Freelancing....all about

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
prelivoda

#1976 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by prelivoda »

stobasja wrote:Friško stigao odgovor od PU mailom:

"Obrazac AMS-1035-Akontacija poreza po odbitku na druge samostalne djelatnosti na prihod iz inostranstva ne predviđa priznavanje rashoda u visini od 20% ostvarenog prihoda.

Prema članu 21. stav 2. Zakona o Poreznoj upravi Federacije BiH porezni obveznik nosi teret dokazivanja da određivanje porezne obaveze nije ispravno, te ćete u tom smislu nadležnoj poreznoj ispostavi predočiti svu relevantnu dokumentaciju kojom ćete dokazivati poreznu obavezu, ukoliko posjedujete istu. Ukoliko dokumentaciju više ne posjedujete, porez na dohodak će se obračunati na osnovu podataka dobivenih od banaka.

Mjesečno prijavljivanje vrši se u roku od 5 (pet) dana od dana primitka dohotka putem prijave Obrazac AMS-1035-Akontacija poreza po odbitku na druge samostalne djelatnosti na prihod iz inostranstva, što znači da ćete svaki put prilikom primitka dohotka predati obrazac AMS-1035, te će te na taj način za svakog isplatitelja predati zaseban obrazac AMS-1035.

U slučaju da je porez koji je također iskazan na Paypal računima plaćen u drugoj državi, potrebno je provjeriti da li su na snazi ugovori o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja. Pravna hijerarhija jasno predviđa da međunarodni ugovori imaju prednost u primjeni u odnosu na domaće propise. U slučaju da postoji potpisan Ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, rezidentnost i pravo oporezivanja se utvrđuje po odredbama tog Ugovora radi izbjegavanja dvostrukog oporezivanja. U slučaju da ne postoji Ugovor, porez na dohodak se utvrđuje po odredbama Zakona o porezu na dohodak.

Javni poziv je upućen na osnovu Zakona o porezu na dohodak koji se primjenjuje od 01.01.2009. godine i prema kojem su pozvani porezni obveznici bili dužni sami prijaviti oporezive prihode iz inostranstva. "

Najjače mi je ovo da za svakog isplatitelja moram predati zaseban obrazac (a nekad imam i po 20-30 kupaca mjesečno sa iznosima od 5,10, 20, 30 $). I to u roku od 5 dana od primitka dohotka.

Vrlo logično, nema šta
Najgore je ako za svaki obrazac treba i posebna uplatnica za poreze i zdravstveno. Dvije uplatnice u RFB 5KM.
Steph

#1977 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Steph »

ExNihilo wrote:
Steph wrote:Nije relativno, i jedno i drugo su male i nikakve pare, dovoljne za preživjeti na jedan ili drugi način.

Da je čovjek kroz historiju razmišljao na taj način crnci bi još uvijek bili roblje, žene bi samo kuhale i mi nikada ne bismo znali šta je internet. :mrgreen:
Zapravo, da čovjek kroz historiju nije uvidio potrebu javnih dobara i modus finansiranja istih, ne bismo danas ovo pisali jer ne bi bilo infrastrukture za takvo šta.
Alfons Kauders wrote:Aha, jer 1000KM brutto je više od 848KM netto.

:D
Porez nije plaćen. Dakle, govorimo o čistih 1.100 KM.
Pa nema finansiranja ničega s 400 KM i sve dok ti misliš da je 1.000 KM dobra para nema napretka ni tebi ni nama.

Najiskrenije ti želim da zarađuješ "čistih" 1.000 KM tek toliko da skontaš koliko je to nikakva para :run:
Cossack

#1978 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Cossack »

Last edited by Cossack on 25/07/2018 11:25, edited 1 time in total.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#1979 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Truba »

što bi se dogodilo kad bi mjesecima na račun uplaćivao sam sebi pare koje dobijem na ruke
sandra01

#1980 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by sandra01 »

ExNihilo wrote:
Steph wrote:Ma nikako, pointless su ove rasprave. Tl; dr je da ako mislite da tako lako padaju pare s neba bujrum nađite sebi već nešto

