Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Alfons Kauders

#1976 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

shake69 wrote:Ne razumijem ovu pricu 'ako nam RS bude blokirala' imamo plan preko Tuzle! Oni mogu odugovlaciti, ali zabraniti prolazak kroz manji entitet nikako ne mogu. Osim toga, zar bi se radila dionica od Svilaja i most ako nece biti spojen koridor Vc do Doboja! Besmislena rasprava ljudi zalutalih na ovu temu!
Nece oni blokirati i reci "ooo Turci nemrete prolaziti kroz CBETY C6CKY zemlju"... :D Vec jednostavno nece raditi nista, jer im nije u interesu - zato jer forsiraju pravac BL-istok iz politickih, a ne ekonomskih razloga.

Na RS medijima skoro nikad neces cuti da uopste pomenu Vc, fakat rijetkost. Ne zanima ih povezivanje sa Zenicom, Sarajevom, Mostarom itd.

E da ima para (i pameti), nasi bi davno kao backup opciju skrenuli trasu u moje krajeve, mada ni ona nije isplativa al eto... Ovako se moze desiti da se uradio dio puta u Posavini, da se s juga dodje do Zepca ili Tesnja, i da onda izmedju nemamo nista - i da nemamo pojma kada ce biti izgradjeno. Iskreno, cini mi se da je ta prica o Zepce-Tuzla i krenula s nase strane kako bi izvrsili pritisak na RS da pocnu razmisljati o dionicama oko Doboja.

Problem je sto za Zepce-Tuzla-Orasje treba milijarda i kusur koju nemamo, a upitno je da li bi relativno lako mogli dobiti sredstva, kao za dionice Vc. Znaci i ako je neka vrsta blefa, moguce je nece upaliti. Uostalom ta dionica i ne moze biti isplativa ako 50km zapadno prolazi Vc, koliko god bi mi bilo drago da se uradi, sumnjam da ce se ikad isplatiti kraj Vc...
_đes_ba_

#1977 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by _đes_ba_ »

shake69 wrote:Ne razumijem ovu pricu 'ako nam RS bude blokirala' imamo plan preko Tuzle! Oni mogu odugovlaciti, ali zabraniti prolazak kroz manji entitet nikako ne mogu. Osim toga, zar bi se radila dionica od Svilaja i most ako nece biti spojen koridor Vc do Doboja! Besmislena rasprava ljudi zalutalih na ovu temu!
to što ti nerazumiješ to je tvoj problem , a ko je zalutao to ćemo vidjeti ..
oni nama nemaju šta zabraniti niti mogu nego jednostavno neće dati jedne marke za izgradnju 5c kroz svoj teritorij i tu nastaju problem ..jer nećemo valjda parama federacija graditi autoput 5c kroz RS...a to što naši prave malu dionicu na malom djelu FBIH na sjeveru u svilaju to je dobro jer se odmah može vršiti pritisak na RS ili je to možda još jedan profulan projekat... a to što se tiče autoputa preko tuzle to sam čuo od glavnog projektanta i jednog od jačih zaposlenih ljudi u JP autoceste prilikom moje posjete tunelu vijenac ..naravno za sve su problem pare..ako malo u narednom periodu živne ekonomija države da se možemo još zadužiti i to bez problema vraćati biće dobro jer mi smo država koja je jako malo zadužena u odnosu na recimo hrvatsku
iamia

#1978 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by iamia »

I u odnosu prema srbiji , BiH je relativno slabo zaduzena.
NIN

#1979 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by NIN »

Alfons Kauders wrote:
NIN wrote:Imal kakva karta gdje se vidi sta je sve uradjeno, na cemu se trenutno radi, kao i plan trase ovog koridora?
Vazda bila na istom mjestu :D

http://www.jpautoceste.ba/web/images/ka ... nal-bg.jpg
Vidio sam ovo negdje. Fala. Nego, imal kakav slican prikaz da se vidi napredak sta je sve do sad uradjeno?
_đes_ba_

#1980 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by _đes_ba_ »

NIN wrote:
Alfons Kauders wrote:
NIN wrote:Imal kakva karta gdje se vidi sta je sve uradjeno, na cemu se trenutno radi, kao i plan trase ovog koridora?

