kupca da navede da kupi ovu Alfu umjesto Insignije recimo, ako joj cijene budu na nivou Insignije? Da ne govorim sta da ga navede da je kupi umjesto Audija A4 ili BMWa 3 ako joj cijene budu na tom nivou. Auto u srednjoj klasi u velikoj mjeri prodaje reputacija. Posebno premium modele.
- basicm
#1981 Re: Alfa Romeo
Ado je u pravu, ako ne bude primamljivo jeftina, nista ona nece napraviti, samo ljubitelji ce kupovati.
159 se nije prodavala zbog loseg glasa Alfe, nema tog facelifta koji bi je izvukao.
159 se nije prodavala zbog loseg glasa Alfe, nema tog facelifta koji bi je izvukao.
- johntra
#1982 Re: Alfa Romeo
šta ima ne ulaže se u razvoj, a kod većine novih modela automobila facelift dolazi u prosjeku nakon tri godine, kod nekih i ranije...ado-šampion wrote:Ne vidim bas gdje su kruske a gdje jabuke, vidim samo konkretne cifre za koje mogu navesti izvor, a koje ne vidim u tvom postu. Prvih 4-5 godina se nema sta ulagati u salji razvoj i tu je bila na 40000 godisnje. O tom ulaganju u dalji razvoj se moze pricati u kasnijim godinama, gdje je broj prodanih modela bio mizeran, kako navedoh 10000 i manje, 2013. oko 400, 2014. cijelih 13 modela.
ne mislim ja da ti misliš išta loše, ali 159 je najviše izgubila radi toga što se u taj model, kao i njegovu dodatnu promociju, nije dovoljno ulagalo...dok su drugi imali derivate nekoliko modela iz jednog, 159 je ostala na karavanu i limuzini....156 je imala nekoliko derivata: limuzinu, karavan, GTA vraijantu, pa je urađen facelift, pa došla i Q4 varijanta...to se naravno i odrazilo na prodaju, pa je za sedam godina proizvodnje prodata u broju od 680.000 komada...i da, 156 je imala nešto manju cijenu od tadašnjih predstavnika premium trojke, pa je opet bila solidno prodavana...
otvaranjem tržišta SAD i pravljenjem derivata od Giulie, može se dosta toga uraditi i ponoviti uspjeh 156....napraviti karavansku varijantu, kupe varijantu, možda i CC varijantu...mislim da cijena neće igrati veću ulogu na zadane prodajne cifre, ako budu dovoljno ulagali u promociju
na sličnom putu 159 je i Giulietta, jer je taj auto od 2011 praktično isti, nema derivata, nema karavana, što je u kompakt klasi must have...
mislim da je Marchionne odlučio tome stati u kraj i da će ova Giulia biti prekretnica u Alfinoj historiji, što se manjini neće svidjeti...što se mene tiče, mene Giulia nije oduševila, radi mnogo stvari, ali koliko vidim, oduševljava sve one koji nikada nisu razmatrali da kupe Alfu...
- konektovan
#1983 Re: Alfa Romeo
Ako bude na 30 tisuca komada u godini,mozda alfa i opstane?! Nekako ove cifre iz Italije zvuce k'o naucna fantastika.
- madner
#1984 Re: Alfa Romeo
Mislis da je do varijanti?
USA ne gotivi nesto pretjerano karavane, tako da sumnjam da ce to posebno pomoci u USA.
Prosjecan kupac Insignije, Passata i Mondeo tesko da ce gledati AR jer ista dosad nikad nije bila best buy. BMWu da bi uzeli dio u USA moraju imati odlican automatski mjenjac.
Inace je jako jednostavno, ako bude stvarno makina na cesti, imat ce i kupce.
USA ne gotivi nesto pretjerano karavane, tako da sumnjam da ce to posebno pomoci u USA.
Prosjecan kupac Insignije, Passata i Mondeo tesko da ce gledati AR jer ista dosad nikad nije bila best buy. BMWu da bi uzeli dio u USA moraju imati odlican automatski mjenjac.
-
Pirija
#1985 Re: Alfa Romeo
osnovni model ce biti oko 35K EUR u Njemackoj za 1.4 turbo benzinca sa 105 konja...
- konektovan
#1986 Re: Alfa Romeo
Mnogo,nema spasa za alfu,ipak?!Pirija wrote:osnovni model ce biti oko 35K EUR u Njemackoj za 1.4 turbo benzinca sa 105 konja...
