Teretana
Moderators: _BataZiv_0809, Charuga, Tomahawk11
- Ady88
#1976 Re: Teretana
Momci uskoro pocinjem trenirati, dakle trenutno mi je cilj iskljucivo masa i kondicija, ali me zanima kako to dvoje uskladiti jer samim tim kad bi radio vjezbe za kondiciju gubio bih masu. Moze li se kako ovo uskladiti, ili prvo da dobijem masu pa kasnije trcanje itd. cisto radi kondicije?
-
sabanss
#1977 Re: Teretana
http://www.building-body.com/6-razloga- ... 2-dio.htmlAdy88 wrote:Momci uskoro pocinjem trenirati, dakle trenutno mi je cilj iskljucivo masa i kondicija, ali me zanima kako to dvoje uskladiti jer samim tim kad bi radio vjezbe za kondiciju gubio bih masu. Moze li se kako ovo uskladiti, ili prvo da dobijem masu pa kasnije trcanje itd. cisto radi kondicije?
Meni je ovo pomagalo. Ishrana u dane kondicije ista kao i u dane tegova, dakle dobar obrok prije treninga + whey i dobar obrok nakon treninga.
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
#1978 Re: Teretana
jel' stig'o no xplode 2.0 u bosnu ?
-
enisss
#1979 Re: Teretana
pocni da racunas kalorijeAdy88 wrote:Momci uskoro pocinjem trenirati, dakle trenutno mi je cilj iskljucivo masa i kondicija, ali me zanima kako to dvoje uskladiti jer samim tim kad bi radio vjezbe za kondiciju gubio bih masu. Moze li se kako ovo uskladiti, ili prvo da dobijem masu pa kasnije trcanje itd. cisto radi kondicije?
sto se tice teretane..ishrana je najvaznija i nju uvijek treba staviti na prvo mjesto
- 4m3l
#1980 Re: Teretana
Cilj mi je masa, trenutno 70kg. Molim vas da ispravite dole ako nesto nije uredu...
Proteini: 70kgx2=140
UH: 70kgx5=350
Kalorije: 70x40=2800
Masti: sta uleti?
-
enisss
#1981 Re: Teretana
Mozes slobodno da uneses vise proteina...opet sve zavisi kakav ti je trening?..Jesi li pocetnik?Itd..itd...4m3l wrote:Cilj mi je masa, trenutno 70kg. Molim vas da ispravite dole ako nesto nije uredu...
- 4m3l
#1982 Re: Teretana
Da pocetinik, Trenirat cu 5 puta sedmicno (ako ovo pitas).... Kad saberem kcal iz UH i P nemam ih dovoljno...sta sad ?enisss wrote:Mozes slobodno da uneses vise proteina...opet sve zavisi kakav ti je trening?..Jesi li pocetnik?Itd..itd...4m3l wrote:Cilj mi je masa, trenutno 70kg. Molim vas da ispravite dole ako nesto nije uredu...
-
enisss
#1983 Re: Teretana
Ako zelis da dobijes masu tvoj unos kalorija mora biti vec od potrosnje...znaci...moras da budes uvijek u kalorijskom suficitu..to ti je najvaznije pored toga sto moras da uneses odredjen broj proteina i uh4m3l wrote:Da pocetinik, Trenirat cu 5 puta sedmicno (ako ovo pitas).... Kad saberem kcal iz UH i P nemam ih dovoljno...sta sad ?enisss wrote:Mozes slobodno da uneses vise proteina...opet sve zavisi kakav ti je trening?..Jesi li pocetnik?Itd..itd...4m3l wrote:Cilj mi je masa, trenutno 70kg. Molim vas da ispravite dole ako nesto nije uredu...
Trening od 5 puta sedmicno ti je previse za pocetak...ja bi ti preporucio 3 ili 4 puta u sedmici..
5 puta sedmicno treniraju vecinom ljudi koji su na sterioidima i koji to mogu da izdrze..ovako...kao pocetnik veoma lako se mozes pretrenirati a to ti je put da izgubis i tih 70 kg kojih imas.
Sve zavisi koji ces trening da radis..unesi ovaj predvidjeni odnos uh i proteina a ovo ostalo ti je bitno samo da napravis visak kalorija.
poz
-
Mustang1
#1984 Re: Teretana
Nakon godina i godina kretanja u teretanu "sljedeci mjesec" Nocas konacno krecem
Hocu da nabacim kila ali ne sala logicno
Nemam sad kesa da uzmem proteine ali sam planirao da sljedeci mjesec uzmem optimum gold whey .. cini mi se da se tako zove .. a posto sam i prije po kuci vjezbao mogu uz samu teretanu bez ikakvih dodataka ishrani nabaciti jedno 6-7 kg i dalje ne moze ... Tako da cu vjerovatno ovaj mjesec nabaciti do nekih 5 kg ...Eh sad treba mi plan treninga koje vjezbe i to posto sam mulac totalni
znam samo sklekove i trbusnjake pucat
I koliko puta sedmicno da idem u teretanu .. planirao sam 4-5 ?
I mogu uzimati orasaste vocke i kiki riki puter navece ili samo preko dana ?
