Cigarete, odvikavanje

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
pakica_

#1976 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by pakica_ »

HaHaHa2 wrote: ako je istina :-) sva sreca pa prestadoh prije 15 mjeseci :D
vala, ako sam davala 2,80 davala bih i 3,00 al' eto sreca bacih ih.. dokle li, kako li :D
Kinaski

#1977 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by Kinaski »

A kad ce pojeftiniti ????
PeekABoo

#1978 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by PeekABoo »

Meni ce sutra tri mjeseca kako sam prestala pusiti.... :kravata:
bizet

#1979 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by bizet »

ja otkrila razlog pojacanog apetita...sa prestankom pusenja dodje tako jos jedna nafaka...nadam se da cemo dozivjeti u zdravlju i veselju rodjenje novog clana porodice :) ...kile...pa treba pripaziti da se ne pretvorim u tenka, zdravlja radi, a inace :-) :lol:
imate pusu i sve najbolje u odvikavanju od cigareta....tu sam da naruzim ako kome treba takva vrsta motivacije da se ne propusi ili da prekine sa ovom groznom navikom :)
drug_profi

#1980 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by drug_profi »

bizet wrote:ja otkrila razlog pojacanog apetita...sa prestankom pusenja dodje tako jos jedna nafaka...nadam se da cemo dozivjeti u zdravlju i veselju rodjenje novog clana porodice :) ...kile...pa treba pripaziti da se ne pretvorim u tenka, zdravlja radi, a inace :-) :lol:
imate pusu i sve najbolje u odvikavanju od cigareta....tu sam da naruzim ako kome treba takva vrsta motivacije da se ne propusi ili da prekine sa ovom groznom navikom :)
NEmoj zje*avat?!
Cestitam! Rekoh ti ja!
Almond

#1981 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by Almond »

:thumbup:
bizet

#1982 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by bizet »

@drugi profil, ne zezam bolan...majke mi :lol:
dugo smo ovo ocekivali...sad malo strepimo...ali bice sta bude moralo biti...nama se nadati najboljem i trudicu se koliko je u mojoj moci uciniti sve da ovo djetesce dodje na svijet zivo i zdravo...zaboravih fine manire i kulturu...hvala :)

@almond, pa dobro brate ti se javljas izgleda samo kao neki dobri moj andjeo, po potrebi :-D
neka si ziv i zdrav covjece...neka si ziv i zdrav i ako nekad budem mogla uzvratiti dobrocinstvo, tu sam
fatamorgana

#1983 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by fatamorgana »

bizet wrote:ja otkrila razlog pojacanog apetita...sa prestankom pusenja dodje tako jos jedna nafaka...nadam se da cemo dozivjeti u zdravlju i veselju rodjenje novog clana porodice :)
Muštuluk! :-D
bizet

#1984 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by bizet »

fatamorgana wrote:
bizet wrote:ja otkrila razlog pojacanog apetita...sa prestankom pusenja dodje tako jos jedna nafaka...nadam se da cemo dozivjeti u zdravlju i veselju rodjenje novog clana porodice :)
Muštuluk! :-D
prepadoh se...pomislih da si se i ti dosao ispovjediti kako smokaš cigare...uh bi se naljutila na tebe!

jeste da...nije šala, pravi muštuluk :-D
pakica_

#1985 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by pakica_ »

draga moja bizet, Allah mubarek olsun iliti cestitam! da akobogda sve prodje kako treba! nemas pojma koliko mi je drago!! :thumbup: :thumbup:
bizet

#1986 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by bizet »

pakica_ wrote:draga moja bizet, Allah mubarek olsun iliti cestitam! da akobogda sve prodje kako treba! nemas pojma koliko mi je drago!! :thumbup: :thumbup:
hvala mila pakica...nemas pojma koliko je meni drago...do prije par sedmica mi preporucuju neke operacije koje imaju za cilj otkrivanje razloga zasto ne mogu ostati trudna (svi moguci nalazi su uvijek bili dobri)...ja onako blago receno padam u ocaj...i nisam posegnula za cigarom! :) ...zakazana mi operacija bi a meni kasni...odem svom doktoru da vidimo jel' pocelo negdje jos da šteka...razmisljam, evo sad su krenuli i vidljivi problemi...kad moj doktor se smije...kaze nece mi vjerovati ali vi ste trudni :-D ...za mene je ovo cudo...e sad trebam da se opustim i dopustim da sve ide svojim tokom i prilicno sam uplasena...ali bice sta bude moralo biti

nego da ne spamamo temu...cigarete, odvikavanje...cilj mi je i muza ubaciti u ovaj program :)
kaostvorena

