Bášča

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
Mu'min

#1976 Re: Bášča

Post by Mu'min »

Ja imam još nekog sjemena radića pa sam ga mislio kad ovo saharsko vrijeme prođa posijati.
kondam da bi prvo u posudice pa onda presadio jer ovako trava preuzme. A daleko da čeprkam svaki dan.
Oticon

#1977 Re: Bášča

Post by Oticon »

vrtlar wrote: Gdje su tvoje slike nema nista aha nema lak za nokte pa ne moze da slika.Idem ja na vrijeme :run: :mrgreen: :razz: :D
:x :angry: Kako me pročita .
Evo lakiram i sušim :music2: brzo ću ja... ali nanijetila sam da idem u bašču
( nisam bila u bašči od nedelje).
Oticon

#1978 Re: Bášča

Post by Oticon »

flag wrote: U petak paradajz ništa se nije zacrvenio, ja da ga makar malo postidim, da se makar malo zacrveni - ma ništa...
E ...moj Flag nije to "birvaktile" paradajz pa da se stidi, ove nove generacije nije stid nimalo. :lol: :lol: :lol:
kerima1

#1979 Re: Bášča

Post by kerima1 »

sto se tice sushe sta sam primijetila je to da je moja blitva odlicno podnosi :-) ostalo ako ne zalijes sutra sve liVsano toliko je susha.berem paradajz jest mi drago :)
safran

#1980 Re: Bášča

Post by safran »

E ne može sve - i na posao ići, i u baštu stići, i kuću održavati bar da imaš gdje nogom stati i plodove rada konzervirati. Kod mene gužva prava. Patlidžan sam prvu turu popakovala u teglice. Sad bitku bijem sa tikvicama. Svake godine ista priča - kad rode ne stigneš potrošiti ni podijeliti a sad sam našla ove recepte za konzerviranje pa ću ih u tegle. Buranija čuča krenula pa će i sa njom biti belaja. Problem mi svake godine pasterizacija - u moj lonac stane do 6 tegli pa ide sporo ali probaću ove godine pasterizaciju u rerni i u mašini za suđe. Nadam se da će ova druga upaliti jer bi to onda bilo puno tegli odjednom.
kerima1

#1981 Re: Bášča

Post by kerima1 »

safran de mi napisi kako tikve konzervises u tegle,ja to zamrznem.
jao safran ti u "muci"sve ti rodilo ne znas kud ces sa tim hehe.kod mene kontra
safran

#1982 Re: Bášča

Post by safran »

E napisala sam da sam našla recepte - ništa nisam još testirala. Evo šta namjeravam isprobati:
UKISELJENE TIKVICE

1 kg malih tikvica
6 dcl octa
2 dcl ulja
češnjak
ružmarin
1 glavica luka
sol
Odrežite vrhove tikvica, dobro ih operite pod mlazom vode i pažljivo obrišite. Narežite tikvice na kriške (ne pretanke) i stavite u posudu u kojoj su već svi ostali sastojci. Kuhajte na umjerenoj vatri oko 5 minuta i pustite da se ohlade. Ohlađene tikvice stavite u staklenku i zatvorite.
Ovu jednostavnu salatu možete imati uvijek spremnu za posluživanje, a pristaje gotovo uz sva jela.
TIKVICE U ULJU

Pripremite: 1 kg sitnih tikvica, bosiljak, bijeli vinski ocat, sol, papar u zrnu, ulje
Operite tikvice, narežite najprije uzdužno, a zatim na komade od 4 cm. Posolite i ostavite dva sata. Pristavite ocat sa solju, prokuhajte tikvice 2 - 4 minute i dobro obrišite. Složite u staklenke, a između rasporedite papar i obrisane listiće bosiljka. Zalijte uljem i pričekajte najmanje mjesec dana
KOMPOT OD TIKVICA
Tikvice
5 kg tikvica
0,5 l crvenog octa
2 dcl vode

Tekućina
3 l vode
1,5 kg šećera
sok od limuna
malo cimeta
malo ruma
burbon vanilin šećer

Namoćiti na kockice narezane tikvice u mješavini vode i octa oko 12 sati. U međuvremenu ponekad promiješati. Ocijediti tikvice.

Zakuhati vodu, šećer i vanilin šećer. Kada zakuha dodati ocijeđene tikvice i kuhati 20 minuta. Na kraju dodati malo ruma, cimet i sok od jednog limuna. Staviti vruće u vruće staklenke.
Mu'min

#1983 Iftar

Post by Mu'min »

U teme Čili imate 2 slike kako mi ide uzgoj ljutača paprika u posudama: http://www.klix.ba/forum/cili-feferoni- ... 7#p7605127

a ovdje evo 2 slikice jučerašnjeg iftara iz domaće bašte:
- Cordon blue + pohani filei (OK taj nije baš iz bašče već trgovine)
- francuska salata (domaće povrće)
- pohovani chili Jalapeno sa sirom (preporučujem da probate ovo).
- za slatko "Extra slatke" dinje. :)

Image
Nisam imo snage da to ljepše slikajem, iftar je bio preči. :D

Image
Diiiiiiinjeee, kako su bile slatke, nikad u životu slađu sortu nisam jeo.
Oticon

#1984 Re: Bášča

Post by Oticon »

Safran...evo ti još jedan recept .

