Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
Hajlac

#1976 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Hajlac »

otorinolaringorolog wrote:-jednom sam vidio vise novih uredjaja koji su za japansko trziste
-ali ne mogu vise nigdje da nadjem
-ali ljudi ja ruznijih klima nisam mogo zamislit
-ali sve do jedne,i mitsubishi i toshiba i redom
-toshiba je na sebi imala display na kom pokazuje kolko trenutno trosi struje :-D
PKVP:
http://i1.ytimg.com/vi/dZLv9hvPdsQ/hqdefault.jpg
Made in Japan, ali preskupa klima - čista šminka, slično kao Daikinove.

;-)
Last edited by Hajlac on 25/11/2013 00:51, edited 1 time in total.
stojanko

#1977 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by stojanko »

Ljudi sta mislite o seriji 12LT. Mislim da bi dodavanjem 300 KM na Vivax bila bolja kupovina.

Da li ima iko na forumu ASYG 12 LT
otorinolaringorolog

#1978 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by otorinolaringorolog »

ja sam cuo da ltc jako rijetko ide u defrost,i da takodje voli veci prostor,voli da grije :-D
otorinolaringorolog

#1979 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

nesto kontam.sta ako vivax kupi npr mitsubishi vehz i nalijepi preko njeg naljepnicu vivax.tako nesto radi i ovaj nordijac ketronsd1.
-jel opet nebi stimalo
sava84

#1980 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by sava84 »

Kako mi @hajlac pametno rece, mislim da necu moci jos jednom klimom pokriti pravac od otprilike 9 metara kroz dvoja vrata. Problem je sto iznad svakih vrata imam otprilike 30 cm zida gdje ce ostajati toplota. Mislim da ce mi jedino rjesenje biti manja klima za spavacu sobu ( u njoj drzimo i napola osusen ves nakon sto ga unesemo u kucu a i da malo dogrije pred spavanje), hodnik vjerovatno necu moci grijati, nije ni bitno, on ima jedva 3 kvadrata, a cesto se otvaraju izlazna vrata, dok ce u kupatilo neka manja grijalica da se pali po potrebi. E sada, sta mislite koju klimu jos da uzmem za tih otprilike 20 kvadrata spavace sobe, 5*4 m su dimenzije?
Hajlac

#1981 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Hajlac »

off-topik

Trideset i jedan (31) post za četiri sata (9pm - 1am) na temi :-)
spammer na temi... monolog - samo monolog!
:sax:
Last edited by Hajlac on 25/11/2013 13:03, edited 1 time in total.
Hajlac

#1982 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Hajlac »

sava84 wrote:Kako mi @hajlac pametno rece, mislim da necu moci jos jednom klimom pokriti pravac od otprilike 9 metara kroz dvoja vrata. Problem je sto iznad svakih vrata imam otprilike 30 cm zida gdje ce ostajati toplota. Mislim da ce mi jedino rjesenje biti manja klima za spavacu sobu ( u njoj drzimo i napola osusen ves nakon sto ga unesemo u kucu a i da malo dogrije pred spavanje), hodnik vjerovatno necu moci grijati, nije ni bitno, on ima jedva 3 kvadrata, a cesto se otvaraju izlazna vrata, dok ce u kupatilo neka manja grijalica da se pali po potrebi. E sada, sta mislite koju klimu jos da uzmem za tih otprilike 20 kvadrata spavace sobe, 5*4 m su dimenzije?
Ha neku malu ali opet kvalitetnu, šta ti ja znam, možda Vivax/Vox/Neo :-D
Malo šale :)

Možda SF25VE(H), N3KV2/SKV2 10 ili ASYG 09 LTC...

(nemoj da ne uzmeš Fujitsu - ovaj Šahbaz bi te mog'o odmah žžik žžik)
piplica
Grijem se na: Ćumur

#1983 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

Kolege, večeras se temp. spušta ispod nule, da vidimo šta mogu Japanske "puhaljke" da naprave :)

P.S. Predlažem osnivanje UG "Ljubitelji grijanja na toplotne pumpe" :)
ketronsd1

#1984 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by ketronsd1 »

sava84 wrote:Kako mi @hajlac pametno rece, mislim da necu moci jos jednom klimom pokriti pravac od otprilike 9 metara kroz dvoja vrata. Problem je sto iznad svakih vrata imam otprilike 30 cm zida gdje ce ostajati toplota. Mislim da ce mi jedino rjesenje biti manja klima za spavacu sobu ( u njoj drzimo i napola osusen ves nakon sto ga unesemo u kucu a i da malo dogrije pred spavanje), hodnik vjerovatno necu moci grijati, nije ni bitno, on ima jedva 3 kvadrata, a cesto se otvaraju izlazna vrata, dok ce u kupatilo neka manja grijalica da se pali po potrebi. E sada, sta mislite koju klimu jos da uzmem za tih otprilike 20 kvadrata spavace sobe, 5*4 m su dimenzije?
Pokušaj sa ovime
http://www.eldirekt.se/flakt-ventilatio ... yttare-250
Nadam se da ima dole takvih stvarčica kupiti
Veoma učinkovito
Obično se plasira iznad vrata
ketronsd1

