Bosanska piramida Sunca

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Locked
Zadig

Post by Zadig »

PS ja sam uz prenja
:D

dokaza valjanih za sada ipak jos nevidjosmo.
Mada, ja bih mu jos dao fore za kako bi se reklo "benefit of the doubt".

Vidjecemo, ja licno mislim da necemo, ali ostavicu malo prostora matematickog da piramida ipak postoji.

Samo da ne bude ono...ako vjerujete, ona postoji, materijalne dokaze molicu ljepo

fotomontaza ne dolazi u obzir, nismo RTS dnevnik
Sinapsa

Post by Sinapsa »

hrasno38 wrote:Prvo sto bih ovdje pitao je koliko na ovom forumu ima strucnjaka za arheologiju ili ljudi sa zvanjem arheolog. Ja zaista ne mogu da prihvatim jednu stvar a to je da je kod nas obicaj negirati sve unaprijed i obezvrijedjivati necije ideje, rad i pokusaje. Ne mogu tvrditi niti naslucivati da li se zaista nesto nalazi u okolini Visokog ali u svakom slucaju bezobrazno je negirati unaprijed. Za omalovazavanje ima uvijek vremena a za podrsku ga je uvijek malo.
Prenj uz svo moje uvazavanje prema tebi kao istomisljeniku u masi stvari, ne mogu da shvatim da si sebi dopustio da kazes da je jos uvijek nesto sto je nedovrseno i do kraja ne dokazano ili dokazano nazoves ublehom. To makar nije tvoj stil niti je stil ljudi koji imaju vizije necega boljeg. Naravno ovo se ne odnosi samo na tebe.
Sta ce se desiti ako se zaista tu nesto pronadje? Ako se ne pronadje svi znamo sta ce se desiti i kakvi ce odgovori biti jer to nam stivo svima tako dobro ide. Ali nas najveci problem je znati nekoga pohvaliti, odati priznanje za neciji rad i zivo me interesuje da li ce pojedinci u slucaju da tamo ima piramida ovdje javno dati svoje izvinjenje i sami sebi priznati svoju nekorektnost.
Budimo malo strpljivi jer bice vremena dovoljno i za kritike i za pohvale ali tek nakon sto se zaista nesto (ne)dokaze.

slazem se sa tobom.....
Ja ne mogu da shvatim tako ostre napade na Semira O.
O.K mozes biti skeptican, ne slagati se sa odredjenim stavovima itd. ali biti neprijateljski nastrojen....to stvarno ne mogu da shvatim....
Par ljudi kategoricno tvrdi da piramide nema. Moje misljenje je da je to barem onoliko cudno i smijesno koliko i 1000% biti uvjeren da piramida postoji....Kada bi mi neko rekao planina Prenj je piramida, e onda jebiga...ali u ovom slucaju sam manje siguran da je to budalastinja.
Mi koji nismo direktno ucestvovali u dosadasnjim istragama smo jos vece "neznalice" nego oni ljudi koji vode istrage....
Ja kao apsolutni laik na tom podrucju trebam jedan sasvim ocigledan dokaz (100% dokaz) i ne mogu ni vjerovati niti ne vjerovati, samo se mogu nadati da ne postoji ili pak da postoji.
Licno se nadam da ce naci piramidu (zasto se ne bih nadao...i da je u Bugarskoj nadao bih se, a to sto neko jedva ceka da nas ismije govori vise o njima nego o nama) a kada me neko upita da li vjerujem u postojanje piramide ili ne, mogu samo reci da to absolutno ne mogu znati.
Jednostavno ne znam. To je po meni jedini odgovor koji momentalno nije pogresan za nekoga ko u istrage nije involviran.
Postoje indicije, neka istrazuju!!! nauka, jel da?
El-bosniaco

Post by El-bosniaco »

evo nesto malo novosti sa oficijelne stranice
Raspored aktivnosti
14.04.2006. - 29.10.2006
.
Trajanje projekta istraživanja u 2006. godini u Bosanskoj dolini piramida u Visokom

13.04.2006., 10:00 sati, Kongresna dvorana Holiday Inn-a, Sarajevo:
Sastanak svih tijela i simpatizera Fondacije "Arheolski park: Bosanska piramida Sunca"

13.04. 2006., 13:00 sati, Kongresna dvorana Holiday Inn-a, Sarajevo:
Svjetska konferencija za štampu

14.04.2006., 8:00 sati, Ravne, Visoko:
Početak istraživanja na mapiranju podzemnog kompleksa tunela ispod Bosanske doline piramide.

