Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa

Sve o općim izborima, strankama, kandidatima...
Locked

Na izborima 2018 za skupštinu Kantona Sarajevo glasat ću za:

Poll ended at 06/10/2018 23:59

BPS
2
1%
DF
13
6%
GS
8
4%
NBL
4
2%
NiP
15
7%
NS
85
39%
SBB
5
2%
SDA
30
14%
SDP
45
21%
Neka druga
10
5%

Total votes: 217

Maystor

#1976 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa

Post by Maystor »

ultima_palabra wrote:Konakovic i ekipa iz NIPa su napustili SDA, nisu ih se ovi rijesili. Ostale nabrojane stranke nisu relevantne u KS.
Kanton Sarajevo nije Mauricijus i dio je ustavne strukture BiH. Nijedan projekat u KS se ne može relizovati bez podrške viših struktura vlasti. Čak i ovaj kredit EBRD za vodu ne može ići dok ga ne potpišu Jelka i/ili Bevanda. Naravno da je relevantno, i SDP (kao najveća opoziciona stranka) mora reći šta žele: ići u vlast sa SDA, ići u vlast sa gorim od SDA, a da se ne zovu SDA ili ostati opozicija (realno, nisu dobili izbore).
Dr. Kuca

#1977 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa

Post by Dr. Kuca »

Meni je sega kad se pljuje sda a kao u konakovicu vide to nesto, iako je 10 godina konakovic bio izvrsna vlast, syo kao predsjednik kluba, sto kao premijer. Ali sda ne valja ali valja NiP. Isto i sa komsicem i sdpom. Sdp ne valja, ali valja komsic. Balija i logika.
hizo ramidovic

#1978 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa

Post by hizo ramidovic »

stara meksicka poslovica kaze: 'neko ce biti vlast a neko opozicija'.

u obrazlozenju poslovice stoji da, ako u kantonu ima para (a ima) i ako nema neke odgovornosti, onda je bolje biti vlast vego opozicija.
baxus

#1979 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa

Post by baxus »

MUNAFIK wrote:
Maystor wrote:
Better Man wrote:SDA je najveće zlo i bilo kakava koalicija s njima ne dolazi u obzir. 90% funkcionera SDA treba da završi na doživotnoj robiji.
U tom kontekstu, kakvo je tvoje mišljenje o A-SDA, PDA i NiP?
Konakovic napustio SDA sa pozicije premijera kada nije mogao da smijeni obicnog korumpiranog direktora ZOI-a Hubijara... Prije toga se sa svojom strankom dobro zakacio oko smjene policijskog Komesara i oko smjene direktora Vodovkda KS... Dakle bio je sef Viade KS ali cijelu igru su igrali Cesir i Sarajlic i ostali iza paravana i postavljali svoje direktore i stelili tendere itd...

Sa sobom je poveo Okerica vrlo cisto ime iz Skupstine KS I Ademovica za kojeg se isto tako ne vezu nikave afere ni nikakav kriminal...

Za mene sasvim dovoljno da im dam glas i da vjerujem da moze bolje...
Iako sam npr ja glasao za SDP listu na kantonalnom nivou, potpuno se slažem s tobom i malo mi je nedostajalo da glasam za NIP.
Ali evo ispostavlja se da je svejedno jer su dio koalicije :thumbup:
putokaz1

#1980 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa

Post by putokaz1 »

SDP vuče konstantu u KS s brojem glasova
NIP je čudna stranka,pobjegneš iz SDA,a onda udaraš po njima,ukradeš glasove koji bi išli ''ljevici'' i onda nekad se vratiš u SDA ko Radončić
Kako pratim stanje Koalicija bez SDA na bilo kom nivou je JOŠ UVJEK NAŠ SAN
malakh
Location: šeher rajvosa - http://aqicn.org/city/bosnia-herzegovin ... s-embassy/
Grijem se na: ćumur
Vozim: opel vektru

#1981 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa

Post by malakh »

baxus wrote:
Konakovic napustio SDA sa pozicije premijera kada nije mogao da smijeni obicnog korumpiranog direktora ZOI-a Hubijara... Prije toga se sa svojom strankom dobro zakacio oko smjene policijskog Komesara i oko smjene direktora Vodovkda KS... Dakle bio je sef Viade KS ali cijelu igru su igrali Cesir i Sarajlic i ostali iza paravana i postavljali svoje direktore i stelili tendere itd...

