FaktorRok za završetak radova je 2022. godina.
Prvi metri tunela "Hranjen" kao dijela buduće brze ceste Goražde - Sarajevo bit će iskopani narednih dana iz pravca Goražda, potvrđeno je iz kompanije "Euro-Asfalt" Sarajevo koja je izvođač radova u ovom dijelu projekta.
U proteklih šest mjeseci okončani su svi pripremni radovi. Kompanija "Euro-Asfalt" intenzivno je radila na izradi tunelskih predusjeka na južnom portalu iz pravca Goražda i sjevernom iz Prače.
Po riječima predstavnika izvođača radova na izgradnji tunela Envera Ajanovića, riječ je o veoma zahtjevnim radovima koji su uspješno okončani, čime su se stekli uvjeti da se počne sa bušenjem glavne cijevi tunela. Dodaje da će se raditi u tri smjene po osam sati, a po jednoj smjeni u prosjeku se iskopa jedan metar tunela.
- Radovi idu prema dinamici, a inače ugovor je forme tzv. "Žuti fidic" gdje je izvođač i projektant i izvođač radova. Rok je počeo da teče još od februara i prema ugovoru imamo mi projektovanje pet mjeseci, ali smo paralelno s tim počeli vrlo teške pripremne radnje. To su izvođenje pristupnih puteva do portala, kako na sjeveru prema Prači, tako i na južnom dijelu, prema Goraždu - pojašnjava Ajanović.
Podsjeća da je rok za završetak radova 2022. godina te dodaje da bi tunel "Hranjen" trebao biti probijen u tom roku, ukoliko ne dođe do nepredviđenih okolnosti, koje bi mogle usporiti tok radova.
- Jedino što može biti nepoznanica, a to je i stavka u ugovoru, ukoliko geologija drastično odstupi od onoga što je nuđeno u tenderskoj dokumentaciji. Onda može eventualno biti nekih razlika, u smislu da li promjene cijene i eventualno dodatnog vremena. Mi kada radimo podzemne iskope i kada naiđemo na podzemne vode, imamo sisteme drenažnih kanala i pumpe koji će tu vodu da eliminišu. Dakle, to je nešto što je standardno, neko curenje podzemnih voda, to nije problematično. Jedini veliki problem može biti ukoliko se dese neke velike podzemne vode, da naiđemo na neke potoke koji imaju tok kroz tunel Hranjen. Ako se to desi, onda ćemo imati neke druge tehnologije i riješavati probleme na licu mjesta - precizirao je.
Ajanović je podsjetio da su novčana sredstva obezbjeđena u iznosu od 82 miliona maraka a ugovorom je precizirano probijanje dvije tunelske cijevi, glavne i servisne, obje u ukupnoj dužini od 5.550 metara.
- To je probijanje tunela s izgrađenom primarnom podgradom. Tunel se probija sa sigurnošću sto posto i to je tzv. austrijska metoda gdje koristimo podgradne sisteme sa sidrima, portretima i mrežama, dakle radimo tako da tunel možemo probiti. Za naredna fazu radova investitor je u fazi pripreme tendera koji će se raspisati za izbor izvođača za sekundarnu oblogu tunela, to je betonska obloga tunela i izgradnja brze ceste, ovaj dio koji treba da se spoji sa tunelom - ističe Ajanović.
Pojasnio je da je uzdužni nagib tunela odabran tako da njegova vrijednost ne prelazi dva posto na ukupnoj dužini od Goražda do Prače, što je standard u gradnji tunela u brdskim područjima.
- Od strane Goražda ulazi se negdje na nadmorskoj visini od 640 metara a izlazi se na nekih 760 metara. To je ta visinska razlika od 120 metara i nagib je dva posto, od Prače prema Goraždu, odnosno uspon od Goražda prema Prači. Konačnom izgradnjom, tunel "Hranjen" bit će drugi po dužini tunel u bivšoj Jugoslaviji, odmah iza tunela Sveti Rok u Hrvatskoj koji je dug 5.800 metara i povezuje Split i Zagreb - zaključuje Ajanović.
Inače, izgradnja ovog objekta najzahtjevniji je dio projekta izgradnje brze ceste Goražde - Sarajevo. Ugovor o probijanju glavne i servisne cijevi i izrade primarne podgrade tunela "Hranjen" potpisan je u septembru 2018., a početak radova na izgradnji tunela ozvaničen je u martu ove godine.
Investitor je JP Autoceste FBiH a izvođač radova Euro-Asfalt d.o.o. Sarajevo. Vrijednost radova je 81.899.883 KM, a sredstva u visini od 70 miliona KM osigurana su Odlukom Vlade Federacije BiH iz akumuliranih dobiti BH Telecoma.
