Identitet Bosnjaka

Post Reply
славянин

#1976 Re: Identitet Bosnjaka

Post by славянин »

_Scarlett_ wrote:[
Tako je, povezanost sa Bosnom i islamom je jedina konstanta kod Bosnjaka od Turaka na ovamo. Ali, sada je nacija formirana. Bosnjaci postoje, i, izuzev ovih jugobalija koji bi sad da izmisljaju bosanstvo (njih, prema popisu ima manje od 10% na cijeloj teritoriji BiH :D), velika vecina ljudi bosnjackog background se tako izjasnjava.

A ti ocito imas problema sa citanjem: rekla sam da 99% Bosnjaka u BiH su Bosnjaci. Ali ajd, dacemo ti 95% ili pak 93% ako ces se zbog toga osjecati bolje :D Jer postotak Srba i Hrvata (ili, ako hoces, pravoslavaca i katolika) medju "nacionalnim Bosancima"je zanemariv, i ti Srbi i Hrvati se jedino tako osjecaju jer zive u gradovima sa ogromnom bosnjackom vecinom pa se tako moraju izjasniti.

I na kraju: ismijavam vas i ismijavacu jugobalije na svakom koraku jer i u vlastitoj drzavi ih nema vise od 10% :lol:
Wow, iznenadila si me :hajmooo:

Bosnjackog background - mozes li samo to malo detaljnije.

Ismijavati... ne valja ismijavati jer u vlastitoj drzavi nema "nekih" procentualno vise od 10% :wink:
CPT

#1977 Re: Identitet Bosnjaka

Post by CPT »

Bloo wrote:
CPT wrote:
Bloo wrote:Šta su onda Škoti i Velšani i Englezi?
British citizens?
Stanovnici britanskog otoka i građani.
Osim toga?
Potomoci koga?
Kojim jezikom govore?
Get my point?
Kako bi klasificirao Velšane?
Jel to vazno za ovu diskusiju? pored nationality pise BRITISH CITIZEN nationality iako je puno lakse i brze napisati BRITISH nationality al onda u tu "nadnacionalnost" strpas narode koji sebe ne vide u tome.

Isto imas i kod Srba, Hrvata, Slovenaca... Pise i misli se na DRZAVLJANSTVO i ne na nacionalnost. Kod Srba (ili recimo Britanaca) to cak i doslovce pise.
U Sloveniji i Hrvatskoj se to vidi iz zapisa rijeci.

get my point?
Nadzornik

#1978 Re: Identitet Bosnjaka

Post by Nadzornik »

Bloo wrote: Kako bi klasificirao Velšane?
Kao strance na Britanskom ostrvu,obzirom da rijec wealhas na engleskom znaci stranac.
Bloo
Globalna šefica

#1979 Re: Identitet Bosnjaka

Post by Bloo »

Wikiman strikes again.
Znam ko su Kelti, Velšani itd...pričaš sa anglistom for fuck's sake.
Zarovi se malo onda u definiciju "keltske" nacije dalje od Wikija.
I malo poradi na engleskom. Ja da živim u Walesu, bila bi minority koji nije British citizen. Eejit.
Što se tiče jezika, ako Bošnjaci kao etnička grupa govore bosanskim jezikom, ja kao nebošnjak govorim isto tako bosanskim jezikom, a Hrvati kao etnička grupa u BiH govore hrvatskim koji se smatra jednim od standarda jednog jezika, a te standarde čine bosanski, hrvatski i srpski šta to znači?

Npr. scottish gaelic i irish gaelic se razlikuju jer narodi (?) koji ga koriste su dvije vrsta Kelta (P i Q Kelti takozvani da ne peglam s tim). Jako malo Škota govori Scottish Gaelic. Ako se prisjetimo CPTove teze da maternji jezik definiše pripadnost naciji,nacionalnosti, narodu...šta ćemo onda sa Škotima? Identificiraju se kao nacija/narod/whatever, a 1% populacije zna "škotski" jezik. Koriste engleski. Da li su onda Englezi (pod ovim ne mislim Englezi kao uobičajen naziv za stanovnike Velike Britanije) već stanovnike Engleske. Koji su se voljeli furati da su direktni potomci Rimljana jer su KElti niža rasa ha ja.
Bloo
Globalna šefica

#1980 Re: Identitet Bosnjaka

Post by Bloo »

Nadzornik wrote:
Bloo wrote: Kako bi klasificirao Velšane?
Kao strance na Britanskom ostrvu,obzirom da rijec wealhas na engleskom znaci stranac.
Cute but wrong.
edit: hint: combrogi
Last edited by Bloo on 16/05/2019 22:20, edited 1 time in total.
CPT

