Hihihi, komedija ziva
Kutak za ljubitelje matematike
-
Nass
#1976 Re: Kutak za ljubitelje matematike
- atko
#1977 Re: Kutak za ljubitelje matematike
ma jok ... skole treba preseliti na FB ... kad se retardiramo ... idimo do kraja ...alternativni wrote:Treba popraviti metodiku nastave i u osnovnim skolama![]()
tuga brate
- nellington
#1978 Re: Kutak za ljubitelje matematike
Kako to grubo i neosjećajno kaže Sheldon:
Nisu ljudi glupi, ljudi samo idu linijom manjeg otpora - današnje doba je omogućilo linije nikad manjeg otpora, i to je to.
Nisu ljudi glupi, ljudi samo idu linijom manjeg otpora - današnje doba je omogućilo linije nikad manjeg otpora, i to je to.
- nellington
- pirmin
#1980 Re: Kutak za ljubitelje matematike
nellington wrote: Nisu ljudi glupi, ljudi samo idu linijom manjeg otpora - današnje doba je omogućilo linije nikad manjeg otpora, i to je to.

- atko
#1981 Re: Kutak za ljubitelje matematike
Nisu ljudi prirodno glupi al ako treba uzece oni dodatne instrukcije da to budu po svaku cjenunellington wrote: Nisu ljudi glupi, ljudi samo idu linijom manjeg otpora - današnje doba je omogućilo linije nikad manjeg otpora, i to je to.
"reufe ne kontam"
minka
- zlaataan
#1982 Re: Kutak za ljubitelje matematike
pirmin wrote:nellington wrote: Nisu ljudi glupi, ljudi samo idu linijom manjeg otpora - današnje doba je omogućilo linije nikad manjeg otpora, i to je to.![]()
You will be assimilated
- Ajatolah_
#1983 Re: Kutak za ljubitelje matematike
Ma dobro, ima dosta ljudi koji neće shareovati, evo ja prvi ne shaream ništa osim nagradne igre za kladionicu.alternativni wrote:Treba popraviti metodiku nastave i u osnovnim skolama![]()
[slika]
- haubica_i_to_teshka
#1984 Re: Kutak za ljubitelje matematike
Izgleda slabo poznajete sistem shkolovanja u UK
Shteta shto mnogi talenti propadaju bez veze, ako zelite malo ozbiljnije izucavati matematiku neki od ovih “levata” mozda (kazem mozda
) mogu pomoci
:
http://www.ucl.ac.uk/Mathematics/staff/staff.html
Shteta shto mnogi talenti propadaju bez veze, ako zelite malo ozbiljnije izucavati matematiku neki od ovih “levata” mozda (kazem mozda
- Toto
- Grijem se na: solarno
- Vozim: EJ
#1985 Re: Kutak za ljubitelje matematike
sta bi u UK bila "gradjanska" matematikahaubica_i_to_teshka wrote:Izgleda slabo poznajete sistem shkolovanja u UK![]()
Shteta shto mnogi talenti propadaju bez veze, ako zelite malo ozbiljnije izucavati matematiku neki od ovih “levata” mozda (kazem mozda) mogu pomoci
:
- haubica_i_to_teshka
#1986 Re: Kutak za ljubitelje matematike
prevedi to “gradjanska” matematikaToto wrote:sta bi u UK bila "gradjanska" matematikahaubica_i_to_teshka wrote:Izgleda slabo poznajete sistem shkolovanja u UK![]()
Shteta shto mnogi talenti propadaju bez veze, ako zelite malo ozbiljnije izucavati matematiku neki od ovih “levata” mozda (kazem mozda) mogu pomoci
:
-
r_faruk
#1987 Re: Kutak za ljubitelje matematike
heh, isto je i sa 2*3+3, sta mislite koliko ljudi kaze da je rezultat 8,
- nellington
#1988 Re: Kutak za ljubitelje matematike
Čovjek skače na trampolini. Koliko može povećati visinu svog skoka u odnosu na skok bez trampoline?
-
belfy
#1989 Re: Kutak za ljubitelje matematike
ne moze povecati nimalo. i ja bih skakako duze da skokk bude grandiozniji. 
P.S. cek, izgleda da se ovdje pita koliko bi takav skok bio veci... previse varijabli za mene. ja sam bio gimnasticar, pa mi ne prilikuje.
P.S. cek, izgleda da se ovdje pita koliko bi takav skok bio veci... previse varijabli za mene. ja sam bio gimnasticar, pa mi ne prilikuje.
- ljubav_aha
#1990 Re: Kutak za ljubitelje matematike
ma garant je fazon sa BRZINOM kretanja tjela,uvijek neki sakriveni fazon u matematicibelfy wrote:ne moze povecati nimalo. i ja bih skakako duze da skokk bude grandiozniji.
- Mis mekinjas
#1991 Re: Kutak za ljubitelje matematike
Kakvo je ovo pitanje.Dakle on mora skočiti na trampolin. On skače kako skače, i isti mu je skok samog skoka, kako je u nastavku, i skoka bez trampoline. Ili ja dobro ne čitam. Ali ovome fali nešto pitanju.nellington wrote:Čovjek skače na trampolini. Koliko može povećati visinu svog skoka u odnosu na skok bez trampoline?
