KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!
Moderator: anex
-
sumirprimus
#1976 Re: Karcinom i R.S.Oil - THC zaista lijeci rak
hello,i come in peace...
dakle,osim vikipedie i sl.precica,na koju bi me stranicu uputili,ako bih zelio da se informiram detaljnije o ovom lijeku/ulju?sta sve lijeci,na kom principu,oklen doklen i slicno?
hvala.
dakle,osim vikipedie i sl.precica,na koju bi me stranicu uputili,ako bih zelio da se informiram detaljnije o ovom lijeku/ulju?sta sve lijeci,na kom principu,oklen doklen i slicno?
hvala.
- Dozer
#1977 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!
Ovo ce biti malo duzi post, pa koga zanima neka procita, a onda i razmisli o napisanome, po mogucnosti otvorenog uma.
Bez namjere da ulazim u bilo kakvu raspravu, sve sto mogu reci jeste da pogledate spomenutu temu, ali od pocetka do kraja, kao i sve postavljene klipove i linkove sa studijama, pa da tek onda donosite sud o bilo cemu.
Ljudi moji...svi moramo biti svjesni da nas vec skoro 80 godina filuju pricom da je marihuana droga. To je 80 generacija. Istovremeno su doneseni mnogi zakoni o njenoj zabrani, prvo za koristenje, a onda i samo uzgajanje. Samim tim, vrlo je mali broj zivih koji se mogu sjecati da je ta ista marihuana, a pogotovo THC, njen psihoaktivni sastojak, prije 1940. uredno koristena na XY nacina kao lijek, i to za mnoge bolesti. Takodjer, od njenog proglasenja drogom doslo je do ekpanzije malignih oboljenja (indikativno...?) sirom svijeta, tj. onih dijelova svijeta i u drzavama koje su se priklonile americkom zahtjevu za satanizaciju marihuane/konoplje, a to su vecina razvijenih drzava Evrope, kao i jos poneke istocnije i juznije.
S druge strane, zemlje koje se nikada nisu pridruzile tom idiotskom "pokretu", poput Indije i nekih juznoamerickih i africkih zemalja, danas su na samom zacelju po broju oboljelih od raka svake vrste (statistike postoje i na internetu). U tim zemljama se indijska konoplja/marihuana/konoplja uredno koristi za sve i svasta, i sastavni je dio ishrane.
Danas imamo novu situaciju u kojoj su Njemacka na prvom mjestu, a za njom i Spanija, Francuska, Italija i Engleska, ali i jos neke zemlje (Slovenija, HR i Srbija npr.) istupile iz tog sporazuma o zabrani marihuane i uveliko se krecu ka legalizaciji iste iz medicinskih razloga. Slovenija je legalizovala prije destak dana za upotrebu u medicinske svrhe, HR je legalizovala industrijsku i vec je krenula sadnja, a na dobrom putu su da vrlo brzo bude legalizovana i ova druga, u medicinske svrhe. Srbija je na vratima iste stvari. Madjarska i Ceska su je vec legalizovale, koliko sam upoznat.
Zasto smo mi idioti?
Ali, i u ovoj medicinskoj legalizaciji postoji problem, iz kojeg ce opet profitirati farmaceutske kompanije, kao i na citostaticima i ostalim pratecim "lijekovima i metodama za lijecenje raka". Naime, medicinska marihuana je geneticki modificirana varijanta biljke iz koje je odstranjen THC (tetrahydrohanabidol), a ostavljen CBD (canabidol). Nazalost, a kako su potvrdile mnogobrojne studije i istrazivanja sirom svijeta, i medicinske i nezavisne univerzitetske, sam CBD nema nikakvog uticaja na celije raka bez obzira u kojoj kolicini se unosi, dok je to ljekovito svojstvo zasluga upravo THC-a. A THC je ta zabranjena supstanca.
Drugim rijecima, legalizacija marihuane u medicinske svrhe nema nikakve koristi ukoliko se legalizuju samo hibridne vrste iz kojih je odstranjen THC.
