Viza za Njemacku

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Post Reply
mirsek

#1976 Re: Viza za Njemacku

Post by mirsek »

bedakb wrote:
Nisrin wrote:
bedakb wrote:Cheers drustvo i hvala :)

Idem u Berlin.
Sretno i blagooooo se tebi, mi ostali s terminima, valjda docekamo Sudnji dan! :D Koje zanimanje ti ono bi?
Hvala :) Razumijem vas u potpunosti, ja sam izgubio jedan posao u periodu do termina.

Software Developer ili po naski programer :D
Izvini koliko si imao iskustva i koji ti je skilset ? Ovo pitam jer se i ja duze vremena spremam za eventualni odlazak a i supruga i ja smo u IT vodama.
MaroonBrigade

#1977 Re: Viza za Njemacku

Post by MaroonBrigade »

mirsek wrote:Izvini koliko si imao iskustva i koji ti je skilset ? Ovo pitam jer se i ja duze vremena spremam za eventualni odlazak a i supruga i ja smo u IT vodama.
Ja mislim da ce vam pronalazak posla biti laksi dio procesa i da ce vam druge stvari tipa vize ili stan praviti daleko vece probleme. Takva je trenutna situacija sto se tice IT branse gdje ima posla za raju sa bilo kojom vrstom iskustva, pogotovo ako se zna nesto Njemackog. Znam dosta raje koja je dosla u zadnjih godinu-dvije sa nekim minimalnim iskustvom gdje neki cak nisu znali ni osnovne stvari na Njemackom jeziku.
mirsek

#1978 Re: Viza za Njemacku

Post by mirsek »

MaroonBrigade wrote:
mirsek wrote:Izvini koliko si imao iskustva i koji ti je skilset ? Ovo pitam jer se i ja duze vremena spremam za eventualni odlazak a i supruga i ja smo u IT vodama.
Ja mislim da ce vam pronalazak posla biti laksi dio procesa i da ce vam druge stvari tipa vize ili stan praviti daleko vece probleme. Takva je trenutna situacija sto se tice IT branse gdje ima posla za raju sa bilo kojom vrstom iskustva, pogotovo ako se zna nesto Njemackog. Znam dosta raje koja je dosla u zadnjih godinu-dvije sa nekim minimalnim iskustvom gdje neki cak nisu znali ni osnovne stvari na Njemackom jeziku.
Hvala na odgovoru.
Supruga ima skoro 2 godine iskustva i treba da diplomira na FIT-u u Mostaru, zna Njemacki na nivou B1. Ja sam samouk i freelancer sam oko 2 godine, znam Njemacki na nivou A2. Inace oboje smo diplomirani ekonomisti, mislim da se sad trazi ta kombinacija ekonomija/biznis i IT.
Koliko sam skontao ovaj novi zakon samo omogucava svakome da dobije sestomjesecnu vizu za trazenje posla uz odgovarajuce poznavanja jezika i kolicine novca na racunu ali da i dalje ostaje platni prag odredjen od drzave koji moras zadovoljiti.
Najvise me zanima koliko je tesko naci poslodavca da ti da odgovarajucu godisnju platu od 40000 eura brutto koliko drzava trazi da moras imati da bi dobio dozvolu tj. koji nivo znanja i iskustva ti treba da bi te njemacki poslodavac toliko platio ?
Pitarrr82

#1979 Re: Viza za Njemacku

Post by Pitarrr82 »

vjesticanametli wrote:I ti hahahahah vala cemo teferic napravit kad svi doDZete :mrgreen:
Reg. u oktobru prošle godine :) ali me interesuje ovaj novi zakon i kako ce se gledati na kvalifikacije, u smislu ako imam zavrsenu skolu za nesto sto je veoma trazeno ali ja to nikada nisam radio, niti imam iskustva a s druge strane imam preko 10god iskustva u necemu drugom sto opet i nije tako možda trazeno, kakve su sanse da ako dobijem ugovor dobijem i vizu za to drugo. :mrgreen:

Inače nivo jezika mi nije problem...
vjesticanametli

#1980 Re: Viza za Njemacku

Post by vjesticanametli »

Kod mene u firmi svega ima i ne govore svi dobro njem...ako znas eng napucaj cv i javljaj se 40 milja bruto nije problem docekace te ako iim taj profil treba objerucke :-D ekonomista takoDZer...mozes i meni slat cv da pitam u firmi hr imal sanse da pogledaju cv i event. Zakazu razgovor.....et sretno
Pitarrr82

