Jel' to ona emisija gdje kao marinci lafo ganjaju srpske snajpere, pa kada ga lociraju ne mogu uci u zgradu jer je kao ulaz miniran? onda fino "obiljeze" zgradu i pozovu avijaciju koja hladno poravna zgradu od 5 ulaza sa zemljem..agent_zero wrote:Sinoć na viasat exploreru emisija o snajperima i snajperistima. I naravno dotakli su se i sarajeva, sa enormnom dozom samohvalisanja kako je su tokom rata NATO snage (eki NATO) redovno uklanjali i rješavali snajperiste po gradu. Čak su i prikazali neki filmić snimljen ovih godina u nekoj vukojebini u šumici, gdje ima nekakava devastirana zgrada i to prikazali kao akciju uklanjanja snajperista u sarajevu.
Snajperisti u Sarajevu..
- eltroxin
#1976 Re: Snajperisti u Sarajevu..
- Dozer
#1977 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Ovo sto spomenuh za Francuze je bilo, cini mi se, nekad krajem ljeta ili '92 ili '93. Jebi ga, ne sjecam se tacno...
A doktrina...sve zavisi od zadatka, cilja i terena. Par (2) uvijek optimum, i radi ucinkovitosti i radi eventualnog izvlacenja/pomoci.
3 je, po meni, previse jer je to automatski vise kretanja, potrebno je vise mjesta, vise koordinacije, itd.
1 je, opet, odlicna varijanta za pozadinska djelovanja, ali i za djelovanja u urbanim sredinama. 1 uvijek puno lakse mijenja polozaj, sam donosi odluku o svemu - gdje, kad, kako, koliko, itd., i mislim da je ovo najubitacnija varijanta u urbanom okruzenju jer ne zahtijeva nikakvu interakciju sto automatski povecava brzinu bilo koje aktivnosti.
A doktrina...sve zavisi od zadatka, cilja i terena. Par (2) uvijek optimum, i radi ucinkovitosti i radi eventualnog izvlacenja/pomoci.
3 je, po meni, previse jer je to automatski vise kretanja, potrebno je vise mjesta, vise koordinacije, itd.
1 je, opet, odlicna varijanta za pozadinska djelovanja, ali i za djelovanja u urbanim sredinama. 1 uvijek puno lakse mijenja polozaj, sam donosi odluku o svemu - gdje, kad, kako, koliko, itd., i mislim da je ovo najubitacnija varijanta u urbanom okruzenju jer ne zahtijeva nikakvu interakciju sto automatski povecava brzinu bilo koje aktivnosti.
- eltroxin
#1978 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Mozda je ovaj bio?

- agent_zero
#1980 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Baš taeltroxin wrote:Jel' to ona emisija gdje kao marinci lafo ganjaju srpske snajpere, pa kada ga lociraju ne mogu uci u zgradu jer je kao ulaz miniran? onda fino "obiljeze" zgradu i pozovu avijaciju koja hladno poravna zgradu od 5 ulaza sa zemljem..agent_zero wrote:Sinoć na viasat exploreru emisija o snajperima i snajperistima. I naravno dotakli su se i sarajeva, sa enormnom dozom samohvalisanja kako je su tokom rata NATO snage (eki NATO) redovno uklanjali i rješavali snajperiste po gradu. Čak su i prikazali neki filmić snimljen ovih godina u nekoj vukojebini u šumici, gdje ima nekakava devastirana zgrada i to prikazali kao akciju uklanjanja snajperista u sarajevu.
- eltroxin
#1981 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Evo ako neko hoce da pogleda tu glupost:
Close Quarter Battle S01E08 Hunting Sarajevo Snipers:
https://mega.co.nz/#!6ENC2ASD!AJUfkQBH- ... RkvWihAdR0
Close Quarter Battle S01E08 Hunting Sarajevo Snipers:
https://mega.co.nz/#!6ENC2ASD!AJUfkQBH- ... RkvWihAdR0
- Dozer
#1982 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Where that shit happened?!
-
taxidriver
#1983 Re: Snajperisti u Sarajevu..
E vala ... i sefa i stanicu.
Ko li im je ispricao ovaj supljak...
Ko li im je ispricao ovaj supljak...
- Co0l
#1984 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Ja kako sam razumio to je samo teoretska situacija i moguci scenario a nisu rekli da se zaista to desilo,cisto opisivali jedan od nacina rjesavanja snajperista.Mada je moguce i da sam pogresno shvatio,kad sam vidio da je cijela epizoda bezveze nisam vise bas pomno slusao. 