Sa sobom je poveo Okerica vrlo cisto ime iz Skupstine KS I Ademovica za kojeg se isto tako ne vezu nikave afere ni nikakav kriminal...

Za mene sasvim dovoljno da im dam glas i da vjerujem da moze bolje...
do sada smo imali situacije da su oni koji su napustili sda, nedugo poslije koalirali sa istom. stranka za bih, silajdžić bivši visoki funkcioner sda, nakon izborne pobjede, ulazi u koaliciju sa sda. fahrudin radončić, također nekadašnji visoki funkcioner sda, odnosno siva eminencija sda, napušta sda i nakon toga ulazi u koaliciju sa sda. isto važi i za a-sda.

poučeni ranijim iskustvima ne može nas iznenaditi da nip uđe u koaliciju sa sda. budući da nip nije oduzela ništa glasova sda, već isključivo sdpu i dfu, sa primatom u priči protiv sda, ne bi se mogao iznenaditi i da je to sve smišljeno.

ali konakoviću se mora odati veliko priznanje na svemu što je učinio, jer cca trideset hiljada glasova nije malo, a tih trideset hiljada glasova je u pasivi građanskih stranaka.
hizo ramidovic

#1982 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa

Post by hizo ramidovic »

nova koalicija na pomolu:
SDA+NiP+SBB =10+6+4 = 20
fahro i dino vec dogovorili, ostalo jos da se SDA izjasni prihvati li ili ne .
A_A_AKCIJA

#1983 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa

Post by A_A_AKCIJA »

Lažeš hizo, fali ti Boss u kalkulaciji

:D
MUNAFIK

#1984 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa

Post by MUNAFIK »

hizo ramidovic wrote:nova koalicija na pomolu:
SDA+NiP+SBB =10+6+4 = 20
Naravno da od ovoga nema ništa...

NiP sada nastupa lokalno dakle svi koji su glasali za NIP to su uradili radi sukoba Konakovića sa SDA... Kantonalna prica dosta se ljudi tu medjusobno zna i poznaje, ako Kifla koalira sa SDA on gubi sve ukljucujuci i ljude u svojoj stranci...

Da je teorija zavjere, opet SDA je imala bolju kartu da igra od ove... Smjene Hubijara, daju podrsku Kifli da jos malo pocisti neke direktore u KS bace pricu kako se stranka cisti od lopova i eto ga na izborima bi uzeli 70 milja glasova sigurno, dobra SDA dobar i Kifla... Ovako nista od toga... glupa teorija zavjere... Npr Komsic moze sebi dopustiti da koalira sa SDA ili da ih podrzava jer on dobija na nivou drzave i na racun patriotizma i kontre Covicu... Za Kiflu i sve u NIPu ovo je licno... na mahalskom nivou...
Roccohljup

#1985 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa

Post by Roccohljup »

iskreno, to bi bila prirodnija koalicija od ove gdje bi NiP i/ili SBB stali uz ljevicu......
Bojim se da ce NS. DF, I SDP samo glavobolju dobiti ukoliko koaliraju sa konakovićem i ostalim SDA satelitima, al bumo vidjeli.
_Reds_

#1986 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa

Post by _Reds_ »

I dalje je tu sve moguce. Pa da sa SDA ide SDP i DF.
putokaz1

#1987 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa

Post by putokaz1 »

_Reds_ wrote:I dalje je tu sve moguce. Pa da sa SDA ide SDP i DF.
U tom slučaju bi 2020 išli na Dženazu SDP-u
_Reds_

#1988 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa

Post by _Reds_ »

putokaz1 wrote:
U tom slučaju bi 2020 išli na Dženazu SDP-u
Ma kakvu dzenazu, oni su tu gdje jesu.

4 zastupnika imali i prije 4 godine.

To je ta njihova baza, i minimum bez obzira na sve.

Da im SDA ponudi recimo Federalnog premijera, pitanje je da li bi to oni odbili.
ultima_palabra

#1989 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa

Post by ultima_palabra »

DF je glavobolja sam po sebi, vidi se da su usli u pregovre samo da mute vodu i kupuju vrijeme za SDA.
kluz franjo

#1990 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa

Post by kluz franjo »

SDA+NiP+SBB =10+6+4 = 20
Ne ulazeći u motive kolege hize (zajebantski ili ne), meni ovakav mogući rasplet nije "šokantan" i/ili "iznenađujući".
Što reče kolega roccohljup, ipak je ova grupa od 21 zastupnika međusobno najsličnija, te samim tim i prirodno najbliža. Uz to, ovakava skupina najbolje odražava i stavove većine birača u KS - izraženu na zadnjim izborima.

