Kakav je tvoj odnos prema ženama?Men_of_Numenor wrote:Poslanik je rekao da možemo imati četiri žene. Dakle možemo oženiti četiri žene. Međutim nije ništa rekao za one sa strane![]()
![]()
Položaj žene u islamu
- arzuhal
#1976 Re: da li je žena u islamu ponižena?
- Bloo
- Globalna šefica
#1977 Re: da li je žena u islamu ponižena?
Ti baš tražiš bičevanje sa stotinu kaiševa..Men_of_Numenor wrote:Poslanik je rekao da možemo imati četiri žene. Dakle možemo oženiti četiri žene. Međutim nije ništa rekao za one sa strane![]()
![]()
- Men_of_Numenor
#1978 Re: da li je žena u islamu ponižena?
Muškiarzuhal wrote:Kakav je tvoj odnos prema ženama?Men_of_Numenor wrote:Poslanik je rekao da možemo imati četiri žene. Dakle možemo oženiti četiri žene. Međutim nije ništa rekao za one sa strane![]()
![]()
Moja Šajma ako ne sluša odmah je molim da mi oprosti jer kakvu nogu ona ima braćo da me prevari deset puta halalio bih joj svaki put
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Šalu na stranu. Trudim se da svaku osobu što bolje upoznam. I onda se na osnovu toga prema njoj ravnam. Nema kod mene nikakve prednosti ni muškarac a ni žena u samome početku. Nego kako se pokažeš tako i dobiješ. Od pozitivne nule svi kod mene startaju.
- arzuhal
#1979 Re: da li je žena u islamu ponižena?
Men_of_Numenor wrote:Muškiarzuhal wrote:Kakav je tvoj odnos prema ženama?Men_of_Numenor wrote:Poslanik je rekao da možemo imati četiri žene. Dakle možemo oženiti četiri žene. Međutim nije ništa rekao za one sa strane![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Moja Šajma ako ne sluša odmah je molim da mi oprosti jer kakvu nogu ona ima braćo da me prevari deset puta halalio bih joj svaki put![]()
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Šalu na stranu. Trudim se da svaku osobu što bolje upoznam. I onda se na osnovu toga prema njoj ravnam. Nema kod mene nikakve prednosti ni muškarac a ni žena u samome početku. Nego kako se pokažeš tako i dobiješ. Od pozitivne nule svi kod mene startaju.
- Connaisseur Karlin
#1980 Re: da li je žena u islamu ponižena?
mislim da je doticno pravilo bilo iskljucivo privremena solucija nakon stradanja muskaraca u ratovima, a poligamija je od strane ucenjaka, kasnije uvedena kao regulrano pravilo sa odobrenjem da musraca moze imtati 4 zene , sto je suludo iz dva razloga:Men_of_Numenor wrote:Poslanik je rekao da možemo imati četiri žene. Dakle možemo oženiti četiri žene. Međutim nije ništa rekao za one sa strane![]()
![]()
Muskracu je teze zadovoljti 4 zene
Zene ne vole dijeliti svog muskraca sa drugim zenama
- arzuhal
#1981 Re: da li je žena u islamu ponižena?
Pa normala...Connaisseur Karlin wrote:mislim da je doticno pravilo bilo iskljucivo privremena solucija nakon stradanja muskaraca u ratovima, a poligamija je od strane ucenjaka, kasnije uvedena kao regulrano pravilo sa odobrenjem da musraca moze imtati 4 zene , sto je suludo iz dva razloga:Men_of_Numenor wrote:Poslanik je rekao da možemo imati četiri žene. Dakle možemo oženiti četiri žene. Međutim nije ništa rekao za one sa strane![]()
![]()
- Connaisseur Karlin
#1982 Re: da li je žena u islamu ponižena?
pa vidi,ako sam seksulano gladna i zelim ga, nemam uvijek opciju da se zadovoljim za muzem, znaci, u takvom polgamnom braku ja sam nesretna zenaarzuhal wrote:Pa normala...Connaisseur Karlin wrote:
mislim da je doticno pravilo bilo iskljucivo privremena solucija nakon stradanja muskaraca u ratovima, a poligamija je od strane ucenjaka, kasnije uvedena kao regulrano pravilo sa odobrenjem da musraca moze imtati 4 zene , sto je suludo iz dva razloga:
- Bloo
- Globalna šefica
#1983 Re: da li je žena u islamu ponižena?