14.04.2006., 10:00 sati, Visočica, Visoko:
Zvaničan početak proljetnog istraživanja na zidovima i prilaznom platou Bosanske piramide Sunca

15.04.2006., 9:00 sati, Plješevica Visoko:
Zvaničan početak istraživanja na Bosanskoj piramidi Mjeseca

Podrsku dali
Poštovani gospodine Osmanagić,

Ovo je nevjerovatno. Svaki novi dan novo otkriće i svaki novi dan sve više i vise nasih ljudi širom svijeta se uključuje i potpomaže Vas projekt direktno i indirektno.
Kao sto je poznato mostovi povezuju gradove, jezici ljude, a Vi i Vaše piramide povezujete nas Bosance i Hercegovce u cijelom svijetu.

Ova otkrića su najbolji dokaz koliko ste bili u pravu i na kom nivou je Vase stručno znanje, principijelnost i dobronamjernost. Mislim da je došlo vijeme da se uključe i drzavne institucije sa financijskom pomoći, jer Vi ste imali a i sada imate enormno velike troškove.

Kao što ste imali moju podršku od prvog dana i danas je imate još više.

Želim Vam sve najbolje u životu i punom parom do novih otkrića i punog uspjeha.

Od srca

Ibrahim Lemesh
Collaborations and Researcher Support Section
Centre for Research Management & Policy
National Health and Medical Research Council
Phone: (02) 6289 9102
Fax: (02) 6289 9131
Email: [email protected]
Uključeni Univerziteti
- Odsjek sociologije Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu će grupu studenata uključiti u proljetne aktivnost 2006. godine kako bi se upoznali sa primjenjenom naučnom metodologijom u ovom kompleksnom multidisciplinarnom Projektu. Rezultati studentskih individualnih zapažanja će biti predmetom seminarskih i diplomskih radova na Fakultetu.

POŠTOVANI SEMIRE,

24.11.2005. SMO IMALI PROMOCIJU VAŠE KNJIGE "BOSANSKA PIRAMIDA SUNCA" U KNJIŽARI VBZ "MEŠA SELIMOVIĆ" U TUZLI.
MOŽEMO DA VAM KAŽEMO DA NAM JE BILA ČAST DA SE I VI DIREKTNO UKLJUČITE U DIO PROMOCIJE.MOGU DA VAM PRENESEM IDIO KOMENTARA KOJI SU USLIJEDILI PAR DANA POSLIJE PROMOCIJE I VIDEO PROJEKCIJE VAŠE KNJIGE ALI IZRAZE ZADOVOLJSTVA NA LICIMA KOD PRISUTNIH MOGLI SMO VIDJETI SAMO MI KOJI SMO BILI OVDJE.POSTAJETE NAŠ DRAG SUNARODNIK ,MOGLO BI SE REĆI "DOŠLI STE TIHO I UŠLI U SRCA BOSANACA I HERCEGOVACA". POŠTOVANI SEMIRE, LJUDI SU SHVATILI DA STE VI MEĐU RIJETKIMA OD ONIH KOJI SE POJAVE NA TV I VJERUJU U ONO ŠTO KAŽU, A NAŠIM LJUDIMA JE NEŠTO TAKO ITEKAKO POREBNO.MI IZ KNJIŽARE U TUZLI DAJEMO VAM OD SRCA PODRŠKU ZA ONO ŠTO RADITE. VJERUJEMO U "BOSANSKU PIRAMIDU SUNCA"!
MOLIMO VAS, DA NAS UVRSTITE U LANAC ONIH KOJI ĆE VAM POMOĆI, DA I MI BUDEMO DIO, PA DA PRIĆAMO AKO BOGDA UNUCIMA...
DRAGI SEMIRE ŽELIMO VAM ZDRAVLJE, USPJEH I NADAMO SE SKOROM VIĐENJU SA VAMA.
POZDRAV,
ELDAR MAŠIĆ
ŽELJKO CVIJETINOVIĆ
Srdačan pozdrav,
V.B.Z. d.o.o. Knjižara “Meša Selimović”,
Hadži Bakirbega Tuzlića P4 (bivša Bankerova),
75 000 Tuzla, Bosna i Hercegovina
tel.: +387 35 249 230; fax.: +387 35 249 231;
e-mail: [email protected] ; web strana: http://www.vbz.ba

Poštovani gosp.Semire,
Po primitku dopisa od našeg člana, predsjednika Umjetničkog savjeta Kemala Hromića, sazvao sam sastanak predstavnika svih odbora Udruženja. Kako sam veoma upoznat sa vašim istraživanjima u okolici Visokog u vezi piramide Sunca na lokaciji Visoćica, te zajedno sa dokumentacijom koju smo pročitali na vašem web-situ i sa vašim izlaganjima na BiH Televiziji zaključili smo slijedeće:
Vaša istraživanja su za svaku pohvalu i veliki doprinos za istorijsko bogatstvo iz domena arheologije koje krije Bosna i Hercegovina. Na temelju svega donesen je zaključak da vaš projekat apsolutno podržimo i stojimo iz svake vaše konstatacije u želji da kao Udruženje pomognemo u daljnim istraživanjima na proljeće 2006.godine u vidu marketinga ili druge pomoći s obzirom da imamo umjetnike svih profila iz domena primjenjenih umjetnosti .
Ponavljam, dajemo vam punu podršku sa željom da se ostvare vaša predviđanja u sta nesumljamo.
S poštovanjem,
Dipl.arh. prof. Stjepan Roš
Foto-dizajner Slobodan Samardžić-Sam
Graficki dizajner Alija Hafizović-Haf
Graficki dizajner Kemal Hromić
Graficki dizajner Emir A. Čengić
Generalni sekretar
Emir A Čengić

