Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Za sve koji vole ta divna stvorenja...

Moderator: anex

Post Reply
Aleluja

#1976 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Aleluja »

franjo97 wrote:Pozdrav,imam pitanje dali je normalno da macke nema vise od 1 tj...sve vise me strah da je netko nije otrovao,sta vi mislite?Samo me tjesi da nije otisao za nekom zenkom i da ce se vratiti uskoro,ako netko moze da me uputi u vezi toga..

...otišla u kucanju ili je nešto kilnulo nema druge... :D
Iresistibile

#1977 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Iresistibile »

Pozdrav ljudi
Imam i ja pitanja :D

Jucer smo donijeli jedno malo crno mace. Sve je super, nije isprepadano, odmah je pocelo jesti, piti, igrati se i ici na pijesak. Teta od koje smo je uzeli kaze da ih je hranila samo onom hranom iz onih alu kutijica iz Merkatora i mlijekom. Medjutim, ja sam joj sinoc dala malo mlijeka jer joj je prva noc kod nas pa samo dok se ne privikne. Znam da se macama ne daje mlijeko pa me zato zanima da li da joj nastavim davati razblazeno ili da skroz ukinem mlijeko?
Kupila sam joj one malo kvalitetnije Whisskasove i Friskies kesice pa cu probati da je naviknem na njih nakon sto poklopa ovu kutijicu (teta nam je s macetom donijela i kutijicu hrane, za svaki slucaj :D )

Iako joj je sinoc bila prva noc kod nas, nije mjaukala i spavala je sama u dnevnoj. Ne zelimo da je ucimo da ide s nama u spavacu jer smo imali problema s proslom macom koja je ludila ako se ne pusti s nama u spavacu (bila je rusla plava, zeznutog karaktera, ali je nazalost ukradena :sad: )
Kako da Salema (crno mace skroz :D ) naucim da spava u njegovoj kutiji? To nisam uspjela ni sa proslom mackom. Ova je sinoc spavala malo na mojoj majici, malo na jastuku na kaucu, ali ja bih da je naucim da spava u kutiji tj. da ima svoje mjesto.

Tenk ju :D
Skyfox

#1978 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Skyfox »

Da ubacim pitanje i ovdje.

Kod mene u haustoru se macka omacila, prije neke 2-3 sedmice (bar mislim) ali izgleda da je napustila macice, jer mile po cijelom haustoru neko od komsija ce ih ozljediti ili jos gore... Ima li neko da ih preuzme i spasi?

Pisao sam av mau ali jos cekam odgovor.

hvala unaprijed

Image
globosa

#1979 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by globosa »

Nećeš nikad ni dobiti odgovor od Av mau!
proljece101

#1980 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by proljece101 »

Pozdrav opet.. :-D

Macak puni uskoro 4 mjeseca, ali uopste nema znakova da ce ga mama uskoro 'odbiti'..jos uvijek ga doji, lize, brine o njemu kao i prvog dana, pa mi je to malo neobicno, jer dosad su mace koje sam imala mnogo prije pomalo pocinjale odbijati macice ..je li ovo normalno? Takodjer, dok se brine o ovome macetu, postoji li opasnost da se maca opet pari i ostane skotna, i da li ce imati simtome da se tjera ili moze i bez toga proci? hvala Vam unaprijed.. :)
luna09

#1981 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by luna09 »

proljece101 wrote:Pozdrav opet.. :-D

Macak puni uskoro 4 mjeseca, ali uopste nema znakova da ce ga mama uskoro 'odbiti'..jos uvijek ga doji, lize, brine o njemu kao i prvog dana, pa mi je to malo neobicno, jer dosad su mace koje sam imala mnogo prije pomalo pocinjale odbijati macice ..je li ovo normalno? Takodjer, dok se brine o ovome macetu, postoji li opasnost da se maca opet pari i ostane skotna, i da li ce imati simtome da se tjera ili moze i bez toga proci? hvala Vam unaprijed.. :)
Sve mame mace ne odbijaju bebice u isto vrijeme, ja sam imala slučaj da je mama maca već imala drugi okot a jedan mangupčić iz prvog okota znao se podvući da malo doji i ona mu nije branila. dadoh ti odgovor i na drugo pitanje.Nema veze doji li ili ne ako naiđe zgodan macan eto opet bebica. Moj savjet steriliši je što prije i za tvoje i njeno dobro.
proljece101

#1982 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by proljece101 »

luna09 wrote:

Sve mame mace ne odbijaju bebice u isto vrijeme, ja sam imala slučaj da je mama maca već imala drugi okot a jedan mangupčić iz prvog okota znao se podvući da malo doji i ona mu nije branila. dadoh ti odgovor i na drugo pitanje.Nema veze doji li ili ne ako naiđe zgodan macan eto opet bebica. Moj savjet steriliši je što prije i za tvoje i njeno dobro.
Hvala Luna09 :) Pretpostavljala sam da moze, ali nisam bila sigurna, jer puno je uz mace i slabo trazi vani,pa da budem ipak na oprezu kad je pustim. :) Svakako sam namjeravala je sterilisati..pa kako to najsigurnije uraditi i ,pozeljno, povoljno..propustila sam one besplatne sterilizacije prosli put, jer macici su bili sasvim maleni :sad: ...da li ce tako nesto biti opet organizovano skoro, ako znas,da ne placam ako bas ne moram... :wink:
Hvala jos jednom :)
VenomousV

#1983 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by VenomousV »

da se i ovdje javim
macak je imao raznih zdravstvenih problema (udario ga neko nogom u glavu, polomio dosta zuba - sanirano, izgleda je imao/ima potres mozga, nije nikako bio dobro, nije jeo, pio puno vode, dajem mu jos uvijek analgetike) ali je od jucer puno bolje, jede pije itd itd

od tad mu je dlaka jako pocela opadati i danas vidim kod uha i jedan mali dio iznad oka ovo
Image
jel se iko susretao sa ovim, znate li sta je??

i zasto lize betonske stepenice :?
luna09

#1984 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by luna09 »

proljece101 wrote:
luna09 wrote:

Hvala Luna09 :) Pretpostavljala sam da moze, ali nisam bila sigurna, jer puno je uz mace i slabo trazi vani,pa da budem ipak na oprezu kad je pustim. :) Svakako sam namjeravala je sterilisati..pa kako to najsigurnije uraditi i ,pozeljno, povoljno..propustila sam one besplatne sterilizacije prosli put, jer macici su bili sasvim maleni :sad: ...da li ce tako nesto biti opet organizovano skoro, ako znas,da ne placam ako bas ne moram... :wink:
Hvala jos jednom :)
Ja nisam čula da rade besplatne sterilizacije maca, samo cuka. Moje mace je sterilisao Amar i sve je super prošlo. Znam da bi bilo super proći jeftinije ali :-) :-) .Ipak jeftinije je platiti sterilizaciju nego hraniti čopr malih zvjerkica a "najskuplje" je kad neki od vragolana pobjegne pa ga stigne auto ili neki cuko. :( :( Zato svoju macicu lijepo kod veta. i čas posla a ti mirna baš kao i ona.
luna09

#1985 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by luna09 »

VenomousV wrote:da se i ovdje javim
macak je imao raznih zdravstvenih problema (udario ga neko nogom u glavu, polomio dosta zuba - sanirano, izgleda je imao/ima potres mozga, nije nikako bio dobro, nije jeo, pio puno vode, dajem mu jos uvijek analgetike) ali je od jucer puno bolje, jede pije itd itd

od tad mu je dlaka jako pocela opadati i danas vidim kod uha i jedan mali dio iznad oka ovo
Image
jel se iko susretao sa ovim, znate li sta je??

i zasto lize betonske stepenice :?
Možda je mačak i ranije imao prorijeđenu dlaku , moja maca ima otprilike na istom mjestu ko proćelavo i Amar mi je rekao da to nije ništa ozbiljno . Ne znam zbog tog udarca jeli macan išao kod veterinara ali bilo bi dobro možda nije bio udarac samo u glavu. :( :( :(
VenomousV

#1986 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by VenomousV »

dolazio je amar i silovala sam mu telefon ovih dana, zamrzice me lik :D

sto se tice krastica, mislim da mu je presla gljivica od drugog macka jer je ovo iznad oka mali pecat bez dlake
lizanje betona - fale mu vitamini (koliko sam ja uspjela da nadjem na netu) potrazicu nesto sa vitaminima za mace
mali je dobar sad, ali svaki drugi dan nesto novo otkrijem, naprosto sam iscrpljena ali samo nek on meni ozdravi i bude dobro... sad je fazon sto zabacuje zadnjim nogama (tacnije desnom nogicom) kad hoda, nije nekako stabilan na njoj ali nije lom

helem, jedno po jedno :-)
globosa

#1987 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by globosa »

VenomousV wrote:dolazio je amar i silovala sam mu telefon ovih dana, zamrzice me lik :D

sto se tice krastica, mislim da mu je presla gljivica od drugog macka jer je ovo iznad oka mali pecat bez dlake
lizanje betona - fale mu vitamini (koliko sam ja uspjela da nadjem na netu) potrazicu nesto sa vitaminima za mace
mali je dobar sad, ali svaki drugi dan nesto novo otkrijem, naprosto sam iscrpljena ali samo nek on meni ozdravi i bude dobro... sad je fazon sto zabacuje zadnjim nogama (tacnije desnom nogicom) kad hoda, nije nekako stabilan na njoj ali nije lom

helem, jedno po jedno :-)
Zabacivanje zadnjim nogicama je normalno kod povreda glave. Znaš kako i ljudi ''vuku'' nogu nakon udara. Vremenom će se to popraviti, samo nek ne ide vani nikako i nek se odmara!
VenomousV