-
MufljuzMali
#1992 Re: Kutak za ljubitelje matematike
http://www.imdb.com/title/tt0387808/nellington wrote:Kako to grubo i neosjećajno kaže Sheldon:
- nellington
#1993 Re: Kutak za ljubitelje matematike
Stoji čiko pored trampoline. Skače na nju, i odskoči s nje. Može li on ostvariti skok od 1.5 metra u visinu ako obično može skočiti metar, recimo? Mislim, za šta nam onda služi trampolina ako ne može povećati visinu skoka?Mis mekinjas wrote:Kakvo je ovo pitanje.Dakle on mora skočiti na trampolin. On skače kako skače, i isti mu je skok samog skoka, kako je u nastavku, i skoka bez trampoline. Ili ja dobro ne čitam. Ali ovome fali nešto pitanju.nellington wrote:Čovjek skače na trampolini. Koliko može povećati visinu svog skoka u odnosu na skok bez trampoline?![]()
![]()
-
SprecoM
#1994 Re: Kutak za ljubitelje matematike
Izvinjavam se što vam upadam u riječ (ja neznam šta je "trampolina", kako izgleda i čemu služi), ali sam tek jutros naletio na ovu pravu poslasticu za ljubitelje matematike (pa da je podijelim sa inima kojima će to, također, biti prvi put).
Ima li netko kome nije mrsko provjeravati proračun veličina na jednoj od stranica (2.7 The Sagnac Effect)?! Eto na čemu sve "gubim vrijeme"!
Ima li netko kome nije mrsko provjeravati proračun veličina na jednoj od stranica (2.7 The Sagnac Effect)?! Eto na čemu sve "gubim vrijeme"!
- nellington
#1995 Re: Kutak za ljubitelje matematike
Dobro, neko kaže trampolin, neko trampolina, a neko skače po njoj/njemu.
Što se tiče Sagnacovog efekta i sasvim normalnog člana c+v, ne čudi me da vam je interesantno.
Što se tiče Sagnacovog efekta i sasvim normalnog člana c+v, ne čudi me da vam je interesantno.
- atko
#1996 Re: Kutak za ljubitelje matematike
A ja bas kontam sta ce to biti pa spreco samo nako share-a neki link ... a on onda ode pa ga edituje i opet okolo kole pa na mala vratanca zapocnje svoje v+c ...
pa dokle vise majstore ??
- Melanholik
#1997 Re: Kutak za ljubitelje matematike
to valjda zavisi... od jačine odraza, od težine osobe itd. ali mislim da svakako prosječna osoba može ostvariti 1.5 metar više nego s običnim skokom, možda čak i do 2 m. ovo izjavljujem onako, logički.nellington wrote:Stoji čiko pored trampoline. Skače na nju, i odskoči s nje. Može li on ostvariti skok od 1.5 metra u visinu ako obično može skočiti metar, recimo? Mislim, za šta nam onda služi trampolina ako ne može povećati visinu skoka?Mis mekinjas wrote:Kakvo je ovo pitanje.Dakle on mora skočiti na trampolin. On skače kako skače, i isti mu je skok samog skoka, kako je u nastavku, i skoka bez trampoline. Ili ja dobro ne čitam. Ali ovome fali nešto pitanju.nellington wrote:Čovjek skače na trampolini. Koliko može povećati visinu svog skoka u odnosu na skok bez trampoline?![]()
![]()
Last edited by Melanholik on 19/02/2012 12:07, edited 1 time in total.
- atko
#1998 Re: Kutak za ljubitelje matematike
NellingtonE, jel tebe zakacio prof. Stjepan Maric. na fizici ?? Ako jeste, cudo nisi Sergeja Bubku uzo za primjer ... to jest kolio on "ulozi" a koliko "izvuce" iz svoje motke 
- nellington
#1999 Re: Kutak za ljubitelje matematike
Fizika kaže da jednim skokom na trampolinu i jednim skokom s nje (kao što je gore i napisano) možemo maksimalno uduplati visinu skoka. Razlog je jednostavan, u slučaju idealne trampoline, energija prvog skoka ostaje održana, i na nju se doda energija drugog skoka, pa imamo dvostruko veću energiju skoka - što odgovara i dvostruko većoj visini. Naravno, pošto imamo problem sa otežanim odrazom i neidealnom trampolinom, ne možemo baš očekivati uduplanje.Melanholik wrote: to valjda zavisi... od jačine odraza, od težine osobe itd. ali mislim da svakako prosječna osoba može ostvariti 1.5 metar više nego s običnim skokom, možda čak i preko 2 m. ovo izjavljujem onako, logički.
@atko: Jeste, prof. Marić mi je predavao fiziku na prvoj godini, a sljedeći zadatak je također vezan za skakanje i tu sam htio iskoristiti njegovog Sergeja
- atko
#2000 Re: Kutak za ljubitelje matematike
nellington wrote:
@atko: Jeste, prof. Marić mi je predavao fiziku na prvoj godini, a sljedeći zadatak je također vezan za skakanje i tu sam htio iskoristiti njegovog Sergeja