Tikvice očisti, nareži na krugove ili kriške i ispeci na roštilju. Kada su mlake stavi ih u tegle. Napravi umak od: 1 dcl maslinovog ulja,1/2 dcl jabukovog sirćeta,30g samljevenog korjena i lista peršuna ,1 glavica bijelog luka, morska so i biber. ( ovo je za 1-1,1/2 kg tikvica). Umak preli preko tikvica. U veliku šerpu stavi vodu, i tegle sa tikvicama, na laganoj vatri kuhaj teglice nekih pola sata.
safran

#1985 Re: Bášča

Post by safran »

Uh i ovo odlično zvuči ali slabo da ću imati priliku da roštiljam. Za ove ostale recepte sve mogu raditi dok beban spava a za ovo ćemo se teško organizovati. Pohranjeno u svakom slučaju - imamo namjeru i dogodine saditi.
vrtlar

#1986 Re: Bášča

Post by vrtlar »

Vidi nasih bastovanki muka im kad ne rodi a muka im kad rodi ma ko je zenama stao u kraj. :mrgreen: :razz: :D Kod Mumina sve dobro doslo kao i kod mene.Mi ne kukamo kad nam rodi a i kad podbaci godina. :mrgreen:
vrtlar

#1987 Re: Bášča

Post by vrtlar »

Oticon wrote:Safran...evo ti još jedan recept .

Tikvice očisti, nareži na krugove ili kriške i ispeci na roštilju. Kada su mlake stavi ih u tegle. Napravi umak od: 1 dcl maslinovog ulja,1/2 dcl jabukovog sirćeta,30g samljevenog korjena i lista peršuna ,1 glavica bijelog luka, morska so i biber. ( ovo je za 1-1,1/2 kg tikvica). Umak preli preko tikvica. U veliku šerpu stavi vodu, i tegle sa tikvicama, na laganoj vatri kuhaj teglice nekih pola sata.

Znao sam da ce Oticon izvuci keca iz rukava za ovaj recept cista 10 :thumbup: Samo podpitanje mogu li sitno isitniti persun i list i korijen.
vrtlar

#1988 Re: Bášča

Post by vrtlar »

Nigdje nema Armina Jocker,pa Drekalice i drugih koji se javise jednom -dvaput i nema ih.Oni koji citaju a imaju bastu da se jave sutra do 12h
vrtlar

#1989 Re: Bášča

Post by vrtlar »

safran wrote:E napisala sam da sam našla recepte - ništa nisam još testirala. Evo šta namjeravam isprobati:
UKISELJENE TIKVICE

1 kg malih tikvica
6 dcl octa
2 dcl ulja
češnjak
ružmarin
1 glavica luka
sol
Odrežite vrhove tikvica, dobro ih operite pod mlazom vode i pažljivo obrišite. Narežite tikvice na kriške (ne pretanke) i stavite u posudu u kojoj su već svi ostali sastojci. Kuhajte na umjerenoj vatri oko 5 minuta i pustite da se ohlade. Ohlađene tikvice stavite u staklenku i zatvorite.
Ovu jednostavnu salatu možete imati uvijek spremnu za posluživanje, a pristaje gotovo uz sva jela.
TIKVICE U ULJU

Pripremite: 1 kg sitnih tikvica, bosiljak, bijeli vinski ocat, sol, papar u zrnu, ulje
Operite tikvice, narežite najprije uzdužno, a zatim na komade od 4 cm. Posolite i ostavite dva sata. Pristavite ocat sa solju, prokuhajte tikvice 2 - 4 minute i dobro obrišite. Složite u staklenke, a između rasporedite papar i obrisane listiće bosiljka. Zalijte uljem i pričekajte najmanje mjesec dana
KOMPOT OD TIKVICA
Tikvice
5 kg tikvica
0,5 l crvenog octa
2 dcl vode

Tekućina
3 l vode
1,5 kg šećera
sok od limuna
malo cimeta
malo ruma
burbon vanilin šećer

Namoćiti na kockice narezane tikvice u mješavini vode i octa oko 12 sati. U međuvremenu ponekad promiješati. Ocijediti tikvice.

Zakuhati vodu, šećer i vanilin šećer. Kada zakuha dodati ocijeđene tikvice i kuhati 20 minuta. Na kraju dodati malo ruma, cimet i sok od jednog limuna. Staviti vruće u vruće staklenke.

