Budizam, religija ili filozofija ?

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#1976 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by Nurudin »

I da ,u pravu si to da realno i luđak i onaj neki sufi što mlati glavom ,da oba izgledaju kao luđaci .
To je istina ,za sufije se veže taj neki obrazac ponašanja koji jednostavno nije uobičajen i nije normalan.
Međutim to su dvije vrste ludosti ,prva ludost psihičkih bolesnika je samo akutno stanje "zarobljenika uma" koji se totalno izgubio u svome kalkulisanju ,a ova druga ludost sufija se naziva ludošću zato što je često neracionalna i često van nekih normi onoga što mi zovemo "normalnost".
Međutim u suštini razlika je ogromna između tih ludaka ,jedni su postali totalno disfunkcionalni ,teret su i sebi i zajednici ,a drugi su hizmećari i vole ljude i sva stvorenja ,a ne traže ništa za uzvrat . Obično su u tekijama bile (a i sad imaju) duševne bolnice u kojima su ovi luđaci liječili one druge davno prije nego je čika Frojd malo to uljudio u Evropi i rekao da je možda bolje da ljude prestanu paliti jer misle da su vještice i slično
Great Cornholio

#1977 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by Great Cornholio »

nasa wrote: Pa valjda zato sto ta vrsta uvjeravanja o kojoj pricate je nepozeljna jer za istu je tvoja odgovornost da je nadjes ,a ne drugih da te navode ko tu raketu sto pominjes ,a objasnila sam ti ovo vec :-?

Razmjena korisnih zivotnih iskustava,savjeti,pozitivan stav ...tako ja razumijem ove ljude sto ovdje pisu ....E sad' to sto ti ocekujes da pisu ono sto je tebi uvjerljivo je problem ,tvoj ili njihov ,sta ti mislis?
PS A nije provokacija ozbiljno,pokusavam da te skontam :D
Eto, ti si muslimanka, pa zar po tvojoj vjeri nije dužnost da drugome ukažeš na ono za šta smatraš da je dobro za ljude, da je od Boga, ali isto tako i da ukažeš na ono što je loše?

Pa korisno može biti i kad ti neko kaže da nešto ne može pomoći, več da može čak i odmoći, npr. čovjek dobije blaži moždani udar, izgubi trenutno neke sposobnosti, npr. nešto u sferi govora, i umjesto da ode neurologu on ode nekom šejhu, tako izgubi dragocjeno vrijeme za prevenciju većih problema, dobije drugi moždani udar i umre ili ostane trajno nepokretan.

Ja sam čovjek koji vjeruje u Boga, ali koji svaku potencijalnu Božiju riječ podvrgava "naučnoj analizi", i ako ona to ne prođe počinjem da sumnjam u nju ili je odbacujem, jer smatram da ono što je od Boga ne smije biti štetno za ljude.
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#1978 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by Nurudin »

Great Cornholio wrote:
Nurudin wrote: Ja sam jasno napisao da se levitacija ne dovodi u konotaciju sa sufizmom nikada ,a ti par puta ponavljaš neki totalno suprotni stav . Znači ja šta god da kažem ti (odnosno tvoj nefs ali dok ga ne uspiješ vidjeti ,to jesi ti ) ćeš izvući ako treba i zaključak koji je 100 % protivan onome što sam ja rekao .
Racionalno i kako god ,vidljivo je da je onda najbolje da ti ne govorim ništa ,iako ćeš ti i iz ćutanja izvući neki prijeteći zaključak .
Pa ti reče da nisi tome prisustvovao, nisi bio direktan i rekao " Ja ne vjerujem da ljudi mogu levitirati, niti da bilo ko od ljudi ima takvu natprirodnu sposobnost da to učini.