#1985 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by ketronsd1 »

otorinolaringorolog wrote:nesto kontam.sta ako vivax kupi npr mitsubishi vehz i nalijepi preko njeg naljepnicu vivax.tako nesto radi i ovaj nordijac ketronsd1.
-jel opet nebi stimalo
A šansa da se nešto tako desi je ravna nuli.
Pa sad ti skontaj zašto
sava84

#1986 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by sava84 »

@hajlac

Koje su cijene kod nas tih modela sto si naveo znas li? Nisu me ranije zanimale te klime manje po kapacitetu pa ne znam.

@ketronsd

Ovo nisam nigdje vidio, moracu razgledati ima li se uzeti, zanimljiva stvar.
Hajlac

#1987 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Hajlac »

sava84 wrote:@hajlac

Koje su cijene kod nas tih modela sto si naveo znas li? Nisu me ranije zanimale te klime manje po kapacitetu pa ne znam.
Sve su ispod 2000KM ali ne znam cijene. Za Mitsubishi zovi Jelić servis u Širokom, za Fujitsu će ti ovaj dežurni&odgovorni reći :-D (afaik firma u Mostaru) a za Toshibu zovi MB Frigo u Sarajevu.
sava84

#1988 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by sava84 »

Znam vec za Fujitsu, ima servis Covic u Citluku i Frigo i klima u Mostaru (tamo sam ja uzeo Nocriu) Cijene su im bile u marku iste kad sam uzimao (2000 KM). Sto se tice Fujitsu klime, procitao sam na elitesecurity forumu od jednog clana za firmu TOPFRIGO iz Mostara, nisam ih licno kontaktirao, ali kazu da im je Fujitsu 12lt 1600 KM. Stvarno odlicno ako je ta cijena. Ako neko uspije to da provjeri javite ovdje, 9lt ce biti jos jeftinija onda.
tajdic

#1989 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by tajdic »

Ja mislim da bi i ovo završilo posao
http://www.coolshop.rs/fujitsu-general- ... ashg07leca
tajdic

#1990 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by tajdic »

Ne znam koja je cena SF25VE u Bosni ali vidim da je u Hrvatskoj dosta povoljan
http://www.klimacentar.com/mitsubishi-e ... f25ve.html
Ja imam model GE25 koji je preteča SF i mogu reći da je kvalitetno odrađen . Manjeg je kapaciteta ali za manje prostorije mislim da je odličan.
sava84

#1991 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by sava84 »

Razmisljao sam i ja o leca/lmca modelu, kontam za to povremeno grijanje moze sedmica, mislim da ltca nema u varijanti sedmice vec samo devetka. Uglavnom tek iduce godine uzimam, pa imam dovoljno vremena da odlucim. Zanimljiv mi je i model SF25VE, pogotovo ako je cijena kao na linku koji je @tajdic ostavio.
starii

#1992 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by starii »

klima fino puse u stanu ugodnih 21C veci dan je puhala, neforsiram je nesto sa vecim temperaturama, vidim sad u sarajevu -2 a u unutrsnjosti mog blakona gdje je klima +3, nema nikakvog defrosta...za sada zadovoljan necu puno da je falim :-D
zomri

#1993 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by zomri »

starii wrote:klima fino puse u stanu ugodnih 21C veci dan je puhala, neforsiram je nesto sa vecim temperaturama, vidim sad u sarajevu -2 a u unutrsnjosti mog blakona gdje je klima +3, nema nikakvog defrosta...za sada zadovoljan necu puno da je falim :-D
da ne ponavljam, evo čovjek sve napisao :mrgreen: :mrgreen:
otorinolaringorolog

#1994 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

-Ako nekog zanima,evo kako je prosao prvi defrost fujitsu nocria 14
-trajao je nekih 5 min
-prvo je pocela da trosi 230-260w,malo se zadrzala,pa je pocela da raste polako,uspjela je dokucit 760-780W i onda pocela padati
-otprilike rekao bih prosjek oko 500w tih 5 minuta
-poslije toga klima pocinje da radi jako oko 1800W posto je uvijek na ekonomik(70%),ali tad veoma jako duva i veoma jako grije,i brzo se smanjuje u normalu.
epeco

