Macuser wrote:Ali Osmanagic NIJE nikakav arheolog. Covjek je diplomirao na ekonomiji i politickim naukama. U Hjustonu se bavi proizvodnjom aluminijskih proizvoda (serpe, lonci, poklopci, kuhinje i vjerovali ili ne, piramide od metala). Ja bih se upitao, kako se moze vjerovati covjeku, koji je ocigledno jako egocentrican, sudeci po fotografijama iz njegove knjige, gdje u prvi plan postavlja sebe, a u pozadinu svoje vrlo vazne pronalaske, "koji ce da promijene istoriju covjecanstva", kako sam tvrdi.
Ja mislim da ovdje ima dosta materijala za psihologe, narcisoidnost i sl.
Pretpostavljam da ima dosta dobru moc ubjedjivanja, jer on, vjerovatno, vjeruje da piramide postoje. A, nas narod, navalio k'o mutav.
Da ali nisam ni mislio na njega kada sam spominjao arheologe...pretpostavljam da su na dosadasnjim istrazivanjima prisustvovali arheolozi. Mislim da znam o cemu govoris... ima tu i bombastike koja se meni ne svidja. Narod odmah razmislja o turizmu, parama, ponosu itd.itd.
Ako bi se i pronasla piramida u BiH to za mene nije ama bas nikakav razlog da budem ponosan na Bosance ili sebe kao Bosanca. To su mi gluposti. Vidio sam nekakve majce sa slikama piramide..na jednoj stoji "ponosan sam sto sam Bosanac" ili nesto slicno...Toga me sramota.
Neki EU-gradjanin kada to vidi pomislice (kao sto sam do sada vec i citao)
kako je to potvrda naseg nacionalizma itd.
Uprkos svemu smatram da postoji odredjena vjerovatnoca da se piramida stvarno nadje. Osmanagic moze biti simpatican, nesimpatican, seriozan, neseriozan, egocentrican ili ne...nastranu sa njim. Piramida mozda postoji. Postoje indicije (kao sto jedan strani arheolog rece "jedno mu(Osmanagicu) moramo ostaviti. To brdo zaista nevjerovatno potsjeca na Piramidu, toliko da bi za mene bilo vece iznenadjenje da piramide nema nego da je ima") koje treba dalje istrazivati. Smatram da covjek ne mora biti vrhunski naucnik da bi napravio takvo jedno otkrice. Ni ostale piramide nisu pronalazili samo vrhunski arheolozi...A o ostalim podrucjima nauke da i ne govorim.
Albert Einstein nije nista otkrio slucajno...Ali iza koliko drugih naucnika, koji su danas velika imena, stoji slucajno otkrice. Npr. Aleksandar Fleming - penicilin....Koliko je "laika" napravilo velika otkrica..npr. Charles Goodyear koji je od kaucuka napravio gumu, pa se danas zahvaljujuci tom vjecitom prosjaku i bijedniku mozemo voziti na biciklu, autom itd...
Pored svega neserioznog i pretjeranog u svoj ovoj tematici ostaje da postoje indicije koje treba dalje istrazivati...Ako ima ima, a ako nema onda nema.