Neću ba, nisam ja toliko paranoičan :)
Ja sam rekao da nisam prisustvovao nekim običajima u pojedinim sufijskim redovima gdje se buše kojekavim iglama i slično i da sam jedino bio prisutan kod tzv egzorcizma.
Što se tiče levitacije ,ja ne znam ništa o tome niti me to zanima
fatamorgana

#1979 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by fatamorgana »

Great Cornholio wrote:
Ja sam čovjek koji vjeruje u Boga, ali koji svaku potencijalnu Božiju riječ podvrgava "naučnoj analizi", i ako ona to ne prođe počinjem da sumnjam u nju ili je odbacujem ....
Jel' podvrgavaš u laboratoriju il' kako? :D
Great Cornholio

#1980 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Nurudin wrote:I da ,u pravu si to da realno i luđak i onaj neki sufi što mlati glavom ,da oba izgledaju kao luđaci .
To je istina ,za sufije se veže taj neki obrazac ponašanja koji jednostavno nije uobičajen i nije normalan.
Međutim to su dvije vrste ludosti ,prva ludost psihičkih bolesnika je samo akutno stanje "zarobljenika uma" koji se totalno izgubio u svome kalkulisanju ,a ova druga ludost sufija se naziva ludošću zato što je često neracionalna i često van nekih normi onoga što mi zovemo "normalnost".
Međutim u suštini razlika je ogromna između tih ludaka ,jedni su postali totalno disfunkcionalni ,teret su i sebi i zajednici ,a drugi su hizmećari i vole ljude i sva stvorenja ,a ne traže ništa za uzvrat . Obično su u tekijama bile (a i sad imaju) duševne bolnice u kojima su ovi luđaci liječili one druge davno prije nego je čika Frojd malo to uljudio u Evropi i rekao da je možda bolje da ljude prestanu paliti jer misle da su vještice i slično
Izvini, ali ne bih dozvolio da se bilo k'o nestručan bavi mentalnim ili fizičkim zdravljem ljudi, jer nestručnim tretmanom se stanje može dodatno pogoršati.

Nije Frojd to prvi učino, to je učinio Filip Pinel, francuski psihijatar Filip Pinel je 1789. duševnim bolesnicima skinuo lance, i to je kao revolucionarno ušlo u povijest psihijatrije.
fatamorgana

#1981 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by fatamorgana »

Nurudin wrote:
Ja sam rekao da nisam prisustvovao nekim običajima u pojedinim sufijskim redovima gdje se buše kojekavim iglama i slično i da sam jedino bio prisutan kod tzv egzorcizma.
Ma Kornijeva subliminalna poruka je da je samo Isus mogao da levitira tj. da hoda po vodi, jel' talo Korni, :wink:
Great Cornholio

#1982 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

fatamorgana wrote:
Great Cornholio wrote:
Ja sam čovjek koji vjeruje u Boga, ali koji svaku potencijalnu Božiju riječ podvrgava "naučnoj analizi", i ako ona to ne prođe počinjem da sumnjam u nju ili je odbacujem ....
Ne, potencijalne Božije savjete upoređujem sa savjetima npr. Mentalne higijene - grane Psihologije koja se bavi savjetovanjem kako da dođemo do duševnog zdravlja, da ga održimo ili da ga ponovo vratimo u normalu kad nas nešto izbaci iz "ravnoteže".
Great Cornholio

#1983 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

fatamorgana wrote:
Nurudin wrote:
Ma Kornijeva subliminalna poruka je da je samo Isus mogao da levitira tj. da hoda po vodi, jel' talo Korni, :wink:
Tako nešto ne može učiniti čovjek, tako da ti je zaključak ispravan, znači isplatilo se to što sam bio iskren :)
fatamorgana

#1984 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by fatamorgana »

Great Cornholio wrote:
fatamorgana wrote:
Great Cornholio wrote:
Ne, potencijalne Božije savjete upoređujem sa savjetima npr. Mentalne higijene - grane Psihologije koja se bavi savjetovanjem kako da dođemo do duševnog zdravlja, da ga održimo ili da ga ponovo vratimo u normalu kad nas nešto izbaci iz "ravnoteže".
a jel' to ti nešto na svoju ruku il' si dobio kak'u licencu "ozgar", :wink:
nasa

#1985 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by nasa »

Great Cornholio wrote:
nasa wrote: Pa valjda zato sto ta vrsta uvjeravanja o kojoj pricate je nepozeljna jer za istu je tvoja odgovornost da je nadjes ,a ne drugih da te navode ko tu raketu sto pominjes ,a objasnila sam ti ovo vec :-?

Razmjena korisnih zivotnih iskustava,savjeti,pozitivan stav ...tako ja razumijem ove ljude sto ovdje pisu ....E sad' to sto ti ocekujes da pisu ono sto je tebi uvjerljivo je problem ,tvoj ili njihov ,sta ti mislis?
PS A nije provokacija ozbiljno,pokusavam da te skontam :D
Eto, ti si muslimanka, pa zar po tvojoj vjeri nije dužnost da drugome ukažeš na ono za šta smatraš da je dobro za ljude, da je od Boga, ali isto tako i da ukažeš na ono što je loše?