Šefe, evo...

- arzuhal
#1984 Re: da li je žena u islamu ponižena?
Dakle poligamija je u islamu dopuštena, nije naređena, to je bitan momenat od kojeg se polazi. Dalje idemo ka svim oblicima mogućnosti koje treba ispuniti da bi se do nje uopće došlo, odnosno da bi bila islamski ostvarljiva, a sve to se prelama kroz uvjet pravednosti kojeg Bog postavlja. I sve se to dešava (trebalo bi) na jednoj sasvim normalnoj ljudskoj razini.
- insomnia78
#1985 Re: da li je žena u islamu ponižena?
Ne cveta cvece ni u ostale religije. Djete ide u katolicku skolu (
zamisli u sekularnoj Fr) i za njih maaajka ko da ne postoji. Zena isla sa njom na sve one sastanke, upoznavanja i gluposti a oni opet samo mene kontaktiraju. Za sve odluke nazovu mene, za sve obavjesti meni salju mail iako imaju i njen. Ka’e jedan je babo mati more biti konbilo
- Connaisseur Karlin
#1986 Re: da li je žena u islamu ponižena?
Kakvoj ljudskoj razini , ne nasmijavaj mearzuhal wrote:Dakle poligamija je u islamu dopuštena, nije naređena, to je bitan momenat od kojeg se polazi. Dalje idemo ka svim oblicima mogućnosti koje treba ispuniti da bi se do nje uopće došlo, odnosno da bi bila islamski ostvarljiva, a sve to se prelama kroz uvjet pravednosti kojeg Bog postavlja. I sve se to dešava (trebalo bi) na jednoj sasvim normalnoj ljudskoj razini.
Kao zena nemam cijelog muza, vec 1/4 muza u braku
Zelis reci , da je nama zenama potpuno normlano da dijelimo jednog muskraca
Nema sanse da je njemu lako seksulano zadovljavati zene
- Connaisseur Karlin
#1988 Re: da li je žena u islamu ponižena?
francuz, zar je kod vas drzavno obrazovanje tako lose kao u USinsomnia78 wrote:Ne cveta cvece ni u ostale religije. Djete ide u katolicku skolu (zamisli u sekularnoj Fr) i za njih maaajka ko da ne postoji. Zena isla sa njom na sve one sastanke, upoznavanja i gluposti a oni opet samo mene kontaktiraju. Za sve odluke nazovu mene, za sve obavjesti meni salju mail iako imaju i njen. Ka’e jedan je babo mati more biti konbilo
- arzuhal
#1989 Re: da li je žena u islamu ponižena?
Mšrar se mlao snokcentrisatConnaisseur Karlin wrote:Kakvoj ljudskoj razini , ne nasmijavaj mearzuhal wrote:Dakle poligamija je u islamu dopuštena, nije naređena, to je bitan momenat od kojeg se polazi. Dalje idemo ka svim oblicima mogućnosti koje treba ispuniti da bi se do nje uopće došlo, odnosno da bi bila islamski ostvarljiva, a sve to se prelama kroz uvjet pravednosti kojeg Bog postavlja. I sve se to dešava (trebalo bi) na jednoj sasvim normalnoj ljudskoj razini.![]()
Kao zena nemam cijelog muza, vec 1/4 muza u braku![]()
Zelis reci , da je nama zenama potpuno normlano da dijelimo jednog muskraca![]()
Nema sanse da je njemu lako seksulano zadovljavati zene
Eto, naprimjer, ne želim reći da je vama ženama normlano da dijelite jednog muškarca.
- Men_of_Numenor
#1990 Re: da li je žena u islamu ponižena?