Vidio sam ovo negdje. Fala. Nego, imal kakav slican prikaz da se vidi napredak sta je sve do sad uradjeno?
neznam šta tačno hoćeš ali na ovoj karti imaš sve...samo ubliži ovaj tekst sa desne strane tu imaš sve podatke o svakoj dionici
pametolog

#1981 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by pametolog »

Vidio sam ovo negdje. Fala. Nego, imal kakav slican prikaz da se vidi napredak sta je sve do sad uradjeno?[/quote]

Karta nazalost nije azurirana od 2011, bilo bi dobro da postave nesto novije jer ova znacajno odudara od postojeceg stanja. Pokusavam da pratim dokle je Koridor (prvenstveno iz medija, malo ovaj forum, malo ovo-ono..., jer nazalost nemam nikog u Preduzecu ili Ministarstvu), pogotovo sta se desava sa sarajevskom zaobilaznicom (konkretno me interesuje spoj sa postojecom cestom Stup - Rajlovac, nista mi zaaobilaznica ne znaci bez toga), kako se dodje do novog granicnog prelaza Bijaca, sta od Bijace dalje kad predjem u Hrvatsku iza 01 jula, jel odmah pocinje autoput ili isto moram lokalnim regionalnim putevima do Ploca ili Vrgorca, most preko Save. Nisam nikad uspio da izguglam konkretnu prakticnu i pouzdanu informaciju. Moze li me neko molim vas uputiti na link sa azuriranim informacijama, ili ih posati ovdje.
Iako nije striktno autoput u BiH, ali jeste dio Vc, ima li neko pouzdane informacije oko napredovanja onog patrljka u Hrvatskoj od Save do spoja sa autocestom Zagreb-Beograd, sta se desava sa mostom na Dravi kod Osijeka i nastavkom-spojem sa izgradjenim koridorom Vc u Madjarskoj. Tad mi i ovo koridora Vc u BiH sto je do sada izgradjeno znaci jos mnogo vise.
drugi_profil

#1982 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drugi_profil »

Na google maps se vidi zavrsena petlja na hrvatskoj strani na autoputu A3 i pruzen krak prema jugu. Vjerujem da ce oni svoje zavrsiti cim se most preko Save pruzi, a otprilike tako ce biti i sa nase strane gotovo.
melac

#1983 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by melac »

Alfons Kauders wrote:
tec wrote:
fidoremilienko wrote:fakat... nije mi struka al znam da se nesto slicno ikad koristilo na balkanu, a vjerovatno i nece osim ako beograd ne izmisli nekoliko milijardi da zavrse metro...
Koristilo se nešto slično kod kopanja hidrotehničkih tunela. Još davno, prije 30-tak godina.
heckler

#1984 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by heckler »

NIN wrote:
Alfons Kauders wrote:

Ima neki momak (@LOTR) na Skyscrapercity forumu, vodi kvartalnu evidenciju desavanja. Nisam clan tog foruma ali tamo mi se cini najbolji pregled izgradnje sto se moze naci na netu.

Evo zadnjeg kvartalnog izvjestaja:
http://www.skyscrapercity.com/showpost. ... ount=10742

I direktno link za slike:
http://oi50.klix.com/2cqmagm.jpg
http://oi48.klix.com/19dzm.jpg
vedo_dz

#1985 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by vedo_dz »

Interesujeme ovaj lot 3 dali neko zna kolko odprilike traje poslije zavrsetka tendera izbor ko ce radit tu dionicu
shake69

#1986 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by shake69 »

_đes_ba_ wrote:
to što ti nerazumiješ to je tvoj problem , a ko je zalutao to ćemo vidjeti ..
oni nama nemaju šta zabraniti niti mogu nego jednostavno neće dati jedne marke za izgradnju 5c kroz svoj teritorij i tu nastaju problem ..jer nećemo valjda parama federacija graditi autoput 5c kroz RS...a to što naši prave malu dionicu na malom djelu FBIH na sjeveru u svilaju to je dobro jer se odmah može vršiti pritisak na RS ili je to možda još jedan profulan projekat... a to što se tiče autoputa preko tuzle to sam čuo od glavnog projektanta i jednog od jačih zaposlenih ljudi u JP autoceste prilikom moje posjete tunelu vijenac ..naravno za sve su problem pare..ako malo u narednom periodu živne ekonomija države da se možemo još zadužiti i to bez problema vraćati biće dobro jer mi smo država koja je jako malo zadužena u odnosu na recimo hrvatsku
U odgovoru si samo potvrdio drugim rijecima sto i ja tvrdim. Koridor Vc ne mogu neki patuljci iz malog bh. entitetcica blokirati i kad bi htjeli a F BiH radi gdje ne treba nikoga pitati tako da ce taj dio naknadno biti uradjen, vjerovatno prije teske hercegovacke dionice preko prenja, ali svakako kad-tad ce se uraditi!
tec

