Čak smo ga zvali konjak (Dobar dan, jedan Badelov konjak). Imućniji su pili Stock 84dale cooper wrote:Auch.SaraFina wrote:Malo mi samo bi smiješna spika sredovječnih muškaraca i sjećanja vaših iz mladosti uz Badel i muziku na gajbama
To je sve.E pa to je to...oficijelno sam postao sredovječnji muškarac.
![]()
Ali ne...nisam se toliko družio sa Badelom.Sjećam ga se jer je to bio choice of drink naših očeva.
Idemo bojkotovati proizvode hrvatskih firmi u BiH/iz HR i hrvatske distributere svjetskih "brendova" u BiH!
-
Hakiz
#1976 Re: Idemo bojkotovati proizvode hrvatskih firmi u BiH/iz HR i hrvatske distributere svjetskih "brendova" u BiH!
- SaraFina
#1977 Re: Idemo bojkotovati proizvode hrvatskih firmi u BiH/iz HR i hrvatske distributere svjetskih "brendova" u BiH!
Ommadawn wrote:Kosovo je kao država nastalo kad su se Rusija i SAD takmičili čija su muda veća. Amerikanci su na kraju pobijedili. Do tada je Kosovo bilo autonomija pa onda sastavni dio Srbije (nakon 1989) i nisu imali šanse naspram srpskih snaga. I danas dan je samo pijun u igri između EU i Rusije. Nikada neće riješiti sjeverni dio ukoliko se nešto ne žrtvuje.SaraFina wrote:1.Kosovo kao AP bivše Yuge izborilo je neovisnost od Srbije.
2.Bez obzira na "mentorstvo" stranih država predvodjenih USA, Kosovo je medjunarodno priznata država. I to bez RS, odnosno bilo kakve autonomije Srba na sjeveru Kosova.(sto puta bolja politička pozicija od BiH)
3.Vučić i srpski zvaničnici se po Kosovu ne smije ni najavljeno pojavljivati. U RS i BL dolaze kad god žele, isto da idu u Šumadiju ili Vojvodinu.
4.Kosovari uz neovisnost imaju i cjelovitu državu a mi u BiH na 49% tumor. I to neizlječiv i 20 i nesto godina nakon " metastaze".
5.Politički situaciju po Vučićevim upustvima Dodik nabrijava do posranja. Kad god hoće i kad se Srbija treba potkusurivati( bilo sa EU ili da Bošnjacima zabije prst u oko)
6.BiH je medjunarodni protektorat. 49% teritorije za par godina (kad interesi stranih sila oslabe na 0) može se odvojiti i pripojiti Srbiji. Sjever Kosova nikad.
7.Albanci su jedinstvena nacija koja na Yugu gleda s prijezirom, a ne sentimentalno kao polovica skoro Bošnjaka. Uključujući i tebe.
8.Njihov lobi je jak u svijetu.....Zato se i jesu izborili za samostalnu državu bez tumora.
I mogu do beskonačnosti nabrajati.
Ti Kosovo ne uporedjuj sa Švedskom i svojom trenutno perspektivom, nego zamisli da si povratnik u RS. Što bi bio da si u BiH.
Pa tako onda i sjeti se Podrinja i naših izbjeglica, a možeš i egzodusa stanovništva koji trenutno vlada. Redova ispred ambasada i ljudi koji odlaze.
O tebi ništa privatno ne nagadjam. A ne laskaj si ni da me zanima... Zimovala sam u Dorotei i sjetila se pića...Malo mi samo bi smiješna spika sredovječnih muškaraca i sjećanja vaših iz mladosti uz Badel i muziku na gajbama
To je sve.
Dodik koristi sve moguće poteze da se održi na vlasti i kad mu nacionalistički aduti ne budu pili vodu, sutra će biti spreman da pređe i na islam.
Vučiću igra na isti način a s obzirom da Srbi iz BiH uzimaju srbijansko državljanstvo, svojom politikom on sebi na taj način obezbjeđuje glasove u Srbiji.
