Alfons Kauders wrote:znalo se zato jer je to vec receno, u dnevniku...nosara wrote:
Kako se znalo kad su krili papir...?
Dakle, slazemo se da su vec zavrsili i koncesiju...!?
Vlada FBiH (2011 - .........?)
- nosara
#1976 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)
- ReD aka Socijalista
#1977 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)
Opet o SDP?
Dobro, SDP je kriv zasto je potpisan ovakav memorandum i ssnosice sve posljedice ovog memoranduma o razumijevanju.
Moze li tako? Bile pozitivne ili negativne?
Dobro, SDP je kriv zasto je potpisan ovakav memorandum i ssnosice sve posljedice ovog memoranduma o razumijevanju.
- Banksy
#1978 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)
nosara wrote:Alfons Kauders wrote:znalo se zato jer je to vec receno, u dnevniku...nosara wrote:
oplakah danas, šta je ovo
- ReD aka Socijalista
#1979 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)
Trebao si reci da je i bilo na SDp-ovoj stranici, ha ja. Cemu toliki sarkazam alfonseAlfons Kauders wrote:znalo se zato jer je to vec receno, u dnevniku...nosara wrote:
- nosara
#1980 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)
Pa ne vjerujem... Nisu toliko glupavi, koliko god su se razbahatili... Ta nafta je moja, a ne njihova, dakle ja cu snosit posljedice...ReD aka Socijalista wrote:Opet o SDP?![]()
- Alfons Kauders
#1981 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)
to bi vec bilo hardcore...ReD aka Socijalista wrote:Trebao si reci da je i bilo na SDp-ovoj stranici, ha ja. Cemu toliki sarkazam alfonseAlfons Kauders wrote:znalo se zato jer je to vec receno, u dnevniku...nosara wrote:
- ReD aka Socijalista
#1982 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)
ahaaaaaaaa...jelde? Svi bismo mi onda snosili posljedice...rado naravno.nosara wrote:Pa ne vjerujem... Nisu toliko glupavi, koliko god su se razbahatili... Ta nafta je moja, a ne njihova, dakle ja cu snosit posljedice...ReD aka Socijalista wrote:Opet o SDP?![]()
- Banksy
#1983 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)
Tako nekako.nosara wrote:U hrvatskoj robijaju zbog ovakvih memoranduma, kod nas se hvale...
Last edited by Banksy on 07/12/2011 12:32, edited 1 time in total.
- KatarinaKosaca
- Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova
#1984 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)
Kad će SDP jungen shvatiti da pare ne padaju sa neba, nego iz naših džepova, plaća, poreza itd. Da su te pare jedine (ili bar zvanično jedineReD aka Socijalista wrote:Moze li tako? Bile pozitivne ili negativne?
- ReD aka Socijalista
#1985 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)
Pa draga Kato o cemu ja pricam cijelo vrijeme? Drug nosara krivi SDP za ovaj memorandum, valjda je onda i red kriviti SDP za njegove posljedice zar ne?KatarinaKosaca wrote:Kad će SDP jungen shvatiti da pare ne padaju sa neba, nego iz naših džepova, plaća, poreza itd. Da su te pare jedine (ili bar zvanično jedineReD aka Socijalista wrote:Moze li tako? Bile pozitivne ili negativne?) sa kojima vlast raspolaže. Onda po toj logici, mi i samo mi snosimo posljedice. Obično negativne
- nosara
#1986 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)
I, otkud Shell...? Ko je, s kim, kad, gdje i kolko dugo pregovarao, pa je Shell ostao kao najbolja opcija... Koliko god je degutantno neku holandsku firmu pripazit za bilo sta... 
Shvatam da smo donji, ali ne mogu da prihvatim da smo toliki supci...
Shvatam da smo donji, ali ne mogu da prihvatim da smo toliki supci...
Last edited by nosara on 07/12/2011 12:35, edited 1 time in total.
- ReD aka Socijalista
#1987 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)
Bolje nego rusi ili arapi.nosara wrote:I, otkud Shell...? Ko je, s kim, kad, gdje i kolko dugo pregovarao, pa je Shell ostao kao najbolja opcija... Koliko god je degutantno neku holandsku firmu pripazit za bilo sta...