- Cyrax
#1985 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Nista dok Tom Berenger u poznim godinama ne ohladi bataljon cetnika snajperom.
Kad se uzmu na nasem jadu kurciti i bogatiti...
Kad se uzmu na nasem jadu kurciti i bogatiti...
-
goran16v
#1986 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Ova prica me podsjeti kad je 94. UN pokusao da postavi kontejnere u Nedjaricima da pruduze turu tramvaja sa 2. na 5. i kad iz Nedjarica spuca metak u ukrajinsku dizalicu. Razletise se francuzi koji su ih pokrivali, upadaju u "komsijsku" vezu, rokaju iz transportera izmedju diznilenda i Oslobodjenja, a jedan se zaleti na toranj (ostatak nebodera Oslobodjenja). Slegla se pucnjava kad silazi ovaj sa tornja sav krvav i iscjepan k'o da si kad kroz onu masinu za rezanje papira ubacio. Sta je bilo? Naletio delegat na polomljeno staklo negdje kod je trcao i tu zavrsio karijeru!
- Dozer
#1987 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Ma imali su svi ti njihovi "strucnjaci" bisera na izvoz, samo sto mi nismo imali vremena da ih upratimo 
- karanana
#1988 Re: Snajperisti u Sarajevu..
da li smo mi imali snajpere na ovim mjestima gdje su oni dozivili ove blamaze: unitic i rusevine oslobodjenja?
nekako ispada da nas nigdje nije bilo nego da jedino sto se vracalo anamonjima je dolazilo onda kada se francuzima cefne da ispale koju....ili da probaju pa najebu.
a siguran sam da nije tako jer su anamooni sigurno najvise gubitaka imali od snajpera. barem kad su grbavica i nedjarici u pitanju.
nekako ispada da nas nigdje nije bilo nego da jedino sto se vracalo anamonjima je dolazilo onda kada se francuzima cefne da ispale koju....ili da probaju pa najebu.
a siguran sam da nije tako jer su anamooni sigurno najvise gubitaka imali od snajpera. barem kad su grbavica i nedjarici u pitanju.
- Dozer
#1989 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Na UNITIC-u - ne. A i zasto bi pored IV-a koje je 200m blize linijama.
Na Oslobodjenju - vjerovatno da, ali ne znam zasigurno. Na Mojmilu i Vojnickom - da.
Na Oslobodjenju - vjerovatno da, ali ne znam zasigurno. Na Mojmilu i Vojnickom - da.
- exliberal-ex
#1990 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Pitanje Dozeru
Po tvojem misljenju ko je imao kvalitetnij snajperski kadar?
Negovorim o oruzju ni o masovnosti ( svako je mogao nosit pusku).
Po tvojem misljenju ko je imao kvalitetnij snajperski kadar?
Negovorim o oruzju ni o masovnosti ( svako je mogao nosit pusku).
-
PM72
#1991 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Na Oslobođenju nije bilo naših snajperista iz prostog razloga što se nije moglo ni popeti na vrh jer su stepenice bile urušene.Od nekadašnje zgrade ostala je samo betonska sredina.Na zgradi doma penzionera također nije bilo naših snajperista jer je sva zgrada bila šuplja tako da se četnici mogli sa crvene kuće vidjeti bilo kojeg "posjetioca".A ne znam ni šta bi gađali na tom dijelu linije jer se ništa nije moglo ni vidjeti.Četnici su bili zabarkadirani u prvom redu kuća,nisi mogao vidjeti ni tranšeje niti vojnika.To govorim iz ličnog iskustva jer sam tu bio tri mjeseca na liniji i nisam vidio ni psa a kamoli čovjeka.Samo dim iz puškarnica kad zarafalaju.
-
TheMule
#1992 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Dozeru, kolko je specijalaca preslo u neprijateljske redove na pocetku rata, onako procentualno? Jesul medju njima bili snajperisti i zna li se sta je s njima bilo?
- exliberal-ex
#1993 Re: Snajperisti u Sarajevu..
kad su vec krenula pitanja
dali su snajperske jedinice koristile slicne puske ili je bilo velikih razlika i koje je po tebi to oruzje bilo
standarni snajperi od jna ili nesto drugo?
dali su snajperske jedinice koristile slicne puske ili je bilo velikih razlika i koje je po tebi to oruzje bilo
standarni snajperi od jna ili nesto drugo?