Pa korisno može biti i kad ti neko kaže da nešto ne može pomoći, več da može čak i odmoći, npr. čovjek dobije blaži moždani udar, izgubi trenutno neke sposobnosti, npr. nešto u sferi govora, i umjesto da ode neurologu on ode nekom šejhu, tako izgubi dragocjeno vrijeme za prevenciju većih problema, dobije drugi moždani udar i umre ili ostane trajno nepokretan.

Ja sam čovjek koji vjeruje u Boga, ali koji svaku potencijalnu Božiju riječ podvrgava "naučnoj analizi", i ako ona to ne prođe počinjem da sumnjam u nju ili je odbacujem, jer smatram da ono što je od Boga ne smije biti štetno za ljude.
Velika je razlika izmedju poimanja rijeci upucivati u krscanstvu i islamu,a ona se pokazuje dosta i u praksi....ali necemo o tome.Ako ucestvujem u ovoj temi i iznesem svoje stavove,promisljanja itd.smatram da se tu zavrsava i moja vjerska duznost iz vise razloga ...Nikakvo ubjedjivanje nije pozeljno osim ako ne pricamo o nekim izvanrednim situacijama i stanjima ,a ne znam zasto bih mislila da je neko na ovoj temi u takvom stanju :D
OK ti smatras da je misionarstvo pozeljno ali onda istovremeno optuzujes Nurudina za sumnju na slicno ,pa naravno da sam ostala u nedomici ili bolje reci zakljucila da ti je pozeljno samo ako svira ono sto ti se svidja -tvoje misljenje,tvoju vjeru!
A osim toga ta prica je malo bezveze jer optuzili su i tebe i mene i mnoge druge za slicno bez argumenata jer da ih je bilo, bilo bi i sankcionisano s obzirom da propagandni materijal nije dozvoljen po pravilima foruma ....e sad mozemo bezveze voditi price na licnoj razini koje se svode takodjer na licni dojam itd.Na kraju zar svaki komentar i svaka tema nije na odredjen nacin promocija vlastitog misljenja ....
Naucna analiza ,velike rijeci ,prevelike da bi argumentovao vlastito misljenje + uz to doda i Boga .Bog i ove nase naucne analize -siroka tema!
I ja odbacujem sve sto smatram stetnim za ljude ali i stetno je vrlo relativno ,a i promjenjivo kroz historiju ,nije to nikakva konstanta za koju se mozes uhvatiti ....a i presirok pojam tesko da bi mogli sve s cim se covjek moze susresti u zivotu i u svim vremenima ,precizno definisati i oznaciti kao stetno...Odgovornost je na covjeku u okviru njegovog zivota i vremana u kojem zivi !
Nurudin

#1986 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by Nurudin »

Great Cornholio wrote:
Nurudin wrote:I da ,u pravu si to da realno i luđak i onaj neki sufi što mlati glavom ,da oba izgledaju kao luđaci .
Izvini, ali ne bih dozvolio da se bilo k'o nestručan bavi mentalnim ili fizičkim zdravljem ljudi, jer nestručnim tretmanom se stanje može dodatno pogoršati.

Nije Frojd to prvi učino, to je učinio Filip Pinel, francuski psihijatar Filip Pinel je 1789. duševnim bolesnicima skinuo lance, i to je kao revolucionarno ušlo u povijest psihijatrije.
Pa nisu bili nestručni ,poznavali su itekako ljudsku psihu do u detalje ,kao i svi istočni mudraci .
Danas isto recimo imaš u tekiji u Kaćunima duševnu bolnicu ,gdje rade ljudi koji su i psiholozi i derviši .
Jes eto neka mudrost danas završiti fax psihologije ....i onda isti taj psiholog mora ići kod drugog psihologa . Zašto ?
Zato što psihologija kao preslika tzv moderne medicine ,isto ne liječi uzroke bolesti nego posljedice
Great Cornholio

#1987 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

fatamorgana wrote:
a jel' to ti nešto na svoju ruku il' si dobio kak'u licencu "ozgar", :wink:
Bog mi je rekao, " Nemoj slučajno da bi rekao da sam ti ja rekao koja je prava religija", jer ako to kažeš ni ja te ne mogu spasiti da ne zaglaviš na psihijatriji :D