#1987 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by tec »

vedo_dz wrote:Interesujeme ovaj lot 3 dali neko zna kolko odprilike traje poslije zavrsetka tendera izbor ko ce radit tu dionicu
Oko mjesec i po znaci radovi bi mogli početi krajem jula početkom augustu. Rok za dionicu od 10/12 mjeseci od početka radova.
Golf forever

#1988 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Golf forever »

iako svako i sam može pogledati na google-u :D
evo ipak prikaz sarajevske zaobilaznice - ono što je do sada izgrađeno link
popokatepetl_com

#1989 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by popokatepetl_com »

Neko je trazio mapu koliko je uradjeno i sta je trenutno u izgradnji.

Image
Golf forever

#1990 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Golf forever »

"kamara" slika sa trenutnih radilišta

http://www.jpautoceste.ba/web/radovi.php
shiljak

#1991 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by shiljak »

baš sam se zapitao kada će ovaj Vc biti završen, i evo nađem:

Dionica autoceste kroz FBiH najranije bi mogla biti završena 2020. godine"

:D :D

http://indikator.ba/ekonomija/30504-kor ... 2020-karic

To je znači za više od 6 godina, ali ako skontaš da je i pola sasvim dovoljno, onda je to 3 godine, naravno ako se krene od sarajeva prema dole i gore istovremeno.
_đes_ba_

#1992 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by _đes_ba_ »

ma teško da će se moći to završiti u tom roku , mada u tom tekstu piše najranije 2020 godine... naravno najveći problem su pare jer zaduženja postaju sve veća i veća i banke će sve teže davati kredite za izgradnju Vc ..para je već počelo da nestaje jer najbolji primjer za to je odluka " JP AUTOCESTE " da dionicu zenica-žepče dugu 38km da pod koncesiju stranom investitoru..tj da se ta dionica gradi javno privatnim partnerstvom..

http://www.klix.ba/biznis/privreda/ifc- ... /130430063

uglavnom ova dionica zenica žepče je najaktuelnija i ako se šta bude gradilo posle 2014 to će biti ova dionica...od tarčina dole prema hercegovini gotovo da nema nikakvih priča niti u medijima niti bilo gdje drugo , a ujedno to je i najskuplja dionica zbog terena ..
tec

#1993 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by tec »

_đes_ba_ wrote:ma teško da će se moći to završiti u tom roku , mada u tom tekstu piše najranije 2020 godine... naravno najveći problem su pare jer zaduženja postaju sve veća i veća i banke će sve teže davati kredite za izgradnju Vc ..para je već počelo da nestaje jer najbolji primjer za to je odluka " JP AUTOCESTE " da dionicu zenica-žepče dugu 38km da pod koncesiju stranom investitoru..tj da se ta dionica gradi javno privatnim partnerstvom..

http://www.klix.ba/biznis/privreda/ifc- ... /130430063

uglavnom ova dionica zenica žepče je najaktuelnija i ako se šta bude gradilo posle 2014 to će biti ova dionica...od tarčina dole prema hercegovini gotovo da nema nikakvih priča niti u medijima niti bilo gdje drugo , a ujedno to je i najskuplja dionica zbog terena ..
JP Autoceste ne planira ništa dati pod koncesiju. Koncesija i javno privatnim partnerstvom (JPP) nisu ista stvar.
Koncesija je davanje autoputa (ili dionice) investitoru da gradi, održava, i kontrolira na određeno vrijeme, i ovaj način gradnje se dokazao jako problematičan u BiH i okolini. Investitori ne nalaze financijske sredstva i isplativost da bi ulazili u ovaj oblik gradnje.
Javno Privatno Partnerstvo je kao sto ime kaže partnerstvo između Države i investitora gdje obadvije strane ulaze zajedno u projekt sa odgovarajućom obavezama: parama, izgrađenim dionicama, i dijele. Zarada se dijeli, nakon plaćanja kredita (ako postoji) i odražavanja, procentom udjela u projekt. Ima tu raznih varijanti, ovaj tip financiranja postaje standard na svijetu kod izgradnje velikih infrastrukturnih projekata ali i drugih intervencija gdje države vise nisu u stanju samostalno financirati. U zadnjih 20 godina skoro svi metro-i , autoceste, željeznički projekti u zapadnoj evropi na ovaj način financirani.
Trenutno su aktivni javni postupci (pronalazak partnera)koji vodi IFC je Žepče-Karuša
Ali i izrada dokumentacije za isti postupak Žepče-Tuzla, Konjic-Jablanica-Mostar(sjever), Banlozi-Žepče
Ostale radnje u ovoj godini se odnose konačno potvrđivanje kredita za dionicu Zviroviči-Poćitelj koja je dogovorena. I dobivanje dodatnih sredstava od Kia kredita (Kuvajtski kredit) za nastavak Klopča-Banlozi (drivuša-klopča već ima) i početak realizacije istih. Za sljedeću godinu se očekuje rješavanje financijske strukture dionice Tarčin-Konjic i nadamo se početak jednog od JPP.