- nosara
#1988 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)
Po kojim kriterijima...?ReD aka Socijalista wrote:Bolje nego rusi ili arapi.nosara wrote:I, otkud Shell...? Ko je, s kim, kad, gdje i kolko dugo pregovarao, pa je Shell ostao kao najbolja opcija... Koliko god je degutantno neku holandsku firmu pripazit za bilo sta...
-
VjecitiStudent
#1989 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)
Da se ne prepucavamo, Ima li kakav zakon koji pokriva ovu oblast?nosara wrote:Po kojim kriterijima...?ReD aka Socijalista wrote:Bolje nego rusi ili arapi.nosara wrote:I, otkud Shell...? Ko je, s kim, kad, gdje i kolko dugo pregovarao, pa je Shell ostao kao najbolja opcija... Koliko god je degutantno neku holandsku firmu pripazit za bilo sta...
-
StupskaBitanga
#1990 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)
ja koliko znam a i vidio sam da je Energoinvest objavio poziv za učestvovanje u istraživanju i ovako nešto nafte u FBiHI, otkud Shell...? Ko je, s kim, kad, gdje i kolko dugo pregovarao, pa je Shell ostao kao najbolja opcija... Koliko god je degutantno neku holandsku firmu pripazit za bilo sta...
Mislim da je sve išlo preko Energoinvesta a Vlada se samo prišlepala
- poznanik
#1991 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)
Između ostalih, Zakon o javnim nabavkama BiH, Zakon o koncesijama FBiH...VjecitiStudent wrote:Da se ne prepucavamo, Ima li kakav zakon koji pokriva ovu oblast?
- ReD aka Socijalista
#1992 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)
poznanik wrote:Između ostalih, Zakon o javnim nabavkama BiH, Zakon o koncesijama FBiH...VjecitiStudent wrote:Da se ne prepucavamo, Ima li kakav zakon koji pokriva ovu oblast?
Član 1.
(Predmet Zakona)
Ovim zakonom uređuju se: geološka istraživanja, faze izvođenja geoloških istraživanja, geološka istraživanja od interesa za Federaciju Bosne i Hercegovine (u daljnjem tekstu: Federacija), djelatnosti koje koriste rezultate geoloških istraživanja, izrada i podjela geoloških karata, istražni prostor, vođenje katastra, izrada i revizija geološke dokumentacije, odobrebnje za bavljenje registriranom djelatnošću iz oblasti geologije, postupak odobravanja i šta se određuje odobrenjem za izvođenje geoloških istraživanja, izvođenje geoloških istraživanja, izvještaji o geološkim istraživanjima, izdavanje rješenja o priznavanju rezervi mineralne sirovine, postupak nakon završetka istraživanja, prikupljanje i izrada geološke baze podataka, finansiranje geoloških istraživanja od interesa za Federaciju, ukidanje odobrenja za geološka istraživanja, polaganje stručnog ispita, osnivanje strukovne komore, nostrifikacija geološke dokumentacije i međunarodni sporazumi, inspekcijski nadzor nad provođenjem Zakona o geološkim istraživanjima Federacije Bosne i Hercegovine, upravni nadzor, kaznene odredbe i druga pitanja vezana uz geološka istraživanja.
Član 2.