Volio bih ja ka bi Bog mogao biti tako direktan, da me poštedi analiziranja na 16 decimala,ali nije, barem ne sa mnom :)
Great Cornholio

#1988 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Nurudin wrote: Pa nisu bili nestručni ,poznavali su itekako ljudsku psihu do u detalje ,kao i svi istočni mudraci .
Danas isto recimo imaš u tekiji u Kaćunima duševnu bolnicu ,gdje rade ljudi koji su i psiholozi i derviši .
Jes eto neka mudrost danas završiti fax psihologije ....i onda isti taj psiholog mora ići kod drugog psihologa . Zašto ?
Zato što psihologija kao preslika tzv moderne medicine ,isto ne liječi uzroke bolesti nego posljedice
Ma ja se ba sav "ospem" kad mi neko spomene egzorcizam kao metod liječenja duševno oboljelih osoba, i ne bih nikome, ko takve "metode liječenja" kombinuje sa, naučno dokazano, korisnim metodama, dozvolilo da se igra sa ljudskim zdravljem, a vala niko ko vjeruje da uzrok nekog psihičkog oboljenja mogu biti džini, šejtani i sl. ne zaslužuje diplomu psihologa ili psihijatra, i da se mene pita ne bi nikada dobio licencu da se bavi liječenjem duševno oboljelih osoba!
Great Cornholio

#1989 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

nasa wrote: Velika je razlika izmedju poimanja rijeci upucivati u krscanstvu i islamu,a ona se pokazuje dosta i u praksi....ali necemo o tome.Ako ucestvujem u ovoj temi i iznesem svoje stavove,promisljanja itd.smatram da se tu zavrsava i moja vjerska duznost iz vise razloga ...Nikakvo ubjedjivanje nije pozeljno osim ako ne pricamo o nekim izvanrednim situacijama i stanjima ,a ne znam zasto bih mislila da je neko na ovoj temi u takvom stanju :D
OK ti smatras da je misionarstvo pozeljno ali onda istovremeno optuzujes Nurudina za sumnju na slicno ,pa naravno da sam ostala u nedomici ili bolje reci zakljucila da ti je pozeljno samo ako svira ono sto ti se svidja -tvoje misljenje,tvoju vjeru!
A osim toga ta prica je malo bezveze jer optuzili su i tebe i mene i mnoge druge za slicno bez argumenata jer da ih je bilo, bilo bi i sankcionisano s obzirom da propagandni materijal nije dozvoljen po pravilima foruma ....e sad mozemo bezveze voditi price na licnoj razini koje se svode takodjer na licni dojam itd.Na kraju zar svaki komentar i svaka tema nije na odredjen nacin promocija vlastitog misljenja ....
Naucna analiza ,velike rijeci ,prevelike da bi argumentovao vlastito misljenje + uz to doda i Boga .Bog i ove nase naucne analize -siroka tema!
I ja odbacujem sve sto smatram stetnim za ljude ali i stetno je vrlo relativno ,a i promjenjivo kroz historiju ,nije to nikakva konstanta za koju se mozes uhvatiti ....a i presirok pojam tesko da bi mogli sve s cim se covjek moze susresti u zivotu i u svim vremenima ,precizno definisati i oznaciti kao stetno...Odgovornost je na covjeku u okviru njegovog zivota i vremana u kojem zivi !
Velika je razlika između brojnih "struja" u islamu, kršćanstvu, budizmu... ja sam bezbroj puta rekao da ja ne pripadam niti jednoj postojećoj "religijskoj zajednici", zato što se ni sa jednim postojećim vjerskim učenjem ne slažem u potpunosti, i zato ne mogu biti optužen za misionarenje, i nisam prekršio pravila foruma, koja brojni krše i ne bivaju sankcionisani. Ne mislim na tebe, ti k'o da si "budista", trudiš se da se nikome ne zamjeriš :D

Istina nije relativna! Mi svi ovdje iznosimo mišljenja o tome šta je istina, neko svoja a neko tuđa, trudimo se da objasnimo zašto nešto smatramo istinom, zašto nešto smatramo dobrim za ljude, a nešto lošim, a pošto svi mi funkcionišemo na istim osnovnim principima, dobro je dobro za sve, i loše je loše za sve. E sad, sitna smo mi buranija da bi se naša "pikala", pa i da smo 100 % u pravu.
nasa