- exliberal-ex
#1994 Re: Snajperisti u Sarajevu..
ja sam vidio tipa tamo negdje 93 sto je bio u izvrsnom vjecu, mi se bas zatekli na platou kad njega izvode, spucao ga metak u glavu ali je imao sljem pa je metak skrenuo ( tako su nam rekli)..teturao je jedva uz pomoc dvojce ali je krvavio ko da su mu pola glave otkinuliPM72 wrote:Na Oslobođenju nije bilo naših snajperista iz prostog razloga što se nije moglo ni popeti na vrh jer su stepenice bile urušene.Od nekadašnje zgrade ostala je samo betonska sredina.Na zgradi doma penzionera također nije bilo naših snajperista jer je sva zgrada bila šuplja tako da se četnici mogli sa crvene kuće vidjeti bilo kojeg "posjetioca".A ne znam ni šta bi gađali na tom dijelu linije jer se ništa nije moglo ni vidjeti.Četnici su bili zabarkadirani u prvom redu kuća,nisi mogao vidjeti ni tranšeje niti vojnika.To govorim iz ličnog iskustva jer sam tu bio tri mjeseca na liniji i nisam vidio ni psa a kamoli čovjeka.Samo dim iz puškarnica kad zarafalaju.
-
goran16v
#1995 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Ne znam o kakvom licnom iskustvu pricas jer pricas napamet. Na tornju Oslobodjenja na 4. spratu je uvijek bio osmatrac sa snajperom. u gro slucajeva to je bio Steyr, a betonska sredina je stepeniste sa liftovima i moglo se popeti.PM72 wrote:Na Oslobođenju nije bilo naših snajperista iz prostog razloga što se nije moglo ni popeti na vrh jer su stepenice bile urušene.
- thekupus
-
PM72
#1997 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Pošto ja pričam "napamet" (a bio tamo) reci nam ti svoje iskustva (a nisi bio).Reci nam koja je jedinica "držala" Oslobođenje.Mogao si se popeti i na jablan pa "snajperati"...Ne znam o kakvom licnom iskustvu pricas jer pricas napamet. Na tornju Oslobodjenja na 4. spratu je uvijek bio osmatrac sa snajperom. u gro slucajeva to je bio Steyr, a betonska sredina je stepeniste sa liftovima i moglo se popeti.
- ranger
#1998 Re: Snajperisti u Sarajevu..
zna li neko nešto više o ovoj djevojci?thekupus wrote:http://ustedyyoyusted.tumblr.com/post/6 ... -loads-her
- holowey
#1999 Re: Snajperisti u Sarajevu..
kakva je ono pucaljka se njene desne strane? ima neku strasnu optiku ili mi se cini?ranger wrote:zna li neko nešto više o ovoj djevojci?thekupus wrote:http://ustedyyoyusted.tumblr.com/post/6 ... -loads-her
-
goran16v
#2000 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Ne znam gdje si ti bio svperisutni i sveznajuci formski magu i autoritetu po pitanju sarajevskog i ostalih ratista, ali na tornju ocigledno nisi. Detalj o spratu i tipu puske ce biti dovoljno mojih iskustava sa te lokacije.PM72 wrote:Pošto ja pričam "napamet" (a bio tamo) reci nam ti svoje iskustva (a nisi bio).Reci nam koja je jedinica "držala" Oslobođenje.Mogao si se popeti i na jablan pa "snajperati"...Ne znam o kakvom licnom iskustvu pricas jer pricas napamet. Na tornju Oslobodjenja na 4. spratu je uvijek bio osmatrac sa snajperom. u gro slucajeva to je bio Steyr, a betonska sredina je stepeniste sa liftovima i moglo se popeti.
Takodjer, iako u principu nemam kome sta da dokazujem, a pogotovo ne na forumima i ne tipovima poput tebe cisto reda radi zadovoljicu tvoju sujetu pa cu odgovoriti na tvoje infantilno pitanje koji me kao nesto provjeravas: liniju od 4. bunkera i 1. strazarskog mjesta u zgradi Oslobodjenja je drzala 3. ceta OBL-a MUP-a RBiH.
EDIT: Sad se sjetih, ti si zbog svoje "ja znam sve" politike i stava vec odletio u ofsajd i to upravo na ovoj temi kad sam ja pisao o bunkeru u kruga TAT-a (evo ti ga na slici), a ti jednako kao i sad, napamet "strucno" elabirirao da to nije bunker nego opuhana portirnica TAT-a koja je BTW udaljena nekih 200-300m. Buduci da nisam bio u potpunosti upoznat sa tvojim forumskim likom i djelom presao sam preko te fule bez posebnih komentara.

Last edited by goran16v on 21/11/2013 12:29, edited 3 times in total.