Takođe, izmjenana i dopunama Budžeta FBiH za 2019. godinu usvojenim u junu ove godine, planirana su i dodatna sredstva za izgradnju putne infrastrukture u iznosu od 45 miliona KM, a odnose se na dividendu JP Elektroprivreda BiH. Ova sredstva će biti korištena za izgradnju tunela Hranjen.
Projekt izgradnje brze ceste duge 15,8 kilometara koja će spojiti Sarajevo i Goražde u poluprofilu vrijedan je 190 miliona KM i podijeljen je u dvije faze. Radovi drugog lota prve faze će uključivati sekundarnu oblogu i opremanje tunela i izradu brze ceste u poluprofilu.
Realizacijom ovog projekta udaljenost od glavnog grada BiH do grada na Drini biće smanjena sa sadašnjih 95,6 na 56 kilometara, a vožnja od Sarajeva do Goražda umjesto sat i pol trajat će svega 45 minuta.
Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
Moderator: anex
- So What!
#1976 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
Narednih dana iz pravca Goražda počinje probijanje tunela "Hranjen"
-
edin_the
#1977 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
Novi dio puta Nemu-Stolac i gradilište tunela Žaba (970m)
- Alfons Kauders
#1978 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
Ovo će biti baš fin komad puta za voziti, nadam se da će biti otvoreno za ljeto 2021.edin_the wrote:Novi dio puta Nemu-Stolac i gradilište tunela Žaba (970m)
- escobar__
#1979 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
Kako stojimo s Karaulom?
*bukvalno stojimo
*bukvalno stojimo
- So What!
#1980 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
Nisam se još stigao voziti novom dionicom prema Neumu, ali mi poznanik reče, da mu se nije svidio asfalt, malo drnda kao, pa da pitam, je li imao neko sličnih iskustava?
- drug_profi
#1981 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
Katastrofa asfalt. Bolje da su ostavili kako je nekad bilo.
Btw. bez zeze, ima različite buke od asfalta. Ima na AC Vc raznih slojeva pa najednom buka, pa onda tisina, pa opet buka... ocigledno nije isti tip asfalta na autocesti, i ocigledno da tu neki standard nije postavljen.
Btw. bez zeze, ima različite buke od asfalta. Ima na AC Vc raznih slojeva pa najednom buka, pa onda tisina, pa opet buka... ocigledno nije isti tip asfalta na autocesti, i ocigledno da tu neki standard nije postavljen.
-
melac
#1982 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
Mozda je SMA asfalt pa ima nesto vise buke kod brze voznje. Slicno ti je od Visokog do Kaknja, ako je to to na sto ja ciljam.
- drug_profi
#1983 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
Da, bas na toj dionici je buka znatna.melac wrote:Mozda je SMA asfalt pa ima nesto vise buke kod brze voznje. Slicno ti je od Visokog do Kaknja, ako je to to na sto ja ciljam.
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#1984 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
escobar__ wrote:Kako stojimo s Karaulom?![]()
*bukvalno stojimo
Uzimajući u obzir teškoće nastale usljed pokretanja zemljanog pokrivača u kišnom razdoblju, investitor je suglasan da odobri produženje roka za dovršetak svih radova do 31.10.2019. godine.
- Laertes
#1985 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
Joj sad kad Alfons vidimk ultra wrote:escobar__ wrote:Kako stojimo s Karaulom?![]()
*bukvalno stojimoUzimajući u obzir teškoće nastale usljed pokretanja zemljanog pokrivača u kišnom razdoblju, investitor je suglasan da odobri produženje roka za dovršetak svih radova do 31.10.2019. godine.
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#1986 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
pa kad ne rade ništa, realan rok je bio i februar 2019 kad je čini mi se trebalo biti gotovo...
mene samo zanima kako prvo nije sramota izvođača, pa dalje kako investitor na to sve pristaje bez ikakvih penala
kome je ovo normalno, nek dovede majstora kući i nek mu postavlja pločicu po pločicu svako peti dan, i semafor ispred kupatila nek stoji
Zavrsit ce nekad ali ovolika kasnjenja nisu normalna
mene samo zanima kako prvo nije sramota izvođača, pa dalje kako investitor na to sve pristaje bez ikakvih penala
kome je ovo normalno, nek dovede majstora kući i nek mu postavlja pločicu po pločicu svako peti dan, i semafor ispred kupatila nek stoji
- So What!
#1987 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
Meni jest.mk ultra wrote:pa kad ne rade ništa, realan rok je bio i februar 2019 kad je čini mi se trebalo biti gotovo...