#1981 Re: Viza za Njemacku

Post by Pitarrr82 »

vjesticanametli wrote:Kod mene u firmi svega ima i ne govore svi dobro njem...ako znas eng napucaj cv i javljaj se 40 milja bruto nije problem docekace te ako iim taj profil treba objerucke :-D ekonomista takoDZer...mozes i meni slat cv da pitam u firmi hr imal sanse da pogledaju cv i event. Zakazu razgovor.....et sretno
Njemački i Engleski su mi na istom nivou, rekao bih B2 iako sam za prvi navedeni skoro radio neki online probni test i položio za C1, ne znam odakle mi to znanje haha nemam ga u pismenom dijelu sigurno na tom nivou. :mrgreen:

Evo javim se u PP, hvala unaprijed :)
developer10

#1982 Re: Viza za Njemacku

Post by developer10 »

mirsek wrote:
MaroonBrigade wrote:
Hvala na odgovoru.
Supruga ima skoro 2 godine iskustva i treba da diplomira na FIT-u u Mostaru, zna Njemacki na nivou B1. Ja sam samouk i freelancer sam oko 2 godine, znam Njemacki na nivou A2. Inace oboje smo diplomirani ekonomisti, mislim da se sad trazi ta kombinacija ekonomija/biznis i IT.
Koliko sam skontao ovaj novi zakon samo omogucava svakome da dobije sestomjesecnu vizu za trazenje posla uz odgovarajuce poznavanja jezika i kolicine novca na racunu ali da i dalje ostaje platni prag odredjen od drzave koji moras zadovoljiti.
Najvise me zanima koliko je tesko naci poslodavca da ti da odgovarajucu godisnju platu od 40000 eura brutto koliko drzava trazi da moras imati da bi dobio dozvolu tj. koji nivo znanja i iskustva ti treba da bi te njemacki poslodavac toliko platio ?
Ne treba ti taj iznos da bi dobio dozvolu. Ali ti treba (uz IT diplomu, naravno) ako zelis ici u roku od mjesec dana, tj. ako apliciras za termin u kategoriji Plave karte. Jedino ako mislis da ce po novoj regulativi (ako se to usvoji kako se prica) biti da tada jedino mozes dobiti dozvolu u IT-sektoru iznad tog praga (a to nisam nigdje procitao).
mirsek

#1983 Re: Viza za Njemacku

Post by mirsek »

developer10 wrote:
Ne treba ti taj iznos da bi dobio dozvolu. Ali ti treba (uz IT diplomu, naravno) ako zelis ici u roku od mjesec dana, tj. ako apliciras za termin u kategoriji Plave karte. Jedino ako mislis da ce po novoj regulativi (ako se to usvoji kako se prica) biti da tada jedino mozes dobiti dozvolu u IT-sektoru iznad tog praga (a to nisam nigdje procitao).
Aha, znaci ako sam dobro skontao svi ovi sto ce sada traziti vizu za trazenje posla oni ce opet morati duze cekati na obradu zahtjeva dok ovi sto traze Plavu kartu sa fakultetima njima ce to ici brzo uz uslov od 40000 eura brutto platu.
Znas li mozda da li ima neki prag za plate za ove bez faksa ili sa faksom ali sa iskustvom u IT sektoru koji ce traziti posao po novom zakonu preko ove vize za posao ?
Last edited by mirsek on 17/10/2018 12:47, edited 1 time in total.
MaroonBrigade

#1984 Re: Viza za Njemacku

Post by MaroonBrigade »

mirsek wrote:Najvise me zanima koliko je tesko naci poslodavca da ti da odgovarajucu godisnju platu od 40000 eura brutto koliko drzava trazi da moras imati da bi dobio dozvolu tj. koji nivo znanja i iskustva ti treba da bi te njemacki poslodavac toliko platio ?
Zavisi koji skilset imas i u kojem si gradu. Ali u svakom slucaju mislim da je tih 40 milja neki minimalac za IT bransu.

Idi na stepstone.de i vidi sta je trazeno i vidi koji se gradovi vrte. Pa onda guglas npr. java developer gehalt munchen i vidjeces sta je koliko placeno i gdje su plate vece/manje. Ja mislim da juzna Njemacka opcenito ima bolje plate od ostatka drzave.
developer10