tako se daje podrska , a ne ko vi kukate na sve strane
Macuser

Post by Macuser »

znanje wrote: Nauka je vječna potraga za istinom, ali ne na način amaterizma i mase glupaka, nego po sistemu jasno utvrđenih postulata i uz uzajamnu podršku onih koji prihvataju takve postulate.

U nauci se nikada prvo ne proglasi da je nešto tako i tako, pa tek onda dokazuje da li jeste ili nije zaista tako.
Jasnije od ovoga ne moze biti. Ljudi koji vjeruju u teorije, a ne u dokaze, prelaze na stranu necega sto se zove religija. Nijedan vjerodostojan dokaz za sada nije prezentiran. Nijedan!!! Sve sto imamo su izjave Semira Osmanagica da ima, sad vec pet piramida, da su sigurno starije od 3000 godina i nejasne slike sa satelita koje KONKRETNO ne znace nista.
znanje

Post by znanje »

Sarafcina wrote:
znanje wrote:
Sarafcina wrote: Pokazao?!? Mozda to mozes prodati nekome ko ne konta stvari ;)
Nisi pokazao ;) ... hajde da ne trazis :) ... znas li uopste sta je to naucni ;)metod? Onako svojim rijecima? ;)
Ja ti mogu reci, ali se neces moci nikako u njemu prepoznati (a Amer bi mogao ;)).
Zato mi je draze da ti sam kazes :), da ne bude da je do mene :)
Nije mi jasno šta ti nije jasno? I čemu podebljavanje ovog 'scientific method'? Ako ti je već stalo - u pomenutom rječniku ti se nalazi sljedeća gotova definicija:
"scientific method : principles and procedures for the systematic pursuit of knowledge involving the recognition and formulation of a problem, the collection of data through observation and experiment, and the formulation and testing of hypotheses"

Generalno, sve to u okviru jedne od nauka: fizike, hemije, ili biologije. O da, i umalo da zaboravim, naučni metod je onaj postupak koji provode naučnici, a ne amateri, rudotragači i sl. (premda bi ovi potonji žarko željeli da jesu ono što nisu.)
:D .... jos ne kontas ;)
ljudi koji se sluze naucnim metodom u svom istrazivanju su naucnici ;)
naucni metod se ne definise preko naucnika, ;)
nego ako vec hoces, onda naucnike definises preko naucnog metoda ;)
(kontas razliku ili da pojasnim ;)... u osnovi je to teorija skupova :))
a naucni metod moze provoditi bilo ko :), ko to nauci, naravno :)
naucni metod postoji zbog garancije na ispravnost dobijenih rezultata, a ne da bi se dijelile titule i ljudi zvali naucnicima. Primjena naucnog metoda ti daje tehnologiju, inzinjerstvo... odnosno opipljive rezultate :)

a to sto si gore naveo je jedna (stura) definicija :),
sad mi jos samo pokazi kako si se ti uklopio u tu definiciju, a kako se Amer ne uklapa
...a ako trebas detaljnije pojasnjenje, stavi na google "scientific method"... dobices gomilu linkova :) ... ima ih i losih ... pa da vidimo bar jedan u koji ces utrpati istoriju (da je nauka).

Naucni metod se nauci na vecini faksova koji imaju neke od prirodnih nauka (zapadni oficiri koje znam, su naucili dosta toga,cak su dobijali titule inzinjera sistema). Oni koji to ne nauce, vole da se trpaju u taj kos, tek da bi se zvali naucnicima.
To i nije neki problem, dok ne pocnu da lupaju, da ljudi koji izucavaju i u radu primjenjuju naucni metod eto nisu naucnici. Jok eto...

ako neces da previse trazis :) prevedi titulu koju dobijes, nakon zavrsenog faksa, na engleski, pa ce biti jasnije :)
B.Sc., B.A., M.Sc. nije bas izmisljeno radi tradicije ;), kao ni M.A. :)
Slažem se s dosta ovoga gore što si napisao (vjerovatno zato što si to pomalo nevješto sastavio pa se može tumačiti dvojako). Ovo gore nije nikakva "štura definicija". Pa ne mogu sve definicije na svijetu koje vama ne odgovaraju biti "sumnjive", "šture", "prevaziđene", "pokrivene prašinom"... Stvar je u tome da naučni metod nije dostupan svakoj budali koja sama pomisli da zna šta je to naučni metod.