Kosovo ima 69% nezaposlenih radno sposobnih ljudi. Taj dio je ujedno bio i najsiromašnija oblast u SFRJ i tek sedamdesetih godina dolaze u dodir sa modernom ekonomijom. Nikada ti ljudi nisu smatrali Jugoslaviju svojom državom, uvijek su težili ka ili nezavisnošću ili spajanjem sa Albanijom. SFRJ s druge strane ih nije priznavala kao konstutivni narod nego narodnost (whatever it means) i naravno da će oni gajiti sasvim drugačije odnose prema samoj državi. Da ne govorimo o represijama pod patronatom Aleksandra Rankovića.
Nemaju ama baš nikakav razlog da budu jugonostalgični.
Eh sad vezano za mene i Jugonostalgiju - ne znam po čemu si to mogla zaključiti ali evo da ti odmah kažem da ja uopšte nisam Jugonostalgičar. Ja jesam rođen u toj zemlji i svjedočio sam događajima koji su doveli do njenog kraha - to je ona tamna strana mojih uspomena. Ona svjetlija strana je moje djetinjstvo, putovanja kroz tu istu zemlju, igranje, druženje...
No kulturna ostavština je meni jako zanimljiva, poput muzike, filma, raznih umjetnosti, industrijskog dizajna, arhitekture und so weiter, und so weiter...
Kako bih se osjećao kao povratnik u BL? Isto kao neki moji drugovi koji tamo žive a oni žive kao i svi stanovnici RS-a odnosno BiH - to jest, neki tavore a neki kao grofovi. Desi se da kad neki nabrijani dijasporski patrioti dođu na odmore pa isprovociraju lokalne nacionalističke idiote pa onda ti moji drugovi budu kolateralna žrtva a patriote pobjegnu nazad u dijasporu i “doviđenja do slijedećeg puta”.
Oni koji stoje u redovima ispred ambasada su svi - i Bošnjaci, i Srbi, i Hrvati, i Romi... Oni su žrtve politike moćnika koji ih predstavljaju.
Baš mi je drago da sam se zajebo kad sam mislio da sam ti interesantanA eto pokazalo se da nisam.
Dorotea veliš? Nedavno sam telefonirao tamo povodom jednog oglasa
Za razliku od tebe, ja pokušavam da se spustim i pišem iz bosanskohercegovačke/svakodnevnice-stvarnost...iako sam vani. I kritike I pohvale takodjer upućujem Kosovu kao što vidiš, poput Bosanke. A ti kao Skandinavac... I to nije zato što je lako pisati iz dijasporske udobnosti i što mene bojkot neće pogoditi..
Nego upravo suprotno.
Mene pogadja politička situacija u kojem je moj narod u pat poziciji i možda naivno ali ipak POKUŠAVAM poboljšati svom narodu položaj u odnosu na srpsko/hrvatsku koaliciju. U ovom slučaju konkretno ucjene i opsturiranje te ponižavanje od sttane HDZ-a.
Bog
Nakon platforme i alijanse, te konačnog izbora Čovića, bila sam ubijedjena da će se odnosi relaksirati. No sta bi? Mi smo u 2017/18 na nižem statusu nego u jeku B-H sukoba. I tendencije su? Da idemo prema gorem...
A ti...
Pokušaj se spustiti na nivo povratnika u BL, i RS pa onda repliciraj za Kosovo. Pokušaj....
@Dale, šalila sam se malo
Last edited by SaraFina on 27/11/2018 12:41, edited 1 time in total.
- dale cooper
#1978 Re: Idemo bojkotovati proizvode hrvatskih firmi u BiH/iz HR i hrvatske distributere svjetskih "brendova" u BiH!
