Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Dozer

#1976 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Dozer »

Da se ne raspravljamo bez veze - grijesis.
Stari grad je najproblematicniji i tu se gubi najvise radi starosti i dotrajalosti sistema. Ne radi se tu o par velikih pukotina, nego o par hiljada malih, pa samim tim se ne radi ni o spricanju mlaza precnika pola metra i pod pritiskom od 20 bara, sto bi uzrokovalo vrtace, kako ti kazes.
Ne, nego se radi o masi pukotina velicine manje od 1 cm, vecinom uzduznog oblika, kao i oslabljenim spojevima cijevi. Kolicina curenja na svakoj pukotini je mala sama za sebe, ali kada se pomnozi sa par hiljada, onda je to daleko od male kolicine vode.

Naravno, ovo je sve disperzirano na par kvadratnih kilometara, odnosno na cijeli grad, a zemlja je uvijek zedna.

Na sve ovo onda dodajmo hiljade i hiljade nesipravnih vodokotlica koji cure u WC solje 24/7 (naravno, ovo se i placa, samo sto vlasnici tih vodokotlica vide samo kapanje ili mali mlazic, pa ne kontaju koliko ih to kolje na mjesecnom nivou), kao i isto toliko neispravnih pipa koje kapaju, i rezultat je onda ovakav kakav imamo.

Pored toga, ne treba uopste spominjati da ViK nije imao nikakvo znacajno ulaganje u rekonstrukciju bilo kojeg dijela te mreze od rata, i osim sporadicnih popravki kvarova/pucanja koja se vide (a i za to im treba po par dana da se smiluju i dodju da prave), u sustini ta kompanija nije qrcem mrdnula da bilo sta znacajnije rekonstruise. O unapredjenjima je blesavo uopste i pricati.
Last edited by Dozer on 13/08/2013 15:34, edited 1 time in total.
dede merdzane

#1977 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by dede merdzane »

Samo privatizirati.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#1978 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Truba »

mislim da kad ovo poskupi malo će raji doć iz guze u glavu pa će barem na nivou zgrada provjeriti koliko je koga i gdje... pa će se to ažurirati na mjesečnom nivou
a ne jedna studentica priavljena a žive tri koje se svaki sad tuširaju :D

mi smo u kući pretplaćeni ravno 30 kubika...
nisam ni gledao a računi stizali paušalno... rezultat nakon 3 mjeseca 30 kubika više naplaćeno :lol:
Cholina_Lokica

#1979 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Cholina_Lokica »

Black swan wrote:mislim da kad ovo poskupi malo će raji doć iz guze u glavu pa će barem na nivou zgrada provjeriti koliko je koga i gdje... pa će se to ažurirati na mjesečnom nivou

nisam ni gledao a računi stizali paušalno... rezultat nakon 3 mjeseca 30 kubika više naplaćeno :lol:
Kod nas u ulazu kad je dio nas uveo vodomjere poceli im dolaziti racuni 60-70km :-) Eh, onda su se zadali pa isprovjeravali, lik i zena mu i troje djece, jedno prijavljeno :-) I jos debil pravi haos, sta imate njih prijavljivati, ne trose oni vodu puno :roll: I takvih pun klinac, i sad su valjda uspjeli malo da smanje racune ali i dalje su im povisoki racuni.
Al' vrhunac je kad su na sastanku se oko toga posvadjali, i idu izgovori, djeca im ne trose vodu, nema ih kuci po citav dan itd. i u po frke jedna od tih neprijavljenih (4. u stanu, jedno prijavljeno) kaze jesu li meni cuke prijavljene to je prece nego njena 3 clana (bukvalne rijeci) :lol:
Truba

#1980 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Truba »

ljudi su generalno debili
i što je najgore misle da su drugi veći debili pa da ih mogu levatiti

u vezi sa pitanjem zajedničke potrošnje to najviše izađe na vidjelo

nakon poskupljenja mislim da će spiskovi ko živi i koliko ih živi biti ažurirani na petnestodnevnoj osnovi :D

mada ja mislim da bi ženski svijet trebao računati kao 1.3 osobe po potrošnji vode :D

u mom stubištu najviše duguju oni koji imaju najviše...ili je stvar principa...
gledam po 1800 za toplane duguju
300 za održavanje...
perfect_guy

#1981 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by perfect_guy »

Black swan wrote:
u mom stubištu najviše duguju oni koji imaju najviše...ili je stvar principa...
gledam po 1800 za toplane duguju
300 za održavanje...
šuti, kod mene ih ima sa preko 2000 samo za održavanje.