Ako nekoga može interesirati:
Lepenica-Suhodol April 2013 http://www.jpautoceste.ba/web/lsapril.php
Suhodol-Tarčin April 2013 http://www.jpautoceste.ba/web/st42013.php
Vlakovo-Lepenica Maj 2013 http://www.jpautoceste.ba/web/vl52013.php
GP spoj Bijača Maj 2013 http://www.jpautoceste.ba/web/component ... ,category/
NIN

#1994 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by NIN »

heckler wrote:Ima neki momak (@LOTR) na Skyscrapercity forumu, vodi kvartalnu evidenciju desavanja. Nisam clan tog foruma ali tamo mi se cini najbolji pregled izgradnje sto se moze naci na netu.

Evo zadnjeg kvartalnog izvjestaja:
http://www.skyscrapercity.com/showpost. ... ount=10742

I direktno link za slike:
http://oi50.klix.com/2cqmagm.jpg
http://oi48.klix.com/19dzm.jpg
:thumbup:
nuki_cika

#1995 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by nuki_cika »

Pa ima li ikakvih naznaka da bi sad u junu mogla krenuti izgradnja ovog posljednjeg lota sarajevske zaobilazince butile-vlakovo?
StupskaBitanga

#1996 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by StupskaBitanga »

nuki_cika wrote:Pa ima li ikakvih naznaka da bi sad u junu mogla krenuti izgradnja ovog posljednjeg lota sarajevske zaobilazince butile-vlakovo?
augustu
pametolog

#1997 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by pametolog »

Sve su ove mape i fotografije super, hvala svima na trudu i linkovima.
Pregledao sam mape BH sa oznacenim radovima i dionicama sa osiguranim finansiranjem, slike petlje u Butilima iz zraka vidio, vidio Google Maps, prosao cestom od Rajlovca do Stupske petlje 100 puta, pregledao web stranicu JP Autoceste FBiH i www.HAC.hr, googlao 100 novinskih clanaka, nazalost jos uvijek nisam nasao odgovor na prakticna pitanja:
1. Kada cu moci koristiti zavrseni dio SA zaobilaznice - kada cu moci uci na autoput u Kaknju, proci petljom Butile i izaci kod Wise na Stupu?
2. Kad 10. jula krenem u Zaostrog, kako da iz Capljine dodjem do granicnog prelaza Bijaca (vec prolazio nekoliko puta Capljina - Ljubuski - Vrgorac, znam tu cestu), i sta kada predjem u Hrvatsku? ima li spoj sa autocestom prema Splitu, ili? Kako da nadjem Jadransku magistralu ili Dalmatinu? Ima li smisla uopce ici tim pravcem, ili ce to za sada biti samo kamionski prelaz?
kakaljin

#1998 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by kakaljin »

pametolog wrote:Sve su ove mape i fotografije super, hvala svima na trudu i linkovima.
Pregledao sam mape BH sa oznacenim radovima i dionicama sa osiguranim finansiranjem, slike petlje u Butilima iz zraka vidio, vidio Google Maps, prosao cestom od Rajlovca do Stupske petlje 100 puta, pregledao web stranicu JP Autoceste FBiH i http://www.HAC.hr, googlao 100 novinskih clanaka, nazalost jos uvijek nisam nasao odgovor na prakticna pitanja:
1. Kada cu moci koristiti zavrseni dio SA zaobilaznice - kada cu moci uci na autoput u Kaknju, proci petljom Butile i izaci kod Wise na Stupu?
2. Kad 10. jula krenem u Zaostrog, kako da iz Capljine dodjem do granicnog prelaza Bijaca (vec prolazio nekoliko puta Capljina - Ljubuski - Vrgorac, znam tu cestu), i sta kada predjem u Hrvatsku? ima li spoj sa autocestom prema Splitu, ili? Kako da nadjem Jadransku magistralu ili Dalmatinu? Ima li smisla uopce ici tim pravcem, ili ce to za sada biti samo kamionski prelaz?
1. Predvidjanja su da ce ta sva dionica biti gotova i pustena u promet do kraja 2014 godine.

