Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Locked
BAK-eV

#1977 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by BAK-eV »

Hafis wrote:
Heartbeats wrote:
Nek bude tako, ali hajmo prvo definisati sta je grad u ovom slucaju! Ne mogu brato ni podvelez ni goranci ni cim biti u gradu!!!
Evo ja licno nema apsolutno nista protiv da bude jedinstveni grad sa jedan covjek jedan glas principom. Nek naprave neko malo vijece u gradskoj skupstini gdje ce se pitanja od tog posranog vitalnog nacionalnog interesa tretirati (kao imena ulica..doduse imena ulica u dijelovima grada nisu nacionalno pitanje nego stvar univerzalne ljudske sramote)

Ali fol je u tome sto na lokalnom nivou od tog nacionalne price nema fajde, bitno ti je da komunalno radi, da djeca mogu do skole stici kako treba, da gradski prevoz radi...i neka bude jedan covjek jedan glas pa ces fino svako skonatati koliko su ovi suplji i koliko je ta nacionalna suplja i bez ikakve supstance..
To jeste neobično. Ali kako odrediti što potpada grad a što ne? Dobro, Cim bih izuzeo jer je danas urbaniziraniji od većine nekadašnje urbane jezgre grada i stvarno je urastao u grad, a za Gorance, Podveležje, Polog, da ne govorimo Drežnicu i sl...tko bi to razriješio.
Ono što ''handri'' Mostar je ta obvezujuća nacionalna kvota, nacionalni klubovi u gradskoj skupštini, svojevrsna prava nacionalnih veta... i ostale kvake, koje jednom riječju u potpunosti liče na jedan mini dom naroda. Ja znam da su ti... da ih nazovem rudimenti obvezujući u ovakvoj rovitoj sredini - na žalost, ali stvarno je teško napraviti funkcionalnu lokalnu zajednicu s tako kompliciranim sustavom koji liči na jedan mali parlament i koji zahtijeva masu usuglašavanja, a koji bi ujedno trebao predstavljati jednu običnu gradsku vlast. Vrlo komplicirano.
S tim da današnje političke stranke svojim ponašanjem tu ionako delikatnu situaciju još više usložnjavaju. bojim se da ćemo mi kao generacija izumrijeti, a to se neće riješiti. Pa već je 20 godina prošlo.
Klasicna zamjena teza.
Nije to sve u biti problem,vec fasistoidna HDZ ideologija.

Dok se HDZ ne odrekne Tudjmana, osudi ga kao zlocinca, kao i Suska, Bobana i ostalu zlocinacku kliku uvijek ce biti napetosti.
Hafis

#1978 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by Hafis »

Odlično. Znači može proći ovaj zadnji prijedlog izbornog zakona u Mostaru, uz tu navedenu malu korekciju.
Još samo reci kako bi izgledalo to odricanje od Tuđmana, Šuška i Bobana'? Treba li neki poseban formular i ovjera notara, ili je dovoljno samo onako deklarativno izreći.... javno kao neko obećanje ili tako nešto.
A što ćemo s Alijom i njegovom politikom? Treba li kakvog odricanja i tu, ili on ide u literaturu kao njihov antipod. Znaš ono: dobro i zlo, svjetlo i tama.
BAK-eV

#1979 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by BAK-eV »

Hafis wrote:Odlično. Znači može proći ovaj zadnji prijedlog izbornog zakona u Mostaru, uz tu navedenu malu korekciju.
Još samo reci kako bi izgledalo to odricanje od Tuđmana, Šuška i Bobana'? Treba li neki poseban formular i ovjera notara, ili je dovoljno samo onako deklarativno izreći.... javno kao neko obećanje ili tako nešto.
A što ćemo s Alijom i njegovom politikom? Treba li kakvog odricanja i tu, ili on ide u literaturu kao njihov antipod. Znaš ono: dobro i zlo, svjetlo i tama.
Odricanje od Tudjmana znaci proglasiti ga onim sto jeste - zlocincom. U urbanistickom smislu demontazu krsta, smanjiti toranj franjvacke crkve na nekih 30 m visine, vratiti stare radnike u Aluminij izmjena imena ulica, ukidanje prefiksa Hrvatski za Dom Kosace, isticanje oficijelnih zastava Bosne i Hercegovine umjesto samo RH, izmjestanje raspela po bolnicama i skolama, priznavanje bosanskog jezika kao jezika Bosnjaka ...

