Bášča
Moderator: anex
- Mu'min
#1976 Re: Bášča
Ja imam još nekog sjemena radića pa sam ga mislio kad ovo saharsko vrijeme prođa posijati.
kondam da bi prvo u posudice pa onda presadio jer ovako trava preuzme. A daleko da čeprkam svaki dan.
kondam da bi prvo u posudice pa onda presadio jer ovako trava preuzme. A daleko da čeprkam svaki dan.
-
Oticon
#1977 Re: Bášča
vrtlar wrote: Gdje su tvoje slike nema nista aha nema lak za nokte pa ne moze da slika.Idem ja na vrijeme![]()
![]()
![]()
Evo lakiram i sušim
( nisam bila u bašči od nedelje).
-
Oticon
#1978 Re: Bášča
E ...moj Flag nije to "birvaktile" paradajz pa da se stidi, ove nove generacije nije stid nimalo.flag wrote: U petak paradajz ništa se nije zacrvenio, ja da ga makar malo postidim, da se makar malo zacrveni - ma ništa...
-
kerima1
#1979 Re: Bášča
sto se tice sushe sta sam primijetila je to da je moja blitva odlicno podnosi
ostalo ako ne zalijes sutra sve liVsano toliko je susha.berem paradajz jest mi drago 
-
safran
#1980 Re: Bášča
E ne može sve - i na posao ići, i u baštu stići, i kuću održavati bar da imaš gdje nogom stati i plodove rada konzervirati. Kod mene gužva prava. Patlidžan sam prvu turu popakovala u teglice. Sad bitku bijem sa tikvicama. Svake godine ista priča - kad rode ne stigneš potrošiti ni podijeliti a sad sam našla ove recepte za konzerviranje pa ću ih u tegle. Buranija čuča krenula pa će i sa njom biti belaja. Problem mi svake godine pasterizacija - u moj lonac stane do 6 tegli pa ide sporo ali probaću ove godine pasterizaciju u rerni i u mašini za suđe. Nadam se da će ova druga upaliti jer bi to onda bilo puno tegli odjednom.
-
kerima1
#1981 Re: Bášča
safran de mi napisi kako tikve konzervises u tegle,ja to zamrznem.
jao safran ti u "muci"sve ti rodilo ne znas kud ces sa tim hehe.kod mene kontra
jao safran ti u "muci"sve ti rodilo ne znas kud ces sa tim hehe.kod mene kontra
-
safran
#1982 Re: Bášča
E napisala sam da sam našla recepte - ništa nisam još testirala. Evo šta namjeravam isprobati:
UKISELJENE TIKVICE
1 kg malih tikvica
6 dcl octa
2 dcl ulja
češnjak
ružmarin
1 glavica luka
sol
Odrežite vrhove tikvica, dobro ih operite pod mlazom vode i pažljivo obrišite. Narežite tikvice na kriške (ne pretanke) i stavite u posudu u kojoj su već svi ostali sastojci. Kuhajte na umjerenoj vatri oko 5 minuta i pustite da se ohlade. Ohlađene tikvice stavite u staklenku i zatvorite.
Ovu jednostavnu salatu možete imati uvijek spremnu za posluživanje, a pristaje gotovo uz sva jela.
TIKVICE U ULJU
Pripremite: 1 kg sitnih tikvica, bosiljak, bijeli vinski ocat, sol, papar u zrnu, ulje
Operite tikvice, narežite najprije uzdužno, a zatim na komade od 4 cm. Posolite i ostavite dva sata. Pristavite ocat sa solju, prokuhajte tikvice 2 - 4 minute i dobro obrišite. Složite u staklenke, a između rasporedite papar i obrisane listiće bosiljka. Zalijte uljem i pričekajte najmanje mjesec dana
KOMPOT OD TIKVICA
Tikvice
5 kg tikvica
0,5 l crvenog octa
2 dcl vode
Tekućina
3 l vode
1,5 kg šećera
sok od limuna
malo cimeta
malo ruma
burbon vanilin šećer
Namoćiti na kockice narezane tikvice u mješavini vode i octa oko 12 sati. U međuvremenu ponekad promiješati. Ocijediti tikvice.
Zakuhati vodu, šećer i vanilin šećer. Kada zakuha dodati ocijeđene tikvice i kuhati 20 minuta. Na kraju dodati malo ruma, cimet i sok od jednog limuna. Staviti vruće u vruće staklenke.
- Mu'min
#1983 Iftar
U teme Čili imate 2 slike kako mi ide uzgoj ljutača paprika u posudama: http://www.klix.ba/forum/cili-feferoni- ... 7#p7605127
a ovdje evo 2 slikice jučerašnjeg iftara iz domaće bašte:
- Cordon blue + pohani filei (OK taj nije baš iz bašče već trgovine)
- francuska salata (domaće povrće)
- pohovani chili Jalapeno sa sirom (preporučujem da probate ovo).
- za slatko "Extra slatke" dinje.

Nisam imo snage da to ljepše slikajem, iftar je bio preči.