-
enisss
#1985 Re: Teretana
Nemoguce je "nabaciti" misice bez toga da se "nabaci" i odredjen procenat potkoznog masnog tkiva...ako uspijes za mjesec dana dobiti 5 kg misica..ja cu licno da ti kupim taj whey koji planiras da uzmesBubalo1 wrote:Nakon godina i godina kretanja u teretanu "sljedeci mjesec" Nocas konacno krecemHocu da nabacim kila ali ne sala logicno
Nemam sad kesa da uzmem proteine ali sam planirao da sljedeci mjesec uzmem optimum gold whey .. cini mi se da se tako zove .. a posto sam i prije po kuci vjezbao mogu uz samu teretanu bez ikakvih dodataka ishrani nabaciti jedno 6-7 kg i dalje ne moze ... Tako da cu vjerovatno ovaj mjesec nabaciti do nekih 5 kg ...Eh sad treba mi plan treninga koje vjezbe i to posto sam mulac totalni
znam samo sklekove i trbusnjake pucat
I koliko puta sedmicno da idem u teretanu .. planirao sam 4-5 ?
I mogu uzimati orasaste vocke i kiki riki puter navece ili samo preko dana ?
Idealno je da ides od 3 do 4 puta sedmicno u teretanu..sve preko je previse pogotovo tebi kao pocetniku...
Ja bi ti preporucio da ides 3 puta uz to da radis full body sistem..znaci radis cijelo tijelo..nista pretjerano..po 2-3 serije za svaku misicnu grupu.
Baziraj se prvenstveno na tehnici izvodjenja vjezbi...nauci prvo kako se izvode odredjene vjezbe pa tek onda stavljaj tegove.
Nek ti prioritet budu vjezbe sa tegovima...ostavi se sprava...
Cucanj....bench...mrtvo dizanje..zgibovi..propadanja...nek ti to budu vjezbe na koje ces se bazirati i koje ces uvijek raditi na pocetku treninga...
Ruke...ramena...ostavi za kraj treninga..
pozdrav i sretno
- Industrialyzer
#1986 Re: Teretana
Procitaj zadnjih 10ak stranica ove teme i naci ces nekoliko dobrih programa. Ja vise fakat ne mogu pisati
A Enise , da li mu je dobro da radi deadlift na pocetku , mislim vjezba je potencijalno opasna , vrlo lahko se moze povrijediti ? Ja bih mu preporucio da prve 2-3 sedmice radi na spravama , da se tijelo malo navikne na napore , ima vremena za tegove. Malo je decko previse ambiciozan ali kad krene skontace kakvu je glupost izvalio sa ovih 5kg
A Enise , da li mu je dobro da radi deadlift na pocetku , mislim vjezba je potencijalno opasna , vrlo lahko se moze povrijediti ? Ja bih mu preporucio da prve 2-3 sedmice radi na spravama , da se tijelo malo navikne na napore , ima vremena za tegove. Malo je decko previse ambiciozan ali kad krene skontace kakvu je glupost izvalio sa ovih 5kg
-
Mustang1
#1987 Re: Teretana
Nisam rekao 5 kg misica nego sta ja znam cega ali ce na vagi nakon mjesec dana biti 5 kg vise .. pa znam jebote prosle godine mjesec dana kada sam kuci vjezbao imao 71kg .. nakon mjesec 76 ...sad imam 73 ..a visina 190 ..Ja se svakako ne razumijem u to ali samo kazem ono sto sam vidio na vagi i da nije tacno sta me briga ne znaci mi to nista samo sam onako naveo 
- Ady88
#1988 Re: Teretana
Slazem se s ovim, i ja sam pocetnik ali sam dobio dosta dobrih savjeta dosad iz teretane. Znaci maximalno 4 dana u sedmici ici u teretanu, na pocetku nikako ne raditi s tegovima nego iskljucivo sprave, ucenje vjezbi itd. Noge kad radis nemoj raditi cucanj (veliki rizik za povredu ledja i koljena a presa ima isti efekat), mrtvo dizanje(deadlift ) se nikako ne preporucuje pocetniku.Industrialyzer wrote:Procitaj zadnjih 10ak stranica ove teme i naci ces nekoliko dobrih programa. Ja vise fakat ne mogu pisati![]()
Ovo sto ti je receno da stalno radis iste vjezbe za svaki dio tijela isto se ne preporucuje, misic se mora odmarati a samim tim tad i raste tako da mozes imati kontra efekat ako vjezbas gotovo svaki dan jedno te isto. Odvojis 4 dana u sedmici i svaki put radis razlicitu grupu misica, evo moj program kao primjer gdje tijelo ima vremena za odmor i rast
Evo ti moj program sto radim za masu, 4 serije po 8 ponavljanja:
*Ponedjeljak – Prsa & Triceps
*Utorak - Odmor
*Srijeda – Leđa & Biceps
*Četvrtak – Odmor
*Petak – Ramena
*Subota – Noge
*Nedjelja – Odmor
Forsiranje tereta, manji broj ponavljanja, maximalno naprezanje mišića, jelo i odmaranje!