Naravno to su sve kozmeticke promjene, kao odraz hrvatske katarze (ugledajte se na njemacku denacifikaciju i raskinite konacno sa nekakvim "stolnim" Lebensraumom).

Najvaznija stavka jeste ukinuti od Tudjmana nametnute kantone i federaciju a prebaciti nadleznosti na opcine i drzavu.

---

Izetbegovic:
Otklon od njegove politike moze biti jedino gore navedeno - prestanak popustanja Tudjamovom fasizmu i ustaskoj ideologiji zarad mira u kuci, koji eto vidi se ne funkcionise.

I za kraj: Svaki kulturan Hrvat treba Izetbegovica zvati po prezimenu.
Hafis

#1980 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by Hafis »

Puno je to posla.Slažem se s nekim detaljima, stvarno, a neke si nadodao onako od oka.
Doduše neke i nemaju veze s pokojnicima koje si pobrojao, a neke su opet gotovo smiješne (smanjivati crkvu), neke su potpuno pogrešne (ne radi se o ''zastavama RH''), Aluminij -nije da se baš nije vratilo Bošnjaka u njega ....samo se to nerado navodi.
Što se tiče jezika, ne vidim što podrazumijevaš pod ''nepriznavanjem'' Bosanskog jezika..gdje?..što? kako?.
Uglavnom slažem se s par stvarih a za ostale - teško.
Isto kao kad bih ja rekao smanjite broj vehabija na ulicama ili smanjite onu džamiju u Vrapčićima... i što će vam dva munareta na njoj, kada ste u Hercegovini 500 godina mogli lijepo moliti u džamijama s jednim munaretom.

I za kraj: svaki kulturan Bošnjak ime svog jezika piše velikim slovom - Bosanski jezik... jer je to njegovo ime, pa imamo Engleski jezik, Hrvatski jezik....uglavnom imena jezika (kao i ljudi ili gradova) pišu se velikim slovom.
BAK-eV

#1981 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by BAK-eV »

Hafis wrote:Puno je to posla.Slažem se s nekim detaljima, stvarno, a neke si nadodao onako od oka.
Doduše neke i nemaju veze s pokojnicima koje si pobrojao, a neke su opet gotovo smiješne (smanjivati crkvu), neke su potpuno pogrešne (ne radi se o ''zastavama RH''), Aluminij -nije da se baš nije vratilo Bošnjaka u njega ....samo se to nerado navodi.
Što se tiče jezika, ne vidim što podrazumijevaš pod ''nepriznavanjem'' Bosanskog jezika..gdje?..što? kako?.
Uglavnom slažem se s par stvarih a za ostale - teško.
Isto kao kad bih ja rekao smanjite broj vehabija na ulicama ili smanjite onu džamiju u Vrapčićima... i što će vam dva munareta na njoj, kada ste u Hercegovini 500 godina mogli lijepo moliti u džamijama s jednim munaretom.

I za kraj: svaki kulturan Bošnjak ime svog jezika piše velikim slovom - Bosanski jezik... jer je to njegovo ime, pa imamo Engleski jezik, Hrvatski jezik....uglavnom imena jezika (kao i ljudi ili gradova) pišu se velikim slovom.
OK!

Slijedeci put ipak, kada budes pitao za odgovor, odmah reci, "da ne bude puno posla".

Ali znas ono, koliko para toliko i muzike.
Zivio!

P.S.
Znam da su ono zastave hrvatskog naroda u Bosni I Hercegovini a ne RH.
Ali u Njemackoj nesmije niko staviti zastavu sa njemackim orlom, jer je to oficijelna oznaka za drzavnike (kancelar, vlada i sl.)
Radi se ovdje generalno o mentalitet svih nas, da ne postuejmo propise, sto u kombinacjiji sa nacionalnom problematikom stvara ogromne napetosti. I ocigledno je ta namjera provociranja a ne nekakve ljubavi prema svome.