Ono sto treba uraditi (a ja tvrdim da to nece biti uradjeno, i razlozi su vise nego jasni) jeste da se legalizuju vrste, sto prirodne sto hibridne, koje imaju visok nivo THC-a. Istovremeno, moguce je urediti sistem da se te vrste mogu kupiti legalo, u nekoj kolicini za neki period, pri cemu ce se imati i tacna evidencija kupaca. Takodjer, i da se ovo ulje proizvodi od tih vrsta, kao i da se opet vodi evidencija. Naravno, zakonski uvesti i rigidne kazne za manipulaciju.
Medjutim, do ovoga sigurno nece doci jer na taj nacin bi jedna kompletna grana medicine u kratkom roku mogla postati nepotrebna (onkologija), ali i farmaceutska industrija zasnovana na proizvodnji "lijekova" za rak, a koja danas obrce preko 300 milijardi USD godisnje, odjednom bi postala neprofitabilna.
S ekonomske tacke gledista, ovo bi uzrokovalo lancanu reakciju, pa bi automatski bile pogodjene i neke druge industrije koje se bave npr. tehnologijama zracenja. Samim tim bi doslo i do znacajnog pada prihoda od poreza u drzavama koje prednjace u proizvodnji svega ovoga (USA na prvom mjestu), pa do otpustanja radnika iz tih grana industrije, itd.
Ali, pritisci javnosti za legalizacijom marihuane su sada vec preveliki sirom svijeta, i sad je vec jasno da se to vise ne moze izbjegavati. Radi toga ce farmaceuti, u saradnji s vladama, pribjeci drugoj vrsti mazanja ociju ljudima, a to je - legalizacija MEDICINSKE marihuane.
Kako sam vec napisao, i u sta se vrlo lako moze uvjeriti svako ko to zeli, medicinska marihuana u kojoj nema THC-a nema nikakvog uticaja ne celije raka.
Znam da ce sada krenuti prica o "teoriji zavjere" i sl., ali ako prije toga procitate i pogledate samo dio dostupnih materijala o ovome, sto ukljucuje svjedocanstva ljudi koji nista ne prodaju i ne nude, samo svjedoce, a onda i studije i istrazivanja, zdravom logikom i razumom cete doci na sve ovo sto napisah.
Bez namjere da ulazim u bilo kakvu raspravu, sve sto mogu reci jeste da pogledate spomenutu temu, ali od pocetka do kraja, kao i sve postavljene klipove i linkove sa studijama, pa da tek onda donosite sud o bilo cemu.
Ljudi moji...svi moramo biti svjesni da nas vec skoro 80 godina filuju pricom da je marihuana droga. To je 80 generacija. Istovremeno su doneseni mnogi zakoni o njenoj zabrani, prvo za koristenje, a onda i samo uzgajanje. Samim tim, vrlo je mali broj zivih koji se mogu sjecati da je ta ista marihuana, a pogotovo THC, njen psihoaktivni sastojak, prije 1940. uredno koristena na XY nacina kao lijek, i to za mnoge bolesti. Takodjer, od njenog proglasenja drogom doslo je do ekpanzije malignih oboljenja (indikativno...?) sirom svijeta, tj. onih dijelova svijeta i u drzavama koje su se priklonile americkom zahtjevu za satanizaciju marihuane/konoplje, a to su vecina razvijenih drzava Evrope, kao i jos poneke istocnije i juznije.
S druge strane, zemlje koje se nikada nisu pridruzile tom idiotskom "pokretu", poput Indije i nekih juznoamerickih i africkih zemalja, danas su na samom zacelju po broju oboljelih od raka svake vrste (statistike postoje i na internetu). U tim zemljama se indijska konoplja/marihuana/konoplja uredno koristi za sve i svasta, i sastavni je dio ishrane.
Danas imamo novu situaciju u kojoj su Njemacka na prvom mjestu, a za njom i Spanija, Francuska, Italija i Engleska, ali i jos neke zemlje (Slovenija, HR i Srbija npr.) istupile iz tog sporazuma o zabrani marihuane i uveliko se krecu ka legalizaciji iste iz medicinskih razloga. Slovenija je legalizovala prije destak dana za upotrebu u medicinske svrhe, HR je legalizovala industrijsku i vec je krenula sadnja, a na dobrom putu su da vrlo brzo bude legalizovana i ova druga, u medicinske svrhe. Srbija je na vratima iste stvari. Madjarska i Ceska su je vec legalizovale, koliko sam upoznat.
Zasto smo mi idioti?