2.Sada kada hoces da izadjes na Dalmatinu ides tako na Vrgorac i pratis oznake za autoput i izaces tacno na pocetak autoputa na izlazu Vrgorac i pravac Split, a ako hoces na Jadransku magistralu u zavisnosti gdje hoces da izadjes, ako hoces na gornji dio Makarske rivijere onda odes na izlaz Šestanovac i izadjes na Brela, ali isto tako treba da bude gotov tunel st. ilija na Biokovu, i onda ces ici na izlaz Zagvozd i kroz tunel i izadjes u Baško polje, ali tunel jos nije gotov vjerovatno ce biti gotov do 1. Jula.
Golf forever

#1999 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Golf forever »

nuki_cika wrote:Pa ima li ikakvih naznaka da bi sad u junu mogla krenuti izgradnja ovog posljednjeg lota sarajevske zaobilazince butile-vlakovo?
da, to je ključna dionica, karika koja nedostaje da se poveže obilaznica i bez toga sve je bezveze
dakle, ključno je da se tranzit koji ide od Zenice ili Tuzle prema jugu odvija bez ikakva ulaska u SA, znači direktno auto-banom Jošanica-Tarčin, kao i da se sam izlaz iz SA spoji sa auto-banom na petlji Butila čime se olakšava protok
da ima imalo pameti kod ovih što planiraju izgradnju, dalje bi gradili PRVO one dionice koje bi rastertile sadašnji magistralni pravac, odnosno one na kojima se saobraćaj odvija sporo, gdje su gužve, a to je uglavnom oni dijelovi koji prolaze kroz naselja....u prvom redu najsporija i sa najvećim gužvama je dionica Žepče-Maglaj-Doboj i to bi im trebao biti prioritet da se izgradnjom auto-bana upravo na tom dijelu, izbjegne ovaj dio magistralnog pravca
dionica Tarčin - Mostar je odlična, tu se ide veoma brzo na samoj magistrali uz Neretvu, i do 100 km/h, em zbog toga što su dionice s pravcima, em što nema naseljenih mjesta i što nije gust saobraćaj, tako da bi ta dionica auto-bana trebala biti posljednja, ako je uopšte i rentabilna za izgradnju
takođe je dobra, i brzo se vozi i dionica Zenica-Žepče koja bi trebala biti pretposljednja za izgradnju auto-bana
važno je riješiti auto-banom same ulaske u BH, one na Savi, što bi trebala biti dionica prioritet 2 (poslije Žepće-Doboj kao broj 1) te nastavak južnog ulaska od Bijače do Mostara

pdf izvještaj JP Autoceste o dinamici izgradnje
http://www.jpautoceste.ba/web/images/pr11.pdf
ins

#2000 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by ins »

pametolog wrote: 2. Kad 10. jula krenem u Zaostrog, kako da iz Capljine dodjem do granicnog prelaza Bijaca (vec prolazio nekoliko puta Capljina - Ljubuski - Vrgorac, znam tu cestu), i sta kada predjem u Hrvatsku? ima li spoj sa autocestom prema Splitu, ili? Kako da nadjem Jadransku magistralu ili Dalmatinu? Ima li smisla uopce ici tim pravcem, ili ce to za sada biti samo kamionski prelaz?
Ti kao putnik uopste nemas interes u 2013. godini da ides na Bijacu, iz dva razloga:

Razlog 1: Nije gotova dionica od petlje Medjugorje do Kravica (dakle, od prikljucka sa magistrale M6 Capljina-Ljubuski do GP Bijaca)
Razlog 2: Nije gotova dionica u Hrvatskoj od njihovog GP do Petlje Ploce, tj do racvanja za njihovu A1 (Dalmatinu) na jednu stranu i brzu cestu za spustanje na Jadransku magistralu kod Ploca na drugu stranu.

Obje ove dionice ce biti gotove tokom 2014., i tek tada ce ovo biti interesantno za putnicki saobracaj. Do tada, jedino ce GP Bijaca koristiti kamiondzije koje voze robe animalnog porijekla i moraju na BIP prijelaz.
Post Reply