Inace moze svako pored drzavne BiH zastave stavti i svoju - i da se tako radi, to bi opet imalo simbolicku gestu postivanja ugovora i realnosti ove zemlje. Ali ne! Prkos i mrznja a ne sirenje povjerenja je prava najmera tih zastava.
fortaleza

#1982 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by fortaleza »

BAK-eV wrote:smanjiti toranj franjvacke crkve na nekih 30 m visine
E ovo je uvjet.Image
BAK-eV

#1983 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by BAK-eV »

fortaleza wrote:
E ovo je uvjet.Image
fortaleza

Interesantna je ta zelja, koristiti rijeci tudjeg naroda, u smislu humora, zezancije, zezanja, omalovazavanja ....
fortaleza

#1984 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by fortaleza »

Interesantno, da baš. Riječi tuđeg naroda.Image
BHCluster

#1985 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by BHCluster »

fortaleza wrote:
E ovo je uvjet.Image
Neznam kome smeta 'najveca munara' u Hercegovini?
Image
BAK-eV

#1986 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by BAK-eV »

BHCluster wrote:
fortaleza wrote:
E ovo je uvjet.Image
Image
Ovdje se vise radi o otklonu od jedne politike.
Kome smetaju tri munare u centru Zagreba???
S obzirom da ih je Pavelic dozvolio, smetaju i meni!
fortaleza

#1987 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by fortaleza »

BHCluster wrote:
fortaleza wrote:
E ovo je uvjet.Image
Image
Ma lako je meni za munare, tko ima želju nek ide..Ima bitnijih pitanja u gradu i funkcioniranju istog, pa ni proračun nije usvojen, a da pričamo o smanjivanju/povećavanju zidina kao o ključnom pitanju i problemu grada. pff
BHCluster

#1988 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by BHCluster »

fortaleza wrote:
BHCluster wrote:
fortaleza wrote: E ovo je uvjet.Image
Image
Ma lako je meni za munare, tko ima želju nek ide..Ima bitnijih pitanja u gradu i funkcioniranju istog, pa ni proračun nije usvojen, a da pričamo o smanjivanju/povećavanju zidina kao o ključnom pitanju i problemu grada. pff
Pa ko je na vlasti u Mostaru taj je odgovoran za proracun!
fortaleza

#1989 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by fortaleza »

Kako god ti kažeš.
BHCluster

#1990 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by BHCluster »

fortaleza wrote:Kako god ti kažeš.
Sta ti ne odgovara?
Image
BAK-eV

#1991 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by BAK-eV »

fortaleza wrote:
BHCluster wrote:
fortaleza wrote: E ovo je uvjet.Image
Image
Kolega vi ocigledno ili ne znate citati ili ne znate procitano razumjeti.

Predlozeno nisu primarno opisani kao rjesenja za grad Mostar vec su navedni kao primjeri-cin dobre volje/doprinos od strane Hrvata, da se problemi u Mostaru (i sire) izmedju Bosnjaka i Hrvata pocnu rjesavati.
JohnnyS

#1992 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by JohnnyS »

Rekao bi čovjek da su samo hrvatske stranke na vlasti u Mostaru...
crysis
Location: Kad umreš, ti ne znaš da si umro i nije ti teško. Teško je drugima. Isto je i kad si glup.

#1993 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by crysis »

najgore je sto u mostaru nije niko na vlasti.
fortaleza

#1994 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by fortaleza »

BAK-eV wrote:Kolega vi ocigledno ili ne znate citati ili ne znate procitano razumjeti.

Predlozeno nisu primarno opisani kao rjesenja za grad Mostar vec su navedni kao primjeri-cin dobre volje/doprinos od strane Hrvata, da se problemi u Mostaru (i sire) izmedju Bosnjaka i Hrvata pocnu rjesavati.
Uvijek sam za rješavanje problema, samo ne znam čemu odmah nacionalne konotacije. Problemi Mostara su problemi Mostara. Šupljiranje oko munara i crkvi je nešto potpuno drugo te daljnje nacionalno politiziranje me ne zanima, a očigledno rasprava o Mostaru ne može biti bez toga. Žao mi je što sam se javio na temu mada sam se pošteno ismijao tvome postu o "smanjivanju zvonika kao doprinos ovih ili onih". :lol:
BAK-eV

#1995 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by BAK-eV »

fortaleza wrote:
BAK-eV wrote:Kolega vi ocigledno ili ne znate citati ili ne znate procitano razumjeti.