Neophodna je znači društvena verifikacija tj. da mu to znanje metodologije potvrde druge kolege koji su prije njega/nje svladali naučni metod isto tako pred nekim drugim kolegama... Dakle nije tačno da su ljudi koji umišljaju da poznaju naučne metode uistinu i naučnici, jer je gotovo nikakva vjerovatnoća da samoproglašeni naučnici znaju šta rade (baš kao i vjerovatnoća da u Bosni ima piramida).

Evo, da li bi ti poslao svoje dijete u školu kod samoproglašenog "doktora" Osmanagića, pa da ti izučava energetske ćakre i tupe žilete, ili bi ga poslao u školu da ti dijete uče društveno priznati naučnici? Hajdemo biti malo manje licemjeri, pa ipak prihvatiti društvene vrijednosti i generalno, a ne samo kad to odgovara privatnim interesima nas i naših familija!
Prenj

Post by Prenj »

Ovdje mozete procitati clanak o dvojici arheologa amatera cije je otkrice zaista pomjerilo granice naseg znanja.
On this beach, 700,000 years ago ...

One wintry day, two keen fossil collectors found a flint beneath these cliffs. It didn't look like much, but it turned out to be evidence for the earliest humans in Britain. Mike Pitts on the amateur archaeologists who rewrote history ...

http://www.guardian.co.uk/science/story ... 43,00.html
Na kraju clanka pise i ovo:
Durbidge and Mutch have mixed feelings about publicity, little surprise given the history of occasional mistrust, not just between professional and amateur archaeologists, but professional and professional too. Media coverage of the 700,000-year-old humans last month inevitably focused on the sponsoring institutions - 15 alone listed in Nature - rather than the Suffolk men. Although they spoke to me for this article, Mutch and Durbidge later decided they did not want to be photographed. Their work at the cliff face is not yet over, and they fear attracting undue attention to it.

"It's the science that's important", says Mutch, "not us."

The fact is, though, that it's men and women like them who have helped to write our early history and will continue to do so.
Svaka slicnost izmedju njih i Semira O. je potpuno iskljucena.
Kako je to sve razlicito od postupaka naseg ublehasa, zar ne?
Nigdje komiteta, svecanih otvaranja radilista, web kamera, Indiana Jones sesira, Face to Face emisija, aerialnih fotografija, ..., vec samo rad, rad i rad.
\/\/\/

Post by \/\/\/ »

El-bosniaco wrote:a sto je cudno evo pratim ovu temu od pocetka

kad sporedis semira i ove protiv piramide , to je zalosno

dokaz da ima piramide kaze semir:

1.ima pravilan oblik
2.okrenute prema stranama svijeta
3.iskopani plato ploce
4.pronadjeni zidovi piramide sto grade megaliti brece
5.geloski izvjestaj ptovrdjuje kamenu strukturu
6.brdo ima tunele sto je karakteristika piramida
7.termalni snimici pokazuju da ima kamena struktura jer se brze hladi od okruzenja

dokazi da nema piramide tipa znanje, prenj i ostali

1. Nema je
2. Semir je ubleha
3. Trazi pare od drzave
4. Ma covjece nemoguce to kod nas biti. ,ma nema sanse, ma nemoguce
5. semir je lazljivac
6. sda i kosovo imaju povezanosti sa piramidom
:lol:

zalosno , josh nijedan nisam vidio dokaz na ovih 80 i nekoliko stranica
protiv piramide , nijedan dokaz , pa boze drage zar smo toliki pesimisti
:-?
ja se nemogu nacudit cudu , kako stranci se vishe obraduju od bosanaca necemu sto je bosansko, ovo je nesto novo za mene , nevidjeno prije
da ste imalo pameti sutili bi do juna a ako ne bude piramide rafalno onda po semiru onda ce te imati razlog a ne ovako se brukati
Pusti ba ove invalide nek lijece svoje frustracije!! :lol: :lol:
Piramide imaaa. To je moj dokaz :D
Slike sam postavio
Sinapsa

Post by Sinapsa »

Macuser wrote:
znanje wrote: Nauka je vječna potraga za istinom, ali ne na način amaterizma i mase glupaka, nego po sistemu jasno utvrđenih postulata i uz uzajamnu podršku onih koji prihvataju takve postulate.