I da, 1.000 KM je nikakva para, s tim ću završiti. :D
Ja bih, opet, rekao da je to relativno. Nekome ko prehranjuje porodicu sa 400 KM, 1k je san. Neko 1k skrši do podne. Tako da ne valja generalizirati, ali aritmetička sredina kaže da je to više no što prosječna osoba ove države zaradi.
Zaradi ali to nije dovoljno da prezivi ,u tome je razlika!!!
Melo15

#1981 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Melo15 »

Black swan wrote:što bi se dogodilo kad bi mjesecima na račun uplaćivao sam sebi pare koje dobijem na ruke
Opet bi ti nasi vjerovatno trazili dokaz neki o prilivu sredstava, tipa "od kud ti a mi ne znamo" :mrgreen:
sandra01

#1982 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by sandra01 »

Ja ba, neka nadju posao u Bosni... Ludnica potraznja za machine learningom u Visokom, a Prevent bi zaposlio i stotinjak UX dizajnera.

Koji je vama kurac ljudi?

Stvarno, koji vam je kurac?

Jeste li pukli ili samo nemate blage veze o cemu pisete?[/quote]
:thumbup:

Ili nedajboze da zaposli 50-godisnju zenu :-)
Alfons Kauders

#1983 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Alfons Kauders »

ExNihilo wrote:
Zapravo, da čovjek kroz historiju nije uvidio potrebu javnih dobara i modus finansiranja istih, ne bismo danas ovo pisali jer ne bi bilo infrastrukture za takvo šta.

Porez nije plaćen. Dakle, govorimo o čistih 1.100 KM. Sve i da je plaćen, onako kako Zakon o porezu na dohodak propisuje, neto bi iznosio cca 950 KM. Još uvijek iznad prosjeka države.
Smiješan si.
ExNihilo

#1984 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by ExNihilo »

Steph wrote:
ExNihilo wrote:
Steph wrote:Nije relativno, i jedno i drugo su male i nikakve pare, dovoljne za preživjeti na jedan ili drugi način.

Da je čovjek kroz historiju razmišljao na taj način crnci bi još uvijek bili roblje, žene bi samo kuhale i mi nikada ne bismo znali šta je internet. :mrgreen:

Porez nije plaćen. Dakle, govorimo o čistih 1.100 KM.
Pa nema finansiranja ničega s 400 KM i sve dok ti misliš da je 1.000 KM dobra para nema napretka ni tebi ni nama.

Najiskrenije ti želim da zarađuješ "čistih" 1.000 KM tek toliko da skontaš koliko je to nikakva para :run:
Znao sam raditi i za manje. Kao što rekoh, tih 1.100 KM je za većinu radnika ove države još uvijek nedostižno. To je realnost, a realnost je jedina relevantna polazna osnova. Lijepo bi bilo da je prosječna osoba zarađuje 3k, ali hajde prvo da dođemo do 1.1k.

Do tada, to jeste iznadprosječna plata, sviđalo se to nama ili ne.
ExNihilo

#1985 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by ExNihilo »

Alfons Kauders wrote:
ExNihilo wrote:

Porez nije plaćen. Dakle, govorimo o čistih 1.100 KM. Sve i da je plaćen, onako kako Zakon o porezu na dohodak propisuje, neto bi iznosio cca 950 KM. Još uvijek iznad prosjeka države.
Smiješan si.
Sad se već ponavljam, ali uvrede nisu argument.
Steph

#1986 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Steph »

Pa šta ti želiš da kažeš zapravo? Da je neko s 1.000 KM bogat? Nije. Da svi trebamo zarađivati ispod prosjeka kako bi ti bio zadovoljan? Da neko treba biti prezadovoljan i pucati od sreće zbog 1.000 KM? Fakat mi nisi jasan, šta želiš reći uopšte?
Alfons Kauders

#1987 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Alfons Kauders »

Steph wrote:Pa šta ti želiš da kažeš zapravo? Da je neko s 1.000 KM bogat? Nije. Da svi trebamo zarađivati ispod prosjeka kako bi ti bio zadovoljan?
Lik nikako da skonta da je 1000KM brutto manje od 848KM netto...
kica

#1988 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by kica »

Steph wrote:Pa šta ti želiš da kažeš zapravo? Da je neko s 1.000 KM bogat? Nije. Da svi trebamo zarađivati ispod prosjeka kako bi ti bio zadovoljan? Da neko treba biti prezadovoljan i pucati od sreće zbog 1.000 KM? Fakat mi nisi jasan, šta želiš reći uopšte?
Bogate su pekare i cevabdjice, koje ne izdaju fiskalne, a imaju dnevni promet po 20.000 KM.