Uvijek sam za rješavanje problema, samo ne znam čemu odmah nacionalne konotacije. Problemi Mostara su problemi Mostara. Šupljiranje oko munara i crkvi je nešto potpuno drugo te daljnje nacionalno politiziranje me ne zanima, a očigledno rasprava o Mostaru ne može biti bez toga. Žao mi je što sam se javio na temu mada sam se pošteno ismijao tvome postu o "smanjivanju zvonika kao doprinos ovih ili onih". :lol:
Pa to je za svakog normalnog covjek spomenik jednoj politici dominacije a ne vjerski objekt.

U sustini skrnavljenje vlastite vjere i crkve kao Bozije kuce.

Takvo nesto ne bi proslo ni u jednoj normalnoj drzavi, gdje zive katolici kao vecina.

Zato se tu nema cemu smijati, vec pristupiti normalnim urbanistickim mjerama.

Zasto?
Zna se!
Heartbeats

#1996 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by Heartbeats »

Mostarac Dragan Markovina je fino u ednom intervjuu rekoa da su se sve vjerske zajednice u BiH zadrzale na istom fasistikom stajalistu koje su zauzeli u II svjetskom ratu i shodno tome se i dansa ponasaju..dakle franjevacaka crkva u Mostaru (koja je imala prelijep izgled prije rata, sa uredejnim travnjakom i zvonikom koji nije odudarao, cije je sat bio mnogima orijetir kad se kuci vracaju sa izlaska iz starog grada ili sa bulevara), danas je ruglo bez sata, nedovrseno i nikakvo..ali nisu ni nove dzamije po sarajevu ljepse, od otoke, malte, da ne govorim o alipasinom ali i one imaju svoju simboliku o "temeljnom" narodu..
tnnt

#1997 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by tnnt »

BAK-eV wrote:
Naravno to su sve kozmeticke promjene, kao odraz hrvatske katarze (ugledajte se na njemacku denacifikaciju i raskinite konacno sa nekakvim "stolnim" Lebensraumom).
.
teško da će do tog doći, moraju Bošnjaci istodobno proći detalibanizaciju i moraju prekinuti svojatanje Bosne
i sa politikom temeljnog naroda dok su ostali samo došljaci 8)
Itakoto

#1998 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by Itakoto »

detalibanizaciju? To neka nova 'rvatska rijec? :D
Hafis

#1999 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by Hafis »

Itakoto wrote:detalibanizaciju? To neka nova 'rvatska rijec? :D
Bila je postojala kao prijedlog, ali nije prošla povjerenstvo iz par razloga koliko mi je poznato.
Tako da u opticaju još uvijek ostaje stari udomaćeni izraz ''deislamizacija''.
Poezija

#2000 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by Poezija »

Meni, a i većini ljudi u Mostaru ne smeta crkva, što bi nekome smetao vjerski objekat?

Dakle, svako ima pravo na mjesto gdje će se moliti, a to što je velika je samo dodatna turistička atrakcija za grad. Kome smetaju crkve, džamije i sinagoge je jednostavnim riječima barbar. Nije srednji vijek. Neću komentarisati što je napravljeno tako velika, nebitno sada.

Ono važnije je krst na Humu. To je čista provokacija koja je napravljena sa ciljem širenja mržnje među ljudima. Rečeno je da je napravljeno radi tolerancije, pa neka mi neko objasni kako je to znak tolerancije kada u Mostaru živi procentualno skoro jednak broj muslimana, a imate i ateiste, agnostike itd. Krst je napravljen isključivo iz nekog inata kao da je u pitanju katolički grad ili ti ga Rio de Janeiro.

Politički gledano, bosanski Hrvati imaju najvažnije pozicije u gradu. Treba naglasiti da im je SDA potpomogao u tome, ne svi ali većina.

Ljude hrane sa svojim prljavim političkim igrama o nekoj izmišljenoj majorizaciji umjesto stvaranjem novih radničkih mjesta, nekih novih projekata koji bi unaprijedili grad, a ne da ulaz u grad liči kao da je atomska bomba pala prije desetak dana.

Zamolio bi pojedine forumaše da se ne brukaju sa svojim postovima koji graniče sa nekim psihičkim poremećajem. Nije Mostar Palestina da se predstavlja kao takav.
Locked