SDA sigurno nije prepreka ovakvom dilu. Za SDA je jedini cilj - vlast, a jedina ideologija - novac. To što ih je neko prozivao da su kriminalci, ovakvi-onakvi, što im je prije izbora "kosti raskopavao", to za SDA nije nikakva prepreka.

SBB je mali upitnik. Radnočić je svjestan da u svakom scenariju, SBB kao relevantan politički projekat najkasnije za 4 godine nestaje sa političke scene. Ni njemu principi i obećanja ne znače puno, a suočen sa potpunim gubitkom uticaja mogao bi odigrati bilo koji potez.

Najveći upitnik je Dino Konaković. Realno NiP postoji samo dok Dino postoji - kao i svaka organizacija djl-tipa (Silajdžić-SBiH, Radončić-SBB, Komšić-DF) i u NiP-u se Dino sve pita, i od njegovih ambicija sve zavisi. A njegove ambicije su velike.

Ako su mu ambicije "bandićevske", njegove zahtjeve bi SDA eventualno i mogla prihvatiti u cilju trenutnog opstanka na vlasti u kantonu "vrijednijem od 10 švicarskih" i njegovog postepenog davljenja - kao što su to uradili i sa drugima.
Ako su mu ambicije "vučićevske", onda će dogovor biti teže postići, jer SDA ipak ima iskustvo i istančan instinkt preživljavanja na vlasti.

Sudeći po nekim izjavama i po postizbornoj medijskoj kampanji, izgleda da se u SDA dobro znoje.
Ali šta ću im ja. Sami su guju u njedrima odgojili.
Novak20

#1991 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa

Post by Novak20 »

kluz franjo wrote: Ne ulazeći u motive kolege hize (zajebantski ili ne), meni ovakav mogući rasplet nije "šokantan" i/ili "iznenađujući".
Što reče kolega roccohljup, ipak je ova grupa od 21 zastupnika međusobno najsličnija, te samim tim i prirodno najbliža. Uz to, ovakava skupina najbolje odražava i stavove većine birača u KS - izraženu na zadnjim izborima.

SDA sigurno nije prepreka ovakvom dilu. Za SDA je jedini cilj - vlast, a jedina ideologija - novac. To što ih je neko prozivao da su kriminalci, ovakvi-onakvi, što im je prije izbora "kosti raskopavao", to za SDA nije nikakva prepreka.

SBB je mali upitnik. Radnočić je svjestan da u svakom scenariju, SBB kao relevantan politički projekat najkasnije za 4 godine nestaje sa političke scene. Ni njemu principi i obećanja ne znače puno, a suočen sa potpunim gubitkom uticaja mogao bi odigrati bilo koji potez.

Najveći upitnik je Dino Konaković. Realno NiP postoji samo dok Dino postoji - kao i svaka organizacija djl-tipa (Silajdžić-SBiH, Radončić-SBB, Komšić-DF) i u NiP-u se Dino sve pita, i od njegovih ambicija sve zavisi. A njegove ambicije su velike.

Ako su mu ambicije "bandićevske", njegove zahtjeve bi SDA eventualno i mogla prihvatiti u cilju trenutnog opstanka na vlasti u kantonu "vrijednijem od 10 švicarskih" i njegovog postepenog davljenja - kao što su to uradili i sa drugima.
Ako su mu ambicije "vučićevske", onda će dogovor biti teže postići, jer SDA ipak ima iskustvo i istančan instinkt preživljavanja na vlasti.