#1990 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by nasa »

Pa upravo zbog svega sto si pobrojao ,pogotovo sitna buranija,sam ti i napisala da su te optuzbe bezveze uglavnom,a nisi upravu da nije sankcionisano ono sto vuce na propagandu.Svaka tema u kojoj pokretac nije pokazo zelju za diskusijom vec iskljucivo za iznosenjem vlastitog stava potkrijpljenog uglavnom c/p materijalom je zakljucana ali necemo o radu moderacije ,vidis to je savjet za tvoje dobro :lol:

A sta je istina ,ono sto ti mislis ili ono sto ti drugi kazu da jeste,to je G.C. krhak argument ,prolazi samo u prici s drugim vjernikom i tu ces se vecinom samo sloziti da je Bog istina,a dozivljaj potpuno razlicit od religije do religije ,od covjeka do covjeka...
Ti sada tvrdis ja znam istinu,znas za sebe ,svoju istinu,te dalje kao i svi drugi vjernici je slijedis sve do apsolutne istine na onom svijetu,tek tada ces moci i za druge potegnuti ovaj argument o istini!
Great Cornholio

#1991 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Što bi @fata rekao " Istina je istina da je kupus listina" :lol:

Hvala vam na "priči" i laku noć svima :)
Nurudin

#1992 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by Nurudin »

Great Cornholio wrote:
Nurudin wrote: Pa nisu bili nestručni ,poznavali su itekako ljudsku psihu do u detalje ,kao i svi istočni mudraci .
Ma ja se ba sav "ospem" kad mi neko spomene egzorcizam kao metod liječenja duševno oboljelih osoba, i ne bih nikome, ko takve "metode liječenja" kombinuje sa, naučno dokazano, korisnim metodama, dozvolilo da se igra sa ljudskim zdravljem, a vala niko ko vjeruje da uzrok nekog psihičkog oboljenja mogu biti džini, šejtani i sl. ne zaslužuje diplomu psihologa ili psihijatra, i da se mene pita ne bi nikada dobio licencu da se bavi liječenjem duševno oboljelih osoba!
Zavisi od metode do metode . Egzorcizam nije baš liječenje više je prva pomoć.
Po meni je to emocionalna negativna blokirana energija koja se natrpala do te mjere da blokira i motoričke sposobnosti osobe .
U tom slučaju djelimično otpuštanje tih negativnih naboja može pomoći da osoba profunkcioniše ali sad neko "išćerivanje džinna" što bi narod reko i kad trče stalno bez prijeke potrebe svakakvim sumnjivim iscjeliteljima ,mogu samo napraviti gore sebi
Rolo

#1993 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by Rolo »

Nurudin wrote:
Great Cornholio wrote:
Nurudin wrote:

Nurudine, i ja mislim da standardna psihologija i medicina, posebno u našim krajevima, uglavnom liječe posljedice mentalnih poremećaja, a ne uzroke.
Ako te mogu pitat, šta bi po tebi bili uzroci bolesti?
ime_kojeg_nema

#1994 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by ime_kojeg_nema »

Great Cornholio wrote:Ja sam čovjek koji vjeruje u Boga, ali koji svaku potencijalnu Božiju riječ podvrgava "naučnoj analizi", i ako ona to ne prođe počinjem da sumnjam u nju ili je odbacujem, jer smatram da ono što je od Boga ne smije biti štetno za ljude.
Ovo ne razumijem. Kako podvrgavas naucnoj analizi Boziju rijec, pa i postojanje samog Boga? To je nemoguce postici naucnim metodom.
Nurudin

#1995 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by Nurudin »

Nurudine, i ja mislim da standardna psihologija i medicina, posebno u našim krajevima, uglavnom liječe posljedice mentalnih poremećaja, a ne uzroke.
Ego i tijelo boli (nefs i šejtan). Svaki put kad se tijelo boli poveže sa egom ,nastaje patnja i vanjska reakcija odnosno težnja da se povrijede i drugi oko nas .
Znači totalna razgradnja tijela boli i totalna preobrazba ega ,njegov odgoj i usmjeravanje da se više ne identifikuje sa vanjskim ,nego sa nutarnjim , sa čistoćom ,sa svježinom Svijesti ,umjesto sa vanjskim događajima koji i stvaraju tijelo boli
fatamorgana