#1985 Re: Viza za Njemacku

Post by developer10 »

mirsek wrote:
developer10 wrote:
Aha, znaci ako sam dobro skontao svi ovi sto ce sada traziti vizu za trazenje posla oni ce opet morati duze cekati na obradu zahtjeva dok ovi sto traze Plavu kartu sa fakultetima njima ce to ici brzo uz uslov od 40000 eura brutto platu.
Znas li mozda da li ima neki prag za plate za ove bez faksa ali sa iskustvom u IT sektoru koji ce traziti posao po novom zakonu preko ove vize za posao ?
Po novom, kad i ako ga bude, ne znam kako ce ici. Sto se tice trenutne situacije - ne postoji neki prag za IT sektor, bar koliko ja znam. Doduse, imaju neke kategorije visine satnice za razne djelatnosti, mozda ima i za IT ali meni nije poznato.
MaroonBrigade

#1986 Re: Viza za Njemacku

Post by MaroonBrigade »

mirsek wrote:Aha, znaci ako sam dobro skontao svi ovi sto ce sada traziti vizu za trazenje posla oni ce opet morati duze cekati na obradu zahtjeva dok ovi sto traze Plavu kartu sa fakultetima njima ce to ici brzo uz uslov od 40000 eura brutto platu.
Uz uslov da je diploma vezana za posao koji dobijes. Tako da mislim da neces moci proci na ovaj fazon sa diplomom Ekonomije. Druga opcija je da imas minimalno 5 godina iskustva, i to iskustvo onda mozes koristiti umjesto diplome. Meni se cini da je vama najbolja opcija da tvoja supruga vec pocne traziti posao ako je vec pri kraju sa studiranjem. Da ona dobije plavu kartu i da onda i ti dobijes plavu kartu preko nje.
mirsek

#1987 Re: Viza za Njemacku

Post by mirsek »

MaroonBrigade wrote:
mirsek wrote:Najvise me zanima koliko je tesko naci poslodavca da ti da odgovarajucu godisnju platu od 40000 eura brutto koliko drzava trazi da moras imati da bi dobio dozvolu tj. koji nivo znanja i iskustva ti treba da bi te njemacki poslodavac toliko platio ?
Zavisi koji skilset imas i u kojem si gradu. Ali u svakom slucaju mislim da je tih 40 milja neki minimalac za IT bransu.

Idi na stepstone.de i vidi sta je trazeno i vidi koji se gradovi vrte. Pa onda guglas npr. java developer gehalt munchen i vidjeces sta je koliko placeno i gdje su plate vece/manje. Ja mislim da juzna Njemacka opcenito ima bolje plate od ostatka drzave.
Ja sam neki junior full stack ako se tako moze reci, znam solidno ili sam radio sa PHP, Laravel, SQL, Javascript, Angularjs, SQL, itd.. Znaci znam i front end i backend ali nisam expert ni u jednom. Supruga je vec expert u backendu konkretno Ruby on Rails i ASP.NET a radila je na pozicijama web devlopera i SRE/DevOpsa a naravno zna osnove frontenda.
mirsek

#1988 Re: Viza za Njemacku

Post by mirsek »

MaroonBrigade wrote:
mirsek wrote:Aha, znaci ako sam dobro skontao svi ovi sto ce sada traziti vizu za trazenje posla oni ce opet morati duze cekati na obradu zahtjeva dok ovi sto traze Plavu kartu sa fakultetima njima ce to ici brzo uz uslov od 40000 eura brutto platu.
Uz uslov da je diploma vezana za posao koji dobijes. Tako da mislim da neces moci proci na ovaj fazon sa diplomom Ekonomije. Druga opcija je da imas minimalno 5 godina iskustva, i to iskustvo onda mozes koristiti umjesto diplome. Meni se cini da je vama najbolja opcija da tvoja supruga vec pocne traziti posao ako je vec pri kraju sa studiranjem. Da ona dobije plavu kartu i da onda i ti dobijes plavu kartu preko nje.
Da znam, batalio sam Ekonomiju sto se tice Njemacke, jedino da je iskoristim da upisem master u Njemackoj pa da na osnovu toga boravim tamo.
mirsek

#1989 Re: Viza za Njemacku

Post by mirsek »

developer10 wrote:
mirsek wrote:
developer10 wrote:
Znas li mozda da li ima neki prag za plate za ove bez faksa ali sa iskustvom u IT sektoru koji ce traziti posao po novom zakonu preko ove vize za posao ?
Po novom, kad i ako ga bude, ne znam kako ce ici. Sto se tice trenutne situacije - ne postoji neki prag za IT sektor, bar koliko ja znam. Doduse, imaju neke kategorije visine satnice za razne djelatnosti, mozda ima i za IT ali meni nije poznato.
Super ako ne postoji, onda bi se moglo aplicirati za ove slabije IT pozicije samo da se ode odavde.
Nisrin

#1990 Re: Viza za Njemacku

Post by Nisrin »