U nauci se nikada prvo ne proglasi da je nešto tako i tako, pa tek onda dokazuje da li jeste ili nije zaista tako.
Jasnije od ovoga ne moze biti. Ljudi koji vjeruju u teorije, a ne u dokaze, prelaze na stranu necega sto se zove religija. Nijedan vjerodostojan dokaz za sada nije prezentiran. Nijedan!!! Sve sto imamo su izjave Semira Osmanagica da ima, sad vec pet piramida, da su sigurno starije od 3000 godina i nejasne slike sa satelita koje KONKRETNO ne znace nista.
Mene sto je najvise iziritiralo je upravo to da je Visocica od strane Osmanagica vec odavno proglasena piramidom...To mi je bilo sumnjivo i neseriozno...O.K ima jakih indicija, dosta toga ukazuje na postojanje nekakve gradjevine, ali ipak reci to je 100% piramida....jebiga...bila je to jedna veca knedla za progutati. Nedostaje mi tu malo opreza...skepse..
Slazem se stim da arheolog zna vise i moze iz manje pronadjenog vise informacije izvaditi ali ipak...za 100% sigurnost mi nije dovoljno.
To je jedino sto bih zamjerio, inace zelim mu uspjeh...
znanje

Post by znanje »

Prenj wrote:Ovdje mozete procitati clanak o dvojici arheologa amatera cije je otkrice zaista pomjerilo granice naseg znanja.
On this beach, 700,000 years ago ...

One wintry day, two keen fossil collectors found a flint beneath these cliffs. It didn't look like much, but it turned out to be evidence for the earliest humans in Britain. Mike Pitts on the amateur archaeologists who rewrote history ...

http://www.guardian.co.uk/science/story ... 43,00.html
Na kraju clanka pise i ovo:
Durbidge and Mutch have mixed feelings about publicity, little surprise given the history of occasional mistrust, not just between professional and amateur archaeologists, but professional and professional too. Media coverage of the 700,000-year-old humans last month inevitably focused on the sponsoring institutions - 15 alone listed in Nature - rather than the Suffolk men. Although they spoke to me for this article, Mutch and Durbidge later decided they did not want to be photographed. Their work at the cliff face is not yet over, and they fear attracting undue attention to it.

"It's the science that's important", says Mutch, "not us."

The fact is, though, that it's men and women like them who have helped to write our early history and will continue to do so.
Svaka slicnost izmedju njih i Semira O. je potpuno iskljucena.
Kako je to sve razlicito od postupaka naseg ublehasa, zar ne?
Nigdje komiteta, svecanih otvaranja radilista, web kamera, Indiana Jones sesira, Face to Face emisija, aerialnih fotografija, ..., vec samo rad, rad i rad.
...A javno priznanje, kao npr. gornji članak, neće izostati.

Ovo je istovremeno i dobar primjer moralnog potonuća našeg društva u kom javni mediji pa time i odgovornost prema javnosti više ne postoje. Izgleda da urednici određenih rubrika u domaćim medijima (i štampa i TV i radio) više ne koriguju podnesene tekstove, odnosno ne odlučuju šta jeste a šta nije razumno / društveno štetno objaviti. Sve je postalo isključivo materijalna korist a jedini kriterij je novac.
Macuser

Post by Macuser »

Ali Osmanagic NIJE nikakav arheolog. Covjek je diplomirao na ekonomiji i politickim naukama. U Hjustonu se bavi proizvodnjom aluminijskih proizvoda (serpe, lonci, poklopci, kuhinje i vjerovali ili ne, piramide od metala). Ja bih se upitao, kako se moze vjerovati covjeku, koji je ocigledno jako egocentrican, sudeci po fotografijama iz njegove knjige, gdje u prvi plan postavlja sebe, a u pozadinu svoje vrlo vazne pronalaske, "koji ce da promijene istoriju covjecanstva", kako sam tvrdi.
Ja mislim da ovdje ima dosta materijala za psihologe, narcisoidnost i sl.
Pretpostavljam da ima dosta dobru moc ubjedjivanja, jer on, vjerovatno, vjeruje da piramide postoje. A, nas narod, navalio k'o mutav.

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image
Macuser

Post by Macuser »

Evo Semirovog posla u Hjustonu:
http://www.metcompany.net/Index.html#home

evo metalnih piramida:
http://www.metcompany.net/ResCom.html
(na dnu stranice)

I ovdje mozete vidjeti da je on predsjednik Met company:
http://www.agchouston.org/Construction_ ... _div05.asp
Last edited by Macuser on 11/01/2006 15:29, edited 2 times in total.
cernica

Post by cernica »