#1996 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by fatamorgana »

Nurudin wrote:
Ego i tijelo boli (nefs i šejtan). Svaki put kad se tijelo boli poveže sa egom ,nastaje patnja i vanjska reakcija odnosno težnja da se povrijede i drugi oko nas .
Znači totalna razgradnja tijela boli i totalna preobrazba ega ,njegov odgoj i usmjeravanje da se više ne identifikuje sa vanjskim ,nego sa nutarnjim , sa čistoćom ,sa svježinom Svijesti ,umjesto sa vanjskim događajima koji i stvaraju tijelo boli
A kad boli zub? :wink:
Nurudin

#1997 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by Nurudin »

fatamorgana wrote:
Nurudin wrote:
To je šala ? :-D
Great Cornholio

#1998 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

ime_kojeg_nema wrote:
Great Cornholio wrote:Ja sam čovjek koji vjeruje u Boga, ali koji svaku potencijalnu Božiju riječ podvrgava "naučnoj analizi", i ako ona to ne prođe počinjem da sumnjam u nju ili je odbacujem, jer smatram da ono što je od Boga ne smije biti štetno za ljude.
Ovo ne razumijem. Kako podvrgavas naucnoj analizi Boziju rijec, pa i postojanje samog Boga? To je nemoguce postici naucnim metodom.
Ne sumnjam u postojanje Boga, za to mi ne trebaju nikakvi dokazi, niti osjećam potrebu da Božije postojanje dokazujem.

Pa vidiš, ja ono što su napisali ljudi, a za šta tvrde da je Božija riječ ne uzimam "zdravo za gotovo", za mene je to potencijalna Božija riječ, kad se uvjerim da je to ispravno, da je dobro postupati onako kako Bog zapovjeda ili preporučuje, tad ta potencijalna Božija riječ, za mene postaje , bez ikakve sumnje, Božija riječ. Odavno sam ja već u "potrazi" za Bogom, odavno ja eksperimentišem praktikujući potencijalne Božije savjete, i još uvijek nisam načisto sa svim, još uvijek mi nedostaju neke "kockice" da bi Ga "kompletirao".

Eto, nadam se da si sad razumio moje riječi :)
fatamorgana

#1999 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by fatamorgana »

Nurudin wrote:
fatamorgana wrote:
To je šala ? :-D
Kad jako boli zub nikad nije šala, u svakom slučaju preporučujem odlazak kod zubara, :wink:
ime_kojeg_nema

#2000 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by ime_kojeg_nema »

Great Cornholio wrote:
ime_kojeg_nema wrote:
Ne sumnjam u postojanje Boga, za to mi ne trebaju nikakvi dokazi, niti osjećam potrebu da Božije postojanje dokazujem.

Pa vidiš, ja ono što su napisali ljudi, a za šta tvrde da je Božija riječ ne uzimam "zdravo za gotovo", za mene je to potencijalna Božija riječ, kad se uvjerim da je to ispravno, da je dobro postupati onako kako Bog zapovjeda ili preporučuje, tad ta potencijalna Božija riječ, za mene postaje , bez ikakve sumnje, Božija riječ. Odavno sam ja već u "potrazi" za Bogom, odavno ja eksperimentišem praktikujući potencijalne Božije savjete, i još uvijek nisam načisto sa svim, još uvijek mi nedostaju neke "kockice" da bi Ga "kompletirao".

Eto, nadam se da si sad razumio moje riječi :)
To je ok. Valjda je zato i naucna analiza bila pod navodnim znacima. Pretpostavio sam slicno razmisljanje, ali buduci da se povremeno sluzis validnim naucnim argumentima pri opovrgavanju nekih budistickih pretpostavki, mislio sam da mozda naucnom metodom zelis potvrditi i Bozje postojanje, sto agnostik u meni ne razumije :). Osim toga je i nemoguce, bar za sada. Misnjenja sam da su nauka i naucna metoda sasvim ok, ali rigidni stav mnogih naucnika prema nepoznatom i do sada neotkrivenom mi nije blizak mada sam svjestan da predstavlja neophodnu zastitu protiv manipulacija koje se mogu javiti u razlicitim oblicima. Moj agnosticizam nije zatvoren prema Bogu ili metafizickim spoznajama vec samo prihvatam trenutno stanje stvari u kojem znam da nemam pojma :).
Post Reply