.
Last edited by Nisrin on 30/10/2018 14:11, edited 1 time in total.
Nisrin

#1991 Re: Viza za Njemacku

Post by Nisrin »

.
Last edited by Nisrin on 30/10/2018 14:11, edited 1 time in total.
vjesticanametli

#1992 Re: Viza za Njemacku

Nisrin wrote:
vjesticanametli wrote:Kod mene u firmi svega ima i ne govore svi dobro njem...ako znas eng napucaj cv i javljaj se 40 milja bruto nije problem docekace te ako iim taj profil treba objerucke :-D ekonomista takoDZer...mozes i meni slat cv da pitam u firmi hr imal sanse da pogledaju cv i event. Zakazu razgovor.....et sretno
Cojk u mene govori i engleski i Deutsch, ITevac je, ali se bavi mrezama, CISCOm, cloudovima i sta ja znam, ima li mjesta za njega? :D
Javili smo se i ZAVu, zvat ce ga pocetkom novembra, ma najveci nam je problem cekanje na termin, a zavrsio je srednju i fax koji nemaju veze sa ITem, a CISCO i Microsoft certifikati nisu ekvivalent ...
Meni je svejedno DZE cemo ici, ne brinem se previse ni za stan, poslozit ce se sve samo, samo da je naci poslodavca koji bi cekao malo :)
jebeno kako god okrenes....u mene amsu svi moduli sapa uglavnom, sap abap, onda hw-bs, pr8äilagoDZavanja ...ubacivanja i tako sap retail
Nisrin

#1993 Re: Viza za Njemacku

Post by Nisrin »

.
bedakb

#1994 Re: Viza za Njemacku

Post by bedakb »

mirsek wrote:
bedakb wrote:
Nisrin wrote:
Sretno i blagooooo se tebi, mi ostali s terminima, valjda docekamo Sudnji dan! :D Koje zanimanje ti ono bi?
Hvala :) Razumijem vas u potpunosti, ja sam izgubio jedan posao u periodu do termina.

Software Developer ili po naski programer :D
Izvini koliko si imao iskustva i koji ti je skilset ? Ovo pitam jer se i ja duze vremena spremam za eventualni odlazak a i supruga i ja smo u IT vodama.
Nesto vise od 3 godine iskustva, bez diplome ili nekih certifikata.

Skillset je sve o Front-endu - Javascript (ukljucujuci nekoliko frameworka, module bundlera i slicno), HTML/CSS, NodeJS i u zadnje vrijeme Go.

U biti u firmi cu za sada obavljati posao front-end developera.
hnum1

#1995 Re: Viza za Njemacku

Post by hnum1 »

@bedakb gas i sretno!!
bedakb

#1996 Re: Viza za Njemacku

Post by bedakb »

hnum1 wrote:@bedakb gas i sretno!!
Hvala, viza danas udarena u pasos :)

Btw. ako nekoga zanima, posao sam pronasao na Stackoverflow-u.

https://stackoverflow.com/jobs?med=site-ui&ref=jobs-tab
mirsek

#1997 Re: Viza za Njemacku

Post by mirsek »

bedakb wrote: Nesto vise od 3 godine iskustva, bez diplome ili nekih certifikata.

Skillset je sve o Front-endu - Javascript (ukljucujuci nekoliko frameworka, module bundlera i slicno), HTML/CSS, NodeJS i u zadnje vrijeme Go.

Hvala na odgovoru. Znaci nikakva minimalna plata se nije trazila, samo ugovor i to je to ?
bedakb

#1998 Re: Viza za Njemacku

Post by bedakb »

mirsek wrote:
bedakb wrote: Nesto vise od 3 godine iskustva, bez diplome ili nekih certifikata.

Hvala na odgovoru. Znaci nikakva minimalna plata se nije trazila, samo ugovor i to je to ?
Ne razumijem to oko minimalne plate.

Prilikom slanja aplikacije za posao, bilo je polje gdje se upise ocekivana godisnja brutto plata.

Sta sto sam trazio, to sam i dobio za probni period od 6mj, poslije toga plata ide gore.
Zanima mee

#1999 Re: Viza za Njemacku

Post by Zanima mee »

Pozdrav svima
Ja imam par pitanja pa ko ima vremena i zelje neka odgovori :-D ;-)
Koliko se ceka viza za ausbildung a koliko viza za zapošljavanje? Do kojeg su mjeseca stigli sa obradama termina? Ko znaaa neka mi odgovori haha Hvala unaprijed svima :)
vjesticanametli

#2000 Re: Viza za Njemacku

Sad djele maj 2017....za radnu se ceka dugooo termin
Za azubi-je ne znam
Post Reply