Pa naša ekonomska moć nije ni približna tvojoj. Kada uzmemo da je prosječna plata nekih 800KM, a da mnogo ljudi žive sa platama kojeSaraFina wrote:dale cooper wrote:MarlboroGold wrote:
Džaba ovo govoriti. Džaba X argumenata šta i kako (koji se naravno mogu pobiti) ako zagovornici neće aktivno provoditi ono što predlažu, te se zbog toga i na same njihove prijedloge stavlja veliki znak upitnika ili se postavlja pitanje iskrenosti. A kako će iz hladovine inostranih zemalja?
Ne možete se vi Saro sa time pomiriti... ego vam ne dopušta, pa ujedate sve one koji na to (s pravom) ukazuju. Koliko god bilo bolno to je brutalna istina.
Čime ćeš pobiti argumente? Čemu dramatiziranje da zagovornici tj, ja kao pokretačica teme trebam svojim primjerom povesti bojkot?
Ne radi se o razvijanju ratne strategije, pa da moja guzica neće stradati a vi cete biti na prvim linijama u rovovima. Takodjer, niko od vas neće ni gladovati, nego promijeniti način odnosno prioritet kupovanja nekih proizvoda.
Hoće ti to utjecati na kvalitet prehrane? Zdravlje?
Dakle kako si konkretno oštećen? A ja u dijasporskoj hladovini izbora?
su i ispod toga, onda ne trebaš biti genije da skontaš. Ovdje većina kupuje ono što si može priuštiti, a domaće često nije i najjeftinija opcija.
-
dezurni_ucenik
#1979 Re: Idemo bojkotovati proizvode hrvatskih firmi u BiH/iz HR i hrvatske distributere svjetskih "brendova" u BiH!
U nas ima kupit milka u supermarketu. Zemlja snova, meda i mlijeka.
- SaraFina
#1980 Re: Idemo bojkotovati proizvode hrvatskih firmi u BiH/iz HR i hrvatske distributere svjetskih "brendova" u BiH!
Ja u BiH @Dale dolazim vrlo često i dio porodice mi živi i u Sarajevu i u Tuzli.
Odlično znam cijene.
U HR tj Zagrebu sam takodjer 5 do 6 puta godišnje... Odgovorno tvrdim da je 85% bosanskih proizvoda jeftinije u odnosu na uvozne HR. Da ne govorim o stranim brendovima i skupljim luksuznim.
Dakle mani floskula.
Postaje smiješno ne pišem iz USA. Ili Tunguzije. I ne vidim BiH jednom u pet godina.
Odlično znam cijene.
U HR tj Zagrebu sam takodjer 5 do 6 puta godišnje... Odgovorno tvrdim da je 85% bosanskih proizvoda jeftinije u odnosu na uvozne HR. Da ne govorim o stranim brendovima i skupljim luksuznim.
Dakle mani floskula.
Postaje smiješno ne pišem iz USA. Ili Tunguzije. I ne vidim BiH jednom u pet godina.
Last edited by SaraFina on 27/11/2018 12:46, edited 1 time in total.
-
dezurni_ucenik
#1981 Re: Idemo bojkotovati proizvode hrvatskih firmi u BiH/iz HR i hrvatske distributere svjetskih "brendova" u BiH!
Ja mislim da neki Boga mole da u Bosni krene opet rat samo da bi mogli na forumu napisati: "E jesam vam reko/la".
- SaraFina
#1982 Re: Idemo bojkotovati proizvode hrvatskih firmi u BiH/iz HR i hrvatske distributere svjetskih "brendova" u BiH!
Ko zelio rat u kuci mu bio. Jedan sam prezivjela kao dijete.. Ako prizivala vama novi... Pa postoji karma, Bog ili nešto iznad.dezurni_ucenik wrote:Ja mislim da neki Boga mole da u Bosni krene opet rat samo da bi mogli na forumu napisati: "E jesam vam reko/la".
Ja mislim da je u BiH lakše zapaliti kantonalnu ili federalnu zgradu, nego provesti obični bojkot da se HDZ prisili na kompromis.