Prenj wrote:Semir do sada nije ponudio ni jedan jedini valjani dokaz za svoju teoriju.
Jeste, ali su nedokucivi za tvoj stepen obrazovanja I menalne sposobnosti rasudjivanja.
Zadig wrote:PS ja sam uz prenja dokaza valjanih za sada ipak jos nevidjosmo. Mada, ja bih mu jos dao fore za kako bi se reklo "benefit of the doubt".
Vidjecemo, ja licno mislim da necemo, ali ostavicu malo prostora matematickog da piramida ipak postoji.
Ako hoces da ti dokazem zakone iz matematike 3 – valjda treba da imas predznanje, odnosno sposobnost da me pratis, iz matematike 1 I 2.
Macuser wrote:Sve sto imamo su izjave Semira
Nije tacno. Imas izjave I drugih kompententnih strucnjaka pri Fondaciji iz oblasti geologije, arheologije itd.…
Macuser wrote:Ljudi koji vjeruju u teorije, a ne u dokaze, prelaze na stranu necega sto se zove religija. Nijedan vjerodostojan dokaz za sada nije prezentiran. Nijedan!!! Osmanagica…
Ni Zilka, ni Imamovic, niti iko sa teme ovog foruma nije dokazao da analize geoloskih ispitivanja ne navode na kolosalnu gradjevinu ispod zemlje. Ne samo da nisu dokazali, nego uzorke sa sondaznog busenja nisu ni vidjeli ni pogledali.

CULO VIDA – JEDINI INSTRUMENT MOG DOKAZIVANJA

Kad smo vec kod gledanja, odnosno cula vida, da se zakljuciti (ali nije lako) da kod ovih gore navedenih a I ostalih koji se mogu prepoznati u ovom komentaru, u nedostatku obrazovanja I pristupacnosti procesu istrazivanja, (eto, da izuzmemo sposobnost za logicnost) oci jesu bile, ostale I bice jedino mjerodavno sredstvo zakljucivanja I vjerovanja
Pozivajuci se na nauku, oni samo traze (lazno) opravdanje I autoritet za svoje izjave I zakljucke. Tipican primjer I pristup za neuka covjeka.
Goran_35

Post by Goran_35 »

joj pa vi ste neumorni :lol:

cini mi se da su mnogi :oops: zreli za psihologa :oops: mada umisljaju da su zdravi a da Semir nije :oops: :D
Sinapsa

Post by Sinapsa »

Macuser wrote:Ali Osmanagic NIJE nikakav arheolog. Covjek je diplomirao na ekonomiji i politickim naukama. U Hjustonu se bavi proizvodnjom aluminijskih proizvoda (serpe, lonci, poklopci, kuhinje i vjerovali ili ne, piramide od metala). Ja bih se upitao, kako se moze vjerovati covjeku, koji je ocigledno jako egocentrican, sudeci po fotografijama iz njegove knjige, gdje u prvi plan postavlja sebe, a u pozadinu svoje vrlo vazne pronalaske, "koji ce da promijene istoriju covjecanstva", kako sam tvrdi.
Ja mislim da ovdje ima dosta materijala za psihologe, narcisoidnost i sl.
Pretpostavljam da ima dosta dobru moc ubjedjivanja, jer on, vjerovatno, vjeruje da piramide postoje. A, nas narod, navalio k'o mutav.
Da ali nisam ni mislio na njega kada sam spominjao arheologe...pretpostavljam da su na dosadasnjim istrazivanjima prisustvovali arheolozi. Mislim da znam o cemu govoris... ima tu i bombastike koja se meni ne svidja. Narod odmah razmislja o turizmu, parama, ponosu itd.itd.
Ako bi se i pronasla piramida u BiH to za mene nije ama bas nikakav razlog da budem ponosan na Bosance ili sebe kao Bosanca. To su mi gluposti. Vidio sam nekakve majce sa slikama piramide..na jednoj stoji "ponosan sam sto sam Bosanac" ili nesto slicno...Toga me sramota.
Neki EU-gradjanin kada to vidi pomislice (kao sto sam do sada vec i citao)
kako je to potvrda naseg nacionalizma itd.
Uprkos svemu smatram da postoji odredjena vjerovatnoca da se piramida stvarno nadje. Osmanagic moze biti simpatican, nesimpatican, seriozan, neseriozan, egocentrican ili ne...nastranu sa njim. Piramida mozda postoji. Postoje indicije (kao sto jedan strani arheolog rece "jedno mu(Osmanagicu) moramo ostaviti. To brdo zaista nevjerovatno potsjeca na Piramidu, toliko da bi za mene bilo vece iznenadjenje da piramide nema nego da je ima") koje treba dalje istrazivati. Smatram da covjek ne mora biti vrhunski naucnik da bi napravio takvo jedno otkrice. Ni ostale piramide nisu pronalazili samo vrhunski arheolozi...A o ostalim podrucjima nauke da i ne govorim.
Albert Einstein nije nista otkrio slucajno...Ali iza koliko drugih naucnika, koji su danas velika imena, stoji slucajno otkrice. Npr. Aleksandar Fleming - penicilin....Koliko je "laika" napravilo velika otkrica..npr. Charles Goodyear koji je od kaucuka napravio gumu, pa se danas zahvaljujuci tom vjecitom prosjaku i bijedniku mozemo voziti na biciklu, autom itd...
Pored svega neserioznog i pretjeranog u svoj ovoj tematici ostaje da postoje indicije koje treba dalje istrazivati...Ako ima ima, a ako nema onda nema.
Prenj