(Definicije)
Izrazi upotrijebljeni u ovom zakonu imaju sljedeća značenja:
"privredno društvo - investitor" je privredno društvo kojem je u skladu sa ovim zakonom odobreno da ulaganjem vlastitih sredstava osigura geološka istraživanja na istražnom ili eksploatacijskom prostoru;
"privredno društvo ili javna ustanova" je stručna instituciju koja se bavi geološkim istraživanjima i koja je registrirana za obavljanje djelatnosti iz oblasti geoloških istraživanja u skladu sa ovim i drugim zakonom;
"inspektor" je geološki inspektor koji nadzire provođenje ovog zakona;
"istražni prostor" je dio terena gdje se vrše projektovana geološka istraživanja, koji je na topografskoj osnovi definiran granicama koje prolaze kroz konturne tačke sa tačno određenim koordinatama i prostire se u dubinu zemlje između vertikalnih ravni položenih kroz ucrtane strane istražnog prostora za koje je izdato odobrenje za istraživanje u skladu sa ovim zakonom;
"eksploatacijsko polje" je polje ograničeno prirodnim ili vještačkim granicama koje se prostire do određene dubine zemlje između vertikalnih ravni položenih kroz te granice gdje se radovi eksploatacije mogu izvoditi na osnovu izdate dozvole za eksploataciju;
"mineralne sirovine" su sve organske i neorganske mineralne sirovine koje se nalaze u čvrstom, tečnom i gasovitom stanju, u primarnom obliku (ležištu) ili u nanosima, jalovištima, topioničkim troskama i prirodnim rastvorima;
"geološka dokumentacija" su programi i projekti geoloških istraživanja, izvještaji i elaborati o izvršenim geološkim istraživanjima;
"odobrenje za izvođenje geoloških istraživanja" je rješenje kojim nadležni organ uprave u skladu sa ovim zakonom odobrava privrednom društvu - investitoru da na određenom istražnom prostoru, pod uvjetima određenim rješenjem može vršiti izvođenje geoloških istražnih radova;
"rješenje o potvrđivanju količine i kvaliteta mineralnih sirovina" je rješenje koje nadležni organ uprave izdaje po zahtjevu privrednog društva - investitora, u skladu sa ovim zakonom a na osnovu rezultata provedenih geoloških istraživanja i utvrđenih količina i kvaliteta mineralne sirovine;
"odobrenje za obavljanje djelatnosti iz oblasti geoloških istraživanja" je rješenje - licenca kojom nadležni organ potvrđuje da privredno društvo ili javna ustanova ispunjava zakonom propisane uvjete za obavljanje djelatnosti iz oblasti geologije - izrade geološke dokumentacije i korištenja laboratorije, postrojenja i opreme za geološka ispitivanja;
"GDS" je geološko-dokumentacijski sistem koji je dio općeg geoinformacijskog sistema baziran na savremenim geoinformacijskim tehnologijama.
- nosara
#1993 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)
U tom pozivu pise da je Edd ovlasten... Kad je i kojim aktom prenio ovlastenja i sva prava na Shell...? Gdje su rezultati poziva...?StupskaBitanga wrote:ja koliko znam a i vidio sam da je Energoinvest objavio poziv za učestvovanje u istraživanju i ovako nešto nafte u FBiHI, otkud Shell...? Ko je, s kim, kad, gdje i kolko dugo pregovarao, pa je Shell ostao kao najbolja opcija... Koliko god je degutantno neku holandsku firmu pripazit za bilo sta...
- Optimus Prime
#1994 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)
Koje gluposti!
Jucer ispade autoput nepotreban, a danas nam izgleda nisu ni potrebni novci koje bi mogli lako dobiti pod uslovom da nafte ima.
Platforma bi valjda trebala kao i dosadasnje vlade staviti ovo pitanje na standby, da se neko nove generacije njime bakcu. Valjda trebamo pricekati da Amerikanci za desetak godina usavrse "Fracking" tehnologiju i preplave trziste jeftinom naftom.
Ja sam SDP-u i vise nego zahvalan sto su konacno nakon 20 godina ovo pitanje pomakli sa mrtve tacke. Mi jednostavno vremena nemamo, i u slucaju da nafte ima exploatacija mora poceti sto prije.
Jucer ispade autoput nepotreban, a danas nam izgleda nisu ni potrebni novci koje bi mogli lako dobiti pod uslovom da nafte ima.
Platforma bi valjda trebala kao i dosadasnje vlade staviti ovo pitanje na standby, da se neko nove generacije njime bakcu. Valjda trebamo pricekati da Amerikanci za desetak godina usavrse "Fracking" tehnologiju i preplave trziste jeftinom naftom.
Ja sam SDP-u i vise nego zahvalan sto su konacno nakon 20 godina ovo pitanje pomakli sa mrtve tacke. Mi jednostavno vremena nemamo, i u slucaju da nafte ima exploatacija mora poceti sto prije.
- ReD aka Socijalista
#1995 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)
II. GEOLOŠKA ISTRAŽIVANJA
Član 4.
Geološka istraživanja u smislu ovog zakona)
(1) Pod geološkim istraživanjima, u smislu ovog zakona, podrazumijevaju se istraživanja i ispitivanja koja se vrše s ciljem: upoznavanja evolucije sastava i građe zemljine kore; izrade geoloških karata; prognoziranja, pronalaženja i utvrđivanja ležišta mineralnih sirovina tj. količina, kvalitet i geološko-ekonomski efekti iskorištenja čvrstih tečnih i gasnih mineralnih sirovina i geotermalne energije; utvrđivanja geoloških i geomehaničkih osobina stijena i tla; utvrđivanja geoloških uvjeta za prostorno planiranje i projektovanje građevinskih i rudarskih objekata, zaštita terena od erozije, poplava i drugih prirodnih nepogoda i geološka istraživanja i ispitivanja u cilju zaštite okoliša na prostoru Federacije.