To je i moja teorija, mada imam i nekih drugihConnaisseur Karlin wrote:mislim da je doticno pravilo bilo iskljucivo privremena solucija nakon stradanja muskaraca u ratovima, a poligamija je od strane ucenjaka, kasnije uvedena kao regulrano pravilo sa odobrenjem da musraca moze imtati 4 zene , sto je suludo iz dva razloga:Men_of_Numenor wrote:Poslanik je rekao da možemo imati četiri žene. Dakle možemo oženiti četiri žene. Međutim nije ništa rekao za one sa strane![]()
![]()
Normalno da je suludo, pogotovo kad pojedini to pravdaju božijom providnošću
Ne možemo shvatiti Islam bez shvatanja arapske historije. Isto važi i za ostale dvije velike religije, Judaizam i Kršćanstvo.
Evo uzmimo na primjer fenomen "marame" odnosno pokrivanja kod muslimanki.
Svi se svađaju oko toga je li to sunnet ili je farz, ali malo ko se pita zašto su se te prve muslimanke uopšte pokrivale.
Takvih je jako malo
Itso važi i za ostale fenomene.
- Men_of_Numenor
#1991 Re: da li je žena u islamu ponižena?
To je i moja teorija, mada imam i nekih drugihConnaisseur Karlin wrote:mislim da je doticno pravilo bilo iskljucivo privremena solucija nakon stradanja muskaraca u ratovima, a poligamija je od strane ucenjaka, kasnije uvedena kao regulrano pravilo sa odobrenjem da musraca moze imtati 4 zene , sto je suludo iz dva razloga:Men_of_Numenor wrote:Poslanik je rekao da možemo imati četiri žene. Dakle možemo oženiti četiri žene. Međutim nije ništa rekao za one sa strane![]()
![]()
Normalno da je suludo, pogotovo kad pojedini to pravdaju božijom providnošću
Ne možemo shvatiti Islam bez shvatanja arapske historije. Isto važi i za ostale dvije velike religije, Judaizam i Kršćanstvo.
Svi se svađaju oko toga je li to sunnet ili je farz, ali malo ko se pita zašto su se te prve muslimanke uopšte pokrivale.
Takvih je jako malo
Isto važi i za ostale fenomene.
- Connaisseur Karlin
#1992 Re: da li je žena u islamu ponižena?
zelio , ne zelio, to je cinjenicaarzuhal wrote:Mšrar se mlao snokcentrisatConnaisseur Karlin wrote:
Kakvoj ljudskoj razini , ne nasmijavaj me![]()
Kao zena nemam cijelog muza, vec 1/4 muza u braku![]()
Zelis reci , da je nama zenama potpuno normlano da dijelimo jednog muskraca![]()
Nema sanse da je njemu lako seksulano zadovljavati zene![]()
Eto, naprimjer, ne želim reći da je vama ženama normlano da dijelite jednog muškarca.
- Connaisseur Karlin
#1993 Re: da li je žena u islamu ponižena?
naravnoMen_of_Numenor wrote:To je i moja teorija, mada imam i nekih drugihConnaisseur Karlin wrote:
mislim da je doticno pravilo bilo iskljucivo privremena solucija nakon stradanja muskaraca u ratovima, a poligamija je od strane ucenjaka, kasnije uvedena kao regulrano pravilo sa odobrenjem da musraca moze imtati 4 zene , sto je suludo iz dva razloga:
Zene ne vole dijeliti svog muskraca sa drugim zenama![]()
Normalno da je suludo, pogotovo kad pojedini to pravdaju božijom providnošću![]()
Takvih je jako malo![]()
Itso važi i za ostale fenomene.
poligamija je prija Islama u tom dijelu svijeta ( i ne iskljucivo dotivni dio ) bila rasprostranjena , jer su zene i djeca bile kritican faktro opstanka plemena; zene su mlade radjale i cesto puta umirale na prodimma, prezivljavanej bebica je bilo cudo, fenomen, zato je bilo prihvatljivo seksanje na sve strane
- insomnia78
#1994 Re: da li je žena u islamu ponižena?
