Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
alica.k

#1976 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by alica.k »

polusemestralni ispiti ti nemaju veze, savremeni svejedno moras izaci na integralni i usmeni i pismeni, sta god da dobijes. iz morfologije moras dobiti 8 i vise iz oba parcijalna da ne bi morao izaci na pismeni, a na usmeni isto svakako moras. iz morfologije isto moras uraditi seminarski koji kako sam ja skontala nije nikome sem meni uticao na ocjenu...

amir JE korektan profesor, suada je najbolja asistentica koju sam ikada imala, ali su im ispiti....znaci, SVAKA SITNICA, obaraju na sitnicama. perzijanere su obarali na abecedi! nas arape na svemu zivom, ako slovo, vokal fulis to je gotovo.

u principu ispit ti se sastoji od sljedeceg (pod uslovom da polozis oba pismena). da ti amir 5 recenica da izvuces (u prvom semestru). ti onda procitas, prevedes, i popricas s njim na arapskom o svakoj toj recenici (meni su dosle ultra lagane recenice, tacno su me vile pronosale). onda te pocne pitat fonetiku i morfologiju - obara, kako sam vec napisala, na apsolutno svemu. genitivna veza, diptote, pronominalni sufiksi...to je nekako ono sto najvise caka ima i na tome i obara. sto se glagola tice, u prvom semestru radite samo perfekat i imperfekat,i imperativ. tu obara na imperativu redovno. i na izgovoru obara, mene je oborio na prvom roku zbog onih raznih h slova.

u drugom semestru ispit je milion puta tezi, ja sam bila ubijedjena da cu pasti morfologiju a poloziti savremeni, a desilo se suprotno. sad radi savremenog moram obnoviti godinu. i nisam jedina. momak moji je arap po porijeklu, savrseno govori, obnavlja zbog morfologije :S.
uglavnom, prvo polozis pismene ispite, za njih se moze nauciti - iz morfologije ako uradis tabelu s vrstama tacno uradio si prakticno citav ispit, a savremeni imas 5 recenica na nasem - tu obara suada NA SVEMU. slovo ako fulis, a pogotovo diptote, genitivne veze, atributivne sintagme, pronominalne sufikse. tu ja mislim ni ne gleda dalje ispit radi ocjene, cisto reda radi. drugi dio ti je tekst (poveci) na arapskom koji moras prevesti na nas jezik.
eh sad, na usmenom dodjes, daju ti da izvuces karticu s tekstom. procitas, prevedes, smijes se sluziti rjecnikom, ma sve, daju ti vremena da se smiris da prevedes da sebi to poredas. popricate malo o tekstu. onda ti amir nadje sve moguce glagole u vrstama u tom tekstu pa ih mjenjas kroz ostale vrste. pa onda ti nadje ostale cake koje se njemu svidjaju i ispita te i to sve. onda uzme neku nidje veze rijec iz teksta i trazi da od korijena napravis glagol u svim vrstama. mene je pitao i ono svoje famozno žđđ il kako se to uopste pise...sviju pita mital, mudaf, edzvef, nakis, lefif glagole u vrstama. a jednu je djevojku oborio na rednim brojevima (ispisala se cura na kraju :D). u vrstama najvise obara na imperativu i masdaru. i pasivu.

i btw, ne mozes porediti turski i engleski iz drugog razloga. engleski nije uopste lagan jezik, i gore se ima tonu toga uciti. al ove djevojke sto su studirale arapski i turski nisu se peglale puno s turskim, samo s arapskim. dok smo mi sve morali uciti, i arapski i engleski. svi su jezici jednako vazni, vidim da imas to neko ubjedjenje da ti je turski nesto vrijedniji od engleskog, ne znam po kom kriteriju...al eto. nije. turski nije toliko trazen jezik koliko arapski i perzijski. a engleski se svugdje trazi.
Barcafan

#1977 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Barcafan »

Hvala puno, na detaljnom odgovoru, sad mi je mnogo jasnija slika kako ce biti na ispitu :) izgleda da ce se morati vise vremena provoditi u čitaonici umjesto na kafi :D
Valja se, dakle, dobro pripremati za ovaj ispit iz fonetike i morfologije...

Znači, ipak su ispiti iz Fonetike i morfologije odvojeni od ispita iz Savremenog ar. jezika?