- mali_milojica
- Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.
#1987 Re: Alfa Romeo
Takav motor nece nikada ici u ovaj auto.Pirija wrote:osnovni model ce biti oko 35K EUR u Njemackoj za 1.4 turbo benzinca sa 105 konja...
Neki bi da cijena automobila srednje klase sa 150 konja dizelskih,zadnjom vucom i raznim tehnologijama bude ista kao na srednje opremljenom Golfu sa 1.6 TDI 105 konja.
Nece biti,pa neka propadne.
- johntra
#1988 Re: Alfa Romeo
Na tržište SAD sam više mislio kao na novu priliku, jer do sada Alfa tamo nije prodavala automobile više od 20 godina, barem u masovnijoj varijanti...madner wrote:Mislis da je do varijanti?
nek se za životni vijek tamo proda 200.000 komada, plus prodaja u Evropi i u ostatku svijeta, vrlo lako se može ponoviti uspjeh 156...
naravno, samo ako budu konstantno radili na promociji i poboljšanju modela sa ponudom i slično...
i da, zaboravljamo samo na jednu bitnu činjenicu, a to je da u planiranu prodaju Alfe, koju je napravio Marchionne, ulaze i ostali modeli Alfe, ne samo Giulia...pored MiTo-a, Giuliette, sad Giluie, u planu je sportski dvosjed, a vjerovatno u neka doba i SUV, koliko god to ružno zvučalo...
Last edited by johntra on 25/06/2015 14:21, edited 1 time in total.
- Ramzess Veliki
#1989 Re: Alfa Romeo
Slažem se, i meni je nepotrebno približavanje liniji Audija i BMW-a. Stereotip.johntra wrote:zanimljivo je da se većini Alfista ovaj model ne sviđa, a, s druge strane, sviđa se većini ljudi koji nikada nisu imali Alfu...e sad, skontajte šta je bolje, to što se Giulia ne sviđa manjem broju kupaca ili što se sviđa većem broju kupaca?![]()
U SAD će se ovo prodavati solidno, pogotovo QV varijanta, jer je to jeftiniji Maserati, što opet može potkopati prodaju Ghiblija...
- johntra
#1990 Re: Alfa Romeo
jedan zanimljiv render...

- mali_milojica
#1991 Re: Alfa Romeo
Dva SUV-a,nasljednik 166,dvosjed,MiTo se gasi,nasljednik Giuliette ali u tri varijante,ukupno osam modela u ponudi za prodajnu cifru od 400k na godisnjem nivou. Dakle ispada da zele prodavati 50k auta po modelu.johntra wrote:Na tržište SAD sam više mislio kao na novu priliku, jer do sada Alfa tamo nije prodavala automobile više od 20 godina, barem u masovnijoj varijanti...madner wrote:Mislis da je do varijanti?
nek se za životni vijek tamo proda 200.000 komada, plus prodaja u Evropi i u ostatku svijeta, vrlo lako se može ponoviti uspjeh 156...
naravno, samo ako budu konstantno radili na promociji i poboljšanju modela sa ponudom i slično...
i da, zaboravljamo samo na jednu bitnu činjenicu, a to je da u planiranu prodaju Alfe, koju je napravio Marchionne, ulaze i ostali modeli Alfe, ne samo Giulia...pored MiTo-a, Giuliette, sad Giluie, u planu je sportski dvosjed, a vjerovatno u neka doba i SUV, koliko god to ružno zvučalo...
- Bakir1
#1992 Re: Alfa Romeo
sto ti je ova alfa, prvi model sa poznatim informacijama najjaci i najbolji....
dalo bi se ponesto nauciti od svaba, prvo 1,4 pa onda, dok dodje top model kraj zivotnog vijeka modela
meni lici na bmw-a 5 strasno naprijed sa okomitom njuskom
dalo bi se ponesto nauciti od svaba, prvo 1,4 pa onda, dok dodje top model kraj zivotnog vijeka modela
meni lici na bmw-a 5 strasno naprijed sa okomitom njuskom
- sema911s
#1993 Re: Alfa Romeo
Koliko god da,je lijepa dobra ,, Sta vec kada ima servisnu, postprodajnu podrsku ravnu nuli,.,
Konkurencija je odmakla poprilicno,., a cijenu ce zakucat poprilicno visoko,.,
a Mali je broj kupaca danas Koji CE rizikovat kupit nesto novo pored Audi, BMW, Lexus, Mercedes(gledajuci rwd platformu),..