Bogate su kladionice koje nemaju poreza

Bogati su bliski strankama, koji preko tendera godisnje uzmu 1 milijardu KM.
Last edited by kica on 25/07/2018 11:34, edited 1 time in total.
Averus

#1989 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Averus »

Jebo majku svaku temu useru

Haj'mo se vratiti na to kako da se izborimo za najbolje rješenje po pitanju poreza na freelancing, a vi dežurni smarači idite u PP mjerite čija je kita veća :oops:
kica

#1990 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by kica »

Averus wrote:Jebo majku svaku temu useru

Haj'mo se vratiti na to kako da se izborimo za najbolje rješenje po pitanju poreza na freelancing, a vi dežurni smarači idite u PP mjerite čija je kita veća :oops:
https://epravo.ba/freelenceri-zahtijeva ... ve-povuce/
ExNihilo

#1991 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by ExNihilo »

Steph wrote:Pa šta ti želiš da kažeš zapravo? Da je neko s 1.000 KM bogat? Nije. Da svi trebamo zarađivati ispod prosjeka kako bi ti bio zadovoljan? Da neko treba biti prezadovoljan i pucati od sreće zbog 1.000 KM? Fakat mi nisi jasan, šta želiš reći uopšte?
Cijela ova priča je oko toga što sam rekao da 1.100 predstavlja "finu paru". Vas dvojica se niste složili s tim. Što je OK, vjerovatno zarađujete više, pa vam zaista taj iznos ne predstavlja mnogo. Međutim, ni vi ni ja nismo meritum stvari. Meritum stvari je prosječan radnik, a za prosječnog radnika to jeste fina para zato što je veća od onoga što zaradi radeći 168 sati mjesečno.

Dakle, nigdje nisam rekao da je 1.1k bogatstvo već branim tezu da u uvjetima naše ekonomske realnost to jeste iznadprosječna plata.
Alfons Kauders wrote:
Steph wrote:Pa šta ti želiš da kažeš zapravo? Da je neko s 1.000 KM bogat? Nije. Da svi trebamo zarađivati ispod prosjeka kako bi ti bio zadovoljan?
Lik nikako da skonta da je 1000KM brutto manje od 848KM netto...
Pričamo o freelancanju. Za freelancera, 1.100 bruto je 950 KM neto. Nakon što platiš sve što te sljeduje po Zakonu.
hujdur007

#1992 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by hujdur007 »

Evo da se i ja uključim u raspravu.
Nije stvar u tome da neko treba biti zadovoljan sa platom manjom od 1000 KM niti da je bogatas neko ko ima preko 1000 KM mjesecno.
Ja licno poznajem neke koji su napustili posao u Tuzli gdje su imali platu oko 1000 KM neto, i poceli raditi preko interneta jer kazu da im se bolje isplati.
Koliko zaradjuju mjesecno ne znam, ali znam da su istovremeno uredno prijavljeni na birou kao nezaposleni, te na osnovu toga imaju besplatno lijecenje.
U medjuvremenu neki kupili stanove, kuce i slicno.
Porez predpostavljam niko nije ni pomisljao da placa.
Sada kada je porezna dosla po svoje, onda ide kuknjava kako se oporezuju donacije iz inostranstva, da je njima to rodbina slala pare, te oni su pare vec potrosili i slicno...
kica

#1993 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by kica »

@Hujdur, daBogda ti zaradjivao 10.000,00 KM mjesecno, ko te sputava ?
radeljas

#1994 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by radeljas »