Ali, i u ovoj medicinskoj legalizaciji postoji problem, iz kojeg ce opet profitirati farmaceutske kompanije, kao i na citostaticima i ostalim pratecim "lijekovima i metodama za lijecenje raka". Naime, medicinska marihuana je geneticki modificirana varijanta biljke iz koje je odstranjen THC (tetrahydrohanabidol), a ostavljen CBD (canabidol). Nazalost, a kako su potvrdile mnogobrojne studije i istrazivanja sirom svijeta, i medicinske i nezavisne univerzitetske, sam CBD nema nikakvog uticaja na celije raka bez obzira u kojoj kolicini se unosi, dok je to ljekovito svojstvo zasluga upravo THC-a. A THC je ta zabranjena supstanca.
Drugim rijecima, legalizacija marihuane u medicinske svrhe nema nikakve koristi ukoliko se legalizuju samo hibridne vrste iz kojih je odstranjen THC.
Ono sto treba uraditi (a ja tvrdim da to nece biti uradjeno, i razlozi su vise nego jasni) jeste da se legalizuju vrste, sto prirodne sto hibridne, koje imaju visok nivo THC-a. Istovremeno, moguce je urediti sistem da se te vrste mogu kupiti legalo, u nekoj kolicini za neki period, pri cemu ce se imati i tacna evidencija kupaca. Takodjer, i da se ovo ulje proizvodi od tih vrsta, kao i da se opet vodi evidencija. Naravno, zakonski uvesti i rigidne kazne za manipulaciju.
Medjutim, do ovoga sigurno nece doci jer na taj nacin bi jedna kompletna grana medicine u kratkom roku mogla postati nepotrebna (onkologija), ali i farmaceutska industrija zasnovana na proizvodnji "lijekova" za rak, a koja danas obrce preko 300 milijardi USD godisnje, odjednom bi postala neprofitabilna.
S ekonomske tacke gledista, ovo bi uzrokovalo lancanu reakciju, pa bi automatski bile pogodjene i neke druge industrije koje se bave npr. tehnologijama zracenja. Samim tim bi doslo i do znacajnog pada prihoda od poreza u drzavama koje prednjace u proizvodnji svega ovoga (USA na prvom mjestu), pa do otpustanja radnika iz tih grana industrije, itd.
Ali, pritisci javnosti za legalizacijom marihuane su sada vec preveliki sirom svijeta, i sad je vec jasno da se to vise ne moze izbjegavati. Radi toga ce farmaceuti, u saradnji s vladama, pribjeci drugoj vrsti mazanja ociju ljudima, a to je - legalizacija MEDICINSKE marihuane.
Kako sam vec napisao, i u sta se vrlo lako moze uvjeriti svako ko to zeli, medicinska marihuana u kojoj nema THC-a nema nikakvog uticaja ne celije raka.
Znam da ce sada krenuti prica o "teoriji zavjere" i sl., ali ako prije toga procitate i pogledate samo dio dostupnih materijala o ovome, sto ukljucuje svjedocanstva ljudi koji nista ne prodaju i ne nude, samo svjedoce, a onda i studije i istrazivanja, zdravom logikom i razumom cete doci na sve ovo sto napisah.
- Dozer
#1978 Re: Karcinom i R.S.Oil - THC zaista lijeci rak
Samo kreni od pocetka teme i naci ces sve sto ti treba.
-
sumirprimus
#1979 Re: Karcinom i R.S.Oil - THC zaista lijeci rak
evo gledam ovaj rik simson klip, i kontam,jebte ako ovo ovako lijeci,kako onda to uspiju zataskat?ustvari ne zataskat nego zaustavit masovnu upotebu?
kako ovo nabavljate?
kako ovo nabavljate?
- Dozer
#1980 Re: Karcinom i R.S.Oil - THC zaista lijeci rak
Stvar je u tome sto se mediji ne bave time. Rick je sve cesce gost cak i na nekim regionalnim TV, u HR i Srbiji, medjutim i dalje je to nedovoljno da bi vise ljudi shvatili o cemu se radi. Ali, samo idi redom. Doci ces i do klipova na kojima profesori sa Harwarda pricaju o tome, razni doktori o svojim pacijentima, pa i oboljele i izlijecene kako svjedoce, a imas i masu studija koje sve o potvrdjuju.