kod mene je još i dobra situacija, nas troje 9-10 kubika (eventualno 11 ako je 34 dana između obračuna). Samo ne znam šta im je, skoro 20 dana od očitanja, a nema računa
detroit-mercy

#1982 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by detroit-mercy »

Black swan wrote:mislim da kad ovo poskupi malo će raji doć iz guze u glavu pa će barem na nivou zgrada provjeriti koliko je koga i gdje... pa će se to ažurirati na mjesečnom nivou

Vidi perverznjaka :D zaviruje i kad se studentice kupaju :D , koji voajerizma sve pod paskom pracenja potrosnje vode u komsiluku :D .
Truba

#1983 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Truba »

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

sad sam virio u sandučad

4.člana porodica 44 marke sada plaća... koliko će biti s poskupljenjem
Zatamnjena stakla

#1984 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Zatamnjena stakla »

E ja kont'o sa petakom proć'.
drugi_profil

#1985 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by drugi_profil »

Black swan wrote::mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

sad sam virio u sandučad

4.člana porodica 44 marke sada plaća... koliko će biti s poskupljenjem
Ih ja mislio mi najgori... sretno.
karanana

#1986 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by karanana »

majku im jebem lopovsku. cuj 6 kubika mi potrosnja po osobi. 6000 litara hej. 200 litara na dan. grijeh bi bio i da trosim toliko a ovi lopovi mi naplacuju toliko. a znam da u ulazu niko nije rasipan, majku im lopovsku nabijem.
mayab

#1987 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by mayab »

Dobar si, meni izlazi 7,5 kubika po osobi, puta 3, 22500 litara za mjesec,dakle 750 litara dnevno, ma nema teorije, naravno :lol: !
Mislim da ni pola od toga ne potrosimo :twisted:
drugi_profil

#1988 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by drugi_profil »

mayab wrote:Dobar si, meni izlazi 7,5 kubika po osobi, puta 3, 22500 litara za mjesec,dakle 750 litara dnevno, ma nema teorije, naravno :lol: !
Mislim da ni pola od toga ne potrosimo :twisted:
Ma potrosis. Meni je vodomjer ugradjen. Prvo vrijeme sam svaki dan pratio stanje. Ode to. Kotlic - jedno praznjenje ode 10 litara. Masina za ves 90-100 litara, Tusiranje 100-150 litara, cak i pranje ruku odnese 2-3 litra. Spuca se za dan poprilicno a da covjek nije svjestan. Trosimo mi kao narod vodu jer smo navikli da smo cisti i oprani i da je ima "ko hladne vode". Mislim da 200 litara po osobi ode bez problema ako u danu ode 3 puta u wc, 5 puta opere ruke, istusira se. Plus zajednicki dio u smislu pranja vesa i sudja.
Veci je problem sto su smislili sistem obracuna koji nema veze sa zdravom logikom i sto nece da stanu u kraj kradji vode.
didgeridoo

#1989 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by didgeridoo »

ne potrosi se 200l po osobi dnevno, bar u mom slucaju...
dok nisam ugradio vodomjere znali su u prosjeku po clanu obracunati i 9 kubika mjesecno a, kao sto sam vec ranije napisao, za 20 proteklih dana nas 4 potrosilo 6 kubika...
istina da malo vise pazimo na potrosnju i rasipanje, ali nista posebno...
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#1990 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by un1ted »

. Trosimo mi kao narod vodu jer smo navikli da smo cisti i oprani i da je ima "ko hladne vode".
E ovde ga bas uprska :)
drugi_profil

#1991 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by drugi_profil »

un1ted wrote:
. Trosimo mi kao narod vodu jer smo navikli da smo cisti i oprani i da je ima "ko hladne vode".
Nek se pronadje ko ne spada u ovo.
drugi_profil

#1992 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by drugi_profil »

didgeridoo wrote:ne potrosi se 200l po osobi dnevno, bar u mom slucaju...
dok nisam ugradio vodomjere znali su u prosjeku po clanu obracunati i 9 kubika mjesecno a, kao sto sam vec ranije napisao, za 20 proteklih dana nas 4 potrosilo 6 kubika...
istina da malo vise pazimo na potrosnju i rasipanje, ali nista posebno...
Ispade brate da trosite 75 litara dnevno po glavi. Pa nije rat, majkumu. Opere li se sta?
karanana