(2) Geološka istraživanja iz stava (1) ovog člana obuhvataju izvođenje sljedećih specijalističkih istražnih radova: općih geoloških, paleontoloških, stratigrafskih, sedimentoloških, minerološko-petrografskih, geohemijskih, geofizičkih, metalogenetskih, ekonomsko-geoloških, strukturno-geoloških, inžinjersko-geoloških, hidrogeoloških, seizmoloških, geomorfoloških, geodinamičkih, geobotaničkih, fotogeoloških, geostatističkih, hemijsko-tehnoloških i drugih istražno-geoloških radova i ispitivanja.
Član 5.
(Faze geoloških istraživanja)
Osnovne faze geoloških istraživanja su:
a) osnovna geološka istraživanja;
b) regionalna geološka istraživanja;
c) detaljna geološka istraživanja i
d) eksploatacijska geološka istraživanja.
Član 6.
(Osnovna geološka istraživanja)
(1) Osnovna geološka istraživanja vrše se radi dobijanja osnovnih geoloških podataka o razvoju, sastavu i građi zemljine kore, zakonitosti nastajanja geoloških tvorevina i njihovih osobina, izrade odgovarajućih geoloških karata, utvrđivanja potencijalnosti područja u pogledu utvrđivanja rezervi mineralne sirovine, kao i utvrđivanja geoloških uvjeta za regionalna geološka istraživanja.
(2) Osnovna geološka istraživanja izvode se s ciljem upoznavanja osnovnih geoloških, tektonskih, metalogenetskih, hidrogeoloških, geotermalnih, inžinjersko-geoloških, geofizičkih, seizmoloških, mehaničkih i drugih geoloških svojstava stijena i tla na širem prostoru i nižem stepenu poznavanja geološke građe područja, u okviru kojih se izrađuju opće geološke karte, te vrši izrada podloga za prostorne i urbanističke planove, zaštita okoliša i izrada strategije razvoja Federacije i kantona.
-
StupskaBitanga
#1996 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)
moram te pohvaliti jer bi bio dobar novinarnosara wrote:U tom pozivu pise da je Edd ovlasten... Kad je i kojim aktom prenio ovlastenja i sva prava na Shell...? Gdje su rezultati poziva...?StupskaBitanga wrote:ja koliko znam a i vidio sam da je Energoinvest objavio poziv za učestvovanje u istraživanju i ovako nešto nafte u FBiHI, otkud Shell...? Ko je, s kim, kad, gdje i kolko dugo pregovarao, pa je Shell ostao kao najbolja opcija... Koliko god je degutantno neku holandsku firmu pripazit za bilo sta...
-
VjecitiStudent
#1997 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)
Koliko mi se cini, ovdje elemenata koncesije jos uvijek nema.poznanik wrote:Između ostalih, Zakon o javnim nabavkama BiH, Zakon o koncesijama FBiH...VjecitiStudent wrote:Da se ne prepucavamo, Ima li kakav zakon koji pokriva ovu oblast?
Da li zakon o javnim nabavkama pokriva i geoloska istrazivanja o vlastitom trosku?
- nosara
#1998 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)
Energoinvest je istisnut, prinudjen da sve prebaci Shellu i mirno se povuce... Da ne bi bilo povuci-potegni smijenjen je i Vlahovljak... Sto je sigurno sigurno je...
U pozivu stoji partnerski odnos Shell i Edd... Da li je potpisan ugovor o tom odnosu...?
U pozivu stoji partnerski odnos Shell i Edd... Da li je potpisan ugovor o tom odnosu...?
- ReD aka Socijalista
#1999 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)
Pa cilj ovih budalastina oko autoputa i nafte i jeste kenjanje po SDP-u, nist adruo. Njima nije u interesu jel dobro ili nije. Zato svaka tema zavrsi onako kako zavrsi. Da nisu u pravu.Optimus Prime wrote:Koje gluposti!
- KatarinaKosaca
- Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova
#2000 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)
Možda već jesteStupskaBitanga wrote:moram te pohvaliti jer bi bio dobar novinar