Banksy wrote:A_A_AKCIJA wrote:
Hajmo razvaliti koaliciju zbog parade. Mislim, bujrum, vratimo SDA i uživajmo, svi zajedno.
Možda NiP to i želi?
Nema straha za koaliciju ukoliko NiP ''ispoštuje'' ranije prihvaćeno i dogovoreno. Do njih je, sve.
Poremete li se odnosi u koaliciji, oni su jedini krivci.
"Od prvog aprila do danas, organizatori/ce održavaju redovne sastanke s predstavnicima Ministarstva unutrašnjih poslova i Uprave policije Kantona Sarajevo, kao i drugih relevantnih institucija. Tokom svih sastanaka i dogovora kao organizatori/ce smo ispunili i ispunjavamo uslove predviđene Zakonom o javnom okupljanju Kantona Sarajevo za održavanje mirnog skupa.
U dosadašnjem periodu smo dobili/e nedvojbene garancije kako Vlade, tako i policije Kantona Sarajevo da prvu Bh. povorku ponosa mogu adekvatno zaštititi. Pored toga i Vlada i policija Kantona su u cjelokupnoj dosadašnjoj komunikaciji sa Organizacionim odborom povorke kontinuirano isticali da nemaju nikakva saznanja na osnovu kojih bi se na bilo koji način dovelo u pitanje održavanje povorke ponosa", istaknuto je u saopćenju.
Haj da ne pregonimo
Možda LGBT aktivisti žele da razvale koaliciju, pa da zauvijek ostanu ugroženi? Možda su dnevnice veće prije nego poslije parade? Nešto kao nadnica za strah? Ako se sjetim još koje teorije zavjere, napišem. Eh, da, možda Vučić, preko Ane Brnabić ruši koaliciju

, samo da nas destabilizira.
Bojim se da ovo pitanje spada u jedno od onih za koje je dogovoreno još u vrijeme pravljenja koalicije, da se neće dirati zbog ideoloških razlika. NiP sigurno nije toliko neozbiljna stranka da zbog šačice dobro plaćenih aktivista ruši koaliciju i dodatno, ispunjava cilj tih aktivista u obliku drame i potvrde razloga njihovog postojanja. Za ostale nisam siguran, tj siguran sam da u NS postoje vječiti opozicionari koji u ovom momentu za to navijaju. Stara priča o likovima čiji se životi neće promijeniti, ma ko bio na vlasti, jer su duboko u NGO strukturama i totalno odrođeni od svojih sugrađana.
Program koji je napravljen poslije izbora, baziran je i usaglašen sa potrebama 100% građana i ima 100% programsku podršku stranaka koje su u koaliciji. Pitanje parade nije jedno od tih pitanja, jer su tu ideološke razlike velike i tiče se jako male manjine građana i neće im praktično donijeti nikakva nova prava niti poboljšati položaj. Nije nikakva pravna inicijativa, amandman na Ustav ili novi Zakon. U pitanju je promotivna manifestacija, poslije koje će sve, u pravnom smislu biti isto, osim međuljudskih odnosa, koji će jedno vrijeme biti gori. U prvim redovima će biti ljudi koji ne žive u ovoj državi, ili nisu pod našim pravnim okvirom, a parada će biti samo jedan od njihovih uspješno odrađenih poslovnih projekata za koje će biti dobro plaćeni. Zašto je odjednom došlo na tapet, jeste za diskusiju.
Da te podsjetim, u pitanju je koalicija koja okuplja više stranaka, a ne jedna stranka. U toj koaliciji, je stranka jednog Islamofoba i self hating Bošnjaka, Tarika Haverića koji sve probleme vidi u muslimanima, ali i stranka Dine Konakovića, prakticirajućeg vjernika i hadžije. Ako ti misliš da je rješenje da jedan od njih pobijedi ideološki, imaćemo vječito SDA na vlasti. LGBT zajednica, po običaju, gleda samo i isključivo vlastiti interes i siguran sam da bi mnogi uživali da se zbog njih raspadne vlast, jer bi se to savršeno uklopilo u agende mnogih od njih. Zaklati vola radi kile mesa.