#1981 Re: Identitet Bosnjaka

Post by CPT »

Bloo wrote:Wikiman strikes again.
Znam ko su Kelti, Velšani itd...pričaš sa anglistom for fuck's sake.
Zarovi se malo onda u definiciju "keltske" nacije dalje od Wikija.
I malo poradi na engleskom. Ja da živim u Walesu, bila bi minority koji nije British citizen. Eejit.
Što se tiče jezika, ako Bošnjaci kao etnička grupa govore bosanskim jezikom, ja kao nebošnjak govorim isto tako bosanskim jezikom, a Hrvati kao etnička grupa u BiH govore hrvatskim koji se smatra jednim od standarda jednog jezika, a te standarde čine bosanski, hrvatski i srpski šta to znači?

Npr. scottish gaelic i irish gaelic se razlikuju jer narodi (?) koji ga koriste su dvije vrsta Kelta (P i Q Kelti takozvani da ne peglam s tim). Jako malo Škota govori Scottish Gaelic. Ako se prisjetimo CPTove teze da maternji jezik definiše pripadnost naciji,nacionalnosti, narodu...šta ćemo onda sa Škotima? Identificiraju se kao nacija/narod/whatever, a 1% populacije zna "škotski" jezik. Koriste engleski. Da li su onda Englezi (pod ovim ne mislim Englezi kao uobičajen naziv za stanovnike Velike Britanije) već stanovnike Engleske. Koji su se voljeli furati da su direktni potomci Rimljana jer su KElti niža rasa ha ja.
CPT je to rekao za konkretan narod i konkretnu drzavo (koja nije BIH usput). U svakom slucaju to nema veze sa pasosom gore gdje vrlo jasno pise BRITISH CITIZEN.
Nadzornik

#1982 Re: Identitet Bosnjaka

Post by Nadzornik »

CPT wrote: Isto imas i kod Srba, Hrvata, Slovenaca... Pise i misli se na DRZAVLJANSTVO i ne na nacionalnost. Kod Srba (ili recimo Britanaca) to cak i doslovce pise.

get my point?
Hrvatska-Hrvat,Slovenija-Slovenaca,Srbija-Srbijanac... :?
славянин

#1983 Re: Identitet Bosnjaka

Post by славянин »

Nadzornik wrote:
CPT wrote: Isto imas i kod Srba, Hrvata, Slovenaca... Pise i misli se na DRZAVLJANSTVO i ne na nacionalnost. Kod Srba (ili recimo Britanaca) to cak i doslovce pise.

get my point?
Bosna i Hercegovina - Bosnjak :D
CPT

#1984 Re: Identitet Bosnjaka

Post by CPT »

Nadzornik wrote:

get my point?
imas slike par stranica nazad...
HRVATSKO (nacija bi bila HRVATSKA)
SLOVENSKO (nacija bi bila SLOVENSKA)
kod Srba doslovce pise DRZAVLJNSTVO REPUBLIKE SRBIJE

Srbijanac bi bila verzija kao Bosanac ali u kontekstu ove price nema sta traziti.
CPT

#1985 Re: Identitet Bosnjaka

Post by CPT »

славянин wrote:
Nadzornik wrote:

get my point?
Bosna i Hercegovina - Bosnjak :D
drzavljanin BIH?
Bloo
Globalna šefica

#1986 Re: Identitet Bosnjaka

Post by Bloo »

U hrvatskoj putovnici piše:

Državljanstvo/Nationality - Hrvatsko

U Hrvatskoj postoje i nacionalne manjine (vidjeti dole citat sa Središnjeg državnog portala RH) tipa SRBI.
Srbin koji je državljanin Hrvatske će imati hrvatsko državljanstvo i putovnicu.
U putovnici će mu pisati:
Državljanstvo/Nationality - Hrvatsko

Vlada Republike Hrvatske neposredno provodi politiku u području prava nacionalnih manjina putem Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina. Pripadnici nacionalnih manjina ostvaruju većinu etničkih prava putem redovitih institucija Republike Hrvatske kao i većinski hrvatski narod čime se osigurava zaštita od asimilacije i getoizacije i omogućava razvoj kulturnog i nacionalnog identiteta u cilju njihove integracije u hrvatsko društvo.