A masovnu upotrebu zaustavljaju upravo zakonom koji sve to zabranjuje. Tacnije, zabranjuje uzgajanje marihuane, dok se samo ulje ne tretira ni jednim zakonom. I mogu te optuziti samo ako te uhvate da uzgajas. Ako nisi prodavao kao travu za pusenje, onda te ne mogu optuziti za distribuciju, tj. stavljanje opojnih droga u promet. Ako ti nadju samo ulje - niko ti ne moze nista jer ono samo po sebi nije predmet zakona i nije na listi droga.
Takodjer, vec decenijama se marihuana "pumpa" kao droga ljudima u mozak, pa i sami ljudi imaju u startu averziju i odbojnost prema tome i jednostavno ne mogu svoj mentalni sklop da okrenu na cinjenicu da to, u stvari, nije droga, i da moze biti i te kakav lijek. Tek kad dogori do nokata, e onda se mijenja i svijest i ide ono - daj sta das, pa i govno ako treba, da se proba. Nazalost, cesto bude kasno.
Ali, gledajuci ovog mog, koji jeste zaista bio u terminalnoj fazi i vise mrtav nego ziv kad je poceo uzimati ulje, ja jednostavno ne mogu reci nista vise nego da to ulje zaista djeluje.
Tesko se nabavlja, ali moguce je... I skupo je do bola...
Najbolje je uzgojiti sam sebi, a sva detaljna uputstva su takodjer dostupna online, pa cak i klipovi sa step-by-step instrukcijama.
A masovnu upotrebu zaustavljaju upravo zakonom koji sve to zabranjuje. Tacnije, zabranjuje uzgajanje marihuane, dok se samo ulje ne tretira ni jednim zakonom. I mogu te optuziti samo ako te uhvate da uzgajas. Ako nisi prodavao kao travu za pusenje, onda te ne mogu optuziti za distribuciju, tj. stavljanje opojnih droga u promet. Ako ti nadju samo ulje - niko ti ne moze nista jer ono samo po sebi nije predmet zakona i nije na listi droga.
Takodjer, vec decenijama se marihuana "pumpa" kao droga ljudima u mozak, pa i sami ljudi imaju u startu averziju i odbojnost prema tome i jednostavno ne mogu svoj mentalni sklop da okrenu na cinjenicu da to, u stvari, nije droga, i da moze biti i te kakav lijek. Tek kad dogori do nokata, e onda se mijenja i svijest i ide ono - daj sta das, pa i govno ako treba, da se proba. Nazalost, cesto bude kasno.
Ali, gledajuci ovog mog, koji jeste zaista bio u terminalnoj fazi i vise mrtav nego ziv kad je poceo uzimati ulje, ja jednostavno ne mogu reci nista vise nego da to ulje zaista djeluje.
Tesko se nabavlja, ali moguce je... I skupo je do bola...
Najbolje je uzgojiti sam sebi, a sva detaljna uputstva su takodjer dostupna online, pa cak i klipovi sa step-by-step instrukcijama.
-
wildflower
#1981 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!
Ovo jeste tačno, ja sam ostala da pratim temu nakon majčine smrti (umrla je 3 mjeseca nakon prvog odlaska doktoru) i dosta teško padaju te senzacionalističke priče o čudesnim a tako jednostavnim izlječenjima. Mi smo u tom kratkom vremenu uveli njoj mnogo toga što se navodi kao čudesan lijek, od košpica kajsije do petroleja, plus ishranu i sve prilagodili, ali je ona jednostavno rapidno slabila i bukvalno nestala u tako kratko vrijeme.Black swan wrote:Znam dvoje troje da su se izliječili...a nikad im nista nije dijagnosticirano...
Miome...naslage, staračke pjege i gute su sami prozivali i imenovali i onda se liječili
Sto je proljev u lice onima koji su za 15 dana od simptoma do groba...otišli
Hipo vs. Prava bolest
Tako da sam postala veliki protivnih tih senzacionalnih naslova kojima se privlače klikovi na jeftinim portalima, a nanosi velika bol onima koji su nekoga izgubili, jer te natjera da preispitujes da li si ucinio sve sto si mogao.
