BHF_Manijak wrote:ljubav_aha wrote:
-pusti BB da mi daje lekcije ,OK
- nisam isticala milsot iskljucivo baziranu iskljucivo na djelima,vec se sjetih one famozne nafake

kao i Bozija volja da bira,jel tako
kazes da iskljucujem svmeogucnost i milost

bas narpotiv

upravo is tog razloga je prisutna kontradiktornost
znaci ako je ovaj svjet "rodjen" samo za onaj svijet , a sve sto je uradjeno Bozjom voljom,znaci,takvim stavom je sve opravdano
,a cijim krtierijuma je sve to opravdano 
Sto se lekcija tice,forum je,pa stoga mogu reci sta zelim i kome zelim,sve dok je to u skladu sa pravilima foruma
Svemogucnost i Milost nisu kontradiktorni jedno drugome,zasto bi bili,objasni?!
A ako me pitas po cijim kriterijima je to sve odobreno,naravno po Allahovim,ali pored njegovo Sveznanja imas i slobodnu volju,tako da se ne mozes unaprijed izvlaciti na Njegovo znanje koje je prethodilo tvoji djelima!

Evo uzmimo tebe za primjer,znas da je klanjanje farz,a ne klanjas,ko je tu sad kriv?!Svjesno nesto ne radis za sta znas da bi trebala,ali eto ne vidis svrhu,potrebu,satisfakciju itd...Tacno je,On je to znao,ali ne mozes reci da si "prisiljena da ne klanjas",samo tvoj ego ne moze da se pokori tome ili drugim terminom receno,tvoj nefs!
Ali nemoj vise o ovome,jer nema svrhe,ulazmi u odredbe Kadaa i Kadera,sto svakako ne zelim

a ti mi i dalje redaj lekcije ponasanja,mislim to ti je dusevna hrana
-vec sam objasnila da su svemogucnost i milost kontradiktorn,milim da bi ti treba sad povuci paralelu jednakosti
-ja ne klanjam jer ne osejcam potrebu,zar je tebi nomrlano da klanjam samo da bih furala nekakvu vjernicu koaj klanja 5 vakata namaza ,isto tako,nisam navikla,trece,ne osjecam potrebu,a sto se tice ,kao sto si reako ,pokoravanja ega" eh to mnogi isticu koji klanjaju,smao mi nije jasno,zasto da mu se pokoravam klanjanjem kad to mogu i svojim pokusajima u zvotu da budem sto bolja sebi i ostalima,a taj
akt klanjnja ima smisao,samo ako vjerujes u bliskost Bogu putem klanjaja,sto je i prije svega cilj klanjaja,stoga pokoravanje gubi smisao,jer se ne radi nesto iz puke forme
"Šesti temelj: Vjerovanje u kader (određenje) Vjerovanje u kader podrazumjeva vjerovanje u to da je Allah Sveznajući odredio sve što će se desiti. On je stvorio stvorenja prema svome praiskonskom znanju i mudrosti. Njemu je sve poznato njegovim praiskonskim znanjem i to je zapisano u "Levhimahfuzu" Allah je htio da ta stvorenja postoje i On ih je stvorio i ništa se ne dešava niti postoji bez Njegove volje i stvaranja."
pa kako nas onda sortira na drugom svijetu

na osnovu cega
kader,sudbina i slicno,sve je to pod Bozjim kontrlom,jel' tako ,i kako ti tacno objasnajvas sudbinu

nije mi jasno zsto ne zelis o ovome pisati