Diiiiiiinjeee, kako su bile slatke, nikad u životu slađu sortu nisam jeo.
a ovdje evo 2 slikice jučerašnjeg iftara iz domaće bašte:
- Cordon blue + pohani filei (OK taj nije baš iz bašče već trgovine)
- francuska salata (domaće povrće)
- pohovani chili Jalapeno sa sirom (preporučujem da probate ovo).
- za slatko "Extra slatke" dinje.

Nisam imo snage da to ljepše slikajem, iftar je bio preči.

Diiiiiiinjeee, kako su bile slatke, nikad u životu slađu sortu nisam jeo.
-
Oticon
#1984 Re: Bášča
Safran...evo ti još jedan recept .
Tikvice očisti, nareži na krugove ili kriške i ispeci na roštilju. Kada su mlake stavi ih u tegle. Napravi umak od: 1 dcl maslinovog ulja,1/2 dcl jabukovog sirćeta,30g samljevenog korjena i lista peršuna ,1 glavica bijelog luka, morska so i biber. ( ovo je za 1-1,1/2 kg tikvica). Umak preli preko tikvica. U veliku šerpu stavi vodu, i tegle sa tikvicama, na laganoj vatri kuhaj teglice nekih pola sata.
Tikvice očisti, nareži na krugove ili kriške i ispeci na roštilju. Kada su mlake stavi ih u tegle. Napravi umak od: 1 dcl maslinovog ulja,1/2 dcl jabukovog sirćeta,30g samljevenog korjena i lista peršuna ,1 glavica bijelog luka, morska so i biber. ( ovo je za 1-1,1/2 kg tikvica). Umak preli preko tikvica. U veliku šerpu stavi vodu, i tegle sa tikvicama, na laganoj vatri kuhaj teglice nekih pola sata.
-
safran
#1985 Re: Bášča
Uh i ovo odlično zvuči ali slabo da ću imati priliku da roštiljam. Za ove ostale recepte sve mogu raditi dok beban spava a za ovo ćemo se teško organizovati. Pohranjeno u svakom slučaju - imamo namjeru i dogodine saditi.
- vrtlar
#1986 Re: Bášča
Vidi nasih bastovanki muka im kad ne rodi a muka im kad rodi ma ko je zenama stao u kraj.
Kod Mumina sve dobro doslo kao i kod mene.Mi ne kukamo kad nam rodi a i kad podbaci godina. 
- vrtlar
#1987 Re: Bášča
Oticon wrote:Safran...evo ti još jedan recept .
Znao sam da ce Oticon izvuci keca iz rukava za ovaj recept cista 10
- vrtlar
#1988 Re: Bášča
Nigdje nema Armina Jocker,pa Drekalice i drugih koji se javise jednom -dvaput i nema ih.Oni koji citaju a imaju bastu da se jave sutra do 12h
- vrtlar
#1989 Re: Bášča
safran wrote:E napisala sam da sam našla recepte - ništa nisam još testirala. Evo šta namjeravam isprobati:
UKISELJENE TIKVICE
1 kg malih tikvica
6 dcl octa
2 dcl ulja
češnjak
ružmarin
1 glavica luka
sol
Odrežite vrhove tikvica, dobro ih operite pod mlazom vode i pažljivo obrišite. Narežite tikvice na kriške (ne pretanke) i stavite u posudu u kojoj su već svi ostali sastojci. Kuhajte na umjerenoj vatri oko 5 minuta i pustite da se ohlade. Ohlađene tikvice stavite u staklenku i zatvorite.
Ovu jednostavnu salatu možete imati uvijek spremnu za posluživanje, a pristaje gotovo uz sva jela.TIKVICE U ULJU
Pripremite: 1 kg sitnih tikvica, bosiljak, bijeli vinski ocat, sol, papar u zrnu, ulje
Operite tikvice, narežite najprije uzdužno, a zatim na komade od 4 cm. Posolite i ostavite dva sata. Pristavite ocat sa solju, prokuhajte tikvice 2 - 4 minute i dobro obrišite. Složite u staklenke, a između rasporedite papar i obrisane listiće bosiljka. Zalijte uljem i pričekajte najmanje mjesec danaKOMPOT OD TIKVICA
Tikvice
5 kg tikvica
0,5 l crvenog octa
2 dcl vode
Tekućina
3 l vode
1,5 kg šećera
sok od limuna
malo cimeta
malo ruma
burbon vanilin šećer
Namoćiti na kockice narezane tikvice u mješavini vode i octa oko 12 sati. U međuvremenu ponekad promiješati. Ocijediti tikvice.
Zakuhati vodu, šećer i vanilin šećer. Kada zakuha dodati ocijeđene tikvice i kuhati 20 minuta. Na kraju dodati malo ruma, cimet i sok od jednog limuna. Staviti vruće u vruće staklenke.
Safran daj ti nama provjerene recepte pusti ti ovo sto pisu nego ono kako ti pravis.Izvuci iz sehare recepte i napisi ih ovdje.