Ti, koja sad, kao što reče, obnavljaš godinu zbog Savremenog ar. jezika, moraš također obnoviti godinu i na anglistici? Da li je moguce upisati narednu godinu cak i ako obnavljas taj jedan predmet, jeli postoje neki "uslovni" predmeti za to i slicno?

Mislim da se sad dosta trazi turski, a nekako mi se cini da anglisticara ima previse... svi žele upisati anglistiku (čak sam i ja pokušao jednom :D ) mada sve to zavi od perspektive iz koje se gleda...

Hvala jos jednom na odgovoru, sad necu moci mirno da spavam :( :D
alica.k

#1978 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by alica.k »

ispiti su odvojeni, ali su u isto vrijeme. ne znam kako drugacije da ti to objasnim. dodjes na ispit, prvo ti daju morfologiju, pa onda savremeni.
na usmenom dodjes, prvo te ispita savremeni (citanje, prevodjenje, konverzacija) pa onda te amir pita morfologiju.

ja sam vanredna an engleskom tako da mogu upisati drugu godinu, ali vi koji kombinirate ne mozete upisati ako niste rijesili oba odsjeka. cula sam da su nesto razdvajali ovi sto nisu uspjeli rijesiti...nesto zaledis nesto pa nesto, nemam pojma :D ja sam radi toga i upisala odvojeno i radi dvije diplome umjesto samo jedne.

uslovni predmeti ti i jesu savremeni i morfologiju, i knjizevnost i lingvistika. al savremeni i morfologija su bitniji, hem sto nose previse bodova, hem sto ti npr od fonetike i morf. zavisi morfologija u drugom semestru, a od toga morfosintaksa u trecem itd itd. savremeni je uslovan 2 od 1, 3 od 2 (zato ja ne mogu upisati), itd itd.

a morfologiju uci uci i samo uci. ja znam sa svih odsjeka ljudi idu na kafu, a mi s arapskog u praznu ucionicu da svi ucimo zajedno. i pazi se malo, uci redovno, amiru odjednom dodje i odvoji citav dvocas da proziva i izvodi na tablu redom, onako. nema kazne ako ne znas (ne mos jedinicu dobit) al te onako razocarano gleda, bas je ruzan osjecaj :D.
sunshine_AK

#1979 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by sunshine_AK »

Evo mene opet da pitam jedno totalno debilno pitanje. :roll:

S obzirom na to da sam na dva odsjeka (A1 = anglistika; A2 = romanistika) , mene zanima kako da se potpisujem? :D
Najozbiljnije, kad napisem ime i prezime (na onom papiru za evidenciju koliko je ko redovan) i pored imena i prezimena R (da sam redovna) , ako sam tada na satu anglistike, hocu li pored staviti A2 ili A1?
Znam da je pitanje glupo, jer (bar tako meni izgleda) logicno bi bilo da na anglistici pisem A1 (jer se to A1 odnosi na anglistiku), a na romanistici A2. Ali, neki su mi profesori ( s anglistike) govorili da pisem A2, a neki A1. Cak poznajem jednu djevojku koja pise A2 kad je na anglistici, iako joj je engleski pod A1. Dakle, sta da pisem? 8-)

I voljela bih znati je li tesko poloziti social and cultural history of GB (prva godina) , i otprilike ako neko zna sta bude na ispitu? je li profesorica stvarno tako teska kao sto izgleda? :D
alica.k

#1980 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by alica.k »

nije teska historije, posto ti je sad lejla asistentica (je li?)
kod ifete je tesko poloziti.

sostaricka je dobra i korektna profesorica, ali ispiti su joj fakat teski. ako nesto ne napises, njoj je to odma "very brief", tj nedovoljno i to ti je to... i da, na njenom ispitu imas tri dijela, a ne dva kao kod khana. od ta tri moras dva CITAVA da uradis za neku 6.
sunshine_AK

#1981 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by sunshine_AK »

jeste, lejla mi je asistentica.

znaci, moram sto detaljnije uciti kod sostaricke?

a ifeta mi se cini ok, ono, mislim fkt nas na vjezbama pita osnovne stvari. ima ljudi da poslije pricaju kako je grozna samo zato sto nisu znali odgovoriti o cemu pjesnik govori, ili pak ne znaju procitati neku rijec. meni se cini da pita stvari koje bi trebali znati... E sad, ako mi je lako na vjezbama, jel to znaci da ce mi biti lako i na ispitu? :-D Ili to pak nista ne znaci?
caes