Nije no nam ova skola vise odgovara zbog pozicije i jos nekih stvariConnaisseur Karlin wrote:francuz, zar je kod vas drzavno obrazovanje tako lose kao u USinsomnia78 wrote:Ne cveta cvece ni u ostale religije. Djete ide u katolicku skolu (zamisli u sekularnoj Fr) i za njih maaajka ko da ne postoji. Zena isla sa njom na sve one sastanke, upoznavanja i gluposti a oni opet samo mene kontaktiraju. Za sve odluke nazovu mene, za sve obavjesti meni salju mail iako imaju i njen. Ka’e jedan je babo mati more biti konbilo
- Connaisseur Karlin
#1995 Re: da li je žena u islamu ponižena?
pretpostavljam da morate placati skolovanje i cesto puta nije jeftinoinsomnia78 wrote:Nije no nam ova skola vise odgovara zbog pozicije i jos nekih stvariConnaisseur Karlin wrote:francuz, zar je kod vas drzavno obrazovanje tako lose kao u USinsomnia78 wrote:Ne cveta cvece ni u ostale religije. Djete ide u katolicku skolu (zamisli u sekularnoj Fr) i za njih maaajka ko da ne postoji. Zena isla sa njom na sve one sastanke, upoznavanja i gluposti a oni opet samo mene kontaktiraju. Za sve odluke nazovu mene, za sve obavjesti meni salju mail iako imaju i njen. Ka’e jedan je babo mati more biti konbilo
inace, katolicke skole , znaju imati jako bizarne programe , no ne znam koji je kod tvoje curice
- arzuhal
#1996 Re: da li je žena u islamu ponižena?
Čitao sam jedno tumačenje ili stav neke selefijke (baška što sam to čitao kao mišljenje jedne žene) koja iz ajeta koji govori o dopuštenju poligamnog braka...
(...) onda se ženite onim ženama koje su vam dopuštene, sa po dvije, sa po tri i sa po četiri. A ako strahujete da nećete pravedni biti, onda samo sa jednom; (en-Nisa, 3)
...iščitava prednost poligamnog nad monogamnim brakom, gdje monogamni brak vidi kao alternativnu opciju nečemu što je bolje od njega (pa se nabrajaju razlozi zašto tako misli).
Međutim, veliki broj islamskih mislilaca i učenjaka u monogamiji vide temelj, počev od Adema i Have pa preko različitih bračnih parova koji su bivali uzorom ljudima kroz povijest ili hieropovijest.
Postoji propis o mogućnosti višeženstva. Također postoji propis i o kažnjavanju za krađu. I svi propisi islama vrijede i moraju da vrijede za sve ljude jednako. Zbog toga je Poslanik, alejhi-selam, rekao:"Kada bi Fatima ukrala, ja bih joj odsjekao ruku!" ukazujući ljudima na neke stvari...I baš njegova ćerka, hazreti Fatima, bila je i ostala, za islamski svijet, jedan od najvećih primjera žene uopće, i kao ćerke, i kao supruge, i kao majke, i vjernice uopće. Ona, pojedinačno kao žena, a zajedno sa svojim suprugom, hazreti Alijom, kao bračni par, imaju posebno mjesto u srcima muslimana.
A ona je, jednostavno, zabranila Aliji da može imati ijednu drugu suprugu pored nje. I on je to poštovao. Pošto je mlada umrla, Alija se oženio s više od jedne žene tek nakon njene smrti.
Tako i druge žene mogu postupiti i onemogućiti provedbu takvog propisa, ukoliko to žele.
(...) onda se ženite onim ženama koje su vam dopuštene, sa po dvije, sa po tri i sa po četiri. A ako strahujete da nećete pravedni biti, onda samo sa jednom; (en-Nisa, 3)
...iščitava prednost poligamnog nad monogamnim brakom, gdje monogamni brak vidi kao alternativnu opciju nečemu što je bolje od njega (pa se nabrajaju razlozi zašto tako misli).