Znam samo da ako banka dostavi moje uplate , da ukidam sve racune kod nje i da moja marka nece proci kroz tu banku. Dosta je vise otimanja , sto banke, sto uhljebi. Naplacao sam poreza bruku, akciza za ceste, sto nameta kod registracije auta, taksi nelegalnih i izmisljenih, a kvalitet zivota , rada, prevoza, bilo cega je nikakav. To sto sam placao uhljebi su potrosili na sebe. Dakle bojkotujem sve dok mogu.Kad vidim da su naplatili od bar jednog velikog duznika ili da je u zatvoru neki od direktora Zeljeznica BiH ili Grasa ili tajkuna ala Esko Omerbasic, i slicni, onda cu i ja postovati na brzinu donesene pravilnike i pravila i zakone.
hujdur007

#1995 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by hujdur007 »

kica wrote:@Hujdur, daBogda ti zaradjivao 10.000,00 KM mjesecno, ko te sputava ?
Druze i ti isto, nije uopste problem koliko ko zaradjuje.
Ali da ste na vrijeme plaćali porez kao što vas sleduje po zakonu ne bi sad kukali.
Drzava nam jeste nakaradna totalno, ali nikada nece ni ici nabolje ako ce se na svaki pokusaj zavodjenja reda traziti opravdanja u vidu kako slabo sta u drzavi funkcionise kako treba, pa gdje bas na meni nasli da sprovode red.
Borite se za svoja prava, ja nemam nista protiv, ali mi ide na zivce ova kuknjava kako su to pare koje je nekome rodbina slala, pa kao nesto sitno licnih stvari prodao na e-bayu, a za par godina preko 100 hiljada KM uplaceno na racun.
neon-x

#1996 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by neon-x »

Ovdje se ponovo raspravlja o tome sta mi mislimo da je moralno i ispravno i sta bi trebalo i ne bi trebalo, umjesto da se raspravlja o onome sta je PO ZAKONU eksplicitno propisano da se trebalo i treba ciniti i sta ce biti propisano po zakonima koji su u proceduri i koji bi mogli biti aktuelni vec od 2019.

Najveci problem aktuelnih zakona su neuredjenost internet poslovanja, ne samo freelanacanja, i odatle problemi sa ovima koji su imali ozbiljnije rashode i bavili se stvarima kojima se nikako kao fizicka lica ne bi smjeli baviti. Drugi veliki problem je nerijesen status freelancera koji nemaju nikakva prava vec samo obaveze placanja haraca. Nadolazecim zakonima ce ti nameti biti jos i veci a i dalje nece imati nikakva prava. To su stvari koje treba pokusati promijeniti i urediti ovu oblast kako je to uradjeno u svim normalnim zemljama.

Licno smatram da je PU trebala i dalje zmiriti kako su to i do sada radili jos ovo kratko vrijeme koje je ostalo do usvajanja novih zakona kojima bi se adekvatno uredile ove stvari. Medjutim PO ZAKONU oni imaju puno pravo da rade ovo sto rade a svi koji su ostvarivali prihode na ovaj nacin a nisu placali poreze ili imali dozvole za svoju djelatnost su morali znati da su bili u crnoj ili sivoj zoni i da bi to jednog dana moglo doci na naplatu.
Voltriz

#1997 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Voltriz »

stobasja wrote:Friško stigao odgovor od PU mailom:

"Obrazac AMS-1035-Akontacija poreza po odbitku na druge samostalne djelatnosti na prihod iz inostranstva ne predviđa priznavanje rashoda u visini od 20% ostvarenog prihoda.

Prema članu 21. stav 2. Zakona o Poreznoj upravi Federacije BiH porezni obveznik nosi teret dokazivanja da određivanje porezne obaveze nije ispravno, te ćete u tom smislu nadležnoj poreznoj ispostavi predočiti svu relevantnu dokumentaciju kojom ćete dokazivati poreznu obavezu, ukoliko posjedujete istu. Ukoliko dokumentaciju više ne posjedujete, porez na dohodak će se obračunati na osnovu podataka dobivenih od banaka.