#1982 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by caes »

meni je na prvoj na historiji vb bila sostaricka + lejla; sanja je kul, samo sto stvarno moras dosta opsirno pisati, u principu, sto vise napises to su vece sanse za bolju ocjenu. ono sto smo mi radili je, da kuci napisemo potencijalna esejska pitanja (cesto mozes da prevididis sta ce da da) i onda izvadis fino taj papir na ispitu i imas vise vremena da pises ostala pitanja. :mrgreen: kod lejle je lagano, samo je bitno da se javljas.

ifeta je super kul i kod nje je aktivnost jako bitna, pa cak i ako ne znas nesto za sigurno, bolje da diskutujes nego da cutis ko mamlaz. jel sanja drzi i dalje knjizevnost na prvoj? ako je tako, princip ispita je isti kao i za historiju vb.

suma sumarum: samo budite aktivni, kod sanje narocito
alica.k

#1983 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by alica.k »

mene je to sa esejima pravo nerviralo. ja sam ucila te predmete, a drugi su polagali podvaljivanjem eseja...to bas nije fer. al eto, svak se snalazi kako moze...
btw ne znam jel bas sostaricka zna da joj se to tako podvaljuje il ne, al ako ona uporedjuje moj ispit s necijim ko je podvalio, naravno da je moj ispit bio "very brief". prvo, nemam vremena sve da napisem, a drugo sto ja ne mogu iz glave nikad napisat onako kako drugi pisu to kuci.

istina je da se ti ispiti mogu poloziti i bez tih eseja.
caes

#1984 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by caes »

ne pretjeruj ni ti, pa dok smo nadosli do toga da se moze podvaliti prosao je cijeli semestar, tako da i nije bas da se nismo pomucili oko ispita. recimo dobivao si 8/9 dok nismo to skontali, a onda 9/10 prema tome, podvaljivanje eseja ti samo da vremena toliko da ne dobijes grc ruke pisuci dva sata bez prestanka, a razlika u ocjeni je u dvajes deka.
alica.k

#1985 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by alica.k »

caes, mozda je kod vas tako bilo, ali kad sam ja to polagala pretprosle godine svi su od pocetka to znali...i tako i ispolagali ta cetiri ispita. a prosle godine, ista stvar, samo sto kod khana se moglo prepisat i njemu na oci pa su neki radje pisali djonove...
sunshine_AK

#1986 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by sunshine_AK »

ko je khan? :?:

i kakvi eseji... mi recimo imamo za sedam dana test. (vise kako quiz) i bit ce pitanja i za svako pitanje imamo dvije - tri minute vremena da odgovorimo. zar ce to biti esejska pitanja? :shock: :?
mislim, da je cak rekla da ce biti kao blitz test.

a na ispitu nam jos nisu rekli kako ce biti. lejla nam je rekla da je prije bilo da se dobije pitanje o kojem se mogu ispisivati stranice i stranice (dakle - pitanje koje nije pogadjalo u srz), ali da sad ne zna kako je i da pitamo sostaricku.
(niko se jos nije usudio da je pita :D )
arabeska

#1987 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by arabeska »

khan je nama prosle godine predavao historiju Britanije i knjizevnost, jer je sostaricka bila u Americi.

nemate se sta bojati sostaricke...profesorica je zahtjevna, ali nije toliko strasna, pa da je ne mozete pitati kako ce test izgledati

sto se tice vjezbi, uvijek daju isjecak iz nekog od tekstova, i pitanja na koja se treba fokusirati pri odgovoru. to uvijek bude paragraf na koji ste obratili paznju pri obradi teksta i o kojem se bas moze pisati.

uglavnom, u oba dijela (predavanja, vjezbe) dobijes po 2 esejska pitanja i biras po jedno iz svakog dijela, bar je tako nama bilo kod khana.
prije je sostaricka davala i neke slike da se prepoznaju (ono sto ste radili na predavanjima - npr. stonehenge i sl.) i neka kratka pitanja, a sad kako ce biti - ne znam

nemas razloga da se bojis ispita :) sve ce biti ok :)

sretno!
caes

#1988 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by caes »

mi recimo imamo za sedam dana test. (vise kako quiz) i bit ce pitanja i za svako pitanje imamo dvije - tri minute vremena da odgovorimo.
to nije ispit, to je samo kviz
sunshine_AK