Sudeći po nekim izjavama i po postizbornoj medijskoj kampanji, izgleda da se u SDA dobro znoje.
Mislim da si samo u ovome pogriješio. Ima SDA ideologiju jaču od novca ali ako može jare i pare, što da ne. :D
Nero Histrion

#1992 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa

Post by Nero Histrion »

SDA+NiP+SBB =10+6+4 = 20
S kim je sad Fahro? S SDP-om ili s Dinom? I hoce li biti u vlasti kad je govorio da nece biti, da ga vlast ne zanima nege da ce biti u opoziciji, konstruktivnoj? S PDA bili za vrijeme izbora u TK, sad ce s SDP, nece s PDA I SDA u tom istom TK. U SK vise se ne zna ko s kim pregovara i ko je koja koalicija. Ma ja vise nista ne kontam ovdje.
Hizo, jel' ovo zavrkancija neka opet? :lol:
Last edited by Nero Histrion on 29/10/2018 12:16, edited 1 time in total.
kluz franjo

#1993 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa

Post by kluz franjo »

Novak20 wrote: Mislim da si samo u ovome pogriješio. Ima SDA ideologiju jaču od novca ali ako može jare i pare, što da ne. :D
Meni nijedna ne pada na pamet - što ne znači da sam u pravu.
Posmatrajući rad i razvoj SDA (isto važi i za HDZ npr.), nikakvu drugu ideologiju ja ne primjećujem.
Osnovni motiv - novac. Najsigurniji način - vlast.
Sve ostalo su postali samo mehanizimi realizacije gore navedena dva cilja.

Ali kao što rekoh - ne mora značiti da ispravno zaključujem.
hizo ramidovic

#1994 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa

Post by hizo ramidovic »

ne mora obicna svjetina i fukara znat' kakvi se pregovori vode oko formiranja vlasti i ko, s kim i gdje pregovara.
kad sve bude dogovoreno, javnost ce uredno biti obavijestena.
do tad, sutite, radite, placajte poreze i punite budzet...
Banksy

#1995 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa

Post by Banksy »

Nije moguće.

https://www.youtube.com/watch?v=djwOZvknTzs
Banksy

#1996 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa

Post by Banksy »

Kmeči se i dalje, dobro je, dobar znak...
A_A_AKCIJA

#1997 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa

Post by A_A_AKCIJA »

kluz franjo wrote: Ne ulazeći u motive kolege hize (zajebantski ili ne), meni ovakav mogući rasplet nije "šokantan" i/ili "iznenađujući".
Što reče kolega roccohljup, ipak je ova grupa od 21 zastupnika međusobno najsličnija, te samim tim i prirodno najbliža...
Hizo zajebava, pa rekoh i ja da uletim.

A sad zaozbilje, rasplet nema nikakvog smisla. Ima tu i pseudo-ljevičarskog rasizma, ali da ne idem sada u tom pravcu (u stilu Damira Nikšića i uratka Nacros).

Ovo citirano je jedna velika zabluda. Ako nas je ičemu iskustvo naučilo, onda je to da ko okusi vlast, teško ostaje čist. Može mirso pisati hvalospjeve, dok NS gleda kolače kroz izlog i ronda na one što ih ljušte. Bojan Bajić je napisao članak koji to sjajno objašnjava i nudi rječenje (btw, čovjek zbog kojeg sam prvi put glasao za NS. Njegova argumentacija kako Srbi moraju da se bore za BiH je i dalje neprevaziđena).

Sve stranke koje budu dolazile na vlast u ovom sistemu, će prije ili kasnije postajati korumpirane sistemom. Jedino rješenje je povratak morala i etike u društvo, u kojem uzori neće biti oni koji imaju po svaku cijenu, gdje će se istina više cijeniti od laži, a znanje od varanja i korupcije. Ko god misli da postoji stranka koja ovo ima inherentno kao svoju osobinu (mirso i karakter pluga) se grdno vara. Malo je pojedinaca koji mogu odbiti sve plodove vlasti koje im se nude. Biti u vlasti u ovoj državi je bolje nego dobiti na bingu i lotu. Bukvalno.

Jedina šansa su stranke koje su svježe i kojima se neće dati prevelika šansa da se korumpiraju, prije nego izmijenimo sistem. U ovome se moramo osloniti na pojedince koji će pod našim budnim okom uraditi suprotno od prethodnika. Udariti temelje pravednijem sistemu, koji će biti teško vratiti nazad, kada jednom odu sa vlasti. Kada bi iza ovog mandata i koalicije ostala samo zaostavština profesionalnih direktora u javnim preduzećima i prepolovljena korupcija, zrak voda i sigurnost, a sve zabetonirano zakonima, ja bih bio prezadovoljan.

Ti temelji su civilizacijske prirode, a ne politčke: Da cijenimo najbolje, a ne najveće ulizice među nama. Da najbolji prvi dobiju šansu, a ne stranački ljudi, da su zakoni tu da nam koriste a ne da nas sputavaju, da je korupcija jednaka raku društva i da se mora iskorijeniti...