Mislim da je ipak rješenje mjenjati način života prije dijagnoze, na vrijeme, jer čudesnog lijeka, kako ih reklamiraju, nažalost nema.
- Dozer
#1982 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!
Zao mi je radi tvoje majke, zaista.
Medjutim, ovdje se, kada pricamo o ovom ulju od konoplje, ne radi ni o kakvom senzacionalizmu. Ova prica traje vec godinama, a istovremeno se vrlo uspjesno zataskavala i sakrivala, a ljudima koji su je javno iznosili se sudilo.
Sada je u toj prici vec prevelik broj ljudi. Previse je slucajeva/korisnika/pacijenata koji svjedoce o pozitivnim ucincima, i jednostavno vise nema mogucnosti da se sve to krije i zataskava i dalje jer su cak i medicinski dokazi sada vec veoma jaki i nepobitni.
Medjutim, ovdje se, kada pricamo o ovom ulju od konoplje, ne radi ni o kakvom senzacionalizmu. Ova prica traje vec godinama, a istovremeno se vrlo uspjesno zataskavala i sakrivala, a ljudima koji su je javno iznosili se sudilo.
Sada je u toj prici vec prevelik broj ljudi. Previse je slucajeva/korisnika/pacijenata koji svjedoce o pozitivnim ucincima, i jednostavno vise nema mogucnosti da se sve to krije i zataskava i dalje jer su cak i medicinski dokazi sada vec veoma jaki i nepobitni.
- Kinesko prkno
#1983 Re: Karcinom i R.S.Oil - THC zaista lijeci rak
Hvala dozer na infu,nadam se da ce dajdza biti sto bolje.I ja eksperimentisem malo pa sam stavio 20 grama AK -47,poprilicno potentna trava sa cerebralnim djelovanjem,u 95 % alkohol pa cemo viditi za 10tak dana rezultate.
- Dozer
#1984 Re: Karcinom i R.S.Oil - THC zaista lijeci rak
Sta si stavio ba?!
Neeee... nemoj potapati to duze od 2x3 minute! upropastices ulje!
- Kinesko prkno
#1985 Re: Karcinom i R.S.Oil - THC zaista lijeci rak
Ma moze i ovako ,drzis 21 dan u tamnom ,onda kuhas dok ne ispari alkohol.Znam i ja za Rikov nacin,al ovo sam vec radio,doduse sa slabijom "markom".Ovo je za zivce i nesanicu, pomijesam u elektricnu cigaru i opleti.Dozer wrote:Sta si stavio ba?!
- Dozer
#1986 Re: Karcinom i R.S.Oil - THC zaista lijeci rak
Pa tako izvuces sve iz biljke...i hlorofil i sve ostalo a to ti ne treba ba.... A ako je samo za zivce, pa onda ti je valjda lakse smotati ...
-
ZenaZbrkovima
#1987 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!
Zna li iko ista o terapiji petrolejom? Mada sam od starta skepticna, ima li ko saznanja o nekom pozitivnom ishodu i izljecenju zahvaljujuci istoj?
- Kinesko prkno
#1988 Re: Karcinom i R.S.Oil - THC zaista lijeci rak
Cistim pluca pa presao na elektricne,ne ide vise motanje,prelazim na digitalnoDozer wrote:Pa tako izvuces sve iz biljke...i hlorofil i sve ostalo a to ti ne treba ba.... A ako je samo za zivce, pa onda ti je valjda lakse smotati ...
- Dozer
#1989 Re: Karcinom i R.S.Oil - THC zaista lijeci rak
A ni tebi nije lako, vidim ja 
- Dozer
#1990 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!
Zavisi koje ulje uzima. Ako uzima pravo ulje, sa visokom koncentracijom THC-a, tada mu hemoterapija pravi samo problem jer se tada ulje bori prvo protiv hemoterapije, tj. citostatika koji su, u stvari, teski metali. A, kako svi znamo, teski metali su medju najjacim otrovima za nase tijelo.sherbett wrote:moj rođak uzima konopljino ulje.
međutim, dok uzima kemoterapije, pravi pauzu..je li moguć da se ne može podnjeti oboje istodobno?
Zato se hemoterapija i dijeli na 5-6-7-8 dijelova, tj. terapija, jer ako bi se odjednom dala covjeku karcinom bi sigurno bio ubijen. Ali pacijent jos sigurnije.