Prema popisu stanovništva iz 2011. godine u Republici Hrvatskoj je popisano 4.284.889 stanovnika od čega je 328.738 pripadnika nacionalnih manjina kako slijedi i to: Albanaca 17.513 (0,41%), Austrijanaca 297 (0,01%), Bošnjaka 31.479 (0,73%), Bugara 350 (0,01%), Crnogoraca 4.517 (0,11%), Čeha 9.641 (0,22%), Mađara 14.048 (0,33%), Makedonaca 4.138 (0,10%), Nijemaca 2.965 (0,07%), Poljaka 672 (0,02%), Roma 16.975 (0.40%), Rumunja 435 (0.01%), Rusa 1.279 (0,03%), Rusina 1936 (0,05%) Slovaka, 4.753(0,11%), Slovenaca 10.517 (0,25%), Srba 186.633 (4,36%), Talijana 17.807 (0,42%), Turaka 367 (0,01%), Ukrajinaca 1.878 (0,04%), Vlaha 29 (0,00) i Židova 509 (0,01%).
Nadzornik

#1987 Re: Identitet Bosnjaka

Post by Nadzornik »

Bloo wrote: Cute but wrong.
edit: hint: combrogi
Ja neklasificiram ljude,volim i prosjake i bogate i kurve i mace,mace pravo volim... :D
jeza u ledja

#1988 Re: Identitet Bosnjaka

Post by jeza u ledja »

_Scarlett_ wrote:
jeza u ledja wrote:
_Scarlett_ wrote:bla bla
Kakve si ti samo gluposti navaljala :-)

Pricas ljudima o njihovim alternativnim ili fiktivnim identitetima....kao (po svemu sudeci) predstavnik naroda ciji se identitet mijenjao jedno 5 puta tokom zadnjih 150 godina. Blago receno komicno, da ne kazem tragicno.
Pricas o ljudima koji mijenjaju identitet tako ako su kod svojih ili kod tudjih, pa isto se desava sa hiljadama ljudi koji su primorani da se izjasnjavaju kao Bosnjaci upravo zbog pritiska nacionalista poput tebe.

I cuj 99% Bosanaca u vecinskim bosnjackim gradovima porijeklom Bosnjaci :lol: . Kojom si to naucnom metodom zakljucila, ispijanjem kafa i lizanjem prsta uz vjetar?

I ono naslo kao nekoga prcati :-) Koga boli kurac da li ga ti prihvatas ili ne?
Tako je, povezanost sa Bosnom i islamom je jedina konstanta kod Bosnjaka od Turaka na ovamo. Ali, sada je nacija formirana. Bosnjaci postoje, i, izuzev ovih jugobalija koji bi sad da izmisljaju bosanstvo (njih, prema popisu ima manje od 10% na cijeloj teritoriji BiH :D), velika vecina ljudi bosnjackog background se tako izjasnjava.

A ti ocito imas problema sa citanjem: rekla sam da 99% Bosnjaka u BiH su Bosnjaci. Ali ajd, dacemo ti 95% ili pak 93% ako ces se zbog toga osjecati bolje :D Jer postotak Srba i Hrvata (ili, ako hoces, pravoslavaca i katolika) medju "nacionalnim Bosancima"je zanemariv, i ti Srbi i Hrvati se jedino tako osjecaju jer zive u gradovima sa ogromnom bosnjackom vecinom pa se tako moraju izjasniti.

I na kraju: ismijavam vas i ismijavacu jugobalije na svakom koraku jer i u vlastitoj drzavi ih nema vise od 10% :lol:
Ne znam sta su "jugobalije" ali mi zvuci kao zesci kompleks onoga koji tim terminima barata.

Bosnjak je Bosnjak jer se tako izjasnjava. Ako se nekone izjasnjava kao Bosnjak, on nije Bosnjak, bez obzira sta ti, CPT ili neko deseti o tome misli. Recenica sa bilo kojim postotkom osim 100.00% koja glasi "X% Bosnjaka se izjasnjava kao Bosnjaci" je nonsens. Postotak pravoslavaca i katolika je manji jer oni u nesto vecem broju izjednacavaju religiju sa nacionalnom pripadnoscu. A i kao sto sama rece, lakse se prikloniti stadu kad si medju stadom. Isto vazi i za Bosnjake naravno. No nisu svi u BiH jedno, drugo ili trece, niti cetvrto. Nisu svi ni religiozni. Ima i ljudi koji su iz mjesanih brakova. Nije tesko pretpostaviti da takvi cine gro ove populacije, cak i ako se izjasnjavaju po vjeroispovijesti.

Usput, postoci o kojim govoris su puno manji odf 10%. Manji su i od 2% i ima ih 20 puta manje nego Bosnjaka u BiH, ali iz nekog razloga ugrozavaju tvoje bosnjacko nacionalno ushicenje.