Međutim, veliki broj islamskih mislilaca i učenjaka u monogamiji vide temelj, počev od Adema i Have pa preko različitih bračnih parova koji su bivali uzorom ljudima kroz povijest ili hieropovijest.
Postoji propis o mogućnosti višeženstva. Također postoji propis i o kažnjavanju za krađu. I svi propisi islama vrijede i moraju da vrijede za sve ljude jednako. Zbog toga je Poslanik, alejhi-selam, rekao:"Kada bi Fatima ukrala, ja bih joj odsjekao ruku!" ukazujući ljudima na neke stvari...I baš njegova ćerka, hazreti Fatima, bila je i ostala, za islamski svijet, jedan od najvećih primjera žene uopće, i kao ćerke, i kao supruge, i kao majke, i vjernice uopće. Ona, pojedinačno kao žena, a zajedno sa svojim suprugom, hazreti Alijom, kao bračni par, imaju posebno mjesto u srcima muslimana.
A ona je, jednostavno, zabranila Aliji da može imati ijednu drugu suprugu pored nje. I on je to poštovao. Pošto je mlada umrla, Alija se oženio s više od jedne žene tek nakon njene smrti.
Tako i druge žene mogu postupiti i onemogućiti provedbu takvog propisa, ukoliko to žele.
- Connaisseur Karlin
#1997 Re: da li je žena u islamu ponižena?
jah jedna selfijka, rekla , i sad je to kao izgovor, da zenama to ne smetaarzuhal wrote:Čitao sam jedno tumačenje ili jedan stav jedne selefijke (baška što sam to čitao kao mišljenje jedne žene) koja iz ajeta koji govori o dopuštenju poligamnog braka...
malo je zena kojim takav brak ne smeta, odrasli smo, nema potrebe da pisemo nesto sto nema veze sa iskrenosti
zena ne bi iamlo psihicku i fizicku satisfakciju, a ne o materijalnnoj sigurnosti
Napisha ranije uzrocno-posljedicne veze sa poligamijom, a sve je poezano sa ne-svakodnevnim drustvenim uslovima: ekonosmka i materijalna
ovisnost zene, bioloski opstanak plemena , znaci, poligamija nije prakticirana jer je to akt ljubavi , srece i veselja
Eh, sad, da li se zene uvijek sretno sloze ili ne u vezi dolaska nove zene u poligamni brak je takodjer diskutabilno , imma tu i elemenata "pritiska" , da se ne lazemo , nismo djeca
- arzuhal
#1998 Re: da li je žena u islamu ponižena?
Pa upravo ja rekoh, Ljubinka, "na ljudskoj razini", a ti to redovito svučeš na dječiju pa počneš razbacivati pijesak kanticom i lopaticom...Polahko, ubaci u drugu...Ne mogu ja tako voditi diskusiju...Moram se okrenuti ozbiljnim sugovornicima i sugovornicama, halali.
- Bloo
- Globalna šefica
#1999 Re: da li je žena u islamu ponižena?
Što se tiče ovog zelenog, žena i nije u krivu. Ovo ja komentarišem kao prevodilac i lingvista. Sama poruka, zbog stila kojim je pisana, se može dvoznačno razumjeti.Začkoljica je u ovom ondaarzuhal wrote:Čitao sam jedno tumačenje ili stav neke selefijke (baška što sam to čitao kao mišljenje jedne žene) koja iz ajeta koji govori o dopuštenju poligamnog braka...
.
- Snake Eyes
#2000 Re: da li je žena u islamu ponižena?
Uzevši u obzir da žene imaju "one" dane i faze: nikakva sam, treba da dobijem ili nikakva sam, tek sam dobila ili hormoni mi rade, treba da mi prođe menga ili tek me prošla menga
a poligamija nije opleti po četiri poredane žene
, nego četiri odgovornosti, četiri porodice, četiri ljubomore i četiri menge mjesečno
...fala ali ne fala.