Post by Prenj »

Sinapsa,

nije problem amaterizma. Problem je iskljucivo u pristupu Semira O. dokazima.
Procitaj clanak iz The Guardiana na prethodnoj strani.
pravimjernik

Post by pravimjernik »

cernica wrote: Ako hoces da ti dokazem zakone iz matematike 3 – valjda treba da imas predznanje, odnosno sposobnost da me pratis, iz matematike 1 I 2.
Macuser wrote:Sve sto imamo su izjave Semira
Nije tacno. Imas izjave I drugih kompententnih strucnjaka pri Fondaciji iz oblasti geologije, arheologije itd.…

Ni Zilka, ni Imamovic, niti iko sa teme ovog foruma nije dokazao da analize geoloskih ispitivanja ne navode na kolosalnu gradjevinu ispod zemlje. Ne samo da nisu dokazali, nego uzorke sa sondaznog busenja nisu ni vidjeli ni pogledali.

CULO VIDA – JEDINI INSTRUMENT MOG DOKAZIVANJA

Kad smo vec kod gledanja, odnosno cula vida, da se zakljuciti (ali nije lako) da kod ovih gore navedenih a I ostalih koji se mogu prepoznati u ovom komentaru, u nedostatku obrazovanja I pristupacnosti procesu istrazivanja, (eto, da izuzmemo sposobnost za logicnost) oci jesu bile, ostale I bice jedino mjerodavno sredstvo zakljucivanja I vjerovanja
Pozivajuci se na nauku, oni samo traze (lazno) opravdanje I autoritet za svoje izjave I zakljucke. Tipican primjer I pristup za neuka covjeka.
hej pa je li ovo gore "jedini instrument MOG dokazivanja" znači da si ti cernica ustvari SEMIR OSMANAGIĆ? pa otkrio si se mangupe! znaš, moj IQ ti je 165 od mogućih 167 (http://sarajevo-x.com/forum/viewtopic.p ... 7&start=50), i čini mi se da si se provalio jarane ko niko!

@Macuser, podsjeća li te rečenička struktura ove cernice na Osmanagića? Mene jaaaaako :razz:

prosu se čoek ko tepsija :D :D :D :D :D :D :D :D
Macuser

Post by Macuser »

Pa to je vrlo indikativno. Od prve stranice mi se sugerise da tkz. Bosanska piramida IMA slicnosti sa piramidama iz Juzne Amerike.

Image

Dakle, a priori, se prezentira ono sto Semir zeli da vidimo. Covjek mi daje upustvo kako treba da zamislim jos nevidjenu, neiskopanu, stvar. Otvorena knjiga ispred brda piramidalnog oblika. Da li je to teorija ili dokaz? Dalje, da je covjek iole ozbiljan, izjavio bi, oprostite nisam nikakav doktor arheologije, to su mediji publikovali (do doktorata put ide preko fakulteta, magistarskog rada i tek onda covjek ima pravo da doktorira). Gledajuci njegove fotografije mogu da zakljucim da je covjek egocentrican. Nisam Vam ja kriv sto ste psiholoski naivni.
Last edited by Macuser on 11/01/2006 15:52, edited 3 times in total.
Goran_35

Post by Goran_35 »

Vidim taj IQ test bio jak? :roll: :D
pravimjernik

Post by pravimjernik »

Goran_35 wrote:Vidim taj IQ test bio jak? :roll: :D
tvoj rezultat?
cernica

Post by cernica »

Pravimjernik wrote: hej pa je li ovo gore "jedini instrument MOG dokazivanja" znači da si ti cernica ustvari SEMIR OSMANAGIĆ? pa otkrio si se mangupe! znaš, moj IQ ti je 165 od mogućih 167 (http://sarajevo-x.com/forum/viewtopic.p ... 7&start=50), i čini mi se da si se provalio jarane ko niko!
@Macuser, podsjeća li te rečenička struktura ove cernice na Osmanagića? Mene jaaaaako
prosu se čoek ko tepsija
Slab ti je test (a prema tome I IQ). Naravno da ja nisam Osmanagic, (ali hvala na komplimentu). Podnaslov se ne donosi na mene nego na tebe I slicne (procitaj odlomak). Ja ni blizu nisam njegovog preciznog izrazavanja, rjecitosti I znanja. Osmanagic nikog nebi vrijedjao, kao ja (ali takav sam temperament jer sam sa Juga). Striktno nam je rekao da na uvrede ne odgovaramo uvredama nego samo istinom, cinjenicama I argumentima, odnosno da se postavimo profesionalno u svojim nastupima. On je apsolutno svjestan vase nezrelosti I savjetovao nas da budemo strpljivi jer ce za jos ne dugo sva vas osporavnja ostati bezvrijedni – onog momenta kada se konture Piramide ukazu na proljece-ljeto ove godine.
Prenj