(P.S - Katastrofa bez kraja ... i ovo kad se završi nije sve gotovo, bez treće trake od Montane ja ono ne smatram završenim).

-
Dr Arsla
#1988 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
Investitor odobrio novi rok za Karaulu 31.10.
Za gužve na Vranduku kažu krivi su vozači
Ovo je više prevazišlo i j....e u zdrav mozak.
Za gužve na Vranduku kažu krivi su vozači
Ovo je više prevazišlo i j....e u zdrav mozak.
- Alfons Kauders
#1989 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
Khm, khm, očekivano i davno najavljeno. Stoga ću biti kratak:
Kao što sam u više navrata rekao, dabogda se ruka osušila svakom uhljebljenom kozojebu koji potpiše bilo kakav tender Euroasfaltu, Heringu, ili bilo kojoj sličnoj mafijaško-stranačkoj firmi.
Dabogda mu tom olovkom oči iskopali, pa loše liječili tako da dobije kakav rak. Onda, dabogda mu ćuna otpala dok čeka u redu za hemoterapiju. Dabogda mu djecu odstranili s LGBT povorke jer su suviše gay i za njih. Dabogda im sve u kući pomrlo osim žohara i plijesni u kupatilu, sjeme im se zatrlo štetočinsko.
Najiskrenije se nadam da će sve ove kletve zadesiti cijeli kolektiv JP Ljubo Pravdić, sva nadležna ministarstva od portira naviše, kao i vlasnike mafijaških izvođača radova (ne onu trojicu što hodaju po gradilištu jer nije do njih).
Toliko ovom prilikom. Opet se javim kad 31. 10. produže rok do proljeća 2020.
Kao što sam u više navrata rekao, dabogda se ruka osušila svakom uhljebljenom kozojebu koji potpiše bilo kakav tender Euroasfaltu, Heringu, ili bilo kojoj sličnoj mafijaško-stranačkoj firmi.
Dabogda mu tom olovkom oči iskopali, pa loše liječili tako da dobije kakav rak. Onda, dabogda mu ćuna otpala dok čeka u redu za hemoterapiju. Dabogda mu djecu odstranili s LGBT povorke jer su suviše gay i za njih. Dabogda im sve u kući pomrlo osim žohara i plijesni u kupatilu, sjeme im se zatrlo štetočinsko.
Najiskrenije se nadam da će sve ove kletve zadesiti cijeli kolektiv JP Ljubo Pravdić, sva nadležna ministarstva od portira naviše, kao i vlasnike mafijaških izvođača radova (ne onu trojicu što hodaju po gradilištu jer nije do njih).
Toliko ovom prilikom. Opet se javim kad 31. 10. produže rok do proljeća 2020.
- studiorum_tuzlaensis
#1990 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
tražili do 30.09.
dobili do 31.10. jer je "reko inženjer"...

dobili do 31.10. jer je "reko inženjer"...
-
The BEN10
#1991 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
Govna SDA-ovska!!!
Ne mogu vjerovati da sam mislio da će kreten Bakirčina uraditi nešto nakon što zamijeni Tihića. Majmunčina jedna nesposobna, zajedno sa Novalićem i ostalim govnima.
Ne mogu vjerovati da sam mislio da će kreten Bakirčina uraditi nešto nakon što zamijeni Tihića. Majmunčina jedna nesposobna, zajedno sa Novalićem i ostalim govnima.
- So What!
#1992 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
Ne upravlja ovime SDA, već ti je objašnjeno ...The BEN10 wrote:Govna SDA-ovska!!!![]()
![]()
![]()
Debili jesu, ali ovo nije njihova nadležnost.
- So What!
#1993 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
Prevoj Karaula i tunel Vranduk još će biti "noćna mora" za vozače u BiH
Klix
Vlada FBiH na današnjoj sjednici je razmatrala informacije o radovima na prevoju Karaula na magistralnoj cesti Sarajevo - Tuzla, te o radovima u tunelu Vranduk kod Zenice.
Kada je riječ o Karauli, izvođač radova je predložio novo produženje roka za dovršenje radova do 30.9.2019 godine i dostavio prijedlog revidiranog dinamičkog plana kojim je dovršenje radova predviđeno do tog roka.
Inžinjer koji je pregledao taj prijedlog procijenio je da, i pored utvrđenog povećanja aktivnosti na provedbi ugovora, predloženi rok neće biti dovoljan za završetak radova, te smatra da je realni rok do 31.10.2019. godine.
Uzimajući u obzir teškoće nastale usljed pokretanja zemljanog pokrivača u kišnom razdoblju, investitor je suglasan da odobri produženje roka za dovršetak svih radova do 31.10.2019. godine.