Inače u civiliziranom svijetu je obratno... pa kad budu idući put ljudi na ulicama.... neću reći "Rekoh vam"...nego zapamtite.
I krivite dijasporu
Tako mali beznačajan narod a mrzi sopstvene ljude vani... tuga.
-
moonca
#1983 Re: Idemo bojkotovati proizvode hrvatskih firmi u BiH/iz HR i hrvatske distributere svjetskih "brendova" u BiH!
--jeste jeftinije, ne znaci i bolje i kvalitetnije -i tu robu kupuje onaj ko mora.Odgovorno tvrdim da je 85% bosanskih proizvoda jeftinije u odnosu na uvozne HR. Da ne govorim o stranim brendovima i skupljim luksuznim.
Ipak se trebamo staviti u kozu onih koji zive u Bosni sada, i mi smo zivjeli-- sta znaci biti primoran kupovati jeftino.
Atmosfera -'ni na nebu ni na zemlji', zima, depresivno vrijeme,kisa, hladno , mladi odlaze -
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#1984 Re: Idemo bojkotovati proizvode hrvatskih firmi u BiH/iz HR i hrvatske distributere svjetskih "brendova" u BiH!
čini ti seSaraFina wrote: Tako mali beznačajan narod a mrzi sopstvene ljude vani... tuga.
tuga je kad neko ko pobjegne od neke situacije koja vjerovatno ne valja, i onda sa strane stoji i gleda i priča šta bi trebalo i kako
to je tuga
- dale cooper
#1985 Re: Idemo bojkotovati proizvode hrvatskih firmi u BiH/iz HR i hrvatske distributere svjetskih "brendova" u BiH!
Ali iz nekog razloga nikako da se vratiš za stalno. Mislim, ja, da sam na tvom mjestu, i da tako sa strašću brinem o sudbini naroda kojiSaraFina wrote:Ja u BiH @Dale dolazim vrlo često i dio porodice mi živi i u Sarajevu i u Tuzli.
Odlično znam cijene.
Dakle mani floskula.
živi ovdje i želim da pomognem, prvi korak bi bio da se vratim. Pa onda imaš i priliku da se aktivno uključiš u procese i svakodnevni
život. Par dana na godinu nije dovoljno da osjetiš kada te počne mljeti naša dnevna rutina. Kao što sam rekao na jednoj drugoj temi,
za jednog drugog forumaša, vi imate luksuz opcija ili više njih.
-
dezurni_ucenik
#1986 Re: Idemo bojkotovati proizvode hrvatskih firmi u BiH/iz HR i hrvatske distributere svjetskih "brendova" u BiH!
SaraFina wrote:Ko zelio rat u kuci mu bio. Jedan sam prezivjela kao dijete.. Ako prizivala vama novi... Pa postoji karma, Bog ili nešto iznad.dezurni_ucenik wrote:Ja mislim da neki Boga mole da u Bosni krene opet rat samo da bi mogli na forumu napisati: "E jesam vam reko/la".
Ja mislim da je u BiH lakše zapaliti kantonalnu ili federalnu zgradu, nego provesti obični bojkot da se HDZ prisili na kompromis.
Inače u civiliziranom svijetu je obratno... pa kad budu idući put ljudi na ulicama.... neću reći "Rekoh vam"...nego zapamtite.
I krivite dijasporu
Ne mrzim dijasporu nego ne volim pametovanje. Lako je palamuditi iz zapadnjackog luksuza.
-
dezurni_ucenik
#1987 Re: Idemo bojkotovati proizvode hrvatskih firmi u BiH/iz HR i hrvatske distributere svjetskih "brendova" u BiH!
Neki bas misle da su nama ovdje jedini problemi Dodik i Covic. Imamo jos x problema u nasim zivotima.
- dale cooper
#1988 Re: Idemo bojkotovati proizvode hrvatskih firmi u BiH/iz HR i hrvatske distributere svjetskih "brendova" u BiH!