Možda i ja sebe smatram ugroženim i možda bi mi život bio bolji da NiP ima 22 ruke u Skupštini KS? Međutim, ne pada mi na pamet vraćanje u mrak SDA vladavine dok se ne riješe osnovne civilizacijske potrebe ovog grada i uspostavi sistem vladavine prava.
Priča Bosne i Hercegovine je priča o ugroženim ljudskim pravima: Bošnjaka kao najveće žrtve rata i genocida, Roma, žena, radnika, djece, osoba sa posebnim potrebama... i LGBT osoba. Odjednom, svi se moramo maknuti da LGBT zajednica, po svaku cijenu, ostvari ne prava, nego da napravi manifestaciju u kojoj pozivaju na ta prava. Poruka koja se indirektno šalje, ili parada ili raspad koalicije, je užasno sebična.
Ako se NiP stavi pred taj izbor, da javno podrži paradu, rezultat će biti raspad koalicije. Razlog su tradicionalni glasači koji će se vratiti SDA koja, deklarativno, bolje ispunjava taj njihov zahtjev i samim time prestanak razloga za postojanje NiP. Jedino rješenje je ovo koje se i odvija. Parada će biti održana uz poštovanje legalnog okvira koji svim građanima BiH garantira pravo na okupljanje. Stav da se parada mora podržati i učestvovati u njoj, ne treba brutalno nametati, kako se sada radi. Trebamo prihvatiti pluralizam našeg društva i činjenicu da postoje osobe koje to podržavaju i velika većina koja to ne podržava, a na čijoj ideološkoj strani i stoji NiP.
Druga stvar je stravično pretjerivanje i nerazumjevanje drugih.
Evo, hipotetsko pitanje: Zamislimo sada da se u Sarajevu pokrene inicijativa za obilježavanje ugroženosti muslimana tokom vladavine komunizma. Znam, kolutate očima, a preko puta mene živi žena čiju su sestru silovali partizani u Nevesinju. Takođe, znam, Haverić koalicioni partner, bi već sada pao u nesvjest. E sada, zamisli da se svake godine na Skenderiji, gdje je bila najveća džamija u Sarajevu a koju su srušili komunisti, klanja dženaza tim muslimanima koji su pali od tog režima, po kojekakvim golim otocima, ili u zločinima poslije rata. Nešto kao pandan LGBT paradi. I zamisli da svi muslimani koji će biti tu prisutni, brutalno osuđuju vas koji nećete da budete u safovima, ne tekbirate i salavatate u znak podrške, a sve pod hidžabima?!?! Mislim... na šta bi to ličilo???!!! Ličilo bi upravo na LGBT paradu i čitavu hampu koja se bespotrebno digla.
Suština je, svako se češe gdje ga svrbi. Svi smo ugroženi, na jedan ili drugi način. Laž je da je parada borba za prava svih ugroženih skupina. Svi koji pišete afirmativno o paradi, nećete sljedeće godine biti na Maršu mira u Srebrenici ili na dženazi u Potočarima, gdje se obilježava stradanje u genocidu, gdje su zaista, fizički ugroženi i eliminirani ljudi, hiljade njih. Nećete paradirati za Fatu Orlović i tražiti da joj se vrati imovina. Dapače, od takvih sve češće čujem izjave,
ma dosta je, ba, više i te Srebrenice... Borbu za bosanski jezik u RS će dosta vas nazvati nacionalizmom (poput Veličkovića, Kazaza i ostalih kofol progresivaca, sa kojima ti sarađuješ), a Roma se niko neće sjetiti... Šačica je takvih istinskih boraca za ljudska prava. Većinom su u pitanju pomodni i dobro plaćeni NGO-ovci i ekipa koja se osjeća progresivnije ako podržava paradu, jer je to moderno i in, lakše dobijaju poslove... Gaziti po mješavini blata i ljudskih ostataka i družiti se sa neobrazovanim seljacima jednostavno nije njihov đir.
Priznajmo na kojem smo civilizacijskom nivou. A taj nivo je dosta niži od onoga za koji vi, koji ćete sutra biti u povorci LGBT zajednice, mislite da se nalazite, a ipak veći od onoga na kojem mislite da se nalaze nešto tradicionalniji glasači koji ne odobravaju tu manifestaciju. Ako konačno imamo zajedničku platformu koja nas može malo približiti, nemoj da je razvaljujemo zbog vlastite sebičnosti.