#1995 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by epeco »

sava84 wrote:Znam vec za Fujitsu, ima servis Covic u Citluku i Frigo i klima u Mostaru (tamo sam ja uzeo Nocriu) Cijene su im bile u marku iste kad sam uzimao (2000 KM). Sto se tice Fujitsu klime, procitao sam na elitesecurity forumu od jednog clana za firmu TOPFRIGO iz Mostara, nisam ih licno kontaktirao, ali kazu da im je Fujitsu 12lt 1600 KM. Stvarno odlicno ako je ta cijena. Ako neko uspije to da provjeri javite ovdje, 9lt ce biti jos jeftinija onda.
AOYG12LTC/ASYG12LTCA = 1790km
piplica
Grijem se na: Ćumur

#1996 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

otorinolaringorolog wrote:-Ako nekog zanima,evo kako je prosao prvi defrost fujitsu nocria 14
-trajao je nekih 5 min
-prvo je pocela da trosi 230-260w,malo se zadrzala,pa je pocela da raste polako,uspjela je dokucit 760-780W i onda pocela padati
-poslije toga klima pocinje da radi jako oko 1800W posto je uvijek na ekonomik(70%),ali tad veoma jako duva i veoma jako grije,i brzo se smanjuje u normalu.
Sta znaci ovo "-prvo je pocela da trosi 230-260w,malo se zadrzala,pa je pocela da raste polako,uspjela je dokucit 760-780W i onda pocela padati" hoces reci da trosi manje od 230W u nekom normalnom režimu?
The Realist

#1997 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by The Realist »

Da li iko zna valja li ovo išta: http://www.topshop.ba/dom_vrt/konvektor-grijalica.html

Trebalo bi zagrijati prostoriju od 12 kvadrata.

Zanima me i jesu li oni zidni puno bolji od ovih, ili je princip rada i potrošnje isti (OK, nije digitalni termostat, pa nije tako precizan, ali....)?

Hvala.
ketronsd1

#1998 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by ketronsd1 »

The Realist wrote:Da li iko zna valja li ovo išta: http://www.topshop.ba/dom_vrt/konvektor-grijalica.html

Trebalo bi zagrijati prostoriju od 12 kvadrata.
Tebi je prijatelju pola od ove snage dovoljno za 12kvm.Tako da nikakav problem ne bi trebao biti da zagrije
The Realist wrote:Zanima me i jesu li oni zidni puno bolji od ovih, ili je princip rada i potrošnje isti (OK, nije digitalni termostat, pa nije tako precizan, ali....)?

Hvala.
Praktična da sama stoji ili na zidu
Kazu na opisu proizvoda....izmedju ostalog :)
otorinolaringorolog

#1999 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

piplica wrote:
otorinolaringorolog wrote:-Ako nekog zanima,evo kako je prosao prvi defrost fujitsu nocria 14
-trajao je nekih 5 min
Sta znaci ovo "-prvo je pocela da trosi 230-260w,malo se zadrzala,pa je pocela da raste polako,uspjela je dokucit 760-780W i onda pocela padati" hoces reci da trosi manje od 230W u nekom normalnom režimu?
-u prvoj recenici sam rekao da je ovo defrost,znaci opis defrosta,nije opis rezima grijanja
-a sto se tice rezima grijanja,kod moje klime nisam primijetio nikad da je manje trosila od 250-260w,poslije toga se gasila
The Realist

#2000 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by The Realist »

ketronsd1 wrote: Tebi je prijatelju pola od ove snage dovoljno za 12kvm.Tako da nikakav problem ne bi trebao biti da zagrije

Kazu na opisu proizvoda....izmedju ostalog :)
Ma mislio sam na one tipa Atlantic i slično, jesu li oni "samo" skuplji radi dizajna i digitalnog termometra, ili su i funkcionalno bolji?

Mene samo brine da mi ovaj neće previše trošiti (mora biti toplije u sobi, jer beba tu spava), tj. da se neće baš isključivati kako treba i slično. Znam da je snaga dovoljna, nisam samo siguran oko toga kako djeluje (mada je princip konvektora jednostavan).

I da, oko potrošnje me zanima, jer cijeli dan mora održavati određenu temperaturu (preko dana može i 18), pa neću stalno moći koristiti jefitnu struju.

Hvala na dosadašnjim odgovorima.
Post Reply