#1988 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by VenomousV »

malo mi je lakse sad kad mi to rece :D
mama mi to svaki dan spominje :-)
omega369

#1989 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by omega369 »

Pozdrav svima

Imam jedno pitanje ali mi ne zamjerite sto nisam pregledao sve stranice(sica 80 komada :D ) moguce je da je neko to vec odgovorio. Imam malu macu od 4-5 mjeseci. Ovo mi je druga macka po redu, sa prvom smo imali neka fina iskustva pa smo odmah nakon sto nas je 'napustila' nabavili drugu. Malo je reci da lice barem 95% jedna na drugu :D .
helem, mene zanimaju vasa iskustva sa pijeskom i higijenom. Da napomenem da macku drzim iskljucivo u stanu, ne pustam je vani, dakle nema dodira sa 'vanjskim i macijim svijetom' niti 'zagondzijama' :D Izlazi vani iskljucivo zajedno sa nama i bez nje nigdje ne izlazimo. Proslu macku smo cak vodali na uzici i po gradu, planinama, jezerima, rijekama... djelovali smo kao pravi cudaci ali nama i njoj je bilo super, uvijek je bila sa nama. Tako planiramo i sa ovom macom. Ova je jos umiljatija iako je, kad je dosla, bila prilicno istraumirana i totalno neuhranjena i mrsava.

E sad, higijena me zanima. Maca je naucena na pijesak i sve je to ok ali mene zanima kako drugi rijesavaju problem njenog ciscenja nakon nuzde. Mislim, macka se ne cisti bas uvijek i odmah nakon nuzde (to sam upratio) a obzirom da joj mi dozvoljavamo pristup svugdje, osim u kuhinju, ne bi zeljeli da kucu 'prljamo'. Nakon prosle mace, tepihe u hodniku sam morao prati najmanje 1 mjesecno jer ih je znala dobro uprljati kakom (ugazi nogicom, pa dok dodje na red ciscenje ona ugaca pola hodnika). kad se to pocelo siriti na druge sobe (izleti iz pijeska i pravo na moj krevet :-) ) bila me bas uhvatila panika. Ne zelim da mi se to ponovi sa ovom macom, a pogotovo sto ide zima, ne bih da opet moram prati :D

Dakle, kakva vi iskustva imate i kakve metode koristite da ne dozvolite sirenje izmeta po kuci? Hvala

p.s. - slike mace stavljam danas na drugu temu
Poison_Ivy

#1990 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Poison_Ivy »

Prvo, nek je sa srećom sa novim članom :-D
Što se tiče pijeska mi s tim nismo imali problema. Maca obavlja svoju nuždu u pijesku i zatrpa šapicama i nikad joj ni šapice ni guza nisu bili nešto prljavi da bi se to raznosilo po kući. E sad, meni prvo pada na pamet da joj nije možda mekša stolica pa da zbog toga uprlja šapice? Čime je hranite?
omega369

#1991 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by omega369 »

uobicajeno, uglavnom krekerima i hranom iz kesice. ponekad kad joj zamirise dobije nesto i od neseg rucka...
Poison_Ivy

#1992 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Poison_Ivy »

Pa obrati pažnju kakva joj bude stolica poslije, ako je mekana sigurno da će biti tragova na šapicama (možda najprije provjeriti poslije tih ostataka od ručka da šta ne izaziva tečnije efekte :wink:)
Mi smo imali zezanciju od kukuruza, ujutro se nije dalo prići wc-u od smrada, a unutra sve male žute bobice :D
omega369

#1993 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by omega369 »

a perete li vi ikada macku kad se tako uprlja ili 'pustite' da ona sve pocisti, to me isto zanima jer mace ne vole bas vodu
Poison_Ivy

#1994 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Poison_Ivy »

Ne peremo, kukuruz se samo jednom desio :D a inače je uvijek skroz čista, nema ništa sto bi se raznijelo po kući.
sweet cherries

#1995 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by sweet cherries »

pozz svim ljubiteljima maca :)

krenula sam sa citanjem teme, al s obzirom da je velika nadam se da nije problem da ponovim neka pitanja koja su vec bila.... nedavno sam na vikendici nasla 4 maceta, mamu smo trazili al nigdje je nema :sad: eh sad, za 3 sam nasla udomitelje, a jednu razmisljam da ostavim sebi i da je drzim u stanu...

