archi_a wrote:
Ja ne znam šta treba da pričamo ovdje. Znam da je u novonastaloj situaciji kada je rat uveliko trajao u Hrvatskoj, kada su preko Bosne nadlijetali migovi "jna" i preko rijeke Save raketirali položaje hrvata u Slavoniji, kada je iz Slovenije i dijela Hrvatske povučeno na stotine oklopnjaka i regruta koji su smještani po kasarnama, pogotovo u sjevernoj Bosni, kada su povučeni avioni i helikopteri dopremljeni i stacionirani na Dubravama kod živinica, kada si mogao kroz ogradu vidjeti da su u većini "jna" kasarni, na teritoriji BiH, već tada iskopani i utvrđeni rovovi i tranšeje, pojačan broj vojnika u krugu kasarni koji nisu bili prijateljski nastrojeni prema prolaznicima... .
Određen ibroj ljudi je znao što se sprema. Ja nikad Aliju nisam gledao kroz SDA stranku. On je za mene bio predsjednik u tom vremenu. Činjenica je da su ovlastili po par ljudi u svakoj općini, koji su kao nešto pokušavali da organizuju. Negdje su uspjeli potaknuti i spojiti jedan broj onih kojima je postalo jasno šta se sprema, negdje su doživjeli neuspjeh i nije se čulo za njih. Sve je to bilo malo i nedovoljno u odnosu na ono što su bosanski srbi imali na raspolaganju, potpomognuti miloševićevom jna. Kome to nije jasno, ili je generalno sebi uzeo zadatak da pokuša izjednačiti uloge četnika i ArmijeBiH u ratu, ili je naivan i glup.
Da podvučem crtu i kažem lično mišljenje. Po meni, SDA nije jedina zaslužna za odbranu od agresije u Bosni i Hercegovini. Po meni su zaslužnije sve one patriote koje su se javile, bez obzira na ime, koje su kad je puklo došle i prijavile se za odbranu! Moj otac je bio član sdp-a. Kada je vidio da neće na dobro, počeo se sastajati sa ljudima, učestvovati u organizovanju brze obuke, nabavljati neko oružje, trošiti lična sredstva i zalihe, jer smo imali privatnu firmu. I nije bio jedini. Osmatralo se kako jna patrole hodaju po naseljima, ulaze u zgrade naoružani dugim cijevima i rapovima, a izlaze nakon nekog vremena samo u uniformama. Radili su na predaji oružja i snabdjevanju lojalnih srba po naseljima. Otac je par puta bio u misiji dopremanja nekog kupljenog naoružanja sa grupom iz patriotske lige. Još je živ njegov amidža koji ga je jednu noć napao i rekao:"šta radite bolan, vi ste kriminalci, sve će vas milicija pohapsiti!!"

A kad je zapucalo i kad je došlo da mu pale kuću bilo je zapomaganja da ga spasi i njegovu djecu izvučemo na slobodnu teritoriju. Amidža je primjer da mnogi nisu znali šta će četnički krvoloci napraviti. Ja, kad je došlo vrijeme sam se prijavio. Nisam bio ni u jednoj stranci. Niko od boraca nije razmisljao o strankama. Kakva crna SDA, branio se život i porodica! Bosna nije imala svoju vojsku, niti sistrm. Vojska se tek trebala stvoriti u vremenu kad si već imao agresorki sistem i uhodanu matricu po kojoj djeluju, prvo u Sloveniji, pa u Hrvatskoj a sljedeća je bila Bosna.
E sad, činjenica je da su uspostavljeni krizni štabovi po slobodnoj teritoriji. Ko je to organizovao? Kako se to pojavilo po općinama? Znači, neko je ipak o nečemu razmišljao, neka imena su bila zadužena. Ko i šta, historija će svjedočiti.
Činjenica je da su srbi imali sve, kompletnu podršku miloševićeve jna. Bosanski pokret nije i moralo se dovijati na razne načine. Obzirom da nije moglo biti javno, bilo je i netransparentno. U toj situaciji se naravno pojavljuju i razni mešetari i oni koji kradu i namiču sebi. Nije to mogao kontrolisati Alija, niti deset Alija. Nije se znalo gdje nam je guzica a gdje je glava. I otac i ja živimo za dan kad će se javno reći imena ljigavaca koji su profitirali! Za neke će se čuti, neki će se provući i nikad se neće stiditi. Tako je to. Jebeš mu mater, tako je.
Ali biti isključiv i samo pričati o tome, generalizirati stvari i kroz to pokušati ocrniti borbu bosanske vojske i bosanskog patriote, na to neću nikad pristati. Sa takvim ljudima neću razgovarati.
A da povučem i paralelu, obzirom na naziv teme....
92 nije postojao nikakav sistem. Muslimani nisu imali i nisu mogli imati nikakav sigurnosni sistem, nikakav ustroj. Sve se moralo napraviti od nule. Srbi su imali podršku tadašnjeg predsjednika Jugoslavije miloševića, koji je bio i zapovjednik jna, sve generale na svojoj strani. Srpski separatisti su imali ustroj i pomoć u vidu logistike, mts-a. Samo su morali skinuti petokraku sa kape ili prefarbati petokraku na oklopnjaku. Sad je to malo drugačije, sad imaš Bošnjaka i kao generala, oficira, brigadira, vojnika u OSBiH.
Malo bi drugačije stvari na terenu izgledale. Malo bi se drugačije organizovalo i lakše bi išlo u slučaju pokušaja rušenja ustavnopravnog poretka BiH, potpomognutog agresivnim "stranim" elementima.

lp