Il onih ustaljenih Passat,mondeo, insignia, mazda6, c5, 608, superb, s60, koreanci
Trebas bas bit kivan I zeljan nekog rizika pa mjenjat dobavljaca pored ovih ustaljenih,.,,
Treba uzet minimum 50k kupaca u evropi, a to je tesko jer pored novog a4, c- klase, seria3, ls,
A vecina auto magazina I tih kljucnih licnoati je na platnom spisku velikih
Konkurencija je odmakla poprilicno,., a cijenu ce zakucat poprilicno visoko,.,
a Mali je broj kupaca danas Koji CE rizikovat kupit nesto novo pored Audi, BMW, Lexus, Mercedes(gledajuci rwd platformu),..
Il onih ustaljenih Passat,mondeo, insignia, mazda6, c5, 608, superb, s60, koreanci
Trebas bas bit kivan I zeljan nekog rizika pa mjenjat dobavljaca pored ovih ustaljenih,.,,
Treba uzet minimum 50k kupaca u evropi, a to je tesko jer pored novog a4, c- klase, seria3, ls,
A vecina auto magazina I tih kljucnih licnoati je na platnom spisku velikih
-
530i
#1994 Re: Alfa Romeo
Ako bude dobar auto, prodavat će se, a ako ne neće, vrlo je jednostavna stvar.
Overview
Manufacturer Alfa Romeo
Production 2005-2011
Moj, Adnane, da te nama trebalo bi te izmisliti.
https://en.wikipedia.org/wiki/Alfa_Romeo_159ado-šampion wrote:159 se u Evropi od 2010. nikad nije prodao u vise od 10000 primjeraka, prosle godine je to bilo mizernih 13 komada (!).
Overview
Manufacturer Alfa Romeo
Production 2005-2011
- mali_milojica
#1995 Re: Alfa Romeo
Govori se da ima najveci MOR u klasi. Ne znam je li se misli od premijum trojke ili bas u cijeloj klasi,sumnjam jer je Passat stvarno prostran.
Giulia QV 1525kg i 510 ks,manje od 3kg/ks
Giulia QV 1525kg i 510 ks,manje od 3kg/ks
Last edited by mali_milojica on 25/06/2015 16:25, edited 2 times in total.
- johntra
#1996 Re: Alfa Romeo
Ne znam koliko MOR Superb ima, mrsko mi i tražiti, ali sumnjam da ima veći od njega... 
-
ado-šampion
#1997 Re: Alfa Romeo
Pa? Sta to pokazuje? Nisu je proizvodili od 2011? Dobro to objasnjava mizeran broj prodatih vozila prosle i pretprosle godine, ali to je jos veci poraz, znaci toliko im je dobro islo da se nisu uopste trudili da je proizvode od 2011.530i wrote:Ako bude dobar auto, prodavat će se, a ako ne neće, vrlo je jednostavna stvar.
https://en.wikipedia.org/wiki/Alfa_Romeo_159ado-šampion wrote:159 se u Evropi od 2010. nikad nije prodao u vise od 10000 primjeraka, prosle godine je to bilo mizernih 13 komada (!).
Overview
Manufacturer Alfa Romeo
Production 2005-2011
-
citroen xm
#1998 Re: Alfa Romeo
A govori li ti to da su je ipak ljudi možda željeli pa se 2014. prodalo 14 novih komada iz 2011. ako su tačni tvoji podaci za prodaju?
-
ado-šampion
#1999 Re: Alfa Romeo
Eh bas ih je puno zeljeno u pm, punih 13 komada prodano.citroen xm wrote:A govori li ti to da su je ipak ljudi možda željeli pa se 2014. prodalo 14 novih komada iz 2011. ako su tačni tvoji podaci za prodaju?
- basicm
#2000 Re: Alfa Romeo
Pa jbt samand i maple si mogao nedjeljom na stupu vise prodati za godinu dana.citroen xm wrote:A govori li ti to da su je ipak ljudi možda željeli pa se 2014. prodalo 14 novih komada iz 2011. ako su tačni tvoji podaci za prodaju?