#1993 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by karanana »

drugi_profil wrote:
un1ted wrote:
Nek se pronadje ko ne spada u ovo.
nema ovdje nikog ko ne spada u ovo. ovi koji ne spadaju kriju se po tramvajima.
duboka_misao

#1994 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by duboka_misao »

Zivimo u novijoj zgradi pa imamo vodomjer, cetveroclana porodica sa dvoje male vjecito prljave djece, masina radi svaki drugi dan kaoi masina za sudje racun za vodu zadnji dosao 9.45 KM tj oko 8 m3 jel vec pocela skuplja tarifa ?
Dozer

#1995 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Dozer »

Imas svoj vodomjer ili zajednicki, zgradin?

Usput, iako se voda trosi, ipak je prakticno nemoguce da jedna cetveroclana porodica mjesecno, za 30 dana, potrosi 30+ kubika....

Mislim, zaista... to je 30.000 litara, ljudi moji. Imate li uopste predstavu koja je to kolicina vode? Pa to je vise od one standardne cisterne koju vidjamo kada peru ulice.
Primjera radi, ovo je cisterna od 45 kubika

E, jebi ga ako ja u stanu potrosim skoro toliko vode za mjesec dana, a pri tome sam 15 bio na godisnjem, sto ce reci da uopste nisam trosio vodu... A zgrada ima samo 8 stanova i 22 stanara. To ispada da je svaki stanar potrosio 6.500 litara vode pojedinacno, a ako to pretvorimo u cisterne, onda je to 143.000 litara, tj. 143 kubika, a to su skoro 3 cisterne s linka...
duboka_misao

#1996 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by duboka_misao »

svaki stan ima svoj vodomjer.
O'zone
Globalni moderator

#1997 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by O'zone »

Dozer wrote:Imas svoj vodomjer ili zajednicki, zgradin?

Usput, iako se voda trosi, ipak je prakticno nemoguce da jedna cetveroclana porodica mjesecno, za 30 dana, potrosi 30+ kubika....

Mislim, zaista... to je 30.000 litara, ljudi moji. Imate li uopste predstavu koja je to kolicina vode? Pa to je vise od one standardne cisterne koju vidjamo kada peru ulice.
Primjera radi, ovo je cisterna od 45 kubika

E, jebi ga ako ja u stanu potrosim skoro toliko vode za mjesec dana, a pri tome sam 15 bio na godisnjem, sto ce reci da uopste nisam trosio vodu... A zgrada ima samo 8 stanova i 22 stanara. To ispada da je svaki stanar potrosio 6.500 litara vode pojedinacno, a ako to pretvorimo u cisterne, onda je to 143.000 litara, tj. 143 kubika, a to su skoro 3 cisterne s linka...
Zato ja trubim da se ViK-u neće isplatiti uvođenje pojedinačnih vodomjera u stanove jer ako počnu naplaćivati realnu potrošnju a ne paušal kao do sada propali su.
karanana

#1998 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by karanana »

majku im jebem lopovsku.
meni je tek ovo poskupljenje otvorilo oci da pogledam malo racun i da vidim koliko ja to kubika navodno trosim i da pretvorim te kubike u litre i da onda te litre stavim vako ko dozer u kontekst cisterne ili flasa ili kanistera vode.
desktop

#1999 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by desktop »

Prije uvođenja vodomjera u stan trošili smo 30KM vode,četveročlana obitelj.Onda izvršili ugradnju i račun spustili na 12-13KM.Sad nas živi dvoje i račun je opet negdje oko 12-13KM.Neznam kako trošimo isto kao i sa još dva člana ali je tako.Najviše vodomjer vinta kada treba doći voda pa dok zrak izbije.Jednom sam tako ostavio otvorenu pipu,otišao do vodomjera kad on vinta li vinta,ko da baštu zaljevam.
Baš sam upratio,jedna pipa odvrnuta za zaljevanje bašte,cca 1 sat i ode kubik odnosno 1,22KM
someone_

#2000 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by someone_ »

Zivim u zgradi u kojoj nestaje vode izmedju 00 i 5 sati. Uglavnom prije Ramazana znalo se cesto omaci da po neku noc bude vode, a evo i sinoc i prije dvije noci je bilo vode. Ni jednu jedinu noc za vrijeme Ramazana se nije omaklo da ostane vode (koja treba za sehur). Mozda malo previse paranoisem, ali mi se ovo cini vise od koincidencije. Je li iko primjetio ovo isto?
Post Reply