Niti vas mrzimo niti krivimo za bilo šta, ali ne volimo pametovanje od nekog ko nije u našoj koži i ne živi naše živote.SaraFina wrote:Ko zelio rat u kuci mu bio. Jedan sam prezivjela kao dijete.. Ako prizivala vama novi... Pa postoji karma, Bog ili nešto iznad.dezurni_ucenik wrote:Ja mislim da neki Boga mole da u Bosni krene opet rat samo da bi mogli na forumu napisati: "E jesam vam reko/la".
I krivite dijasporu
- animals
#1989 Re: Idemo bojkotovati proizvode hrvatskih firmi u BiH/iz HR i hrvatske distributere svjetskih "brendova" u BiH!
Borba za svoj narod..
Kako izlizana matrica na ovim prostorima..
Kako izlizana matrica na ovim prostorima..
- CPT
#1990 Re: Idemo bojkotovati proizvode hrvatskih firmi u BiH/iz HR i hrvatske distributere svjetskih "brendova" u BiH!
osim kad zatreba... onda mozedezurni_ucenik wrote:SaraFina wrote:Ko zelio rat u kuci mu bio. Jedan sam prezivjela kao dijete.. Ako prizivala vama novi... Pa postoji karma, Bog ili nešto iznad.dezurni_ucenik wrote:Ja mislim da neki Boga mole da u Bosni krene opet rat samo da bi mogli na forumu napisati: "E jesam vam reko/la".
I krivite dijasporu
Ne mrzim dijasporu nego ne volim pametovanje. Lako je palamuditi iz zapadnjackog luksuza.
- SaraFina
#1991 Re: Idemo bojkotovati proizvode hrvatskih firmi u BiH/iz HR i hrvatske distributere svjetskih "brendova" u BiH!
dale cooper wrote:Ali iz nekog razloga nikako da se vratiš za stalno. Mislim, ja, da sam na tvom mjestu, i da tako sa strašću brinem o sudbini naroda kojiSaraFina wrote:Ja u BiH @Dale dolazim vrlo često i dio porodice mi živi i u Sarajevu i u Tuzli.
Odlično znam cijene.
Dakle mani floskula.
živi ovdje i želim da pomognem, prvi korak bi bio da se vratim. Pa onda imaš i priliku da se aktivno uključiš u procese i svakodnevni
život. Par dana na godinu nije dovoljno da osjetiš kada te počne mljeti naša dnevna rutina. Kao što sam rekao na jednoj drugoj temi,
Ne mislim da bi mogla živjeti u tridesetoj od novca roditelja, koji bi mi oni bili prinudjeni slati u svojim poznim godinama. Nisam tip parazita.
A posao u struci? To je vjerovatno nemoguća misija..
Za privatluk ja nemam uštedjevine, obzirom da 4 godine tek radim i zaradjujem punu plaću.
Pa me prosvijetli kako onda? Jesi zainteresiran da me zbrineš kao žendidbeni kandidat možda?
Šalaaaaaa!
- SaraFina
#1992 Re: Idemo bojkotovati proizvode hrvatskih firmi u BiH/iz HR i hrvatske distributere svjetskih "brendova" u BiH!
dezurni_ucenik wrote:SaraFina wrote:Ko zelio rat u kuci mu bio. Jedan sam prezivjela kao dijete.. Ako prizivala vama novi... Pa postoji karma, Bog ili nešto iznad.dezurni_ucenik wrote:Ja mislim da neki Boga mole da u Bosni krene opet rat samo da bi mogli na forumu napisati: "E jesam vam reko/la".
I krivite dijasporu
Palamudim ti iz sredjenog društva i na temu o kojoj očigledno znam mnogo. To ne možeš osporiti.
Ja bi iz tvoje sužene perspektive trudila se biti otvorena prema "progresivnim" idejama .... A ne ućutkavati i unižavati ih.