I jos jednom ponavljam, treba malo razmislit prije nego sto napises nekom ko se 30 ili 50 godina izjasnjava isto - da ima neki lazni identitet, kad to pises kao pripadnica etnicke grupe koja je kao sto sama konstatova formirana tek nedavno. Malo samorefleksije nije na odmet. :wink:
jeza u ledja

#1989 Re: Identitet Bosnjaka

Post by jeza u ledja »

Seawolf wrote:
jeza u ledja wrote:
Seawolf wrote: I dalje ne vidim koja je terminološka poveznica između nacionalnosti i posjedovanja nekog (ili nekih) pasoša.
Poveznica je u pogresnom prijevodu engleske rijeci "nationality" na nas jezik. :wink:

Nationality se ne prevodi nuzno kao nacionalnost, i obratno.
Ako vodimo raspravu o terminološkoj jednakosti, ili nejednakosti i ako je vodimo na našem jeziku, onda značenje stranih riječi ne bi trebalo imati ulogu u toj raspravi.
Znam, reci to ovima sto se upale kad vide rijec "Nationality" u necijem pasosu.
jeza u ledja

#1990 Re: Identitet Bosnjaka

Post by jeza u ledja »

_Scarlett_ wrote:
jeza u ledja wrote:
_Scarlett_ wrote: Cinjenice ostaju: jedini koji se osjecaju kao Bosanci u nacionalnom smislu u BiH su Bosnjaci uz dio Srba i Hrvata koji zive u mjestima gdje su Bosnjaci ubjedljiva vecina.
Nesto sto je notorna glupost nije cinjenica.
Care, imali smo popis 2013. godine.
Imas crno na bijelo broj i postotak ljudi u Banja Luci, Bijeljini, Prijedoru, Capljini, Posusju itd. koji se nisu izjasnili kao Srbi, Hrvati ili Bosnjaci.

Ti govoris s osobom koja je zivjela 8 godina u RS-u, koja je morala da pazi da ne navija preglasno za BiH kad su bile utakmice, koja se naslusala toliko hejterskh i pljuvackih komentara o Bosni, Bosjacima, Bosancima, "Alijinim Srbima" (to su vam usput svi ti Srbi koji vi "Bosanci" koristite kao primjer "predstavnika Srba u BiH").

Dosta mi je vise vas iz trokutistana koji nama koji smo zivjeli sa Srbima iz RS, koji znamo njihove zelje da pricamo "glupost", da "nemamo pojma", jer eto tvoj drugar Zoran s Hrasnog je katolik i eto on se osjeca kao Bosanac :-)

Putuj malo po "svojoj" zemlji, ako si vec multietnicar, upoznaj se s ljudima druge nacionalnosti i vecinskim misljenjem tih ljudi. Eto pitaj ljude u IS sta misle o Divjaku i Kojovicu , za koji vi mislite da predstavljaju misljenje bosanskohercegovackih Srba :D
Nisam ja nikakav "multietnicar", samo govorim o besmislenosti te formulacije i u stvari shvatanja ljudi sta predstavlja pripadnost necijoj naciji. Ja apsolutno nemam nikakav problem da se bilo ko izjasnjava kako mu je ceif i da to prihvatim kao takvo. Nemam ja sta tebi govorit sta si, ko si, upirat prstom i smisljat posalice.
Nadzornik

#1991 Re: Identitet Bosnjaka

Post by Nadzornik »

I dalje mi nista nije jasno... :shock:

Moracu da se prijavim u prvu policijsku postaju da mi utvrde identitet... :?
славянин

#1992 Re: Identitet Bosnjaka

Post by славянин »

Nadzornik wrote:I dalje mi nista nije jasno... :shock:

Moracu da se prijavim u prvu policijsku postaju da mi utvrde identitet... :?
Jeli se osjecas bosnjakom ? Jesi li iz Bosne pa makar i porijeklom ?

O porijeklu i nastanku Bosnjaka da ne pocinjem - tu je dosta mitomanije i gluposti.Ali isto tako mislim da neko ko se osjeca pripadnikom Bosnjackog naroda i porijeklo mu vodi iz Bosne i Hercegovine ima apsolutno pravo da takav bude i priznat.

Mislim da nema puno onih koji negiraju postojanje Bosnjackog naroda ali isto tako treba biti realan pa reci da su Bosnjaci se kao narod medju posljednjim "iskristalisali" od juznoslovenskih naroda..