#1989 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by sunshine_AK »

arabeska wrote:prije je sostaricka davala i neke slike da se prepoznaju (ono sto ste radili na predavanjima - npr. stonehenge i sl.) i neka kratka pitanja, a sad kako ce biti - ne znam
da, i nama je rekla da ce bas tako biti. dat ce nam sliku i mi da napisemo sta je to i nesto o tome. e sad ne znam koliko to opsirno o toj slici treba biti... da mi ne napise "very brief" :-)
caes wrote: to nije ispit, to je samo kviz
pa da, znam da nije ispit... ali eto, ipak mi donosi/odnosi bodove. 8)
alica.k

#1990 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by alica.k »

hej, vako ti to izgleda sa slikom

slika
period, place, ne znam ni ja, svasta nesta. na kraju ti moras ispisati sve sto znas o tome, u principu. to i bude u esejskim pitanjima.

e sad, imas kod sanje i treci dio ispita, to su ti kratka pitanja na koja moras odgovoriti sto jednostavnije i krace, samo ono sto te pita.
a iz prva dva dijela pises jednu od dvije teme zadate - esej, to jest SVE STO ZNAS.
alica.k

#1991 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by alica.k »

zna li neko da li profesor durakovic sa orijentalistike pravi probleme oko minusa i potpisa?
saramica

#1992 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by saramica »

Da li na filozofskom fakultetu na odsjeku za bhs jezik i knjizevnost ima i lektorski smjer.. posto sam primjetila da je samo nastavnicki i to dvopredmetni ??
zikshe

#1993 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by zikshe »

koliko ja znam, lektorski smjer uzimas tek nakon zavrsetka 3.godine. ali ne uzmaj ovo za 100 %.

Mene zanima ako mi neko moze dati spisak potrebne literature za sve predmete na bibliotekarstvu.

Hvala.
arabeska

#1994 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by arabeska »

saramica wrote:Da li na filozofskom fakultetu na odsjeku za bhs jezik i knjizevnost ima i lektorski smjer.. posto sam primjetila da je samo nastavnicki i to dvopredmetni ??
Ne uzima se lektorski smjer nakon trece godine, nego na prvoj. Ja sam prosle godine upisala lektorski, ali ove godine nisu uopce organizovali taj smjer - kazu da nas ne bude previse. valjda ce opet biti za tri godine, tako bar kazu :)
saramica

#1995 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by saramica »

arabeska wrote:
saramica wrote:Da li na filozofskom fakultetu na odsjeku za bhs jezik i knjizevnost ima i lektorski smjer.. posto sam primjetila da je samo nastavnicki i to dvopredmetni ??
Ne uzima se lektorski smjer nakon trece godine, nego na prvoj. Ja sam prosle godine upisala lektorski, ali ove godine nisu uopce organizovali taj smjer - kazu da nas ne bude previse. valjda ce opet biti za tri godine, tako bar kazu :)
aha.. hvala :-D a moze li vandredno ??
ponovo rođena

#1996 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by ponovo rođena »

definitivno najteža i najzahtjevnija je orijentalistika a koji su sad profesori tamo , je li živ bećir džaka? ima li dalile? pozz
alica.k

#1997 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by alica.k »

ne znam ni za becira ni dalilu...nisam cula za njih.
ponovo rođena

#1998 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by ponovo rođena »

alica.k wrote:ne znam ni za becira ni dalilu...nisam cula za njih.
znam amira, nekad sam studirala arapski i perzijski , prekinuo me rat i nikad nisam završila na žalost.. :sad: bećir je držao katedru za perzijski, dalila je bila asistent na arapskom, radi li još hišam , palestinac držao nam govorne vježbe i ima li nade bojanić? plizzzzzz napiši mi koga ima od profesora i asistenata ? ćao
alica.k

#1999 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by alica.k »

evo, tu ti je katedra za orijentalnu filologiju
a strani lektor zove nam se amar ahmed taha.

a hisama se redovno sjetimo na predavanjima kod amira...njemu uvijek radnju u recenicama vrse hisam i selva (barem nije zejd).
ponovo rođena

#2000 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by ponovo rođena »

alica.k wrote:evo, tu ti je katedra za orijentalnu filologiju
a strani lektor zove nam se amar ahmed taha.

a hisama se redovno sjetimo na predavanjima kod amira...njemu uvijek radnju u recenicama vrse hisam i selva (barem nije zejd).
mislila sam na amira derviševića, svi ostali su mi nepoznati , u svakom slučaju hvala ti i sretno s arapskim.pozz
Post Reply