-
enisss
#1989 Re: Teretana
nisam ni mislio da radi sa tezinama..ja sam spominjao da je vazno da nauci tehniku izvodjenja vjezbe...znaci..samo sa sipkom da radi i deadlift i cucanj i bench...ostale vjezbe takodje....Industrialyzer wrote:Procitaj zadnjih 10ak stranica ove teme i naci ces nekoliko dobrih programa. Ja vise fakat ne mogu pisati![]()
-
enisss
#1990 Re: Teretana
Svaki pocetnik radi full body sistem...ne znam otkud ti ovo da on treba raditi split odmah na pocetkuAdy88 wrote:Slazem se s ovim, i ja sam pocetnik ali sam dobio dosta dobrih savjeta dosad iz teretane. Znaci maximalno 4 dana u sedmici ici u teretanu, na pocetku nikako ne raditi s tegovima nego iskljucivo sprave, ucenje vjezbi itd. Noge kad radis nemoj raditi cucanj (veliki rizik za povredu ledja i koljena a presa ima isti efekat), mrtvo dizanje(deadlift ) se nikako ne preporucuje pocetniku.Industrialyzer wrote:Procitaj zadnjih 10ak stranica ove teme i naci ces nekoliko dobrih programa. Ja vise fakat ne mogu pisati![]()
Ovo sto ti je receno da stalno radis iste vjezbe za svaki dio tijela isto se ne preporucuje, misic se mora odmarati a samim tim tad i raste tako da mozes imati kontra efekat ako vjezbas gotovo svaki dan jedno te isto. Odvojis 4 dana u sedmici i svaki put radis razlicitu grupu misica, evo moj program kao primjer gdje tijelo ima vremena za odmor i rast![]()
Evo ti moj program sto radim za masu, 4 serije po 8 ponavljanja:
*Ponedjeljak – Prsa & Triceps
*Utorak - Odmor
*Srijeda – Leđa & Biceps
*Četvrtak – Odmor
*Petak – Ramena
*Subota – Noge
*Nedjelja – Odmor
Forsiranje tereta, manji broj ponavljanja, maximalno naprezanje mišića, jelo i odmaranje!
- Industrialyzer
#1991 Re: Teretana
Da , slazem se da treba nauciti kako se vjezbe rade. ALi moja preporuka je da npr. prvo radi noge na spravama a poslije toga malo sa sipkom vjezbe cucanj , cisto zbog tehnike. Na spravama ce malo ojacati noge i onda nakon cc mjesec dana moze fino raditi cucanj. Isto vazi i z deadlift i ostale "opasne" vjezbe 
-
callmethebreeeze
#1992 Re: Teretana
na ovom linku ima fino objasnjenje kako se radi mrtvo dizanje:
http://www.againfaster.com/the-micd-ins ... dlift.html
na istoj stranici ima jos dobrih i informativnih klipova.
http://www.againfaster.com/the-micd-ins ... dlift.html
na istoj stranici ima jos dobrih i informativnih klipova.
-
Mustang1
#1993 Re: Teretana
Nema veze ovaj sto drzi teretanu ce mi pokazivati 4 treninga za razlicite skupine misica ..Tako mi je rekao i da radim .. Jucer sam radio ramena 4 vjezbe i za trapez vjezbu dizanje u ramenima cemu vec 
-
beeri
#1994 Re: Teretana
Vozdrica,imam ponekad malo povisen pritisak(svi nalazi uredni),a mislio sam malo u teretanu,pa dali bi smio?
Imam 24 god!
Imam 24 god!
-
enisss
#1995 Re: Teretana
ja imam isto povisen pritisak al to je iz razloga sto imam "sportsko srce"..cijeli zivot nesto treniram tako da mi je srce povecano i ima manji broj otkucaja u minuti od obicnog srca...beeri wrote:Vozdrica,imam ponekad malo povisen pritisak(svi nalazi uredni),a mislio sam malo u teretanu,pa dali bi smio?
Imam 24 god!
e sad...ako je kod tebe prirodno povisen pritisak..mislim da bi se ipak trebao posavjetovati sa ljekarom.
Pozdrav
-
motorola01
-
motorola01
#1997 Re: Teretana
Slijeganje ramenimaBubalo1 wrote:Nema veze ovaj sto drzi teretanu ce mi pokazivati 4 treninga za razlicite skupine misica ..Tako mi je rekao i da radim .. Jucer sam radio ramena 4 vjezbe i za trapez vjezbu dizanje u ramenima cemu vec
-
Mustang1
#1998 Re: Teretana
Ma nemam pojma sve me bolilo prosle sedmice .. sad vec popusta 
-
dobar,ti?
#1999 Re: Teretana
bole me laktovi, imal sta da se uzme, ili da mazem ovim standardnim gelovima za upale, bolove i slicno...
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
#2000 Re: Teretana
mozes kupiti ovo : 
ja sam imao problema sa desnim zglobom sake, kupio sam one bokserske "bandaze" i puno je lakse

ja sam imao problema sa desnim zglobom sake, kupio sam one bokserske "bandaze" i puno je lakse