Mjesečno prijavljivanje vrši se u roku od 5 (pet) dana od dana primitka dohotka putem prijave Obrazac AMS-1035-Akontacija poreza po odbitku na druge samostalne djelatnosti na prihod iz inostranstva, što znači da ćete svaki put prilikom primitka dohotka predati obrazac AMS-1035, te će te na taj način za svakog isplatitelja predati zaseban obrazac AMS-1035.

U slučaju da je porez koji je također iskazan na Paypal računima plaćen u drugoj državi, potrebno je provjeriti da li su na snazi ugovori o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja. Pravna hijerarhija jasno predviđa da međunarodni ugovori imaju prednost u primjeni u odnosu na domaće propise. U slučaju da postoji potpisan Ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, rezidentnost i pravo oporezivanja se utvrđuje po odredbama tog Ugovora radi izbjegavanja dvostrukog oporezivanja. U slučaju da ne postoji Ugovor, porez na dohodak se utvrđuje po odredbama Zakona o porezu na dohodak.

Javni poziv je upućen na osnovu Zakona o porezu na dohodak koji se primjenjuje od 01.01.2009. godine i prema kojem su pozvani porezni obveznici bili dužni sami prijaviti oporezive prihode iz inostranstva. "

Najjače mi je ovo da za svakog isplatitelja moram predati zaseban obrazac (a nekad imam i po 20-30 kupaca mjesečno sa iznosima od 5,10, 20, 30 $). I to u roku od 5 dana od primitka dohotka.

Vrlo logično, nema šta
Hvala sto si ovo podijelio/podijelila.

Njihov odgovor je ocit primjer da nemaju pojma o cemu pricaj jer se pozivaju na pravilnik a ne na zakon kada spominju rashode. Ako se pozivaju na pravilnik to znaci da je on prioritetan u odnosu na zakon a to opet znaci da ne mogu da naplacivaju retroaktivno od aprila 2018?

PU nije bila svjesna kakvu lavinu ce izazvati ovakvo nestrucno, ad hoc rjesenje.

Stav Chronosa nisam ni citao poslije pasusa gdje je receno: "nakon promjene zakona u aprilu".

Ljudi ne shvataju jednu stvar: Postoji ogroman broj pojedinaca koji mogu da odu iz drzave u roku odmah jer se radi o ozbiljnim profesionalcima u svojim bransama koji imaju jake kontakte sa klijentima. Rjesenje ovoga pitanja je kljucno za sve mlade ljude koji cekaju zeleno svjetlo, otici ili ostati.
Željezničar

#1998 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Željezničar »

Samo malo,npr neko ko radi 20 godina a cijelo vrijeme je plaćao 55 % doprinosa na platu je budala, a vi ne želite da date 10 %?
Henry Chinaski

#1999 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Henry Chinaski »

Ovo je dobra prilika da se jedan dobar dio populacije koji do sad nije glasao i mislio je da problemi u državi nisu njihovi konačno probudi i izađe na glasanje.
Dok su drkali penzionere i radnike, vi ste smatrali da ste nedodirljive hadžije koje ne interesuje politika. Sad znate da nije pa se uzdam u vašu izlaznost u oktobru.

Ovi prijedlozi da se napusti banka ako dostavi podatke su djetinjasti jer sve banke moraju poštovati zakon. Glupo je i očekivati da se naplate porezi od velikih dužnika, kladionica i sl. jer se to neće desiti samo zato jer vi to želite. Način su masovni protesti (za koje znamo da su nemogući) ili mijenjenje vlasti na neke koji barem malo žele da pokrenu stvari.

Plakanje i prijetnje na forumu neće donijeti nikakvu korist, a sumnjam da ovdje ima spremnih na konkretniju akciju.
Ko dobije kovertu moraće platiti i to je to.
Alfons Kauders

#2000 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Alfons Kauders »

Željezničar wrote:Samo malo,npr neko ko radi 20 godina a cijelo vrijeme je plaćao 55 % doprinosa na platu je budala, a vi ne želite da date 10 %?
I ja care imam 20 godina staža, sve uredno plaćao, ali molim vas, zaista vas molim da već jednom shvatite da doprinosi i porez nisu ista stvar.

Zato i imaju različita imena, jer nisu isti pojam.
Post Reply