U okviru projekta za tunel Vranduk urađen je i projekt odvijanja prometa tokom izvođenja radova. On je predviđao da se u prvoj fazi (12 mjeseci) promet iz Zenice prema Doboju odvija kroz tunel jednom trakom, a iz Doboja prema Zenici preusmjeri regionalnom cestom R445 Nemila - Banlozi - Zenica.
U drugoj fazi (četiri mjeseca) bila je predviđena potpuna obustava prometa kroz tunel, pa bi promet od Zenice do Doboja bio preusmjeren na lokalnu cestu kroz Koprivnu.
Ceste FBiH su pripremile projekt sanacije ceste R445, a nakon njezine sanacije putnički promet je trebao u cijelosti biti preusmjeren na ovu cestu, dok bi teretna vozila bila naizmjenično puštana jednom trakom kroz tunel.
Međutim, na terenu je vidljivo da veliki broj putničkih vozila također prolazi kroz tunel, što stvara velike gužve.
Planirano je da građevinski radovi u glavnoj tunelskoj cijevi budu završeni do kraja oktobra 2019. godine, kada bi u dnevnom intervalu promet bio normaliziran u obje trake tunela. U trećoj smjeni (od 22:00 do 06:00 sati) jedna traka bi bila korištena za montažu opreme, a druga za naizmjenično propuštanje.
- van Basten
#1994 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
Eto dzaba se cudimo i galamimo, sve je pod kontrolom. Malo se zemlja rasula, malo vozaci neodgovorni, ali ide to kako treba, samo sto mi to ne vidimo
- drug_profi
#1995 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
Ima li ista da se desava u Hercegovini makar. Jel i tamo stalo?
- escobar__
#1996 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
Žalosno.
I kako da normalan čovjek očekuje neki veći projekat kojim bi se fakat doprinijelo sigurnosti u saobraćaju, skratila veza između gradova i sl.? Kako kad mentalno retardirani majmuni iz ovih "preduzeća" tri kilometra ceste nisu u stanju uraditi za 10 godina (nisam više ni siguran koliko se tačno gradi ovo sranje na Karauli, odnosno kad su radovi započeti prvim vijaduktom s kladanjske strane)?
I kako da normalan čovjek očekuje neki veći projekat kojim bi se fakat doprinijelo sigurnosti u saobraćaju, skratila veza između gradova i sl.? Kako kad mentalno retardirani majmuni iz ovih "preduzeća" tri kilometra ceste nisu u stanju uraditi za 10 godina (nisam više ni siguran koliko se tačno gradi ovo sranje na Karauli, odnosno kad su radovi započeti prvim vijaduktom s kladanjske strane)?
- So What!
#1997 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
Ako misliš na Stolac - Neum, izvode se radovi na tunelu Žaba, Stolovi - Drenovac i otvorene su ponude za Broćanac - Papratnica, ali još nema nikakvih informacija ko je izabran.drug_profi wrote:Ima li ista da se desava u Hercegovini makar. Jel i tamo stalo?
Dalje se guraju projekti Južne obilaznice Mostara, jako kompleksnog projekta, ali defintivno ne toliko bitnog da dobije prioritet ispred Karaule i gradi se kružni tok u Tasovčićima na raskrsnici koja spaja Čapljinu i M-17.
-
mijonja
#1998 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
Koliko znam kružni je završen, ima tome...So What! wrote:Ako misliš na Stolac - Neum, izvode se radovi na tunelu Žaba, Stolovi - Drenovac i otvorene su ponude za Broćanac - Papratnica, ali još nema nikakvih informacija ko je izabran.drug_profi wrote:Ima li ista da se desava u Hercegovini makar. Jel i tamo stalo?
Dalje se guraju projekti Južne obilaznice Mostara, jako kompleksnog projekta, ali defintivno ne toliko bitnog da dobije prioritet ispred Karaule i gradi se kružni tok u Tasovčićima na raskrsnici koja spaja Čapljinu i M-17.
- So What!
#1999 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
Ja sam mislio da je u procesu finalizacije, odlično ako je završen.mijonja wrote:Koliko znam kružni je završen, ima tome...
-
melac
#2000 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
Ali koja je razlika SDA i HDZ, uostalom koliko su zajedno u pljacki mirno se mogu smatrati ista stranka. Tako mojne suplje, kad je kritika na HDZ to se automatski odnosi i na SDA, i obratno.So What! wrote:Ne upravlja ovime SDA, već ti je objašnjeno ...The BEN10 wrote:Govna SDA-ovska!!!![]()
![]()
![]()
Debili jesu, ali ovo nije njihova nadležnost.