S druge strane, ako ne koristi THC nego CBD ulje, ili ulje kupljeno u apoteci, tada ga moze popiti i hektolitar, uz ili mimo hemoterapije, ali nikakvog ucinka nece imati posto sam CBD ne utice na celije raka.
THC ulje se prodaje po minimalnoj cijeni od 30€ za 1ml, bar je to najnize sto sam ja uspio pronaci, u Holandiji, s tim da mi ga nisu htjeli dostaviti ovamo. Onda sam nasao neku varijantu preko Ceske, gdje je i Rick Simpson vec dvije godine u azilu i gdje ga prave pod njegovim nadzorom, ali je cijena 250€ za 6ml. Preskupo, slazem se, ali...sta da se radi...? Bolest ne pita za cijenu....
- Dozer
#1991 Re: Karcinom i R.S.Oil - THC zaista lijeci rak
Update:
Covjek uredno izasao iz kuce nakon skoro 2 mjeseca. Sam hodao uz i niz stepenice, i to 2 puta. Uredno poceo jesti sve, naravno kontrolisano. Kaze da se osjeca odlicno. Druga tura ulja stigla, pa idemo dalje...
Covjek uredno izasao iz kuce nakon skoro 2 mjeseca. Sam hodao uz i niz stepenice, i to 2 puta. Uredno poceo jesti sve, naravno kontrolisano. Kaze da se osjeca odlicno. Druga tura ulja stigla, pa idemo dalje...
- stakasa
#1992 Re: Karcinom i R.S.Oil - THC zaista lijeci rak
Bravo za daju. A tebi svaka castDozer wrote:Update:
- Dozer
- Deleter
#1994 Re: Karcinom i R.S.Oil - THC zaista lijeci rak
E svaka ti cast! Ti si primjer da se upornost isplati

- Kinesko prkno
#1995 Re: Karcinom i R.S.Oil - THC zaista lijeci rak
Koliko mi je god drago da je dajdza dobro,toliko mi je drago viditi da jos ima ljudi koji ce dati "guzice "za drugog.stakasa wrote:Bravo za daju. A tebi svaka castDozer wrote:Update:
Mozda ne bi bilo lose da dajdza izvadi nalaze,pa da se vidi poboljsanje krvne slike i generalno dajdzin napredak
- Dozer
#1996 Re: Karcinom i R.S.Oil - THC zaista lijeci rak
Iskreno...ne vidim ni jedan jedini razlog zasto se nekome ne bi pomoglo, bio on rod ili ne...
A hoce na kontrolu, vjerovatno sljedece sedmice. Sad je samo pitanje sta ce mu reci gore, posto mu je jos u novembru "ostala" jedna hemoterapija planirana...
Bio bi potpuni ludjak da je prihvati ako kazu da "treba"....
A hoce na kontrolu, vjerovatno sljedece sedmice. Sad je samo pitanje sta ce mu reci gore, posto mu je jos u novembru "ostala" jedna hemoterapija planirana...
- Kinesko prkno
#1997 Re: Karcinom i R.S.Oil - THC zaista lijeci rak
Iskreno,ne vidim puno ljudi koji nadju razlog da bi nekom pomogli ,bio on rod ili ne,to ili imas u sebi ili ne.Dozer wrote:iskreno...ne vidim ni jedan jedini azlog zasto se nekome ne bi pomoglo, bio on rod ili ne...
Hemoterapija u tim godinama nema smisla, valjda je dosao " tobe"
- Dozer
#1998 Re: Karcinom i R.S.Oil - THC zaista lijeci rak
A nisam siguran...ali vidjecemo...
-
kerima1
#1999 Re: Karcinom i R.S.Oil - THC zaista lijeci rak
Ima da ga iskritikuju 'na mrtvo' sto je propustio tu zadnju injekciju smrti!!
EDIT : Moze biti da ce se sokirati sto ga vide zivog
EDIT : Moze biti da ce se sokirati sto ga vide zivog
- Dozer
#2000 Re: Karcinom i R.S.Oil - THC zaista lijeci rak
Vrlo moguce, s obzirom da su ga u novembru otpisali i poslali kuci s rijecima "to je to, mi vise nista ne mozemo"...