Safran daj ti nama provjerene recepte pusti ti ovo sto pisu nego ono kako ti pravis.Izvuci iz sehare recepte i napisi ih ovdje. :mrgreen:
Mu'min

#1990 Re: Bášča

Post by Mu'min »

bil ko kakvu sliku zalijepio? :)

Znači ovo je recept za 0.5kg tikvica?
vrtlar

#1991 Re: Bášča

Post by vrtlar »

Mu'min wrote:

Hoce hoce stavit ce slike malo sutra.Nego Mumine kako basta jeli se pojela dinja iliti pipun po safranski.
Mu'min

#1992 Re: Bášča

Post by Mu'min »

vrtlar wrote:Nigdje nema Armina Jocker,pa Drekalice i drugih koji se javise jednom -dvaput i nema ih.Oni koji citaju a imaju bastu da se jave sutra do 12h
Evo vrtlar je dirnuo jednu temu koja je problem na mnogim forumima.
Pa se iskreno nadam, da ćemo imati što manje padobranaca. :)
Mu'min

#1993 Re: Bášča

Post by Mu'min »

vrtlar wrote:Hoce hoce stavit ce slike malo sutra.Nego Mumine kako basta jeli se pojela dinja iliti pipun po safranski.
Više bi ja i ti stavili slika da imamo one stare fotoaparat gdje treba prvo razvizi sliku pa skenirati pa objaviti a prije toga dobro gledati štaš slikati jer samo 36 slika u najboljem primjeru imamo na volju. :)

Dinje za sada niko ne dira i ima ih za svaki dan :)
Posebno su me iznenadile sorta "Extra slatke" koje prošle godine posijao samo 2 sadnice i dok sam bio u Bosni roditelji veli "morali pojesti, da ne propane" :D.
Tako ove godine probam, med medeni.
Veličina rukometne loptice al za razliku od običnih dinja, glatke.

ti ? Šta se radi u tebe?
Ja danas kontam sijati začine (peršun i bosiljak) u saksije.
safran

#1994 Re: Bášča

Post by safran »

vrtlar wrote:Vidi nasih bastovanki muka im kad ne rodi a muka im kad rodi ma ko je zenama stao u kraj. :mrgreen: :razz: :D Kod Mumina sve dobro doslo kao i kod mene.Mi ne kukamo kad nam rodi a i kad podbaci godina. :mrgreen:
Muka je i poroditi se moj vrtlaru pa to žene urade i više puta. Meni samo muka što mi je kratak dan :lol: :lol: :lol: :lol: a hvala bogu što je svašta nešta rodilo.
Oticon

#1995 Re: Bášča

Post by Oticon »

vrtlar wrote: Znao sam da ce Oticon izvuci keca iz rukava za ovaj recept cista 10 :thumbup: Samo podpitanje mogu li sitno isitniti persun i list i korijen.
Pa i trebaš sitno isjeckati peršun i korjen i list a i bijeli luk....Ovaj recept koristim i za patlidžan, samo što patlidžan prvo malo osolim i iscjedim gorčinu prije nego ga pečem na roštilju...a umak je isti.
Oticon

#1996 Re: Bášča

Post by Oticon »

safran wrote:Uh i ovo odlično zvuči ali slabo da ću imati priliku da roštiljam. Za ove ostale recepte sve mogu raditi dok beban spava a za ovo ćemo se teško organizovati. Pohranjeno u svakom slučaju - imamo namjeru i dogodine saditi.
Možeš tikvice ispeći i na tiganju ( onaj što ima "čize" kao roštilj) bez ulja, ali ja više volim sa roštilja valjda što malo dobiju i šmek na dim. Ma neka samo beban uživa...biće vremena za roštilj dogodine.
Oticon

#1997 Re: Bášča

Post by Oticon »

vrtlar wrote:Nigdje nema Armina Jocker,pa Drekalice i drugih koji se javise jednom -dvaput i nema ih.Oni koji citaju a imaju bastu da se jave sutra do 12h
Dragi Vrtlar...daj im rok barem u ponedeljak...svi pobjegli danas na produžen vikend u bašču i uživaju.
Oticon

#1998 Re: Bášča

Post by Oticon »

Mu'min wrote:

Bolan Mumine...ovo je recept za 1 do 1,5kg tikvica...meni 0,5kg nije ni za probu :lol: :lol: :lol: ko bi petljao sa kuhanjem za tu siću. Ja najčešće uduplam dozu umaka za 3 kg tikvica.
Mu'min

#1999 Re: Bášča

Post by Mu'min »

Oticon

dobro pa ja upita.
Kad pišeš dvosmisleno 1/2 je oznaka za polovicu 1-2 je 1 do 2 kile :)
Sjedi jedan :)

Ja zaboravio da je u Bosni mjeri "jačim" mjerskim jedinacama, npr. bure kupusa. :)
Oticon

#2000 Re: Bášča

Post by Oticon »

vrtlar wrote: Hoce hoce stavit ce slike malo sutra.Nego Mumine kako basta jeli se pojela dinja iliti pipun po safranski.
Evo vam slika...slikano sa starim "FED4" razvijeno pa skenirano :lol: :lol: :lol:
vidite kako mi je sve pod konac ;-)
http://imm.io/z63g
http://imm.io/z64o
http://imm.io/z65b
http://imm.io/z65J

8)
Post Reply