- Mu'min
#1990 Re: Bášča
bil ko kakvu sliku zalijepio?Oticon wrote:Safran...evo ti još jedan recept .
Znači ovo je recept za 0.5kg tikvica?
- vrtlar
#1991 Re: Bášča
Mu'min wrote:bil ko kakvu sliku zalijepio?Oticon wrote:Safran...evo ti još jedan recept .
Hoce hoce stavit ce slike malo sutra.Nego Mumine kako basta jeli se pojela dinja iliti pipun po safranski.
- Mu'min
#1992 Re: Bášča
Evo vrtlar je dirnuo jednu temu koja je problem na mnogim forumima.vrtlar wrote:Nigdje nema Armina Jocker,pa Drekalice i drugih koji se javise jednom -dvaput i nema ih.Oni koji citaju a imaju bastu da se jave sutra do 12h
Pa se iskreno nadam, da ćemo imati što manje padobranaca.
- Mu'min
#1993 Re: Bášča
Više bi ja i ti stavili slika da imamo one stare fotoaparat gdje treba prvo razvizi sliku pa skenirati pa objaviti a prije toga dobro gledati štaš slikati jer samo 36 slika u najboljem primjeru imamo na volju.vrtlar wrote:Hoce hoce stavit ce slike malo sutra.Nego Mumine kako basta jeli se pojela dinja iliti pipun po safranski.
Dinje za sada niko ne dira i ima ih za svaki dan
Posebno su me iznenadile sorta "Extra slatke" koje prošle godine posijao samo 2 sadnice i dok sam bio u Bosni roditelji veli "morali pojesti, da ne propane"
Tako ove godine probam, med medeni.
Veličina rukometne loptice al za razliku od običnih dinja, glatke.
ti ? Šta se radi u tebe?
Ja danas kontam sijati začine (peršun i bosiljak) u saksije.
-
safran
#1994 Re: Bášča
Muka je i poroditi se moj vrtlaru pa to žene urade i više puta. Meni samo muka što mi je kratak danvrtlar wrote:Vidi nasih bastovanki muka im kad ne rodi a muka im kad rodi ma ko je zenama stao u kraj.![]()
![]()
Kod Mumina sve dobro doslo kao i kod mene.Mi ne kukamo kad nam rodi a i kad podbaci godina.
-
Oticon
#1995 Re: Bášča
Pa i trebaš sitno isjeckati peršun i korjen i list a i bijeli luk....Ovaj recept koristim i za patlidžan, samo što patlidžan prvo malo osolim i iscjedim gorčinu prije nego ga pečem na roštilju...a umak je isti.vrtlar wrote: Znao sam da ce Oticon izvuci keca iz rukava za ovaj recept cista 10Samo podpitanje mogu li sitno isitniti persun i list i korijen.
-
Oticon
#1996 Re: Bášča
Možeš tikvice ispeći i na tiganju ( onaj što ima "čize" kao roštilj) bez ulja, ali ja više volim sa roštilja valjda što malo dobiju i šmek na dim. Ma neka samo beban uživa...biće vremena za roštilj dogodine.safran wrote:Uh i ovo odlično zvuči ali slabo da ću imati priliku da roštiljam. Za ove ostale recepte sve mogu raditi dok beban spava a za ovo ćemo se teško organizovati. Pohranjeno u svakom slučaju - imamo namjeru i dogodine saditi.
-
Oticon
#1997 Re: Bášča
Dragi Vrtlar...daj im rok barem u ponedeljak...svi pobjegli danas na produžen vikend u bašču i uživaju.vrtlar wrote:Nigdje nema Armina Jocker,pa Drekalice i drugih koji se javise jednom -dvaput i nema ih.Oni koji citaju a imaju bastu da se jave sutra do 12h
-
Oticon
#1998 Re: Bášča
Bolan Mumine...ovo je recept za 1 do 1,5kg tikvica...meni 0,5kg nije ni za probuMu'min wrote:bil ko kakvu sliku zalijepio?Oticon wrote:Safran...evo ti još jedan recept .
- Mu'min
#1999 Re: Bášča
Oticon
dobro pa ja upita.
Kad pišeš dvosmisleno 1/2 je oznaka za polovicu 1-2 je 1 do 2 kile
Sjedi jedan
Ja zaboravio da je u Bosni mjeri "jačim" mjerskim jedinacama, npr. bure kupusa.
dobro pa ja upita.
Kad pišeš dvosmisleno 1/2 je oznaka za polovicu 1-2 je 1 do 2 kile
Sjedi jedan
Ja zaboravio da je u Bosni mjeri "jačim" mjerskim jedinacama, npr. bure kupusa.
-
Oticon
#2000 Re: Bášča
Evo vam slika...slikano sa starim "FED4" razvijeno pa skeniranovrtlar wrote: Hoce hoce stavit ce slike malo sutra.Nego Mumine kako basta jeli se pojela dinja iliti pipun po safranski.
vidite kako mi je sve pod konac
http://imm.io/z63g
http://imm.io/z64o
http://imm.io/z65b
http://imm.io/z65J