#1987 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by kaostvorena »

Niko se ne javlja.Jesu li svi prestali pusiti?
vivace

#1988 Re:

Post by vivace »

urbanagerila wrote:zyban... :D
da,zyban je car medju lekovima protiv pusenja. jedini koliko ja znam.
drug_profi

#1989 Re: Re:

Post by drug_profi »

vivace wrote:
to je za pi*kice...
zdravije je izdrzati apstinencijsku par dana. Makar ces znati cijeniti to sto si prestao.
A u vezi Zybana preporucujem dobro procitati nuspojave.
Sanchez22

#1990 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by Sanchez22 »

Jos 7 dana i tacno godinu dana kako ne pusim,takodje i bez alkohola,nikad mi bolje nije bilo :D
itekako

#1991 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by itekako »

danas dva mjeseca. najbolja zivotna odluka...:D
pakica_

#1992 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by pakica_ »

itekako wrote:danas dva mjeseca. najbolja zivotna odluka...:D
ej, pa i meni je danas dva mj. :D 29.10.-29.12. :D
PeekABoo

#1993 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by PeekABoo »

U Novu 2013 g. zvanično ulazim kao nepušač i slavim 4 mjeseca od posljednje cigarete :)
Ljudi, pa ja imam više para u novčaniku.
Ne kašljem.
Ne smrdim na cigarete, sad meni drugi smrde.
Bolje se osjećam.
Imate još par dana da donesete odluku i sa Novom godinom započnete život bez dima i cigareta!
vivace

#1994 Re: Re:

Post by vivace »

drugi profil wrote:
vivace wrote:
to je za pi*kice...
zdravije je izdrzati apstinencijsku par dana. Makar ces znati cijeniti to sto si prestao.
A u vezi Zybana preporucujem dobro procitati nuspojave.
nisam cula za nuspojave. jel znas neku ovako napamet ?
drug_profi

#1995 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by drug_profi »

Kakva učinkovitost ?

Postotak uspjeha Zybana za trajanje od jedne godine je između 23 i 30%. Za usporedbu, neke kombinacije supstituta nikotina (patch sa žvakama ili patch i sprej za nos) imaju sličnu učinkovitost : od 18 do 27% uspjeha.
Vrh stranice
Bupropion i ostali antidepresivi za prestanak pušenja

Pročitati sažetak članka Cochrane Organisation-a
Kontraindikacije za Zyban

Postoje apsolutne kontraindikacije koje moraju biti obavezno poštivane : preosjetljivost na proizvod, epilepsija, tumor na mozgu, ozbiljni problemi hranjenja (nervozna bulimija, mentalna anoreksija), odvikavanje od alkohola, sedativa i ilegalnih droga, neki lijekovi (IMAO ili inhibitori monoaminooksidaza). Postoje također situacije kada je moguće upotrijebiti oprezno Zyban, često u manjoj dozi, ako liječnik misli da su prednosti Zybana veće od rizika : bubrežna insuficijencija, hepatična insuficijencija, alkoholizam, lubanjski traumatizam, nedostatak spavanja, uzimanje nekih lijekova (antidepresiva, neuroleptika, teofilin, tramadola, anti-malarika, kinolona, kortikoida). Samo vaš liječnik može vam propisati Zyban, obavijestite ga o svim lijekovima koje uzimate da bi mogao, ako je potrebno, prilagoditi vaše liječenje.
Vrh stranice
Sekundarni učinci Zybana