NiP je u ovome bio najprecizniji i zato sam glaso za njih. Vjerujem li im slijepo? Ne! Dok ovo pišem, desetine ex-SDAovaca oblijeće oko NiP-a i gleda da se ugradi. Korupcija vremenom je neminovna i sigurno će se desiti. Ono što se mora uraditi je pritisak da se ispune predizborna obećanja i u jednom, eventualno dva mandata KS unaprijedi kao nikada prije. Za to postoje dobri uslovi.

Poslije ova dva mandata, siguran sam da će NiP, ali i NS puno biti sličniji SDA i ostalim strankama prvog vala, koje su odavno okoštale i usklađene sa starim sistemom. I tada će doći neki novi likovi i njima ćemo dati šansu i sve ukrug...

Tek će nekada poslije postati bitne ideološke razlike i moći ćemo objektivno pisati o ljevici, desnici... Do tada je sve ovo prapolitika.
kluz franjo

#1998 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa

Post by kluz franjo »

A_A_AKCIJA wrote:
Što reče kolega roccohljup, ipak je ova grupa od 21 zastupnika međusobno najsličnija, te samim tim i prirodno najbliža...
Hizo zajebava, pa rekoh i ja da uletim.

A sad zaozbilje, rasplet nema nikakvog smisla. Ima tu i pseudo-ljevičarskog rasizma, ali da ne idem sada u tom pravcu (u stilu Damira Nikšića i uratka Nacros).

Ovo citirano je jedna velika zabluda.
...
Tek će nekada poslije postati bitne ideološke razlike i moći ćemo objektivno pisati o ljevici, desnici... Do tada je sve ovo prapolitika.
Sa jednim dijelom komentara se slažem, pa neću ići u dublje seciranje...

Prvo. Klasične političke ideologije - kako smo ih do pred kraj 20. vijeka definisali - više "ne stanuju" ni globalno, a na našim prostorima praktično i ne postoje.
Ipak, i dalje postoje svjetonazori po određenim pitanjima i ja tu veći presjek sličnosti vidim u gore opisanoj grupi od 21 zastupnika. Čak iako možda griješim, to sam rekao bez ikakvog vrijednovanja.
Tako da se nadam, da ovo sa "pseudo-ljevičarskim rasizmom" nema veze sa mnom.

Drugo. Ja nisam rekao ni da dogovaraju, a ni da ne dogovaraju. Ja sam samo rekao, da AKO bi se i desio takav rasplet, da ne bih bio šokiran i iznenađen. Političko iskustvo nas ovdje uči da je velika zabluda u startu odbacivati "Velike zablude".
Lično mislim da su Dinine ambicije dodatno porasle nakon više nego dobrog izbornog rezultata i da će SDA tu teško šta moći ponuditi.

Za kraj. To što ja u današnjoj situaciji i ovakvim izbornim rezultatima možda vidim 99% razloga za pesimizam, ne umanjuje moje uvjerenje da se i za neku šansu od 1% treba boriti.
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#1999 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa

Post by JoseMujica »

kluz franjo wrote:
SDA+NiP+SBB =10+6+4 = 20
Ne ulazeći u motive kolege hize (zajebantski ili ne), meni ovakav mogući rasplet nije "šokantan" i/ili "iznenađujući".

Kiflina ambicija, jedini program i cilje je da bude premijer i ko mu to isporući dobiče ga....Tornjaka če svak kupiti time da zadrži trenutna "javna" preduzeča koja je poklopio, upravne i nadzorne. On sada mudrije igra neče ministarstva ali hoče sve ostalo da more nastavit uvaljivat svoje politrone, a glumit opozicionara...to je cijena tih 10 rućica u našem malom, ali najvažnijem Kurtonu (NiP+SBB)

jedino otvoreno pitanje je ko je spreman za ovi pazar: SDA ili blok SDP-NS-DF?

ali svaka igra i svaka dobija
kmirsad

#2000 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa

Post by kmirsad »

Novak20 wrote:

Mislim da si samo u ovome pogriješio. Ima SDA ideologiju jaču od novca ali ako može jare i pare, što da ne. :D
Možeš li u kratkim crtama malo opisati du ideologiju jaču od novca.
Locked