- SaraFina
#1993 Re: Idemo bojkotovati proizvode hrvatskih firmi u BiH/iz HR i hrvatske distributere svjetskih "brendova" u BiH!
dale cooper wrote:Niti vas mrzimo niti krivimo za bilo šta, ali ne volimo pametovanje od nekog ko nije u našoj koži i ne živi naše živote.SaraFina wrote:
Ko zelio rat u kuci mu bio. Jedan sam prezivjela kao dijete.. Ako prizivala vama novi... Pa postoji karma, Bog ili nešto iznad.
I krivite dijasporu
Pusti floskule... Rat je odavno gotov. Polovica vas na forumu živi i kvalitetnije nego neki u dijaspori. Vjerovatno i ti kao konkretan primjer.
Dakle, čemu to?
Moja familija ljetuje i zimuje više puta godišnje, nego mnogi koje znam, a u dijaspori su. I to u Tuzli žive.
To više @Dale ne pali
-
belfy
#1994 Re: Idemo bojkotovati proizvode hrvatskih firmi u BiH/iz HR i hrvatske distributere svjetskih "brendova" u BiH!
sto ti je posao u struci u BiH nemoguca misija?SaraFina wrote:dale cooper wrote:Ali iz nekog razloga nikako da se vratiš za stalno. Mislim, ja, da sam na tvom mjestu, i da tako sa strašću brinem o sudbini naroda kojiSaraFina wrote:Ja u BiH @Dale dolazim vrlo često i dio porodice mi živi i u Sarajevu i u Tuzli.
Odlično znam cijene.
Dakle mani floskula.
Ne mislim da bi mogla živjeti u tridesetoj od novca roditelja, koji bi mi oni bili prinudjeni slati u svojim poznim godinama. Nisam tip parazita.
A posao u struci? To je vjerovatno nemoguća misija..
Za privatluk ja nemam uštedjevine, obzirom da 4 godine tek radim i zaradjujem punu plaću.
Pa me prosvijetli kako onda? Jesi zainteresiran da me zbrineš kao žendidbeni kandidat možda?
Šalaaaaaa!
- SaraFina
#1995 Re: Idemo bojkotovati proizvode hrvatskih firmi u BiH/iz HR i hrvatske distributere svjetskih "brendova" u BiH!
Zato što nemam love za privatluk, a ćaća je s godinama izgubio veze koje bi me mogle uhljebiti.
-
moonca
#1996 Re: Idemo bojkotovati proizvode hrvatskih firmi u BiH/iz HR i hrvatske distributere svjetskih "brendova" u BiH!
Za privatluk je bitna ideja -- nesto novca dobro dodje ..ne mora biti vreca.

-
belfy
#1997 Re: Idemo bojkotovati proizvode hrvatskih firmi u BiH/iz HR i hrvatske distributere svjetskih "brendova" u BiH!
ne znam za struku gdje je samo privatluk opcija. zar nema radnih mjesta na kojima mozes raditi sa svojom strukom u BiH? ne moze uhljebljenje biti jedina opcija?
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
- SaraFina
#1999 Re: Idemo bojkotovati proizvode hrvatskih firmi u BiH/iz HR i hrvatske distributere svjetskih "brendova" u BiH!
Ja je nemam. Jedino da privatno radim ono za što sam se skolovala.moonca wrote:Za privatluk je bitna ideja -- nesto novca dobro dodje ..ne mora biti vreca.![]()
- SaraFina
#2000 Re: Idemo bojkotovati proizvode hrvatskih firmi u BiH/iz HR i hrvatske distributere svjetskih "brendova" u BiH!
Mislim da nema. Možda da volontiram jedino u kućama za zaštitu zlostavljanih žena i sl.belfy wrote:ne znam za struku gdje je samo privatluk opcija. zar nema radnih mjesta na kojima mozes raditi sa svojom strukom u BiH? ne moze uhljebljenje biti jedina opcija?