problem je u tome sto ja o macama pojma nemam :D cuke su uvijek bile moja velika ljubav... trenutno imam bebu pudlu od 8 mjeseci, muzijaka koji je lud za macama, tako da me nije strah kako ce on prihvatiti malo mace, vec kakva ce maca biti prema njemu :D treba mi savjet, da li mi je u takvoj situaciji bolje uzeti zenku ili muzijaka, kako ide vakcinacija kod maca ( sta sve treba ), smijem li je dovesti u stan sa cukom prije vakcina....

et to bi bilo za pocetak, a poslije kad maleni dodje bice puno toga, mada do tad cu iscitati cijelu temu :) hvala svima na pomoci
Lex77

#1996 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Lex77 »

Nebitan je spol mačke za slaganje sa psom, bitan je karakter mačke i još više da je mačka odmalena kraj psa. Sprijateljit će se oni sigurno. Mače će frktat na psa i mislit ćeš da nikad nečeš uspjet ništa s njim, a onda ćeš ga vidjeti kako spava na psu.
Sa vakcinacijom se nemoj žuriti. Mnogi ljudi niti ne cijepe mačke zbog nekih nuspojava.
Bitno je samo da je očistiš od vanjskih (buhe) i unutarnjih parazita. Za mačiće mlađe od 3 mj. se to radi sa Banminth pastom ali ako nema izraženih simptoma (krvava stolica, gliste u stolici) onda ni sa tim ne trebaš žuriti nego sa 3 mj. mu dati 1/4 tablete Pratela ili Caniverma ili Drontala. Veterinari će te nagovarati za Drontal jer je najskuplji (u RH 40 kn), ali najbolji je Pratel (6kn).
Samo mu osiguraj posudu sa pijeskom na nekom lako dostupnom mjestu (idealno bi bilo da ga naučiš da to radi na balkonu ali je to teško sa mačićima) i staviš ga u pijesak da on zapamti gdje je i nečeš imati nikakvih briga.
Sretno s mačićem. :thumbup:
Poison_Ivy

#1997 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Poison_Ivy »

Ja ću se samo nadovezati na prethodni post. Mačića zaista ne mora biti problem naučiti na pijesak, samo pod uslovom da mu je on uvijek dostupan. Mi smo svoju kada je prvi put u kući počela grepkati šapicom po podu pripremajući se za nuždu samo lagano premjestili u pijesak i to ponovili još jedanput. Idući put je već sama znala gdje treba ići.
Btw, i kod nas je kombinacija pas-mačka u kući i super se slažu (samo se mi moramo sklanjati s puta kad se njih dvoje igraju :-D ).
globosa

#1998 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by globosa »

omega369 wrote:a perete li vi ikada macku kad se tako uprlja ili 'pustite' da ona sve pocisti, to me isto zanima jer mace ne vole bas vodu
Imam dvije mace, ranije takođe, fino kake jedanput dnevno u posudu sa pijeskom (silikonski pijesak). Kaka tvrda, suha, nikada ni najmanje mekana, tako da se nemaju šta čistiti. Jedu 70% suhu hranu, ostalo mokra hrana kesice, malo faširanog. Čak i mlijeko svaki dan po malo piju, a kaka i dalje tvrda, čišćenja nema...
P-S. Blago tvojoj maci što je došla u dobre ruke :D
Evo objavljujem na drugoj temi mačkicu za udomiti, pa možda mi neko pomogne...
luna09

#1999 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by luna09 »

omega369 wrote:a perete li vi ikada macku kad se tako uprlja ili 'pustite' da ona sve pocisti, to me isto zanima jer mace ne vole bas vodu

e ovo crno mače kad sam ga unijela u kuću imalo je silnih probavnih prolema, zatvor-proliv pa opet zatvor.I kada je imalo proliv izađe jadna iz pijeska i cijela kuća smrdi od nje :-) :-) .E da se to nebi dešavalo ja lijepo pokvasim toalet papir pa po guzi i prljavim djelovima izbrišem pa poslije vlažnom maramicom i super. Sada je ovo prava ljepotica koja na žalost neće moći ostati kod mene. Pa ako neko voli crne mačkice koje su "prave vještice" nek se javi na pp. Ja već imam jednu mazu koju sam isto pokupila s ulice i njih dvije se baš ne slažu ali dok crnoj ljepotici ne nađem dom borit ćemo se nekako.
djevojka iz sjene

#2000 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by djevojka iz sjene »

Snasli smo se, hvala svakako.
Last edited by djevojka iz sjene on 24/10/2012 14:08, edited 1 time in total.
Post Reply