Jeli to zvuci ok ??
jeza u ledja

#1993 Re: Identitet Bosnjaka

Post by jeza u ledja »

I zamisli onda neko tom Bosnjaku dodje i kaze nisi ti Bosnjak, ti si u stvari Srbin ili Hrvat koji se zbog vjere izjasnjava kao Bosnjak. Bil mu sljagu opalio? Ha ja.
Seyfo

#1994 Re: Identitet Bosnjaka

Post by Seyfo »

Mi smo Bosnjaci. Nas jezik je bosanski. Nasa vjera je Islam. Jedemo cevape i bureke a kad se ima para janjetinu. Nas precjednik je Alija bio a sad je Bakir. Sin njegov. Nas, kad se razbolimo, handri Sebija. Nas pjevac je Dino Merlin. I Halid. Nas granap je BiMgo.
Dozer

#1995 Re: Identitet Bosnjaka

Post by Dozer »

jeza u ledja wrote:Nacionalnost, narodnost i etnicka pripadnost su jedno te isto, al djaba kad ljudi nece da cuju.
:shock:
Napusio se...?
славянин

#1996 Re: Identitet Bosnjaka

Post by славянин »

jeza u ledja wrote:I zamisli onda neko tom Bosnjaku dodje i kaze nisi ti Bosnjak, ti si u stvari Srbin ili Hrvat koji se zbog vjere izjasnjava kao Bosnjak. Bil mu sljagu opalio? Ha ja.
To je na tom Bosnjaku da cuva i radi na jacanju temelja svog naroda.A taj sto bi tako nesto rekao onda mozes komotno okrenuti stol pa reci nisi ni ti Srbin ili Hrvat nego juzni slaven :D.

Ne vezano za izjasnjavanje - bez lose namjere, mislim da Bosnjaci se identifikuju previse sa vjerom a premalo sa onim sto cini srz naroda / tradicije i kultura autohtona samo za iste.Cesto u nekoj averziji se odbacuje i vlastita historija,porijeklo pa i tradicije kako bi se distanciralo od drugih naroda - sto mislim da je sustinska greska.

Evo mali primjer - "cirilicar" je neki tip uvrede meni upucen mnogo puta - moje pitanje je , zasto Bosnjaci nemaju pravo da smatraju cirilicu/bosancicu i svojim pismom ?? Mislim imaju pravo ali ga odbacuju.Srbi su naprimjer mozemo reci "ukrali" i prisvojili dosta zajednicke historije,kulture itd juznoslovenskih naroda upravo zbog cinjenice da drugi imaju averziju prema istoj koju smatraju srpskom - mozemo reci da je to jedan uspjeh srpske propagande i mitologije jer su uspjeli skoro sve juznoslovensko da prepisu kao srpsko.
Last edited by славянин on 16/05/2019 22:56, edited 1 time in total.
Nadzornik

#1997 Re: Identitet Bosnjaka

Post by Nadzornik »

Seyfo wrote:Mi smo Bosnjaci. Nas jezik je bosanski. Nasa vjera je Islam. Jedemo cevape i bureke a kad se ima para janjetinu. Nas precjednik je Alija bio a sad je Bakir. Sin njegov. Nas, kad se razbolimo, handri Sebija. Nas pjevac je Dino Merlin. I Halid. Nas granap je BiMgo.
Mi smo drvosjece,potaman nam sve,oko nas su zelene,sume Bosanske... :D
Dozer

#1998 Re: Identitet Bosnjaka

Post by Dozer »

Seawolf wrote:
madner wrote:Cuj ovog za mene je nacionalnost. Isto oni Kurdi sto crtaju karte i kazu da su Kurdske nacionalonsti a imaju turske pasose.
Šta ima osoba, koja posjeduje dva važeća pasoša, dvaju različitih država:

a) dvojno državljanstvo, ili

b) dvojnu nacionalnost?
U slucaju potrebe za izjasnjavanjem po osnovu primarnog i sekundarnog drzavljanstva/pripadnosti naciji - moze pisati oboje u skladu s onim kako jeste. Ili moze pisati samo primarnu, a moze i drugo/u, steceno. U oba slucaja to moze dokazati.
Fudo387

#1999 Re: Identitet Bosnjaka

Post by Fudo387 »

Dozer wrote:
jeza u ledja wrote:Nacionalnost, narodnost i etnicka pripadnost su jedno te isto, al djaba kad ljudi nece da cuju.
:shock:
Napusio se...?
Naucili ga bolji, uspjesniji, pametniji...
To sto ti se ne uklapa u cupri...shoB reko nas narod, who gives a fuck.
Dozer

#2000 Re: Identitet Bosnjaka

Post by Dozer »

CPT wrote: NATIONALITY BRITISH CITIZEN
Evo opet nepostojeceg :D
I, naravno, i dalje ne konta sta lupa :lol:
Post Reply