amir JE korektan profesor, suada je najbolja asistentica koju sam ikada imala, ali su im ispiti....znaci, SVAKA SITNICA, obaraju na sitnicama. perzijanere su obarali na abecedi! nas arape na svemu zivom, ako slovo, vokal fulis to je gotovo.
u principu ispit ti se sastoji od sljedeceg (pod uslovom da polozis oba pismena). da ti amir 5 recenica da izvuces (u prvom semestru). ti onda procitas, prevedes, i popricas s njim na arapskom o svakoj toj recenici (meni su dosle ultra lagane recenice, tacno su me vile pronosale). onda te pocne pitat fonetiku i morfologiju - obara, kako sam vec napisala, na apsolutno svemu. genitivna veza, diptote, pronominalni sufiksi...to je nekako ono sto najvise caka ima i na tome i obara. sto se glagola tice, u prvom semestru radite samo perfekat i imperfekat,i imperativ. tu obara na imperativu redovno. i na izgovoru obara, mene je oborio na prvom roku zbog onih raznih h slova.
u drugom semestru ispit je milion puta tezi, ja sam bila ubijedjena da cu pasti morfologiju a poloziti savremeni, a desilo se suprotno. sad radi savremenog moram obnoviti godinu. i nisam jedina. momak moji je arap po porijeklu, savrseno govori, obnavlja zbog morfologije :S.
uglavnom, prvo polozis pismene ispite, za njih se moze nauciti - iz morfologije ako uradis tabelu s vrstama tacno uradio si prakticno citav ispit, a savremeni imas 5 recenica na nasem - tu obara suada NA SVEMU. slovo ako fulis, a pogotovo diptote, genitivne veze, atributivne sintagme, pronominalne sufikse. tu ja mislim ni ne gleda dalje ispit radi ocjene, cisto reda radi. drugi dio ti je tekst (poveci) na arapskom koji moras prevesti na nas jezik.
eh sad, na usmenom dodjes, daju ti da izvuces karticu s tekstom. procitas, prevedes, smijes se sluziti rjecnikom, ma sve, daju ti vremena da se smiris da prevedes da sebi to poredas. popricate malo o tekstu. onda ti amir nadje sve moguce glagole u vrstama u tom tekstu pa ih mjenjas kroz ostale vrste. pa onda ti nadje ostale cake koje se njemu svidjaju i ispita te i to sve. onda uzme neku nidje veze rijec iz teksta i trazi da od korijena napravis glagol u svim vrstama. mene je pitao i ono svoje famozno žđđ il kako se to uopste pise...sviju pita mital, mudaf, edzvef, nakis, lefif glagole u vrstama. a jednu je djevojku oborio na rednim brojevima (ispisala se cura na kraju
i btw, ne mozes porediti turski i engleski iz drugog razloga. engleski nije uopste lagan jezik, i gore se ima tonu toga uciti. al ove djevojke sto su studirale arapski i turski nisu se peglale puno s turskim, samo s arapskim. dok smo mi sve morali uciti, i arapski i engleski. svi su jezici jednako vazni, vidim da imas to neko ubjedjenje da ti je turski nesto vrijedniji od engleskog, ne znam po kom kriteriju...al eto. nije. turski nije toliko trazen jezik koliko arapski i perzijski. a engleski se svugdje trazi.