Post by Prenj »

cernica wrote: Striktno nam je rekao da na uvrede ne odgovaramo uvredama nego samo istinom, cinjenicama I argumentima, ...
:-)
Sinapsa

Post by Sinapsa »

Prenj wrote:Sinapsa,

nije problem amaterizma. Problem je iskljucivo u pristupu Semira O. dokazima.
Procitaj clanak iz The Guardiana na prethodnoj strani.
Ja ne mogu seriozno procijeniti vrijednost tih dokaza ili indicija jer sam u tom podrucju truba i pravio bih samo predrasude. Naveo sam da mi je to malo predaleko bilo sa tolikom sigurnoscu tvrditi da piramida zaista postoji, sto ne znaci da mi moj osjecaj daje pravo. Ali sa druge strane i Osmanagic sam nosi odredjeni rizik u citavoj toj akciji. Smatram da bi sve ovo bilo senzacionalno i da je rekao npr. "smatram da je vjerovatnoca da cemo tu naci piramidu velika..." time bi se i on zastitio od napada na njegovu serioznost itd. tako da polazim od toga da zna zasto pravi "unaprijed" izjave koje ne ostavljaju mjesta sumnji.
Inace ne vjerujem u nekakvu veliku zavjeru iza svega toga (sto ne znaci da sam upravu :) ).
Ja mislim da on iskreno vjeruje u postojanje piramide i da zeli sa svojim timom koji sadrzi strucnjake iz razlicitih oblasti da otkrije piramidu.
Mozda neke stvari ne djeluju skroz seriozno ali mislim da ipak on tu moze najvise da izgubi (npr. ugled) ali i da dobije (npr. ugled). Niko od nas tu ne ulaze svoju grdnu lovu pa da sad mozemo toliko da izgubimo, a ko ce zaraditi lovu ako se piramida nadje to mi je svejedno....ja podrzavam taj projekt i jedino sto zelim da znam je istina o Visocici. To je sve..
Macuser

Post by Macuser »

cernica wrote: Striktno nam je rekao da na uvrede ne odgovaramo uvredama nego samo istinom, cinjenicama I argumentima
Dakle onim sa cime ne raspolazete.
Prenj

Post by Prenj »

Sinapsa wrote: Ja ne mogu seriozno procijeniti vrijednost tih dokaza ili indicija jer sam u tom podrucju truba i pravio bih samo predrasude. Naveo sam da mi je to malo predaleko bilo sa tolikom sigurnoscu tvrditi da piramida zaista postoji, sto ne znaci da mi moj osjecaj daje pravo. Ali sa druge strane i Osmanagic sam nosi odredjeni rizik u citavoj toj akciji. Smatram da bi sve ovo bilo senzacionalno i da je rekao npr. "smatram da je vjerovatnoca da cemo tu naci piramidu velika..." time bi se i on zastitio od napada na njegovu serioznost itd. tako da polazim od toga da zna zasto pravi "unaprijed" izjave koje ne ostavljaju mjesta sumnji.
Inace ne vjerujem u nekakvu veliku zavjeru iza svega toga (sto ne znaci da sam upravu :) ).
Ja mislim da on iskreno vjeruje u postojanje piramide i da zeli sa svojim timom koji sadrzi strucnjake iz razlicitih oblasti da otkrije piramidu.
Mozda neke stvari ne djeluju skroz seriozno ali mislim da ipak on tu moze najvise da izgubi (npr. ugled) ali i da dobije (npr. ugled). Niko od nas tu ne ulaze svoju grdnu lovu pa da sad mozemo toliko da izgubimo, a ko ce zaraditi lovu ako se piramida nadje to mi je svejedno....ja podrzavam taj projekt i jedino sto zelim da znam je istina o Visocici. To je sve..
Gubitak ce najvise osjetiti nasa kulturna bastina koja je u jadnom stanju. Sva ona crkavica koja bi mozda zavrsila u Radimlji, Milama, Bobovcu, ... ce zavrsiti u ovoj ublehi.
Opstina Visoko je vec odvojila 5000 km, na redu je kanton, federacija, drzava ...
cernica

Post by cernica »

Macuser wrote:
cernica wrote:Striktno nam je rekao da na uvrede ne odgovaramo uvredama nego samo istinom, cinjenicama I argumentima

Dakle onim sa cime ne raspolazete.
Prenj wrote:
cernica wrote: Striktno nam je rekao da na uvrede ne odgovaramo uvredama nego samo istinom, cinjenicama I argumentima
Sto vam nesto istine, cinjenice I argumenti bodu oci. :lol:
Prenj wrote:Gubitak ce najvise osjetiti nasa kulturna bastina koja je u jadnom stanju.
Gubitak ce najvise osjetiti nasa kult mutna babastina koja je u danas u odlicnom stanju.
Locked