Nespavanje u 25 do 30% slučaja
Suha usta
Stres, strepnje, razdražljivost
Depresija
Drhtanje
Glavobolja
Vrtoglavica
Tahikardija, bolovi u prsima
Bolovi u trbuhu , mučnina, konstipacija
Problemi kože
Urtikarija i angioedem
Vrlo rijetko epilepsija (rizik od 1 na 1000)
Važno : Treba znati da samo odvikavanje od pušenja može izazvati mnogo tih sekundarnih učinaka.
Vjeruj mi da ti ovo ne treba. Ako hoces prestati, samo prestani. Odupri se zelji za cigaretom 24 sata i bice sve lakse. Vec nakon 72 sata ce fizicka ovisnost biti mnogo manja i laka za podnijeti. Ako zaista zelis prestati, nista ti ne treba.
Ako zelis lako prestai, jednako ces se lako vratiti cigarama ubrzo. Samo ces se bezveze trovati ovim hapovima, koji su uz to jos i skupi i ne znam da li je pametno uzeti ga bez ljekarske preporuke, odnosno potpunog uvida u sve aspekte koristenja istog.

http://www.stop-tabac.ch/hr/zyban.html

A evo ti i link na FDA uputu na engleskom.
http://www.fda.gov/downloads/Drugs/Drug ... 089835.pdf
Ako se bas odlucis na ovu glupost, onda dobro prouci uputstvo koje ces dobiti.
drug_profi

#1996 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by drug_profi »

Uz to Zyban se pije 2-3 mjeseca konstantno.
Pa skontaj koliko je to para i kakav ces nered sebi napraviti u organizmu.
Kad skontas da je ta cigara otrov, da si ti samo najobicniji ovisnik, kao i onaj junkie ispod mosta, jedino vam je roba drugacija, onda ces ko razumno bice odluciti da to prestanes biti i shvatices da je svki poriv da je stavis u usta samo govor tog dzankija iz tebe koji hoce svoju dozu... od*ebi ga samo i izdrzi 2-3 dana i poslije toga ce sve biti lakse. Zyban ti ne treba. Apstinencija se pregura, a pusacima je veci problem sta ce za kafu, poslije jela i sl. Tu Zyban ne pomaze, to moras sam rjesiti, a vjeruj mi da onda tih 3 mjeseca skupog trovanja nema smisla.
drug_profi

#1997 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by drug_profi »

A mozete potraziti savjete i pomoc na http://www.rajvo sa-x.com/forum/viewtopic.php?f=2&t=1845
Samo spoji rajvosa u linku.
vivace

#1998 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by vivace »

drugi profil wrote:Uz to Zyban se pije 2-3 mjeseca konstantno.
Pa skontaj koliko je to para i kakav ces nered sebi napraviti u organizmu.
Kad skontas da je ta cigara otrov, da si ti samo najobicniji ovisnik, kao i onaj junkie ispod mosta, jedino vam je roba drugacija, onda ces ko razumno bice odluciti da to prestanes biti i shvatices da je svki poriv da je stavis u usta samo govor tog dzankija iz tebe koji hoce svoju dozu... od*ebi ga samo i izdrzi 2-3 dana i poslije toga ce sve biti lakse. Zyban ti ne treba. Apstinencija se pregura, a pusacima je veci problem sta ce za kafu, poslije jela i sl. Tu Zyban ne pomaze, to moras sam rjesiti, a vjeruj mi da onda tih 3 mjeseca skupog trovanja nema smisla.
znam, u pravu si. samo sam ja tezak ovisnik. vidis ja sam dva puta po 3 godine ostavila pusenje pomocu zybana. i sad se razmisljam sta da radim. da je skup,skup je. nemam toliko snaznu volju da ostavim bez pomagala. ovde , u beogradu ima neki savez lekara protiv pusenja i oni su mi preporucili samo zyban, nista neka terapija , nesto, samo zyban, ne znam... :-?
drug_profi

#1999 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by drug_profi »

Zato si se i vratila pusenju. Sta znaci tezak ovisnik?
NEMOJ TRAZITI OPRAVDANJA DA NE MOZES!!!!
Mozes ako hoces i to je to. Ja sam pusio 25 godina i ostavio sam kad sam shvatio da mi skodi i da sam ovisnik. Nisam htio biti ovisnik i zdravo. Ljudi se skidaju sa heroina cistom voljom, a ti ne mozes sa nikotina.
Kinaski

#2000 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by Kinaski »

Ja sam cuo da je cigara lijek
Post Reply